Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

6. De eisen aan een goede gezinsfiets

(04-12-2011) Een gemiddeld Nederlands gezin heeft haar schuur er vol mee staan, fietsen. Nergens ter wereld worden er zoveel kilometers mee afgelegd als in ons kikkerlandje. Weer of geen weer, we pakken de fiets. Al op jonge leeftijd leren onze kinderen hun stalen ros te hanteren. Voor het echter zover is zijn de ouders aangewezen op hun eigen trapkunsten. Een gemiddelde stadsfiets wil nog wel eens voor problemen zorgen bij het vervoeren van een tweetal kinderen en een goed gevulde boodschappentas. De laatste jaren zijn de mama- en de papafiets dan ook in opkomst. Wat is nou het voordeel van zo'n gezinsfiets?

Ruimte
Een fiets volgehangen met kinderzitjes wil nog al eens voor wat ruimtegebrek zorgen tussen het stuur en de zadel. Dit kan voor problemen zorgen als je je voeten aan de grond wil zetten voor bijvoorbeeld een stoplicht. Een goede moederfiets heeft meer ruimte tussen het zadel en het stuur. Op deze manier hou je ondanks het kinderzitje ruimte over om naar voren toe van je zadel af te schuiven. Zo voorkom je dat de fiets uit balans valt.

Stabiliteit
Een ander praktisch probleem waar een goede gezinsfiets rekening mee houdt is het feit dat de fiets ook stabiel moet zijn als je hem aan het inladen bent. Je wil ongestoord je kind(eren) in het kinderzitje kunnen zetten, om vervolgens ook nog even de boodschappen in te laden. Een normale fiets staat vaak schuin als deze op het standaard staat en is vaak ook niet stabiel. Ook een extra lang standaard voorkomt niet dat de tweewieler naar de andere kant kan vallen. Het dubbele standaard brengt hier uitkomst. Dit standaard steekt uit naar beide kanten, waardoor de fiets recht komt te staan. Een balhoofdslot voorkomt vervolgens dat het stuur omslaat als de fiets op het standaard staat.

Versnellingen
Als het gehele gezin eenmaal geïnstalleerd is op de fiets, is het natuurlijk lastig om op gang te komen, wat tot slingeren kan gaan leiden. Naast dat dit ongelukken kan veroorzaken met achteropkomend verkeer, is het ook met gladheid gevaarlijk. Met versnellingen is het eenvoudiger om op gang te komen. Hoewel veel fietsen tegenwoordig als standaard versnellingen hebben, wordt er bij het ontwerpen van een gezinsfiets vaak rekening gehouden met de bediening. Waar een standaard fiets nog wel eens een exotische bediening kan hebben voor het schakelen, moet het bij een moederfiets niet mogelijk zijn dat een nieuwsgierig kinderhandje aan de bediening komt.

Dubbele handrem
Hoewel handremmen vaak een bijkomstigheid zijn bij de versnellingen, wil ik het toch nog even apart benoemen. Omdat een fiets met kinderen een stuk zwaarder is dan normaal, wordt de remweg een stuk langer. De remkracht van handremmen is groter en deze zijn dus een must voor een betrouwbare gezinsfiets. Daarnaast ligt de reactietijd bij handremmen iets lager dan bij een terugtraprem. Let er wel op dat de fiets dubbele handremmen heeft. Dit scheelt namelijk aanzienlijk in de remkracht.

Terug in het straatbeeld, de bakfiets
Hierboven staan de specifieke eigenschappen van een goede papa/mamafiets beschreven. De laatste jaren is er echter nog een andere fiets weer terug in het straatbeeld die ook dienst doet als gezinsfiets, de bakfiets. Voor een bakfiets is de stabiliteit geen probleem. Indien je een bakfiets wil gaan gebruiken als gezinsfiets, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. De bak moet veilig zijn voor het kroost, zorg dus voor goede zitjes en driepuntgordels. Kindvriendelijke opstapjes en een lage instap maken een bakfiets bruikbaar als gezinsfiets. Vanwege het extra gewicht van de bak is het goed om te overwegen een elektrische variant aan te schaffen. Dit is met name handig in heuvelachtige gebieden of steden met veel bruggen, maar is wel een forse investering over het algemeen.

Checklist
Welke gezinsfiets bij je past blijft heel persoonlijk. Hoewel niet elke normale fiets direct afgeschreven is als moederfiets, zijn de speciale moederfietsen vaak ontworpen met de specifieke taak van het vervoeren van je kinderen in het achterhoofd. Wil je een fiets kopen om je kroost mee te vervoeren, zet dan in elk geval de volgende punten op je checklist:

Speciaal voor een bakfiets: Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u altijd contact opnemen met FietsenToko via .
 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.