Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

94. Van 3 naar 5 kinderen

(21-01-2002) Dolgraag wilden mijn man en ik een vierde kindje, maar daar hij zeeman is, en dus vaak van huis is, was dit toch wel een grote stap. Er waren al drie gezonde kinderen, maar onze wens bleef groot. Na veel overwegingen toch de stap maar genomen, en omdat ik bij het derde kind clomid nodig had, stapten we naar de gyneacoloog. Daarna was ik vrij snel zwanger.

Toen ik 7 weken zwanger was kreeg ik een echo. Ik was dolgelukkig toen ik een hartje zag kloppen. Toen hij wat verder keek schrok ik behoorlijk, we zagen nog een hartje kloppen,het waren er dus twee. Mijn eerste reactie was als het maar bij twee hartjes blijft. De gyneacoloog verzekerde mij ervan dat het er echt twee waren, en niet meer.

Nu kwam het volgende probleem: hoe vertel ik het mijn man? Ik heb eerst een kwartier bij de assistente gezeten, want ik moest het eerst zelf tot me laten doordringen. Hoe ik thuis ben gekomen weet ik niet meer. Mijn man was in de tuin met onze drie kinderen (6j, 4j, 1j) aan het spelen. Hij vroeg mij hoe het gegaan was, en zei voor de grap: "waren het er twee?" , en ik zei alleen maar ja. Hij zei: "doe even normaal, ik houd niet van die geintjes", en als bewijs liet ik hem de foto van de echo zien. Wat er dan door je heen gaat is niet te beschrijven, de meest stomme dingen, zoals: slaapplaatsen te weinig, de auto word te klein, de eethoek is te klein en ga zo maar door.

Maar na een paar dagen wenden we aan het idee en waren dolgelukkig. De reacties uit de omgeving liepen nogal uiteen zowel positief als negatief. Bijvoorbeeld: Je hebt drie gezonde kinderen, waar begin je aan? Hoe moet dat als je man straks weer weg is en ga zo maar door.

De zwangerschap liep voorspoedig, al waren de laatste drie maanden erg zwaar met drie kleine kinderen en je man op zee. Precies met 37 weken ben ik bevallen van een gezonde zoon en dochter van beiden ruim 6 pond. Ondanks zijn beroep was mijn man wel bij de bevalling aanwezig.

De eerste paar weken moesten mijn man en ik erg wennen aan de dubbele flessen, dubbele luiers enz. Als we gingen wandelen met ons gezin, werden we doodziek van de belangstelling van de meest vreemde mensen. De vragen en opmerkingen liepen erg uiteen,zo werd ons vaak gevraagd: is het een tweeling, zijn ze eeneiïg, was het een normale bevalling en ga zo maar door. Nu denken veel mensen: "dat is toch leuk al die belangstelling". Maar al die vragen om het halve uur gaat toch echt vervelen. Zo was er ook eens een vrouw die het waarschijnlijk erg leuk vond om midden in de stad even te tellen hoeveel kinderen wij hebben. Toen was ik het even zat en zei: "U kunt goed tellen!" Ze was gelijk stil en had toen wel door dat wat ze zei niet zo netjes was. Ook de andere kinderen werden wel eens moe van al die aandacht voor de tweeling.

We zijn nu gewend aan alle aandacht voor de tweeling, en weten er nu mee om te gaan. De kinderen zijn nu 7, 5, 2 jaar, en 9 maanden. We genieten nu elke dag van ons 5-tal, en beseffen heel goed hoe rijk wij zijn met 5 gezonde kinderen. Het valt me af en toe behoorlijk zwaar als mijn man voor zijn werk in Singapore zit. Je moet toch alles alleen doen met 5 kinderen. Neem nu bijvorbeeld een doordeweekse dag:

06.30 hopstaan,5 kinderen wassen en aankleden.
07.30 heten,+ de flesjes.
08,15 hiedereen in de auto en naar school.
08.45 hthuis met de 3 jongsten.
09.00 -11.00 hproberen de huishouding te doen,in de tussentijd moet de tweeling het fruithapje hebben.
11.00 heten voorbereiden.
11.30 hiedereen in de auto om de twee oudsten weer op te halen.
12.00 heten.
13.00 hiedereen in de auto en naar school.
14.30 htweeling in de buggy,de middelste op haar fietsje en op naar school.
16.30 hflesje voor de tweeling.
17.30 heten.
En met een beetje geluk ligt alles om 20.30 h op bed. Daarna kan ik nog even afwassen, de rommel opruimen, en ben ik om 21.30 h klaar. Dan heb ik een uurtje voor mezelf, en kan ik even bijkomen. Na deze drukke dag ga ik moe maar voldaan naar bed.

Peter en Mettie

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.