Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

127. Huiswerk

(02-04-1999) 'Mam..Pap, kun je me overhoren?' is een vaak gestelde vraag bij ons thuis. Ik moet zeggen: ik ben er niet altijd blij mee. Die oeverloze informatie over isobaren en isotermen; de functie van metropolen (bestuursfunctie, beleidsfunctie......); bezielde en onbezielde energie; de werking van een generator; de definitie van een soevereine staan; de Nederlandse verzorgingsstaat; molekulen en atomen, sinus en cosinus; .......over talen zullen we maar zwijgen. Weten jullie het verschil tussen een agglomeraat en een stadsgewest? Kunnen jullie dat uitleggen? 'Mam, uit welke partij kwam Hofstra?' (ahum, wie was Hofstra, schat?).

De stroom huiswerk die kinderen meenemen naar huis neemt gestaag toe met het voortschrijden van de jaren in het voortgezet onderwijs. En de vragen die zij hierover aan stellen ook. Zuchtend verdiep ik me dan in een aardrijkskunde of geschiedenisboek, in een scheikundeboek of grammatica Duits. En ik bedenk: geeft men op school kinderen steeds minder uitleg? Letten de kinderen steeds minder op? Zijn mijn kinderen zo dom? Sommige zaken kan ik niet uitleggen, zoals (in een Aardrijkskundeboek): Nederland is de laatste jaren een immigratieland: 'Pappa, wanneer kwam Opa naar Nederland?' 'In 1964, kind.' 'Zijn 35 jaar dan 'de laatste jaren?' 'Ik weet het niet kind: leer maar van buiten wat in het boek staat' .

Mijn ouders konden mij niet helpen want zij hadden alleen lagere school. En misschien was dat maar goed ook. Want wij zitten met de vraag of we wel moeten helpen met huiswerk, en zo misschien het kind afhankelijk maken. Of moeten we dus juist niet te helpen, maar laten hem dan een 'stikken', omdat we er wel de kennis voor hebben.

'Mam...kun je even komen helpen? Ik snap iets niet.' Hoe kun je zo'n vraag negeren.

Anja

Hoe ligt dat voor u? Wilt u ons dat laten weten, en hierover meepraten, dan kan dat in het thema Huiswerk.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.