Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

54. Sharon Dijksma: haal geld weg bij huisvrouwen!

(22-04-2006) Vanochtend, woensdag 22 maart, bij de tandarts wachtend, een verse Volkskrant in de wachtkamer.

Op pag 2: Sharon Dijksma, PvdA lid en moeder: Haal geld weg bij de huisvrouw!

Ik begin te lezen. Het blijkt dat mevr Dijksma pleit voor een extra belasting, heffing oid voor vrouwen die hoger onderwijs hebben gevolgd en dan kiezen voor fulltime moederschap/huisvrouwschap. De maatschappij heeft in hen geïnvesteerd en nu lossen ze dat niet in. Dat kan niet.

Dat is vernietiging van kapitaal.

Meteen bedenk ik de haken en ogen aan haar plan. Wat moeten er voor ontheffingen bedacht worden voor hoger opgeleide ouders die thuisblijven vanwege een kind met een handicap, ziekte, leer of gedragsstoornis? En heeft dit niet als gevolg dat ouders hun kind maar van een "ziek&zielig" etiketje zullen willen voorzien om aan die financiele sanctie te ontkomen? Wat als je ontslagen wordt of weggereorganiseerd? En dan besluit dat je een paar jaar thuis wil blijven? Geldt het ook voor vaders? En voor stiefouders, pleegouders? En als je inmiddels zelf een handicap of ziekte hebt gekregen sinds je bevalling of afstuderen?

Mevr Dijksma beschouwt haar werkende moeder zijn als positief, en wil dat moeders die nu nog niet werken haar voorbeeld volgen. Ze heeft het over "bouwen aan iets hogers". Het klinkt me bijna religieus in de oren.

Nog een hele misschien gemene vraag, maar wie domme plannen oppert, vraagt er volgens mij om met gelijke munt terug betaald te worden: Moeten vrouwelijke kamerleden die zwanger worden dan ook niet een extra heffing betalen? Hun werk moet toch vervangen worden en daar betaalt en intesteert de maatschappij toch ook voor en in. En als we dan toch bezig zijn, de mannen die deze zwangerschappen hebben veroorzaakt....

Het is een van de domste plannen die ik in tijden van een politicus heb gehoord.

Ine

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.