Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

42. Energieverbruik, energiebelasting en minister Cramer!

(22-05-2007) Ons energieverbruik moet omlaag vinden wij, vindt ook minister Cramer. Daarover zijn wij het dus eens.

Alleen de manier waarop dat verbruik volgens de minister omlaag moet verdient volgens ons geen schoonheidsprijs. Vandaag werd weer zo'n niet doordacht voorstel gelanceerd in de media: "Kijk wat een gemiddeld gezin gebruikt aan energie en ga daarna iedereen die hoger zit in het verbruik extra belasten!".

Zo ging het al met de afvalheffing, zo gaat het al met het waterverbruik en straks dus ook met de energie. Het is een oneerlijke verdeling van de kosten van energieverbruik.

Voorheen werden we op wooneenheid belast, ieder huishouden betaalde een gelijke hoeveelheid belasting. Vervolgens werd er geroepen: "De vervuiler/gebruiker betaalt", met als gevolg: Ook al wordt er persoon minder energie/water verbruikt en minder afval geproduceerd, toch mag dat gezin extra gaan betalen omdat het totale verbruik hoger is.

Behalve dat het voorstel van minister Cramer oneerlijk is zet het ook geen zoden aan de dijk, zorgt het voor veel administratieve rompslomp en benadeelt het meerdere bevolkingsgroepen.

Ik heb een beter voorstel: "Voortaan lage of geen BTW op energiezuinige apparaten en extra belasting op energievretende apparaten. Dan bereik je tenminste energiebesparing in plaats van ergernis op te wekken, want dan wordt iederéén in staat gesteld om de keuze voor energiezuinige apparaten te maken.

Wilt u over dit onderwerp meepraten? Dat kan in het thema Extra belasten van gezin met hoog energiegebruik.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.