Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

13. Scholen mogen/moeten weer gewoon lesgeven

(31-10-2010) Een schok in onderwijsland. Daarvoor zorgden twee Haarlemse schooldirecteuren in hun manifest 'de No Nonsense School'. Zij pleiten namelijk voor "weer gewoon goed les geven". Dat betekent minder extra lessen van maatschappelijke instanties, en minder aandacht voor schoolreisjes die iedere keer nog origineler moeten zijn.

Zo’n extra les van de GGD over het thema "De gezonde voeding!" is natuurlijk mooi bedacht, maar in de kantine worden nog wel friet, frikandellen en kroketten verkocht, al dan niet met een waarschuwend stickertje.

Kinderen komen naar school om te leren, daar is de leerplicht ook voor bedoeld. Leren doe je op meerdere manieren, maar het belangrijkste element blijft de kennisoverdracht. Om het proces van leren goed te laten verlopen is rust en een heldere structuur nodig. Al die extraatjes werken verstorend op de rust in de klas. Er zijn natuurlijk kinderen waarvoor al die extraatjes niet storend werken, maar er zijn ook kinderen waarvoor deze extra belasting echt teveel is.

Die extraatjes zijn echter niet verplicht. De schoolleiding kan hier zelf een keuze in maken. Dat geldt ook voor de keuze van de bestemming van schoolreisjes, ook dat heeft de school zelf in de hand.

Maar soms lijkt het wel alsof de scholen zich verplicht voelen op te bieden tegen de andere scholen die door al hun extra activiteiten extra “aantrekkelijk” lijken te zijn. De competitie tussen scholen is door de beleidsmakers aangemoedigd om de scholen beter bij de les te houden. De redenering is dat dit de kwaliteit van de scholen ten goede komt, en dat het ervoor zorgt dat het geld goed besteed wordt. Maar, en dat hebben beide schooldirecteuren goed gezien, niet de extraatjes bepalen de kwaliteit van de school. De inhoud van de lessen en de overdracht van kennis bepalen de kwaliteit van het onderwijs!

Het is dan extra frustrerend als we zien dat bestuurders (niet alleen van overkoepelende schoolorganisaties) zo verschrikkelijk veel verdienen, zie: hier. Nee, dan komen de 2 Haagse schooldirecteuren veel sympathieker over. Zij gaan terug naar de essentie van het onderwijs. Dat is wat wij als ouders van de scholen verwachten. Ja toch?

Herkenbaar? Praat dan mee over dit netelige thema!

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.