Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

134. Wie wat bewaart...............

(01-09-1998) Wat zijn ze klein die eerste kleertjes, en hoe ontzettend snel kunnen ze weer naar zolder. Heel wat maatjes volgen, maar veel te snel kun je in de winkel het rek met babykleertjes voorbij lopen, op zoek naar peuter- en kleuterkleertjes. Echt slijten doet het niet, te mooi om weg te doen, op naar de zolder maar weer. Voor de volgende wordt alles weer naar beneden gehaald, maar waren ze in je gedachten niet mooier? Toch maar bewaren!

Dan gaat hun eigen smaak meespelen, samen kleren uitzoeken. Ik let op prijs, wasbaarheid en kwaliteit. De keuze wordt dan iets minder, maar je komt er uit. De naaimachine helpt met de speciale wensen. Een koopje wat je af en toe meeneemt wordt nog gewaardeerd. Een jasje van broer of zus, wat van zolder komt, wordt met een extra plaatje, andere knopen, een nieuw koord, nog met plezier gedragen. Maar kleding die kinderen uit de buurt te klein zijn, wil ik niet meer, omdat de oorspronkelijke eigenaren onze kinderen eraan bleven herinneren dat die kleren toch eigenlijk van hen waren.

De voorraad op zolder groeit en groeit, als het seizoen wisselt wordt weer alles tevoorschijn gehaald, wat past nog, wie past het en wat is er nog nodig. De kinderbijslag is zeer welkom, zeker als er ook nog nieuwe schoenen nodig zijn.

Dan komt de fase dat je alleen nog meemag omdat je een portemonnee op zak hebt. Je hebt nog enige inbreng, maar het belangrijkste is dat je betaalt. De eerste conflicten komen als dochterlief in de winkel persé een paar schoenen wil waarin maar ruimte is voor vier tenen, terwijl ik toch zeker weet dat ze er aan beide voeten vijf heeft.

Veel te snel: Mam, ik wil kleedgeld!! De hele klas mag kleedgeld, en ik wil ook! Samen kijk je wat haalbaar is, probeer je budgettering bij te brengen. Maar natuurlijk krijgt iedereen in de klas veel meer kleedgeld.

Het nieuwe seizoen komt er weer aan, ik 'mag' weer mijn voorraadje gaan uitzoeken. Wellicht zal ik horen: dat hoef ik niet, is van mijn broer geweest!! De voorraad is door de jaren heen enorm gegroeid, ieder kledingstuk roept herinneringen op. Misschien toch eens flink wat wegdoen??

Wie wat bewaart ziet door de bomen het bos niet meer!!!!

We plaatsen uw ervaringen graag bij het hete hangijzer Kleding en Kleedgeld.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.