Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

99. Leren door samen doen

(18-10-2001) Op veel basisscholen is de laatste jaren sprake van zogenaamd 'ervaringsgericht leren'. In de klas wordt een postkantoortje ingericht zodat kinderen kunnen oefenen met het kopen van postzegels en inwisselen van een cheque. Een maand later wordt de schoenenwinkel gemaakt of een ziekenhuis en kan kennis worden gemaakt met gezondheidszorg, consumentengedrag. Dit alles natuurlijk afgestemd op het leerjaar van de betreffende groep.

Hoe nuttig ook, het is toch eigenlijk van de gekke dat kinderen op school moeten leren wat zij eigenlijk thuis of met hun ouders ook al doen. Of doen kinderen dat tegenwoordig niet meer?

Doen jullie kinderen nog wel boodschappen, helpen ze een fietsband plakken, schillen ze de aardappelen mee of leren ze een knoop aanzetten?

Naarmate ouders zelf meer taken uitbesteden en kant-en-klaar produkten kopen, geen reparaties uitvoeren maar snel 'nieuw' kopen, valt er voor hun kinderen ook minder te oefenen.

Dan moeten ze inderdaad op school leren wat de fietsenmaker nog meer doet dan alleen fietsen verkopen.

Erosie van het gezin(sleven) heeft niet alleen betrekking op het gegeven dat ouders minder kinderen krijgen en korter aan het arbeidsproces worden 'onttrokken'... het heeft er ook mee te maken dat taken worden afgestoten en dat de commercie maar ook instanties, professionele werkers, hulpen en apparatuur die taken van ouders overnemen.

Opvoeden, de kinderen in emotioneel en sociaal opzicht 'naar de volwassenheid begeleiden', DAT wil elke ouder WEL graag zelf blijven doen...

Het is echter de vraag of dat opvoeden en begeleiden nog wel voldoende kans krijgt, wanneer ouders als economische eenheid vooral op consumeren gericht zijn en steeds meer (gezins)taken afstoten of uitbesteden.

Graag reacties!
Bernadette

Wil je over dit onderwerp je visie geven, dan kan dat in de rubriek De Basisschool bij Leren door samen doen.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.