Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

1. Wel of geen dure cadeaus geven aan je kinderen

(12-08-2016) We hebben het goed in Nederland. We zijn in staat om mooie en dure cadeaus te kopen voor onze kinderen. Op elk verjaardagsfeestje worden grandioos grote en dure cadeaus uitgepakt. Ook elke sinterklaasviering en kerstviering komen er cadeaus boven water. De vraag is alleen: moet je dure cadeaus geven aan je kinderen? Of worden ze anders teveel verwend? Veel ouders herkennen dit dilemma en worstelen met dit feit.

Kinderen met geld leren omgaan
Begrijpelijk dat veel ouders zich afvragen over in hoeverre dure cadeaus geven pedagogische verantwoord is. Kinderen moeten namelijk goed leren omgaan met geld. De vraag is in hoeverre kinderen goed leren omgaan met geld wanneer ze zoveel verwend worden...

Kinderen vinden geld vaak een vaag begrip. Dat is maar goed ook. Kinderen kunnen hierdoor in hun jonge jaren in hun overzichtelijke, veilige wereld blijven. Het gebrek aan inzicht in de waarde van een kind resulteert dan vaak ook in eindeloos lange verlanglijstjes. Kinderen hebben geen benul van de kosten die cadeaus met zich meebrengen. Een verlanglijstje van een jongetje van 6 kan gauw uitlopen tot een bedrag van maar liefst €1100,-. En ondanks dan we het dan natuurlijk over een verlanglijstje hebben, gaan veel ouders vaak toch overstag. Maar eerlijk is eerlijk, kinderen hebben geen dure cadeaus nodig. Bij kinderen gaat het vaker over kwantiteit. Hoe meer cadeautjes ze uit kunnen pakken, hoe blijer ze zijn. Natuurlijk is het wel toegestaan om één duur cadeau te geven, zoals bijvoorbeeld een hoverboard. Tegenwoordig heeft bijna ieder kind dit cadeau op zijn verlanglijstje.

Wat is pedagogisch verantwoord?
Het begeren is altijd beter dan het hebben. Dit houdt in dat de voorpret van een kind het grootste geluk is. Sparen voor iets, daar wordt een kind enthousiast van. Sparen betekent ergens naar uitkijken en daar wordt een kind gelukkig van. Maak het sparen voor een kind extra leuk (en leerzaam) door een 'spaarlijn' te tekenen en laat je kind zien hoeveel er gespaard is. Zo maak je het voor een kind inzichtelijk hoeveel die nog sparen moet.

Het is belangrijk om een kind vertrouwd te maken met het voor hun diffuse begrip geld. Ga 'Winkeltje spelen', doe samen boodschappen en laat je kind de eerste economische stappen zetten in deze ingewikkelde financiële wereld.

Leer je kind cadeaus waarderen
Wil je als ouder dat een kind de waarde leert inzien van spullen en cadeaus? Dan moet je een kind leren om de cadeaus te waarderen. Een kind altijd dure en grote cadeaus geven is niet pedagogisch verantwoord. Hierdoor leert een kind niet welke gelegenheden bijzonder zijn. Stem een duur cadeau af op de gelegenheid, zoals het behalen van een zwemdiploma of het behalen van goede cijfers. Op deze manier weerspiegel je de opvoeding en je waarden in de cadeaus. Een kind leert dan waarde hechten aan cadeaus. Dure cadeaus geven? Ja, dat mag gewoon.

Peter

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.