Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

101. Oog voor elkaar

(20-07-2001) Een heel subtiel begin, een klein klompje cellen wat uitgroeit tot een minimensje. Na de geboorte gaat het groeien door, eigenlijk stopt het nooit.

Vele fases later, een volwassen persoon, een individu met zoveel eigenschappen. En dan een relatie, niet een zoals daarvoor, maar een relatie met iemand voor het leven. In zo'n relatie gaat het groeien door, als het goed is stimuleer je elkaar daarin. Dan werkt een relatie verrijkend. Kinderen kunnen daaraan bijdragen, het groeiproces van je relatie maar ook aan dat van ieder individueel.

Maar kinderen kunnen ook veel vragen van een relatie.

In een groot gezin lopen veel relaties door elkaar, de relatie van de ouders onderling zal niet altijd de hoogste prioriteit hebben. Even op een lager pitje gezet worden. Zoveel factoren spelen daarin een rol. Kinderen die in een fase zitten die veel vraagt, een baan die stress geeft, ziekte van een van de gezinsleden, of zelf een fase doormaken die veel van je vraagt.

Voorzichtig wordt een hypotheek op de relatie, maar ook op jezelf genomen. Dat komt wel, straks als we meer tijd hebben.

Te lang opschuiven naar straks kan niet, er is geen garantie dat er nog een straks is. Dat voelt niet goed. Teveel opschuiven betekent ook minder oog voor elkaar. En zo kun je je binnen een relatie, hoe vertrouwd die ook was, eenzaam gaan voelen. Dat heeft effect op alle gezinsleden. Het gaat zo sluipend, soms merk je het pas als het al vergevorderd is. Zoiets los je niet op met een avondje uit, of een weekendje samen weg.

Een relatie heeft soms groot onderhoud nodig, maar hoe pak je dat nu aan in een groot gezin? Hoe blijf je dat warme gevoel voor elkaar houden, hoe blijf je oog houden voor elkaars behoeften? Zodat de relatie ook inderdaad een verrijking van elkaars groeiproces blijft, en niet een beperking wordt?

Hoe hou je in drukke tijden voor elkaar? Praat met ons mee in het thema Oog voor elkaar.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.