Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

35. Het dubbele tarief: Nachtstroom/Dagstroom!

(02-03-2008) Bedrijven doen overdag een groot beroep op het stroomnetwerk. Daarom werd particulieren gevraagd om zoveel mogelijk ís nachts de energieverslindende apparaten te laten draaien. Er kon dan gebruik gemaakt worden van het dubbele tarief waarbij gebruik gemaakt kon worden van een gunstiger avond of nachtstroomtarief.

Mijn activiteiten pasten zich daarop aan, al jaren draaiden de wasmachine en de droger alleen ís nachts en in het weekend. De eindafrekening laat zien dat 60% van het stroomverbruik plaatsvindt tijdens de nacht.

De energiebedrijven privatiseerden, dat zou een besparing voor de consument opleveren. Van die besparing merk ik weinig! De tarieven gaan omhoog, en ook al wordt ons totale verbruik steeds minder door ons bewust omgaan met energie, de tarieven blijven stijgen.

De krant meldt dat nachtstroomgebruik nauwelijks besparing oplevert voor de consument. Het TV-programma Kassa besteedt extra aandacht aan het dubbel stroomtarief, klik hier.

Tijd voor een telefoontje naar de Klantenservice van onze energieleverancier. Ik vraag of ze bij benadering kunnen aangeven wat de besparing is van de aansluiting op het dubbel tarief. Voor ons is het gunstig, het levert inderdaad een besparing op. Een besparing van maar liefst €.3,40 per maand.

Voor €.3,40 ga ik dus vaak later naar bed dan ik zou willen, alleen omdat ik dan alles op nachtstroom kan wassen. Voor €.3,40 bewaar ik de wat meer energiekostende klussen, zoals strijken, diepvries/koelkast ontdooien/schoonmaken en beddengoed wassen voor het weekend.

De energie die het vraagt om altijd maar rekening te houden met het speciale stroomtarief staat in geen verhouding met de opbrengst van €.3,40.

Een telefoontje naar de Klantenservice is voldoende om het dubbel tarief om te zetten in een enkel tarief, er zijn geen kosten aan verbonden. Leuke bijkomstigheid: De energieleverancier heeft een andere aanbieding die me meer besparing oplevert. Laat me daar dan maar gebruik van maken.

Toch levert energiebewustgebruik de beste besparing op, niet alleen voor onze portemonnee maar vooral voor ons milieu.

Maar het blijft wrang om te horen dat de winst van de energiebedrijven in de miljarden loopt. En dat daar wel de directeur maar niet de consument een graantje van meepikt!

Wilt u over dit onderwerp meepraten? Dat kan op de budgetpagina in de discussie Duurzame energie.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.