Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

77. De broekriem aanhalen

(16-09-2003) Het zat eraan te komen, het was te voorspellen: we moeten bezuinigen. Solidair wordt in het woordenboek uitgelegd als "door saamhorigheidsgevoel verbonden". Mensen die solidair zijn met elkaar helpen elkaar. Zoals in een gezin: het zieke kind wordt door iedereen geholpen, voor opa en oma doen we een keertje extra boodschappen of we helpen met een klus in huis. Allemaal geheel vanzelfsprekend.

Het Nederlands beleid was ook solidair, er was zelfs een ziektekosten verzekering met de naam: D.E.L. wat staat voor "Draagt Elkanders Lasten". Hoe anders ziet het er nu uit.

Er wordt flink bezuinigd in de zorg, chronisch zieken en mensen met een AOW zullen velen extra's moeten betalen voor de nodige zorg. Een ontwikkeling die haaks staat op ons verworven sociale beleid.

In de hele troonrede niet één keer het woord gezin. Van het CDA, wat ooit het gezin betitelde als "Hoeksteen van de samenleving" had ik meer verwacht. We hebben ooit een staatssecretaris van gezinszaken gehad, misschien is die nu harder nodig dan ooit.

Bezuinigen?? O.K. ik bezuinig graag mee!

Maar laten we niet op de toekomst van onze kinderen bezuinigen en zeker niet op de AOW van hen die Nederland na de oorlog, met hard werken hebben opgebouwd.

"Draagt elkanders lasten" hoort bij een maatschappij die solidair is, het vandaag zo vaak gehoorde "Eigen verantwoordelijkheid" heeft niets meer met solidair te maken, maar met individualisme!

Wilt u over dit onderwerp meepraten? Dat kan in het hete hangijzer De nieuwe samenleving.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.