Groot Gezin
Budget Tips
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

6. Biologische voeding

Eigenlijk willen we wel meer biologische voeding eten, zeker vlees. Maar ik vind het erg duur.

Is er iemand die hier ervaring mee heeft en hoe je met de toch hogere kosten voor biologische voeding omgaat.

Ben benieuwd wat er uitkomt.

Ingrid

6.1. Biologisch

Hallo Ingrid,

Zelf ben ik ook - net als jij - een sterk voorstander van biologisch eten, maar je hebt gelijk, vlees is dan een kostbare zaak. Zelf los ik dit op door in mijn tuin een moestuin te maken en alle groenten en vruchten biologisch te telen (onbespoten en geen rotzooi in de grond). Als je de kinderen al snel laat wennen aan de smaken uit je tuin (doet het overigens ook heel goed aan tafel: "niet lekker? Maar dat heeft mama uit de tuin gehaald!" = succes gegarandeerd!) Vaak kun je dan al gerechten zo leuk maken dat het vlees aan tafel kunt decimeren.

Misschien denk je dat je daar enorme moestuin voor moet aanleggen, maar in de praktijk valt dat echt enorm mee! Zelfs op een kleine border kun je meer kweken dan je denkt. Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn, maar om een voorbeeld te geven: hier lopen een jongen van net 2, een meisje van bijna drie en nog een meis van een half jaar rond. (Nouja, de jongste loopt nog niet, natuurlijk). De oudste twee hebben in een boterkuipje een eigen plantenbakje met sla, tomaten,komkommer, and so on, staan, machtig mooi! Zo blijven ze ook van jouw plantjes af. Hee, ik hoop dat je er wat aan hebt, zelf leer ik ook nog een hoop, van stadsmeid tot huisvrouw in een dorp, maar alleen al qua smaak scheelt het echt enorm! En vooral: erg gezond en lekker! En als je vent een stuk vlees mist: jammer dan...

Dees

6.2. Re: biologisch

Ook wij kweken sommige dingen zelf in de tuin. Elk jaar koop ik ongeveer 8 tomatenplantjes op de markt en dan verschillende soorten zoals trostomaten, vleestomaten en soms ook cherrytomaatjes. Het is leuk om het zelf te kweken en het levert een hoop tomaten op die we vaak ook invriezen zodat we in de winter ook nog ervan kunnen eten (soep, pastasaus). Dit jaar wil ik ook graag courgettes kweken.

Nejada

6.3. Biologisch

Hoi, en toch vind ik het een dure grap. Dan denk ik aan bv broodbeleg. Ik weet het, zelf maken kan ook, maar dat zie ik gewoonweg niet zitten. Vlees eten we echt niet zoveel, maar biologisch vind ik echt duur. Groenten koop ik veel, eten we ook veel.

Al met al blijf ik het een dure grap vinden.

Ingrid

6.4. Biologische voeding

Wat je het beste kunt doen is seizoensgroenten eten uit Nederland. En ook eens vlees overslaan b.v eitje of zelfgemaakte groenteburger zie recept vegetariersbond. Wij eten maar 2 keer per week vlees maar dan wel biologisch. Let op afgeprijsde biologische produkten van b.v Albert Heijn.

succes ermee! Chantal

6.5. Biologisch groentepakket

Hoi Ingrid,

Ik ben begonnen met een aantal basisdingen biologisch te kopen Uien aardappels bananen ed want daar wordt veel op gespoten, verder had ik lange tijd een bio groente en fruitpakket (woon Nu al 10 jr in Belgie en koop hier ook mijn groente, vlees en andere dingen via een voedselteam maar toen in Gouda). idd seizoensgroente....
Brood bak ik zelf met een panasonic broodbakmachiene (duur in aanschaf maar gebruik hem al 7 jaar zonder problemen!!) Ik laat elk jaar ook een kalkoen slachten bij iemand. Eet 2X per week een goed stuk vlees, (liever dat dan 4 of 5 x een stuk vlees vol rommel, daarnaast ook noten en zaden enzo. Het is duurder maar we eten bewuster en de smaak is veel beter........
En in Belgie verkoopt de liddl bijvoorbeeld bio diepvriesgroente, max havelaar bananen en koffie. Deze week had de aldi ineens bio crackers in de aanbieding (dus ingekocht want ze zijn lekker lang houdbaar) Het is vooral goed zoeken
Tip: begin met een paar dingen, blijf goed zoeken en vul aan naar je eigen kunnen (budget) en echt...soms is de bio evenduur of goedkoper dan........gewoon.
succes Joke


6.6. Biologisch

Ik koop mijn vlees bij de groene slager. Vroeger deed ik 500 gr. gehakt in een ovenschotel, tegenwoorig met het biologische vlees gebruik ik 300 gr. en meer groenten. Het gerecht is even duur, veel lekkerder en gezonder! Dit doe ik ook met b.v. kipfilet. Ik eet trouwens idd niet meer elke dag vlees maar als ik vlees eet wil ik een gezond stukje vlees en geen vlees dat vol hormonen zit. Tip: let op de aanbiedingen en sla op in de vriezer!

Renate

6.7. Meer Biologisch!

Elke keer weer een produkt erbij en zo komen we langzaam aan de biologische produckten op tafel.

Alleen manlief wil nog steeds het vlees niet laten staan, ik dacht van nou twee tot drie dagen geen vlees moet toch kunnen, maar helaas.

Wie heeft er nog zeer knallende recepten zonder vlees, zodat de overstap voor menig gezinslid wat gemakkelijker gaat.

Ingrid

6.8. Biologisch en budget

Hi allemaal!

Een paar jaar geleden kreeg ik een boekje in mijn vingers wat uitlegde waar al die E-nummers allemaal voor staan... Daar ben ik persoonlijk nogal van geschrokken. Toen ben ik gaan nadenken en gaan zoeken omdat het gezin groot is en het budget niet echt.
Ik besteed nu bewust een deel van mijn tijd aan ons volkstuintje wat we nu sinds een tijdje hebben. We zijn helemaal niet zo erg goed maar het levert me werkelijk op! Met name fruit (veel jams maak ik, ik heb zo veel fruit dat ik het laat inkoken zodat ik er maar 10-20 procent rietsuiker aan toe hoef te voegen).

Ons vlees komt van de biologische boerderij 't Helder. Super de super, ik kan niet anders zeggen. Ze bezorgen door heel Nederland, gratis vanaf een bepaalde hoeveelheid. Er zit geen dure winkel tussen dus op die manier is het redelijk betaalbaar. Dus... ik krijg vlees aan huis bezorgd (per diepvriesla kun je wel 5 kg verstouwen), heb altijd vlees op voorraad, nooit meer wachten bij de slager, het is betaalbaar én... het is vele malen lekkerder dan dat zielige supermarktvlees!
Het is een gesloten bedrijf (het eten voor de blije varkentjes die in de modder mogen rondrennen verbouwen ze dus ook zelf). Need I say more..?

Ik hoop van harte dat jullie er iets mee kunnen... eet smakelijk alvast!!

groetjes,

Jolanda

6.9. Biologische voedingsmiddelen uit de kontainer

Ik stel prijs op biologische producten maar ik kan ze niet meer betalen. Na het zien van een documentaire over een econoom die zonder geld leeft en aan Dumpster diving doet (hij haalt 's nachts uit de containers van biologische winkels de nog eetbare producten), ben ik op het idee gekomen om biologische winkels in en rond mijn woonplaats een e-mail te sturen of ik de onverkoopbare en over-de-datum producten bij hen mag komen ophalen.

Tot mijn verbazing heb ik geen enkele positieve reactie ontvangen. Sommigen schreven mij dat het personeel alles meeneemt hetgeen ik niet echt geloof want meestal werken er maar een paar mensen in zo'n winkel en veel mensen willen geen spullen die over de datum zijn. Anderen noemden mij een bedelaar en weigerden mijn verzoek.

In wat voor wereld leven wel als verantwoorde ondernemers (ik denkt tenminste dat uitbaters van natuurvoedingswinkels dat zijn) je zelfs hun afval niet gunnen? Ik vind dat heel erg vreemd. Ik hoef op deze site geen discussie te ontketenen of wat ik vraag vies of niet vies is want dat is ieders eigen mening en mijn mening is dat goed verpakt spul of fruit en groente heel eetbaar is ook al is de verkoopdatum verstreken. Maar natuurlijk mag iedereen die hier iets over wil zeggen reageren.

Cristof

6.10. Voedingspakketten is een goede optie

Op www.voedingspakketten.nl kun je ook een biologisch pakket bestellen. Naast het budgetpakket wat maar 19,95 euro per persoon per week is, moet je inderdaad iets meer betalen voor een biologisch pakket van 45,- euro per (volwassen) persoon per week. Toch zul je zien dat je daarvoor veel goedkoper uit bent dan als je biologische producten los koopt. Daarnaast is 45,- euro per persoon per week goedkoper dan wat je normaal gesproken uitgeeft bij de supermarkt. En bij het pakket zitten ook nog lekkere gerechten die je met de biologische producten kunt maken. Echt een aanrader dus!

Groetjes,

Roxanne

6.11. Goedkoper??

Wij zijn een gezin met 6 pers. Wij geven dus geen 45 euro p.p. uit aan alleen eten. Dat zou VEEL zijn!!

Liesbeth

6.12. Streek- en boerderijwinkels

Op PlattelandVakantieland.nl vindt u meer dan 450 streek- en boerderijwinkels. Met heerlijke seizoensproducten, vergeten groenten of oud-Hollandse rassen.

6.13. Ze willen dat je producten van hun winkel koopt!

Hoi Cristof!

Jammer dat je zulke reacties gekregen hebt! Weet je waarom de winkels jou niet willen helpen?
1. je zou in hun ogen de "goede" producten van hun winkel niet meer kopen
2. ik denk dat ze een soort policy hebben wat inhoudt dat ze producten over de datum niet mogen verkopen ivm gezondheids risico's..

Ik sta 100% achter jouw actie, ik koop altijd, als die er zijn, producten die op dezelfde dag uit het schap gaan of op de markt groente en fruit, misschien minder mooi dan groente en fruit van de s.markt maar even lekker en goedkoper!

Fijne dag
I.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Biologische voeding

 1. Biologisch
 2. Re: biologisch
 3. Biologisch
 4. Biologische voeding
 5. Biologisch groentepakket
 6. Biologisch
 7. Meer Biologisch!
 8. Biologisch en budget
 9. Biologische voedingsmiddelen uit de kontainer
 10. Voedingspakketten is een goede optie
 11. Goedkoper??
 12. Streek- en boerderijwinkels
 13. Ze willen dat je producten van hun winkel koopt!

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.