Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

98. Hij komt, Hij komt..........

(15-11-2001) Als hij van de boot komt voel ik weer even die spanning van toen, hij lijkt nog steeds echt. Tuurlijk weet ik nu dat het nep is, dat heb ik ooit tot mijn teleurstelling ontdekt. Boos was ik toen mij verteld werd dat het allemaal niet echt was. In mijn dromen hoorde ik hem toch duidelijk over het dak lopen?

Later bleek dat ze wel gelijk hadden met dat verhaal. Maar ik was een illusie armer. Fantasie heb ik nodig, het kleurt de werkelijkheid wat mooier.

Bij onze zoon zie ik dezelfde behoefte aan een fantasiewereld, ik zou hem die zo graag gunnen. In de bovenbouw komt Sinterklaas niet meer, maar toch geloofde hij nog heilig in de Sint. Voorzichtig probeerde ik hem duidelijk te maken dat het allemaal nep was. Ik zag dat hij er moeite mee had, hij ontweek ieder gesprek daarover.

Totdat het in de klas verteld werd. Wreed werd zijn fantasiewereld verstoord. Bij hem dezelfde boosheid, en ook hij een illusie armer.

Zijn broer reageerde heel anders, al vrij jong vertrouwde hij het niet. Dat kan toch niet dat Sinterklaas zo rijk is dat hij zomaar iedereen iets geeft, en dan nog wel op ZIJN verjaardag. Hoe kan hij nu binnenkomen als alles op slot zit, en die schoorsteen, ja je kunt mij nog meer vertellen! Hij gaat stiekem op zoek naar geheime verstopplaatsjes in huis. En dan is het makkelijk om te vertellen hoe de vork aan de steel zit.

En zo gelooft iedereen op zijn/haar manier. Jammer dat we ons eigen tempo niet mogen kiezen.

Hoe gaat u om met het geloof in Sinterklaas? Vertel het ons in de hete hangijzers bij Wanneer vertel ik het mijn kind?.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.