Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

126. Kinderen in de meerderheid!

(01-05-1999) Afgelopen maanden van heel dichtbij meegemaakt. Mensen, die me heel na staan, kregen hun eerste kindje.

Met een vleugje weemoed en afgunst bekijk ik de manier waarop ze er mee omgaan. Het roept zoveel herkenning op. Ik zie me nog bezig met mijn oudste, ieder volgend stapje werd uitgebreid begeleid. Boeken over de ontwikkeling lagen altijd binnen handbereik. Bij de eerste poging om te gaan staan werden in de box kussens gelegd, zodat er een zachte landing mogelijk was.

Nieuwe woordjes werden 100 keer op een dag geoefend, en bij alle visites even gedemonstreerd. Iedere nieuwe ontwikkeling werd met luid applaus begroet, en wat voelden we ons trots.

Ik mijmer verder, en ik vergelijk het met de ontwikkeling van de jongste kinderen. Ze verbaasden me keer op keer met hun ontwikkeling. Ik schrok zelfs toen mijn zoontje met nog geen 9 maanden ineens los door de kamer liep. En dat, terwijl ik nauwelijks met hem aan het handje geoefend had.

Ik zie ook hun grote zelfstandigheid, ze hebben weinig bevestiging nodig. Ze ontwikkelen zich vanuit zichzelf, zonder dat ik er met een boek over de ontwikkeling naast zit. Ik zie hoe makkelijk de jongste kinderen zich sociaal bewegen, delen met elkaar en wachten op elkaar heel gewoon vinden.

Maar ik zie ook nadelen. Zijn ze later zindelijk omdat ze toch te weinig echte begeleiding krijgen, of waren de oudste kinderen sneller omdat ik er op het juiste moment het potje onder hield?

Is het onduidelijker praten van de jongste kinderen toeval, of heb ik hen toch te weinig voorgelezen?

Ik zie voordelen voor de kinderen, die opgroeien in een groot gezin. De kinderen zijn altijd in de meerderheid, dat maakt de omgeving meer kindgericht. Maar ik zie ook nadelen, wilt U hierover met me meedenken zodat we de nadelen zoveel mogelijk kunnen beperken?

Nell

Wilt u met ons meedenken, dan kan dat in het thema Kindgericht?.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.