Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

110. Verlangen

(07-01-2001) Het is ontzettend moeilijk om in tijden van welvaart en overdaad toch matig te zijn. Dat vereist sterke benen... en enige zelfdiscipline. Het is in onze tijd, waarin het een kunst is geworden je kasten, je kamers en je huis enigszins leeg te houden en je weekends vrij, van groot belang om ook je kinderen niet te bedelven onder speelgoed en spullen, onder kleding, apparatuur, vakanties en evenementen. Tot fantasievol en uitputtend spel, tot voor- en napret komt een kind niet meer want overdaad schaadt: kwantiteit staat kwaliteit vaak in de weg.

Een moeder die in de 60er jaren tien kinderen grootbracht, legde eens verband tussen de discipline die ouders ten opzichte van zichzelf betrachtten, en die ze van hun kinderen verlangden. Wat je jezelf niet kunt ontzeggen, kun je je kinderen vaak helemaal niet ontzeggen, zo redeneerde zij, en ik denk dat dat wel ongeveer klopt. Toch heeft iedereen ook de ervaring dat dingen meer waarde krijgen naarmate er meer naar verlangd is en harder voor gewerkt. De cursus die je moeiteloos 'er even bij doet' zegt je minder dan het diploma waar je jaren keihard voor gewerkt hebt.

Wees daarom zuinig op de verlangens die je kinderen hebben. Besef dat verlangens kostbaar zijn, nódig zijn, en dat blijdschap en vreugde onverbrekelijk verbonden zijn met verlangen en inzet. Wanneer je als ouder wensen gaat vervullen zonder dat kinderen zich zèlf inzetten, of zelfs nog vóór dat je kind zich van 'een behoefte' bewust is, dan geef je het verlangen geen enkele kans. Dan krijg je kinderen die alles hebben of 'al gehad hebben' en nergens meer warm voor kunnen lopen.

Bernadette

Hoe ga je om met de wensen van je kinderen, is er een fase van verlangen? Vertel het ons in het thema Verlangen.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.