Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

133. Teletubbies

(27-09-1998) Sinds 1 september is de Engelse rage ook in Nederland toegeslagen. Aanvankelijk was ik nogal sceptisch over het engelse succes. Vier nogal vormeloze poppen met de naam teletubbies die elkaar de hele dag zoenen en samen dansen, zouden het helemaal gaan maken in Nederland. Vanaf de eerste uitzending lagen mijn jongste kinderen voor apegapen. Het is hier in huis de hele dag tubbie voor en na. Vooral mijn dochter van 2 jaar wil niets anders meer op TV zien. Als ik op mijn gitaar de tune van de teletubbies speel en we zingen samen, begint ook mijn dochter van 10 maanden te schateren en te klappen. Liza van 4 jaar is zo trots als een pauw dat ze een ansichtkaart van de 'tubbies' heeft.

Deze week herinnerde ik mij een artikel uit de Volkskrant ergens in augustus, waarin de rage al aangekondigd werd. Ik begreep dat er voor deze serie uitgebreide research is geweest. Er zitten zowel vrouwelijke als mannelijke tubbies bij. In verband met het opheffen van de sexe-discriminatie draagt de mannelijke tubbie een zeer vrouwelijke handtas. Er schijnt zelfs een kleurling tussen te zitten, hoewel ik die nog niet helemaal heb kunnen ontdekken.

Plotseling vroeg ik mij af waarom er vier tubbies zijn. Als een gemiddeld kind zich wil spiegelen in de teletubbies, zou je er normaal gesproken toch twee nemen. Eventueel zou je een vader en een moeder tubbie nemen, met twee kinderen. Toch hebben de makers gekozen voor vier stuks, die ogenschijnlijk elk een jaar of 2 in leeftijd schelen (menselijk gesproken dan). Ik vroeg me af of hier een hang terug naar het grotere gezin aan ten grondslag lag.

Als ik mensen in mijn omgeving vertel dat ik een groot gezin heb, begint men steevast over die gezellige feestdagen. Blijkbaar mist men die gezelligheid vaak in kleinere gezinnen. Deze week zat ik op de bank met de kinderen naar de teletubbies te kijken. Mijn dochter Liza (4 jaar) hangt tegen mij aan. Plotseling zegt ze: 'Papa, de teletubbies zijn veel liever'. 'Liever dan wie schat ?' vraag ik dromerig.' Veel liever dan wij' antwoordt ze.

Blijkbaar komt het beeld van het gezellige grote gezin niet altijd overeen met de harde werkelijkheid. Misschien moeten we daar op internet maar eens wat aan doen.

Ronald

Wilt u meepraten over gezelligheid binnen het grote gezin, dan kan dat in het hete hangijzer Gezelligheid.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.