Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

36. De opvoednavigator

(05-12-2007) Als we in de auto zitten stuurt de navigator ons, zonder problemen, via de beste weg naar ons einddoel. Totdat er ergens een obstakel is, een wegomlegging of een nieuwe weg. Terwijl we de aangegeven route volgen probeert de navigator ons terug te sturen. Het duurt even voordat de navigator in de gaten heeft dat we zijn route niet kunnen/willen volgen.

Als het eenmaal tot hem doorgedrongen is, staat hij meteen weer paraat. We krijgen het signaal: Nieuwe route berekening. En zo zijn we snel, ook met een obstakel, op ons einddoel.

Wat zou het mooi zijn als zo'n navigator er ook zou zijn voor de opvoeding van je kinderen. Een wegwijzer die je bij een obstakel de juiste omweg wijst.

Helaas, we moeten het zonder navigator doen maar met professionals. De professionals wijzen ons een route die ons op de door hèn bedachte eindbestemming brengt. Zij nemen het gemiddelde kind als uitgangspunt!

Ouders hebben geen gemiddelde kinderen, ouders hebben alleen bijzondere kinderen.

Als ik naar iets op zoek ben geef ik niet op voordat ik het gevonden heb. En ja hoor, ik vond de perfecte navigator voor de opvoeding. Hoe kon ik die over het hoofd zien? Ouders krijgen al bij jonge kinderen een navigator mee. Een navigator die afgestemd is op dat ene bijzondere kind.

Die navigator heeft een andere naam, de opvoedhulp is er onder de naam INTUĻTIE!

Net zoals bij de echte navigator kost het even om de intuïtie goed in te stellen.
Net zoals bij de echte navigator duurt het even voordat je er op durft te vertrouwen.
Net zoals bij de echte navigator schrik je even van het bericht Nieuwe route berekening!

Met de intuïtie hebben de ouders een voorsprong op ieder ander, de intuïtie hoort bij dat ene speciale kind. Toch wordt door professionals de intuïtie van ouders vaak niet serieus genomen, terwijl onderzoek juist laat zien dat de ouderlijke intuïtie vaak erg zuiver is en meer objectief dan de beoordeling van de professionals, zie wat klinisch psycholoog Gert Kroes hierover ontdekte!

Professionals en bestuurders: Praat niet langer óver de ouders, maar praat eens meer mèt de ouders. En luister naar hen!

Wilt u over dit onderwerp meepraten? Dat kan in de discussie De opvoednavigator.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.