Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

39. Privatisering ouderschap is een feit (september 2007)

(02-09-2007) Niet alleen de website "Groot Gezin" is al TIEN jaar in de lucht, ook het blad J/M bestaat TIEN jaar. Voor het jubileumnummer (september 2007) deed J/M een groot onderzoek onder ruim 600 ouders. De uitslag is verrassend, zie hier.

Er is een sterke voorkeur voor strenger opvoeden, er is behoefte aan Rust, Reinheid en Regelmaat. Tot zover niets nieuws.

Een ander gegeven van het onderzoek riep wel vragen op: Ouders zijn vooral kritisch over hun collega-ouders. Ruim driekwart ergert zich aan andere kinderen. Ze vinden ze te brutaal, te asociaal, te stiekem en te ongehoorzaam. Hun eigen opvoedkwaliteiten vinden zij ruim voldoende, al geeft 84% toe echt wel eens fouten te hebben gemaakt.

Precies zoals privatiseren werkt: "Laat zien dat je beter bent dan de ander, zorg dat je jezelf de hemel in prijst zodat iedereen bij jou de spullen gaat kopen." En vooral: "Kraak je collega’s af."

Privatiseren schijnt gunstig te zijn voor de consument, de consument kan informatie inwinnen over het beste en gunstigste energiebedrijf en vervolgens gaan "shoppen". Privatiseren is echter vooral gunstig voor de bestuurders, zij hebben er financieel baat bij.

Maar:

Laten we het er maar op houden dat de uitkomst van dat een leuke publiciteitsstunt van J/M is ter introductie van het jubileumnummer en niet meer dan dat.

Laten we, als ouders, het samenwerken, het elkaar ondersteunen waar nodig ons vooral richten op de toekomst. We voeden met z’n allen een nieuwe generatie op, de generatie die straks onze gecompliceerde maatschappij gaat leiden. Een maatschappij die beter draait op solidariteit dan op privatiseren..

Wilt u over dit onderwerp meepraten? Dat kan in de discussie Privatiseren van ouderschap.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.