Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

65. De KRO gaat opvoeden!

(28-04-2005) Woensdag 20 april hield de KRO op radio en TV een themadag, gewijd aan opvoeden. Het geheel werd opgesierd met een website: opvoedendoejezo.kro.nl. Ik heb de media die dag nauwgezet gevolgd, ik ben namelijk altijd in om iets bij te leren. De dag werd ingezet met Professor M. de Winter bij ontbijtTV. Het begon goed, professor de Winter laat geen kans ongemoeid om ouders te vertellen dat opvoeden toch heel anders moet. We beschermen de kinderen teveel, we willen teveel, we beseffen onvoldoende dat een kind zich heel goed zelf kan redden. Ook in de programma's daarna werd steeds het beeld gericht op de 'falende ouders'. Omdat er niet zoveel 'falende ouders' zijn in Nederland werd een leger van "deskundigen' centraal gesteld. Ze waren oververtegenwoordigd en allemaal hadden ze als belangrijkste doel: "Het diskwalificeren van ouders!" Opvallend was dat weinig van deze deskundigen zelf ouder was. Ze werden bijgestaan door bewust kinderlozen. Hun visie was eensluidend: "Ouders maken er een potje van!" Ter illustratie werden een paar extreme voorbeelden gegeven, het merendeel in de trant van: De achterbuurvrouw van het nichtje van een tante van de buurvrouw etc.

Als klap op de vuurpijl kregen we 's avonds bij Netwerk TV ( www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=deze_week&a=168748) de nationale opvoedtest voorgeschoteld. Het verbaasde me dat er iemand is die precies weet welk antwoord voor welke situatie goed is. De uitslag verraste me niet eens, ik wist al dat leerkrachten geen hoge dunk van ouders hebben.

Kortom: De professionals zijn zeer ontevreden over ouders en hun opvoedkwaliteiten. Zelden in de geschiedenis waren er zoveel professionals betrokken bij de zorg voor onze kinderen. Maar ook zelden waren er zoveel problemen rond de opvoeding.

Zijn het soms de professionals die voor de problemen zorgen? In iedere krant staat wel een bericht over de falende jeugdzorg, in iedere krant staat wel een bericht over het onvoldoende functioneren van scholen.

Beste KRO: U zou me een groot plezier doen met een TVcursus voor professionals over zelfkritiek. Ik kom graag een lesje geven met als Thema "Hand in eigen boezem steken!" Ik wil graag het begrip "Hulpverlener" uitleggen, dat is namelijk iemand die hulp verleent, terwijl een professional iemand is die z'n eigen onvermogen verdoezelt door kritiek te spuien op z'n cliënt en meteen op alle potentiële cliënten. Kunnen we weer terug naar een term als hulpverlener?

Maar misschien kan de KRO ook nog iets leren daarvan, namelijk met een "kijk of ik schiet" programma slaat U de plank volledig mis. Het draagt niets bij aan "Opvoeden doe je zo!", het maakt alleen de afstand tussen ouders en professionals nog groter.

Wilt u over dit onderwerp meepraten? Dat kan bijvoorbeeld in de rubriek School in de discussie De hulpverlenende professional.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.