Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

4. Het is weer tijd voor de CITO

(06-02-2012) Groep 8 buigt zich weer over de CITO. Een serie opdrachten waarvan de uitkomst niet meer of minder is dan een momentopname.

In de praktijk pakt het echter anders uit. De uitslag is (mede)bepalend voor de toelating op de Middelbare School. Kinderen worden op deze manier niet meer gezien als een kind in ontwikkeling dat nog alle kanten op kan, maar als een product waarop we een kosten/baten plaatje geplakt hebben. Er zijn tal van voorbeelden waaruit blijkt dat het middelbare schooladvies door basisscholen en CITO totaal verkeerd gegeven is. Er wordt nog vaak een advies gegeven op basis van vooroordelen.

CITO weet er wel raad mee, vandaag kwam de CITO in het nieuws met een oproep. De ouders hebben het dus weer gedaan, zoals altijd is dat een gemakkelijke groep om de verantwoordelijkheid op af te schuiven.

Maar de professionals komen met die Cito-toets-trainingen. En is het niet diezelfde minister van Bijsterveldt die vindt dat ouders meer betrokken moeten zijn bij school?

Het ligt iets anders, scholen, testen en CITO bedelen zichzelf steeds meer macht toe, zeggenschap die ze van de ouders afnemen. Terwijl al vaker bewezen is dat de intudtie van ouders veel zuiverder is dan de bevindingen van professionals?

Waarom wordt er niet getwijfeld aan de macht van die instanties, maar wel aan de visie van ouders?

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.