Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

82. Voorlichting

(21-04-2003) De zwangerschap van onze vierde duurde langer dan verwacht. De kinderen werden ongeduldig en iedere ochtend was de eerste vraag of de baby er al was. Ik vroeg aan de oudste: "Wat doe je nu als ik morgenvroeg nog lig te slapen, en jij ziet de baby al in de wieg liggen?" Het antwoord was duidelijk: "Jou snel wakker maken om te zeggen dat de ooievaar geweest is!" Hij schrok zelf van z'n antwoord, natuurlijk wist hij beter. Hij was toch iedere keer meegeweest naar de verloskundige? Maar toch, dat stukje fantasie is ook zo nodig. Moeten we alles maar zo snel mogelijk vertellen, of is voorlichting iets heel anders dan alleen het verhaal van de bloemetjes en bijtjes?

Voorlichten doe je niet alleen met een verhaal, voorlichten zit door de hele opvoeding verweven. Het begint met respect voor je eigen lichaam, accepteren van je lichaam. Voorlichting kent vele fases, het bekende bloemetjes en bijtjes verhaal, maar ook het omgaan met de vele groeifases van het kind.

Hoe ga je met het verschil jongen-meisje om? De omgeving heeft hierbij een grote invloed. Het zijn kleine dingen maar bij elkaar kan dat heel groot zijn, denk maar aan school, reclame, TV-programma's en soms zelfs leesboeken. Belangrijk is een duidelijke visie van de ouders als tegenwicht.

De rol van de opvoeder bij voorlichting is groot. Respect voor het kind is iets wat je overdraagt, Respect zit 'm vooral in het creeëren van zelfbewustzijn, waardering voor het kind als mens. Niet in uiterlijke factoren, maar in accepteren van de eigenheid van het kind. Respect is ook: luisteren en kijken naar je kind.

Maar pas op! Niet ieder kind vindt het in iedere fase even prettig om te praten over wat het bezighoudt, soms wordt het gezien als inbreuk op de privacy. Die privacy is een recht, toch kun je daar als volwassene heel subtiel in sturen.

Tot slot, probeer open te staan voor vragen van je kind, al zijn ze nog zo onduidelijk.

Wilt u over dit onderwerp meepraten? Dat kan in het thema Voorlichting.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.