Groot Gezin
Budget Tips
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

29. Duurzame energie

Graag wil ik u vragen of u op uw website ook aandacht wil besteden aan onze website over duurzame energie, www.keuze.nlonder andere windmolens, zonne-energie en biomassa wordt het klimaat niet aangetast. Ieder huishouden dat overstapt op groene energie is weer een stap verder in de vooruitgang. Er zijn nu al meer dan 1 miljoen huishoudens die groene energie gebruiken. Op onze website is heel veel te lezen over groene energie, over de bronnen en de prijzen per leverancier. En we hebben spreekbeurt pagina's voor de kinderen.

vriendelijke groet,

29.1. Fruithapjes

Ik heb zelf 3 kinderen, de jongste is nu 1 jaar. Wat enorm scheelt is zelf de fruithapjes maken. Gewoon voordelig flink wat fruit halen (op de markt of zo) en dat met de staafmixer fijnmaken en dan in ijsblokbakjes invriezen. Dan kun je naar beboefte van je kindje het aantal benodigde blokjes ontdooien en sta je toch niet elke dag er voor in de keuken. (als de blokjes bevroren zijn kan je ze het beste in grotere bakken of diepvrieszakken bewaren.)

MvT

29.2. Bespaar op energieverbruik

Goed voor milieu èn portemonnee is het om te besparen op je energieverbruik. Verlaag je elektriciteitsrekening door:

Marijtje

29.3. Besparen op gas, water en licht

Het is in een aantal gevallen even wennen, maar dat gaat vrij snel

Lonneke

29.4. Alles gedaan

Wij volgen al de richtlijnen kwa gas en elekrikiteit maar moeten toch 1231 euro bij betalen. Wij klagen al 10 jaar dat het niet goed zit in dit huis omdat om de haverklap alles klapt. Ik betaal me groen en geel aan nieuwe lampjes die elke keer klappen. Ik heb al geklaagd bij de eneco en ja voor 250 euries komen ze de boel nakijken. Dan moet je die 250 euries wel hebben.

Arja

29.5. Klappende lampen

Is er niemand in uw kennisenkring die een goede voltmeter heeft? Ik denk, dat bij u de spanning te hoog is! Dit zou in ieder geval het klappen van de lampen verklaren, en het hoge stroomverbruikt. Vermogen (watt) = volt x ampere. Als de "volts" omhoog gaan, nemen de "watts" ook toe, en daar betaalt u voor. Lampen gaan langer mee als ze via een electronische dimmer worden aangesloten. U zou ook spaarlampen kunnen overwegen.

Jan

29.6. Fout niet bij jou

Arja, Zelf werk ik bij een Energie bedrijf, maar als blijkt dat de fout niet aan jou ligt, maar aan Eneco, dan moet jij die 250 pleurie niet te betalen

Suc6

Wendy

29.7. Besparen op gas elektriciteitsrekening

Meestal bestaat het grootste deel van de energierekening door de cv-combiketel. Dus stookkosten. Het is aan te raden om een dure of de beste honywell aan te schaffen, dit is geen verkooppraatje in de wat duurdere aparaten zit vaak een zelflerend programma. Zelf heb ik ongeveer 8 jaar terug een zelflerende kamerthermostaat gekocht van het merk Grasslin. De eerste 2 weken, het was toen al november en koud, stookte deze thermostaat nog duur. Na 3 weken echter stookte de thermostaat zeer goedkoop door het zelflerende programma in deze thermostaat. De kosten voor het gasverbruik gingen met ruim 40% omlaag.

Later ben ik verhuisd, maar ook hier is de gasrekening flink gedaald. Ik kon toen de thermostaat voor ongeveer 70 gulden kopen de adviesprijs was echter 170-270 gulden toen. Maar omdat de wandplaat iets beschadigd was mocht ik 'm meenemen voor heel wat minder geld. Daar heb ik dus nooit spijt van gehad. En het loont echt.

Ook is het belangrijk om de meterstand zo af en toe te controleren. Pas ben ik bij een wat bejaarde vrouw geweest een kennis van ons, die klaagde dat de verwarming warm bleef, zij had een/de goedkoopste van Honywell die zonder batterijen werkte, via de woningbouw 5 jr eerder nieuw gehad. In het begin klaagde zij nov/dec 2004 over dat de combiketel warm bleef ondanks het apparaatje. Zij draaide toen de verwarming handmatig uit beneden omdat het anders te warm werd. Ze mocht dit jaar van het energiebedrijf ongeveer 1500 euro bijbetalen en haar maandbedrag ging van 150 naar ongeveer 300 euro per maand!

Ik heb medio een maand geleden het apparaatje bij haar van de muur gehaald/getrokken omdat bij controle de cv bleef stoken tot ongeveer 70 graden. Ik heb haar ook geadviseerd om een goede Thermostaat aan te schaffen dit jaar.

Dus mensen bespaar a.u.b. niet op een goede thermostaat, de prijs ligt ongeveer op 110-120 euro via internet en bespaart u echt minimaal 300-500 euro per jaar mogelijk. Waarom de thermostaat die ik nu gebruik niet meer verkrijgbaar is, is voor mij een raadsel, mischien is het patent opgekocht toendertijd door Honeywell of is de zelflerende chip opgekocht en word mogelijk voor militaire doeleinden. Ik kan alleeen maar zeggen dat ik er toen en nu nog steeds, heel erg blij mee ben, ook zomers laat ik het programma aanstaan, de cv gaat dus niet uit, dit mbt het eigen leerprogram van de cv en het is altijd warm op de momenten dat wij dat willen.

Verdere tips, pas geleden hebben wij bij praxis een zenderschakelaar gekocht, dit is een apparaatje dat je dus tussen de apparatuur zet, met een zendertje (helft van een normale afstandbediening) kun je de apparatuur uitschakelen, voorheen zetten wij de computer en de monitor handmatig uit, echter,- de tv, dvd, stereo, printer, geluidsboxen, modem, videorecorder bleven allemaal standby staan, dit vreet dus stroom en er kan dus ook of er is dan brandgevaar aanwezig.

Nu staat al deze apparatuur op een groep aangesloten ook de dimbare sfeer staanlamp is aangesloten bij de computer, centraal de hoofdader stroomkabel zit nu een apparaatje tussen (zeer goedkoop bij praxis 2 tussenkastje's met een zender voor de prijs van 10 Euro), Als we nu naar bed gaan is het een klik op de zender en alles gaat uit, de lamp de computer etc., zeer handig en bespaart nog stroom ook.

Tip! let wel dat u de afstandsbediening hoog neerlegt anders zal de kleine terwijl u op de computer bezig ben, een knop indrukken en zit u onverwachts zonder stroom op uw computer.

Bastiaan

29.8. Hout

Vorig jaar maart een houtkachel aangeschaft en eind 2005 €600 terug gekregen. Tevens koken wij er op als we er tijd voor hebben, waterketel staat er de hele dag op voor yhee en afwas.Dit was onze beste inverstering in veel jaren.

Pieter

29.9. Wel of geen dubbel tarief

Hallo,

ik had een vraagje. Dit jaar gaan we verhuizen naar een nieuwbouw woning. In dit huis heb ik enkel-tarief omdat het er in zat en toen we hier kwamen wonen. We woonden er toen met zijn drieen, nu zijn we met 7 personen. Het kostte destijds geloof ik iets van 100 gulden om het om te laten zetten. Later er ook niet meer aan gedacht om het te doen.

Nu gaan we dus verhuizen. Omdat we dan toch opnieuw de stroom aan moeten laten sluiten, zit ik te denken aan dag- en nachtstroom. Maar ik weet niet of het voordeliger is met zeven personen.

Met wassen en zo, dat moet dan 's nacht, maar als je meer dan één was hebt per dag. En het drogen. Ik gebruik de droger erg weing, misschien één keer per week of zo. Heb zeven a negen wassen per week, en straks een afwasmachine. Hoe doen jullie dat?

En met tv kijken, computer en zo, doen jullie dat dan ook overdag? Ik weet het niet, misschien hebben jullie wat tips of zo en kunnen jullie een beetje meer uitleg geven?

groetjes Diana

29.10. Dubbel tarief

Ik zou je aanraden een dubbele meter te nemen. Want niet alleen 's nachts maar ook in het weekend heb je goedkope stroom. Wij hebben 3 kinderen en ik was alleen op zaterdag en zondag. Zondags doe ik zo min mogelijk huishoudelijk werk; de wassen zoek ik al op zaterdag uit en die liggen in stapels te wachten. Dus op zondag stop ik ze alleen in de machine en daarna in de droger. Wat droog is leg ik op een rekje op zolder (naast de droger). Maandags ga ik vouwen en strijken. In noodgevallen was ik 's nachts. Ik heb nu een timer op de wasmachine zitten, maar je kan natuurlijk ook zo'n timer in het stopkontakt nemen. Dan kan je kiezen wanneer je in de nacht wilt wassen.

Strijken en stofzuigen doe ik ook nogal eens op zaterdag i.v.m. de goedkope stroom. De afwasmachine draai je ook 's nachts. ( die hebben we niet). Onze meterstand is aan het eind van het jaar altijd hoger op de goedkope stroom dan op de dagstroom.

Els

29.11. Re: Dubbeltarief

@Diana,

Dat ligt natuurlijk helemaal aan jullie verbruik, sterker nog op momenten wanneer je (de zware dingen) gebruikt! Het is heel simpel, alles tussen 23:00 en 07:00 en het gehele weekend, dus vrijdag 23:00 t/m maandag 07:00, draai je op dal-tarief. Als jij het zo in kunt passen, aan kunt leren, dat je de vaatwasser pas na 23:00 aanzet, tevens een was draait en eventueel een droger en zeker in de weekenden hier flink gebruik van maakt, dan kan het zeker uit! Het is een kwestie van er rekening mee houden dat is eigenlijk alles. (denk dan bv ook aan de kleine dingen zoals een GSM opladen, dat kan prima in de nacht of weekend, en dat soort kleine dingen).

Greetz. Rudy

29.12. Wij hebben enkel tarief

Wij zijn een smanegesteld gezin en wonen de helft van de tijd met 9 personen, en de rest met 6 personen. Om het weekend zijn we met zijn tweetjes. Wij hebben voor enkel tarief gekozen (omzetten kostte niets!) omdat we veel overdag doen. Met 1 volle vaatwasser per dag redden we het meestal niet en wassen en drogen moet ook voor het grootste deel overdag. Natte was ophangen in huis is erg lastig i.v.m. astma. In de zomer gebruiken we de droger vrijwel niet maar in de winter moeten we wel.

Succes met je keuze!

Jetje

29.13. Dubbeltarief

Wij zijn een gezin van 9 personen. Wij hebben dubbeltarief en onze meter wisselt al om 21.00 uur en duurt tot 7. 00 de volgende morgen en in het weekend van vrijdag 21.00 uur tot maandag 7. 00 uur. In het begin was het even wennen maar nu weten we niet beter. We wassen s'avond en in het weekend, drogen doen we binnen op een droogrek en is de volgende dag droog met mooi weer drogen we buiten. Strijken 1 keer per week zondagsmorgens. Een afwasmachine hebben we niet en ook niet nodig. Opladers staan na 21.00 uur aan. Het scheelt bij ons al in de energierekening.

Geno

29.14. Dubbel tarief duurder dan enkel tarief!

Gebruik van nachtstroom WAS gunstig maar IS dat niet meer. Er is veel veranderd bij de energiebedrijven. Gebruik van een dubbeltarief kost de gebruiker extra als er niet meer gebruikt wordt dan 3500KWH, wordt er meer dan 3500KWH gebruikt dan levert dubbel tarief een besparing op van maximaal €.4,50 per maand. Ik vind dat nogal weinig voor het extra werk dat steeds alleen wassen 's nachts en in het weekend vraagt.

Informeer bij je energiebedrijf wat besparing in jouw situatie oplevert. Meestal hebben ze aanbiedingen die gunstiger zijn dan het gebruik van dubbel tarief!

Zie ook de column Het dubbele tarief: Nachtstroom/Dagstroom!.

Nell

29.15. Energiebesparing

Kijk ook eens op www.bespaarbazaar.nl voor energiebesparende tips.

29.16. Energie verbruik bijhouden in EXCEL

Om inzicht te krijgen in je energieverbruik, is het verstandig regelmatig de meterstanden op te nemen. Ik heb hiervoor in excel een lijst gemaakt, waarin maandelijks de meterstanden (gas water en stroom)kunnen worden opgenomen. Het verbruik wordt dan in een grafiek weergegeven. Het jaarlijkse gebruik kan dan worden bijgehouden op een aparte excel lijst worden bijgehouden.

Toezending van beide lijsten kun je aanvragen door mij een e-mail te sturen.


29.17. Milieu Centraal

Zie www.milieucentraal.nl/ voor alles over energie en milieu in het dagelijks leven.

29.18. Stomme kinderpakjes yoghurt

Hallo,

Okee, deze gaat wat ver, maar wie weet heeft iemand er wat aan! Normaal koop ik NOOIT van die kindertoetjes met alle leuke plaatjes erop, want ze zijn al ruim 2x zo duur en het stelt echt niks voor. Maar vandaag hadden we een "nood-breekt-wet"- situatie, onze zoon heeft al drie dagen zeer hoge koorts en weigert te eten, maar nu ook genoeg vocht binnen te nemen. Alles wat hij normaal lust, is nu echt vies. Dus zijn vader kwam met die Friese vlag yoghurtkwark dingetjes thuis, met de sprookjesboomfiguren er op (2,99). Snel z'n medicijnene in z'n mond gepropt en zo'n pakje gegeven. Gelukkig heeft hij nu een halve leeg, en de andere kinderen vonden het natuurlijk ook feest!

Om mijn zoon aan het eten te houden, heb ik nu het volgende gedaan: met kokend water een een ouderwetse slagroomspuit kun je die knijpzakjes heel makkelijk schoonspoelen. Zelf je eigen yoghurt met fruit mengen, weer in de slagroomspuit gieten en vervolgens die knijpzakjes volspuiten. Dopje erop en klaar. Wordt weer feest vanavond...

Dees

29.19. Dubbel tarief

Wij hebben een gezin met 4 kinderen tussen de 6 en 13 jaar oud. Ook wij hebben al jaren dubbel tarief en doen zoveel mogelijk de goedkope stroom gebruiken. Bij ons begint het daltarief al om 21.00 tot 7.00, en het weekend. De wasmachine, vaatwasser, opladen van bv.mobieltjes, we houden er echt rekening mee. De was drogen doe ik zoveel mogelijk buiten, maar anders gaat hij op een rekje of in de droger (probeer ook in daltarief, maar anders in de piek).

Na al deze berichten op de site dat het niet meer/ of toch wel rendabel zou zijn om dubbel tarief te hebben wilde ik het zeker weten en heb mijn energiebedrijf gebeld. Ze hebben het me voorgerekend a.d.h. v. mijn energierekening van vorig jaar. Toen hebben we 1300 in de piek gebruikt en 1800 in de dal, bij elkaar dus zo'n 3100 kwu. Tot mijn ontsteltenis heb ik maar € 7 !! bespaard.
Hier doe ik nu al die moeite voor. Ga er zelfs later voor naar bed, en soms 's nachts er wel eens uit. Ik heb gelijk mijn tariefmeter naar enkeltarief laten zetten (kosteloos). Voor die paar euro wil ik echt al die moeite niet meer doen, dan wil ik ook wassen als ik een volle trommel heb, en mijn vaatwasser aanzetten als hij vol is. Ik was echt een illusie armer.
Diana


29.20. Aanvulling op tip 24.16. verbruik bijhouden

Reactie op Energie verbruik bijhouden in EXCEL

De 2 bestanden energie bijhouden in EXCEL genoemd in tip 24.16 zijn aangepast naar 1 bestand. Een lijst om 10 jaar lang per maand de waardes bij te houden en maandgrafieken. Op het voorblad kunnen de energiekosten worden opgegeven, waarna de maandkosten zichtbaar zijn. Dit (privé) gemaakte bestand kan worden opgevraagd per e-mail bij Fons (zie tip 24.06).


29.21. Energieverbruik bijhouden met gratis ECOhome software

Alleen al door het bijhouden van je energieverbruik bespaar je gemiddeld zo'n 5% aan gas/elektriciteit (dit is onderzocht). Wellicht komt dit door de verhoogde alertheid die het bijhouden met zich meebrengt. Wat is er dan logischer dan om nu te beginnen met het bijhouden van je verbruik? Met het gratis te downloaden programmaatje ECOhome kost dat bovendien niets, dus is dat de snelste en eenvoudigste manier om energie te besparen. Zie ecohome.nibfo.eu.

Berend

29.22. Hooimadam

De Hooimadam is een moderne hooikist die beter past in ieders budget en keuken, dan de originele. Met de Hooimadam kan tot 30% bespaard worden op de energiekosten van het koken. Bovendien is het koken met de hooimadam lekker ontspannen: het maakt niet uit of het eten wat langer in de Hooimadam staat. Dus als je rijst in de Hooimadam staat maar je saus is nog niet klaar, kun je rustig nog even wachten. De rijst brandt immers niet aan.

Voor veel meer informatie verwijs ik graag naar de website: www.hooimadam.nl.

Met vriendelijke groeten, Nicoline Hooijmans

29.23. Boiler uit of aan? @25.23

Het water in een boiler koelt per uur ongeveer 1 graad Celsius af.
Toine


29.24. Reactie op 25.2

Dit klopt. Door energiezuinige LEDverlichting te kopen kunt u tot zomaar eventjes 90% op uw energiefactuur besparen. Surf eventjes naar www.econef.nl/shop/ en ontdek ons groot aanbod aan LEDverlichting.

Bert

29.25. Energiekosten

Ik lees nergens dat je piek- en daltarief kunt gebruiken, Ik heb dit al 18 jaar en veel mee bespaard. Vaatwasser en wasmachine gaan om 21.00 uur sávonds aan. Ook brandt verlichting en t.v meer uren 's avonds en in het weekend. Hier is het daltarief van 21.00 uur tot 7.00 uur en heel het weekend. Ik betaal zo ongeveer 40 euro per maand minder dan buren in vergelijkbaar huis. Ik ben er aan gewend en verschoon de bedden op zaterdag. Ook heb ik voor een uitje aan vakantieveiling mee gedaan. Voor 20 euro 3 gangen diné en voor 4 personen steen grillen. Gebruiken we op de verjaardag van de kinderen en in de vakantie. Leuk uitje voor niet te veel geld. Misschien een idee voor anderen!

c.takkenberg

29.26. Gezinsenergie

Misschien we de laagste tarieven bij gezinsenergie.nl/.

29.27. Een uitdaging

Energie besparen kan leuk zijn, kijk eens op: www.greenevelien.com/.

Roos

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Duurzame energie

 1. Fruithapjes
 2. Bespaar op energieverbruik
 3. Besparen op gas, water en licht
 4. Alles gedaan
 5. Klappende lampen
 6. Fout niet bij jou
 7. Besparen op gas elektriciteitsrekening
 8. Hout
 9. Wel of geen dubbel tarief
 10. Dubbel tarief
 11. Re: Dubbeltarief
 12. Wij hebben enkel tarief
 13. Dubbeltarief
 14. Dubbel tarief duurder dan enkel tarief!
 15. Energiebesparing
 16. Energie verbruik bijhouden in EXCEL
 17. Milieu Centraal
 18. Stomme kinderpakjes yoghurt
 19. Dubbel tarief
 20. Aanvulling op tip 24.16. verbruik bijhouden
 21. Energieverbruik bijhouden met gratis ECOhome software
 22. Hooimadam
 23. Boiler uit of aan? @25.23
 24. Reactie op 25.2
 25. Energiekosten
 26. Gezinsenergie
 27. Een uitdaging

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.