Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

28. Het Elektronisch Patiënten Dossier, kortweg het EPD

(02-11-2008) Stel je hebt ver van huis een ongeluk, wat is er dan mooier als de behandeld arts je toch de optimale zorg kan geven, ook al heb je die arts nooit gezien. Want dan krijg je tenminste niet die medicijnen waarvoor je allergisch bent! En dat allemaal dankzij het EPD!

Op 1 november 2008 kregen we een brief van minister Klink over het EPD. En zowaar, je kunt bezwaar maken. Maar dat luistert wel erg nauw. Je kunt alleen bezwaar maken tegen het feit dat zorgverleners deze gegevens met elkaar uit kunnen wisselen. Dat is raar, want dat punt zullen maar weinig mensen niet willen onderschrijven.

De brief van minister Klink is volledig onduidelijk over het maken van bezwaar. Op de eerste plaats is het opvallend dat je uberhaupt bezwaar mag maken! We zijn niet zo aan gewend dat de mening van het volk belangrijk is buiten verkiezingstijd. Zou er dan toch een addertje onder het gras zitten?

De brief wordt naar iedereen gestuurd. Nou dat is maar ten dele waar. Er wordt een brief naar elk adres gestuurd, ongeacht hoeveel mensen op dat adres wonen. Als je bijvoorbeeld bij iemand op kamers woont, dan is het maar de vraag of je de brief van minister Klink wel te zien krijgt. Je vraagt je af waarom men dit zo slordig doet. Omdat de gehele procedure zo'n verzorgde indruk maakt, kun je bijna niet aders dan concluderen dat deze slordigheid past in het beleid. Uit de slordigheid kunnen we dus afleiden wat de werkelijke bedoelingen achter de brief zijn.

In de brief staat:/ Toch kan het zijn dat u niet wilt dat uw gegevens via het EPD worden uitgewisseld. Dan kunt u daartegen bezwaar maken. Uw huisarts of apotheker kan u vertellen wat de mogelijke gevolgen voor u zijn als u bezwaar maakt./ Wederom vreemd, waarom kan Klink dat zelf niet vertellen in de brief? Erg gemakkelijk om dit af te schuiven naar huisarts of apotheker.

Maar wat Klink volkomen onder de tafel schuift is dat iemand wel voor de elektronische uitwisseling van gegevens is, maar niet achter de manier staat waarop dat nu wellicht zal gaan gebeuren. Want we moeten niet vergeten dat het EPD door de Tweede Kamer nog niet volledig goedgekeurd is.

Dan schrijft Klink: /Wilt u nu al bezwaar maken tegen het elektronisch uitwisselen van uw gegevens via het EPD?/ Dit suggereert dat je net zo goed later nog bezwaar kunt maken. Maar dat is niet waar, kijk maar op de website Iedereen een EPD

Als je geen bezwaar hebt, dan hoef je niks te doen. Dat is die handige manier om mensen iets aan te smeren. Je krijgt een fantastisch aanbod van een louche handelaar, en je hoeft niets te doen als je het wilt hebben, anders moet je even bezwaar maken. Uiteraard vergeten een aantal mensen dat, en die zouden er dan aan vast zitten? Nee, natuurlijk niet, dat staat allemaal netjes in de wet geregeld. Maar Klink past dit sluwe verkooptruucje toch weer toe.

Dan de kosten. Je zult een uittreksel bij de Gemeente moeten gaan halen. En die doen dat niet voor niks, zelfs niet nu het collega Klink is die deze informatie wil.

Nee, het is maar een rare brief. De brief vertelt in juichende bewoordingen over de voordelen van het EPD. De keerzijde wordt zo opvallend genegeerd, dat het opvallend is. Het maken van bezwaren tegen het EPD is subtiel gekanaliseerd in het bezwaar maken tegen een onderdeel: het elektronisch uitwisselen van gegevens via het EPD. Het lijkt alsof je als een kleuter om de tuin geleid wordt.

Maar je vraagt je dan wel af waarom men ons als kleuters ziet en wat er mis is met die tuin!

Wilt u over dit onderwerp meepraten? Dat kan in Vragen mbt het Electronisch Kinddossier.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.