Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

37. De BTW: Zijn kinderen een luxe artikel?

(04-11-2007) De Overheid heeft geld nodig, en vraagt dat van de burgers en van het bedrijfsleven. Dat geld wordt via allerlei belastingen geïnd en vervolgens zo verdeeld dat het op de juiste plaats terechtkomt.
Een prima systeem!

De BTW (Belasting over de Toegevoegde Waarde) is zoín vorm van belasting. De belasting wordt geheven over de levering van producten of diensten. Onder verschillende namen komen we deze belasting ook in de andere EU-landen tegen.

Er zijn verschillende tarieven voor de BTW, het hoge en het lage BTW tarief, en het nultarief. Op luxe producten, producten die niet echt nodig zijn om te leven, wordt in Nederland het hoge BTW tarief van 19% geheven (voorbeelden zijn cdís en sieraden; maar ook de meeste diensten). Op minder luxe producten (levensmiddelen zoals brood) wordt in Nederland 6% BTW geheven; het lage tarief. Op 1 januari 2009 gaat het hoge tarief naar 20%.

In andere landen gelden andere tarieven, zo heeft Luxemburg een hoog BTW tarief van slechts 15%, terwijl in Zweden dit tarief maar liefst 25% bedraagt!

Toch heeft Nederland iets vreemds. Alle artikelen die voor kinderen noodzakelijk zijn, worden belast met het hoge BTW tarief: van luiers tot schoenen, zelfs de schoolboeken van de middelbare school. Vergelijk je dit met de andere Europese lidstaten dan zie je grote verschillen. Sommige lidstaten hanteren zelfs het nultarief op kinder-artikelen. Die landen zien kinderen niet als luxe maar als grote noodzaak voor de toekomst.

Om dit nader te illustreren, in Nederland geldt voor maandverband het lage BTW tarief, maar voor luiers rekent men het hoge BTW tarief van 19%. "Tja," motiveert GroenLinks Europarlementariër Kathalijne Buitenweg dit verschil: "Maar we moeten ook milieuvriendelijk zijn en daarom belasten we die luiers extra." Ze "vergeet" voor het gemak maar even dat daarvoor al via de gemeente milieubelasting geïnd wordt.

Het zal nog heel wat voeten in aarde hebben voordat we die discussie in Nederland op een eerlijke manier kunnen voeren. Als Nederland eerlijk spel speelt moet er oog zijn voor het nultarief op kinderartikelen.

Een overzicht van de BTW-tarieven in de EU:

EU ledenmaand-
verband
luiers nieuwe EU ledenmaand-
verband
luiers
Groot Brittanië 5% 0% Polen 7% 7%
Ierland 0% 0% Litauen 0% 18%
Luxemburg 15% 3% Letland 18% 18%
Oostenrijk 20% 20% Estland 5% 5%
België 21% 21% Hongarije 15% 15%
Denemarken 25% 25% Tsjechië 5% 5%
Finland 22% 22% Slowakije 19% 19%
Frankrijk 19,6% 19,6% Slovenië 20% 20%
Duitsland 16% 16% Malta 0% 0%
Griekenland 8% 18% Cyprus 15% 15%
Italië 20% 20%     
Nederland 6% 19%     
Spanje 7% 16%     
Portugal 19% 5%     
Zweden 25% 25%     

Wilt u over dit onderwerp meepraten? Dat kan in Zijn kinderen een luxe artikel?.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.