Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

78. Vergrijzing.

(19-08-2003) Nog een aantal jaren en dan bereiken zij, die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog geboren zijn, de 65-jarige leeftijd. Terwijl het ene deel zich druk maakt om "overbevolkt" Nederland en pleit voor een afremming van het geboorte-aantal, roept de andere groep dat we juist een kindvriendelijk beleid nodig hebben om die vergrijzing op te vangen.

Paul Gerbrands ziet de vergrijzing als een kans om de overbevolking van Nederland af te bouwen, en redeneert heel simpel: Vergrijzing is makkelijk op te vangen als werkend Nederland méér uren gaat werken. Bijvoorbeeld ook op zaterdag werken. Ouderen kunnen langer blijven doorwerken (aangeduid als verzilvering door de Onderwijsraad). Kinderen hoeven volgens Gerbrands ook niet zoveel jaren naar school en kunnen al veel eerder volledig ingezet worden op de arbeidsmarkt.

Professor van Praag daarentegen maakt zich zorgen en pleit voor stabiliseren van het bevolkingsaantal. In plaats van 1,7 kind per echtpaar is het getal van 2,1 meer op z'n plaats. Helemaal naar mijn hart is zijn volgende uitspraak:

    De vraag is nu natuurlijk wie het allemaal gaat betalen. Het moet in ieder geval uit de belastinggelden komen. Wie? Natuurlijk niet de gezinnen met kinderen. Het moet ten laste komen van de mensen zonder kinderen, of die geen kinderen meer te verzorgen hebben. Ik vind dat heel reëel. Het hebben van kinderen is een investering. Wil je geen kinderen maar wel genieten van alle voorzieningen? WAO, AOW, pensioen, zorg? Dan vind ik het niet onredelijk dat je daarvoor betaalt.
Die uitspraak zal wel tegen het zere been zijn van al die mensen die vinden dat het krijgen van kinderen een hobby is van de ouders, die ouders moeten dan zelf maar voor de kosten opdraaien.

In de landen om ons heen is men verder met het proberen de vergrijzing op te vangen. Zo heeft Frankrijk aparte maatregelen genomen om het opvoeden van kinderen goedkoper te maken. Noorwegen kent al langer een zeer kindvriendelijk beleid. Ook in België is de ondersteuning die ouders krijgen hoger dan in Nederland.

Wanneer breekt in Nederland het besef door dat het beleid ten aanzien van kinderen een stuk vriendelijker moet zijn! Met belangstelling volgen we de verrichtingen van de regering, en hopen dat ze bereid zullen zijn te luisteren naar de argumenten van prof. van Praag.

Enkele verwijzingen: De voorspellingen van www.cbs.nl vind je hier. En de groei van het aantal huishoudens is te zien op deze locatie.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.