Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

122. Kent U ze ook?

(01-09-1999) Kent U ze ook? Die leuke acties voor het hele gezin?

Met z'n allen een dagje uit, en de kinderen gratis of voor de halve prijs. Met de trein, de kinderen mogen bijna voor niets met de railrunner mee. Koop 4 pakken koekjes, en bij de kassa van het pretpark zal men U een fikse korting geven.
Maar kijk je naar de kleine lettertjes, dan blijkt dat niet het hele gezin mee mag. Een gezin is tegenwoordig pa en ma en twee kinderen. Bij de NS blijken maar 3 kinderen per betalende volwassene een railrunner te mogen kopen, de overigen betalen of de gewone prijs, of je moet op zoek naar een andere betalende volwassene.
Soms staat het duidelijk aangegeven. Maar soms staat het, goed verborgen, aan de binnenkant van de verpakking en ontdek je het pas na het openmaken.

Je zou je kunnen afvragen wat de beweegreden is akties op deze manier te organiseren. Wil men soms doelbewust grotere gezinnen uitsluiten? Leeft men zo sterk in de wereld van het standaardgezin dat men volledig de andere mogelijkheden over het hoofd ziet? Of wordt de aktie te duur wanneer de grote gezinnen er ten volle van profiteren? Of zou men bang zijn voor misbruik, bijvoorbeeld in de vorm van een gezin dat de kinderen uit de hele straat meeneemt?

Dat de akties te duur zouden worden, dat is bijna ondenkbaar, zoveel grote gezinnen zijn er nu ook weer niet. Dat men de grote gezinnen zou willen boycotten, lijkt ook erg onwaarschijnlijk. Maar moeten we dan tot de conclusie komen dat de organisatoren van dit soort akties, de reclame-makers, zich niet realiseren dat de wereld niet alleen uit standaardgezinnen bestaat? Of gaat men er van uit dat te veel misbruik van wordt gemaakt?

Wat kunnen we hieraan doen? Eigenlijk is er maar één weg: de publieke opinie mobiliseren. We kunnen een lijst maken van dit soort akties, de betrokken bedrijven benaderen, de Consumentenbond om advies vragen, of nog andere akties.

Een bijkomend voordeel is dat op deze manier de politiek ook een extra signaal krijgt, in de hoop dat ook politici zich bewust worden van het bestaan èn het bestaansrecht van het grote gezin!

Gelukkig is het niet overal zo. Bijvoorbeeld bij het Nederlands Openluchtmuseum, Artis en Burgers Zoo. Daar is een gezin nog gewoon een gezin, ongeacht het aantal personen!

Nell

Helpt u ons mee een dergelijke lijst aan te leggen? Ga dan naar het thema (On)vriendelijke acties.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.