Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

138. De grootte van je gezin

(28-05-1998) Het duurde even eer we beiden toe waren aan het stichten van een gezin. Voor mij was er geen twijfel, maar mijn man had tijd nodig om aan het idee te wennen. Het ging moeilijker dan we gehoopt hadden, maar na een miskraam kwam dan toch eindelijk ons eerste kind. De rose wolk was iets minder rose, maar, na enkele weken vechten voor haar leven, mochten we haar mee naar huis nemen.

Dat er een tweede zou komen was al vrij snel duidelijk, het was alsof de ervaringen met de oudste me sterker gemaakt hadden. Van géén kinderen naar één vroeg de nodige aanpassingen, maar nummer twee ging al veel makkelijker. En het was alsof nummer drie er vanzelf tussen schoof. Bij ieder kind was het alsof er bij mij een brok energie bijkwam, en ik begon het zó leuk te vinden dat er al snel over een vierde gepraat werd.

Opmerkingen van anderen negeerde ik, mijn wens naar nog één was veel sterker. En zo kwam er een vijfde, een zesde, een zevende en een achtste. Ik geniet van het opgroeien, een baby die zich ontwikkelt, een zelfstandig peutertje, een kleuter, kinderen op de basisschool, pubers op de middelbare school, maar vooral van het samenspel tussen de kinderen! Van alle kanten werden rationele argumenten aangevoerd om toch maar te stoppen, maar hoe kunnen rationele argumenten een gevoel wat zo sterk is onderdrukken?

Bewondering heb ik voor mensen die definitief kunnen zeggen: nu is het gezin compleet, we stoppen. Intens heb ik het te doen met mensen die het, om medische redenen, bij een klein gezin moeten laten, maar toch graag een wat groter gezin hadden willen hebben. Ook sprak ik vrouwen die graag een groter gezin hadden willen hebben, maar het door allerlei factoren niet aandurfden. Er zijn voldoende argumenten tegen een groot gezin, denk aan de financiën, de ruimte, de vrije tijd die je moet inleveren, maar vooral je kunt zo niet eeuwig doorgaan.

Maar waarom gaat dat gevoel, dat verlangen naar nog één niet over? Leeft dat niet of minder bij anderen, of heeft de natuur dat gevoel alleen aan een enkeling gegeven?

Nell

Welke factoren spelen voor u een rol bij de grootte van uw gezin? Vertel het ons in de rubriek Hete Hangijzers.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.