Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

136. Sport, doping en de ultieme energiebron?

(26-07-1998) Moe, dagen achtereen moe, wat kan ik dat goed herkennen in het verhaal van Trix. Soms denk ik wel eens dat het grootbrengen van een groot gezin kan worden vergeleken met het bedrijven van top-sport. De enige manier om het te bedrijven is je er (meer dan) volledig op te storten. Zoals de wielrenner in de Tour de France, die een steile helling moet beklimmen. Ben je in cadans, dan dans je als het ware naar boven. Maar, o jee, er hoeft maar dat te gebeuren en de cadans is verbroken. Dan lijkt het net of je opeens stil staat, alsof je helemaal in de macht bent van je moeheid.

Overal op zoek, maar niemand kan je echt helpen met moeheid. Tot op zeker moment iemand mij zijn ervaringen vertelde. Hij had werkelijk van alles geprobeerd, maar vond het antwoord uiteindelijk in voeding. Hij had door uitproberen een speciale combinatie van vitamine-pillen gevonden, waardoor hij zich eindelijk weer eens fit voelde.

Zo'n verfijnd schema (in de Tour de France zouden ze van doping spreken, denk ik) was mij teveel moeite, dus beperk ik me tot een breed multi-vitamine preparaat, en neem daarbij tabletjes met een combinatie van magnesium, kalk en zink. Het boek dat ik hierbij gebruik heet De vitaminen- en mineralengids.

Door deze tabletjes ben ik beter in staat het vol te houden, maar, zet me 5 minuten voor de televisie, en ik ben vertrokken. De hele dag is vol van activiteiten, of het nu thuis of op het werk is, steeds wordt een volledige inzet verlangd.

Een goed salaris is natuurlijk gewenst, maar daar moet je wel iets voor doen! Maar ook thuis moet je goed presteren, als ouder, als echtgenoot, en misschien ook nog wel als de ideale buur. Al met al ben je veel bezig met omschakelen van de ene naar de andere situatie. Sowieso kost dat omschakelen veel energie, maar vooral wanneer je moet omschakelen naar het ene terwijl je nog niet helemaal klaar bent met het andere. Of terwijl je met het ene bezig bent, denk je al aan wat je bij het andere te wachten staat.

Mijn vrouw is wijs, en vertelt me steeds dat het niet het harde werken is, dat het niet de stress is, maar dat mijn probleem is dat ik spanning niet goed los kan laten, en dat ik eigenlijk daardoor zo moe ben. Het vasthouden van de spanning is dus eigenlijk hetgene wat me zo moe maakt.

Maar de wijsheid van mijn vrouw is niet altijd aan mij besteed. Soms gebeurt er zoveel, wil ik zoveel in mijn gedachten bij me houden, dat ik er af en toe dol van word. Wanneer de avond dan eindelijk om 10 uur begint (naarmate de kinderen groter worden, worden de avonden korter), heb ik eigenlijk behoefte aan rust. Maar ik kan niet van het ene op het andere moment omschakelen, dus bouw ik af door wat te gaan doen. En voor je het weet, ben je eigenlijk weer aan het werken.

Doordat de avond zo laat begint, is hij wel erg kort. Dat gaat ten koste van je sociale leven. Maar ik wil er toch nog iets van proberen te maken, met als gevolg dat er van de nacht afgeknabbeld wordt. Daarmee kom je in een spiraal terecht.

Meepraten over dit onderwerp? Doe het op de thema-pagina.

De vitaminen- en mineralengids
De vitaminen- en mineralengids
Hannah Kohn

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.