Groot Gezin
Budget Tips
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

15. Boeken over zuinigheid


15.1. Geld, gezin en geluk, E. van Opdorp & D. Knapen

Besparen kan met het hele gezin. En dan kan het ook nog op een leuke en spannende manier! In dit boek hebben Eef van Opdorp en Daniëlle Knapen een jaar vol financiële projecten en geldexperimenten verzameld. Iedere maand gaat het hele gezin een nieuwe financiële uitdaging aan. Van het beoordelen van de telefoonabonnementen tot de vakantie boeken, van kledingkopen tot autorijden, alle gezinsuitgaven komen aan bod.

Na een heldere uitleg van het onderwerp van de maand, volgt een leuke en praktische opdracht waar het hele gezin aan meedoet; de ouders en de kinderen. En om te laten zien dat je als lezer niet de enige bent die de zaken niet helemaal perfect geregeld heeft, staan in elk hoofdstuk ervaringsverhalen van andere gezinnen. Zij vertellen wat hun probleem was en hoe ze het aangepakt hebben.

Daniëlle Knapen en Eef van Opdorp, bekend van het tv programma Uitstel van Executie en Koffietijd, geven met veel enthousiasme thema-avonden over Geld & Jeugd aan ouders. Hun werkwijze en ervaringen zijn de basis voor dit boek.

15.2. De beste bespaartips van het NIBUD

De beste bespaartips van het NIBUD vind je in dit boek.

15.3. Vrolijk besparen, Merieke Henselmans

In deze tijden van crisis en economische malaise is het belangrijker dan ooit om goed met je geld om te gaan. Marieke Henselmans laat zien dat dat ook kan op een leuke en vrolijke manier. Ze leert de lezer eigenwijs om te gaan met geld. En dat wil zeggen: Maak keuzes! Kies waar je je tijd en geld aan uitgeeft en bespaar waar nodig. Ze laat zien hoe je dat doet aan de hand van het 'vrolijk besparen huis'. Krijg overzicht in je administratie in de werkkamer, decoreer je woonkamer voordelig, gebruik je voorraadkast in de keuken beter, verdien wat extra's aan de spullen op zolder. Voor elke kamer in huis heeft Marieke slimme tips en handige methodes om op een leuke manier te besparen.

Marieke Henselmans heeft een column in het Algemeen Dagblad en Genoeg Magazine en heeft diverse boeken over besparen en opvoeding op haar naam staan.

15.4. Financieel bij de hand - kinderen leren omgaan met geld, Anske Plante & Annet Dries-Heetman

Dit boek helpt ouders hoe ze hun kinderen leren omgaan met geld. Het boek bestaat uit twee delen, een deel voor ouders en een deel voor kinderen.

Ouders krijgen achtergronden en tips en hulpmiddelen om hun kind stap voor stap te begeleiden naar financiele zelfstandigheid. Kinderen hebben hun eigen deel in dit boek, waarin ze lezen hoe je uitkomt met je zakgeld, een plan kunt maken om te sparen voor iets groots, of, als ze wat ouder zijn, hoe ze overzicht krijgen over hun eigen bankrekening.

Anske Plante en Annet van Dries zijn overzichtsexperts. Als professional organizer hebben ze er hun werk van gemaakt om mensen te helpen met het aanbrengen van overzicht. Tevens zijn ze ervaringsdeskundige (allebei moeder van drie kinderen). Uit hun werk en uit hun ervaring met hun eigen kinderen weten ze dat je gelukkiger bent als je meer overzicht hebt over je geldzaken.

15.5. De financiën: Ouders en kinderen

Reactie op Boek over hoe kinderen met geld kunnen omgaan.

Zie:

15.6. Boek over hoe kinderen met geld kunnen omgaan.

Omdat het de week van het Geld is, wordt er aandacht besteed aan budgetteren voor kinderen. Annelou van Noort schreef het boek: Tel je geld, een zakgeldboek voor kinderen. Meer informatie te vinden op: www.teljegeld.nl.

15.7. Download: 101 manieren om goedkoper uit te zijn, Marieke Henselmans

Download bij onlibri.nl.

"101 manieren om goedkoper uit te zijn" biedt informatie én inspiratie, voor de beginnende bespaarder.

De lezers zullen gemakkelijker zelf keuzes maken, waardoor ze meer geld overhouden zodat ze hun eigen wensen kunnen vervullen. Na het lezen van 101 manieren weet de lezer dat er heel veel mogelijkheden zijn om slimmer en vrolijker met weinig geld om te gaan.

15.8. Het €urodrilboek, Drs. Casper van den Broek

Het eurodrilboek
Het eurodrilboek
C. van den Broek

Hoe bespaar je op boodschappen, energie of de aankoop van een auto? En hoe ga je slim om met sparen, beleggen en de Belastingdienst? Goed omgaan met geld is een kunst en dus te leren!

Het €urodrilboek is het eerste complete handboek dat àlle aspecten van omgaan met geld behandelt. In de vorm van een (militaire) training waarin regelmaat, orde en herhaling centraal staan, raak je zo vertrouwd met de materie dat goed omgaan met geld je tweede natuur wordt. Alleen al daarom hoort dit boek in ieder huishouden op de boekenplank thuis.

Casper van den Broek is journalist bij dagblad De Gooi- en Eemlander in Hilversum en woont in Baarn.

Een must voor iedereen die de sprong wil maken naar een 'rijker' leven!

15.9. Kinderknipboek: stekeltjes, staartjes en styling stap voor stap, Maartje Letzel & Karin de Roos

Het kinderknipboek
Het kinderknipboek
K. de Roos, M. Letzel & K. de Roos

Inleiding: In de inleiding wordt ingegaan op de noodzaak van het aanschaffen van goed materiaal. Goede voorbereiding en goed materiaal zijn het halve werk. Er wordt duidelijk uitgelegd welk basismateriaal je nodig hebt en waarom. Ook geeft het boek een overzicht voor het maken van een basisknipplan.

Als het kind niet wil, wat dan? : Het leuke van dit boek is dat het het kind als uitgangspunt neemt. Een 'onwillig' kind knippen is een hels karwei. Het boek geeft allerlei handige tips om je kind te begeleiden en af te leiden.

En dan het echte werk: Met foto's wordt stap voor stap uitgelegd hoe men het beste te werk kan gaan. Ook voor de linkshandige knipper geeft het boek allerlei tips.

Er is een hoofdstuk over het knippen van babyharen, het recht knippen van lange haren en diverse modellen bij meisjes, het knippen van verschillende modellen bij jongens.

Extra: Het extra hoofdstuk gaat over styling, stekels en staartjes: Speciale kapsels lijken moeilijk en ingewikkeld. Als ik zo'n kindje met een speciaal kapsel, zoals zigzagscheidingen of een leuke invlecht zie, verwacht ik eigenlijk dat die een kapster als moeder heeft. Toch zijn die speciale kapsels met de tips uit dit boek, helemaal niet zo moeilijk.

Kleine rampen, grote kriebels: Het laatste hoofdstuk geeft allerlei praktische tips. Bijvoorbeeld: hoe haal je kauwgom, verf, lijm, stroop etc. uit de haren van je kind?
En wat te doen als je kind luis heeft?
En..... wat te doen als je kind zichzelf een creatief kapsel gegeven heeft in een onbewaakt ogenblik?

Kortom, een leuk en praktisch boek voor de creatieve grootgezinmanagers waarmee heel wat kapperskosten te besparen zijn.

Maartje Letzel en Karin de Roos zijn beiden moeder. In dit boek delen zij hun ervaringen en de vaardigheden die ze hebben opgedaan bij het zelf knippen van hun zoons en dochters. Zij zijn hierin vakkundig bijgestaan door kapster Rosita Grebe.

15.10. Consuminderen met kinderen, Marieke Henselmans

Consuminderen met kinderen
Consuminderen met kinderen
Marieke Henselmans

Het opvoeden van kinderen is eigenlijk een boek over het opvoeden van kinderen. Maar dan op een manier waarbij de immateriële zaken voorop staan. En daarmee bespaar je natuurlijk ook nog eens!

15.11. De Telegraaf Huishoudgids / 2003-2004, Emile Bode

De Telegraaf Huishoudgids / 2003-2004
De Telegraaf Huishoudgids / 2003-2004
Emile Bode

De Telegraaf Huishoudgids 2003-2004 is een encyclopedie met ideeen over bezuinigen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je huishouden.

15.12. Lekker zuinig, simpel en goedkoop koken en eten, Hanneke van Veen en Dimitri van Veen

Lekker zuinig
Lekker zuinig
Hanneke van Veen & D. van Veen

Een aanrader! Het boek staat vol met eenvoudige voedzame en smakelijke recepten, tips over goedkoop eten, ook voor grote gezinnen.

De schrijvers zijn overigens verbonden aan de stichting Zuinigheid met Stijl, daar kun je nog veel meer leuke info vinden en veel recepten. Ook in de tijdschriften 'Vrekkenkrant' en 'Genoeg' (de opvolger van de vrekkenkrant) staan veel tips!

Ellen

15.13. Hoe word ik een echte vrek? Hanneke van Veen

Hoe word ik een echte vrek?
Hoe word ik een echte vrek?
Hanneke van Veen & Rob van Eeden

Dit boek bevat zeer bruikbare tips.

15.14. Eenvoud in je leven, eenvoud in jezelf, Elaine Saint James

Eenvoud in je leven, eenvoud in jezelf
Eenvoud in je leven, eenvoud in jezelf
Elaine Saint James

Hallo oververmoeide moeders (en vaders!).

Vorige week heb ik een boek geleend bij de bibliotheek en ik denk dat dat wel iets is voor jou om te lezen. Moet je er wel een tijd voor maken hoor! Leg hem desnoods in de wc, kun je iedere dag een stukje lezen. Het boek heet: Eenvoudig leven.

Dit boek bevat praktische adviezen voor de vereenvoudiging van het huishouden, de werkkring, de leefstijl, de zorg voor de eigen gezondheid en financiën.

Ina

15.15. Meer doen met minder, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Meer doen met minder
Meer doen met minder
Hanneke van Veen & Rob van Eeden

Het doet ons genoegen u te melden dat uitgeverij GENOEG een geheel herziene vierde druk van het boek 'Meer doen met minder' heeft uitgebracht.

Het hangt in de lucht. De media voorspellen een groeiende behoefte van mensen om minder afhankelijk te worden van geld en een toenemende belangstelling voor de waarden van het leven. Creatief versoberen is leuk, zeker als daarmee de natuur en het ecologische evenwicht gebaat zijn.

Deze geheel herziene vierde druk (144 pag.) van 'Meer doen met minder' laat zien hoe gemakkelijk het is om zuiniger te leven met behoud van een aangename levensstijl. Allerlei strategieën, tactieken en tips komen aan de orde, zoals het halveringsprincipe, hoe je thuis gemakkelijk geld kunt verdienen, hoe je beter kunt onderhandelen over prijzen, hoe je je koopverslaving de baas kunt worden. En nog veel meer. Kortom hoe je met minder geld je dromen kunt waarmaken.

Hanneke van Veen, psychotherapeute en Rob van Eeden, loopbaancoach, zijn sinds jaren bekend als het 'vrekkenechtpaar.' In 1992 richtten zij de Vrekkenkrant op die in 1997 werd opgevolgd door het blad GENOEG. Zij schreven vijf boeken waarin zij, net als in dit boek, op een luchtige en vrolijke manier de principes van 'meer doen met minder' uiteenzetten.

Ook te bestellen via de site van Zuinigheid met Stijl www.zuinigst.nl.

Met vriendelijke groet,

15.16. Ik wil geen villa aan de Vecht, Micky Otterspoor

Ik wil geen villa aan de Vecht
Ik wil geen villa aan de Vecht
M. Otterspoor

In dichtvorm bespreekt de schrijfster aspecten van het consuminderen, soms met mild ironische pen, dan weer onthutsend eenvoudig, eerlijk en wijs.

15.17. Je geld of je leven, Hanneke van Veen

Je geld of je leven
Je geld of je leven
Hanneke van Veen & Rob van Eeden

Het doet ons genoegen te melden dat het boek 'Je geld of je leven, op weg naar financiële onafhankelijkheid' is uitgekomen als pocket (bij Sirene pockets van Uitgeverij Maarten Muntinga).

Vriendelijke groet,
Rob van Eeden
stg Zuinigheid met Stijl
T/F: 070-3616826
E:

15.18. De Vrekkenkrant compleet, Hanneke van Veen

De Vrekkenkrant compleet
De Vrekkenkrant compleet
Hanneke van Veen & Rob van Eeden

Er is een bundeling van alle 28 ooit verschenen Vrekkenkranten in het boek De Vrekkenkrant compleet.

Een boek van 224 bladzijden, boordevol informatie voor alle consuminderaars.

Plus een index van meer dan 1.700 woorden om alles makkelijk op te kunnen zoeken. In het boek zijn ook tientallen krantenartikelen opgenomen die een goed beeld geven van het ‘fenomeen’ door de jaren heen. Het boek is ook per post te bestellen op www.zuinigst.nl.

Vriendelijke groet,
Rob van Eeden
stg Zuinigheid met Stijl
T/F: 070-3616826
E:

15.19. Genoeg uitgegeven, Marieke Henselmans

Genoeg uitgegeven !
Genoeg uitgegeven !
-

Hierbij hebben we het genoegen u de uitgave van het nieuwste boek van uitgeverij GENOEG aan te kondigen: Genoeg Uitgegeven!.
De Vrekkenkrant werd in 1997 opgevolgd door het blad GENOEG, een non-glossy lifestyle magazine, boordevol bespaar- en bezuinigingstips. Het blad verschijnt eens in de twee maanden. Nadat er 25 nummers waren verschenen, heeft Marieke Henselmans een selectie van de aardigste, opvallendste, (on)bruikbaarste en meest creatieve tips gemaakt. Handig gerubriceerd op onderwerp staan er vele honderden tips in dit door Martin van den Oever geillustreerde boek. 224 blz.

Het boek is ook per post te bestellen via deze link.

Vriendelijke groet,
Rob van Eeden
stg Zuinigheid met Stijl
T/F: 070-3616826
E:

15.20. Aldi klanten, over een consequent eenvoudige supermarkt, Hanneke van Veen

Aldi klanten
Aldi klanten
Hanneke van Veen & Rob van Eeden

Het nieuwe boek Aldi klanten, over een consequent eenvoudige supermarkt is uit. Geen reclame voor Aldi, wel een lezenswaard boek waarin Aldi-klanten (de schaamte voorbij) ruimschoots aan het woord komen. Ook een wegwijzer op internet naar de wondere wereld van Aldi-fans. En nog veel meer...

15.21. Nooit meer rood staan, P. Rispens

Nooit meer rood staan
Nooit meer rood staan
Paul Rispens


15.22. Zuinig leven voor Dummies, Taylor-Hough

Zuinig leven voor Dummies
Zuinig leven voor Dummies
Deborah Taylor-Hough

reactie: Zuinig leven

Heerlijk boek met nuttige tips en humor, ik gebruik nog vaak het pizzarecept, erg lekker!

Jacqueline

15.23. Met minder MEER waard, Paula Koninga

Sinds maart 2001 is er een boek op de markt dat het dagelijks leven beschrijft van een moeder met twee kinderen die er voor “kiest” om van een aanvullende bijstandsuitkering rond te komen. Het heet “Met minder MEER waard” en gaat o.a. over 10 jaar bijstand maar vooral ook over de manier hoe zij haar kinderen opvoedt en hoe zij met problemen omgaat waar ze tegen aanloopt.

Het is een boek waarin de dagelijkse dingen beschreven worden met behoud van positiviteit en geschreven op een manier die je nieuwsgierig maakt. Het boek bevat o.a. de volgende thema’s:

Zeer geschikt voor mensen die in dezelfde situatie zitten of mensen die geinteresseerd zijn in het wel en wee van een alleenstaande ouder. Ook wordt het boek aangeboden aan de politiek zodat de politici zich ook een goed beeld kunnen (gaan)vormen van de sociale minima. De dagelijkse problemen, daar hebben weinig mensen echt weet van.

Dat een bijstandsmoeder iemand is om trots op te zijn dat komt duidelijk tot uiting in dit boek.

Kosten: € 6,00. Zijn er nog vragen of wilt u het boek bestellen, kijk dan op de website van Paula Koninga (pseudoniem). Uitgebracht door het Samenwerkingsverband Mensen Zonder Betaald Werk.

15.24. Boeken over zuinigheid

Ik lees graag in boekjes over hoe je zuinig kunt zijn. Maar vind die boekjes toch eigenlijk wel duur. Het zijn vaak ook zeer dunne boekjes. Ik heb nu al wat via de bieb kunnen lezen, maar ze hebben ze niet allemaal. Graag zou ik ook de andere willen lezen en zou willen vragen of iemand deze boeken te leen op wil sturen of tegen vergoeding. Bijvoorbeeld ruilen voor iets wat men weer kan gebruiken. Dit is ook wat milieubewuster zullen we maar zeggen. En ik vind het beter dat men met zoveel mogelijk mensen van 1 boekje/tijdschrift kan genieten.

Graag zou ik deze boeken willen lezen: bespaardagboek / met minder meerwaard / zuinig leven voor dummies / nooit meer rood staan / aldi klanten / lekker zuinig, simpel en goedkoop koken en eten / eenvoud in je leven eenvoud in je zelf / ik wil geen villa aan de Vecht / genoeg uitgegeven. Of andere met dit onderwerp te maken boeken/tijdschriften.

Wie kan mij hiermee helpen. Kan ook bijv. ter ruiling info doorgeven van mijn tot nu toe opgedane info.


15.25. Consuminderen

Goed boek met veel bruikbare tips is dit "genoeg uitgegeven". Het boek lekker zuinig is ook interessant maar helaas niet meer te koop (dus via bieb). Over de Nibud budgetagenda ben ik niet zo te spreken, veel al te bekende tips steeds opnieuw. Volgend jaar koop ik gewoon een goedkope agenda en maak er zelf een uitgaven kolom naast. Een begroting via de pc uitprinten en bijvoegen.

In boeken over milieuvriendelijkheid of grootmoeders huishouden (bij bieb) staan ook vaak goede bezuinigtips zoals vroeger werden gebruikt en ook nu nog bruikbaar zijn, goed voor het milieu is ook goedkoop! Net als gezond eten.

Mijn gezin bestaat uit 4 pers, 2 honden een konijn en een dwergpapegaai. Ik zou graag een groot gezin hebben maar dat zit er medisch niet in, maar ik heb respect voor al diegene die er wel voor kiezen in deze moeilijke tijden. Ik vind namelijk dat er teveel mensen zijn die liever gaan voor materialisme en carriere dan een gezin.

Ik ben bewust thuis voor mijn kids (eentje met ppd-nos) en daarom probeer ik ons inkomen te sturen door er bewust mee om te gaan.

Sissi

15.26. Kijk eens op Marktplaats

Kijk eens op Marktplaats, daar staan wel eens boeken te koop die niet meer uitgegeven worden. Ik was daar mijn hergebruikboek van Hanneke van Veen uit de jaren 80, zo kwijt (toegegeven de betaling ervan ging ook wat rommelig en geitewollensokkig) Uitgeverij was de Kleine Aarde. De bespaarkalender van Marieke Henselmans schijnt ook erg goed te zijn, zelfs de Elsevier gaf een positieve recensie. Het Nibud voegt idd niet veel toe als je al gevorderd bent.

Ine

15.27. Bezuinigen op ansicht- kerstkaarten

Elk jaar krijgen we veel kaarten bij allerlei gelegenheden. Ze gaan in een doos voor hergebruik. De geschreven tekst knip ik eraf, plak de afbeelding op blanco papier en klaar is kaart. Als de achterkant van de afbeelding onbeschreven is verstuur ik de kaart zonder envelop. Zo verstuur ik ook kerstkaarten, zonder er maar één te kopen.

Janny

15.28. Leestip

Op de pagina www.kindengeld.com zijn heel veel tips te vinden hoe je, je kind(eren) om leert gaan met geld. Binnenkort komt er ook een boekje uit via deze site met heel tips en verhalen van andere ouders/opvoeders. Leuk als je er meer over wil weten!

Simone Rietveld

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Boeken over zuinigheid

 1. Geld, gezin en geluk, E. van Opdorp & D. Knapen
 2. De beste bespaartips van het NIBUD
 3. Vrolijk besparen, Merieke Henselmans
 4. Financieel bij de hand - kinderen leren omgaan met geld, Anske Plante & Annet Dries-Heetman
 5. De financiën: Ouders en kinderen
 6. Boek over hoe kinderen met geld kunnen omgaan.
 7. Download: 101 manieren om goedkoper uit te zijn, Marieke Henselmans
 8. Het €urodrilboek, Drs. Casper van den Broek
 9. Kinderknipboek: stekeltjes, staartjes en styling stap voor stap, Maartje Letzel & Karin de Roos
 10. Consuminderen met kinderen, Marieke Henselmans
 11. De Telegraaf Huishoudgids / 2003-2004, Emile Bode
 12. Lekker zuinig, simpel en goedkoop koken en eten, Hanneke van Veen en Dimitri van Veen
 13. Hoe word ik een echte vrek? Hanneke van Veen
 14. Eenvoud in je leven, eenvoud in jezelf, Elaine Saint James
 15. Meer doen met minder, Hanneke van Veen en Rob van Eeden
 16. Ik wil geen villa aan de Vecht, Micky Otterspoor
 17. Je geld of je leven, Hanneke van Veen
 18. De Vrekkenkrant compleet, Hanneke van Veen
 19. Genoeg uitgegeven, Marieke Henselmans
 20. Aldi klanten, over een consequent eenvoudige supermarkt, Hanneke van Veen
 21. Nooit meer rood staan, P. Rispens
 22. Zuinig leven voor Dummies, Taylor-Hough
 23. Met minder MEER waard, Paula Koninga
 24. Boeken over zuinigheid
 25. Consuminderen
 26. Kijk eens op Marktplaats
 27. Bezuinigen op ansicht- kerstkaarten
 28. Leestip

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.