Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

63. Schoolkosten..

(26-06-2006) De schoolkosten zijn dit jaar alweer fors gestegen. De onderwijsbijdrage voor 16- en 17jarigen is dan wel afgeschaft maar dat mag geen reden zijn om de andere prijzen te verhogen.

Waarom worden die prijzen zo opgedreven? Waarschijnlijk gaan de uitgevers ervan uit dat ouders toch wel betalen voor hun 'dure hobby'. De prijsstijgingen van schoolboeken zijn veel hoger dan de overige prijsstijgingen. Bijvoorbeeld: In 1995 betaalden we Fl.300,- voor de boeken van 4 Gymnasium, in 2005 kost datzelfde pakket €.500,-. De boeken zijn wat meer van plaatjes voorzien, en er zit een 'handige' CD-rom bij. Maar is dat een reden om de prijzen te verviervoudigen?

Scholen worden steeds handiger en besteden de boeken uit aan een leverancier. Boeken moeten per internet besteld worden. Alleen de school, de klas en het profiel invullen en dan zie je de benodigde boeken. De ISBNnummers staan niet meer op de lijst, zo is niet te achterhalen of de boeken elders goedkoper zijn. Aan het einde van het schooljaar blijkt dat meerdere boeken niet eens of nauwelijks gebruikt zijn, ook die extra CD-roms waren overbodig.

De website Studieboeken.nl laat zien waar de boeken het goedkoopst zijn. Het prijsverschil kan oplopen tot €.15,- of meer per boek. Op een hele boekenlijst kan dat vele euro's besparen.

Het mooiste zou zijn als scholen zelf weer voor het boekenpakket gaan zorgen, bijvoorbeeld door een boekenfonds.

Op de website van de SP staat een oproep Stop onwijs duur onderwijs met een enquête waarin de SP vraagt naar de kosten die ouders moeten maken voor de scholing van hun kind.

Wordt het niet eens tijd dat ouders hard aan de bel gaan trekken en duidelijk aan uitgevers, overheid en scholen laten horen dat het zo niet langer kan?

63.1. Schoolkosten: wat zijn uw ervaringen?

(01-01-2006) Over de snel stijgende schoolkosten wordt al langer geschreven. Wilt u meepraten, dan kan dat in de rubriek School in de discussie Schoolkosten: wat zijn uw ervaringen?

63.2. 'Vrijwillige' ouderbijdrage

(01-01-2006) Over de snel stijgende schoolkosten wordt al langer geschreven. Wilt u meepraten, dan kan dat in de rubriek School in de discussie 'Vrijwillige' ouderbijdrage.

63.3. Ervaringen met studie-financieringen gezocht

(01-01-2006) Over de snel stijgende schoolkosten wordt al langer geschreven. Wilt u meepraten, dan kan dat in de rubriek School in de discussie Ervaringen met studie-financieringen gezocht.

Schoolkosten..

  1. Schoolkosten: wat zijn uw ervaringen?
  2. \'Vrijwillige\' ouderbijdrage
  3. Ervaringen met studie-financieringen gezocht
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.