Groot Gezin
Budget Tips
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

26. Het gezinsdal

Het gezinsdal: verandering van koopkracht na het krijgen van kinderen
Het opvoeden van kinderen vergt een enorme investering van de ouders. Tijdens deze periode bevindt het inkomen van de ouders zich in een duidelijk dal. Men noemt dat het gezinsdal. Wil je weten hoeveel dat wel niet is, lees dan het artikel Het gezinsdal: verandering van koopkracht na het krijgen van kinderen in het blad Bevolkingstrends.

In het artikel Kind kost je 20 procent koopkracht lezen we dat dit gezinsdal al meteen fors inzet bij je 1e kind.

Ook bij de Ser (Sociaal Economische Raad) is het gezinsdal bekend.

In het artikel Anders denken over zekerheid op de website van het ministerie van Socialen Zaken wordt ook op het gezinsdal ingegaan. Een citaat uit dit document:

  Het spitsuur van het leven
  De generatie tussen ongeveer 30 jaar en 45 jaar staat onder zeer hoge druk als gevolg van een groot aantal eisen en wensen. In deze levensfase wil men carrière maken, voor kinderen (of anderen) zorgen, bijblijven wat scholing betreft en investeren in sociale contacten. Dit spitsuur van het leven leidt in een toenemend aantal gevallen tot combinatiestress en vroegtijdige uitval uit het arbeidsproces wegens arbeidsongeschiktheid.

  Het gezinsdal
  Ongeveer dezelfde generatie heeft dikwijls te maken met een gezinsdal in het inkomen. Na het krijgen van kinderen gaan huishoudens er doorgaans in inkomen op achteruit, terwijl de gezinslasten dan juist toenemen. Na verloop van tijd, als de partner weer (meer) gaat werken en/of de kinderen zelf inkomen verwerven, neemt het huishoudinkomen weer toe en nemen de lasten af. Wat de vermogensontwikkeling betreft, is dikwijls eenzelfde patroon te zien. Overigens hangt de omvang van het gezinsdal vooral af van de mate waarin de arbeidsdeelname van de vrouw afneemt met het krijgen van kinderen. Daar blijken in de praktijk grote verschillen tussen groepen in op te treden, bijvoorbeeld tussen lager en hoger opgeleiden.

  De renteniersgeneratie
  Het overgrote deel van de werknemers treedt voortijdig uit het arbeidsproces (voortijdig in de zin dat men nog goed zou kúnnen werken), daartoe gestimuleerd door aantrekkelijke, fiscaal gefaciliteerde (vervroegde) pensioenregelingen. Vervroegde uittreding leidt tot een verlies aan menselijk kapitaal en tot een kleiner draagvlak voor het opvangen van de kosten van collectieve voorzieningen en, in de toekomst, van vergrijzing.


26.1. Aantal kinderen individuele keuze

Hallo allemaal!

"Het is je goed recht om zoveel kinderen te nemen als je wilt" - dat is mijn stelling. We leven in een vrij land. Als je een groot gezin neemt, neem je ook een enorme verantwoordelijkheid op. Hoewel de voorgaande discussie vooral ging over eten, vraag ik mij af of "op-voeden" niet meer inhoudt dan "voeden".

Als ik nu terug kijk op mijn jeugd, dan speelde eten zeker een belangrijke rol. Maar wat echt belangrijk is: Liefde & Warmte. "Quality time" met beide ouders. Verder moet je ruimte hebben om je te ontwikkelen. Ouders moeten tijd en geld investeren in kinderen. Hoewel ik neig om 'tijd' een hogere waarde toe te kennen, mag je ook de hoeveelheid 'geld' die je in een kind stopt niet negeren. Kinderen opvoeden lijkt op een plant kweken. Waar bij een plant de juiste combinatie van 'Zon en Water' een plant laat groeien, heb je voor kinderen tijd en geld nodig.

Eigenlijk vind ik dat mensen de morele verantwoordelijkheid hebben, hun kinderen zo goed mogelijk op te voeden. Ik betwijfel hoeveel gezinnen met 7 kinderen, die nu al moeite hebben om rond te komen, in aanmerking zouden komen voor een adoptie-kind. Maar op terug te komen op mijn stelling, blijf ik van mening dat u zoveel kinderen mag nemen als u wilt. Echter, u moet niet rekenen op mijn applaus of medelijden, als u niet rond kunt komen. Hoewel u in uw recht staat, vind ik het moreel afkeurenswaardig om nota bene uw eigen kinderen tekort te doen.

Het gezin centraal - Jan Peter, ik stem op u!

Michael

26.2. Vaak een eigen keuze?

Ik woon samen zonder kinderen. Ook al verdienen wij goed (> 4 keer modaal), ik shop bij de Aldi, Lidl, Action, Zeeman en Wibra. Waarom? Omdat ik het schandalig vind hoe duur sommige winkels zijn. Aan boodschappen zijn wij 40 euro per week kwijt inclusief alles!

Kinderen is een eigen keuze. Net zoals ik kies voor een auto die ik vervolgens moet onderhouden (en waar de verzekering ook elk jaar flink duurder van wordt). Je kiest er voor en zult de consequenties dus ook zelf moeten dragen.

Wat ik zo frappant vind als ik bij de Aldi sta: er staan rijen met mensen met kinderen te klagen dat het oh zo duur is, maar vervolgens staan er wel flessen wijn en sigaretten op de band. Dat zijn de eerste dingen die je niet nodig hebt om van te leven. Als je dat geld besteed aan kadeautjes voor de kinderen dan hebben ze een hele goede Sinterklaas!

Joost

26.3. Joost

Hallo Joost,

Ondertussen ben je wel een profiteur hoor. Jij kiest voor geen kinderen, dus jij mag je wijntje en sigaretje wel? Hoe zou het zijn als iedereen jouw keuze zou volgen, een trieste wereld zonder kinderen, dus zonder toekomst....mensen die investeren in kinderen verdienen het juist om ook wat extra's te kunnen kopen, want waarschijnlijk is dat hun avondje gezelligheid, terwijl jij met je vriendin in het restaurant of schouwburg zit of weet ik waar je geld aan jezelf zit uit te geven, bah.

En jij gaat ook naar Zeeman en Wibra? Ook dan profiteer je van kinderen, kinderen uit derde wereld landen die jouw goedkope kleren in elkaar moeten zetten voor een hongerloontje.

Ik vind je een griezel en hoop voor je dat je niet een eenzame en verbitterde oude dag zult hebben. Leven voor anderen, dat is pas echt leven en echt mens zijn. Je auto kun je echt niet mee je graf in nemen hoor.

Antoinette

26.4. Auto en kind

He ja Joost!

Je vergeet alleen dat jouw auto meehelpt aan de afbraak van ons milieu en onze wereld. Kinderen helpen om het voortbestaan van de aarde veilig te stellen. Dat je voor die auto dan zelf mag betalen lijkt me duidelijk!

Groetjes, Annelies (alleenstaande moeder van 6 kinderen)

26.5. Reactie op Joost...

Hallo Joost,

Ik begrijp eigenlijk de hele insteek van je stukje tekst niet!

Je beklaagt je zelf over de belachelijke dure prijzen, maar vervolgens mogen gezinnen met kinderen dat niet!? En geloof me, 4 keer mondaal inkomen is meer dan het gemiddelde gezin te besteden heeft! Dus over de beurs van een ander kun JIJ niet oordelen!

Wijn en sigaretten zijn idd overbodige luxe, maar de gestegen prijzen, en het wel of niet rondkomen per maand zal veelal niet van deze producten afhangen.

Klagen doet iedereen, maar de ene heeft toch iets meer recht om te klagen dan een ander lijkt me zo! En ervan uitgaand dat kinderen een betere sint zullen hebben als je je wijntje / sigaretje vaker laat staan is volgens mij een vooroordeel. Want hoe hard we ook klagen en hoe moeilijk het ook is om elke maand rond te moeten komen. Onze kids komen echt NIETS tekort.

Bianca (moeder van 5 kleintjes)

26.6. ZOnder auto

Hallo Joost,

Je hebt gelijk, wijn en sigaretten zijn de dingen die je niet als eerste nodig hebt om van te leven. Maar sinterklaas cadeautjes zijn ook geen eerste levensbehoefte hoor. Verder moet een ieder lekker zelluf weten waar en wat hij koopt. En mensen die niet zeuren/mopperen zijn een zeldzaam iets en zouden eigenlijk beschermd moeten worden tegen uitsterven.

Mopperde jij ook niet dat je bij de Aldi shopt omdat de andere supermarkten zo schandalig duur zijn? Zonder auto is het best te doen hoor Joost

Vriendelijke groeten, Maureen, moeder van 5 kinderen en met maar 1 krap modaal inkomen, maarja....

26.7. Geweldig!

Geweldig Joost als je zo kunt en wilt leven! Maar wat ik me afvraag is wat jullie met je geld doen? Ik bedoel, 4x modaal verdienen, boodschappengeld (laten we eens duur doen en elke maand 5 weken rekenen ;-)) ad € 200,00. Reken ik voor de vaste lasten € 1300,00 en kom ik op een totaal van € 1500,00. Jullie verdienen zo ongeveer € 6000,00 (Wauw!), dus houden een flink bedrag over lijkt mij. Gaan jullie daarvan op vakantie, uit, hobby's? Of sparen jullie alles wat je overhoudt? Ik ben oprecht nieuwsgierig en zie uit naar je antwoord.

Vriendelijke groet, EetjeBeetjeVeetje

26.8. Reactie Joost

Ook ik kom regelmatig bij de Aldi. Wat mij opvalt is dat daar juist niet geklaagd wordt dat alles zo duur is, iedereen geniet van de koopjes die hij daar kan halen, vooral op woensdag. Joost zelf gaat trouwens wel naar de Aldi omdat hij alles zo duur vindt. Waarom mag hij wel klagen en mensen met kinderen niet?

Conny

26.9. AH?

Wij doen weekboodschappen, zijn we bewust gaan doen zodat je ook minder 'extra' dingen mee neemt. Wij maken een boodschappenlijst. Gaan eerst naar de Liddl kijken wat we daar mee kunnen nemen en daarna gaan we naar de Jumbo. Wij zijn met 2 pers en 3 katten ong tussen de 65-80 euro per week kwijt. Brood en fruit zijn we nu wel op de markt gaan halen.

Natasja

26.10. De prijs van de wekelijkse boodschappen

Wij doen de boodschappen bij de Liddl, aangevuld met wat dingetjes van Super de Boer. Het brood komt van de markt. Alles is voor ongeveer 12-15 personen, (eigen gezin bestaat uit 11 personen, maar uitwonende kinderen komen regelmatig meeëten, al dan niet met vrienden/vriendinnen). Wij zijn ongeveer 170 euro per week kwijt.

Johanna

26.11. AH?

Hoi Natasja,

Ik zie dat jullie per week met twee pers. ongeveer 65 a 80 euro kwijt zijn. Dat vind ik nog behoorlijk veel. Wij zijn ook met z'n tweeen en twee katten en twee konijnen en zijn zo'n 35 euro per week kwijt. Ook wij eten extra's in het weekend en eten echt niet zuinig, maar toch lukt het ons. Icl. wasmiddel, vlees e.d. We zijn nu al aan het trainen voordat wij onze kinderen krijgen. We hebben nog geen groot gezin en gezien ons medische achtergrond is dat ook nooit mogelijk helaas. Maar adoptiekinderen komen er zeker. Financieel gezien kunnen wij het best missen, maar adoptie kost handen vol geld. Daarom bezuinigen wij nu.

groetjes K

26.12. Boodschappengeld waaraan besteed?

Hallo,

Met belangstelling volg ik deze rubriek waar door een aantal mensen hun wekelijke uitgaven aan huishoud/ boodschappen is te lezen. Ik zie dan dat er bedragen worden vermeld, zoals bij Natasja en een zekere "K" die schrijft nog voordeliger uit te zijn. Ik ben zo nieuwsgierig wat er dan wordt gekocht: welk merk, en wat komt er dan op tafel? etc. Dat geeft mij persoonlijk een completer beeld van hoe bijv. het tweepersoons huishouden van "K" leeft. Als er alleen maar bedragen worden vermeld spreekt dat voor mij niet zo tot de verbeelding want het zijn maar cijfers. Als ik ook kan lezen wat ze dan voor dat bedrag hebben dan leeft het voor mij veel meer.

Esmee

26.13. Hoi Esmee

Je vraagt hoe en wat we doen met de boodschappen. We halen vrijwel alles bij de aldi. Het scheelt natuurlijk al stukken dat wij beide geen fris drinken. 2 blikken ranja gaan er bij ons doorheen in de week. Wij zijn beide geen fris liefhebbers, dus dit laten wij niet staan vanwege de prijs. Koffie drinkt mijn man altijd op zijn werk, dus thuis hoeft hij niet meer en ik lust geen koffie. Dus een pakje thee.

Drie broden, groente in de aanbieding, of anders blik. Een pakje vleeswaren en een stukje kaas. Verder zalm, en kibbeling of iets anders met vis elke week en dat wordt aangevuld met kip en gehakt. Kip en gehakt halen wij niet iedere week gezien de hoeveelheid die in de verpakking zit.

Mijn man drinkt geen zuivel, hooguit een pak karnemelk. En vanwege mijn allergie voor melk ben ik genoodzaakt om sojamelk te drinken. Dit geldt ook voor bv. chocopasta van sojabonen. 1 keer in de maand een fles wasmiddel en wasverzachter, samen met azijn. Het goedkoopste wc papier, een blik tomatensoep, appelmoes en een reep chocola (mag ik niet, maar is wel erg lekker) en een pak koekjes.

Een tv gids en de soja halen wij bij de c1000. Katten- en konijnenvoer halen wij bij een groothandel voor dieren. 1 x in de aantal weken slaan wij groot in. Shampoo en tandpasta sla ik ook groot in, als er zo'n aanbieding is van bijv. 5 halen ..... betalen. Je kent het ongetwijfeld wel.

Tja, dat was het geloof ik wel zo'n beetje voor ons. Misschien dat ik nog wat over het hoofd zie, maar dit zijn onze belangrijkste boodschappen in een week. Wij leven er prima van. Hopelijk zegt het je nu iets meer.

groetjes K

26.14. Hartelijk bedankt K

Hai K,

Bedankt voor de uitleg / uiteenzetting over de wekelijkse boodschappen. Ik vind het zo veel leuker om te lezen dan dat er alleen een bedrag staat. Leuker, maar ook leerzamer. Je kunt nu bij een ander zien wat ze kopen in een week en daar, als dat mogelijk is, voor jezelf een vergelijking naast maken. Ik hoop dat als er nog mensen zich geroepen voelen om ook openheid te geven over hun bestedingspatroon dat ze het dan ook op deze manier willen doen.

Alvast bedankt! Esmee

26.15. Gezelligheid met kerst

Wij hebben vorig jaar (niet eens uit financiele overwegingen; wel lekker makkelijk en feestelijk) een kinderbuffet gehouden: kant-en-klaar poffertjes, pannenkoekenrolletjes met fruit op een sateprikkertje, knakworstjes, patatjes, stukjes frikandel, rauwe worteltjes, tomaatjes, stokbroodjes met sausjes, bowl, etcetera. Toetje: ijs wat ze zelf mochten versieren met saus, hagelslag, muisjes, minisnoepjes, koekjes. Alles wat je maar kunt bedenken wat je kinderen lekker vinden! Voor hen hoeft het geen biefstuk te zijn hoor. Of gourmetten met minigehaktballetjes, minifrikandelletjes, pannenkoekenbeslag, etcetera.

Kadootjes? Iets van de rommelmarkt? Mijn kinderen zien het verschil niet hoor.

Kerstversieringen? Zelf maken de weken daarvoor. Leuk!

Bij ons kost kerst nooit zoveel. Ik heb geen zin om uren in de rij te staan voor de boodschappen. We dekken de tafel feestelijk en eten heerlijk maar niet direct duurder ofzo.

Karin

26.16. Met pubers een ander verhaal

Leuk, al die verhalen te lezen. Uitgavenpatronen die sterk verschillen. Wat mij de laatste jaren zo af en toe opbreekt zijn mijn drie puberdames die het oh zo gezellig vinden om mee boodschappen te doen. Vooral oudste van 18 is er een kei in om van het boodschappenlijstje af te wijken. Verder heb ik wel 's het gevoel dat ik ze te kort doe als ik alles bij de Aldi haal. Ze willen wel eens een fles Fanta in een of ander smaakje, en dan ga ik voor de bijl.

Waar ik wel volhardend in ben: vlees bij een biologische boerderij vandaan, niet eens duurder dan de supermarkt. En iedere week groente van de biologische markt, rechtstreeks bij de kweker vandaan, dus geen tussenhandel. Verder maak ik 's zomers alle jam zelf en haal gratis kisten vol afgekeurde kersen uit boomgaarden. Sorteren, wassen (niet ontpitten, veel te veel werk) en met (riet)suikerstroop in potten. De hele winter smullen. Aardbeien, bessen en bramen uit de volkstuin. We hebben 4 kinderen van 7 tot 18.

Toch vind ik dat ik nog steeds teveel geld uitgeef aan de wekelijkse boodschappen. Meestal ergens rond de 150 euro. Ik heb me opnieuw voorgenomen alles precies te gaan bijhouden, want mijn man is alleenverdiener (ik werk niet buitenshuis vanwege gezondheidsproblemen).

Is er misschien nog iemand die alles bijhoudt, heb je tips om het zo overzichtelijk, praktisch mogelijk te doen?

Groetjes, Patricia

26.17. Het gezinsdal - reactie op Joost

Beste Joost,

Realiseer jij je wel (kritiekspuiend op gezinnen) dat onze kinderen straks jouw pensioentje betalen? Een beetje meer respect graag.

Marisca

26.18. kosten boodschappen

Hallo Johanna,
Nou is het wel zo, dat het koken voor zoveel personen goedkoper is.
Diane

26.19. Rond komen

Hallo, ik heb een gezin van 3 personen. Wij komen ron van 6-pw Is goed te doen als je weet hoe. Ik werk part-time 's avonds en mijn man overdag. Heb een kind van 8. Straks wordt het weekbudget wel verhoogd, er is 2e op komst. Maar dat is goed te doen. gr a

26.20. Dan praten we wel verder

Ik ben 26 jaar en heb een dochter van 5 een zoon van 4 een zoon van 2,5 en een zoon van 2 mnd. We hebben een modaal inkomen en heb daar nog nooit problemen mee gehad, leef zuinig en we zijn zielsgelukkig. Wij hebben genoeg zo. Ik denk dat mensen niet teveel kritiek moeten hebben op joost. Hij heeft geen idee hoe het voelt/ is om kinderen te hebben en dan oordeel je nou eenmaal veel te naief. Ik denk dat we maar eens met hem moeten verder praten als hij zelf kinderen op de wereld heeft gezet, dan praat hij wel anders. Met meer liefde, respect en gevoel.

Sylvia

26.21. Joost

Het enige waar Joost kritiek op heeft, is dat veel van de klagende mensen die alles te duur vinden, blijkbaar wel geld hebben om sigaretten en alcohol te kopen.

Verder hoor ik hem alleen maar juichen over (bewust of gedwongen) consuminderen. Hij valt dus geen mensen aan met veel kinderen, hij valt alleen de mensen aan die klagen dat ze niet rondkomen, maar wel roken of alcohol nuttigen. En terecht, vind ik. Als je het echt niet breed hebt, dan zijn dit soort dingen de eerste dingen die je laat vallen lijkt me. Scheelt ook weer in de gezondheidskosten...

Lidia

26.22. Joost

Geweldig galspuwen op mensen die je niet ziet! Eigenlijk wel een beetje zielig, Joost geeft zijn mening en prompt is hij de profiteur. Terwijl hij net als Lidia zegt een voorstander te zijn van 'consuminderen' en niet iemand aanvalt. Het lijkt wel of mensen een zondebok zoeken voor hun eigen onvrede.

Het is ook wel mijn mening dat je veel mensen hoort klagen het is duur we kunnen dit niet en dat niet, maar kopen wel die sigaretten, alcohol en o ja die foto's op de nieuwe digitale camera (afgeprijst bij aldi) moeten nog worden afgedrukt en opgehaald.

Kijk eerst naar jezelf en dan "kritiek" leveren op anderen! (liefst in bijzijn van diegene)

Rudi

p.s. ik moet rond komen van 1650.00euro voor 5 personen en vaste lasten van 1000.00!

26.23. Reactie op joost

Hallo Joost

heb jij er wel eens aan gedacht dat je niet overal even makkelijk kunt komen zonder auto? Wij hebben inderdaad een auto maar als wij die niet hadden kunnen wij niet naar mijn moeder, zusje en naar de kerk. Mijn moeder en zusje wonen 50 km van ons vandaan, en hier rijden geen bussen enz. Dus denk daar aan voordat je zo'n reactie op het internet zet!

groetjes Corina

26.24. Dit is nep hoor

hallo,

mensen volgens mij is het hele verhaal van joost nep om allemaal leuke reacties los te krijgen dus reageer niet meer zou ik zeggen.

Anne

26.25. Zonder kinderen

Hallo Joost,

Wat een reactie's op jouw artikel! Ik vind het prima 4 x modaal en toch een kritische consument. Mensen met kinderen klagen maar ze doen het zich zelf aan. En de sigaretten en drank is alleen maar om de zorgen te vergeten. Zelf heb ik een zoontje. Ik klaag niet. Kinderen kosten geld maar daar kies je zelf voor. En zonder kinderen gaat het leven gewoon door.

Eric

26.26. Wat een ophef om Joost!

Wat een heisa over de woorden van Joost, hoelang gaat dat nog door? Iedereen "valt hem aan" op zijn mening (en die mening mag hij toch gewoon hebben?) Ik zelf heb ook 3 kinderen en ben van mening dat een ieder die kinderen heeft inderdaad zelf verantwoordelijk is om kinderen te bieden wat dat ze nodig hebben om zich op een "goede" manier te kunnen ontwikkelen. Iedereen die kinderen heeft weet dat dit alles geld kost maar niet alles draait om geld om een kind een goede jeugd te bieden.

Marjan

26.27. Ieder zijn mening

Ieder zijn mening, zeg ik maar. Wie ben ik om te zeggen of Joost gelijk heeft? Hij heeft nu eenmaal een bepaalde levensstandaard. Net zoals wij hebben.

Wij zijn met zijn 3en, dochtertje van bijna 2 en 2 katten. Wij moeten maandelijks rondkomen van 3500 euro per maand. Als de vaste lasten eraf zijn, houden we nog ong 600,00 euro per maand over. Op zich moet het lukken maar waar het geld blijft? We proberen van 120 euro p/w boodschappen te doen (incl benzine). Al met al is het geld aan het eind van de maand op.

Ik lees weleens verhalen van mensen die van een bijstandsuitkering moeten rondkomen en het lijkt mij zo vreselijk moeilijk om rondkomen daarvan, vooral met die nieuwe zorgverzekering.

alihc

26.28. Hoezo gezin centraal bij Jan Peter!?

Wij, gezin met 4 kids van 9 tot 17 jaar, 1 bijna modaal inkomen, dit bewust, omdat we zelf onze kinderen willen opvoeden tot leuke mensen. We hebben het niet breed, maar dat Jan-Peter 'Balkenellende' het gezin centraal heeft staan? Alsjeblieft zeg, laat me niet lachen, niemand mag een loonsverhoging, de kinderbijslag is al jaaaren hetzelfde gebleven. (nu met de verkiezingen in aantocht gaat Jan-Peter ons daar een verhoging van beloven .. jaja .. na de mislukte gemeenteraadsverkiezingen moet ie toch wat zieltjes zien te winnen he, beloofde ook een tegemoetkoming in de energielasten, daar heb ik hem ook nog niet weer over gehoord! Dus dit zal ook wel weer op niets uitlopen)

Yumishi

Ingekort door de redactie.

26.29. Gezin centraal? Geloof politici niet op woorden.

Waar heb je dat dan ooit gehoord, dat JP het gezin centraal had staan? Voor zover ik dat hem ooit heb horen zeggen heb ik het gewoon geïnterpreteerd als propaganda. Zo'n 10 jaar geleden sloegen de ouderen terug, en kwamen met veel zetels de 2e Kamer binnen. Ouderen hebben er toen meer bij gekregen ten koste van gezinnen. (lesgeld omhoog, privatiseren etc). In 2002 was er een politieke aardverschuiving en wilde JP stemmen winnen bij de gezinnen. Hij noemt zelf het afschaffen van het lesgeld en het gratis verzekeren van voorheen part verzek kinderen als zaken die hij voor het gezin heeft bereikt.

Maar je weet: wat aan de voordeur gegeven wordt, wordt aan de achterkant weer genomen. Dus verdwijnt de kinderkorting voor gezinsinkomens boven 43.000, moeten jongeren vanaf hun 18e verjaardag meteen de volle mep ziektekostenpremie betalen, terwijl dan ook de kinderbijslag vervalt, en de andere kinderen ook een trede terugvallen in kinderbijslag. Het boekengeld voor het v.o lijkt elk jaar hoger te worden als gevolg van de autonomie die scholen steeds meer krijgen. Enz.

Geloof politici niet op hun woorden.

Ine

26.30. Reactie op Joost

Mensen, laat een ieder nou eens in zn waarde! Wat kan het jou schelen hoe een ander zn geld uitgeeft? En Joost heeft ook wel gelijk vind ik. Als je het niet breed hebt en weinig kunt betalen, probeer je toch eerst de luxe dingen te schrappen? Maar nogmaals ik vind dat een ieder daar vrij in is hoor! Kijk eerst eens kritisch naar jezelf, voordat je dat bij een ander doet.

Margareth

26.31. Hoeveel kost een kind?

Lees dat nog eens na bij Pedagogiek in Praktijk.

26.32. Rondkomen

Hallo,

Ik vind asso, dat mensen die geen kinderen hebben zo denken als Joost. Hij realiseert zich niet dat onze kinderen straks voor hem moet gaan zorgen, als hij in het bejaardenhuis zit. Ik ben moeder van 4 kinderen en geeft €25,- per week uit aan boodschappen.

Gr. Tina

26.33. aan tina

Hoi Tina,

als ik jou wat vragen mag, hoe doe jij dat met 25 euro? Wij moeten rondkomen met 20-25 euro in de week met 3 kinderen. Heb jij misschien nog tips voor mij want ik vind het ontzettend moeilijk! Wat zet jij op tafel met ontbijt, lunch, avondeten? En wat geef je de kinderen mee naar school? Ik hoop dat je wat tips wilt geven!

alvast heel erg bedankt! veel liefs, Sandra


26.34. Aan Sandra

Het is wel improviseren. Ik ben niet van nederlands afkomst. Dus ik kan heel goedkoop met eten improviseren. Als ontbijt heb pindakaas, appelstroop, pasta, knakworst,ei,kaas en salamie, wel van de goedkopemerk van de C100 of lidle. Twee keer in de week geef ik soep ipv brood als ontbijt. Die soep kun je krijgen bij de C100 voor €0,42 per stuk. Brood koop ik bij AH euroshopper of C100 voor €0,35 per stuk.

Ik neem groente en fruit die in de aanbieding zijn. 1 keer in de week neem ik zelf gebakken friet en bakt zelf de hamburger(€1,29 bij de C100). 1 keer in de week goedkope bami bij de lidle of nasi. Wasmiddel, keukenrol en toilietpapier gebruik ik C100 merk, heel goed. Nasi komt wel een ook voor op de menu. Rijst met gebakken en groente aan de zijkant, dan heb al een lekkere nasi schotel.Ook pannekoek komt wel bij ons op tafel.

Als lunch heb ik soms surinaamse pannekoek. Door de weeks naar markt en niet op zaterdag. Doordeweeks is iets koper. Dan koop ik vis voor som €3,00 per kilo. Koopt meestal kipfilet en andere vlees in de aanbieding. Rijst en aardappel krijg je heel goedkoop bij de lidle. Soms kan je goedkope fruit en groente bij de Turken of Marokanen krijgen (wel goed opletten als ze echt goed zijn).

Naar een Marokaanse of Turkse zaak gaan, waar er meerder in de straat zijn. Dan hebben ze corrent en dan goedkoop kopen. Koop echt wat je nodig hebt. Kijkt eerst in de kast, wat er nog liggen, die hoef je dus niet meer in die week te kopen. Soms maak ik een boodschappenlijst voor mij oudste van 13 jaar en zij gaat de boodschappen. Zij weet precies waar al die goedkope spullen liggen. Al je in de suppermarkt ben helemaal onderaan kijk.

Ik hoop dat je hieraan wat hebt.
Groetjes, Tina

26.35. Letten op wat je uitgeeft; eens met Joost

Joost, waardering voor jouw instelling ten opzichte van hetgeen je aanschaft. Iedereen moet zelf weten wat ie aanschaft, maar moet wel bedenken waar hij zijn prioriteiten legt. Wil je dat wijntje of die sigaretten dan zul je idd ergens anders misschien op moeten bezuinigen. En, moeten we daadwerkelijk aan alles zo nodig meedoen? Wees eens tevreden met wat je hebt. Joost vermeld het niet, maar misschien dat hij van hetgeen hij overhoudt per maand wel aan goede doelen geeft of in ieder geval anderen helpt.

Wij hebben ongeveer 1,5 modaal. Een aardige hypotheek naar ons inkomen en ook ik ga graag zuinig om met alles wat ik aanschaf/gebruik. Sinterklaaskadeautjes zouden bij mij voorgaan op wijn. Heb ik net zo'n gezellige avond. Thuis film kijken is ook erg fijn en kleding die te klein is, maar nog zeer draagbaar gaat naar een Kringloopwinkel om daar verkocht te worden. De opbrengsten zijn dan weer voor de minima in de stad. Daarnaast niet meer aanschaffen qua boodschappen dan nodig is. Zonde van het geld en je loopt kans dat je het weg kunt gooien vanwege de houdbaarheid. Bovendien: al dat gesnoep is niet gezond en zorgt alleen maar voor hoge ziektekosten.

Waarom moet je het breed laten hangen als je het breed hebt? Nee, ik waardeer het te meer als iemand met een dusdanig inkomen als J. ook let op wat hij doet en uitgeeft en erbij stilstaat dat er anderen zijn die ook niet alles maar zo uit kunnen geven.

Ook ik hoor soms de klaagzang van mensen met een krappe bestedingsruimte terwijl zij idd die sigaretten op de toonbank hebben liggen. Daar irriteer ik mij aan. Weet je wel wat sigaretten kosten en niet alleen financieel, maar ook voor je gezondheid en daarmee weer voor de ziektekosten (die wij gezamenlijk bekostigen)?

Grietje

26.36. Geen kinderen

Tina,

Euhm, hoe dacht jij dat de studiekosten van jouw kinderen nu gedeeltelijk betaald worden? Mede dankzij mensen als Joost. Dat hij werkt en een inkomen heeft, betekent ook dat hij meebetaalt aan belastingen die weer gebruikt worden voor allerhande voorzieningen in Nederland. Wel of geen kinderen. We dragen allemaal ons steentje bij. En als hij straks niet oud wordt, heeft jouw kind wellicht geeneens werk.

By the way: ben bijna moeder van 1 kind, maar irriteer me mateloos aan het feit dat kinderlozen/kindervrijen op deze wijze onderuit gehaald worden.

Grietje

26.37. Die Joost toch

Waar bemoeit die Joost zich eigenlijk mee? Wat doet hij op het forum over budgettips van deze site voor grote gezinnen? En het krijgen van een kind vergelijken met de aanschaf van een auto? Alsof een kind een gebruiksmiddel of een luxeproduct is! En dat mensen zonder kinderen betalen voor mijn kinderen... ik en en mijn man betalen ook zijn hypotheekrenteaftrek, hebben zijn studie waarschijnlijk meebetaald en geven waarschijnlijk ons geld uit aan het bedrijf waar hij werkt of dat hij heeft. En dat mensen die klagen of vinden dat alles duur is dan maar geen flesje wijn moeten kopen, al is het van de Aldi...het is maar goed dat Joost geen kinderen heeft met zijn strakke principes, wat zou hij zichzelf tegenkomen!

Sandra D.

26.38. joost

Joost je hebt gelijk, kids krijgen is een eigen keuze waar je van te voren van weet dat ze geld kosten (veel geld). Maar je hebt t ervoor over of niet. Ikzelf heb 2 kids en 1 pleegkindje en probeer al jaaaaren te budgetteren, wat me tot nou toe niet gelukt is. Mijn man verdient goed zijn geld, dus laat maar waaien, op is op toch, wil ik een beetje inzicht krijgen in mijn uitgaven en toch even goed blijven eten en plezier maken met de kids.

Heeft iemand nog tips hoe ik een een weekplanning kan maken en hoeveel je normaal zou kunnen uitgeven per week zonder zoooo bekrompen te leven als dat ik sommige heb zien schrijven? We hebben een oude koopwoning die we opknappen wanneer er geld voor is. Dus zware 2e hypotheken hoeven voor ons niet. Is net zo gezellig. En met die tuin van ons van 16 are is het wel zooo plezierig leven. We roken en drinken graag s'avonds een glaasje.

We wonen in Belgie maar gaan iedere week naar de jumbo (hier vlak over de grens). Daar besparen we toch al flink iets mee. Maar mijn probleem is dat onze kelder en diepvries gewoon uitpuilt van etenswaren die je aankoopt met de gedachte van 'groot inkopen is geld besparen'. Maar vervolgens al een tijd liggen en uiteindelijk de vuilbak in belanden omdat t te oud geworden is. Kortom, ik ben een ramp in het organiseren en plannen van het huishoudgeld. Wie kan me een redelijk bedrag noemen dat je per week zou moeten afhalen en daarvan niet afwijken met een gezin van 5 personen incluis roken en wijntje?

groetjes uit België

Sandra

26.39. Besparen, boodschappen en meer

Met veel interesse volg ik al een tijdje deze site. Ik realiseer me dat ik op een oud onderwerp reageer en misschien mag ik hier van Sandra D wel niet komen omdat ik evenals Joost geen kinderen heb (helaas ongewild. Toch heb ik misschien nog wat tips om te kunnen besparen.

Even in het kort onze situatie (vrouw, 25 jaar) ben hoofdkostwinner en volg nog een studie. Mijn man (5 jaar getrouwd)volgt een universitaire studie. We leven van "mijn" (om dat hatelijke woord maar eens te gebruiken) inkomen, en sparen dat van hem volledig. We wonen in een flat en persoonlijk vind ik dat we snel tevreden zijn.

Mijn besparingstips:

Genieten wij van het leven? Echt helemaal. Geluk zit in kleine dingen zoals een lieve lach, samen lopen door het bos. En ja ik besef dat wij geld over hebben om op vakantie te kunnen, iets wat voor velen hier een droom is. Mijn reactie is wat lang, maar ik hoop dat iemand hier wat aan heeft.

Nog 1 opmerking: ik las iets over ziektekosten bij mensen die roken. Vergeet niet dat rokers eerder dood gaan. Als je voor de goedkoopste oplossing wilt gaan voor de belastingbetaler moet iedereen gaan roken als een kettingroker, dan gaan er veel mensen dood voor hun 65e aan longkanker. Dat is veel voordeliger dan iemand die 90 wordt en 20 jaar thuiszorg e.d. nodig heeft, of insuline, medicatie om zijn rikketik op gang te houden.... Zomaar een gedachte...

Anita

26.40. Neuzen

Hallo mens,

Ik was op jullie side rond aant kijken. Wij zijn een gezin met 2 kinderen, en ja dus geen groot gezin. Maar tips kunnen we allemaal gebruiken, we kunnen van elkaar leren. Gelukkig zaten er reakties bij met bruikbare tips zoals de rubriek zegt. Maar er moet toch iets van me af. Tuurlijk hebben we allemaal een eigen mening, maar ik denk dat dat hier niet op z`n plaats is want ik dacht hier Butget tips te vinden. We kunnen zoveel van elkaar leren, inplaats elkaar te bekritizeren en te oordelen.

Tot slot las ik een tip die ik las in een of ander tijdschrift. Om niet teveel op reklame`s af te gaan want vaak vallen ze bedrogen uit. En dit heb ik eens getest. Er was een artikel per 2 in de reklame, ben toen gaan kijken wat ze per stuk kosten. En tot mij verbazing zat er in de lossen produkten meer in en waren daarom goedkoper. Dus mijn motto even checken voor je iets koopt.

gr. Corina

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Het gezinsdal

 1. Aantal kinderen individuele keuze
 2. Vaak een eigen keuze?
 3. Joost
 4. Auto en kind
 5. Reactie op Joost...
 6. ZOnder auto
 7. Geweldig!
 8. Reactie Joost
 9. AH?
 10. De prijs van de wekelijkse boodschappen
 11. AH?
 12. Boodschappengeld waaraan besteed?
 13. Hoi Esmee
 14. Hartelijk bedankt K
 15. Gezelligheid met kerst
 16. Met pubers een ander verhaal
 17. Het gezinsdal - reactie op Joost
 18. kosten boodschappen
 19. Rond komen
 20. Dan praten we wel verder
 21. Joost
 22. Joost
 23. Reactie op joost
 24. Dit is nep hoor
 25. Zonder kinderen
 26. Wat een ophef om Joost!
 27. Ieder zijn mening
 28. Hoezo gezin centraal bij Jan Peter!?
 29. Gezin centraal? Geloof politici niet op woorden.
 30. Reactie op Joost
 31. Hoeveel kost een kind?
 32. Rondkomen
 33. aan tina
 34. Aan Sandra
 35. Letten op wat je uitgeeft; eens met Joost
 36. Geen kinderen
 37. Die Joost toch
 38. joost
 39. Besparen, boodschappen en meer
 40. Neuzen

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.