Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

7. Het kan ook anders gaan

(28-08-2011) Beste S

Toen wij elkaar ontmoetten, waren we - dacht ik - allebei blij met elkaar. Je was als een lieve dochter voor ons en je hebt ons twee jaar lang de liefste kleindochter gegeven. Je had wel wat problemen. We hebben je geholpen met het aflossen van een gedeelte van je schuld. We hebben alleen AOW dus meer was niet mogelijk. We hebben je veel spulletjes gegeven, mooie cadeaux met verjaardagen, een abonnement op de dierentuin. Bij dat laatste vertelde je al dat je het jaar daarop liever een abonnement op een pretpark wilde. De meeste zondagen waren we bij elkaar en aten samen. Etentjes, uitstapjes, je brengen naar bijv. Schiphol, klusjes genoeg voor opa.

Je was heel goed om zonder direct om geld te vragen, aan te geven waar je geld voor nodig had. Er waren ook genoeg baantjes die je wel wilde, maar als we je daarmee hielpen, gaf je al gauw niet meer thuis. Je vertelde ons ook dat wij niet beseften in wat voor paradijs we leefden. Voor jou dus de eeuwige bijstand. Maar goed, we hielden van je en aan eigen kinderen mankeert ook wel wat.

Bij de eerste ontmoeting vertelde je dat je graag, ondanks dat je zelf moslim bent, christelijke grootouders wilde. Dat was om ons te paaien, hè? Je hebt totaal geen belangstelling voor welk geloof dan ook. Maar goed, je hebt sinds een jaar een "soort vriend", die je, naar je zelf zegt, totaal niet aantrekkelijk vindt. Dankzij hem heb je nu mooie kleding. In jouw leven geldt geen liefde, dat heb je zelf toegegeven. Het verstand regeert en rijkdom, een mooi huis, is belangrijker. Maar goed, alles ging verder goed, dachten wij.

Toen werd oma ziek, een nare ziekte met uitzaaiingen. Maar oma is er nog steeds en hoopt nog een tijdje te blijven. Er veranderde wat, je werd minder lief, maakte minder aardige opmerkingen. Oma merkte het wel hoor. De verhouding met je vriend W. werd aangehaald, een bezoek aan zijn familie en oma kreeg een lofzang op de moeder van W. Toen wist oma het wel. Oma was oma af.

Op de verjaardag van je dochtertje A. forceerde je een breuk. Je liet zelfs onze kleindochter zeggen: "ga maar weg, we zoeken een andere opa en oma." We zijn weggegaan, dat is nu 3 maanden geleden.

Het kamertje van A. is leeg en is nu mijn hobbykamertje. We willen met jou nooit meer contact, maar vertel A. dat we haar verschrikkelijk missen en dat opa en oma altijd van haar zullen houden. Hoe kun je, S., een kind van 4 jaar zo maar haar opa, waar ze zo gek op was, afpakken. Nooit zullen we het begrijpen.

Wij zullen ons nooit meer aanbieden als opa en oma.

Wat vindt u ervan, hoe zijn uw ervaringen? Praat met ons mee over dit Ervaringen van adoptie-grootouders.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.