Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

107. Groot gezin?

(06-04-2001) Wat is een groot gezin? Soms vraag ik me af wanneer iemand een groot gezin heeft. Groot is dat meer dan gemiddeld, of is dat meer dan een aantal (4, 5, 6...). Ik denk dat dit van de persoonlijke beleving van de ouders afhangt. Sommige ouders hebben een groot gezin met twee of drie kinderen, terwijl andere vinden dat zij met 5 kinderen nog steeds geen groot gezin hebben. Wij vinden dat wij met 3 kinderen (1 van 8 jaar en een tweeling op komst) een groot gezin krijgen alhoewel we daar absoluut niet bang voor zijn. De dag dat we officieel vernamen een tweeling te krijgen was voor ons een 'normale' dag. Op de een of andere manier wisten we allebei dat het een tweeling zou worden. Het bericht bevestigde alleen wat we al wisten / vermoedden. Toch heeft het feit dat we nu zekerheid kregen, ons leven veranderd. Mede met behulp van deze site zijn we bezig ons te orienteren op de voor- en nadelen van een tweeling.

Dingen die voorheen niet zo belangrijk leken zijn nu ineens erg belangrijk geworden. Zo waren we op zoek naar een (klein) huis. Ruimte was in eerste instantie niet zo belangrijk. Echter sinds we de bevestiging hebben gekregen werd dit wel ineens erg belangrijk. Gelukkig was ons eerste 'huis' wat wij op het oog hadden reeds verkocht toen wij wilden bieden. En toen wij op een ander huis afkwamen zagen we het: ons droomhuis. Binnen een maand nadat we wisten een tweeling te krijgen hebben we 'ons' huis gekocht. Een drukke periode staat er voor ons: verhuizing, tweeling. Echter beseffen wij ons dat er een helpende hand is die ons begeleid in ons leven. Wie anders dan God heeft ons behoed voor de 'miskoop' van het kleine huis? (het was 1 uur voor ons bod reeds verkocht).

Wij zijn beiden zeer gelukkig en voelen ons bevoordeeld. De tweeling is meer dan welkom! Wij kunnen ons reeds verplaatsen in sommige mensen die een tweeling hebben (de opmerkingen zoals: veel werk, zul je het druk hebben zijn nu al regelmatig te horen). Echter wat de meeste mensen niet weten is dat we nu reeds drie keer meer genieten van de zwangerschap (de misselijkheid daar gelaten) dan voorheen. Wij prijzen ons gelukkig dat ik in die positie ben dat wij deze 'verrassing' zonder problemen kunnen verwerken. Wij vragen ons wel af en toe af wat wij gedaan hebben om dit geluk te verdienen, want als er een ding duidelijk is dan is het dat we supergelukkig zijn met de tweeling. OK, we weten dat het nog niet zover is an dat er nog een hoop verkeerd kan gaan, maar zoals we wisten dat het een tweeling was wetn we al meer dingen: het worden twee maisjes, en ze worden gezond. De zekerheid komt over een week of twee met de echo, dan kunnen ze zien wat het wordt.

Al met al vinden wij het feit dat wij een (spontane) tweeling krijgen het grootste wonder dat ons overkomen is. Een ding zal de tweeling in ieder gavl niet missen: Liefde. Vreemd dat zoiets je leven op een dusdanig positieve manier je kijk op het leven kan beinvloeden. De tweeling vinden wij reusachtig, en wij voelen ons 'te klein' om een dergelijk geluk mee te mogen maken. Voor wat betreft zenuwen: Ja, wij zijn aan de ene kant zenuwachtig, mar aan de andere kant weten we dat we hulp hebben van onze familie en van God. We zijn ervan overtuigd dat we het zullen redden, hoe moeilijk het ook lijkt (of is). Nu ik dit zo aan het typen ben bevreemdt het mij dat de menselijke psyche zich zo aanpast aan dergelijke ontwikkelingen. Hadden we eerst 'liefde voor één' nu is dat uigegroeid tot 'liefde voor drie'. Gelukkig voor mijn vrouw is ze niet alleen zwanger, want hoe raar dat het ook klinkt, ik ben nu ook 'in verwachting', terwijl ik toch normaal een kouwe kikker ben. Ik kan tegenwoordig om het minste of geringste in tranen uitbarsten. Ik zou wel van de daken willen schreeuwen: HÉ, WE ZIJN IN VERWACHTING VAN EEN TWEELING, EN LEUK DAT WE DAT VINDEN. Mensen in mijn omgeving leven erg met ons mee (meedelijden?) en dit steunt ons erg veel. We moeten alleen uitkijken de tweeling niet te gaan verwennen ten opzichte van ons zoontje. Hij vindt het ook fantastisch en leeft erg mee. Eigenlijk is ook hij een beetje 'in verwachting'.

Veel sterkte, geluk en vreugde aan een ieder toegewenst,

Irada en Wilco

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.