Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

144. De rol van de tv in een groot gezin

(22-01-1998)

Toen 20 jaar geleden onze eerste geboren werd, bestond ons tv-aanbod uit Nederland 1 en 2, en Duitsland 1, 2 en 3. Veel meer dan Sesamstraat, af en toe een tekenfilm, en op zondag 'die Sendung mit der Maus', was er voor kinderen niet te zien. De tv speelde maar een kleine rol in ons gezinnetje toen.

Met de komst van de kabel-tv werd het aantal zenders flink uitgebreid. De videorecorder deed daar nog een schepje bovenop. De rol van de tv werd steeds groter in ons gezin.

Met 10 mensen in huis, zijn er ook steeds meer wensen. Het aanbod is ruim, dus er valt nogal wat te kiezen. Als iedereen hier in huis één uur per dag kijkt, zou dat betekenen dat de tv dagelijks 10 uur aanstaat. Het begint al 's ochtends vroeg met het journaal van 7 uur, daarna Kindernet.

De huiskamer, die 's avonds voor ons was toen de kinderen nog onder de 10 waren, wordt nu gevuld door het geluid van de tv. Allemaal programma's waar ik niet voor zou kiezen. Ik hou sowieso niet van tv. Ik ben liever bezig, met het geluid van een cd op de achtergrond, of gewoon even totale stilte, daar kan ik ook van genieten.

Maar is dat een reden om het de kinderen te verbieden? Behalve vermaak heeft de tv ook leerzame elementen.

Even nog probeerde ik het tegen te houden uit pedagogische overwegingen, maar we zijn overstag gegaan. De kabel werd doorgetrokken naar zolder, en daar hebben de oudste kinderen hun eigen tv. In het begin nog met een aantal beperkingen, nu vrij, zolang de anderen er geen hinder van hebben.

Soms snak ik naar de tijd van 5 zenders, zeker als ik op zondagochtend gewekt word door het geluid van Cartoon Network.
Soms vind ik het heerlijk, zeker als het erg druk is doet een video van Disney wonderen.

Nell

Wilt u hierop reageren, ons nieuwe hete hangijzer gaat over kinderen en tv.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.