Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

143. 6 * 1 = ???

(01-02-1998)

Er vallen je niet altijd alleen maar negatieve reacties ten deel als men merkt dat je ouder bent van een groot gezin. Er is vaak ook sprake van een zekere bewondering. Ik krijg soms het benauwde gevoel dat men mij ziet als een supervader, omdat ik toevallig meer dan 3 kinderen heb. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag voorgelegd hoe ik dat toch geregeld krijg. Men heeft zelf alzoveel moeite met 2 of 3 of soms zelfs 1 kind.

Het heeft wel enige tijd geduurd, voordat ik daar antwoord op kon geven. Het lijkt erop alsof je aan een vis moet uitleggen hoe je ademhaalt. Hoewel het voor jezelf een heel natuurlijke handeling is, zal de vis zal het uiteindelijk toch niet begrijpen. Het is volgens mij niet zo dat 6 kinderen ook 6 keer zoveel drukte geven als 1 kind. Bij mijn eerste kind had ik het ook verschrikkelijk druk. Veel van die drukte blijkt echter gewoon in je eigen hoofd te zitten. Zo herinner ik me dat ik bij mijn eerste kind al zeker een uur voordat het kind wakker zou worden, gestressed op de bank zat af te wachten op de dingen die nog komen moesten. Flesjes werden alvast warm gemaakt, luiers en kleertjes klaargelegd etc. Nu bij mijn zesde kind kijk ik daar pas naar om, zodra het kind wakker is geworden. Hierdoor ben ik ook rustiger als de baby huilt en ik ben ervan overtuigd dat die rust zich weer naar de baby uitstraalt.

De mens maakt het zichzelf zo druk als hij zelf aankan. Als je in staat bent om de knop om te draaien, blijkt er verrassend veel ruimte voor andere zaken te zijn. Hoewel ik denk dat Newton zich in zijn graf zal omdraaien, ben ik ervan overtuigd dat binnen de opvoeding 6 * 1 minder dan 6 is.

Ronald

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.