Groot Gezin
Budget Tips
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

20. Goedkoop waspoeder

Dankzij een kleine advertentie in een huis-aan-huisblad kwam ik achter "een mannetje" dat waspoeder (Megaperls) voor zowel witte als bonte was, die normaal door wasserijen en grote instellingen wordt gebruikt, goedkoop kan leveren. Maar is dat wel wat?

20.1. Waspoeder

Ik kies altijd waspoeder in de aanbieding, of het goedkoopste van de digros (heet wasgoed). Bij een test is bewezen dat het waspoeder hetzelfde spulletje bevat en dat er alleen maar een ander geurtje ingaat. De wasverzachter zorgt er toch voor dat je altijd dezelfde vertrouwde geur hebt. Op die manier ben ik altijd het goedkoopst uit.

Ellen

20.2. Goedkoop waspoeder

Voor de bonte was gebruik ik altijd gewoon een schep zout. Het kwam zo, als ik een nieuwe broek kocht, vertelde de verkoopman "eerst even met zout wassen", maar dat gebeurde nogal veel. Vandaar dat ik het nu al een paar jaar gebruik. Net als een gewoon wasmiddel moet er ook wel eens een vlekje voorbehandeld worden, met wat wasverzachter ruikt het toch weer heerlijk fris. Alle normale vlekken zijn echt verdwenen.

Zout kost ongeveer 30 eurocent, zeezout is nog goedkoper. Ik gebruik nu geen dure produkten meer, dus voor u ook het proberen waard. Het leven is met de euro tenslotte al duur genoeg.

Astrid

Noot van de redactie: volgens onze expert is zout af te raden voor de wasmachine, maar wel te gebruiken voor de handwas en voor voorweken.

20.3. Wassen met zout

Hallo,

Ik vind de tip van de schep zout heel interessant, maar ik vraag me af of het zout je kleding niet bleekt?

En: waar doe je dat zout in, gewoon in het bakje waar je normaal gesproken het wasmiddel in doet?

En je kunt volstaan met 1 lepel zout voor een volle wasmaschine of moet er dan meer zout bij?

Verder vroeg ik me af of het misschien schade / slijtage op kan leveren aan je wasmaschine, dat zou erg jammer zijn want dan is het voordeel natuurlijk verloren. Wie kan mij meer vertellen?

Bedankt alvast voor de antwoorden. Nathalie

Noot van de redactie: volgens onze expert is zout af te raden voor de wasmachine, maar wel te gebruiken voor de handwas en voor voorweken.

20.4. Wassen met zout

Ik was ook al een tijdje met zout en één wastablet (suni). Alles gaat goed schoon en volgens mij slijten mijn kleren niet echt harder. Ik doe dus twee keer zo lang met mijn wastabletten dan anders. Zwarte was was ik alleen met azijn en ik gooi er een heel klein beetje was verzachter bij voor een frisse geur.

Tessa

20.5. Mijn goedkoop waspoeder

Ik gebruik waspoeder van de Aldi, een grote ton van 7,5 kg (Lavex). Dit kost 5,29 euro. Die ton vermeng ik met 4 kg sodakristallen. Die kosten 2,08 euro voor 4 kg. De sodakristallen maken het water exra zacht waardoor het waspoeder beter werkt.

Wasverzachtter vervang ik door azijn.

De was is even proper als met duur product en het kost per kilo dus maar 0,64 euro.

Hilde

20.6. Goedkoop waspoeder

Mijn goedkope waspoeder is shampoo. Ik haal goedkope shampoo en gebruik deze zowel voor de witte als bonte was. Alles is schoon. En het is vloeibaar, ook geen gesmeer enz.

Gea

20.7. Wassen bonte was met azijn

Dit is af te raden. Vaak wassen met (natuur)azijn veroorzaakt snel schade aan de fijne stoffen (dralon, polyester,zijde etc.) Er vallen dan kleine gaatjes in. Dit wordt veroorzaakt door het reliëf van de trommel in combinatie met het slepen en centrifugeren.

Beter is een bontwasmiddel te gebruiken. Je kunt dan volstaan met de halve dosering ingesteld op kort wasprogramma en de temperatuur op 30 graden celsius

20.8. Goedkoop waspoeder

Wat je wel kan doen is je wasverzachter vervangen door gewone azijn. Ik doe dit al een poosje en het bevalt prima. Dus gewoon waspoeder wat je normaal gebruikt en ipv wasverzachter azijn gebruiken. Hele vieze werkkleding van m'n man die was ik gewoon met soda en dat gaat prima. Veel tips kan je trouwens vinden op het consuminderprikbord.

Henriëtte

20.9. Groene zeep

Op een dag zat ik zonder waspoeder, en mijn moeder die toen op bezoek was raadde mij aan om in noodgevallen zachte zeep uit een tonnetje te gebruiken. Het eindresultaat was verbluffend! Mijn man draagt alleen witte sportsokken maar worden op de zool altijd blauw van de binnenkant van zijn schoenen. Met dit middel waren ze weer wit! Vanaf dat moment was ik de spullen die wit zijn en moeten blijven dus in zachte zeep.

Willeke

20.10. Waspoeder voor witte was

Te koop: Hooggeconcentreerde kwaliteitswaspoeder voor witte was, speciaal geschikt voor grote gezinnen. Deze waspoeder is vergelijkbaar met ariel of omo en is verpakt in witte zakken. De levering kan zowel in zeeland als in de randstad. Min. afname 20 kg voor €24 dus €1.20 per kg. Per 1000kg (1 pallet) speciale korting! Tel: 0654945071.

Met vriendelijke groet,

20.11. Soda, zachte zeep, azijn, badschuim ...

Op mijn rekje wasmiddelen staan:
 1. C1000 waspoeder voor wit en bont
 2. badschuim + shamppo voor de fijne was
 3. zachte zeep voor (voor-)behandeling van vlekken: vet, olie, bloed, etc. Ik smeer ook de kragen van overhemden en blousjes daarmee in.
 4. soda voor inweken van heel vuile was, (meestal wit goed, bijv, sokken)
 5. azijn, voor in het wasverzachterbakje. Neutraliseert kennelijk evt in het goed achtergebleven wasmiddel of de toegevoegde geurmiddelen. Deze wetenschap opgedaan met een kind met gevoelige huid.

Marij

20.12. Zout in de wasmachine

Inderdaad is zout in de wasmachine funest. Een nieuwe wasmachine kost meer dan het waspoeder. Zelfs zeewater met een zoutgehalte van maar 0,3% is al funest voor roestvrijstaal! (Ik ben scheikundige)

Pia

20.13. Zout funest = onzin

Wat een onzin dat zout funest is voor de wasmachine. Hier is zelfs TNO onderzoek naar gegaan. De zoutbelasting is zelfs zo kort omdat er spoelstappen na komen. Ik werk bij een wasmiddelen producent en wij constateren dat alle concurrenten zout = NaCL als vulzout toepassen. Hele goedkope wasmiddelen, die in zon zak onder in het schap liggen bevatten soms wel tot 90% zout en sulfaat.

W.O.

20.14. Goedkoop wasmiddel

Deze week heb ik mijn bontwasmiddel bij de Action gekocht. Het was geloof ik 2 euro voor 2,5 kilo, en mijn witte was is nog nooit zo schoon en wit geweest. Het klinkt misschien tuttig, maar ik ben er echt blij mee! Voor het lekkere geurtje gebruik ik wasverzachter van de Aldi ('Fee' met de blauwe kleur). Mijn colorwasmiddel is van de Edah, maar ik ga nu ook de color-variant van de Action proberen!

Groetjes, Jojanneke

20.15. Groene zeep

Hallo,

Ik heb ook een keer zonder waspoeder gezeten, toen was mijn kind ziek en ik kon niet weg. Ik heb toen mijn was ook gewassen met groene zeep, maar dan uit een fles. Ik moet zeggen, het is ook mooi schoon geworden. Volgens mij was het een fles dora groene zeep. Ik haal nu waspoeder in Duitsland. Dat is goedkoop en er zit een lekkere geur aan. Wasverzachter gebruik ik niet, vind ik zonde als de waspoeder al zo lekker ruikt.

Agnes

20.16. Echt goed en goedkoop wassen

Als je echt goed en goedkoop wilt wassen gebruik je de wasnoten van biona - € 17.50 / jaar. Te vinden op www.biona.tv. Het is nog mileuvriendelijk ook en beter voor je wasmachine.


20.17. Wassen met wasnoten goedkoop?

Goed idee omdat het milieuvriendelijk is. Maar... €17.50 per jaar + €6 verzendkosten. Echter dit is voldoende voor een jaar wanneer je 2-3 keer per week wast. Grote gezinnen moeten dit (bijna) per dag doen. Dan is het dus nog niet goedkoop.

Ellen

20.18. Goedkoop

Wij wonen in Breda - België is 10 min met de auto- Op 22 mei gaan tanken à 1 euro per liter -nl 1.27- 60 ltr bij shell is 16 euro

Daarna bij de bakker brood kopen -extra korting - wegens aantal, mooi in plastik zakjes verpakt voor de diepvrieskist, daarna naar de kruidenier daar koop ik dan koffie à 50 cent voor 250 gr - 4 ltr wasverzachter voor 2 euro en 3 ltr vloeibaar wasmiddel van 0 tot 60 gr voor 2 euro, en nog andere produkten als ze volgens onze lijst goedkoper zijn dan in nl

Ludo

20.19. Bij Dirk

hoi hoi,

nog ff 'n tipje. Het goedkoopste waspoeder bij dirk 3kg voor E1.98 is ook erg goed en dus niet duur. Ook ik gebruik soda erbij en dit gaat heel goed. Wat ik bij delikaat goed gebruik is babyzeep van het kruitvat. Was ooit 'n tip van mijn moeder en deze werkt ook goed.

groetjes 'n mama van 4 kinders

20.20. Weinig waspoeder

Ik kreeg van de man die mijn wasmachine plaatste de tip om er niet meer dan 1 eetlepel waspoeder in te doen per wasbeurt. Het wast nog steeds schoon en de wasmachine slijt minder. En inderdaad het wast prima schoon en ik gebruik een stuk minder waspoeder. Ik heb met 5 kilo ruim een half jaar gedaan.

Hoefakker

20.21. Marktvoordeel

TIP. Op de meeste weekmarkten staan kramen met drogisterij-artikelen. Daar zijn shampoo`s en wasmiddelen van de bekende merken het allergoedkoopst. Ik kocht bijv. 10 kilo Ariel voor € 21,50 en heb er met een gezin bijna een jaar mee gedaan.

Michel

20.22. Wasnoten wel duur

De wasnoten zijn wel duur. Het is niet 17,50 + 6 euro verzendkosten per jaar. Het is 17,50 + 6 euro per half jaar als je 2 tot 3 keer wast per week. En dat doen grote gezinnen al bijna per dag.

Ellen

20.23. Goedkoop waspoeder

Het loont ook de moeite om regelmatig even te kijken op www.kortingswinkel.nl. Ik koop daar altijd goedkoop mijn waspoeder. 12,5 kg ariel. Kan ik even mee vooruit. Het nadeel is wel dat de verzendkosten vrij hoog zijn, maar dat los ik op door samen met vrienden te bestellen en dan de verzendkosten te delen. Ook krijg je na een bestelling een kortingsbon van 5% voor bij de volgende bestelling.

Groetjes Janne

20.24. Goedkoop wasmiddel

Ik koop mijn wasmiddel altijd bij de Jumbo van het huismerk. Ik betaal nog geen 1.40 euro voor 2 kg!!! Mijn was is meestal schoon, op de hardnekkigste vlekken na. Misschien ook eens proberen?

Henny

20.25. Zout in de wasmachine

Dat zout zéér schadelijk is voor uw duurzame wasmachine valt zeker niet te betwijfelen. Als u weet van mensen die over een voertuig beschikken, het éérste is die scheikundige, wat u hoort na een zeer harde winter, waarbij de wegen dagelijks met zout worden bestrooid: "'k heb weer naar de garagist mogen gaan om mijn koetswerk te laten bijwerken!" Die harde winters zijn een steek in onze portemonnee voor onze mooie wagens. Zeg nu eens eerlijke mensen, heb ik gelijk of heb ik gelijk?! Die scheikundige dus ook!

Joke

20.26. Groene zeep

De witte was met groene zeep wassen heb ik dankzij deze side ontdekt dat is geweldig, maar bij wibra kost de groene zeep € 1,00 Bij hoogvliet kost de grone zeep € 0,59 net zo goed dus bespaar € 0,41.

Groetjes Tiny

20.27. Wolwas met shampoo

Bij mijn schoonmama zijn de truien altijd zo verschrikkelijk mooi dat het net is of ze nieuw zijn. Laatst heeft zij mij eindelijk haar geheim onthuld, zij wast ze niet met waspoeder maar met shampoo! Nou, als je 10 jaar met een trui kan doen die er altijd als nieuw uit blijft zien!

Broere

20.28. Welke shampo?

Hallo Gea, jij wast met shampo. Even een vraagje: als het programma is afgelopen en je haalt de was eruit, is dan al het sop uit de kleding of kraakt het als je het eruit haalt? En welke shampoo gebruik je?

Agnes

20.29. Shampo met scheutje olie

Hallo,

Wol wassen met shampo ken ik al, alleen werd mij aangeraden dan ook een scheutje olie (zonnebloem olie b.v.) hieraan toe te voegen. Of je dan nog steeds in de wasmachine kan wassen weet ik niet. De bedoeling is dat de olie de natuurlijke vetten van de wol weer op peil brengt. Dit deden wij op ongekleurde wolprodukten.

20.30. Mijn ervaring met wasnoten

Dit is mijn ervaring met de wasnoten.

Wb. het was resultaat ben ik zeer tevreden zelfs katoenen luiers krijg je prima schoon ook op 60 graden. Het enige nadeel dat ik vond is dat je bloedvlekken van oa. menstruatie niet eruit krijgt met de wasnoten. Ook de geur uit bv. erg bezwete t'shirts bleef hangen en rook niet fris. Dus de t'shirt was ik met een gewoon waspoeder of ik gebruik toch wasverzachter. En als ik bloedvlekken in de kleding heb gaan die ook nog even met een gewoon witwasmiddel.

Wb. gebruik: wij hebben 5 kinderen inclusief een luierwas. dus ik draai elke nacht een was en in het weekend nog een stuk of 3 a 4. Ik heb met 1 kilo wasnoten 4 maanden gedaan.

Nu weet ik dat je voor die 6 euro bezorgkosten tot maximaal 4 kilo kan laten bezorgen, dus dat scheelt al weer in de kosten als je in 1 keer 4 kilo bestelt.

Dus Darja ik denk dat jij met 4 kilo misschien wel genoeg hebt voor een jaar. Tja het kan waarschijnlijk ook wel nog goedkoper met een ander product, maar het voordeel van een natuurprodukt weegt bij mij zwaarder. En als je niet zo heel erg op de kleintjes moet letten zou ik kiezen voor de wasnoten.

Let vooral ook op dat je na sommige wassen hetzelfde zakje weer gebruiken kunt. En laat niet de was lang wachten totdat je het ophangt want dan krijg je erg vieze vlekken die er niet meer uitgaan.

Succes met de was, want er komt noooooooit een eind aan

groetjes van

20.31. Niet doen!

Profesionele wasmiddelen beschadigen je wasmachine, omdat een consumenten wasmachine anders gebouwd is dan een professionele. Een nieuwe wasmachine is duurder dan dat je met wasmiddel zou besparen. NIET doen dus!

Joop

20.32. Waspoeder bij de Penny Markt

Hallo, ik haal het waspoeder bij de penny markt. Zo'n grote doos, pallor heet die, ruikt lekker en is 9 kilo voor 7 euro. Je hebt ook vloeibaar wasmiddel. Dat is voor de fijne was. Maar daar kijk ik niet naar. Die is voor 2 liter 2euro bij de penny markt gehaald.

Agnes

20.33. Wasnoten ook in België

Hallo, de wasnoten zijn inderdaad ook in België verkrijgbaar. Op de website van de verdeler kan je de verkoopspunten nakijken: www.ecomicroob.be.

Lensen

20.34. Goedkope wasmiddelen (ariel, omo)

In Duitsland is het pas goedkoop, daar betaal ik voor 6,3 kilo 6 euro en 50 cent.

Sil

20.35. Teveel waspoeder?

Een eetlepel waspoeder lijkt me een goed idee, maar mijn vrouw klaagt er altijd over dat de waspoeder op de kleding blijft plakken! Komt dit waarschijnlijk omdat we er teveel waspoeder instoppen?

Theo

20.36. Gebruik van shampoo in de was

Sorry, ik heb je reactie pas nu gezien. Je vroeg welke shampoo ik gebruikte. Ik koop meestal een literfles shampoo bij de edah, 90 eurocent, en doe een klein beetje in de wasmachine. De was is mooi schoon en het kraakt niet en de shampoo is er echt uit hoor.

Succes ermee. Groetjes Gea

20.37. Waar koop je 4 kg sodakristallen

Kijk op de site van Loda. Kijk ook bij de weetjes op deze site.

20.38. Grote wasmachine

Toen mijn wasmachine kapot ging heb ik een grote gekocht van LG (7 kilo inhoud, 1600 toeren centrifuge). Dat scheelt in de waspoeder en ook heel veel in de energie en waterkosten. De energierekening viel een stuk lager uit.

Annemarie

20.39. Wasverzachter

Ik lees veel over gebruik van wasverzachter, voor het geurtje. Maar wasverzachter is erg slecht voor je wasmaschine en -droger. De "zachte" stofjes hierin beschadigen de elektronica in je machines. Bovendien is geen wasverzachter nog voordelig ook.

Hilda

20.40. Zelfgemaakt wasmiddel

Ik maak mijn wasmiddel zelf, of van groene zeep en soda, of van marseillezeep met soda. Dat doe ik als volgt:

Groene zeep: Ik los 100 gram zachte groene zeep en 1 kopje soda op in 5 liter heet water en doe dat ik een oude frisdrankfles. Het wasbolletje doe ik voor 3/4 vol. Geweldig gewoon.

Marseillezeep: 70 Gram marseillezeep raspen en samen met een kopje soda oplossen in 5 liter heet water. Een nachtje laten stijven. Het bolletje ook 3/4 vullen. Per liter 0,20 eurocent. Ook geweldig. Met een lavendelgeur-zeepje gaat je was heerlijk ruiken.

Als wasverzachter een scheutje azijn.

Hier kan het allergoedkoopste wasmiddel en wasverzachter niet tegenop.

Baukje

20.41. Wasnoten

Ik heb een groot gezin, vandaag wasnoten gekocht voor de eerste keer, 25 euro voor één kg. 4-8 wasnoten per keer dat je wast. Elke wasbeurt op 30 à 40c geeft je de mogelijkheid om de wasnoten een tweede maal te gebruiken. Een kg wasnoten zou genoeg zijn voor een gezin van 4 personen één jaar te laten wassen, wij zijn met achten, dus is dat een half jaar wassen. Zelfs al is het maar drie maanden, ik verbruik meer dan één doos waspoeder op twee maanden, doe er zelfs nog soda bij! Dus, als ik vier maanden zou toekomen met die wasnoten, ben ik nog goedkoop af.

In natuur(voedingszaken) kan je wasnoten kopen; ga naar yahoo, tik wasnoten in, dan kom je op een site, katoentje of zoiets, en daar de verkooppunten aanklikken.

Succes Dominique

20.42. Goedkoop waspoeder

Goedkoop wassen voor 1,25 euro ik kan het ook leveren voor die prijs zelfs nog goedkoper als er meer wordt afgenomen (vraag buren kennisen enz,) ik heb waspoeder die uit dezelfde fabriek komt als Ariel echt hele mooie waspoeder 8 kilo voor 10 euro zit verpakt in witte emmers met ons eigen logo. Onze vestigingsplaats is Kampen (bij Zwolle) telefoonnummer = 0650956008 in een straal van 20 a 25 km bezorgen wij gratis.


20.43. Zelfgemaakt wasmiddel

Maak zelf u wasmiddel. Rasp 400gr sunlight zeep. Los dat op in 2.1/2 liter heet water. Doe er een halfkopje soda bij. Goed doorroeren, nachtje laten staan en je hebt ruim 2 liter vloeibare wasmiddel. Bijna een bolletje vol in de wasmachine doen.

Hennie

20.44. Besparing vaatwastabletten

Hoi,

Zoals veel gezinnen hebben wij een vaatwasmachine en vind ik de waspoeders hiervoor erg duur. Ik ben gaan uitproberen en ben uitgekomen op een half tablet per wasbeurt. Dit werkt perfect en de vaat wordt net zo schoon en je bespaart dus de helft aan tabletten.

gr marjolijn

20.45. Witte was

Ik werk in de verpleging en draag daarbij een wit uniform. De tip om deze (en natuurlijk alle andere witte was) wit te krijgen/houden is twee tabletten steradent op het wasgoed leggen voor je de wasmachine aan doet. Je ziet echt het verschil!

Veel succes! Regina

20.46. Dure wasnoten

Ik was al enkele maanden met de wasnootschalen en ben een zeer tevreden gebruiker, maar het is inderdaad duur. Vooral hier in België. Ik betaal hier 26 euro voor 1 kilo, je kan je dus wel inbeelden dat mijn mond openviel toen ik las dat ze in Nederland maar 17,5 euro kosten. Ik ben op zoek gegaan naar adressen dicht bij de grens, maar ik vind alleen onlineshops. Waar kan ik adressen vinden in Nederland waar die noten te koop zijn? Ik ken verschillende mensen die ze ook gebruiken, dus we zouden de benzinekosten kunnen delen.

Ik wil jullie ook graag waarschuwen voor soda in de wasmachine. Bij ons werd dat een dure grap: er zaten aluminium onderdelen binnenin de wasmachine en die waren allemaal aangevreten door de soda. Het kostte ons een nieuwe machine. Soda blijkt dus geen goed idee te zijn...

Resora

20.47. Azijn als vlekkenmiddel

Hallo,

Ik las dat sommigen van jullie azijn voor de was gebruiken, maar het is ook heel erg geschikt om vlekken in vloerbedekking te behandelen. Niks geen dure vlekkenmiddelen meer gebruiken, die toch niets uithalen. Gewoon een beetje azijn op een nat doekje, voorzichtig wrijven en met een schone vochtige doek nadeppen. De meeste vlekken gaan er zo uit, zelfs koffie- en vetvlekken. Probeer altijd eerst een keer in een onopvallend hoekje, want ik weet niet of alle kleurstoffen ertegen bestand zijn. Wijzelf hebben alleen maar grijze en beige kleden en dat is geen enkel probleem.

Groetjes, Willy

20.48. Soda in wasmachine

Ik vraag me al jaren af hoe dat nou zit met soda in de wasmachine en ik krijg er maar geen goed antwoord op.

Aan de ene kant lees je dat je af en toe de machine met alleen soda moet laten draaien omdat dat de boel ontstopt. Aan de andere kant hoor je dit soort berichten (aluminium dat wordt aangetast). Ik heb een Miele en heb met de fabrikant gebeld, da's alweer een paar jaar geleden, om het te vragen maar die waren er ook niet duidelijk over. Ze zeiden toen dat ze het niet weten maar dat ze het niet aanraden om altijd soda als wasmiddel te gebruiken vanwege het rubber in de machine. Niks over metaal of aluminium dus.

Dekken ze de rug van de wasmiddelenfabrikanten? Hoe zit het nou? Wie weet hoe het nou echt zit met soda in de wasmachine?

Ellen

20.49. Zure lucht van azijn

Inderdaad gaat je was er zuur van ruiken, maar ik gebruik alleen azijn voor de donkere was als wasverzacht. En tegelijkertijd verdwijnen de laatste zeepresten uit je was waardoor hij niet vaal wordt.

Manon

20.50. Reactie op soda in wasmachine

Hallo Ellen,

Ik ben ook lang op zoek geweest naar het antwoord op deze vraag. Op een forum waar ik veel kom hebben een aantal dames deze vraag ook aan diverse wasmachinefabrikanten (oa Miele) gesteld. Antwoord van oa Miele is: niet doen! Het kan idd aluminium onderdelen van je wasmachine aantasten.

Ik heb het ook meer gehoord hoor, van mensen die dachten op deze manier geld uit te sparen en soda te gebruiken bij hun waspoeder. Resultaat: een onherstelbaar kapotte wasmachine.

groetjes Jessica

20.51. Zuinig wassen

Als je de machine en of de droger 's avonds aanzet is het goedkoper, want dan gaat er een goedkoper tarief in. Ik doe het ook aanzetten voor ik naar bed ga. En in de zomer hang ik de was buiten dan hoef ik niet die droger te laten draaien dat scheelt weer. En ik zet me wasmachine op een kortere was programma, dat scheelt.

Melanie

20.52. Zuinig wassen

Hoi Melanie,

Je schrijft dat 's nachts wassen goedkoper is. Maar dat geldt alleen als je 2 stroommeters in je meterkast hebt. Anders maakt het niets uit. Ik was NOOIT 's nachts. De reden waarom niet is dat een vriend van ons brandweerman is en ons eens verteld heeft dat 90% van de branden die 's nachts ontstaan, ontstaan door de wasmachine en/of droger die dan aan staan (want ja... een ongeluk zit in een klein hoekje en 's nachts merk je minder van evt. "rare" geluiden of geurtjes dan overdag!) Brrrrrr.. ik moet er niet aan denken dat we liggen te slapen en er ontstaat brand. Echt, dat is mijn grootste nachtmerrie! Dus voor MIJ 's nachts geen wasmachine/droger aan! Brrrr!

Groetjes Sonja

20.53. 's Avonds wassen

Hallo,

Ik was ook s'avonds bij ons in zuid holland heb je al om 9 uur goedkoop stroom, dan is je was toch al om 11 uur klaar. Je kan ook het gevaar beperken door een brandmelder naast de wasmachine te hangen brand, kan ook overdag gebeuren als je er even niet bij bent. Of je wasmachine in de schuur als dat mogelijk is.

groetjes Anne

20.54. Wasnoten en geurtje?

Ik gebruik nu enige tijd de wasnoten met groot genoegen. Het enige dat ik mis is een lekker geurtje aan mijn was! Ik gebruik geen wasverzachter omdat mijn dochters een heel gevoelig huidje hebben en zoek dus een oplossing om TOCH dat lekkere geurtje te krijgen maar dan niet kunstmatig. Ik experimenteer nu met etherische lavendelolie maar dat werkt ook niet echt. Heeft iemand anders nog ideeen?

Alvast bedankt! Marjon

20.55. Wasnoten aan 15,20 euro/kilo

www.sensitiveshop.nl

ik wil er ook binnenkort meebeginnen en zag ze hier staan voor 15,20 euro.

Eefje

20.56. Wasnoten

Hoi

Ik gebruik al een tijdje wasnoten en ben er super tevreden over. Mijn dochters hebben last van exeem en het is een stuk minder al. Ik ga in ieder geval niets anders meer gebruiken. Eerst gebruikte in natraal voor de was, maar dat is echt heel duur vind ik.

En bedankt, de wasnoten zijn daar echt goedkoper.

Rianne, moeder van 2 kinderen (geen groot gezin)

20.57. Wasnoten wassen goed!

Heb pas wasnoten gekocht en ben er wel tevreden over. Duur vind ik ze niet, zeker niet omdat ze ecologisch zijn. Da's voor mij heel belangrijk.

Eefje

20.58. Proefzakjes met 4 wasnoten voor € 1,50

Graag wou ik nog even meedelen, dat wij ook proefzakjes met 4 wasnoten te koop hebben voor € 1,50 incl. verzendkosten. Op deze manier kun je de wasnoot eens uitproberen, zonder eerst een halve kilo of meer te bestellen. Tevens heb ik een klein voordeeltje gevonden bij de action: Wanneer je echt vieze vlekken hebt in de was, kun je dit even voorweken met OXI-Quick (vlekkenverwijderaar op basis van actieve zuurstof, deze kost maar € 2,59 (1200 gr) Op deze manier krijg je geen zouten in de wasmachine (zout werkt vernietigend voor de machine). Uitspoelen en daarna gewoon wassen met wasnoten en je hebt een heerlijke schone was! www.wasnoot.nonimorinda.nl


20.59. Nog voordeliger

Ik heb ze nu ook voor € 15 gezien bij Biona.

Gerda

20.60. 1,5 euro voor 4 wasnoten?

Bij ons in Belgie kost een postzegel 44 cent, dus één euro voor 4 wasnoten waar je twee maal één machine mee kan laten draaien: winstbejag? Is duurder dan waspoeder hoor! Het resultaat van één of twee machines wassen met wasnoten is niet te zien! Ik ben een grootverbruiker van wasnoten en ik moet wel eerlijkheidshalve toevoegen dat ik ééns in de zoveel tijd alle was was met waspoeder! Ik heb ondervonden dat ik niet alle was proper krijg, of dat er zaken zijn die er echt niet uitgaan met wasnoten.. jammer! Alle toegevoegde producten oxi-ik-weet-niet-wat maken het maar duurder.

Neen, ik ben hierin liever eerlijk, en gebruik zoveel mogelijk wasnoten, maar af en toe...

Dominique

20.61. Waarom dan toch?

Als wasnoten dan duurder zijn dan waspoeder, en het dus ook niet schoner wast, zelfs niet eens net zo schoon... waarom dan in vredesnaam toch wasnoten? omdat de een of andere slimme importeur/ verkoper ons wijsmaakt dat het toch beter zou zijn? Het kon mij niet onvertuigen om van het gewone poeder af te stappen. Het poeder dat volgens mij toch aan de in Nederland gestelde milieu eisen voldoet.

Esmee

20.62. Tóch een frisse geur bij gebruik wasnoten

Om muffe geuren te voorkomen na wassen met wasnoten is het aan te raden enkele druppels etherische olie op het waszakje te druppelen of toe te voegen aan het wasverzachter-bakje. Teatree olie heeft bv. een desinfecterende werking. Citroenolie is verfrissend. Groetjes,


www.wasnoot.nl

20.63. Zelfgemaakt wasmiddel

Ik kijk al een tijdje mee op deze site en vind het een erg goede!!

Ik ben zelf een alleenstaande moeder met drie kinderen (dus niet zo'n heel groot gezin) en kan jullie budget tips goed gebruiken. En die tip over zelfgemaakt wasmiddel is helemaal fantastisch, werkt erg goed en de was ruikt heerlijk.

Harstikke bedankt en ga zo door!!

Debbie

20.64. Zout in de machine en wasnoten

Inderdaad, ik gebruikte ook zoutkristallen in mijn wasmachine. Ik was daar zeer tevreden over tot mijn machine het begaf. Aan de inoxtrommel mankeerde niets, maar die was bevestigd met aluminium onderdelen en die waren helemaal aangetast. De goedkope zoutkristallen kostten mij een nieuwe machine. Sindsdien was ik met wasnoten. Ik woon in Gent en kocht die eerst hier in de biowinkel aan 26 euro per kilo. Nu heb ik via internet 4 kilo besteld bij Biona en met alle kosten meegerekend (de noten, verzendkosten en extra bankkosten omdat het een op een rekening in het Nederland gestort werd) betaalde ik nu 17 euro per kilo. En daar moest ik me zelfs niet voor verplaatsten: ze worden (heel snel) thuisgeleverd. Het gemak dient de mens!

Vera

20.65. Verschil in tarief avond of nacht

Hallo,

Je kan verschillende tariefen afsluiten bij nuon ik denk dat jullie nachttarief hebben dan gaat het goedkope stroom pas om 23.00 in wij hebben avondtarief dan gaat het al om 21.00 in misschien de moeite waard om het eens te bekijken op nuon.nl.

groetjes Anne

20.66. Goedkoop schoonmaakmiddel

Met zuiveringszout (oftewel baking soda) kun je vele kanten op, vooral in combinatie met azijn is het als schoonmaakmiddel goed te gebruiken. Ook goedkoop. Op de website van de gulden gulden staan allerlei tips.

Brigitte

20.67. Ossengal zeep

Heeft iemand hier ervaring met Ossengal zeep? Kun je hiermee ook goed vlekken uit kleding krijgen? En kun je het bij je wasmiddel toevoegen?

Laura

20.68. Wasnoten

Je hebt de wasnoten erg duur betaald. Bij diverse bedrijven kan je een proefzakje met wasnoten kopen. Als je ze via internet bestelt, heb je vaak al 2 kg. voor € 30.00 incl. verzendkosten. Kijk eens op www.wasnoten.nonimorinda.nl. Ik gebruik de wasnoten al geruime tijd en ben heel tevreden. Je kan ze ook op 60 graden gebruiken. Voor de geur gebruik ik in het laatste spoelwater azijn met enkele druppels etherische olie. Hiervoor koop ik de goedkoopste van Jacob Hooy.

Jet

20.69. Ossengalzeep

Hoi,

Beter dan gelijk welke artificiële & dure vlekkendepper! Ossengalzeep gebruik ik voor alle vlekken, ik maak het blokje een beetje nat door onder de kraan te houden, wrijf krachtig op de (verse & vooral nog ongewassen) vlek tot er duidelijk zeepresten opliggen, en dan hop, gewoon de machine in met de rest van de was en ons gebruikelijke waspoeder (Le Chat in poeder). Meestal is de vlek dan helemaal weg.

Voor héél hardnekkige toestanden, moet je eigenlijk met ossengalzeepschilfers wassen die je in bvb een plastic wasbol doet in de machine.

Voor witwas die wat grauw wordt na verloop van tijd, heel soms wat laten voorweken in water met een scheutje javel, maar niet dikwijls: slecht voor het milieu, tast de structuur van de vezels aan, en nawassen met een "regulier" waspoeder, anders blijft het naar javel ruiken, onze "Le Chat" is immers reukloos.

En steeds: een scheutje javel in het wasverzachtingsbakje.

En ja, ik ben de "wassende" man in huis, mijn vrouw doet "de kook". Ieder zijn ding.

Succes met de vlekken, Ivo

20.70. Vlekkenmiddel bij witte was

Ik gebruik als vlekkenmiddel tabletten voor het kunstgebit. Deze verwijdert zweetvlekken e.d. erg goed. En maakt alles weer mooi wit. Even inweken en daarna je normale wasprogramma draaien. Kunstgebittabletten werkt ook prima om je wc super schoon te krijgen of je waterkoker te ontkalken.

Janneke

20.71. Zout en/of soda in wasmachine

Beste mensen,

Over het gebruik van zout en soda in de wasmachine het volgende; door combinatie van zouten (en dus ook soda) met water en metalen ontstaat electrolyse; het water zorgt als geleider voor stroompjes van de edelste metaalsoort naar een minder edele metaalsoort. Als je in zeewater een schip met roestvrijstalen bodem naast een schip met aluminium bodem legt, vallen al gauw de gaten in het schip met de aluminium bodem.

Velen van jullie zullen misschien ook wel de ouderwetse methode kennen van zilverpoetsen: het zilver in aluminiumfolie wikkelen en in een kunststof bak leggen, er heet of zelfs kokend water en er een of twee eetlepels soda aan toe voegen en het vuil en de aanslag bruist ervan af zonder dat je zilver slijt.

Ook geschikt voor andere metalen (goud bijv. of verzilverde dingen) zolang je maar niet de metaalsoorten mixt! (dan kan de aanslag van je goud bijvoorbeeld naar het zilver gaan dat je erbij gestopt hebt) Het principe is dat de aanslag via het water met soda naar het folie geleid wordt, dit wordt helemaal zwart en valt uit elkaar. Je zilver nog even naspoelen met schoon water en droogwrijven en klaar is kees. Probeer het maar eens, het werkt echt! (o ja, geen kokend water gieten op niet massieve delen zoals soms bij bestek, dan kunnen ze scheuren)

Ik ben geen wasmachinefabrikant maar het lijkt mij sterk dat alle onderdelen in een wasmachine van hetzelfde metaal gemaakt worden, dus ga maar na wat er op de lange duur met je machine gebeurt, nog afgezien van de rubbers, die waarschijnlijk ook aangetast worden door het zout. Dus zout of soda in de wasmachine? Als je dit zilverpoetstrucje kent doe je het nooit meer!

Succes met wassen! Murja

20.72. Wasnoten in Belgie

Op deze site zijn de wasnoten in Belgie ook goedkoop: www.bio-nomi.be

Groetjes, Karin

20.73. Azijn als wasverzachter

Ik gebruik al 15 jaar azijn ipv wasverzachter, dit omdat mijn oudste zoon last heeft van zeer ernstig eczeem. Mijn was ruikt niet naar azijn, als je het wel ruikt gebruik je teveel azijn! Daarbij is het gebruik van azijn ook nog es goed voor je wasmachine, je ontkalkt bij elke wasbeurt je machine en dus geen last van verkalkte onderdelen! Mijn wasmachine gaat nu al weer 15 jaar mee en nog nooit 1 reparatie gehad! En nu denken jullie waarschijnlijk dat ik een duur merk wasmachine heb.... niet dus, ik heb gewoon een wasmachine van het merk bleu air! Die destijds 700 gulden kostte!

Marit

20.74. Wasnoten kunnen goedkoper zijn!

Wasnoten kunnen heel wat goedkoper zijn bij groter aankopen, misschien gezamenlijk aankopen. Zo kun je bij www.bio-noni.be 10 tot 18kg wasnoten kopen aan 9€/kg + verzending 10€ BE, 12€ voor NL. Special voor de leden van, grootgezin (vermelden) halveren wij de verzendkosten.

Vriendelijke groeten,

20.75. 10 tot 20 kilo wasnoten voor € 11,00 per kilo

Hallo,

Voor grote gezinnen: Bij www.wasnoot.nonimorinda.nl10 tot 20 kilo voor 11 euro inclusief verzendkosten. Tevens hebben wij de prijs per kilo laten zakken naar 9 euro; + € 4,50 aan verzendkosten.

Met vriendelijke groet,
Carolien Sikma
Nonimorinda Sneek

20.76. Wassen met koud water

Het waspoeder wat je in koud water zou kunnen gebruiken is een nieuwe variant van het merk Ariel, of het goed werkt zou ik niet kunnen vertellen omdat ik niet van plan ben het te kopen, maar ik heb het wel op de reclame gezien. Ik vraag me af of het niet goedkoper is om vooral als je voor veel personen de was moet doen, een goedkoop poeder te kiezen en dan op 40 graden te wassen. Dat nieuwe snufje van Henkel of Unilever, ik weet zo niet uit mijn hoofd waar Ariel onder valt, zal heus toch door de consument betaald moeten worden. Het schijnt met gewoon poeder ook te werken heb ik eens ergens gelezen. Iemand schreef toen dat de verwarming van zijn wasmachine kapot was, dit had hij per toeval ontdekt maar hij kon niet vertellen hoe lang dat al zo was.... de was werd gewoon schoon, daar had hij het dus niet aan gemerkt. Zelf was ik met het poeder van de Aldi gewoon op 40 graden... wel doe ik er iets minder in als op de verpakking staat. Tot nu toe geen klachten.

Esmee

20.77. Koud water

Inderdaat, mijn vrouw doet de was met zeeppoeder ariel in de wasmaschine en dan gewoon koud water. Bonte was, licht of donker, de witte was op 30 graden, alles is schoon. En als wasverzachter schoonmaakazijn.

gegroet L J

20.78. Wassen met waspoeder

Ik gebruik al jaren dash 2 in 1. Ik koop meestal een aantal koffers tegelijk als het in de aanbieding is. Een koffer is ruim 5 kg voor 6,99. En doe er dan heel lang mee, een koffer is voor 54 wasbeurten

Ik doe er extra lang mee, want ik gebruik de helft van de hoeveelheid en was op 40 graden en ondergoed en handdoeken op 95 graden. Ik houd van schoon en fris. Ik was met name na 23.00 uur 's avonds en in de weekenden. Dan gebruik ik het goedkope stroom omdat ik een dubbele electriciteitsmeter hebt. Stroom is lang zo duur niet als gas, krijg voor stroom altijd terug.

In Dash 2 in 1 zit wasverzachter en het ruikt ook nog eens lekker fris en het wast goed schoon. Voor mij geen andere waspoeder meer. Vooral in de aanbieding is het goedkoper. Het is er dan in poeder en vloeibaar.

Jolanda

20.79. aldi/lidl waspoeder

Ik koop mijn waspoeder bij de lidl en dat is heel erg goed en wast ook goed schoon, volgens de consumentenbond is dat wasmiddel als beste getest . En belangrijk, het is niet duur

Petra

20.80. Heel tevreden

Ik gebruik ook al jaren Ariel, ben hier heel tevreden over, ik schakel af en toe eens over naar een goedkoper merk (het is wel duur), maar keer toch elke keer weer terug naar het goede oude vertrouwde poeder Ariel dus, ruikt zo lekker fris, en de was is altijd schoon.

Misschien is er iets met de afvoer van je machine? Of laat je je natte was te lang zitten in de trommel? Met Ariel heb ik nog nooit rare geurtjes gehad, wel met goedkoper wasprodukten. Ik verander niet meer van merk,

groetjes, Jill

20.81. Wasmiddel

Toevallig had ik bij de Wibra een bus vaatwasmiddel gekocht voor maar 2 euro, maar dat was echt bagger, dat heb ik na 4 x weggegooid, helaas. Els

20.82. Wasmiddel wibra bagger

Toevallig had ik bij de Wibra een bus vaatwasmiddel gekocht voor maar 2 euro, maar dat was echt bagger, dat heb ik na 4 x weggegooid, helaas.

Els

20.83. Wibra wasmiddel

Jaren geleden hadden ze ook zo'n actie. Gezien ik toen nog op kamers woonde kwam de lage prijs mij natuurlijk goed uit. De was is niet schoon te krijgen en er blijft een muffe geur in hangen. Niks fris en schoon. Weggegooid geld dus.....

groetjes K

20.84. Wibra wasmiddel

Ik heb het wasmiddel wel zien staan, volgens mij heet het: Tricel. Twee weken geleden hadden ze dat wasmiddel ook bij de action in een 5 kg pak. Ik heb dit wasmiddel nog niet geprobeerd omdat er achter op het pak bij de dosering stond dat je er 4 keer zoveel in moest doen als bij mijn huidige wasmiddel (tandil van aldi). Dat heeft mij doen besluiten het dan maar niet te nemen. Toch zag ik veel mensen in de action met zo'n pak sjouwen en als jij schrijft dat het bij wibra uitverkocht is zal het vast zo slecht nog niet zijn toch? Voor die ene euro zou ik het er maar op wagen als je de kans krijgt om een pakje mee te nemen. Ik heb dus echt alleen naar de dosering gekeken, wie weet wast het wel hardstikke schoon dat weet ik dus niet....

Esmee

20.85. Ariel waspoeder

Ik ben het met Jill eens, ook ik gebruik al een tijdje ariel waspoeder en bevalt me erg goed. Was wordt goed schoon en ruikt lekker fris. Ik heb weleens gehoord dat als je steeds van wasmiddel verwisselt, dat dat niet goed is voor je wasmachine. Ik weet niet of dat klopt, maar af en toe stap ik ook wel eens over op een goedkoop wasmiddel (lidl) maar niks haalt het bij mijn oude vertrouwde wasmiddel.

Petra

20.86. Besparen op waskosten

Ik ben geen moeder van een groot gezin maar probeer ook op waskosten te besparen. Onlangs las ik een artikel in het AD over Magnetische wasbollen. Na wat informatie aanvragen via email en speurwerk op internet (waardoor ik op deze site kwam) heb ik wat meer info en ik ga de bollen zeker proberen. De bollen zouden levenslang meegaan maar als ze 3 of vier jaar mee gaan bespaar je nog op je waspoederkosten. Ze zijn 49,95 euro per set excl 5 euro verzendkosten.

Enige nadeel van de bollen dat je was niet ruikt maar wel goed voor mensen met allergien. Meer informatie kun je vinden op www.waswonder.nl.

Verder zag ik de opmerking dat 's nachts wassen op goedkope stroom gevaarlijk is. Ben ik het wel een beetje mee eens maar als je een wasmaschine hebt waar je de starttijd mee kunt uitstellen kun je zorgen dat je was net voor 7 uur klaar is. Als het bijna ochtend is slaap je meestal niet meer zo diep en zou je het eerder merken als de maschine in brand vliegt. Een tweede voordeel hiervan is dat je was niet van 12 uur (als de nachtstroom om 11 uur ingaat) 'snachts tot 7 uur 'sochtends nat in de maschine ligt.

Vr gr Christa

20.87. Ariel

Ik hoorde pas van een kennis dat als je met koud water wast je meer kalkaanslag in de wasmachine krijgt. Is hier iets van bekend?

Geesje

20.88. Wasmiddel Aldi

Ik gebruik voor mijn bonte (groen van kleur) en donkere (oranje van kleur) was de vloeibare wasmiddelen van de Aldi! Ook de wasverzachter heb ik al jaren van de Aldi, en dan vooral die witte (van het merk FEE) ruikt heerlijk, maar is ook goed te gebruiken voor mensen met allergieen. Voor mijn witte was gebruik ik altijd grootverpakkingen waspoeder, meestal Sunil of Omo. Scheelt je echt een hoop geld dan telkens die kleinverpakkingen te moeten kopen. Wij zijn een gezin van 4 personen( 2 volwassen en 2 kids) en ik was elke dag toch zeker wel 2a3 trommels, maar ik doe haast een jaar met zo'n grootverpakking.

Ook doe ik bij de witte was nooit geen wasverzachter, daar ik de witte was altijd in de droger doe. Alleen in de zomer als ik het buiten te drogen hang, dan doe ik er een klein scheutje bij, omdat het anders zo hard opdroogt. Maar doe ik het in de droger, dan wordt het vanzelf al zacht. Mijn donkere kleding en bonte hang ik altijd te drogen, en heb geen last van vocht en/of schimmel in huis! Ik heb 2 wasrekjes die ik in het trappegat hang, warmte trekt altijd omhoog, dus mijn was is zo droog! ( plus dat je donkere en bonte was niet zo snel slijt als dat je het in de droger doet)

Ook scheelt het een hoop om niet zo warm te wassen. Mijn bonte en donkere kleding gaan nooit warmer dan 30 graden en mijn witte was nooit warmer dan 60 graden. En zelfs dan gaan alle vlekken eruit, ook die van mijn jongste van 9 maanden die nogal behoorlijke vlekjes kan maken van eten en of fruit of sapjes, je kent het wel!

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben, voor vragen kun je me altijd mailen.

Groetjes Luus

20.89. Ariel

Ik gebruik de vloeibare ariel, voor witte en donkere was. Ik heb een 7 kilo wasmachine, ik was op kort programma 30 graden, heel weinig ariel en binnen 42 minuten is mijn was schoon. Echte vlekken even voorbehandelen met een beetje pure ariel erop, en wassen! Ik heb ook goedkope wasmiddelen gebruikt, maar ariel beval het beste. Op 30 graden toch alles schoon, zo houd je geld in je zak.

Sandra

20.90. Groene zeep

Beste Alice

Met groene zeep bedoelen ze vloeibare zeep van Driehoek, het is ook wel verkrijgbaar onder andere merken. De kleur van de zeep is niet groen maar geel. Vroeger was dit alleen verkrijgbaar in kuipjes, toen was het nog niet vloeibaar maar dik geleiachtig. Volgens mij is het in alle supermarkten verkrijgbaar.

Groetjes Loes

20.91. Groene zeep

hallo Loes,

ik wil even reageren, de groene zeep in het kuipje is nog steeds te koop hoor, bij de meeste supermarkten. ik zelf gebruik het ook voor de kids, en ben er dik tevreden mee. dat wou ik even kwijt

groetjes van petra

20.92. Goedkoop wassen

Sorry hoor voor de mensen die het doen, maar dit lijkt me echt vies! Zout haalt namelijk nooit alle bacterien eruit, dat doet de kleine hoeveelheid chloride in wasmiddelen en dit zit niet in zout en met allesreiniger. Tja zal misschien wel besparen maar het idee dat er nog onzichtbare beestjes in mijn kledij zou zitten maakt mij al misselijk bij de gedachtten.

Mijn gezin bestaat uit: 1 volwassene en 4 jonge kinderen (meiden) van 6 jaar, 4 jaar, 1,5 jaar en 1 maand. Ik heb een dag en nachtmeter, dus ik was in het week-end of 's avonds. Ik heb een droger (A-klasse) en heb 3 donkere wassen en 4 witte wassen (moet ik wel zeggen dat ik iedere 3 dagen alle beddengoed verschoon en mijn kinderen en ik hebben iedere dag schone kleding aan en iedere avond een schone pyama) en ik was alleen op zaterdag de hele dag door. Ideaal vind ik en ik heb het wasmiddel van de ALDI (wasgel) dit ruikt lekker en is als beste getest in het programma :"Kassa". Het kost je E 2,34. Ik doe met 2 flacons (voor wit en bonte goed) 3 weken ongeveer je heb namelijk maar anderhalve dop nodig op 5 kg goed. En ik was alles op 30'C en versneld programma (45 minuten).. en zelfs ingedroogde chocoladevlekken (chocomelk en pasta) op witte truien wast hij moeiteloos schoon zonder voorweken.

Het is het proberen waard toch?

groetjes weetmommy

20.93. Zure lucht van azijn

Als het stinkt, want een zure lucht vind ik stinken, waarom gebruik je het dan? Krijg je geen commentaar van de mensen om je heen? Ik leef vrij zuinig en ben echt bereid dingen uit te proberen en over te nemen, maar het moet wel schoon worden en niet stinken.

Om even terug te komen op die vraag van die mevrouw of soda schadelijk is:

SODA = is niet schadelijk. Tuurlijk teveel is nooit goed. Maar ik gebruik soda op aanraden van Electro plaza om de wasmachine kalkvrij te houden. Dit geldt tevens voor een vaatwasser.

AZIJN = is schadelijk voor: lingerie, zijde, satijn en andere "dune"stoffen zoals badpakken e.d. Voor wol is het wel goed maar heel weinig. Het tast overigens wel de kleuren hard aan. Wat nu rood is is over 12 wasbeurten licht rood/donker rose. En dat is met alle kleuren.

SHAMPOO = Ik heb hier en daar navraag gedaan bij de nodige deskundigen en mijn oma, die vroeger in een stomerij gewerkt heeft. Zij zeggen me dat je beter geen shampoo kan gebruiken omdat de resten te "zwaar" zijn voor de wasmachine en deze 3 jaar eerder kapot gaat daardoor. Tevens is het voor je was (vezels) zeker niet aan te raden omdat het te agressief is. Maakt overigens niet uit welke shampoo.

20.94. Besparen op wasbollen

Christa,

Bij ons gaat de nachtstroom in om 22:00 uur en het is belachelijk dat je zegt dat de stroom dan gevaarlijk is! Je maakt mensen bang waardoor ze dan overdag gaan wassen en dan meer energiekosten kwijt zijn. Daarnaast was jij waarschijnlijk in een bovenlader omdat je zegt dat je was in het water blijft staan tot smorgens? Zou het niet tijd voor je worden om een A-klasse wasmachine te halen als je toch wilt besparen? Een bovenlader is gemiddeld oud en niet echt besparend dan he?

En nogmaals, nachtstroom is hetzelfde als dagstroom, denk je dat er een andere soort stroom door je kabeltje komt van je netwerkbeheerder? hahaha.. sorry

Nathalie

20.95. Reactie op magnetische wasbollen

Hoi ik wilde even reageren op het stukje van christa 8.147. Na het stukje gelezen te hebben, heb ik de wasbollen besteld. Na een week kreeg ik ze binnen en na de beschrijving uitvoerig te hebben gelezen heb ik er een was mee gedraaid. Ik heb wel een half dopje wasverzachter toegevoegd. Toen de was klaar was werd ik helemaal blij! De was was lekker zacht en voelde niet stug aan het rook neutraal en droogde snel. Tevens is mij opgevallen dat de was minder kreukelt en natuurlijk was de was goed schoon. Als dit echt levenslang mee zal gaan, bespaar je echt een hele hoop. Ik heb er nu totaal 10 wassen mee gedraaid en ben nog steeds tevreden. Ook bespaar je een hoop water door het spoelprogramma over te slaan! Wel even in de gaten houden en je kunt de klok van de wasmachine zo een stukje verder draaien naar wasverzachten, gebruik je deze niet draai je hem gewoon door naar centrifugeren, scheelt tijd en geld.

Ancika

20.96. Wasnoten en wasmagneten in België

In Mechelen bevindt zich een winkel die zich richt op milieubewust leven. Wij verkopen daarom alternatieven voor milieuvriendelijk wassen zoals Indische wasnoten en wasmagneten. De prijzen voor de wasnoten zijn momenteel 16.50 euro per kilo maar gaan binnenkort nog zakken wegens een nieuwe levering tot ongeveer 12 euro per zak. De wasmagneten gaan hier de deur uit voor 49.95 euro. Voor meer info kan je terecht op www.denieuwemens.be.


20.97. Even in de droger

Je was even in de droger en dan ophangen. Vooral je handdoeken worden dan lekker zacht, het hoeft geen uur in je droger, scheelt ook weer in stroomkosten dan hoef ik ook niet te strijken, scheelt ook weer! Want als je het zo ophangt wordt het kreukelig en hard.

Ingrid

20.98. Waspoeder slecht voor wasmachine

Als je echt goedkoper uit wilt zijn, dan moet je geen waspoeder gebruiken. Waspoeder lost niet volledig op dit leidt ondermeer tot verstopping van de wasmachine. De wasmachine gaat door het gerbuik van waspoeder minder jaren mee. Het is dus beter om vloeibaar wasmiddel te gebruiken of wasnoten.

Jolanda

20.99. Verschillende waspoeders uitproberen.

Hallo allemaal, ik heb een groot gezin van 7 personen de jongste van 3 maanden en de oudste van 12 jaar en wij als ouders. Ik heb veel wasmiddelen gebruikt. In het begin, toen de oudste nog baby was, heb ik gewassen met die dure ariel. Geen schoon resultaat. En toen de 2e kwam met omo. Dat ging gelukkig beter maar zij kreeg exceem hiervan. Toen overgegaan naar goedkoopste merk. Dat wast niet schoon, bleekt wel prima, maar voor exceem ook niks.

Toen kwam de 3e, en ben ik neutraal gaan gebruiken. Erg duur, wast redelijk schoon en de exceem werd van onze tweede minder. Toen de aldi waszak; toen het goedkoopste, waste goed schoon, maar daar kregen wij allemaal de kriebels van. Daarna una geprobeerd van de aldi, dat ging al beter.

Daarna kwam de 4e, en kwam de tandil in de aldi. Dat is een prima wasmiddel, nooit geen ander meer. Alle was prima schoon. luiers (katoen) pies ondergoed, noem maar op. Ik vindt de wasnoten erg duur. Ik was 1x per dag, tenzij er nat goed is luiers beddengoed e.d., dan 2x per dag. En dan 1 om 09.00u en 1 om 23.00u, en speel het constant kiet bij de energieleveransier.

gr nel

20.100. 2x per dag wassen

Ik heb ons op rantsoen gezet, en probeer echt maar twee keer per dag te wassen (met 13 personen). Elke dag een bed erbij. Heel goed kijken wat nou eigenlijk niet vies is en dat gewoon weer opvouwen. Is er veel gewone was, dan maar een dag geen bed verschonen. Is er weinig, dan eens een jas oid. erbij. En vollere trommels. De droger probeer ik helemaal niet meer te gebruiken.

Het lukt me goed nu, het wordt gewoonte om alles maar zo in de was te gooien. Mijn lading dagelijkse was is ongeveer gehalveerd nu.

Antoinette

20.101. Poeder of vloeibaar?

Laatst had mijn wasmachine (Miele) kuren. Aangezien ik een servicecontract voor 10 jaar heb, meteen de servicedienst gebeld. Er was een luchtslang verstopt. De storing was zo verholpen. De monteur adviseerde mij niet met vloeibaar wasmiddel te wassen, maar met poeder. De meningen zijn dus duidelijk hierover verdeeld. Helaas volg ik zijn advies niet op, omdat vooral bij donkere was de poeder niet goed oplost.

Marie

20.102. Waspoeder slecht?

Heb alles recenties nagekeken die er te vinden waren toen we onze wasmachine wilden kopen. Op de site van kieskeurig.nl staat het advies van een monteur dat je geen vloeibaar wasmiddel moet gebruiken maar gewoon poeder. Het heeft te maken met het behoud van de lagers. (dit staat trouwens ook in de gebruiksaanwijzing van de machine). Heb sinds ik waspoeder gebruik geen last meer van muffe, stinkende was. Met mijn vorige machine gebruikte ik vloeibare Persil en toch rook de was nooit echt lekker fris. Dus naar mijn idee en ervaring blijf ik echt wel Persil waspoeder gebruiken.

Cristel

20.103. Waspoeder of vloeibaar?

Ook in de gebruiksaanwijzing van mijn wasmachine staat dat je geen vloeibaar wasmiddel moet gebruiken. Ik kreeg een fles en tja toch gebruiken want het rook wel lekker (persil) maar na 3 wassen deed de machine al raar. Na een 90 graden was was het euvel verdwenen. Ik toch weer eigenwijs en weer een paar keer achterelkaar gebruiken. Weer hetzelfde probleem. Nu was ik om de 3 a 4 keer met vloeibaar omdat ik dat wel lekkerder vind ruiken en gaat het goed met de machine. So far so good.

Ellen

20.104. Muffe was

Ik vond het geweldig om te horen. Sinds kort gebruik ik ook vloeibaar wasmiddel en ook mijn was ruikt niet meer lekker. Dat het verband zou hebben met mijn vl.wasmiddel was ik echt niet opgekomen, ik ga dus weer terug naar de poeder.

Evelyn

20.105. Soda in de wasmachine

Zelf heb ik ook de tip uitgeprobeerd en wat soda bij de was gedaan. Dit beviel me helemaal niet, het wasgoed werd op den duur vreselijk hard en voelde heel onprettig aan bij het dragen. Ik deed er toch maar een heel klein beetje bij. Ben er toen gauw mee gestopt, maar het duurde nog een hele poos eer alle wasgoed weer "normaal" aanvoelde. Niet doen dus!

Willy

20.106. Gebruik eens wasmachine monteur van H.G

Ik laat 1x per 6 maanden de wasmachine om 23.00u draaien, leeg op 60 graden met wasmachine monteur, prima spul en ik heb nog nooit te maken gehad met kapotte lagers en ruberrren slangen e.d Het enige wat pas vervangen moest worden: de wasmachine kraan, wegens kalk. Probeer het maar eens, dan heb je ook weer een frisse was en een schone machine!

groetjes nel.

20.107. Etherische oliën

Ik heb gelezen op huishoudlpaza.nl dat etherische oliën de rubbers van de wasmachine aantasten, niet zo'n goed idee dus! Ik maak trouwens zelf wasmiddel van marseille-zeep (van diezelfde huishoudplaza) en dat ruikt van zichzelf al heerlijk in elke geur die je maar wilt! Jammer genoeg alleen te koop in België en Frankrijk dus vakantiegangers:let op!

Femke

20.108. Vraag over handwas

Hoi, mijn naam is Lisette en ik woon tijdelijk (een jaar) in een stacaravan met man en zoontje van 3. Mijn zoontje maakt niet veel vuil, dat is best te doen. Maar mijn man werkt buiten en zweet erg veel en maakt dus 2 setjes kleding vuil per dag.

Probleem: alles moet op de hand, want de wasserette hier is 3,50 per was. Dus was ik bijna alles op de hand. Maar ik doe vast iets fout want veel kleding blijft vies of stinkt ook. Ik heb geen warm water dus het water voor de was komt zo uit de grond.

Kan iemand mij helpen hiermee?

Alvast bedankt.

groetjes Lisette

20.109. Vraag over handwas

Hoi,

Hier een tip.

Doe de was en water en wasmiddel in een stevige grijze vuilniszak. Knoop hem dicht met een touw, zodat je het weer kan gebruiken. Flink schudden met de zak en hang het dan in de zon. Zo wordt het water gratis warm en dan kan het wasmiddel ook beter zijn best doen. Aan het eind van de dag nog even flink uitspoelen en schoon is je was.

Veel succes ermee. Groetjes K

20.110. Handwas - Lisette

hallo Lisette,

De echt vuile was krijg je volgens mij met koud water toch echt niet schoon hoor.

Kun je geen water koken in de caravan en daarmee de was doen? Eerst een poos laten weken met bijv. Biotex.

Sterkte en een hartelijke groet van Nina

20.111. Antwoord op handwas

hoi,

ik begrijp de situatie en zou in jouw plaats ten eerste een goed wasproduct gebruiken zoals dreft en dash en ten tweede een klein beetje azijn bij het spoelwater doen en ook een goede wasverzachter gebruiken. Desnoods wat eau de cologne of lavendelolie bij het spoelwater.

Veel geluk. Tine

20.112. Vraag over handwas

Bedankt alvast voor de tips. Ik gebruikte eerst speciaal spul en dat werkte prima op zich maar niet goed genoeg. En nu heb ik biotex van die groene maar dat krijg ik bijna niet uitgespoeld. Water koken is niet echt een optie omdat je dan liters moet koken en dat in een fluitketel of pan is erg veel tijd want erg veel wasgoed.

Ter vergelijking: ik laat de was inweken in zo'n zandbakschelp, jullie begrijpen vast wat ik bedoel. Die zit vol met 1 wasje, net als mijn waslijn, die kan met veel pijn en moeite zo verdeeld worden dat er bijna 2 op passen. Ik heb in totaal zo'n 8 wassen per week, nu t warm wordt en er veel gezwommen wordt (ik hang de handdoeken tussendoor op dus die worden 2 a 3x gebruikt) zullen dat er al snel 10 worden.

Dat betekent dus soms 2 wassen per dag. Ik doe ruim een uur over 1 was, als ik dan water moet gaan koken wordt de was doen een dagtaak.

Zou t niet minder kosten, tijd meegerekend enzo, als ik toch naar de wasserrette ga?

groetjes Lisette

20.113. Tips!

Erg vuil witgoed (vieze sokken van de kinderen, vuile slipjes etc) kun je ipv op 60/90 graden wassen, ook eerst voorweken en vervolgen op 40 graden wassen, wordt briljant schoon!

Momenteel gebruik ik voor het voorweken Robijn voor de witte was, deze was enkele weken geleden gratis bij enkele verzorgingsproducten bij kruidvat. Je gebruikt gewoon warm water en een normale dosering wasmiddel, wel belangrijk om het zeker een uur te laten weken, vervolgen het vocht eruit wringen en gelijk in de wasmachine. Kort programma gebruiken voor de witte/bonte was en op 40 graden wordt uw vuile witgoed ook harstikke schoon! Dit scheelt water en energie.

Anne

20.114. Olievlekken

Hallo hier, even een tip van mij. Ik heb wel eens olievlekken op mijn kleren als ik aan het bakken ben en dan gebruik ik een citroen afwasmiddel voor de vlekken. Werkt erg goed: even inwrijven en dan in de wasmachine. Ook voor de bonte was, wat kleurecht is. En als je vlekken hebt op kleren dan altijd eerst met koud water behandelen, anders brand je de vlekken in de kleding als je het met heet water doet.

Elly

20.115. Sanny wasbollen

Hallo, ik las het artikel over die wasbollen. Toevallig gebruik ik die ook en ze komen van het merk HARA, een verkoop organisatie die ook andere duurzame artikelen voor de huishouding hebben. Inderdaad het werkt goed.

Gon

20.116. Wasnoten

Ik heb alle berichtjes over wasnoten gelezen. M'n interesse is gewekt. Mijn vraag is: Hoeveel wasnoten gebruiken jullie per keer? En hoeveel zitten er ongeveer in een kilo? Zit er ook een geurtje aan of gebruiken jullie wat anders om een lekker geurtje te krijgen? Alvast bedankt voor jullie reacite

Barbera

20.117. Bloedvlekken

Ik kreeg laatst een erg goede tip om bloedvlekken uit kleding te halen. Even laten inweken in een klein beetje melk (bijv. op een schoteltje). Daarna uitspoelen met lauw water. Het werkte zelfs bij oude vlekken die er eerder in de wasmachine niet geheel uit waren gegaan.

Marja

20.118. Wasnoten

Ik ben ook een nieuwe gebruikster van de was noten . Bevallen prima. Je kunt het beste 5 noten gebruiken. En wel 1 keer gebruiken op 90 graden twee keer op 60 en 3 keer op 40 of 30 graden. Daarna weggooien. Verder als er ergee vlekken in de was ziten vlekken poeder gebruiken bij action te koop. En bij de witte was bleek poeder niet vergeten .Ik gebruik van het merk Ecover. bleekpoeder.

Groeten Chantal.

20.119. Waspoeder

Wat een gedoe die wasnoten... bleekpoeder, vlekkenmiddel, weggooien na x keer.... Met alle respect, is gewoon waspoeder voor gekleurde en witte was desnoods ecomerk dan niet voordeliger en vooral makkelijker?

Esmee

20.120. Waspoeder te koop

Detimex is een bedrijf die zich gespecialiseerd heeft in de verkoop van waspoeders. Voor diverse waspoeders zijn wij uw adres. Tevens zijn wij op zoek naar enkele wederverkopers. Voor meer informatie staan wij u graag te woord. Tel. 0523-612393


20.121. Vloeibare wasnoot

Sinds kort hebben we ook vloeibare wasnoot in ons assortiment.

Tip voor bij de wasnboten: Om een blijvende frisse geur in het wasgoed te krijgen gebruiken we nu limoen-olie bij de wasnoten.

Meer info: www.wasnoot.nl/shop/


20.122. Het weer in de was / te lang nat?

Is 'het weer' (de zwarte puntjes, dit is een schimmel) op enige manier nog uit de was te krijgen? Of is weggooien en nooit meer te lang nat laten liggen de enige oplossing?

En was die te lang nat in de machine heeft gelegen (vergeten) ruikt muf, zelf na nog een keer wassen. Heeft iemand hiervoor een tip?

Diana

20.123. Weerplekken

Er is een speciaal produkt voor van HG van de vlekweg serie nl. weerplekken uir textiel. Maar ik meen me te herinneren dat het best duur is en behoorlijk omslachtig. (2 stappen: met de eerste stap verkleurt alles paars en na de tweede stap is alles weer goed.)

Roy

20.124. Was ruikt zuur

Hallo,

Kan iemand mij misschien helpen. Onze was ruikt zuur. wat ik ook probeer, weinig was, meer was in de trommel, eerder wassen, niks helpt. Ik was met verschillende merken vloeibaar wasmiddel.

Kan iemand mij helpen, het ruikt echt niet lekker. P.s. ik gebruik ook een droger.

Alvast bedankt, Franke

20.125. Help: mijn zelfgemaakt wasmiddel blijft te dik

Beste Mensen

Bedankt voor de tip over zelf waspoeder maken, ben gelijk aan de slag gegaan. Heb 1pak sunlight zeep gekocht a 1.49, soda had ik nog. Heb 1 blokje zeep geraspt en een halve kopje soda opgelost in 1 liter heet water en net zo lang geklopt tot de zeep was gesmolten. Toen heb ik er 4 liter koud water bij gedaan en laten staan.

Tot mijn verbazing had ik behangplaksel in plaats van vloeibaar wasmiddel. Wie kan mij helpen wat ik verkeerd heb gedaan, zou het graag willen weten. Moet u wel zeggen dat ik er al 5 wasmachines was mee heb gedraaid en dat mijn was echt schoon is geworden. Alleen jammer dat het zo dik is, het is zo wel een geklieder. Maar ja, dat neem ik maar op de koop toe. Als het niet anders kan ik betaal liever 1 euro voor 5 liter dan 5 euro voor anderhalf liter. Maar toch zou ik het fijn vinden als het wat vloeibaarder zou zijn.

Ik blijf het ondanks alles toch wel zelf maken . Nogmaals bedankt voor de tip.

Greetje

20.126. Zelfgemaakt wasmiddel dunner

Als je je zelfgemaakte wasmiddel gewoon even met een mixer of blender te lijf gaat, wordt hij iets dunner. Ik bewaar mijn wasmiddel in een jerrycan (voor op de camping). Bolletje eronder, kraantje open, en wassen maar. Maar wel je was gelijk uit de wasmachine halen. Want als het er te lang in zit, gaat het eerder muf ruiken dan gewoon wasmiddel. Bij de vomar kosten de blokken sunlicht €1.17.

succes Greetje

Dineke

20.127. Mijn zeep is nog steeds te dik

Bedankt voor de tip Dineke

Maar ik heb het nou al 3x verdund met water, maar na een dag is het iedere keer weer behang plaksel, eerst is het mooi vloeibaar maar na een dag is het weer mis. Heb ik dan toch teveel sunlight zeep (1blok) gebruikt, eerst op 5liter water, heb er in totaal al wel 3 liter bij gedaan.

Greetje

20.128. Was ruikt zuur

Hallo Franke, ik weet niet wat je gebruikt om mee te wassen, ik was nu met zelf gemaakte waspoeder maar het stinkt niet. Zelfs na een dag in de wasmachine stinkt het nog niet. Anders moet je wasverzachter gaan gebruiken. Wil je dat niet, doe dan wat azijn bij je waspoeder of bij je laaste spoelwater.

Sterkte, groetjes van Greetje

20.129. Help hoe krijg ik de moddervlekken weg?

Kan iemand mij een tip geven hoe ik de vlekken (modder) makkelijk uit voetbalkleding krijg? Ik heb al verschillende wasmiddelen geprobeerd (omo witte reus ariel). Ik heb ook al geprobeerd om de vlekken vooraf in te smeren met het wasmiddel, of met vanish oxi gel, maar niets helpt. Na het wassen in de machine zitten de vlekken nog in de kleding. Ik heb ook een goede machine (miele) dus daar kan het ook niet aan liggen.

Ik hoop dat iemand voor mij de gouden tip heeft, want het voetbalseizoen is nog niet ten einde.

groetjes Janne

20.130. Groene zeep

Hoi Janne,

Moddervlekken smeer ik eerst in met groene zeep en spoel ze daarna met koud tot lauw water uit. Als de vlekken nog niet weg zijn dan gaat het kledingstuk op 60 graden in de machine. Ook heeft Ecover een goed vlekkenmiddel.

succes Willeke

20.131. Wasbollen droogbollen (Keeper)

Hoi

ook ik heb geen groot gezin maar ben wel wat begaan met het milieu, besparen en anti allergie. Ik had vroeger periorale dermatitis en dit komt van alle chemicaliën waaraan we, vaak onnodig, blootstaan. En als je de 2 kan combineren, waarom niet dan? Ik stond er wat sceptisch tegenover, maar ben toch ook al jaren heel blij met mijn Keeper zodat ik nu ook die wasbollen wou proberen. Ik kocht ze samen in een set met droogballen.

Over de wasbollen ben ik echt heel tevreden. Het scheelt een hoop tijd, want je hoef niet meer te spoelen. Een was is gedraaid in een dik half uurtje. De was ruikt lekker fris en de vezel voelt zacht aan. Ik geloof dat het ook voor je kleding veel beter is, die niet worden aangevreten door chemische middelen. Echt een aanrader.

De droogballen: Die vind ik zelf minder. Ik hang ook het meeste van mijn was op maar handdoeken en jeans. Enfin, het belooft de helft van de tijd te kosten maar zo lang bleven ze niet in mijn droogkast. Wat een herrie, die dingen bonken in het rond. Misschien een aanrader als een je een heel machien droog hebt maar ik vind ze niet handig. Ik geloof dat je met een tennisbal hetzelfde resultaat bekomt.

In alle geval, die wasbollen zijn super. Zeker als je kinderen hebt en hun later ook nog wat van de natuur wil laten genieten en het water niet wil verpesten. Ik ben geen geitewollensok, maar alle beetjes helpen en dit is gewoon een besparing op alles.

Fijne dag nog. Marjolein

20.132. Poeder voor de vaatwasser

Nog een tip:

Ik geruik altijd poeder van Sun voor de vaatwasser. Te koop bij oa Plus. Stukken goedkoper dan tabletten, maar wel alle voodelen van een A mwek.(geen witte aanlag ed)

Helga

20.133. Goedkoop en lekker wasmiddel

Ik koop al 2 jr het wasmiddel van de action 3 liter voor 1.99! Het ruikt heerlijk en wast goed.

Andrea

20.134. Soda en ontkalking

Ik lees regelmatig dat SODA een wondermiddel is voor het ontkalken van de wasmachine. Ik denk dat dit een vergissing is. Soda is een sterk ALKALISCH produkt. Het heeft een PH waarde van rond de 14. Als je het oplost in water ontstaat het hydroxideion OH-. Soda is een base en voor ontkalking en ontroesting heb je juist een zuur nodig met een LAGE PH WAARDE, bijvoorbeeld citroenzuur of natuurazijn. Soda is uitstekend om de witte was witter mee te krijgen maar als ontkalkingsmiddel is het niet geschikt.

Leonard

20.135. Kalkoplossing

Ik lees in veel reacties en mails dat er problemen zijn met kalk in het water. Er wordt dan geprobeerd met soda of azijn iets eraan te doen. Dit is het paard achter de wagen. Je moet de kalk uit het water halen net na de hoofdkraan (die is toch niet van jou). En dan niet met een kalkmagneet van de gamma (dat is onzin) maar met een echte ontkalker. Ik heb al 4 jaar zo'n apparaat in huis staan en het is prefect. Geen spoortje kalk meer in het water. Dat is niet alleen goed voor de was maar ook voor de toiletten, de douche en de rest van het sanitair. En voor alle apparatuur die in aanraking komt met leidingwater (close in boiler, waterkoker, wasmachine, vaatwasser enz). Laatst nog een afvoerslang van de wasmchine (8 jaar oud) vervangen en die was brandschoon. Sanitair boenen is er niet meer bij schoonvegen en klaar.

Goed het apparaat is een investering (3 a 4000 Euro) en jaarlijk ben je 100 Euro kwijt aan onderhoud en zouttabletten, maar het is het dubbel en dwars waard. Wil je meer info, mail dan maar

MVG

PS ik handel er niet in dus mijn oordeel is objectief

20.136. Steradenttabletten

Op punt 10.45 zag ik dat een mevrouw 2 steradent tabletten op de was doet voor het wassen. Het werkt inderdaad, maar ik weet niet of ze op de hoogte is dat je dit niet te vaak moet doen omdat er toch een chloorgehalte in zit, die dus je kleding aantast op den duur.

mvg v vendelbosch

20.137. Vloeibare wasnoot

Sinds kort ben ik overgestapt op wasnoten (€ 9,00/kg bij nonimorinda) Ik gebruik ze voor de bonte was die eigenlijk niet vuil is, zoal st-shirts e.d. die je maar 1 keer draagt, daarvoor is het goed te doen. Vooral truien worden heerlijk zacht! Ik gebruik echter wel wasverzachter, bijv. Ecover, want wil wel dat het lekker ruikt. Ik gebruik ong. 8 nootjes per keer. Verder blijf ik wel waspoeder/vloeibaar gebruiken voor de wat meer vervuilde was. Voor de afwisseling van de wasnoten gebruik idd vloeibare wasnoot van Bioclean (reformwinkel)en is ook heerlijk spul.

Tevens maak ik vloeibare zeep/allesreiniger van de wasnoten: Ik kook een stuk of 20/30 noten in een pan met water, plm 10/20 min. laten koken, daarna nog ff laagzetten en verder laten trekken. Dan een beetje laten afkoelen en met de staafmixer het geheel goed mixen, vervolgens zeven door bijv. theedoek verder laten afkoelen en bijf spuitflacon vullen en conserveren met graanalcohol of derg. en ether. olie van lavendel, citroen of teatree(anitbacterieel)en je hebt een prima allesreiniger die je aanrecht, fornuis, ruiten etc... zeer goed reinigt en daarbij goed voor het milieu. Je kunt natuurlijk dit mengsel naar believen ook gebruiken als zelfgemaakt vloeibaar wasmiddel.

Overigens verbaas ik me erover ;((( dat sommigen maar liefst € tussen 16,00 en 25,00 betalen voor die wasnoten, dat is idd belachelijk duur!

Trouwens, heb ik nog ff een vraagje: ik lees hier over zelfgemaakt wasmiddel dmv geschaafde zeep icm soda, maar soda is toch slecht voor de wasmachine? Ik wil dit ook eens proberen maar is er dan een alternatief voor de soda? Ik baal ervan dat soda slecht is voor de machine omdat dit idd goed reinigt. Wie kan deze vraag beantwoorden?

En is groene zeep dan niet slecht voor de machine, want dit heeft ook een hoge ph waarde, het is dan welliswaar geen zout maar toch... Ik gebruik overigens als de machine gaat spoelen azijn toe, ten eerste omdat het zeepresten weghaalt en de machine ontkalkt.

Jasmijn

20.138. Azijn als wasverzachter

Ivm kindje op komst werd mij aangeraden om een scheut azijn als wasverzachter te gebruiken. Nu gebruik ik dit voor alle was en het werkt prima en is zeker 4 tot 5 keer goedkoper.

Grietje

20.139. Wasmachine kapot door gebruik van azijn

De reden dat mijn wasmachine kapot is gegaan is dat ik ook azijn gebruikte. Kost mij nu een nieuwe wasmachine dus voor mij nooit meer azijn.

Alice

20.140. Wasmachine

Hallo Alice, nu je berichtje gelezen. Ik ben een moeder van 2 kinderen. Ik was iedere dag 2 keer. Mijn kinderen hebben eczeem vochtig. De specilist heeft mij aangeraden in spoelwater azijn te doen, zodat alle zeepresten er uit zijn. Er gaat schoonmaakazijn in, en deze maschine draait al bijna 7 jaar in juli. Nooit last gehad met mijn maschine, het is een Miele.

Groet van mij

20.141. Was ruikt zuur

Als de was zelfs na het wassen zuur ruikt, kun je de kledingstukken die zuur ruiken een nacht in een emmer met een flinke scheut azijn zetten en dan wassen in de wasmachine. De zure geur is dan weg. De kleding moet wel helemaal onder het water staan. Na een tijdje komt die geur weer terug en moet je alles weer herhalen. Ik heb geprobeerd azijn in de wasmachine te doen, maar dat helpt niet. Het wordt dan te veel verdund. Het azijn maakt de bacterien dood die die zure geur geven.

Mien

20.142. Vreemde lucht aan de was

Ik heb een vraag ik heb zelf wasmiddel gemaakt van groene zeep en soda,maar nu gaat het wasmiddel een rare lucht krijgen en de was gaat ook vreemd ruiken. Ik maak een aantal flessen op voorraad staat het te lang of moet ik er geen soda bij doen.

Doe ik iets niet goed weet iemand hier iets op te vinden. Of kan je beter marseiezeep gebruiken . Graag zou ik jullie bevindingen horen.

Els

20.143. Re: Vreemde lucht aan de was

Els,

Waarom zou jezelf gaan experimenteren met groene zeep, soda, water en wat je er allemaal nog meer in en mee doet? Zouden de wasmiddelen van een Lidl of Aldi dan zoveel slechter of duurder zijn? En eens in de zoveel tijd heeft de AH (en vast ook wel andere supers) toch ook beste aanbiedingen met A-Merken (1+1 Gratis bv.)

Bezuinigen moeten we allemaal, maar op de was? Een goede machine met ditto wasmiddel houdt a) je machine langer goed en b) je kleding beter schoon lijkt mij! Maar goed je kunt uiteraard ook andere principes hebben vanzelf. Ik begin er niet aan, was met dat middel wat goedkoop ie en zn werk doet.

Succes! Rudy

20.144. Wasnoten

Volgens mij een voordelige manier van wassen. Wasnoten. Zie www.wasnoot.nl

Zelf was ik hier nu al enkele maanden mee en ben zeer tevreden. Ben er zelf aan begonnen vanwege het milieuvriendelijke aspect, maar ook omdat ik zelf vaak jeuk krijgen van wasmiddelen. Naast de wasnoten eventueel zuurstofbleek nodig, maar geen wasverzachter. Mocht je dit laatste wel willen dan volstaat een scheut azijn ook heel goed. (in wasverzachterbakje dan).

Sedryn

20.145. Drogen

Wie kent het niet, slecht weer buiten en toch wil je snel even wat drogen. Gooi het niet in de wasdroger maar hang het in het trappegat.

Door de luchtstoming van beneden naar boven is die natte spijkerbroek in minder dan een nacht weer droog. Gebruik zo'n hanger die ze ook in de winkel hebben met twee van die "knijpers" en zorg dat de broekspijpen niet aan elkaar geplakt zijn, zodat er lucht doorheen kan.

Vraag als je een nieuwe broek koopt gelijk de hanger erbij vaak mag je die wel hebben, scheelt weer!

Ruud

20.146. Plavuizen reinigen

Om plavuizen goed te reinigen en geen zwarte voegen te krijgen moet je gewoon dweilen maar dan niet met zeep of allesreiniger, maar met schoonmaakazijn in water. Daarna heel even de ruimte ventileren, maar t is superschoon, geen kalk en geen zeepresten die je voegen donker maken!

succes ermee Corieke

20.147. Stinkende was en gebruik van azijn.

Stinkend wasgoed, vooral badstof handdoeken, gaat over als je de was een paar keer op 90 graden wast.

Wat betreft azijn. Dit werkt ontsmettend en is goed als iemand exceem en vooral zwemmers-exceem tussen de tenen heeft. Dus de sokken een nacht in een emmer met azijn laten weken, en de sokken op 90 graden wassen. Dit net zolang doen tot de exceem weg is, anders komt de exceem zo weer terug. De bacterie (gaat n.l. pas dood door de azijn en boven de 90 graden) komt door fout gewassen sokken zo weer terug.

Marijke

20.148. Exceem niet weg alleen door sokken wassen

Gaat niet alleen over door sokken te wassen op 90 graden hoor. Je zal de voeten elke dag moeten wassen en het liefst geen sokken dragen, maar blote voeten in sandalen. Ook de schoenen elke dag luchten na het dragen. Buiten dit moet je bij hardnekkig eczeem ook nog een zalf bij de huisarts vragen en eventueel nog een kuurtje medicijnen.

Dominique

20.149. Transpiratie

Penetrante transpiratielucht niet uit wasgoed? (dit ruik je pas als je het kledingstuk weer draagt): week het voor in een sodasopje (nachtje in emmer), uitspoelen en daarna gewoon wassen.

Transpiratievlekken niet uit wasgoed?: gebruik geen deodorants meer, het zijn niet de zweetvlekken, maar deo-vlekken! Haal bij de apotheek een flesje aluminiumhydroxichloride oplosssing van 15% en gebruik dit als deo (niet direct na ontharen gebruiken), helaas gaan de vlekken uit je goeie goed er niet meer uit, maar dit is dan ook een tip voor de toekomst.

Azijnlucht in wasgoed? als het wasgoed droog is ruik je het niet meer. Azijn niet goed voor de wasmachine? De mijne (Zanker bovenlader top5000) doet het na 15 jaar nog steeds als nieuw, en ziet er spic & span glimmend -zonder kalk- uit.

Vix

20.150. Schoonmaaktips

Wie heeft wat tips voor mij voor schoonmaken rondom het hele huis zonder dure schoonmaakmiddel, maar toch schoon. Bijv. voor het schoonmaken van de oven, badkamer enz. Maar wel zonder chemische schoonmaakmiddel. Ik ben nl. allergisch hiervoor. Alle tips zijn welkom. Alvast bedankt,

Groetjes, Trina

20.151. Reaktie op Trina!

Je kunt eens schoonmaakazijn proberen!

En als je de ramen wast gaat dit ook goed met een geschild door gesneden ui.

Chantal.

20.152. Wasmiddel

Zelf gebruik ik nu een wasmiddel van marsielle zeep, dit wast goed schoon En de was ruikt lekker en natuurlijk goedkoop want dat speelt ook mee.

Gr els.

20.153. Deo luchtjes

Even een reactie op Vix. Aluminium is gevaarlijk om te gebruiken, het zit ook in de meeste deo's. Een kennis met borstkanker moest hier direct mee stoppen en haar dochters ook. Haar specialist zei dat het erg gevaarlijk was, de deo zit natuurlijk erg dicht bij de borst in de buurt. Maar ik heb wel een alternatief, dat de meeste mensen zal afschrikken, maar lees even verder.

Was je gewoon met schoon, warm water, onthaar je oksels ook met water en je zult zien dat je na een week of twee gewoon niet meer naar zweet ruikt. (tenzij je gaat sporten, dan moet je je gewoon weer even met warm water wassen). Door geen zeep te gebruiken, blijft je ph waarde van je huid in orde en krijgen bacterien minder kans omdat er ook goede bacterien op je huid leven. Deze bestrijden de slechte, o.a. ziekmakende engerdjes. Als je toch wat op je oksels wilt smeren, gebruik dan een klein beetje cocosolie. Dit gebruiken wij ook overal voor; de schrammetjes, pukkeltjes en ruwe vlekjes, als gezichts creme en masagecreme voor de kindertjes en de ouders.

Proberen maar, het werkt bij ons (man, vrouw en oudste kind) prima! (En wij ruiken gewoon lekker hoor, we krijgen nooit klachten, integendeel. Ik ben er van overtuigd dat mensen gewoon lekkerder ruiken als je niets op hen smeert.)

mama Lieveheersbeestje

20.154. Grootverpakking waspoeder bij de Toko

Wij wonen in een wijk waar zo'n Toko zit,waar dus heel veel van die grote pakken in de etalage staan van diverse merken. Heb nu Ariël voor 22 Euro en op het pak staat 90 wasbeurten, en hier doe ik dan een maand of 2 mee.


20.155. Re: Formil van de Lidl

Ik koop altijd een pak Formil van de Lidl. Kost 2 euro zoveel. Ik doe er zowel de witte als de bonte was mee op 40 en 60 graden. Ik gebruik ook hun voorwasspray, en alles wordt perfect schoon. Vroeger toen ik nog zweerde bij merkwasmiddel, deed ik ook al (merk) voorwasspray erbij. Het resultaat is zowel met merk- als non- merk wasmiddel hetzelfde. Alleen mijn portomonnee vindt non-merk fijner. Ik gebruik altijd ongeveer 1/4 tot 1/3 maatschepje, dus doe er 3 tot 4 keer zo lang mee dan aanbevolen wordt op de verpakking! Ben dan dus wel een stuk goedkoper uit! (En beter voor het milieu om minder te gebruiken!) groetjes, Marieke


20.156. Verkoop goedkope wasmiddelen

Wij verkopen goede kwaliteit en goedkope wasmiddelen: www.kortingalmelo.nl. Tevens heben wij diverse aanbieders die leuke aanbiedingen hebben.

Met vriendelijke groeten,

20.157. Prijs wasnoten

De wasnoten kosten in Belgie in Bio planet 17 € je hebt er meerdere in belgie. Geen verzendingskosten. Moet ze trouwens voor het eerst nog gebruiken, dus geen commentaar.

Sarfellia

20.158. Waspoeder tandil

Dag, ik was al lang met tandil en altijd het zelfde probleem het koekt aan en moet de vulbakjes altijd een gedeelde leegmaken.

Dykmans g

20.159. Goedkoop vlekkenmiddel

Alle vlekken (ongeacht waarvan) behandel ik vooraf met het goedkoopste afwasmiddel van de Aldi waar citroen in zit. Smeer de vlek met een beetje afwasmiddel in, even laten intrekken en dan gewoon wassen met de rest van de was. 9 van de 10 keer zijn de vlekken verdwenen!!

Gigi

20.160. Goedkoop is duurkoop

Al dat gezeur over aldi en lidl wasmiddelen. Je kunt beter een goed merk kopen zoals robijn omo of ariel. Je kunt op lage temperaturen wassen het ruikt goed en het is schoon niks. Geen gedoe met inweken soda azijn en zout (is trouwens heel slecht voor de machine).

Pieter

20.161. Zelf waspoeder maken

Hallo,

mijn vraag is:

het waspoeder dat jullie zelf maken, voor welk type was kan je dat gebruiken, en voor hoeveel graden. Is dit voor wol, witte was, bonte was, ... Voor op 30, 60, 90 te wassen.

Ik ken hier helemaal niks van, ik moest dit effe van mijn vrouw vragen.

Alvast bedankt. Groeten Steven

20.162. Wasnoten: goedkoop

Hallo,

Ik heb pas (17/7/2008) 6 kg wasnootschalen gekocht voor 6,6 euro/kg in aanbieding. Normaal kosten ze 12 euro/kg. Waar?: www.dekleinespruit.be. Er werden geen verzendkosten aangerekend! Ik moet ze nu nog wel uitproberen,maar na het lezen van bovenstaande reacties heb ik er het volste vertrouwen in.

Ze zijn ook te verkrijgen bij bioplanet, maar daar zijn ze duurder (+/- 17 euro/kg). Na het lezen over de schadelijke werking van sodakristallen, ga ik nu onmiddellijk stoppen met het gebruik ervan in wasmachine en vaatwas! Hopelijk is er nog geen (al te erge) schade!

Sabien

20.163. Wasnoten besteld

Hoi Sabien,

Bedankt voor de tip! Ook ik heb ze besteld. Ben benieuwd!

Gr, Sandra

20.164. Wassen met groene zeep

Ik zou graag het recept weten om met groene zeep in de wasmachine te wassen. Weet iemand hoe je dit het beste kunt doen? Eerst aanlengen met water? in welke verhouding? in het zeepbakje of in de bol? Alvast hartelijk bedankt!

Debby

20.165. Zelf allesreiniger en handzeep maken

Spaar wat lege flessen op. Neem een emmer en vul deze met 5 liter warm water. Voeg een eetlepel groene zeep (ook wel bekend als zachte zeep) en een eetlepel soda toe. Klop het even door, zodat de zeep goed smelt. Vul je flessen allesreiniger voor het komende jaar! Dit is wel héél budget, héél milieubewust (al die verpakkingen) en héél schoon!

Zo heb ik ook handzeep gemaakt, maar dan zonder de soda. Zo simpel, schoon, zacht en goedkoop! Wel dunnetjes als het uit het pompje komt; moet ik nog wat op vinden, misschien wel iets als glycerine?

groetjes, Debby

20.166. Hoe wassen met groene zeep en azijn?

Ik wil ook met groene zeep wassen en naspoelen met azijn, maar:

- ik heb groene zeep in een pot (dikke), wat zijn de verhoudingen met water en hoeveel moet ik bij elke was gebruiken?

- en kan ik gewone blanke natuurazijn gebruiken (die we gebruiken als sladressing) of schoonmaakazijn? En hoeveel? 1 eetlepel?

Dank jullie wel, deze tips hebben mijn ogen geopend!

Syl

20.167. Azijn heeft blekende eigenschap?

Wie kan het me uitleggen?

We weten dat azijn goed is voor bonte, zwarte was. Maar ik heb hier een pot verse wortelen op azijn staan en deze zijn een stuk lichter geworden. Heeft azijn dan kennelijk blekende eigenschap?

Syl

20.168. Wasmiddel versus wasnoten

Goedkoop wassen: dat vinden wij allemaal belangrijk. Maar wist je dat om het effect van één wasbeurt met bijvoorbeeld 'biological Ariel' teniet te doen in het milieu is meer dan 10.000 liters water nodig? 'Biological' wordt het middel alleen genoemd omdat het ook op lage temperaturen 'perfect schoon' zou wassen. De hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt blijft hetzelfde of je nu met Ariel, Omo, of welk eigen merk ook gebruikt.

Wasnoten zijn ideaal voor het milieu en je was en je kas! Die kunnen namelijk zo in de groene container of compost. En anders gebruik een waspoeder / wasmiddel die 'echt biologisch' is. De kosten van deze zijn iets hoger, nu. Maar de kosten op lange termijn voor de kinderen van onze kinderen als we alle troep blijven gebruiken, nog veel hoger...

Kat

20.169. Zelf wasmiddel maken

Met een blokje sunlightzeep kun je zelf heel gemakkelijk wasmiddel maken. Doe 5 liter water in een emmer, en rasp met de kaasrasp het blokje sunlightzeep erdoor. 200 ml. keukenazijn toevoegen en goed doorroeren. 1 of 2 nachten laten staan en je hebt 5 liter vloeibaar wasmiddel voor ongeveer 0.60 cent. Je zou het daarna kunnen overgieten in een lege frisdrankfles. Per wasbeurt is een bolletje zoals we die gewend zijn van robijn o.i.d. voldoende voor een heerlijk schone was.

Louisa

20.170. Wasmiddel maken en azijn

Ik heb laatst van die marseillezeep geraspt en met soda en water vloeibaar wasmiddel gemaakt, let goed op de verhouding water/zeep want bij mij werd het zo dik als groene zeep uit een pot of nog dikker. Toen ik het in het zeepbakje deed kwam ik het na het wassen als dikke klodder nog weer tegen in het bakje. De rest deed ik rechtstreeks in de machine maar met tegenvallend resultaat. De zeep vond ik verder wel heel fijn om gewoon vlekken mee te behandelen of jezelf mee te wassen.

Zelfgemaakte zeep op deze manier is alleen goed voor bonte was trouwens. Ook de tip van babyshampoo voor fijne of wolwas bleek prut, dat maakt totaal niet schoon.

Tegenwoordig heb ik Ariel 30 gr. en daar ben ik echt enthousiast over, zo schoon als alles wordt.

Als je azijn gebruikt als wasverzachter kun je gewone azijn gebruiken, geen schoonmaakazijn dus. Maar normale wasverzachter is tegenwoordig ook niet meer belastend voor het milieu en geeft toch wel veel zachter resultaat en is heel goedkoop bij Aldi of Lidl.

Antoinette

20.171. Wasmiddel zelf maken

Reactie op zelf wasmiddel maken 13.169

Ik heb van de week wasmiddel gemaakt van een blok sunlight zeep en azijn. En inderdaad de was ruikt heerlijk en ik lekker zacht. Maarrrr de was is niet schoon! En uiteindelijk was ik toch om de boel schoon te krijgen! Doe ik iets niet goed. Is dit misschien alleen geschikt voor de 60 graden was.

Ingrid

20.172. Zelf wasmiddel maken

Louisa, bedankt voor je recept om zelf vloeibaar wasmiddel te maken! ga ik zeker doen!

Zelf heb ik net gewassen met groene/zachte zeep, maar dan met de vloeibare variant, gewoon 2 1/2 dopje in het wasbolletje. Was schoon mét lekker citroengeurtje. Voor 0.75 l. betaal je 1.32. Dat is nog niet zo goedkoop als jouw recept (zie nr.169), maar al veel goedkoper (zeker de helft) dan vloeibaar wasmiddel.

groet, Debby

20.173. Wasmiddel

Wat bezielt mensen om zelf wasmiddel te maken. Fabrikanten verrichten allerlei research om een zo goed mogelijk product op de markt te krijgen. Maar sommige mensen denken dat ze het beter weten. Heel zielig als je niet eens meer wasmiddel kan kopen, desnoods van het goedkoopste merk. Als je de aanbiedingen in de gaten houdt, kun je voor weinig geld aan A-merken komen.

Ik kom zelf uit een groot gezin, maar mijn moeder zorgde altijd dat wij fris gewassen kleding aan hadden, gewassen met A-merken. Zij beklaagde namelijk hoe het vroeger bij haar thuis was (want zij moest haar moeder helpen met de was): "Wassen met Sunlight zeep, wat een gedoe allemaal. Dan hebben de huisvrouwen het van tegenwoordig een stuk gemakkelijker."

Gemak dient de mens. Geniet van het leven in plaats van op alles te beknibbelen. Deze site begint meer te lijken op de vrekken-site in plaats van groot gezin.

Marie

20.174. Reactie op Marie

Hoezo zielig als je geen wasmiddel meer kunt kopen desnoods van het goedkoopste merk??!! Met alle respect voor iedereen maar ik wil ze de kost niet geven diegenen die dat echt niet kunnen. Ik ben van mening dat er mensen honger lijden in Nederland ook al roept iedereen om het hardst dat dit niet mogelijk is. Als je zelf wasmiddel maakt wil het niet zeggen dat je niet van het leven kunt genieten. Eerlijk waar mijn haren gingen rechtovereind staan bij het lezen van dit berichtje, laat iedereen in zijn waarde. Je kunt bij niemand in de portemonnee kijken.

20.175. Reactie op Marie

Marie, je hebt gelijk. En met de moderne wasmachines is 1 eetlepel waspoeder al genoeg. Ik begin niet weer aan dat gedoe met zelfgemaakte wasmiddel. Je bent een poos bezig met maken en als resultaat heb je een grauwe was.

Ingrid

20.176. Sunlight zeep

Voor mijn witte was gebruik ik sunlight zeep. Hier rasp ik dan een beetje van, onderin mijn wastrommel, en het ruikt zo lekker, hmmm. doet me aan m'n oma vroeger denken. Werkt prima!

gr Willem

20.177. 1x per maand op 90 graden

Ter informatie: mjn wasmachine was laatst kapot: de oorzaak was het element en toen hij dat onderdeel uit de machine haalde, zei de monteur: "U wast te vaak op lage temperaturen". Dat klopt, ik was alleen maar op 30 /40 en soms op 60 graden. 1x per 2 maanden op 90 graden wassen was het advies om deze reparatie te voorkomen.

groeten, Constance

20.178. Wassen met koud water

Hello, ik ben Angelo. Ik ben op zoek naar de formule voor handwas in koud water, waspoeder dat heel veel schuim maakt en goed wast.

groetjes

20.179. Moddervlekken weg uit kleding

Ik ben moeder van 2 kids waarvan de oudste het heerlijk vindt om tijdens sport/ spel thuis of op school lekker vuil te worden. Ik heb regelmatig te maken met smerige / zeer vuile kleding voornamelijk broeken.

Moddervlekken en vlekken die ontstaan na spelen op het gras, verwijder ik als volgt: vlekken op het kledingstuk vooraf insmeren met ruim afwasmiddel waarin echt citroensap verwerkt is, de het afwasmiddel met een (harde) borstel goed op de vlek inwrijven en daarna in de was. Kleding komt er bij mij schoon uit. Bij grote of hardnekkige vlekken doe ik biotex in de voorwas, kies half programma 40' met voorwas.

NB; sportkleding dat niet van katoen vervaardigd is mag NOOIT met wasverzachter gewassen worden en ZEKER NIET in een droogtrommel! Gebeurt dit wel dan worden de vezels beschadigd en verliest het kledingstuk zijn anti-transpirerend vermogen.

Marie-Louise

20.180. Wassen op lage temperaturen

Op 2 februari 2009 was er een item hierover bij Tros Radar. Eventueel te bekijken via de site www.trosradar.nl.

Marie

20.181. Wassen met zout

Nieuwe jeans of donkere kleding (w.o. de werktruien van mijn man), zet ik zo veel mogelijk 1 nacht in kuip koud water waarin 1 tot 2 eetlepels zout is toegevoegd. Even goed roeren voor de kleding erin gaat. De volgende dag goed uitspoelen en met kort programma e/o spoelprogramma wassen. Daarna behandelen als de overige was.

Bij eerst volgende wasbeurt nieuwe jeans / donkere kleding, probeer ik altijd een oudere vale jeans / oudere valer geworden donkere kleding, in de wasbeurt mee te nemen. Mocht het nieuwe kledingstuk toch "afgeven" dan krijgt de oudere jeans / kleding een "opfrisbeurt".

Ik was zelf nooit met zout. Als ik voor zout zou kiezen dan is dat het "ONTHARDINGSZOUT" zoals dat in vaatwassers gebruikt wordt. Deze apparaten zijn ook van aluminium en met onthardingszout gaan ze langer mee. Onthardingszout geeft aan: onthardt het water. Wel vooraf oplossen in water en apparaat met lege trommel laten draaien.

Mijn man werkt als GWW-er. Dit brengt dagelijks degelijk vuile was vooral als het regent of het zeer warm is. Ik draai dagelijks 3 tot 4 wassen. In mijn 16 jarig huwelijk ben ik reeds bezig met mijn 2e wasmachine. Zand / fijne gritdeeltjes / betonstof ect, zijn niet de meest geschikte stoffen voor een wasmachine. Dit opgelost in water weegt zwaarder zodat het apparaat harder moet werken en dus sneller slijt.

Ik ben verder A-technisch maar ik weet wel dat LAGERS etc aan SLIJTAGE onderhevig zijn. Die slijtage vindt plaats door het gebruik van het apparaat. Hoe meer gebruik hoe meer / sneller slijtage plaats vindt. Gebruik van welk wasmiddel of wasverzachter heeft hierop geen enkele invloed!! Als lagers met water in aanraking komen met water, dan deugt er iets niet en is de trommel lek.

Marie-Louise

20.182. Wassen met azijn

Hoeveel azijn moet je gebruiken als je een volle trommel was hebt? 1 eetlepel of een wasbol vol?

Wendy

20.183. Re: koud water wassen

Dash schuimt naar mijn mening erg goed, dr zit al wasverzachter bij in en zelf op lage of koude temperatuur smelt het poeder erg goed. Ruikt ook heerlijk trouwens!

Jolanda

20.184. Shampoo als wasmiddel

Hallo, ik lees over shampoo te gebruiken voor de was. doe je die dan gewoon in het bakje waar je normaal ook de poeder in doet? En kun je in principe elke shampoo gebruiken?

Esther

20.185. veel voetbalkleding

hoihoi, ik heb dan geen groot gezin, maar ik doe de was van een aantal voetbalteams dus kan wel wat tips gebruiken.

Ik heb nog steeds problemen met het schoon krijgen van de was: Sokken gaan zowiezo op 60 graden en waspoeder ben ik nog niet over uit. Nu gebruik ik Dixan en die vind ik eigenlijk het fijnst in het gebruik.

Vaak moet ik modder en grasvlekken behandelen: het enige wat echt werkt is volgens mij Ossengalzeep! Maar je begrijpt dat 20 voetbalshirtjes inwrijven met een stuk ossengalzeep onbegonnen werk is. (om nog maar niet over die andere 7 teams te spreken).

Ik begin mijn geloof in vlekkenzout te verliezen: volgens mij laat die alleen het geld uit de knip verdwijnen.

De tip van wassen met groene zeep ga ik vanavond nog toepassen;)

Allen bedankt voor de tips! Barry


20.186. Azijn werkt prima

Reactie op Wassen bonte was met azijn

Beste Jan,

als fijne stoffen gaatjes krijgen door het spoelen, en tegen de macine botsen, dan komt dat toch door het wassen in de machine? Dan gebeurt dat toch met wasverzachter net zo snel als met azijn? Ik was al 20 jaar met azijn ipv wasverzachter, en heb nog nooit gaatjes in mijn spullen gezien. Echt fijne dingen (zijde!) was je toch op de hand of laat je reinigen?

Anna

20.187. Goedkoop oxi poeders

Ik koop de oxipoeder van lidl, is heel goed, dan vanish. Ik doe er een klein lepeltje in met een eetlepel waspoeder en de witte en de gekleurde was is heel schoon. Ook nog voordelig. En het is kalkvrij!

Ozlem

20.188. Deodorant

Reactie op Transpiratie

Zweten is een natuurlijk fysiologisch proces. Aluminium hydroxide blijkt kankerverwekkend te zijn; vooral borstkanker en kanker van okselklieren. Niet doen. Care2.com is een amerikaanse site met heel veel tips ivm met gezonde verzorging.

Hilde

20.189. Wasmiddelen: zout heeft zijn prijs!

Reactie op Wassen met zout

Zout is erg schadelijk voor het milieu! Ecover voor gewone was en Carolin vloerzeep met lijn olie voor wol werken prima.

Hilde

20.190. Tip op website

Als je googlet op "18 kids and counting", kom je op een engelstalige website van een groot gezin met inmiddels 19 kinderen. De moeder geeft ergens een 'recept' van haar zelfgemaakte wasmiddel. Ik weet niet of je alle ingrediënten ook in NL/BE kunt krijgen, maar het lijkt maakbaar en niet duur.

groet, Elise

20.191. Ooit gehoord van vetluis, ookwel bekend als wasluis of zeepbacterie?

Ik heb gisteren bij toeval toch iets gelezen op internet over deze 3 benamingen die ik hier als titel heb gezet. Ik had er zelf nog nooit van gehoord! Maar die z.g.n. vetluis enz. daar worden dus de viezigheid/ huidvetresten/ bacteriën e.d. die uit de was wordt gewassen, en als een dikke smurrie in je wasmachine achterblijft, mee bedoeld. Als je dus continu blijft wassen op lage temperaturen als 30 en 40 graden en het lage waterverbruik dat standaard is in de wasmachines van tegenwoordig. Waarmee de volgende lading was, die we uit milieuoogpunt dus ook weer moeten wassen op 30/40 graden i.c.m. weer te weinig water, mee wordt besmeurd.

Omdat we dus z.g.n. milieuvriendelijk moeten wassen (wat in de jaren 80 ooit bedacht is door de wasmiddelenfabrikanten zelf met hun toen al z.g.n. moderne wasmiddelen die in opkomst waren, op lage temperatuur om de consument te misleiden met die milieuprietpraat zodat zij meer wasmiddel kunnen verkopen want dat verdient goed, dus hebben ze de consument wijs gemaakt dat je gerust (lees: vooral) op 30/40 graden kunt wassen hoor). De arme consument van tegenwoordig weet immers toch niet meer dat je op kookwas of iig op 60 graden moet wassen, met meer water je was het best kunt wassen om het goed schoon te krijgen dan de wasmachines tegenwoordig standaard nog leveren met de geringe hoeveelheid water om het milieu te sparen. Zodat de consument maar blijft denken dat hij maar meer wasmiddel moet (liefst blijven) gebruiken, dat levert de fabrikant alleen nog maar meer geld op. Want die is er niet bij gebaat als we ons wasgoed schoonkrijgen met alleen maar wasmiddel X, geld moet rollen! En het liefst dat we ook maar blijven denken dat het aan wasmiddel X of Y ligt waardoor de was niet schoon wordt, zodat we alleen nog maar meer, het liefst, verschillende wasmiddelen blijven kopen. Dan is dit het resultaat!

Ik heb dus altijd problemen met het schoonkrijgen van de bonte was, altijd op 40 graden, die dus muf blijft ruiken alsof het weer erin zit, waarbij méér wasmiddel absoluut niet helpt en nog 'n keer wassen op dezelfde temperatuur ook niet. Dit is dus mijn reactie op het stukje van Diana van 15.122. Nu snap ik dat wel: die bacteriën gaan dus niet dood en de viezigheid van de vorige wasbeurt(en) blijft achter in de wasmachine keer op keer, waardoor die verstopt gaat raken, erger en erger (winst voor de monteur en is ook weer dik verdient voor de wasmachinefabrikanten).

Door het spoelen slaan de achterblijfselen op het wasgoed en die komt er dan ook weer vies uit. En die viesigheid krijg je er niet meer uit (nieuwe kleren kopen, kost ook weer geld). Want wie wast er tegenwoordig nog op kookwas waardoor de was heerlijk schoon werd, eigenlijk niemand meer. Waardoor je dus deze toestanden krijgt: achtergebleven viezigheid en verstoppingen. Dus die tip die ik las bij nr. 15.177 is een hele goeie. Op internet heb ik dergelijke tip diverse malen gelezen en ik ga het allicht ook uitproberen. Dat is ook beter voor de levensduur van je wasmachine.

Ik had gelezen dat je de lege machine idd 1x per maand moet laten draaien op kookwasprogramma (90-95 graden) met gebruik van een reinigingsmiddel voor de vaatwasser er is ook een middel speciaal voor wasmachinereiniging. Giet dit spul in de trommel. En maak ook het wasmiddelbakje, afvoerpijp en filter regelmatig schoon. Deze handeling is bedoeld om je wasmachine vuil en bacteriën vrij te krijgen/houden. Zodat je de 40 graden was toch kunt blijven doen.

Ik kan me voorstellen dat veel stoffen tegenwoordig niet geschikt zijn om op de kookwas te wassen. Dus een goede manier om je lege machine 'ns uit te koken, zullen we maar zeggen. Want in een schone machine komt uiteindelijk schone was, nietwaar? En poeder was dus schijnbaar ook beter dan vloeibaar en vooral niet te veel wasmiddel gebruiken bij het wassen maar wél meer water. We zijn in de loop der jaren namelijk ook minder water gaan gebruiken dan vroeger daardoor is onze was ook minder goed schoon te krijgen tegenwoordig. Dan maar wat minder millieuvriendelijk maar wél voortaan met een schóne was!

Dus als men niet overtuigd is van dit vetluis verhaal, tik dit woord dan maar 'ns in op Google... en huiver... En vooral doorvertellen aan iedereen die het horen wil! Dus vetluis, wasluis of zeepbacterie.

Lieve groetjes van Angelique.

20.192. Was die zuur of muf ruikt

Reactie op Was ruikt zuur

Een slecht ruikende was kan komen van aanslag in uw buizen van de wasmachine. Een leeg machine draaien met sodakristallen op 60 graden en dan is die geur zo weg.

Caro

20.193. Zure was

Reactie op Was ruikt zuur

ik heb dit ook meegemaakt van alles geprobeerd. Tot iemand kwam kijken: het programma van mijn wasmachine was kapot. Resultaat nieuwe wasmachine en terug goed ruikende was.

groetjes Marianne

20.194. Vloeibare wasmiddel voor de witte was met Sunlight en Ossengalzeep

Reactie op Zelfgemaakt wasmiddel

Ik had zelf de tip van het maken van wasmiddel metsunlight zeep geprobeerd. (1 blok zeep raspen, overgieten met 5 liter kokend water, dag laten staan en daarna goed door roeren)

Ik had ook nog een blok ossengalzeep liggen dus heb ik hetzelfde recept genomen met een half blok geraspte ossengal zeep. Dit gebruik ik voor mijn witte was en het werkt verdacht goed.

Marieke

20.195. Volle wassen draaien

Ik denk dat 1 van de beste tips is om duurzaam te wassen, eens kritisch naar naar de hoeveel heden wasgoed wat in de trommel gaat kijken. Ik ken er genoeg die zeggen 3 wassen per dag te draaien. Na mijn mening zullen dat vast geen 3 volle trommels zijn.

Wij (ik, mijn man en 3 kids) laten na het douchen de handoeken in het trappengat drogen zodat het wasgoed droog in de wasmand komt zodat het rustig een week kan blijven staan om op te sparen. Onze wasmanden zijn als ze vol zijn precies een volle wastrommel. We hebben 3 wasmanden, donker wit en gekleurd. En pas als ze vol zijn gaat de wasmachine aan. 4 a 5 wassen in de week red ik net, incl. het bedden goed.

Goedkoop wasmiddel van de lidl, maar wel was ik wat warmer. Dus inplaats van 30 graden voor gekleurd wasgoed doe in 40 graden en witte was echt op 90 graden.

Beter in 1x schoon dan het 2 of 3 keer op 30 graden wassen. Besparen is denk ik gewoon kritisch naar je leefstijl kijken en niet al te moeilijk doen, gewoon logisch denken. En alles waar te voor staat is niet goed, behalve tevreden :)

Jolanda

20.196. Volle trommels draaien

Het aantal wassen dat je per dag of week draait is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van je gezin. Hier zijn we met tien personen en ik draai echt wel 3 wassen per dag, en in het weekend de was waar tijdens de week geen tijd meer voor was. Twee voetballende kinderen, dus 6 maal per week sportkledij en 12 handdoeken per week extra. Verder 2 kinderen in de katoenen luiers, ook 2 wassen per week. En het zijn echt wel telkens volle trommels!

Marianne

20.197. Volle wassen draaien (2)

Ik lees zojuist het ingezonden stukje van Jolanda. Ook wij zijn met z'n vijfen mijn man, ik en 3 dochters. Maar wij redden het toch echt niet met 5 machines in de week. Ik heb zitten tellen, maar wij hebben 20 machines gemiddeld in de week en daarvan zijn er toch echt 15 helemaal vol. Alleen vandaag ben ik al aan de 6e bezig, waarvan 2 machines vol met spijkerbroeken. Waspoeder van de Lidl kan ik helaas niet gebruiken, 2 dochters krijgen er vreselijk jeuk van. Gewoon Ariel-poeder voor de witte was en Ariel-poeder voor de bonte was. Woolite voor de fijne was en Robijn voor de zwarte was.

Renate

20.198. Volle wassen draaien (3)

Ik ben best beetje verbaasd, wij zijn met 7 personen en ik draai gemiddeld 7 wassen per week. Heb wel een 7 kilo trommel overigens. Daar zitten dan ook iedere week de helft van het beddegoed bij. Douchen om de dag, en per persoon daarnaast nog 2 handoeken voor tijdens het sporten. Ik verbaas me echt over 20 machines per week.

Annemijn

20.199. Volle wassen draaien (3) mee eens!

Ja, daar verbaas ik me dus ook echt over! Wij douchen ook om de dag en plan het zo met de sporten dat dat op die dag valt (2x sport hier in de week) Ook wij hebben dus wel z'n 7 kilo trommel en overgens geen wasdroger, alles droogt hier aan rekjes. Ik zou trouwens geen eens 20 wassen per week kwijt kunnen om te drogen!

Jolanda

20.200. Volle wassen

Het is toch echt waar, ik draai rond de 20 wasmachines per week. Wij douchen iedere dag en soms wel 2x per dag. Drie machines met beddengoed, een dochter werkt net als ik in de verpleging dus ook een machine met witte uniformen, sportkleding, meerdere machines met bonte was, meerdere met witte was op 60 graden en een machine met witte bloesjes en shirtjes, en 2 tot 3 machines met spijkerbroeken en zo kan ik nog wel effe doorgaan.

Als ik 5 of 7 machines zou draaien in de week kreeg ik de deur van het washok niet meer open. Met dit goede weer droog ik veel buiten heb 2 droogmolens in de tuin staan, met minder weer gaat een gedeelte in de droger en een gedeelte wordt opgehangen. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik absoluut niet bezuinig op mijn was. Een machine meer of minder maakt mij niet uit.

Renate

20.201. Volle wassen

Scheelt natuurlijk wel die witte uniformen dat geloof ik graag. Maar wat je zegt drie machines beddegoed en jullie zijn met zijn 5en!? Ik gooi drie bedverschoningen per keer in de machine, en ik was beddegoed om de week. Natuurlijk wel tussentijds mocht dat nodig zijn dat spreekt voor zich. Met menstruerende dames moet dat gewoon soms wat vaker. Ik heb overigens ook niet het idee dat ik bezuinig op de was. Denk dat een ieder doet wat bij hem of haar past.

Annemijn

20.202. Volle wassen

Ik wil mijn discussie hier sluiten over het aantal wasmachines per week. Uiteindelijk moet iedereen dat toch zelf weten.

Ik wil jullie wel een goede tip geven mocht je niet te ver van de Duitse grens af wonen. Koop je wasmiddel bij de Lidl in Duitsland, daar verkopen ze ook a-merken, en het scheelt echt waar precies de helft met Nederland. Dat geld ook voor de andere boodschappen, het scheelt enorm. Ik ga heel geregeld naar Nettetal net over de grens bij Venlo/Tegelen daar heb je een Aldi en een Lidl tegenover elkaar liggen. Bij de Aldi verkopen ze Tandil vorwaschspray deze is echt geweldig, zit geen bleek in en je krijgt er de moeilijkste vlekken mee uit, kost een euro zoveel. In Nederland verkoopt de Aldi deze spray helaas niet.

groetjes Renate

20.203. Schuimend wasmiddel

Hoi,

Zou een wasmiddel dat erg schuimt met de wasmachines van tegenwoordig (sensoren enz) juist niet erg veel water- en energieverbruik veroorzaken? Ik heb het idee dat mijn machine soms wel 4 of 5 keer spoelt als er erg veel schuim in zit. En wat is een oplossing om dit schuim tegen te gaan (wil niet een ander merk en ik gebruik al de helft minder als op de verpakking staat)?

Jo

20.204. Handdoeken

Reactie op Volle wassen draaien (2)

Waarom zou je elke keer na het douchen een schone handdoek pakken? Je bent toch schoon? Dat is nou pure energieverspilling. We hebben tegenwoordig zulke rare ideeën over hygiene.

Pien

20.205. Groene zeep bestellen

Beste Tatiana,

Groene zeep kun je gewoon in de supermarkt kopen. Het staat bij de schoonmaakmiddelen. Een bekend merk groene zeep is 'driehoek'. Groene zeep is vloeibaar verkrijgbaar (fles die ik heb is geel, en heeft de vorm van de fles van een allesreiniger) of in een wat kleiner rond potje van plastic.

Met vriendelijke groet, Pukkie

20.206. Waar kun je sprayflacons kopen?

Kan iemand mij misschien vertellen waar je lege sprayflacons kunt kopen? Ik heb allerlei recepten voor zelfgemaakte schoonmaakmiddelen gekregen maar daar heb je wel lege sprayflacons voor nodig. Ik heb er een paar her gebruikt van schoonmaakmiddelen die op waren maar die flessen vond ik niet zo stevig en gaan tegenwoordig niet meer zolang mee. Een plantenspuit is het ook niet helemaal.

Esmee

20.207. Iets anders?

Is misschien quick-n-brite mischien niet iets om te wassen? Wel handwas maar wel goed toch? Desnood ajax allesreiniger voor de lekker geur.

Oscar

20.208. Om de dag douchen

Bah, waarom om de dag douchen. Ja wassen gebeurt dat dan ook nog? Kinderen snuiten soms hun neus in baddoeken. Dus ja iedere keer schone baddoek pakken is logisch.

20.209. Vlekken verwijderen

Vlekken verwijderen kan een lastige karwei zijn. Ontdek welke producten doeltreffend zijn voor alle soorten vlekken, zelfs de hardnekkigste van de expert in vlekverwijdering. Zie www.vanish.nl. Vriendelijke groet,

20.210. Was ruikt muf?

Ik lees hier veel reacties over het muf ruiken van uw was of wasmachine. Of de was is niet schoon. De hoeveelheid wasmiddel kan aangepast worden aan het soort was, dat bespaart. Dus bijvoorbeeld fijne was of handdoeken kunnen met minder waspoeder toe, Maar ondergoed en lakens was ik op een hogere temperatuur en met meer waspoeder om het vet van de huid uit de was te verwijderen, en het voorkomt ook vetluis. Als u eens per maand de machine draait om hen weer schoon te maken is er niets aan de hand. En.. vegeet dan niet het pluizenfilter van de wasmachine achter het luikje onderin de machine, schoon te maken. Want als de filter schoon is werkt de waterpomp beter en blijfter geen vuil water in de machine achter

Toetie

20.211. Zelf goedkoop wasmiddel maken

Ik ben bezig met mijn eigen wasmiddel maken, dit kan je doen van een blok zeep wat je raspt( 80 gr.) of met zeepvlokken. Zelf waste ik met biologisch wasmiddel, best kostbaar als je vaak moet wassen. Via www.vitexnatura.com/ bestel ik voor 7 euro wasvlokken (wegens mijn fybromyalgie is het te belastend om zelf te raspen) van Marseilezeep. Op deze bovengenoemde site kun je deze bestellen. Ze zijn geheel biologisch. bij de bestelling krijg je automatisch het recept ervoor.

Misschien kunnen jullie hier iets mee.

groetjes Maria

20.212. Soda in je wasmachine

Bij veel "recepten" om zelf wasmiddel te maken lees je het toevoegen van soda. Ik heb kontakt opgenomen met de fabrikant van mijn wasmachine, en een monteur en beiden gaven ze mij het antwoord dat soda erg slecht is voor je wasmachine. Op mijn vraag hoe dit zit met zelfgemaakt wasmiddel, zeiden ze beiden dat dit geen kwaad kan.

Bij twijfel zou ik dus gewoon de fabrikant / een wasmachinemonteur bellen.

groet Maria

20.213. Soda in de wasmachine (2)

Ik heb een Miele wasmachine en heb Miele vorig jaar gebeld met de vraag hoe ik mijn wasmachine het beste kon reinigen. Het antwoord was: 1x per maand een lege machine met soda op 90 gr. laten draaien.

En wat zal je toch zelf wasmiddel gaan maken? Bij de Action kun je momenteel Persil en Dixan 1,5 l flessen kopen voor 2,99. Daar ga je toch zelf niet voor aanmodderen.

Ruth

20.214. Wat te doen als er schimmel in de wasmachine komt

hallo.

mijn wasmachine is 7 jaar oud. Nu zag ik dat, als ik het zeepbakje eruit haal, daar een groene aanslag zit. Het ruikt een beetje naar schimmel, hetzelfde schimmel als de rubberen rand in de wasmachine. Weet iemand hoe ik dat weg krijg?

groetjes Agnes

20.215. Zelfgemaakt wasmiddel BLIJFT liquide

De reden dat het wasmiddel dikt, is omdat het met warm water gemaakt wordt. Mijn recept voor 1,5 l wasmiddel (in frisdrankfles): 1 wasbolletje vol per wasbeurt en vooraf goed schudden voor gebruik

Christine

20.216. Waswondermagneten

Beste mensen, ik was al 3 jaar met wasmagneten. Fantastisch. Alleen bij erge hardnekkige of verse vlekken waarvan je weet dat deze er met gewone waspoeder ook niet uitgaan, gebruik ik ossengalzeep of groene zachte zeep. Maar ik denk dat er hier op het forum wel mensen zijn die ook andere middeltjes weten te gebruiken. Maar, de was is altijd schoon! Ook heb ik geen vieze geurtjes. Maar bij kleding die niet lekker ruikt (T-shirts etc.) doe ik een klein schepje waspoeder of een eetlepel vloeibare groene zeep voor de geur. Andere middeltjes kan natuurlijk ook zoals etherische olie etc. Ik ben zo enthousiast dat ik mijn kinderen die bollen ook gegeven heb en zij zijn ook enthousiast. Mijn kleinkind met een zeer gevoelig huid vaart er wel bij. N.B.: die wasmagneten komen oorspronkelijk uit Pennsylvania USA en mijn schoondochter kende deze al van horen zeggen aldaar; zij is Amerikaanse en zij komt daar vandaan.

Nog even een sites om u te overtuigen, want ik heb gemerkt dat er veel ongeloof is en er negatief wordt gereageerd op diverse sites, trots er daar ook mensen zijn die wel heel tevreden zijn. Toch worden deze dan genegeerd. Hierbij o.a. een site met uitleg en wetenschappelijke verklaring: www.originelegeschenken.be/NL/a/zoek-per-merk/waswonder/

Willie

PS redactie: zie ook \ ervaringen.

20.217. Schimmel verwijderen

Schoonmaken met een zacht schoonmaakmiddel, groene zeep of afwasmiddel. Wasmachine een spoelprogramma laten draaien en in de toekomst geen vloeibaar wasmiddel en/of wasverzachter meer gebruiken.

20.218. Zelfmaak derrie

Ook ik heb ooit zelf 1 keertje wasmiddel gemaakt..... nou sorry, maar bij mij wast het niet schoon en ik vind het maar vies, slijmerig en muf ruiken. Wij kunnen nu momenteel geen duur merk gebruiken vanwege ww maar ik doe wel eens in de maand 1 fles dash kopen en de oranje en groene van de aldi. Die van de aldi gooi ik de helft in een cola fles en ik kieper er dan voor de helft (of een kwart, kan ook best denk ik voor de geur) dash in. De was wordt goed schoon omdat una gewoon goed wast en ik heb er lekker een dash luchtje aan.

Je zou ook samen met iemand anders dash kunnen kopen, dan betaal je beide 2,50 en dan kun je 2 volle flessen una/dash maken

Jolande

20.219. Wanneer wassen

Ik was overdag, omdat (a) ik geen dubbele meter heb en (b) de wasmachine en droger in de keuken staan en ik geen zin heb om met de buren ruzie te krijgen omdat ze last hebben van de wasmachine of droger. Tevens scheelt het echt niet heel veel, mijn vriendin wast overdag, ik was overdag, en we hebben de rekeningen eens naast elkaar gelegd en ze scheelde echt niet veel van elkaar (ook al wonen we ieder in een andere stad).

Ook nog een tip: bloedvlekken krijg je er gemakkelijk uit door de kleding in lauw warm liefst koud water met zout te leggen en dan inwrijven met het zout en dan wassen in de wasmachine.

Loutje

20.220. Diervriendelijke Groene Zeep van Tricel

Hallo,

Ik was sinds kort ook met vloeibare Groene Zeep van Tricel. Bevalt me prima! Dit is te verkrijgen bij de Boerenbond.

De producten van Tricel worden niet op dieren getest. Dus als je dieren respecteert of er van houdt en weet dat ze gevoelens en emoties net als ons hebben, dan koop diervriendelijke producten.

Ad

20.221. Dubbele meter

De meeste mensen dennken dat je met nachtstroom goedkoper uit bent, maar bedenk wel dat de stroom overdag dan DUURDER is....

Lucie

20.222. Goede resultaten met wasmagneten

Hallo, wij wassen al jaren naar tevredenheid met wasmagneten. Alleen sommige vlekken hebben, net als met wasmiddel, wat extra aandacht nodig. Wij hebben al flink wat wasmiddel bespaard!

Danielle

20.223. Juiste recept zelf wasmiddel maken

Voor de juiste dosering van zelf wasmidel maken is: Het is dan niet heel dik en werkt perfect. Dit kost u nog geen 60 eurocent voor 6 liter wasmiddel Als wasverzachter gebruikt u een scheutje schoonmaak azijn. Als de was droog is ruikt u er niets van.

Yvonne

20.224. Hema

Ik koop altijd waspoeder bij de hema € 2 voor vloeibaar en poeder, vooral die voor witte was werkt echt top, mooi wit!

Hanneke

20.225. Nog een tip voor schone was

Als je met een heel goedkoop wasmiddel wast, bijvoorbeeld euroshopper of eigen merk, dan is het handig altijd een fles afwasmiddel bij de wasmachine te zetten. Spuit vlekken even in met wat afwasmiddel en alles wordt goed schoon.

Hanneke

20.226. Azijn in de was ruik je echt niet

Ik gebruik al jaren azijn in het wasverzachterbakje bij elke was. Dit maakt de was fris en zacht en voorkomt kalk (Scheelt dus in de aanschaf van én wasverachter én Calgon).

Voor iedereen die zich zorgen maakt over de geur: laatst heb ik (kalk)watervlekken van de douchevloer schoongemaakt door oude handdoeken er op te leggen en per handdoek een fles azijn erover te gieten. 5 handdoeken, 5 flessen azijn. Zo kon het weken zonder dat de azijn meteen in het doucheputje verdween. Na 2 uren weken, de handdoeken er af gehaald en druipend in een vuilniszak gedaan (stonk uiteraard erg zuur), de vloer schoongemaakt (vlekken kon ik er nu zonder probleem afpoetsen)en daarna de vuilniszak leeg gekieperd in de wastrommel. Bedenk dat er 5 flessen azijn waren opgenomen in de handdoeken. Ik heb de boel op 60 graden gewassen en ze kwamen er uit zonder dat ze naar azijn stonken. De wasmachine rook fris, het roestvrij staal blonk en ik kon geen spoor van zure lucht ontdekken.

Dus als je bij 4/5 liter azijn al niets ruikt, dan komt het helemaal goed met een klein kopje bij je was :-)

Winter

20.227. Wassen met een volle trommel niet beter!

Mijn vrouw liet altijd 2 vuisten boven de was vrij op advies van een wasmachine installateur voor een schonere was en een langere levensduur van de machine. Navraag bij winkels ( wasmachine.nl) en wasmachine fabrikanten (Indesit, Beko, AEG) bevestigt dit. Onze was wordt beduidend schoner en droger met 3 kg per trommel (van 5 kg), ook met onze nieuwe machine.

Wim

20.228. Grootverpakkingen wasmiddel

Hallo, waar kan ik nog grootverpakkingen sunil of omo kopen? De laaste twee keer kon ik grootverpakkingen kopen van sunil waspoeder in Duitsland met een aanbieding bij de Lidl. Kan ik ook in Nederland nog grote pakken unil of omo kopen? Liefst 7.5 tot 10 kilo verpakkingen.

groetjes , Paula

20.229. Grootverpakkingen wasmiddel

Toevallig was ik afgelopen zaterdag in Duitsland en bij de Lidl verkochten ze zeer grote verpakkingen Weisser Riesse (witte reus) voor de witte en bonte was, voor 100 wasbeurten voor 8 euro zoveel. Ook bij de REWE hadden ze deze aanbieding.

groetjes Roos

20.230. Beko goede budget wasmachine?

Heeft iemand ervaring met beko wasmachine? Ik ben opzoek naar een goede budget wasmachine. Op website zijn experts tevreden. www.wasmachinepagina.nl.

Leon

20.231. Vloeibaar wasmiddel

hallo, wij gebruiken al 10 jaar vloeibaar wasmiddel van Henkel Germany. Er zit 3 liter onverdund in een can. Normaal verdunt de firma deze 3 liter tot wel 12 liter. En gaat het de winkels in onder div namen, zelfde product!

Nu hadden wij in dec 2012 20 dozen gekocht. Maar nu blijkt dat ik uit 1 can 3 liter dikke wel 200 wasbeurten haal. Dus heb ik nog genoeg tot 2050 hihi. Daarom, als iemand interesse heeft, ik heb nog 20 cans staan. Wel zelf ophalen. Een can heeft mij zelf gekost 19,40. Maar ze mogen weg voor 8 euro. Ik gebuik het dagelijks 30 tot 90 graden. Doe wat in zo'n plastic balletje, een cm of 2, tussen de was en draaien maar. En is het echt vuil, dan smeer ik het kledingstuk in en in de machine .

Tevens is het groen en zo goed als reukloos, dus je eigen geur wasverzachter bv komt ten goede.

mvgr

20.232. Goedkoop waspoeder

Hoi wij bestellen onze wasmiddelen altijd op www.bonkey.nl, zij hebben alleen maar a merken maar er is niemand goedkoper en meestal is het de volgende dag al geleverd, ik bestel er verder altijd mijn deo's en shampoo.

groetjes jan

20.233. Grote 10 kilo wasmachine

Heeft iemand ervaring met een grote 10 kilo wasmachine. Merk samsung www.wasmachinesale.nl.

Mijn gezin bestaat uit 2 volwassenen en 4 kinderen.

Niek

20.234. Beste koop wasmachine

Bij het zoeken van een nieuwe wasmachine kan je het beste een beste koop kopen zodat je niet teveel betaald bijvoorbeeld via https://www.wassen.nl/wasmachines/beste-wasmachine/. Tegenwoordig zijn zelfs de wat minder bekende merken van zeer hoge kwaliteit en zorgen voor goede garantie. Scheelt veel geld

Marco

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Goedkoop waspoeder

 1. Waspoeder
 2. Goedkoop waspoeder
 3. Wassen met zout
 4. Wassen met zout
 5. Mijn goedkoop waspoeder
 6. Goedkoop waspoeder
 7. Wassen bonte was met azijn
 8. Goedkoop waspoeder
 9. Groene zeep
 10. Waspoeder voor witte was
 11. Soda, zachte zeep, azijn, badschuim ...
 12. Zout in de wasmachine
 13. Zout funest = onzin
 14. Goedkoop wasmiddel
 15. Groene zeep
 16. Echt goed en goedkoop wassen
 17. Wassen met wasnoten goedkoop?
 18. Goedkoop
 19. Bij Dirk
 20. Weinig waspoeder
 21. Marktvoordeel
 22. Wasnoten wel duur
 23. Goedkoop waspoeder
 24. Goedkoop wasmiddel
 25. Zout in de wasmachine
 26. Groene zeep
 27. Wolwas met shampoo
 28. Welke shampo?
 29. Shampo met scheutje olie
 30. Mijn ervaring met wasnoten
 31. Niet doen!
 32. Waspoeder bij de Penny Markt
 33. Wasnoten ook in België
 34. Goedkope wasmiddelen (ariel, omo)
 35. Teveel waspoeder?
 36. Gebruik van shampoo in de was
 37. Waar koop je 4 kg sodakristallen
 38. Grote wasmachine
 39. Wasverzachter
 40. Zelfgemaakt wasmiddel
 41. Wasnoten
 42. Goedkoop waspoeder
 43. Zelfgemaakt wasmiddel
 44. Besparing vaatwastabletten
 45. Witte was
 46. Dure wasnoten
 47. Azijn als vlekkenmiddel
 48. Soda in wasmachine
 49. Zure lucht van azijn
 50. Reactie op soda in wasmachine
 51. Zuinig wassen
 52. Zuinig wassen
 53. \'s Avonds wassen
 54. Wasnoten en geurtje?
 55. Wasnoten aan 15,20 euro/kilo
 56. Wasnoten
 57. Wasnoten wassen goed!
 58. Proefzakjes met 4 wasnoten voor € 1,50
 59. Nog voordeliger
 60. 1,5 euro voor 4 wasnoten?
 61. Waarom dan toch?
 62. Tóch een frisse geur bij gebruik wasnoten
 63. Zelfgemaakt wasmiddel
 64. Zout in de machine en wasnoten
 65. Verschil in tarief avond of nacht
 66. Goedkoop schoonmaakmiddel
 67. Ossengal zeep
 68. Wasnoten
 69. Ossengalzeep
 70. Vlekkenmiddel bij witte was
 71. Zout en/of soda in wasmachine
 72. Wasnoten in Belgie
 73. Azijn als wasverzachter
 74. Wasnoten kunnen goedkoper zijn!
 75. 10 tot 20 kilo wasnoten voor € 11,00 per kilo
 76. Wassen met koud water
 77. Koud water
 78. Wassen met waspoeder
 79. aldi/lidl waspoeder
 80. Heel tevreden
 81. Wasmiddel
 82. Wasmiddel wibra bagger
 83. Wibra wasmiddel
 84. Wibra wasmiddel
 85. Ariel waspoeder
 86. Besparen op waskosten
 87. Ariel
 88. Wasmiddel Aldi
 89. Ariel
 90. Groene zeep
 91. Groene zeep
 92. Goedkoop wassen
 93. Zure lucht van azijn
 94. Besparen op wasbollen
 95. Reactie op magnetische wasbollen
 96. Wasnoten en wasmagneten in België
 97. Even in de droger
 98. Waspoeder slecht voor wasmachine
 99. Verschillende waspoeders uitproberen.
 100. 2x per dag wassen
 101. Poeder of vloeibaar?
 102. Waspoeder slecht?
 103. Waspoeder of vloeibaar?
 104. Muffe was
 105. Soda in de wasmachine
 106. Gebruik eens wasmachine monteur van H.G
 107. Etherische oliën
 108. Vraag over handwas
 109. Vraag over handwas
 110. Handwas - Lisette
 111. Antwoord op handwas
 112. Vraag over handwas
 113. Tips!
 114. Olievlekken
 115. Sanny wasbollen
 116. Wasnoten
 117. Bloedvlekken
 118. Wasnoten
 119. Waspoeder
 120. Waspoeder te koop
 121. Vloeibare wasnoot
 122. Het weer in de was / te lang nat?
 123. Weerplekken
 124. Was ruikt zuur
 125. Help: mijn zelfgemaakt wasmiddel blijft te dik
 126. Zelfgemaakt wasmiddel dunner
 127. Mijn zeep is nog steeds te dik
 128. Was ruikt zuur
 129. Help hoe krijg ik de moddervlekken weg?
 130. Groene zeep
 131. Wasbollen droogbollen (Keeper)
 132. Poeder voor de vaatwasser
 133. Goedkoop en lekker wasmiddel
 134. Soda en ontkalking
 135. Kalkoplossing
 136. Steradenttabletten
 137. Vloeibare wasnoot
 138. Azijn als wasverzachter
 139. Wasmachine kapot door gebruik van azijn
 140. Wasmachine
 141. Was ruikt zuur
 142. Vreemde lucht aan de was
 143. Re: Vreemde lucht aan de was
 144. Wasnoten
 145. Drogen
 146. Plavuizen reinigen
 147. Stinkende was en gebruik van azijn.
 148. Exceem niet weg alleen door sokken wassen
 149. Transpiratie
 150. Schoonmaaktips
 151. Reaktie op Trina!
 152. Wasmiddel
 153. Deo luchtjes
 154. Grootverpakking waspoeder bij de Toko
 155. Re: Formil van de Lidl
 156. Verkoop goedkope wasmiddelen
 157. Prijs wasnoten
 158. Waspoeder tandil
 159. Goedkoop vlekkenmiddel
 160. Goedkoop is duurkoop
 161. Zelf waspoeder maken
 162. Wasnoten: goedkoop
 163. Wasnoten besteld
 164. Wassen met groene zeep
 165. Zelf allesreiniger en handzeep maken
 166. Hoe wassen met groene zeep en azijn?
 167. Azijn heeft blekende eigenschap?
 168. Wasmiddel versus wasnoten
 169. Zelf wasmiddel maken
 170. Wasmiddel maken en azijn
 171. Wasmiddel zelf maken
 172. Zelf wasmiddel maken
 173. Wasmiddel
 174. Reactie op Marie
 175. Reactie op Marie
 176. Sunlight zeep
 177. 1x per maand op 90 graden
 178. Wassen met koud water
 179. Moddervlekken weg uit kleding
 180. Wassen op lage temperaturen
 181. Wassen met zout
 182. Wassen met azijn
 183. Re: koud water wassen
 184. Shampoo als wasmiddel
 185. veel voetbalkleding
 186. Azijn werkt prima
 187. Goedkoop oxi poeders
 188. Deodorant
 189. Wasmiddelen: zout heeft zijn prijs!
 190. Tip op website
 191. Ooit gehoord van vetluis, ookwel bekend als wasluis of zeepbacterie?
 192. Was die zuur of muf ruikt
 193. Zure was
 194. Vloeibare wasmiddel voor de witte was met Sunlight en Ossengalzeep
 195. Volle wassen draaien
 196. Volle trommels draaien
 197. Volle wassen draaien (2)
 198. Volle wassen draaien (3)
 199. Volle wassen draaien (3) mee eens!
 200. Volle wassen
 201. Volle wassen
 202. Volle wassen
 203. Schuimend wasmiddel
 204. Handdoeken
 205. Groene zeep bestellen
 206. Waar kun je sprayflacons kopen?
 207. Iets anders?
 208. Om de dag douchen
 209. Vlekken verwijderen
 210. Was ruikt muf?
 211. Zelf goedkoop wasmiddel maken
 212. Soda in je wasmachine
 213. Soda in de wasmachine (2)
 214. Wat te doen als er schimmel in de wasmachine komt
 215. Zelfgemaakt wasmiddel BLIJFT liquide
 216. Waswondermagneten
 217. Schimmel verwijderen
 218. Zelfmaak derrie
 219. Wanneer wassen
 220. Diervriendelijke Groene Zeep van Tricel
 221. Dubbele meter
 222. Goede resultaten met wasmagneten
 223. Juiste recept zelf wasmiddel maken
 224. Hema
 225. Nog een tip voor schone was
 226. Azijn in de was ruik je echt niet
 227. Wassen met een volle trommel niet beter!
 228. Grootverpakkingen wasmiddel
 229. Grootverpakkingen wasmiddel
 230. Beko goede budget wasmachine?
 231. Vloeibaar wasmiddel
 232. Goedkoop waspoeder
 233. Grote 10 kilo wasmachine
 234. Beste koop wasmachine

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.