Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

3. Informatie over veilig fietsen

(24-09-2012) Traditioneel kennen de steden veel fietsers, tegelijkertijd is de stad waarschijnlijk de gevaarlijkste plek om rond te fietsen. Soms wordt er gekscherend gesproken van de stedelijke jungle, een plek waar het recht van de sterkste zou gelden. Dat dit slechts ten dele klopt bewijzen de verkeersregels en voorschriften waar iedereen zich aan moet houden. Deze regels zijn dan ook één van de belangrijkste houvasten van de fietser, het is belangrijk dat je ze kent. Maar vergissingen zijn menselijk en door de drukte in de steden is het makkelijk om iets of iemand over het hoofd te zien. Kwetsbare weggebruikers als fietsers zijn hier dan snel de dupe van omdat hun voertuigen niet over beschermende onderdelen beschikken. Toch kunnen fietsers heel wat veiliger door het verkeer mits ze rekening houden met een aantal zaken. In dit artikel geven wij tips en aanwijzingen om zo veilig mogelijk door het (groot)stedelijke verkeer te komen. Daarbij verliezen we niet uit het oog waarom het die vele fietsers te doen is: “vlot op de bestemming aan te komen”.

Vooruitkijken en Anticipatie
De allereerste stap en meteen de belangrijkste om je veilig door het verkeer te bewegen is de bewustwording van de gevaren die op de loer liggen in het verkeer. Als fietser is jouw blik dan ook niet op de weg vlak voor je eigen voorwiel gericht maar het liefst al een paar kruispunten verderop. Door goed vooruit te kijken laat zich een groot deel van de ongelukken voorkomen. Anticiperen is het hier het sleutelwoord. Door goed te anticiperen hoef je minder vaak te remmen en op te trekken .

Ken de verkeersregels
Om je zeker voort te kunnen bewegen in het verkeer is de eerste vereiste dat je op de hoogte bent van de verkeersregels. Zo heeft verkeer van rechts altijd voorrang tenzij verkeersborden of verkeersregelaars anders aangeven. Je voorrang afdwingen is onverstandig, zeker als fietser, omdat je extra kwetsbaar bent.

Mobiel bellen en muziek op de fiets
Om het anticiperen zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om alleen met het verkeer bezig te zijn. Door het opzetten van een hoofdtelefoon of het dragen van oortjes sluit je jezelf af van het overige verkeer. Wanneer een auto jou op zeer hoge snelheid achteroprijdt kun je die zonder hoofdtelefoon al van verre horen aankomen, hetzelfde geldt voor ambulances of toeterende auto’s.

Hou afstand
Hou altijd voldoende afstand tot je voorgangers. Je kunt nog zo snel je remmen inknijpen of intrappen, je fiets heeft altijd een bepaald afstand nodig om tot volledige stilstand te komen.

Hand uitsteken bij afslaan
Het uitsteken van de hand lijkt soms maar sporadisch uitgevoerd te worden toch verhoogd het de veiligheid van de fietser enorm. Door de hand uit te steken maak je aan de rest van het verkeer duidelijk waar je heen wilt. Het maakt het voor andere gebruikers makkelijk om op jouw actie te anticiperen. Bij het uitsteken van je hand let je wel op dat dit veilig kan, er moet dus niemand naast je rijden op dat moment.

Oogcontact
Door actief oogcontact met andere weggebruikers te zoeken kun je zien of ze jou ook zien, ben je niet zeker van je zaak neem dan geen enkel risico.

Niet naast elkaar rijden
Er zijn maar weinig fietspaden in stedelijke omgeving die breed genoeg zijn dat fietsers, zonder het overige verkeer te hinderen, naast elkaar kunnen rijden. Zo komt het vaak voor dat de sturen van de naast elkaar rijdende fietsers in elkaar verstrengeld raken waardoor de fietsers dan vaak lelijk ten val komen.

Jasper de Jong
Fietsnet
www.fietsnet.nl

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.