Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

71. Big Ross is watching you

(20-06-2004)
    Staatssecretaris Clemence Ross vindt dat hulpverleningsorganisaties ook de functie van waakhond zouden moeten hebben, zodat probleemgezinnen in een vroeg stadium opgespoord kunnen worden. Vermoeden zij dat er problemen zijn, dan geven ze dat door zodat de hulpverlening op gang kan komen.
Big Ross is watching you:

En ja hoor, het ei van Columbus is opnieuw uitgevonden. Vroegtijdige opsporing van probleemgezinnen ligt in de handen van de kraamhulp. Geweldig! Daar zaten we op te wachten.

Kraamhulpen, verloskundigen én consultatiebureaus kunnen op een bepaalde plaatsen doorgeven als ze vinden dat een gezin mogelijk een probleemgezin of een probleemgezin in spé is. Het gezin kan dan in de gaten gehouden worden.

Een goede definitie van een probleemgezin is er niet. Ooit schreef een journalist in een gerenomeerd dagblad: "Iedereen kan weten dat een gezin met 6 kinderen, met onderling een klein leeftijdsverschil, een probleemsituatie is". Die journalist zal vast niet de enige zijn die zo denkt.

Het aantal bezoekjes aan het consultatiebureau is drastisch verminderd, de bezoekjes zijn korter, maar wel een extra taak erbij. Speuren naar mogelijke probleemsituaties, en vooral zo spoedig mogelijk melden. Zelfs zo dat de politie erbij kan.

Ooit zei een artsassistent Kindergeneeskunde: "Een achtste kind, een gezin waar nog 7 andere kinderen rondlopen? Dat is toch vragen om problemen?" Gelukkig was haar baas iets wijzer en liet de baby gewoon mee naar huis gaan.

Maar owee, als je echt hulp nodig hebt, dan zijn al die waakhonden buiten dienst. Je kunt speuren, smeken voor een plekje op de wachtlijst, en met een beetje geluk ben je binnen een half jaar (maar dat kan ook een jaar zijn) aan de beurt.

Voor mij geen kraamhulp meer, het consultatiebureau hoeft ook niet meer. Big Boss Ross mag bij mij thuis komen inspecteren.

Wilt u over dit onderwerp meepraten? Dat kan in de rubriek Maatschappij in de discussie Vroegtijdig opsporen van probleemgezinnen.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.