Groot Gezin
Budget Tips
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

34. Arm en rijk in sport

Ik zou graag weten welke problemen er door financiele beperkingen optreden bij sportdeelname. B.v. deelname is niet mogelijk gezien de contributie/aanschap kleding of materiaal; deelname alleen mogelijk aan bepaalde sporten, welke wel, welke niet?

Henk

34.1. Sport is gezond

Wij hebben 6 kids, en een inkomen. Mijn man moet sporten anders groeit hij dicht, gewoon dat zit in zijn genen. Mijn twee oudste zoons gaan naar karate. Ik vind het wel lekker dat ze zich een uurtje in de dojo kunnen uitleven. Onze dochter van 5 zit op zwemles. De jongens hebben er ook op gezeten. We wonen vlak bij een grote vijver en vinden het van levensbelang dat zij zich een beetje kunnen redden.

Ik vind dat sport moet kunnen. En het is maar net wat je belangrijk vind, naar welke sport. Mijn kinderen zouden liever voetballen, gymen en baletten. Wie weet als ik een keer geld over heb en ze dat voor een jaartje laat doen. O ja en wat kleding en contributie betreft. Ook karate pakken zijn 2de hands wel te vinden en je kunt bij de sportschool ook kiezen voor abonnementen wat voor een gezin voordelig kan zijn.

Daniële

34.2. Arm en rijk in sport

Sporten kan iedereen, ongeacht het inkomen. In de meeste buurten zijn wel speelveldjes en/of parkjes te vinden en vast ook wel vaders en/of moeders die regelmatig (b.v 1x p.w op een vast tijdstip) met een groep kinderen wil voetballen, aerobicen, basketballen, flessenbal (ring te maken met electriciteitsbuis aan een boom) etc. etc.

Spelen kinderen eindelijk weer eens buiten, doen papa en mama ook eens mee en de buurt wordt er meestal gezelliger door, want vaak komen de andere ouders ook eens kijken én meedoen. Bij sportclubs/gemeenten/scholen vragen naar afgeschreven materiaal (ballen, netten, hockeysticks, rackets etc.).

Een andere goedkope sport: biedt je aan als hondenuitlaat. Je verdient er evt een zakcentje mee of doet het gewoon als burenhulp. Maar je hebt een lekkere wandeling; goed voor lichaam en geest!

Joost

34.3. Sporten

Ik kan in niemands portemonnee kijken, maar sport moet kunnen. Dat vind ik een basisbehoefte. Iets waar ze hun hele leven veel plezier aan beleven. En het valt toch wel mee. Peuter/kleutergym en voetbal kost 7 euro per maand per kind. Bij dezelfde gymvereniging sport ik 2 x per week voor 15 euro per maand. Derde en volgende kinderen zijn gratis. Vriendlief loopt hard (paar schoenen per jaar) en tennist (10 euro per maand contributie). Een groot, sportief gezin voor 30 euro per maand. Sportkleding hoeft helemaal niet zoveel te kosten.

Karin

34.4. Sport: goed voor zelfbeeld en persoonlijkheid

Ik vind het vaak jammer dat van veel dingen, dus ook sport, een centenkwestie wordt gemaakt. Wat eigenlijk alleen maar terecht is als men er geen geld voor heeft. Bij mij komt men vaak aan de deur voor hun sport of hobby: ik heb ook mijn hobbie, maar daar betaal ik helemaal zelf voor.

Sport is vaak goed voor iemands zelfbeeld, sterker nog het kan een deel van de persoonlijkheid worden, wat ik alleen maar als positief zie. Mijn jongste dochter zit al bijna 10 jaar op (nostalgisch) zwemmen/snorkelen/ en leert nu allerlei dingen waar ik me helemaal niet van bewust was. Geweldig eigenlijk, daarnaast is ze absoluut niet competitief, alleen maar gericht op deelname en ze onderscheidt zich de rest van mijn gezin door haar grote interesse in deze sportvorm.

Wat je ook besluit of wilt, probeer je kinderen niet met schuldgevoelens op te zadelen.

Henk H.

34.5. Sporten te duur?

Sporten hoeft helemaal niks te kosten! Wandelen, fietsen (mits je een fiets hebt natuurlijk), rennen, buiten spelen, energiek het huishouden doen, twee blikken eten gebruiken als gewichten voor het gewichtheffen. Mensen die dus klagen dat ze hun gezondheid niet kunnen onderhouden omdat ze geen sportvereniging kunnen betalen, dat is pure onzin.

Het is wel zo, dat sommige sportverenigingen vreselijk duur zijn. Maar laat die dan lekker aan de mensen die het kunnen betalen, en trek zelf lekker het bos of de polder in. Bewegen kan iedereen, niemand hoeft dicht te groeien wegens geldgebrek.

Lidia

34.6. Zwemmen voor minder

Zwemmen kost niet overal evenveel! Onze oudste heeft in een zwembad gelest waar heel goed les werd gegeven, maar waar het ook lang duurde voor ze haar diploma had. Zwemmen voor haar a-diploma heeft bijna 2 jaar en zoŽn 700 euro gekost. Onze zoon staat op de wachtlijst voor de reddingsbrigade. We moeten nog afwachten hoe lang het gaat duren voor hij zijn eerste brevet heeft, maar de reddingsbrigade is echt een stuk voordeliger. Natuurlijk heeft zwemmen voor een normaal ABC-diploma zijn voordelen, maar als de financiën een grote rol spelen, informeer dan of er in jullie buurt ook een goedkoper alternatief is.

Jacoline

34.7. Sport is te duur

Heel leuk allemaal dat je moet gaan lopen of fietsen maar sporten betekent ook meestal een sociale activiteit - helemaal voor kinderen.

Zwemlessen voor kinderen zijn belachelijk duur! Als ik lees dat dat €700 voor diploma-A kost, wordt dat voor mij al onmogelijk.

Ik ben een alleenstaande ouder met een iets meer dan modaal inkomen. Dit betekent geen recht op wat voor toeslagen dan ook en ook geen toegang tot de goedkope huurmarkt. Ga er maar aanstaan. Geld voor een sportvereniging voor mezelf heb ik niet, net als voor een auto, krantenabbonement, etc.

Rob

34.8. Niet gek laten maken

Hallo Rob,

Laat je de kop niet gek maken door al die verhalen, tuurlijk sport is schandalig duur, maar zwemles is toch wel een must! Geef je kinderen vooral niet te jong op, als ze 5/6 zijn hebben ze een betere conditie en snappen ze het vaak sneller. Kijk verder of er een zwembad in de buurt is waar ze zwemleskaarten verkopen, meestal 10 lessen voor €30 a € 40, hoef je niet gelijk het hele bedrag in een keer te betalen.

Wij hebben 4 kinderen en soms is het wel even knibbelen, maar het is toch altijd gelukt, de jongste heeft zelfs 2½ jaar over A gedaan, dit heeft me zo'n €350 a €400 gekost, dus bij lange na geen €700, zoals verteld wordt. Probeer optimistisch te blijven!

succes hejo

34.9. Re zwemmen

Wij hebben ook vele jaren aan zwemlessen besteed. En ook veel geld. Waarom? Omdat als je wilt zwemmen. er steeds wordt gezeurd over een zwemdiploma. Maar niemand eist dat je dat vodje laat zien.

Mijns inziens is dat ouders zelf heel goed in staat zijn hun kinderen zwemles te geven. Gewoon buik- en rugslag en watertrappen. Eigenlijk hoeft er niet meer. Tegenwoordig moeten ze onderhand rijp voor de olympische spelen zijn met wat ze eisen. Die kinderen doen het vaak nooit meer. En het kost je onderhand bakken met geld. Kinderen moeten zich kunnen redden, en dat kan ook met de gewone schoolslag.

Angelique

34.10. Sporten hoeft niet duur te zijn

Sporten hoeft niet duur te zijn. Mijn kinderen hebben bijvoorbeeld zwemles gekregen via een zwemvereniging. De lessen worden gegeven door vrijwilligers. En andere sporten kunnen vaak ook beduidend goedkoper zijn via een gymvereniging. Zij beschikken weliswaar niet over dure apparaten (daarvoor moet je juist zoveel meer voor betalen), maar de instructeurs zijn vaak ook gediplomeerd en je krijgt goed les. Even rondvragen in je omgeving.

Marie

34.11. Re: zwemmen

Je kinderen halen toch geen zwemdiploma om hem bij ieder bezoek aan het zwembad te laten zien. Ze halen het diploma omdat ze daarmee veilig verklaard worden als ze te water gaan.

Volgens mij kunnen ouders helemaal geen zwemles geven en hun goed leren zwemmen. Kun jij garanderen dat jouw kinderen veilig zijn? Ook als ze per ongeluk met kleding aan in het water terecht komen? Ik zou dat niet aan durven.

We halen ons rijbewijs toch ook niet om het te laten zien maar om een mate van veiligheid en kunde aan te geven?

Willeke

34.12. Sporten hoeft niet duur te zijn

Ook de buurthuizen geven hier leuke sporten die nog te betalen zijn. En inderdaad de zwemverenigingen zijn een stuk goedkoper dan de zwemscholen. Het was nog beter geweest dat alle basisscholen in groep drie zouden beginnen met de zwemles. Dan heb je de kosten en de tijd die je daar aan kwijt bent niet.

Bij onze judovereniging, waar nu drie kinderen zitten krijg je ook korting met meerdere kinderen. Hier in Den Haag heb je ook nog de ooievaarspas voor gezinnen die het niet zo breed hebben. Daarmee betalen ze dan de helft van de contributie. Als je wat rondkijkt op het internet naar sportclubs bij jou in de buurt, dan kun het prijsverschil goed vergelijken.

Jessica

34.13. Re. Zwemmen

Bij ons kost zwemles 7,50 euro/maand (via de reddingsbrigade). Stel dat je 2 jaar les nodig hebt (is al aan de hoge kant) kost een diploma A zo'n 180 euro.

Remco

34.14. Re: zwemmen

Ben het niet eens, maar goed, zwemmen is inderdaad erg duur en dat verschilt ook per regio. Ik woon in Almere en daar kost zwemmen elke maand 64 euro.

We zijn al twee jaar bezig, dus tel maar uit .... geldklopperij!

Zwembad zit vol elke keer weer dus je zou denken het kan goedkoper maar nee, het word steeds duurder.

En als je eenmaal je ongenoegen uitspreekt zoals ik dat dus heb gedaan dan duurt het ineens NOG langer!

Patrick

34.15. Zwemles

Zwemles is inderdaad geen goedkope bezigheid, maar zeer zeker belangrijk in ons waterrijke land. Dat kinderen tegenwoordig zoveel moeten kunnen heeft niks met geld te maken maar juist met de grote aantallen verdrinkingsgevallen onder kinderen in ons land. Om jezelf naar de overkant te laten zwemmen is een buik- en rugslag wel voldoende, maar wat nu als uw kindje ergens te water raakt! Het onder water zwemmen is juist om uw kindje te leren orienteren onder water. Daarvoor moet je met diploma c met een koprol te water en niet voor de leukigheid.

Daarnaast kan je met een diploma A alleen maar vaststellen dat uw kindje de basis slag onder de knie heeft, maar conditie komt pas kijken bij het B diploma. Waarom dan nog het C diploma? Bij het C diploma kan je je kindje, of hij/zij nu 4 of 8 jaar oud is, met een gerust hart naar het zwembad sturen of in een waterrijke omgeving laten spelen. Want uw kindje beheerst echt verschillende zwemslagen, is conditioneel goed onderbouwd en kan zich orienteren als hij/zij per ongeluk onder een mat terecht komt.

Verder wil ik graag aanvullen dat een C diploma straks voor een heleboel opleidingen belangrijk is. Als je dat papiertje nog niet hebt zal uw kindje op latere leeftijd alsnog de zwemdiploma's moeten behalen.

Een moeder van 4 kinderen en tevens zwemonderwijzer.

34.16. Priveles

Ik laat mijn kind priveles krijgen voor 9,50 per half uur. Klinkt ietwat duur maar ze krijgt dan wel de aandacht die ze nodig heeft. Ik kan haar per les inboeken en als we een keer niet kunnen vanwege vakantie, hoeven we niet te betalen.

Alicia

34.17. Waarom C?

Hoi, vraagje waarom is het C-diploma voor een heleboel opleidingen belangrijk?

Mijn kinderen heb ik op de snelcursus gedaan, was nog geen 500 euro kwijt. Lijkt veel, maar omdat mijn kinderen een aandoening hebben zouden ze, als ze geen snelcurus krijgen, zeker meer kwijt zijn. En nu heb ik het in een keer betaald. Scheelt ook weer in de maandelijkse kosten. Moet nu wel in een keer betaald worden, maar je moet best lang van tevoren opgeven dus hebben we ervoor gespaard, de ene maand meer dan de andere, net hoe het uitkwam.

Na het A-diploma heb ik ze op de zwemclub gedaan. Daar bouwen ze ook een goede conditie op. En C hebben ze op school gehaal.

Nu moeten er nog twee het A-diploma halen, maar heb ze al opgeven voor de snelcursus

Nadia

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.


34.18. Dat eeuwige "op de kleintjes letten"

Het lijkt wel een sport om telkens maar op de kleintjes te MOETEN letten. Nou ik vind er geen bal meer aan. Zou het niet heerlijk zijn om gewoon eens boodschappen te kunnen doen ZONDER te moeten kijken of het wel kan?! Een keertje kleding nieuw te kunnen kopen ipv altijd maar 2e hands? Ik denk dat we elkaar voor de gek houden! En dat (misschien door de euro) we maar accepteren dat het nu eenmaal zo is geworden.

Dan krijg je ook nog om je oren: dan had je maar géén vier kinderen moeten nemen. Ik werk voor die extra cent bij, maar de helft gaat al weer naar de oppas toe, tja waar doen we het eigenlijk voor? Voor die vakantie die er toch nooit komt? Tuurlijk niet. Dat extra werken is ook alleen maar om het hoofd boven water te houden! En het maar knap vinden dat de één van dat bedrag rond moet komen en de ander weer van nog minder....

Nou ik vind het niet knap, ik vind het bitter en triest dat degenen die "de toekomst" op de wereld hebben gezet het zo ontzettend moeilijk hebben.

May

34.19. Niks is makkelijk

Hallo,

Ik denk dat je goed moet begrijpen dat niks makkelijk is ook de mensen die geen kinderen hebben moeten hard werken. Of bejaarden die het met een klein aowtje rond moeten komen hebben het moeilijk. En de toekomst dat ben je zelf hoe leef jij je leven dat is bepalend voor de toekomst niet je kinderen, ja die plukken de vruchten van jouw leven en dan zullen zij het weer waar moeten maken voor hun kinderen.

Jij heb zelf voordelen, jij heb heel veel liefde van je kinderen en je mag het teruggeven. Let op het duurt maar even voor je weet zijn ze groot en kan je met voldoening terug kijken.

Blijf positief, met deze instelling redt je het niet, dan word het alleen maar moeilijker.

Anne

34.20. Reactie op Agnes

Supertip Agnes, Ik heb hele mooie kleding liggen waar ik spijtig genoeg niet meer in kan (en na 5 jaar zal het er wel niet meer van komen...) en daar kan ik mooie dingen van maken voor mijn dochter.

Christine

34.21. Eens met May

Hoi May,

Ik kan me heel goed voorstellen wat jij schrijft. Tuurlijk moeten we proberen positief te blijven, maar ik kan me ook voorstellen dat je er soms helemaal doorheen zit. En dan is bezuinigen niet leuk of knap of een sport. Dan is het bittere noodzaak, wat het eigenlijk niet zou moeten zijn.

Bijvoorbeeld bij dit onderwep.. Kinderen kunnen toch buitenspelen, wordt er geopperd. Ja dat kunnen ze. Moet niet hozen van de regen, de halve vakantie ;/ En je gunt je kinderen het ook wel eens dat ze ook kunnen meedoen als hun vriendjes allemaal wel mee mogen en kunnen doen met een teamsport. Het is dan niet aan je kind uit te leggen, dat hij of zij maar gewoon buiten moet gaan spelen. (Dan doen ze toch ook wel als het goed is..)

Het is niet mijn bedoeling om iemand aan te vallen of om pessimistisch te zijn en ik heb bewondering voor iedereen die er zo enthousiast mee omgaat, maar laten we ook begrip hebben wanneer iemand een keertje niet elke ochtend vrolijk en lachend opstaat.

Sterkte! Pauline.

34.22. Zwemdiploma's

Hallo, ik vroeg me af hoe jullie omgaan met de geldklopperij van zwemdiploma's. Mijn oudste heb ik na een jaar eraf gehaald want dat werd niks. Nu zat ik te kijken wat het kost en ik schrik! Ik heb er na hem nog 3 te gaan en heb niet de 500 a 1000 euro er voor over die dat kost. Iemand van jullie tips of ervaringen? Dank!

Lieke

34.23. Zwemdiploma's

Zo laat mogelijk beginnen met de zwemles. Dus niet met 4, maar met 9 jaar. Onze dochter is begonnen op haar 9e en had binnen 3 maanden haar A-diploma. Scheelt tijd en heeeeeeel veel geld!

Ankie

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Arm en rijk in sport

 1. Sport is gezond
 2. Arm en rijk in sport
 3. Sporten
 4. Sport: goed voor zelfbeeld en persoonlijkheid
 5. Sporten te duur?
 6. Zwemmen voor minder
 7. Sport is te duur
 8. Niet gek laten maken
 9. Re zwemmen
 10. Sporten hoeft niet duur te zijn
 11. Re: zwemmen
 12. Sporten hoeft niet duur te zijn
 13. Re. Zwemmen
 14. Re: zwemmen
 15. Zwemles
 16. Priveles
 17. Waarom C?
 18. Dat eeuwige "op de kleintjes letten"
 19. Niks is makkelijk
 20. Reactie op Agnes
 21. Eens met May
 22. Zwemdiploma\'s
 23. Zwemdiploma\'s

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.