Groot Gezin
Budget Tips
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

37. Studiekosten van 5 kinderen hoe doe je dat?

Hallo,

ik en mijn man hebben nu twee kinderen de oudste is 3 en de jongeste 7 maanden. Wij willen heel erg graag 5 kinderen (als het aan mij ligt meer maar goed). Alleen ik maak me vaak hele erge zorgen over de toekomst. Niet over het eten of slapen maar over de studies. In Nederland kan je niet normaal studeren zonder schulden te maken. Hoe doe je dit in hemelsnaam met 5 kinderen?

Ik maak me verder over de rest geen zorgen alleen over die studies. We hebben nu besloten dat ik ga werken als dan de jongste (de 5de dus) op de basisschool zit en dan ga ik werken voor de studies. Sparen zit er dan zeker niet in. We komen nu rond van 1400 in de maand en dat gaat prima. We sparen zelfs nog en leven best luxe. Ik werk niet, ik zit thuis bij de kinderen.

Noëlle

37.1. Studiekosten 5 kinderen

Hoi Noëlle,

Meid als je je nu al zorgen maakt over de studiekosten waarom wil je dan nog in vredesnaam 5 kinderen totaal? Wees blij met je 2 kids en al helemaal dat je nu nog luxe kunt leven van 1400 euro per maand. Lees a.u.b. de verhalen op deze site eens.

Het is niet leuk meer als je je kids geen volwaardige voeding voor kunt zetten, dat ze niet aan een sport kunnen doen etc. Bovendien als de 5e er is wil je gaan werken! Wel es nagedacht hoeveel extra huishoudelijk werk je hebt met meer kinderen? Volgens mij leef je een beetje in een droom hoor.

Dominique

37.2. Pffff jeetje mina zeg

Dominique ik zit niet op dit soort antwoorden te wachten moet ik zegen ik heb mijn vraag gesteld om te kijken hoe andere ouders het doen en niet om even de les gelezen te krijgen, dat gebeurt namelijk al genoeg en jij bent ook zo'n doemdenker.

Er zijn genoeg grote gezinne waarbij de moeder ook werkt, daar is echt wel een weg in te vinden hoor. Volgends mij heb je zelf niet meer dan 2 a 3 kinderen, want anders zal je dit soort dingen niet eens zeggen.

Ik leef niet in een droom. Ddit is onze droom en wij gaan er voor zorgen dat die droom uit komt.

Noëlle

37.3. Studiekosten meerdere kinderen

Noëlle, misschien is het een idee om een soort beleggingsplan af te sluiten. Je kunt dit bij een fonds doen zodat je minder risico loopt. Je betaalt bijvoorbeeld 25 euro per maand en na 10 of 15 jaar krijg je minimaal een x-bedrag.

Of je gaat elke maand een vast bedrag doorsluizen naar je spaarrekening en daar niet aankomen totdat je kinderen zover zijn dat ze gaan studeren.

Sorrie als je je zo aangevallen voelt, maar er zijn nu eenmaal mensen die 'zweverig' leven en tegenwoordig is het niet meer zo gemakkelijk om ten eerste een baan te vinden en zo in te passen dat je geen kinderopvang nodig hebt en ten tweede mag men zich rijk prijzen om een gezond kind te hebben. Ik wou vroeger 4 kinderen maar na de derde viel het me lichamelijk en geestelijk erg tegen en dan moet je toch een keuze maken die zowel met jezelf als met je kinderen te maken heeft. En nu we financieel zo in de sores zitten ben ik toch heeeeel blij dat we geen 4 kindertjes hebben. Ik bekijk het gewoon heel reëel en dat kun jij niet verdragen. Kom zelf uit een gezin van 6 kinderen dus weet heus wel hoe druk mijn moeder het had en ook zij heeft in mijn pubertijd gewerkt.

Dominique

37.4. Waarom nu al niet?

Beste Noelle,

Waarom ga je niet nu al werken? Sparen voor de grote droom? Wachten tot er 5 zijn, is misschien niet zo handig. Als je met 2 kinderen kunt werken, is de kans dat je daartoe in staat bent met 5, gewoon groter.

Anna

37.5. Studiekosten meerdere kinderen

Hoeveel kinderen men wil, is een persoonlijke keuze. Sommigen willen er twee, sommigen drie, sommigen 4 of 5. Ze moeten wel gewenst zijn. Ik heb er drie en ik vind dit al fantastisch. Vooral de gezondheidskosten in België zijn duur, orthodontie, enzovoort. De schoolkosten swingen ook de pan uit, het is eigenlijk heel belangrijk om het ganse jaar door hiervoor geld opzij te zetten.

Anderzijds vraag ik me af hoe sommige nieuwe Belgen eraan uitgeraken. Misschien worden zij geholpen door het OCMW; Ik zou het niet weten. Of ligt er geld in een handschoen? Wat ik wel weet is dat ik in september verschrikkelijk veel belasting op mijn huis moet betalen (kadaster). Een begin van een schooljaar kost hier voor drie humaniorakinderen ongeveer 900 à 1000 euro. We krijgen wel een premie van 190 euro. Mijn jongste verjaart 2 dagen te laat om 70 ipv nu 50 euro te trekken. Vandaar.

Ik die ooit tot de middenklasse behoorde, verzink stilaan in armoede. Ik moest zelfs vroegtijdig aandelen van pensioensparen verkopen om dit nieuwe schooljaar te bekostigen. Ik zal blij zijn als de kinderen studentenjobs kunnen doen vanaf 16 jaar. Nog een jaartje wachten dus voor de oudste. Ik voel dat er een toekomst ligt voor mijn drie kinderen en aangezien het er drie zijn, zal ik mij - als ik gezond blijf - nog kunnen bezighouden met de kleinkinderen later, als de kinderen moeten gaan werken. Met 4 was dit al moeilijker geweest. Met 5 nog moeilijker.

Ik bewonder het idealisme van mensen met zeer grote gezinnen, maar... persoonlijk vind ik dat we meer en meer evolueren naar een maatschappij van geld en schijn en hoemeer mensen van de taart meeëten, hoe moeilijker het wordt, denk maar aan het uitgebreide Europa dat het rijke Westen en haar modale burgers een toontje lager heeft doen zingen.

Moed en succes aan iedereen, we hebben het allemaal nodig.

Tineke

37.6. Nu alvast sparen

Hallo Noelle,

Natuurlijk ben je vrij in je keuze voor het aantal kinderen en ik hoop voor jou dat je 5 gezonde kinderen op de wereld zet. En ja kids zijn duur tegenwoordig. Zelf hebben wij er 4 (2 eigen, 2 stief)en de oudste 2 gaan naar de middelbare school. Voor mijn "natuurlijke" kinderen heb ik toen ze jong waren een studieplanverzekering afgesloten, zodat ze rond hun 18de kunnen gaan studeren. Gelukkig kunnen wij voor de oudsten de studie betalen, maar ik heb wel de petitie van de consumentenbond getekend voor gratis verstrekking van schoolboeken (dan betaald door de overheid), ook vermeld op deze site.

En ja verder als het moeilijk wordt kijk dan eens op tweedehandssites om spullen te kopen en verkopen. Brengt weer extra geld in het laatje!

Ik wens je veel succes en geluk!

Janny

37.7. Studiekosten van 5 kinderen

Beste Noëlle,

ja het is heel zwaar om de studiekosten op te brengen voor 5 kinderen, ik zelf werk ook anders is het helemaal niet te doen, gelukkig kun je ook in termijnen de boeken betalen anders is het heel zwaar. Ik moet nu voor 3 kinderen studieboeken regelen en schoolgeld betalen, als dit niet in termijnen kon dan zou ik het echt niet kunnen betalen in 1 keer, maar dit moet je er zeker niet van weerhouden om meer kinderen te krijgen als je dit heel graag wilt.

Ik vind het in ieder geval fantastisch om 5 kinderen te hebben. Het financiele plaatje weegt dan niet op tegen de liefde voor je kinderen, en hun liefde naar jou toe. Ik had altijd het geluk dat mijn moeder op de kinderen paste toen ze nog wat kleiner waren, en daarom kon ik ook gaan werken, nu zitten ze allemaal op school en gaat het allemaal wat makkelijker. Ik wens je heel veel geluk met je toekomstige grote gezin, en ik zou me nog maar niet te veel zorgen maken.

Marian

37.8. Studeren

Beste Noelle

Wij hebben acht kinderen. Studeren is inderdaad niet goedkoop Zeker niet als je kinderen verplicht worden om te stoppen met hun opleiding, dan staat er zomaar 20.000 studieschuld.

Kan je een opleiding afmaken dan wordt de studieschuld kwijtgescholden (zijn nu beide een nieuwe studie gestart). In de leeftijd van 12-16 is tegenwoordig het lesgeld weer gratis, en kan je tegemoetkoming studiekosten aanvragen.

Ik zou kijken wat je apart kan zetten, maar 10 jaar voor uit kijken heeft geen enkel nut. Bovendien zijn wij gelovig en vertrouw ik erop dat ik nooit een dag te kort zal hebben omdat ik weet dat God voor mij zorgt Er zijn zeker moeilijke momenten geweest maar telkens was er uitkomst.

Geniet gewoon lekker van je kinderen. En bewaar je zorgen voor later.

groetjes hr Cock vdr Vlugt

37.9. Maak je niet druk

Beste Noëlle,

Maak je niet druk! Wij hebben vijf kinderen en het is hartstikke gezellig en leuk. Toch is het leven van onze kinderen een stuk harder dan dat van een aantal vriendjes en vriendinnetjes: onze kinderen zijn stukken zelfstandiger en ze moeten vaak met minder doen want; op is op en je taak niet gedaan betekent geen zakgeld, we delen veel en er zijn minder vakantiereisjes, daartegenover worden er iedere dag spelletjes gespeeld en is er altijd iemand voor iemand.

Ooit maakte ik me net als jij zorgen om hun toekomst tot ik een programma hier (Aruba) op t.v. (amerikaanse) zag: the Suzy Orman show, zij had voor alle ouders constant hetzelfde advies: Zorg voor jezelf zodat je later geen blok aan het been van je kinderen bent, leer je kinderen dat ook, als iemand dokter wil worden zal hij/zij dat worden vanuit een eigen motivatie en dus zal die persoon middelen vinden.

Alles wat jij ze kunt geven is mooi meegenomen maar mensen zonder geld met alleen motivatie en gedrevenheid komen er ook. Zo zal het ook in de toekomst zijn als zij gaan en willen studeren.

Heleen

37.10. Studieverzekering

Een studieverzekering kan inderdaad uitkomst bieden, maar alleen als je er vroeg bij bent is het voordeliger dan een reguliere spaarrekening. Een studieverzekering is makkelijk te sluiten bij de diverse verzekeraars en intermediairs. Zie bijv. www.kadoverzekerd.nl/studieverzekering/.

R. de Vries

37.11. Studiekosten

Hallo allemaal,

Waarom denk toch niemand aan de IB groep!! Daar kan je studiefinanciering krijgen als je onder een bepaald inkomen zit. Vanaf het moment dat mijn kinderen van de basisschool naar voortgezet onderwijs gingen, heb ik de volledige kosten vergoed gekregen: schoolgeld, boekengeld en wat extra's voor onverziene kosten.

Vaak zijn deze aanvraagformulieren op school te krijgen, maar dit wordt door de school niet altijd gemeld. Je krijgt vergoeding tot je kind 18 is, en het zijn behoorlijke bedragen die je tegenwoordig voor het onderwijs moet betalen. Kijk maar even op www.ib-groep.nl. Doen hoor het scheelt behoorlijk wat geld op jaarbasis. Mjn zoon deed vwo en ik kreeg 2x per jaar 600 euro voor de schoolkosten en dat was ruim voldoende.

groeten Sil

37.12. IB groep

Je moet er wel rekening mee houden als je kind eeen hogere opleiding gaat doen bijv de Hogeschool als hij pas 18 in de 2de helft van september wordt mag je de boeken de maand september schoolkosten en de treinreis ZELF bekostigen wat gauw uitkomt op bijna 900,00.

Ze zeggen dan dat kun je toch doen van de kinderbijslag die je krijgt (iets meer dan 300,00). Dat is dus ook iets om rekening mee te houden.

A

37.13. Is een groot gezin nog wel van deze tijd?

Als ik de reacties zo lees denk ik: is een groot gezien nog van deze tijd? Natuurlijk is het een eigen keus en mensen moeten vooral doen waar ze gelukkig van worden, maar eerlijk gezegd vind ik wel dat je alleen een groot gezin moet nemen als je daar zelf voor kunt betalen. Ik hoorde laatst van de voedselbank dat die gezinnen hebben met 9 kinderen!!! Dan denk ik: je hebt geen cent te makken en toch maak je 9 kinderen. Dat kan er bij mij niet in. Je wilt je kinderen toch het beste geven? De kinderen hebben er niet voor gekozen om geboren te worden en zeker niet in armoede. Ik wil ook wel kids, maar dan 1 of twee, die kan ik dan alles geven wat ze zelf willen (binnen grenzen van het redelijke), zonder dat ze noodgedwongen baantjes moeten nemen zoals krantenwijken enzo. brr.. of nog erger.. ze moet dwingen taken te doen op straffe van zakgeld inhouden. Vreselijk lijkt me dat. Maar zoals ik al zei, ieder zijn ding..

Janine

37.14. Re: is een grootgezin nog wel van deze tijd

Wat is dit nu weer een rare gedachte dat kinderen uit een grootgezin een krantewijkje uit noodzaak moeten nemen! Het gaat toch om het leren dat je wel wat kunt gaan doen op een bepaalde leeftijd om aan wat extra geld te komen. Ook al heb je als ouder genoeg geld voor je kinderen. Van een baantje met zelf verdiend geld worden ze echt niet minder van.

En het is echt niet zielig voor de kinderen. Onze kinderen waren maar wat trots toen ze hun eerst verdiende centen met hun krantenwijk op hun rekening zagen staan. Het is hun geld en ze mogen ermee doen wat zij willen. Ook straks eind December halen ze weer veel geld op. Daar hebben ze een jaar lang voor kranten gelopen.

Jij hebt zeker nog nooit een krantenwijkje gehad, laat staan dat jij thuis vroeger klusjes hebt gedaan. Het klinkt wel erg verwend Janine.

Jessica

37.15. Krantenwijk

Ook wij hebben een groot (samengesteld) gezin met 7 kinderen. Wij hebben het gelukkig financieel goed. Mijn zoon heeft echter ook een krantenwijk om zelf geld te verdienen, niet om het thuis af te dragen. Waarom denk jij dat een krnatenwijk noodgedwongen is en niet een keuze van het kind?

Jetje

37.16. Re: groot gezin

Ik kan mij wel wat bij Janine haar bijdrage voorstellen. Natuurlijk zijn kinderen hartstikke leuk en lief maar hoe je het wendt of keert, je bent veel geld kwijt.

Je wilt allemaal het beste voor je kinderen, dat wil ik ook en met veel aandacht en liefde zijn ze geholpen. Maar je wilt ze ook het beste geven qua voeding etc. Ik noem maar een voorbeeld, goedkope limonadesiroop bevat heel veel suiker. En iedereen weet dat dit niet goed is. Maar als je geen andere kan betalen, is de keuze snel gemaakt.

Misschien ben ik dan wel kortzichtig als ik mensen hier in ons dorp zie met veel kinderen waarvan al deze families klagen over armoede. Het moet ook niet zo zijn dat rijke mensen alleen maar veel kinderen mogen krijgen, hoewel je die niet veel ziet.

En voor iedereen gaat klagen, mijn vader had 8 broers en zussen en zij leefden op in armoede. Ik heb zelf 2 kinderen en wij verdienen iets meer dan modaal en wij kunnen net aan rondkomen. Als we een 3e kindje hadden, redden we het niet.

groet, Alice

37.17. Echt onzin

Natuurlijk wil iedereen het beste voor zijn/haar kinderen maar niemand kan in de portemonnee van een ander kijken. Ik geloof er niets van dat ouders van grote gezinnen meer klagen dan andere ouders.

Misschien zie JIJ niet veel "rijken" met grote gezinnen maar dat betekent toch niet dat die niet bestaan?

Jetje

37.18. Nog even een reactie

Moet toch even iets toevoegen. Ik ben er absoluut niet op tegen dat kids ene bijbaantje hebben, graag zelfs, als ze daar zelf voor kiezen. Niet omdat paps en mams geen geld hebben voor zakgeld of kleding. Aan alles zitten zoveel kanten, dus zomaar oordelen over iets kan niet. Maar als mensen geen geld hebben en dan toch meer kinderen krijgen, dan vind ik dat ronduit naief. Dan moet je ook niet zeuren over tekort aan geld. En ja, ik vind ook dat als je al geen geld hebt, je gewoon moet stoppen met roken en drinken. Moet je eens zien wat dat oplevert.

Ik heb makkelijk praten, ik heb het goed en geen kinderen, maar dat is mijn bewuste keus, daar kan je mij niet op afrekenen. Ik heb het ook lange tijd erg slecht gehad. Echt lege flessen inleveren om maar brood te kunnnen kopen. Ik weet dus wel waarover ik praat. En verwend, ach, wat is verwend. Mijn ouders hebben zich hun halve leven een slag in de rondte gewerkt om mij en mijn broer en vooral zichzelf een leuk leven te geven. Ik werkte al vanaf mijn 17e: I know the drill people...

Janine

37.19. voor Janine

Beste Janine

Nou goed om te lezen dat je geen verwend nest bent. Je weet wel wat werken is. Ik ben het wel met je eens dat als je weinig geld hebt, moet stoppen met drinken en roken. Dat scheelt echt bakken met geld. Dit heb ik ook nooit begrepen van mensen die je dan weer op t.v ziet en die dan lopen te mekkeren dat ze het zo moeilijk hebben. Maar wel met een peuk in de mond en een pot bier op tafel. Het is maar wat je dan belangrijker vindt. Je kinderen genoeg en gezond te eten geven of je te goed doen aan die genotsmiddelen.

Jessica

37.20. Mooi laten bijwerken

Hallo

wij hebben 4 kinderen en als je niet zoveel inkomen hebt kun je ongeveer 300 euro per maand per kind aan studiegeld krijgen uit te rekenen op de site van de ibg. Dat kinderen een bijbaantje nemen vanaf 14 jaar is normaal, hebben de oudste 3 ook gedaan. En bijbaantje stimuleert studeren (ga dit niet mijn hele leven doen en waarde geld leren kennen) en het worden doorzetters. Het geld hebben ze altijd mogen houden en ik bemoeide me niet met waar ze het aan uitgaven. Ze hebben gewerkt en werken in horeca, krantenbaan, vakkenvuller, administratie, gladiolenbollen rooien etc. Ze zijn nu 22, 21, 19 en we hebben er nog een van 11.

groeten Angelique

37.21. Janine

Nou sorry hoor, ik heb 4 kinderen waarvan er 3 zijn ontstaan MET voorbehoedsmiddel, dat was dus niet MIJN keuze. Mijn keuze was het wel om ze op deze wereld te zetten omdat ik niet geloof in moord op een gezond wezen. Zolang je niet weet hoe het is om een groot gezin te hebben vind ik die mening ongeloofelijk dom. Mijn 4 kids hoeven geen krantenwijk te nemen omdat ik een alleenstaande moeder ben met een bijstanduitkering.

Lou

37.22. Nou Nou Lou

Jemig Lou,

Janine heeft duidelijk aangegeven dat ze WEL weet hoe het er aan toe gaat met een groot gezin. Maar dat doet er verder niet aan toe. Dat is haar mening. Jou keuze is de jouwe.

Maar omdat jij in de bijstand zit hoeven jou kinderen niet te werken. Lekker hypocriet. Want mensen zoals Janine voeden deels jou en jou kinderen. Nou jij.

Gegroet Johannie die ook in de bijstand zat.

37.23. Studiekosten

Studie is inderdaad duur. Wij hebben 4 kinderen waarvan 1 al op zichzelf woont, en 3 nog thuis wonen. 2 gaan er naar de hogere school. Wij hebben gelukkig de mogelijkheid gehad dat we studieverzekeringen hebben af kunnen sluiten. Nu betalen we het nog zelf maar zo gauw als studeren echt duur wordt, dus vanaf hun 16e, dan gebruiken we het geld van de studieverzekering.

Anette

37.24. Buskaart

Kun je een buskaart vergoed krijgen via de belasting? Niet via de ib want daar verdien ik te veel voor. Mijn zoon moet elke maand 102 euro voor de bus betalen.

37.25. Re: buskaart

Mijn zoon gaat met de randstadrail naar school,en ik heb navraag gedaan of hij zijn abbonement vergoed krijgt,want het is allen om naar school te komen. Maar krijg niets vergoed. Heb overal navraag bij gedaan, zelfs bij een maatschappelijk werkster en bij de htm, en weet je wat hun antwoord is: je krijgt toch kinderbijslag, daar moet je het meedoen. Hoop dat je hier wat aan hebt.

Manuela

37.26. IB helpt

Hoi,

Op dit moment ben ik opzoek naar het tegenovergestelde probleem van Noelle. Ik ben 20 en moet mijn studie zelf betalen, nou, daar wordt je niet vrolijk van. Maar na lang zoeken kwam ik op het volgende: Basisbeurs: 250 euro (bij uitwonend) + aanvullende beurs (484 euro). Dit kan je aanvragen door het aan te vragen. Er wordt dan gekeken naar inkomen ouders en hoeveel broers/zussen op het VO of MBO of HBO of UNI zitten.

Daarbij kunnen veel boeken worden doorgegeven (veel colleges zijn hetzelfde) en op marktplaats zijn voor boeken te vinden. Of prik een briefje op de betreffende school. School kost ongeveer 1600 euro + ongeveer 500 aan boeken. Dus 2100 euro. collegegeld mag in 13 termijnen betaald worden, alleen komt er dan 14 euro bij (alsof dat nog uitmaakt met zulke bedragen!).

Conclusie: het kind kan het zelfs zelf betalen, en natuurlijk is het niet vreemd naast je studie te werken.

Al met al, maak je geen zorgen, het komt allemaal wel op zijn pootjes terecht. En in het aller ergste geval, bestaat er op universiteiten en HBO instellingen een apart potje, mocht je halverwege je studie deze om een aantoonbare reden niet meer kunnen betalen.

Groetjes Prinses M

37.27. Re: Studieverzekering

Het is veel goedkoper om de premie voor een studieverzekering maandelijks op een spaarrekening te storten. Aan het eind van de rit ben je dan vrij om er mee te doen wat je wilt, en er blijft niets aan de strijkstok van de verzekeraar hangen.

Remco

37.28. Studiekosten

Hoi allemaal,

Het probleem studiekosten herken ik uit duizenden.We hebben 8 kinderen en als ik het over mocht doen, kwamen er zeker 10.

Inderdaad,goedkoop is het niet,maar dat weet iedereen vandaag de dag.

Mijn kinderen hadden op de wettelijke leeftijd een baantje.De ene was vakkenvuller,krantenwijk,paste op kids,auto's wassen noem maar op.Dit buiten het feit dat de "grote mensenwereld"hun enorm aantrok was het voor ons belangrijk dat de kinderen opvoedkundig meekregen dat geld niet "zomaar"uit de muur komt en je er wel degelijk iets voor moet doen.

Bij de tweede kwam de IB Groep in het zicht.Mijn zoon woonde nog thuis en we hadden met hem de afspraak gemaakt....Gebruik elke maand alleen van het bedrag wat je nodig hebt voor school, en stort de rest terug.Wij zorgen voor de rest zoals je altijd gewent bent (eten,drinken,kleding).Dit heeft hij ook gedaan, en toen hij van school kwam had hij een veel lagere studieschuld dan menig ander medeleerling van hem.En met goed 2 jaar had hij alles afbetaald.

Een andere dochter van ons deed haar middelbare school aan de andere kant van Nederland (maritiem college en was intern), omdat haar opleiding niet in de buurt gegeven werd.Hiervoor kreeg ik dubbele kinderbijslag, waardoor de gehele opleiding gewoon betaalbaar was.Nu is zij bezig met haar vervolg opleiding en heeft een volle baan ernaast.Haar gedachtegang is zo.....mam ik verdien mijn eigen geld dus ik betaal mijn school zelf!En is zij in de weekeinden thuis van boort dan zorg ik voor haar en komt zij niets tekort.

1 dochter heeft bewust gekozen voor het moederschap op zeer jonge leeftijd,en studeert dus niet. De oudste is inmiddels getrouwd en terug gegaan naar de HBO en betaalt alles zelf.

Nu staat ons 5-de kind op de lijst van school en studeren, en weer zullen wij het op dezelfde manier doen.Zij is met haar 17 jaar al druk met sollicitaties bezig, met de woorden....mam jij hoeft niet alles voor mij te betalen! Haar broertje van 14 werkt 1x in de 14 dagen op een wasstraat en maakt auto's schoon.Het mannetje is vol trots op zijn eigen verdiende geld.

Het geeft mij een trots gevoel dat ik dit stukje opvoeding mee heb kunnen geven, dat zij beseffen dat op dit moment alleen de zon nog gratis opkomt,en dat je voor de rest zelf de handen uit de mouwen moet steken.De kids beseffen dat al dat merk gedoe,computers en spel computers,scholen en zelfs het eten op tafel meer voeten in aarde heeft dan ze ooit verwacht hadden.Dit heeft hun sterker en bewuster gemaakt.

Yep ik ben ook een werkende moeder,deze beslissing heb ik moeten nemen na een echtscheiding.Enerzijds omdat het vrijwel onmogelijk is met een uitkering rond te komen met 8 kinderen, anderzijds omdat ik (!) van mening ben dat ik niet van vadertje staat wilde leven.Soms moet je creatief zijn,ff verder kijken dan je neus lang is.En naar mijn mening heeft dat vrij weinig te maken met hoe groot of klein je gezin is.

groetjes Seja


37.29. jeetje

Jeetje na zo veel jaren kom ik dit topic weer tegen. ondertussen zijn we 2 kinderen rijker en zitten we op de 4kinderen en twee inkomens.

ik wil iedereen bedanken voor de tips die ik gehad heb ik heb er zeker wat aan.

Noelle


37.30. Complimenten

Ik geef je even de grootste complimenten. Wij vragen ons al een tijdje af hoe anderen dit doen.

Je hoort steeds meer dat kinderen de opleiding gewoon betaald krijgen van hun ouders. Maar dat gaat bij ons niet lukken. ( 4 kids)De oudste 2 ( 14-16)hebben al een baantje, en zijn nu al aan het sparen, en soms voel je je rot omdat ze toch moeten sparen, en niet alles uit kunnen geven.
Vooral als je van hun vriendjes hoort dat pa en ma het gewoon “even”betalen.
Blij met je reactie. Geeft ons een steuntje in de rug. Bedankt.
G. Dekker


37.31. Gewoon een reactie

Wat kunnen sommige mensen toch zoo zeuren joh, als iemand kiest voor 5 kids waarom niet?
Als ze genoeg liefde krijgen en een boterham en een prakkie hebben en dr ding krijgen is t toch goed? Dat kinderen van een jaartje of 15 een baantje hebben vind ik nog lang zoo gek niet. Pa en ma hoeven niet altijd alles te blijven betalen? Bepaalde dingen dan he, maar zo leren ze toch ook dat niet alles van zelf komt en dat ze ook moeten werken voor dr centen.
Ik heb een nicht van 21 (ook 1 van 4, ze heeft 2 jongere zusjes nog en een oudere die samen woont ),die is te lui om uit dr ogen te kijken want pa en ma betalen alles wel voor haar. Ze heeft een rijbewijs maar een baantje nemen voor een autootje hooo maar. Ze neemt pa z'n auto wel, das mij goedkoper zegt ze dan. NEE DAT IS GOED.
Sorry maar dan hoef je als ouders ook niet helemaal trots te zijn hoor. Als je kind niet eens weet wat werken is als t 21 is!

Ik vind t al knap dat mensen met 4 kinderen gewoon kunnen leven. Het hoeft niet allemaal duur te zijn, zijn zat andere oplossingen toch?
Mika

37.32. Heerlijk, 5 kinderen!

Hallo, wij hebben ook 5 kinderen 19, 12, 7, 3 en 2 jaar. Alle 5 van dezelfde man, we zijn dan ook al 20 jaar gelukkig getrouwd. Mijn kinderen zijn mijn alles. De oudste gaat volgend jaar trouwen, dus dat kost dan ook veel. Zelf werk ik parttime in een supermarkt en komt mijn moeder oppassen. Soms fantaseer ik dat er nog eentje bijkomt.

Lieve Noelle ga gewoon je droom achterna, en kijk hoe het later zal lopen, doe je dit niet, dan zal het altijd in je hoofd blijven rondspoken! Dat was bij mij ook zo.

groetjes Sandra

37.33. 33 Studiekosten kinderen

Wij hebben een samengesteld gezin met 5 kinderen.

Een kind van 16 dat in een andere plaats gaat studeren krijgt nog geen OV-kaart. Als hij/zij met de bus/trein naar school moet, moet je dus deze kosten betalen. Tot hun 18e krijgen ze nog wel kinderbijslag. Als ze 18 worden vervalt de kinderbijslag, ook moeten ze dan studiekosten betalen. Ze krijgen dan echter wel studiefinanciering. Dit kan alleen een basisbeurs zijn maar ook een aanvullende beurs of zelfs een aanvullende lening. Belangrijk is wel dat ze de studie binnen het vastgestelde aantal jaren afmaken want anders moeten ze een groot bedrag terug betalen.

Het is verstandig om in ieder geval nu al vast te sparen voor de kinderen want er komen nog best veel kosten bij. Denk bv aan laptops en werk/studie-weken. Bij ons ging er dit jaar 1 naar Berlijn, 1 naar Italië, 1 op zeilkamp en 1 naar de Ardennen. Er is natuurlijk niks op tegen dat ze zelf meebetalen aan dit soort dingen.

Ipie

37.34. Kinderen de studie zelf laten betalen

Fijn dat er nog mensen zijn de verantwoordelijkheid op zich willen nemen om voor kinderen te zorgen. Tegenwoordig is de wereld al vol met egoistische mensen die geen kinderen willen omdat ze dan concessies moeten doen aan hun luxeuze levenswijze. Als ze later oud en grijs zijn, moeten wel de kinderen van een ander voor o.a. hun ziekenkosten opdraaien.

Ik kom uit een gezin met 5 kinderen en mijn ouders hadden geen geld om mijn HBO opleiding, rijopleiding en auto te betalen. Naast mijn HAVO en HBO heb ik zo'n 15 uur per week gewerkt. In de vakanties was het meer. Ik ben er trots op te zeggen dat ik alles zelf heb betaald zonder schulden bij de IB groep te maken.

Van een bijbaan wordt een kind juist beter. Hij/zij wordt zich meer bewust van de waarde van geld, leert budgetteren en verantwoordelijkheid dragen.

Marit

37.35. Hulp van mijn ouders

Ik zelf (jongste van 3, mijn 2 broers nog boven mij) krijg studiegeld van mijn ouders (als ik naar het MBO ga). Mijn ouders hebben bij de geboorte bij de oudste een bankrekening geopend voor de toekomstige kinders. elke maand een bepaalt bedrag erin. Dit potje zou zijn voor onze studie/kamer enzo... (voor als we zeg maar uitvliegen). Zelf ben ik hier blij mee. Ja het is niet genoeg voor de volledige studie.. Maar het scheelt veel lenen. Mijn oudste broer studeert (technische planologie) en mijn middelste gaat kunstmatige intelligentie studeren.

In ieder geval, het maakt niet uit hoeveel je er neemt. Mijn tip is: zorg dat je een potje hebt waar geld voor studie inkomt voor de kids.

Nog reagerend op vele andere berichten. Mijn broers en ik werken ook.. We sparen oook voor onze toekomst. Maar we zijn erg blij met het geld dat voor ons beschrikbaar is.

Isabella

37.36. Bijdrage ouders

Ten eerste snap ik heel goed dat u wilt sparen voor uw kinderen. Bij ons thuis is dat nooit gebeurd en als ik later net als mijn 5 oudere broers en zussen ga studeren, moet ik het helemaal zelf betalen. Bij ons moet je alles vanaf je 18 zelf betalen (al gebeurd dat daarvoor vaak ook wel) Misschien heeft u hier niet zo veel aan, maar ik denk dat u graag alles of een groot deel voor uw kinderen wilt betalen. Dat is heel begrijpelijk, uw kinderen zijn uw alles. Misschien zou u er over kunnen denken om elk jaar voor bijvoorbeeld elk kind een bepaald bedrag opzij te zetten. Dat u zeg maar het hele jaar door spaart wat kan en u dat aan het eind van het jaar stort op een rekening bijvoorbeeld.

Misschien is dit een heel raar idee, maar als uw kinderen dan bijvoorbeeld uit huis gaan of opeens erg krap zitten kunt u een bedrag aan ze geven. Tegen die tijd heeft u misschien minder kosten (doordat uw kinderen groter worden) en kunt u proberen dan steeds het potje aan te vullen. Ik wens u heel veel sterkte om tot een manier te komen. En als u misschien later niet zo veel heeft, dan maakt dat toch niet vreselijk uit? Misschien kan het gebruikt worden als noodpotje?

Als laatste nog een vraag. Betalen de ouders hier echt hun kinderen hun studie? Of is het een klein bijgedragen deel? Bij ons in de klas doen ouders dat namelijk wel, maar het kan natuurlijk dat niet alle ouders daar geld voor hebben bijvoorbeeld.

Groetjes Evi

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Studiekosten van 5 kinderen hoe doe je dat?

 1. Studiekosten 5 kinderen
 2. Pffff jeetje mina zeg
 3. Studiekosten meerdere kinderen
 4. Waarom nu al niet?
 5. Studiekosten meerdere kinderen
 6. Nu alvast sparen
 7. Studiekosten van 5 kinderen
 8. Studeren
 9. Maak je niet druk
 10. Studieverzekering
 11. Studiekosten
 12. IB groep
 13. Is een groot gezin nog wel van deze tijd?
 14. Re: is een grootgezin nog wel van deze tijd
 15. Krantenwijk
 16. Re: groot gezin
 17. Echt onzin
 18. Nog even een reactie
 19. voor Janine
 20. Mooi laten bijwerken
 21. Janine
 22. Nou Nou Lou
 23. Studiekosten
 24. Buskaart
 25. Re: buskaart
 26. IB helpt
 27. Re: Studieverzekering
 28. Studiekosten
 29. jeetje
 30. Complimenten
 31. Gewoon een reactie
 32. Heerlijk, 5 kinderen!
 33. 33 Studiekosten kinderen
 34. Kinderen de studie zelf laten betalen
 35. Hulp van mijn ouders
 36. Bijdrage ouders

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.