Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

106. Naar de middelbare school

(10-04-2001) Het is zover, de citotoetsen zijn achter de rug, het advies voor vervolgopleiding is gegeven en de open dagen zijn geweest. De keuze is gemaakt. De eerste dag middelbare school lijkt nog ver weg. Maar na enkele maanden groep 8 en dan nog de zomervakantie is het zover.
Met een zware tas beladen gaat je kind de nieuwe wereld in, vaak een grotere afstand en misschien nu ook wel met de fiets.

De nieuwe wereld houdt grote veranderingen in voor je kind, maar ook voor je gezin. Dagelijks huiswerk maken, nieuwe klasgenoten, en voor ieder vak een andere leerkracht. Voor de ouders een hele nieuwe manier van contact met school. Andere schooltijden, niet meer de oudste maar nu de jongste van de school. Ook een wereld met gevaren, denk bijvoorbeeld aan alcohol en drugs.

Een klas met bruggertjes, een gemiddelde lengte van 1.50m, maar kijk je enkele jaren verder dan is 1.80m al heel gewoon. In de periode middelbare school groeit het kind uit tot een jong-volwassene. Er moeten allerlei keuzes gemaakt worden die bepalend zijn voor de toekomst.

Misschien denk je dat je in deze fase minder nodig bent als ouder, omdat je kind al best op eigen benen kan staan. Niets is minder waar, deze fase roept veel vragen op, zowel bij het kind als bij de ouder. Het is ook een fase waarin gemakkelijk botsingen ontstaan. Deze fase doet een ander beroep op je ouder-zijn dan de basisschoolperiode. Niet alleen je kind groeit in deze fase, je zult als ouder moeten meegroeien en dat gaat niet altijd even gemakkelijk.

Nell en Theo

Hoe zijn jouw ervaringen hiermee, heb je tips? Vertel het ons in het thema Naar de middelbare school.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.