Groot Gezin
Budget Tips
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

33. Geen negatieve berichten.

Ik vind het knap van al die grote gezinnen dat jullie rond kunnen komen. Ik heb zelf 1 kind (en vind dat meer dan genoeg). Maar ik maak me nu al zorgen hoe ik zijn scholing later moet bekostigen. Ik heb een erg ruim salaris, maar als het huidige kabinet z'n plannen doorzet, kunnen jullie je kinderen dan nog wel naar school sturen?

Paul

33.1. Paul: het belangrijkste

Ik denk dat het niet zoveel uit maakt hoeveel geld je hebt maar wel hoe je er mee omgaat. Wij hebben samen 5 meiden maar ik maak me helemaal geen zorgen over het hoe en wat later.Komt tijd komt raad dat was vroeger al zo en dat is nog zo! Als het dan nodig is ga ik wel weer werken. Kinderen worden niet gelukkiger van al die overdadige luxe van tegenwoordig.

En mijn kids hebben genoeg hoor. Maar het belangerijkste is dat we elkaar hebben!

Groeten van Anja

33.2. Elkaar

Wat me opvalt is dat alles maar over goederen gaat en dingen. Hoeveel ouders zijn er nog die oprecht blij zijn als hun kindje de kamer in komt lopen. Daarmee zijn ze rijk, niet met nikes, enz. Daar krijgen ze zelfvertrouwen van.

Tuurlijk, kindjes moeten eten. Het lijkt wel of ook veel heeft te maken met prioriteiten. Mensen willen alles, en dat kan nou eenmaal niet. Je kunt niet èn kinderen hebben èn een carriere èn alles doen wat je wilt èn een mooi huis èn een mooie auto! Je kunt er ook voor kiezen iets minder te gaan werken en je auto de deur uit te doen, dan kun je wel meer bij je kindje zijn. Alles draait om keuzes.

Steffie

33.3. Misschien een typfoutje?

Meteen toen ik 45 euro las, dacht ik ooh, ze bedoelt waarschijnlijk 4,5 euro per dag. Misschien heeft ze het niet nagelezen en is ze meteen daarna weer eten gaan zoeken in containers of vuilnisbakken. Dit doen namelijk miljoenen mensen op deze aardbol dagelijks. Wij zijn verwend en nu het slechter gaat klagen we, dat is een normale reactie, maar in Nederland verhongert er nog niemand.

Manuela

33.4. School voor later betalen

Beste Paul,

Ik heb ook wel eens van die zorgen over onze kinderen in de toekomst, ik weet maar al te goed hoe lastig het soms voor mijn vader was, toen er maar liefst drie personen in ons gezin tegelijk studeerden (en niet allemaal al recht hadden op studiefinanciering).

Aan de andere kant is het voor een kind denk ik ook een heel goed stuk opvoeding om te leren dat niet alles zo maar kan en als je iets echt graag wilt, dan zul je er voor moeten werken!

Ik werkte naast mijn studie ook en daar word je alleen maar volwassener van denk ik.

Maak je niet teveel zorgen over de toekomst, misschien wil je kind wel helemaal niet leren! (hihi)

Margriet

33.5. De krentenier

Hallo,

sinds kort mag ik mezelf medewoordvoerster van "de krentenier" noemen. Neem gerust eens een kijkje op onze site en consuminder gerust mee!

users.pandora.be/jove/Krentenier.htm

groetjes

33.6. Ons huishoudgeld

Ons gezin bestaat uit negen personen (7 kinderen). De kinderen hebben de leeftijd van 21, 20, 18, 15, 12 en een tweeling van 9 jaar. We hebben weinig geld te besteden omdat alleen mijn man werkt. Toch komen we rond en eten bijn a altijd verse groenten en ieder dag wat extra bij het eten.

We drinken door de weeks alleen ranja (zonder kleurstof), melk, thee en koffie. Groenten en fruit koop ik 1x in de week op de markt voor de hele week. Eén keer eten we macaroni of zoiets. Vlees haal ik bij en goedkope slager voor 3x in de week, zo ook vleeswaren. Verder hebben we wel eens knakworstjes een gebakken ei of stukjes fricandel bij het eten. Visticks, kaassouffles doen het ook goed.

Wassen doe ik op het goedkope tarief. Ik gebruik de helft van de aangegeven dosering waspoeder en het wordt ook schoon.

Wat kleding betreft ben ik een koopjesjager. Ook naai ik veel zelf, ik kijk in de winkel wat in is en maak het thuis na.

Zakgeld krijgen mijn kinderen niet. De drie oudsten lopen ieder een dubbele ochtendwijk (kranten). Hiermee hebben ze al gauw zo'n 450 euro te pakken. Ruim voldoende om zichzelf te kunnen redden. De middelste heeft vaste oppas adresjes.

Mijn dochter van 12 is autistisch maar zij maakt wekelijks de koelkast of de keukenkastjes schoon en krijgt daar 1,50 voor. De twee jongste (waarvan 1 ook autistisch) doen samen de buitenboel aan vegen en helpen was opvouwen. Hiervoor krijgen ze 1 euro in de week.

Voor kinderfeestjes geef ik 2,50 per cadeautje. Ik koop wel regelmatig cadeautjes voor zoiets en ook voor sinterklaas en verjaardagen.

Zaterdagavond mogen ze wat extra's zoals warme chocolademelk of cola en een koekje. Vaak hebben we dan ook wat chips of een toostje. Het geld wat ik op het eind van de week over heb gebruik ik hiervoor. Wij zijn niet meer dan 100 euro kwijt.

Ook hebben wij een code op de telefoon er kan dus niet zomaar gebeld worden, scheelt enorm in de rekening.

Heleen

33.7. Sinterklaas kadoos?

Ja, Ja, de man met de witte baard is weer in aantocht dus hou je knip maar vast. Wie heeft er een paar leuke tips voor ons om toch een wat mooie sint kadoo's te kunnen aanschaffen voor weinig? Weet iemand bijv. voordelige winkels of via internet misschien, alle tips zijn welkom

Bedankt en gr. marjolijn

33.8. Reactie sinterklaas kadoos

Marjolijn heb je al eens op www.marktplaats.nl gekeken? Daar kan je van alles 2e hands kopen. De site is geheel vrijblijvend en gratis, je kunt er ook spullen te koop aanbieden.

succes Gonny

33.9. Sint kadoos

Ik begin al maanden van tevoren met kadoos in slaan. Bij het kruidvat zijn er regelmatig aanbiedingen, je moet er dan wel snel bij zijn, want het is zo op. Verder heb ik flink wat duplo, zelf gemaakte baby born kleertjes, my little pony huis enz. via ebay en marktplaats aangeschaft (zit zelfs nog in de doos en ziet eruit als nieuw). De drie oudsten bij ons krijgen één groot kado samen (dvd speler, was in de aanbieding bij blokker). Tweede hands klinkt wel wat zielig maar is het echt niet, want de spullen zijn gewoon nooit gebruikt (sommige kinderen hebben alles dubbel en pa of ma verkoopt zoiets op ebay of marktplaats). Ga daar maar eens kijken, de poppenkleertjes zijn ontzettend leuk gemaakt vanaf 8,50 euro.

Groetjes Tanja

33.10. Reactie sint kadoos

Sinterklaasinkopen kun je ook goed bij kringloopbedrijven en speelgoedbeurzen en rommelmarkten. Er zijn ook kinderrommelmarkten waar de kinderen de handelaren zijn, dus hun eigen speelgoed verkopen. Je kunt daar vaak haast nieuw speelgoed en boeken/videos kopen. En wat dacht je van de vrijmarkten. Je moet dus het hele jaar rond shoppen en vooruitdenken. Zelfs in de uitverkoop in de zomer sla ik m'n slag voor de volwassenen. Vaak zijn bij blokker kaarsen e.d. zo goedkoop in de uitverkoop, en dat is een vaak passend geschenkje zo vlak voor de kerstmis.

Zelf maken is ook goedkoop, en geeft vaak ook nog meer voldoening. Bijv. iemand die graag knutselt geef je een mooie beplakte (laarzen)doos waarin je allerlei leuke knutselspullen in verzameld, zoals mooie stukjes behang, plakmiddelen uit de aanbiedingsbak bij de doe het zelfzaak, een tijdschrift met voorbeelden (gekocht bij de kringloop), een lijst met sites gericht op haar/zijn knutselvoorkeur.

Een oude multomap heb ik een stoffen omslag gegeven van een lievelingsstof en in de map allerlei stripjes uit de krant geplakt. Je kunt iemand ook een map met (brei/naai/borduur)patronen geven uit vakbladen die je in de kringloop voor weinig geld koopt. Of recepten uit oude tijdschriften /kranten. En dit is echt niet alleen voor volwassenen leuk hoor.

Het leukste is als je met een groepje samenwerkt. Vele handen maken licht werk, je leert veel van elkaar en zo heb je gezellige voorpret.

En mischien kan je zelfs in samenwerking met de peuterspeelzaal / basisschool / vrienden / vereniging een vorm van speelgoedmarkt organiseren. Mischien nu wel kort dag, maar wel de moeite waard om het voor volgend jaar te overwegen.

Een hele fijne feestdagen.

Groetjes, Ans

Noot van de redactie: Voor meer discussie over Sinterklaas, zie


33.11. Euro <=> Gulden

Als ik dit zo lees gaat iedereen er op achteruit. Samenvattend: Boodschappen kunt u het beste doen bij Aldi, Lidl, Dirk van den Broek en Bas van der Heijden. Woon je aan de Duitse grens, ga dan naar de Duitse winkels, ze zijn goedkoop (ook de Lidl daar is goedkoper), ook met vlees. Bepaalde A-merken kan je het goedkoopste halen bij de C1000 en Edah, vermijd zoals de meeste mensen de Albert Heijn! Te duur.

Voor leuke spulletjes, ook voor Sinterklaas en de Kerst (kerstklokjes), voor de kids ga je naar Action, Zeeman of Wibra. Ook kinderen zijn dol op zelfgemaakte lekkernijen bv. boerencake, of wentelteefjes (sneetje bruinbrood in losgeklopt ei weken en bakken) enz. Wees creatief. Kijk op het internet voor recepten.

Besparing gas tips: 1 uur voor dat je op bed gaat de verwarming uit, scheelt op de jaarnota, let op: ook duurder! Je kan navragen bij je energiebedrijf of het voorschot nog voldoende is, ze maken dan een bereking voor je, je komt dan bij de jaarnota niet voor zo'n grote verrassing te staan. Ik probeer altijd 200 Euro over te houden, voor als de winter tegenvalt of als extraatje.

Als je kinderen lang onder de douche staan, vertel ze dat ze nu een tijdlimiet hebben van bv. 10-15 minuten en dat je de kookwekker zet, als de tijd om is moeten ze klaar zijn...

Succes allemaal en vergeet niet er zijn mensen die het nog slechter hebben.

Arriella

33.12. De bul van later, vullen!!

Hallo Paul,

De vraag die jij stelt over, het rondkomen en later naar school. Wordt ons heel vaak gesteld. Wij hebben drie kinderen en eerlijk, wij doen alles nog! Het heeft te maken met je instelling. Boodschappen doen eens per week bij de aldi en uitgaan, doe je wegens tijd gebrek vaak al niet meer, scheelt geld. Alleen sport doen we nog wel, honkbal ook niet goedkoop. Verder kunnen we alles eigenlijk doen, alleen met beleid en afwegen wat wel en wat niet. Voor de kinderen sparen we per maand nu al voor later. En via marktplaats kun je vaak heel veel dingen vinden die je nodig hebt of graag zou willen hebben. Het is dus echt lekker leren uitzoeken en een beetje een instelling leren krijgen van een gierigaard (in de goede zin van het woord hoor). Zuinigheid kan iedereen leren, alleen je moet het willen leren, en daar knelt de schoen nog wel eens.

Ook wij hebben voorheen beide gewerkt en hadden allebei ook veel dingen buiten de deur die geld kosten. Nu werkt mijn man alleen nog en heeft gelukkig een goede baan, maar wij hebben er door de jaren een echte hobby van gemaakt om zoveel mogelijk rendement te halen uit het bedrag wat we maandelijks krijgen.

Daarbij denk ik dat, als je een kind hebt het vaak moeilijker lijkt dan dat je meerderen hebt, het lijkt dan vaak wel vanzelf te gaan en vooral word je er ook bedrevener in. Nou schamen wij ons ook niet dat wij ook wel dingen tweedehands kopen en niet als velen om ons heen nieuw kopen. Ook gaan wij altijd op zoek waar iets het goedkoopst is, en kijken vooral bij electrische apperatuur altijd naar het verbruik. Soms wordt het dan een duurdere, maar daar verdien je op de lange duur weer mee terug.

Ik kan nog wel heel lang door gaan zo gezien we al vijf jaar hiermee bezig zijn en steeds gedrevener worden. Maar ik kan je maar een tip geven: ga eerst eens na waaraan je geld uitgeeft en kijk dan eens of dit gemist kan worden, zo niet kijk een hoeveel je er aan geeft en of het ook minder kan. Zo ben je al heel goed op weg om geld te besparen en dus een bul voor de toekomst op te zetten.

Groetjes van ons allen, Yvon

33.13. Geweldige manier van werken met de kids

Beste Heleen,

Ik vond je bericht heerlijk om te lezen. Ik heb (maar) drie kleintjes (kinderen) en mijn man heeft een ruim inkomen vergeleken met velen. Maar toch doe ik het ook zo als jou. Luxe is helemaal niet zo nodig, en de kinderen hebben meer baat bij zelf ook te leren dat het leven geld kost. Ook bij mij komen ze niets te kort, maar ranja door de week, is toch ook heerlijk! En dat de kinderen later zelf leren wat te verdienen spreekt alleen maar voor een goede basis in de maatschappij, vanzelf gaat alleen de zon op!

Ik vind dat je een dikke pluim verdient met de manier waarop jij het doet met de kinderen.

Groetjes Yvonne

33.14. Tip sinterklaas

Tip voor het kopen van Sinterklaaskadootjes!! Net na de zomervakantie is er vaak bij Bart Smit en andere speelgoedwinkels speelgoed in de aanbieding. Scheelt de helft of soms meer.

Jeanine

33.15. Speelgoed

Even een reactie op speelgoed voor sinterklaas. Vaak haal ik kleinere dingen voor sinterklaas en ik moet zeggen dat ze van mij met sinterklaas ieder 6 cadoos krijgen. Meestal haal ik speelgoed bij de zeeman of wibra en ik loop dan wat rond te snuffelen hier in de stad (trekpleister en kruitvat). Hou dan ook de folders goed in de gaten en zie ik wat, dan sla ik dat alvast in. Vaak vier ik met mijn zusje samen en dan halen we iets voor elkaar voor 5 euro per persoon, zij iets voor mij en mijn vriend en ik iets voor haar en haar vriend en zij haalt meestal een kleinig heidje voor mijn 3 kids. Het is altijd reuze gezellig met sinterklaas.

Nog een tip: ik ben z'on 2 jaar terug naar bussmann geweest en toen heb ik speelgoed voor weinig gehaald.

Agnes

33.16. Onterecht

Weliswaar verhongeren er (nog) geen mensen in Nederland (hoewel dat niet objectief gemeten is!), maar zoals de tendens nu is, ziet het er voor vele gezinnen in ons tot voor kort zo welvarende nederland zeer zorgelijk uit. Ik zou zeggen: probeer zelf eens met een gezin van 6 personen rond te komen van 800 euro per maand! Dat kan welleens verhelderend werken.

Gina

33.17. Niet helemaal waar!

Hoi, ik wilde toch eventjes op je berichtje reageren hoor, "Niemand verhongert in nederland"? Je bedoelde natuurlijk dat je niemand kent die verhongert! Ik ken een vrouw die een uitkering heeft, in schuldsanering zit, rood staat bij de bank, geen mogelijkheid heeft tot werken oid, en twee kleine kindjes van 2 en 3 heeft. Ze moet rondkomen van 75€,per week, daaravn worden luiers ed dus betaald. Nooit geld voor een uitje met de kinderen, geen auto, deze dame is dus wel bijna op de rand van verhongeren! Het gebeurt wel in Nederland maar we zien het niet of willen het niet zien!

Moniek

33.18. Luiers?

Voor Moniek

Er zijn inderdaad schrijnende situaties, dat klopt. Maar een ding begrijp ik niet. Waarom gebruikt die mevrouw papieren luiers? Iedere week opnieuw luiers kopen terwijl het gebruik van katoenen luiers zoveel voordeliger is. Eenmalig katoenen luiers aanschaffen, desnoods tweedehands, bespaart een heleboel.

Roos

33.19. 75 euro?

Hoi Moniek

Heb je een tikfoutje gemaakt of begrijp ik het verkeerd. Heeft je kennis 75 euro om boodschappen van te doen, of moet daar nog meer van? Ik doe voor een 7 (bijna 8) persoons gezin boodschappen van 50 euro per week (was zelfs 35 ;-)). Geen vetpot, maar het lukt wel ;-)))

Ennnn luiers kan je ook van katoen krijgen/kopen, die zijn wasbaar en dat scheelt veel geld.

Gr Elly

33.20. €75,- ??!!

€ 75,- Ow ik wou dat ik die "luxe" had.

Ik moet samen met mijn man en 2 kinderen rond komen van € 30,- per week voor alles te betalen. Dus ook luiers (voor 1 kind), benzine voor de auto (die wordt bijna niet gebruikt), kleding, cadeautjes en ook hebben we nog 2 katten die ook graag willen eten en een schone kattebak willen hebben. Ik geef toe, het is best krapjes aan, maar toch redden we het elke keer weer en daar ben ik trots op. We eten bijna elke dag verse groenten en fruit. (kijk ook maar in de reactie 17.6)

En zelfs kan er af en toe een extraatje vanaf voor de kinderen!

Zeker hoop ik dat er ooit een andere "betere" tijd komt, maar dit is ook erg speciaal, zo leer je je vrienden wel kennen. En we mogen ons zeer gelukkig prijzen.... wij kunnen echt zeggen -> echte vrienden die hebben we.

veel liefs Marja

33.21. 30 euro per week??

Hallo allemaal,

Met stijgende verbazing lees ik hier jullie berichtjes. b.v. voor 4 man voor 30 euro boodschappen doen per week, of voor 50 euro voor 50 euro! Zelf heb ik ook een uitkering op bijstandsniveau dus ik zou heeeeeel graag van jullie horen hoe jullie dat doen. Mag ook naar mijn prive mailadres. Omdat mijn jaarcontract niet verlengd werd ben ik in de ww terecht gekomen en 6 weken geen inkomsten gehad, daarna van alle ellende in de ziektewet en terug in de ww en toen 8 weken zonder inkomsten gezeten, nou ik kan je zeggen dat dat niet op te vangen is met een bijstanduitkering (dat kan zomaar hier in Holland) dus alle tips zijn welkom

b.v.d. groetjes

33.22. Reactie op 30 euro per week

Hallo Marja,

Ik wil toch even zeggen, dat ik bewondering voor je heb. Je moet rondkomen met 30 euro per week. Jeetje zeg, ik kan me er geen voorstelling van maken, wat ik dan zou moeten eten. Niet dat ik er niet op let, want dat doe ik zeker wel. Ook wij eten nou wel eens een frikandel bij het eten. Het is niet anders. En het is ook eigenlijk best lekker. Kids vinden het een feest hoor, als dat op tafel komt.

Ik zeg heel eerlijk dat ik 125 euro te besteden heb. Per week. Ik ben van de 150 euro af naar de 125 euro. En dat doe ik nou pas 2 weken. Maar in deze 2 weken heb ik het ruimschoots gered. De eerste week met 75 euro en nou ben ik "pas" 53 euro kwijt.

Ik heb in totaal een schuld van 56000 euro. Niet niks dus. En ik wil uiteraard nog minder verbruiken wat mijn boodschappengeld. Want hoe minder ik verbruik, hoe meer ik kan afbetalen.

Maar nogmaals, ik neem me petje af voor jou en de mensen die ook zo krap zitten. Ik kan nog heel wat van jullie leren. Moet ook wel, anders kom ik er nooit meer uit.....

Groetjes Astridb71

33.23. 30 euro per week

Lieve Marjan

Petje af. Wat je allemaal doet met 30 euro, luiers, kleding echt waar hoe doe je dat toch. Ik hoop gauw wat van je te horen, kunnen we nog een hoop van leren.

Gr.Birgit, mijn man en ik zien het niet meer zitten met al die schulden die we hebben en later als de kinderen een studie gaan volgen.

33.24. Zozo

Grappig als ik dat overleven zo zie.

Wij hebben in het verleden zelf moeten rondkomen met een uitkering van 2100 GULDEN in de maand en dat was geen vetpot. Nu een aantal jaren later heb ik een goedbetaalde job en mijn vrouw werkt partime vanuit huis en verdient ook leuk. Voor ons geen moeite met rondkomen.Ik heb elke dag vers brood en vlees, graag in het weekeind een goede fles wijn, geen gootwater. Met een stuk oude kaas graag, en onder het genot van een goed sigaartje. Ja dat is afkicken, ik denk nog met weemoed terug aan de tijd dat we niks hadden. Alles went, je vergeet maar snel dat je ooit niks had. Een knappe auto voor de deur en daarmee rijden we nog steeds 1 keer per week naar de Lidl of Aldi. Waarom meer betalen als het goedkoper kan?

Maar ik benijd de mensen die hier komen niet. Het zal wel zo zijn dat het krap aan is, maar ik heb ook het vermoeden dat sommigen zo in de schulden zitten vanwege het leven op te grote voet, en zaken hebben gekocht die ze eigenlijk niet konden betalen.

Anyway genoeg geluld, wat is nu mijn punt: al die verhalen hier laten mij zien dat we het heel goed hebben, en tevreden moeten blijven. Dank jullie wel daarvoor. En voor hun die weinig hebben, kijk naar hun die nog minder hebben. Dat werkt bevrijdend.

Jeroen

33.25. Spreuk

Wie niets heeft mist ook niet, wie veel heeft wil altijd meer..

Ik denk dat bovenstaande schrijver ook wel gelijk heeft, mensen zitten soms triest en zielig te doen over hun situatie die ze heel soms over zichzelf hebben afgeroepen. Op te grote voet geleefd, aan de lopende band geleend en zich gek gekocht bij Wehkamp, twee auto's voor de deur etc. Alles wat de buren hadden, moest men ook hebben!

Ik heb nooit meer gehad dan bijstandsnivo (wel een parttime baan !) maar ik heb ook nog nooit een dubbeltje schuld gehad en ik heb nog nooit rood gestaan. Ik verdien ook wel een pluim, dacht ik zo!!

Emma

33.26. Tja...

Hoi,

Jammer dat jullie denken dat ik (wij) op te grote voet hebben geleefd.

De waarheid is anders, wij werden zomaar geconfronteerd van 2 fulltime-banen met ontslag en nu moeten rondkomen van 1 uitzendbaan (zoals zoveel mensen om ons heen), en een huis waarop een hypotheek rust. En 2 auto's, die hebben we nooit gehad, want ik doe bijna alles met de fiets (lekker Nederlands he!)

Tja, dan moet je echt wel leren om met weinig rond te komen....

Maar als het goed is gaat 2005 ons (en ook de rest van Nederland) heel veel goeds brengen... Viva de groeiende koopkracht!!

groetjes Marja

1 tip voor het nieuwe jaar:
- kijk niet terug naar vergane "glorie" tijden, maar leef elke dag en kijk vooruit en zie de goede dingen van het leven.

33.27. Pot goud

Ik spreek niemand persoonlijk aan, maar iedereen dient er rekening mee te houden dat dingen slechter kunnen gaan, dat je je baan kunt verliezen, dat je ziek kunt worden en in de WAO kunt raken, dat zijn dingen waar mensen zelden aan denken. Iedereen lijkt op weg naar die pot goud aan het einde van de regenboog, maar enig realisme en nuchter denken is de mens soms vreemd, dan kunnen de dingen harder aankomen dan je verwacht! De tijden dat je rijk werd van aandelen kopen zijn voorbij, de tijden dat je een auto van de zaak kreeg en zes bonussen per jaar ook, dat moet iedereen maar eens in gaan zien en accepteren.

Emma

33.28. Emma

Hoi Emma,

Je hebt het nogal hoog in de bol, tenminste zo komt het op mij over, alsof wie nu in de financiele zorgen zit dat meestal wel aan zichzelf zal hebben te danken.... weet je, juist dit soort reakties geven ons een schop na, we hebben altijd zuinig geleefd, maar je baan kwijtraken en dan in zo'n isolement komen omdat de omgeving denkt dat je best kunt werken als je maar wilt, dat je liever je handje op houdt, dat is het meest trieste van al.

We spreken elkaar nog wel eens, ook jij kunt je baan kwijtraken, te oud of te duur zijn voor nieuw werk, onverwachte kosten krijgen door ziekte ed. Denk daar nog maar eens goed over na, en dan mag je hopen dat je op wat solidariteit mag rekenen van anderen. Nee, van mij krijg je geen pluim....

Antoinette

33.29. Pot goud?

Een jaar of 6 geleden hebben wij ook meegemaakt dat mijn man werd ontslagen. Hij verdiende toen niet echt veel (ca 2000 gulden) en ik werkte ook parttime maar je hebt toch een bepaald uitgavenpatroon en het is beslist wennen om met minder toe te moeten.

Desalniettemin ken ik ook iemand die hoge schulden heeft (15000 euro) maar die wel elk jaar naar Landal Greenparks gaat voor vakantie. Het is haar van harte gegund maar begrijpen doe ik het niet.

Annemarie

33.30. Geluk is niet te koop

Ik zal er absoluut niet mee zitten als ik mijn baan verlies. Mijn geluk of status hangt niet af van het wel of niet hebben van een baan. Er zijn gelukkig veel belangrijkere en leukere dingen in het leven; vrije tijd bijvoorbeeld!

Emma

33.31. Voor jezelf

Ja, Emma, dat zal voor jezelf gelden. Maar ik geloof niet dat jij kostwinner bent voor 13 mensen?

Ik vind het heel jammer dat zelfs op een site als deze ik me door reakties zoals van jou, niet veilig voel om te vertellen over onze problemen. Dus hou ik er maar mee op. En ik ben niet de enige denk ik.

Antoinette

33.32. Geluk is niet te koop

Ik weet absoluut hoe het voelt om geen werk te hebben. Na mijn schoolperiode heb ik zes jaar thuisgezeten. Dood ga je er niet van, maar je wordt wel doodmoe van al het bureaucratische gedoe van de sociale dienst, het girogluren, de "zachte" dwang om maar banen te accepteren waar je jezelf niet geschikt voor acht (was nog in de goede oude tijd, banen genoeg, maar mij moesten ze niet!. En er werd op mij neergekeken, dat is zeker waar. Mijn tijd vulde ik met allerlei hobby's, hier en daar deed ik een cursus, of wat vrijwilligerswerk. Ik vermaakte mij prima; aan sociale contacten had/heb ik niet echt behoefte.

Nu heb ik het financieel niet beter met een part-timebaan, maar ik kan wel zelf bepalen waar ik mijn geld aan uitgeef, hoeveel ik spaar en van de dwang en dat girogluren ben ik af. Daar ben ik dus wel bang voor als ik mijn baan kwijtraak; dat ik weer naar die verdomde sociale dienst moet met alle vervelende toestanden die daar aan vast zitten. In dat opzicht is het fijn dat ik een baan heb, maar je kunt je tijd zoveel nuttiger besteden.

Ik ben dan ook voorstander van het basisinkomen. Iedereen krijgt een vast bedrag van de staat; heb je meer nodig dan ga je werken, heb je er genoeg dan ga je je leven wat nuttiger invullen en kunnen de mensen die perse willen werken en een hoop geld nodig hebben die banen opvullen.

Emma

33.33. Een kind heeft niet veel nodig

van speelgoed ed. Veel spullen kun je goedkoop kopen via marktplaats of ebay of op rommelmarkten.

Wij hebben ook 1 kind en gebruiken een deel van de kinderbijslag voor het geval dat hij later gaat studeren. Natuurlijk kan het ook ergens anders voor gebruikt worden, om zijn huis in te richten ofzo.

Wat sinterklaaskadootjes betreft ben ik nu al allerlei dingetjes aan het inslaan, hou vooral de folders van zeeman en kruidvat goed in de gaten en heb met cadeaubonnen van bol.com (verkregen door online enquÍtes in te vullen) al een leuk spelletje kunnen kopen voor op de pc.

Leuke en goedkope kadootjes kun je ook kopen via lobbes (internet). Veel knutselspulletjes ook voor onze zoon die graag knutselt.

Samen lekkere dingen maken is ook heel leuk, lekker en goedkoop bovendien. Het lijkt wel of zelfgemaakte cake ons meer voldoening geeft dan een dure koek bij de bakker, een heerlijke baklucht in huis en heerlijk warme cake.

Nely

33.34. Geluk ligt altijd af aan geld

Wij hebben 75 euro per week te besteden voor een gezin van 2 kinderen waarvan er 1 in de luiers zitten want die is 7 maanden. Ik heb momenten dat ik het wel eens met 30 moet doen voor een week door omstandigheden, en ook dat lukt prima. Het is gewoon opletten met wat je koopt en waar. Ik kom vooral bij de Aldi en ik haal dingen bij de Vomar omdat die met somige dingen net iets goedkoper is (geloof het of niet maar het is de waarheid). Wij eten als we het wat krapper hebben ook vissticks en een kaassoufflé, maar onze oudste merkt er nooit wat van.

Ik krijg heel veel kritiek als mensen horen dat wij graag 5 kinderen willen. Ik snap ook niet waarom ik me steeds moet verantwoorden waarom wij een groot gezin willen krijgen. De standaard dingen die ik te horen krijg is: je kan het je kinderen niet aandoen met zijn tweeën op één kamer, je kan het je kinderen niet ontnemen om niet elk jaar op vakantie te gaan, je kan je kan je kan....

Dat is altijd wat ik te horen krijg. Maar ik blijf niet eeuwig thuis zitten, ik ga ook weer werken op den duur. Ik zal ook wel moeten. Als de kinderen gaan studeren, dan moet er toch geld zijn daarvoor. Maar in mijn ogen is liefde nog altijd belangrijker dan een eigen kamer hebben of naar het buitenland op vakantie te gaan.

Noëlle

33.35. Een beetje naief

Natuurlijk hoef jij je niet te verantwoorden naar buitenstaanders toe. Ik begrijp echter nooit waarom liefde niet gepaard kan gaan met het gebruiken van je gezonde verstand.

Je hebt 75 euro per week te besteden, als het "tegenzit" zelfs nog minder. Je wilt gaan werken als die 5 kinderen er zijn, "je zal wel moeten", zeg je zelf.

Nou, het zal niet meevallen om te gaan werken met 5 kinderen in huis! Waarom ga je nu niet al werken? Of studeren, nu je er nog maar 2 in huis hebt, zodat de kans op een goed betaalde baan t.z.t. groter is? Ook met 2 kinderen op een kamer (geen enkel probleem trouwens) en geen buitenlandse vakanties zijn kinderen vooral na hun 12de levensjaar erg duur.

Je ogen daar willens en wetens voor sluiten met het argument "liefde overwint alles" vind ik een beetje naief. De wens tot het vormen van een groot gezin moet, mijns inziens, wel gebaseerd zijn op een goede financiele ondergrond. En daar kun je nu de fundamenten voor gaan leggen!

Anna

33.36. Thuisblijven of niet voor de kinderen

Ik denk dat het zeer moeilijk zal zijn om te werken met vijf kinderen in huis. Toen de kinderen (ik heb er drie) klein waren, deed ik constant uitzendarbeid. Nu ze groot zijn, blijf ik thuis omdat ik een gemiddeld inkomen heb en mijn inkomen als samenwonende zeer belast is als ik werk. Door thuis te blijven, kan ik geld opsparen en ze een degelijke opvoeding geven.

Waarmee ik niet beweer dat ik ze - als ik zou gaan werken - geen degelijke opvoeding kan geven; In het leven gaat het om keuzes. Overigens moet ik zeggen dat ik nooit op de droomjob gevallen ben en de keuze dus vlug gemaakt was.

Karin

33.37. Emma: basisinkomen moet wel verdiend worden

Ik lees deze pagina altijd met veel plezier en heb veel bewondering voor iedereen die met grote gezinnen het allemaal maar redden.

Ik wil even reageren op Emma met haar basis inkomen van de regering en dat als je meer wil dat je daar dan voor moet werken. Het vervelende is hier wel van dat ik me dan rot moet werken voor het inkomen van een ander, want dat basisinkomen moet wel verdiend worden door de werkende mens.

Wat ik leuk vind aan deze pagina is een luisterend oor voor iedereen en wat tips om iets anders te doen. Succes allemaal

Lia

33.38. Reactie op Emma

Beste Emma,

Het is wel duidelijk dat jij een parttime baan hebt want je hebt genoeg tijd om op deze site op alles en iedereen te reageren en dan ook nog op een manier die kant nog wal raakt. Hoe verzin je het van het basisinkomen (ik ga ervan uit dat die hoger zou moeten zijn dan de soosuitkering anders zou je geen parttime baan hebben).

Stel eens voor aan alle hardwerkende medelanders dat ze nog meer premie moeten afdragen om jouw plannetje haalbaar te maken. Als Nederland vol zat met mensen zoals jij zou je waarschijnlijk in een zelfgemaakte tent wonen want wie zou dan al die premies moeten ophoesten?( mensen die inderdaad hun nek uitsteken om wat te bereiken?)

Heb verder niks tegen je hoor maar denk eens na voor je je kostbare tijd gebruikt om op deze site mensen lastig te vallen die wel wat proberen te maken van hun leven.

Met een vriendelijke groet, Een vader van 4 jonge kinderen.

33.39. Bij de BASIS blijven

Shit dat dit allemaal moet gebeuren in nederland, ik ben van werkende/ alleenstaande/ mama van 1 zoon naar een gezin van nu 2kids en een man gegaan. Met een zeer goed inkomen. Ik weet de onderkant en ervaar nu de luxe van iets meer uitgeven dan normaal. Je raakt er erg snel aan gewent maar laat ik zo zeggen. Ik weet dat het anders kan. En besef dat alle mooie dingen niks waard zijn zonder mijn gezin, vrienden. Ik deel nu mijn luxe met mijn ouders, kan mijn moeder nu verwennen. En dat maakt me erg blij! Veel sterkte aan jullie allemaal.

Blijf van elkaar houden, het zal je buik niet zo vullen maar je hart wel.

Veel liefst Ilse

33.40. Verhongeren?

Wat noem jij verhongeren? Verhongert iemand als diegene niet naar de standaard kan leven zoals wij onszelf hebben opgelegd in Nederland? Of heeft iemand dan daadwerkelijk geen droog brood om te eten. Ik vind dat je verhongert als dat laatste het geval is, dus echt geen eten hebben. Niet naar de bios kunnen of geen geld hebben voor extraatjes vind ik alleen erg, maar geen verhongeren.

Janine

33.41. Verhongeren: het is maar net wat jezelf hebt!

Hoi Janine,

Theoretisch gezien kan ik je alleen maar gelijk geven over het begrip verhongeren. Maar het valt mij altijd op dat degene die zelf normaal tot goed kunnen leven deze begrippen hanteren, totdat ze zelf arbeidsongeschikt worden of hun baan verliezen. Dan pas zie je hoe moeilijk mensen het hebben om alleen maar rond te komen om de vaste lasten te betalen en/of huishoudgeld.

Tegenwoordig ben je al een smak geld kwijt aan de basisbenodigdheden: huur, verzekeringen (WA, inboedel), gas/elektra etc. En als jezelf in deze situatie belandt, dan is het ook moeilijk om altijd thuis te blijven, nergens aan mee te doen (als is het alleen maar de bios), dus het is maar net wat jezelf hebt om hierover een bepaalde mening te vormen.

Ik wens iedereen heel veel sterkte en liefs rond de feestdagen!!

Groetjes, Reza

33.42. Andere wijze van verhongeren

Verhongeren doet bijna niemand meer in Nederland, al is het maar omdat er voedselbanken, diaconie, sociale diensten etc zijn.

Maar er is ook nog een andere wijze van "verhongeren". Als jarenlange financiele spanningen zo hoog oplopen dat het je je huwelijk of relatie kost. Als je hele leven beheerst wordt door geld, rondkomen en zorgen over spullen die kapot gaan. Als je je altijd minderwaardig moet voelen met outdated of afgedragen kleding (nee, er zijn mensen die dat niets kan schelen, maar vertrouw er niet op dat je kinderen tot die soort behoren). Als je kinderen geen zelfvertrouwen ontwikkelen vanwege armoede, en dat kan nog hun hele leven doorwerken, in sollicitaties bijv.

Ik ben zelf opgegroeid in armoede en merk nu pas hoe dat minderwaardige gevoel altijd "in mijn botten" is gaan zitten. Gisteren nog kwam een rapport uit wat aantoonde dat armoede en laagopgeleid zijn op den duur leidt tot hogere zorgkosten: je hebt meer medische zorg nodig en kunt minder goed voor jezelf opkomen.

Nee, doodgaan van de honger, dat gebeurt niet meer. Maar een andere manier van verhongeren bestaat wel. Denk dus goed na voor je te lichtvaardig besluit tot "nog een kind erbij, en hoe we het financieel doen zien we wel" . In de toekomst zal door de overheid het beroep op eigen verantwoordelijkheid en financiele zelfstandigheid alleen maar nog sterker worden gedaan.

33.43. 30 euro huishoudgeld

Hallo allen,

Weet je, dat er in de AH allerhande altijd een weekmenu staat voor weinig? Dat is voor 5 dagen. De 6e dag kun je een soep en broodje (brood roosteren en schuin doorsnijden ziet er al wat aardiger uit, en 1 appeltje als toetje. De 7e dag zou je een leftover kunnen doen uit de vriezer. Ik kocht vorige week voor 75 cent 1 kilo spruitjes.

Schoonmaken, blancheren en in bakjes de vriezer doen, kun je toch weer 2 x van eten met gezin. Doe dit met alle groenten die voordelig zijn. Het kost even tijd maar je kan dan zeker een aantal keren heel gezond eten voor weinig. Voor amper 4 euro heb je een zak bevroren pangafilets waar je met zijn 5-en van kan eten, het hoeft niet duur te zijn als je goed zoekt en je hebt toch een gezonde maaltijd op tafel.

Koop ook eens gewoon yochurt van de liddl en niet van campina dat scheelt een hoop geld. Als het moet red je het echt wel met 30 euro en altijd naar de markt gaan als ze bijna gaan opruimen.

gr. Krijn

33.44. the man who can sing when he hasn't got a thing


a poor man wants the oyster,
a rich man wants the pearl

but the man who can sing when he hasn't got a thing
he's the king! of the whole wide world :D

55 euro per week met z'n tweetjes, tips:
- groente en fruit alleen op de markt, in het seizoen (dat is chique, doen ze in duren restaurants ook, alleen paupers eten uit plastic zakjes van de supermarkt) en bijv. gedroogde linzen (goedkoop, megagezond en lekker)
- n.a.v. aanbiedingen weekmenu's plannen
- kapper? doe ik zelf wel
- kleding? too sexy for my dure merken/afdankertjes van mensen die dik zijn geworden/zelf maken
- lekker gevarieerde wok/soepgroente/kookgroente mixen? aanbiedingen van de markt, in stukjes snijden en invriezen.
- drank/drugs/rock&roll/sigaretten/frisdrank? nergens nodig, dan moet je daarna ook weer geld uitgeven aan de plastische chirurg....
- snoep/snacks? zelf maken
- brood? zelf bakken
- chique eten? uiensoep! de mijne is lekkerder dan die dure in restaurants
- cadeautjes? zelf maken/vrienden vinden die begrijpen dat je niet veel hebt/iets kleins/niet geven om het geven, maar alleen als het betekenisvol is
- decoratie? schelpjes van het strand, takjes uit het bos, etc.
- droger? nergens voor nodig (my laundry smells like sunshine!)
- hobby's? hobby's die iets opleveren! zoals kleding maken, knutselen, koken, enz. illegaal downloaden is helemaal niet illegaal, de meeste films staan op youtube, muziek maak je lekker zelf etc.
- vakantie? ga lekker wildkamperen!
- boeken? project gutenberg, kringloop, afdankertjes, bieb (je kan ze ook daar lezen, dus je hoeft geen lidmaatschap te betalen)
- tijdschriften? in de bieb lezen! (gratis)
- reiskosten? fiets/wandelen -> gratis sporten
- sporten duur? welnee, het park heeft gratis toegang. fitnessoefeningen, joggen, zwemmen in de zee of meren 's zomers, dansen etc. kost geen drol
- televisie? optie A: televisie is de opium van het volk, weg ermee! (mijn keuze); optie B: als een rijke kennis liever een flatscreen wilt, neem je z'n afdankertje (is ons al 3x aangeboden)
- huis? sinds wanneer is het vereist dat iedere koter z'n eigen kamer heeft? sinds wanneer heb je meer nodig dan een dak en als het even kan warm water, een kachel en een gasaansluiting?
- frituur? wordt je dik & lelijk van!
- ontspanning: je zou je nog eens verbazen over hoe goed het voor je is om af en toe lekker niks te doen. daarnaast: lachen is gratis!

ik weet dondersgoed dat ik minder dan gemiddeld te besteden heb, aangezien ik vroegah thuis bij vaders en moeders mijn eigen badkamer had en op vakantie de 5-sterrenhotels opzocht, maar zo zonder dat gouden kooitje voel ik me rijker dan ooit.

en mocht ik nog eens echt arm worden:
wormen zijn gratis en schijnen heel lekker te zijn. paardebloemen, weegbree, brandnetels etc. zijn allemaal erg gezond. beukenootjes liggen voor het oprapen en een met een beetje kennis eet je de heerlijkste paddestoelen zo uit het bos!

we hebben ons allemaal laten wijsmaken dat het normaal is om de nieuwste gadgets te hebben en dat we ze ook moeten willen, dat is zo'n onzin...
wat is waardevol? liefde, samenzijn, lachen, genieten. laat je niks wijsmaken, je mist niks. ik ben rijk geweest, tis niet veel makkelijker, want je hebt andere dingen om je zorgen om te maken. hoe gelukkig je bent hangt 10% af van je omstandigheden, 90% van je inzicht/persoonlijkheid/keuzes.


33.45. Yes, we sing!!

Ik heb met een glimlach het gelezen en af en toe ook met gekromde tenen. Je kan zo ontzettend creatief zijn met je geld en er daardoor ook weer veel langer mee doen.
Maar als er dan onverwachte uitgaven komen dan gaan je tenen weleens kromen, ach vaatwasser kapot, ja we kunnen met de hand afwassen, mits je handen het beide goed doen, een droger die het begeeft, ach was ophangen kan ook, dan stapelen we nog meer kids in 1 kamer om de was op te hangen.

Nee, zonder gekheid. Wij komen rond van 1 salaris, houden soms per maand wat over en zijn gelukkig met wat we hebben.

Ingrid


33.46. Hoi man who can sing!

Heb je ook het recept van de uiensoep en lekkere dingetjes die jullie zoals meer eten?


33.47. Bezuinigen

Ik heb mijn hele leven al zuinig gedaan en al die goeie tips. Hebben jullie dan steeds niet dat lonen uitkeringen te laag zijn? Moetje van 1 boterham naar een halve gaan. De inkomens moeten omhoog, ja we moeten met zijn allen de barricade op, gewoon actie, werkgevers dwingen meer loon te betalen. Maar ja, ik ben uitstervend ras. Actie, actie, burgelijke ongehoorzaamheid!

Andy

33.48. Ben ik dan niet creatief genoeg?

Als ik al deze verhalen lees, heb ik theoretisch gezien niks te klagen.. maar de praktijk is inmiddels anders! Wij zijn een gezin met 5 zonen tussen de 8-18 jaar. De oudste studeert (en woont op kamers), de rest gewoon nog op school en thuiswonend. Wij hebben altijd samen gewerkt, en verdienen per maand dus ook best aardig. Hebben de luxe van een bedrijfsauto en een eigen auto. De kinderen zitten allemaal op 1 sport, en de jongste 2 gaan 2x per week naar de BSO.

We hadden alles goed geregeld voor later.... dachten we.... maar toen ging dexia failliet, kregen we ons verwachte verzekeringsgeld waar we oa de studies van de kinderen van wilden bekostigen niet, was/is onze hypotheek dus onnodig hoger... Maar gelukkig hadden we nog een spaarregeling lopen, alleen keert die pas over drie jaar uit, zagen we toen we het geld nodig hadden in de kleine lettertjes.

Inmiddels is onze spaarrekening (op 1000 euro na) leeg, staan we elke maand rood, en weet ik niet meer hoe ik als de zorgkosten, kinderopvang, hypotheekrente aftrek ook nog gaan verlagen, ik bijvoorbeeld de kamerhuur en collegekosten van mijn zoon moet betalen komend jaar. Volgens sommigen vast een luxe probleem als je het vergelijkt met honger, maar wel de realiteit!

Hier hebben we dus ons hele leven hard voor gewerkt, nooit een uitkering gehad, geen recht op allerlei subsidies/ vergoedingen etc....... Want theoretisch gezien horen wij bij de "rijken" die dit makkelijk moet kunnen ophoesten voor degenen die het met minder moeten doen... Maar in de praktijk betekent het dat ik eind van de maand, na betaling van alle rekeningen, vaste lasten etc. van de roodstand op mijn rekening het eten voor mijn 5 "hongerige" opgroeiende zonen moet verzorgen, dat valt niet altijd mee en kan ik me veel zorgen om maken.... want ik weet echt niet hoe ik snel veel geld kan besparen! Zo, dat wilde ik ook ff kwijt.....

Erna

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Geen negatieve berichten.

 1. Paul: het belangrijkste
 2. Elkaar
 3. Misschien een typfoutje?
 4. School voor later betalen
 5. De krentenier
 6. Ons huishoudgeld
 7. Sinterklaas kadoos?
 8. Reactie sinterklaas kadoos
 9. Sint kadoos
 10. Reactie sint kadoos
 11. Euro <=> Gulden
 12. De bul van later, vullen!!
 13. Geweldige manier van werken met de kids
 14. Tip sinterklaas
 15. Speelgoed
 16. Onterecht
 17. Niet helemaal waar!
 18. Luiers?
 19. 75 euro?
 20. €75,- ??!!
 21. 30 euro per week??
 22. Reactie op 30 euro per week
 23. 30 euro per week
 24. Zozo
 25. Spreuk
 26. Tja...
 27. Pot goud
 28. Emma
 29. Pot goud?
 30. Geluk is niet te koop
 31. Voor jezelf
 32. Geluk is niet te koop
 33. Een kind heeft niet veel nodig
 34. Geluk ligt altijd af aan geld
 35. Een beetje naief
 36. Thuisblijven of niet voor de kinderen
 37. Emma: basisinkomen moet wel verdiend worden
 38. Reactie op Emma
 39. Bij de BASIS blijven
 40. Verhongeren?
 41. Verhongeren: het is maar net wat jezelf hebt!
 42. Andere wijze van verhongeren
 43. 30 euro huishoudgeld
 44. the man who can sing when he hasn\'t got a thing
 45. Yes, we sing!!
 46. Hoi man who can sing!
 47. Bezuinigen
 48. Ben ik dan niet creatief genoeg?

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.