Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

44. Terug op de arbeidsmarkt

(18-02-2007) Iedereen aan het werk roept de regering, roept de omgeving en roept iedereen!

Maar het combineren van zorg en opvoeding met het economisch actief zijn viel niet te combineren, en daarom heb je destijds je baan opgezegd.

Gemakkelijk?
Nee, maar op dat moment was het nodig. Voor het verlies aan inkomen deed je graag een stapje terug, je werd een expert in bezuinigen en met een heleboel rekenwerk was het te doen.

Wat kreeg je er voor terug?
Rust en stabiliteit in je gezin, je aanwezigheid was de stabiele factor in je gezin.

Maar er was meer: Er was ruimte om te helpen op de school van je kinderen en omdat je meerdere kinderen op school had kreeg je een band op school. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Juist omdat je meerdere kinderen had, had je een grotere auto. Dat was een uitkomst met het vervoeren van kinderen bij uitstapjes, want door de economische veranderingen was het steeds moeilijker om ouders te vinden die daarvoor tijd hadden.

Ook op de sportclubjes van de kinderen werd dankbaar gebruik gemaakt van je aanwezigheid, door je langere betrokkenheid zagen ze in jou de juiste persoon voor een bestuursfunctie.

Maar ergens blijft het knagen, je voelt je schuldig omdat je niet economisch actief bent en wat extra inkomen zou zeker in deze fase van je gezin meer dan welkom zijn.

Er komt ruimte in je gezin, de kinderen zijn voor de zorgbehoefte niet meer continu afhankelijk van je. Je hebt behoefte aan meer uitdaging.

Voorzichtig ga je solliciteren, je kijkt rond naar het banenaanbod. Wat een verschrikkelijke teleurstelling, het parttime banenaanbod is niet erg royaal.

En eindelijk heb je de juiste baan gevonden, passend qua uren en qua niveau. Enthousiast begin je te solliciteren.

De ene teleurstelling volgt de andere;
"Ik zie dat u geen recente werkervaring heeft!"
"Uw diploma's zijn nog wel geldig, maar om echt aan de slag te gaan kunt u beter nog een jaar fulltime (op eigen kosten) een opleiding volgen, die opleiding kan ook parttime en dan betaalt de werkgever maar dan moet u wel eerst een baan hebben! Die krijgt u niet want u hebt geen recente werkervaring!"

Na enkele rondes geef je het maar op en stort je volledig in het vrijwilligerswerk. Het is een trieste constatering dat juist die ervaring van het jaren organiseren, begeleiden, opvoeden, financieel deskundig zijn, creatief zijn, ter plekke oplossingen zoeken, investeren in zorg en opvoeding niet benut worden door onze arbeidsmarkt.

Niet alleen de school en de sportclubjes hebben dankbaar gebruik van je gemaakt. Eigenlijk heeft de maatschappij in zijn geheel dat gedaan. Je hebt als een soort vrijwilliger belangeloos veel geïnvesteerd in die maatschappij, waardoor fors kon worden bespaard op kosten voor opvoeding en jeugdzorg.

De waardering was laag, en dat blijkt eens te meer nu je wilt herintreden in de wereld van betaalde arbeid. Je zou verwachten dat de waardering voor al je investeringen zich bijvoorbeeld zou vertalen in een herintredingtraject.

Maar dat kost toch geld!? Nou, gebruik dan de heffingskorting die nu afgeschaft wordt voor dit doel.

Wat zijn uw ervaringen met herintreding op de arbeidsmarkt? Deel ze met ons in het thema Terugkeer op de arbeidsmarkt.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.