Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

104. Het perfecte kind

(22-05-2001) Soms overkomt je iets naars, een ongeluk. Soms kun je er niets aan doen, maar zijn de gevolgen heel groot. Om er dan niet alleen voor te staan, hebben de mensen het idee van elkaar ondersteunen veredeld via het systeem van verzekeren.

Een mooi voorbeeld is de ziektenkostenverzekering. Iedereen draagt zijn/haar steentje bij. In sommige fasen van je leven doe je een groter beroep op de verzekering, in sommige fasen ben je nauwelijks ziek.

Maar, onze maatschappij wordt tegenwoordig sterk geregeerd door het eigenbelang. Waarom moet ik betalen als ik helemaal niet ziek ben! Deze redenering holt het solidariteitsprincipe van verzekeren langzaam maar zeker uit.

Kinderen passen niet zo goed in onze maatschappij. We moeten werken voor de kost, liefst hard. Kinderen opvoeden dient geen direct economisch belang, het is dus een hobby. Maar het wordt pas erg wanneer er met een kind iets aan de hand is. Economisch gezien is het kind dan van onvoldoende kwaliteit: het kind kost meer dan dat het in de toekomst zal kunnen opleveren!

Helaas kun je ouders niet verbieden kinderen met een handicap geboren te laten worden. Die ouders kunnen zich beroepen op het argument dat zij er niks aan kunnen doen, dat het je overkomt.

Maar daar is nu een "oplossing" voor gevonden! De regering biedt iedere moeder gratis een test aan. Mocht je die test weigeren, dan kun je in elk geval niet meer stellen dat je er niets aan kon doen wanneer het misgaat! En stel dat de test aangeeft dat het om een kind met een handicap gaat. Nou, dan mag de ouder zelf beslissen wat ermee te doen. Dat laatste is natuurlijk erg wrang. De ouder moet beslissen, zo houdt de maatschappij schone handen!

En mocht de ouder beslissen het kind toch te laten komen, dan is het duidelijk dat die ouder het zelf gewild heeft, en dus zelf verantwoordelijk is!

Weer een probleem opgelost?

Nell en Theo

Wat vind je van deze zienswijze? Te somber, of is dit nu precies het gevaar waar het om draait? Praat erover in de rubriek Hete Hangijzers bij De tripletest.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.