Groot Gezin
Budget Tips
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

13. Schuldsanering

En wat als er dan toch schulden zijn ontstaan. Hoe kom je er weer van af? Hoe voorkom je dat het ene gat met het andere gaat dekken? Graag uw tips!

13.1. Schuldsaneringstips op het internet


13.2. Tips voor schuldsanering

Als ondanks de tips, het niet lukt om structureel uit het rood te blijven en echt schulden onstaan, is het verstandig kontakt op te nemen met een instelling voor maatschappelijk werk in de regio. Deze instellingen worden betaald vanuit subsidie van de gemeente. Er zijn dus voor de klanten geen kosten aan verbonden. Zij kunnen steunen en weten de weg om wel uit de problemen te raken. Zij zijn gebonden aan een privacy regelement.

Succes. Jannie

13.3. 3 jaar fustraties maar nu wel een schone lei

3,5 jaar geleden ben ik als zelfstandige ziek geworden. Omdat een inkomensverzekering zo duur was dat ik dan op bijstandsniveau kwam te zitten, had ik vele jaren eerder de gok genomen. De Gemeentelijke Kredietbank (GKB) kon niets doen en ik raakte psychisch in een zware dip. Een maatschappelijk werkster heeft ons gezin geholpen door op de mogelijkheid te wijzen dat we recht hadden op de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen). Vanuit de gemeente kregen we een bijstanduitkering (tegenwoordig heet dat Wet Werk en Bijstand).

Na de uitspraak door de rechter kwam de bewindvoerder langs om te kijken of er iets te "halen" was. Aangezien we normaal leven en geen buitensporige dingen hadden oordeelde ze dat een executieverkoop veel duurder zou zijn en we mochten al onze spullen houden. (Een kennis is ooit failliet gegaan en die zijn huis hebben ze letterlijk op het bed, linnengoed en wat andere spullen kompleet leeggehaald).

Maar goed. In de krant kwam een advertentie dat wij in de WSNP zaten en de schuldeisers zich moesten melden.

Op aanraden van de maatschappelijk werkster hebben we de gemeente opdracht gegeven om de huur, gas, water, licht en verzekeringen direct door te laten betalen en het restje op onze rekening te laten storten.

3 Jaar lang krijg je 1x per week je post, die opengemaakt is en best fustrerend is, want je hebt eigenlijk totaal geen privacy meer door die postblokkade. Maar van 1 ding ben je zeker af, als de telefoon gaat kan je hem oppakken, het is geen deurwaarder of incassobureau. Een deurwaarder aan de deur zie je ook niet meer.

Je mag niet aan loterijen meedoen en mocht je toevallig iets verkopen doe het handje contantje want anders gaat het op de boedelrekening bij de bewindvoerder en ben je het kwijt.

Omdat ze zeer terughoudend zijn met informatie kun je het beste bij de gemeente vragen om een bruin/witgoed vergoeding. In sommige gemeente worden ook de bibliotheek en de sportlidmaatschappen van de kinderen betaald.

Het is echt 3 jaar gevangen zitten we hadden met z'n 6-en 510 Euro in de maand en de kinderen zijn resp. 12 - 10 - 2 en 7 maanden. De oudste wil naar de jeugdsoos en moest naar het VMBO. We hebben een school gevonden waar je de boeken kon leasen voor 200 Euro en van het resterende bedrag hebben we een goede fiets kunnen kopen (wel 25km fietsen). De twee kleinste zitten nog in de luiers dus die kosten ook nogal wat.

Al met al, hoe je het ook berekende we kwamen iedere maand 90-110 Euro tekort en doen dan bijna niets aan sinterklaas.

Om dat ellendige gat te dichten, en dit niet te hoeven dichten met een ander gat zaten we al te denken aan zwart thuiswerk. Zelf ben ik in een rolstoel terrecht gekomen en slaap in de woonkamer.

Begin hier NOOIT aan, sinds M (De Kliklijn) bestaat lijkt er wel een razzia te zijn ontstaan.

1x per kaar met kerst krijgen we van de Lionsclub een kerstpakket en dan pink je echt een traantje weg. Er zijn werkelijk mensen die je willen helpen, maar in dergelijke tijden leer je wel je vrienden kennen. We zijn gestopt met drank en roken.

Wat tips en je komt werkelijk rond binnen de schuldsanering (de bewindvoerder kost ook een 50 Euro per maand!)

 1. Koop met wat vrienden en kennissen een half varken en stop dat vlees in de diepvries. Je hebt dan bv een heerlijk stuk varkensbil voor nog geen 1,50 Euro per kilo.
 2. Doe dit ook met koffie, koop een grootverpakking, iemand uit je kring kan vast bij de Makro, Sligro oid kopen.
 3. Kleding is onderling uit te wisselen, ze worden steeds groter en de kleintjes hebben er baat bij.
 4. Bespaar NIET op schoenen, het gaat ten koste van je kind en ze lopen er maar 1 seizoen op terwijl het ideale aftrappers zijn voor het volgende seizoen.
 5. Maak GEEN nieuwe schulden, de WSNP verklaart je alsnog failliet.
 6. Weg met de vaste telefoon, neem een pre-paid van 24 Euro bij de Makro en bel alleen hoognodig, hebben andere je nodig dan bellen ze je wel.
 7. Probeer een goedkope satellietschotel te kopen, op marktplaats staan al Irdeto-tuners (voor de Nederlandse zenders) voor 40 Euro kompleet. Daar kan de kabel niet tegenop.
 8. Neem dag/nachtstroom en stap gelijk over op groene stroom. Wij kregen gratis een Senseo.
 9. Loop alle sites af op gratis.pagina.nl en ook nieuwsgroepen. Het lijkt wel of je een ander probeert die het ook gratis nodig heeft voor te zijn maar je kan het gemakkelijk verkopen.
 10. Koop bij de Euroknaller (knakenshop) spaarlampen, het scheelt je een vermogen aan stroom.
 11. enz enz
Zelf ben ik nu uit de WSNP maar ben er maar 50 Euro op vooruit gegaan in de maand wat van harte welkom is natuurlijk.

Ik heb een sponsor gevonden die me wil helpen en ik wil een speciale site opzetten met wat info om niet van het kastje naar de muur te worden gestuurd en ook nog eens volstaat met werkelijk gratis artikelen, links naar sites e.d

De WSNP kleed je wel degelijk uit, maar al je schulden ben je kwijt, bij een faillisement niet. dat is slechts "Heb je weer geld dan komen ze het halen".

Ik zal alleen met toestemming van webmaster van deze site de link noemen, want ik weet hoeveel werk erin zit.

Wil je meer weten over de WSNP kijk dan eens op www.wsnp.rvr.org/. Je kunt daar ook Recofa spreadsheets laden die je inkomen berekenen wat helpt met je budget berekening.

Het is afzien maar ik heb geen ene eurocent schuld meer. Nergens en ik laat dat nooit meer gebeuren ook.

Alleen hiermee valt al een hele last van je schouders af.

Erwin

13.4. Wat te doen?

Ik wil u iets vragen. Ik ben een bijstandsmoeder, mijn vriend en ik willen graag samenwonen maar als hij zijn huis heeft verkocht, blijft hij hoogst waarschijnlijk zitten met een restchuld van 15.000. Hiernaast heeft hij ook nog schulden van doorlopende kredieten van 20.000 totaal dus 35.000. Kunt u mij zeggen hoe wij dit het beste kunnen oplossen? Ik wil liever niet van de drup in de regen belanden met mijn kinderen.

Alvast mijn hartelijke dank.

Anneke

13.5. Samenwonen maar een grotere schuld?

Mijn advies is om pas te gaan samenwonen als er door uw toekomstige partner op schrift een betalingsregeling is getroffen voor de schulden. 35.000 euro is een hele hoge schuld die ook ue gezin gaat belasten wanneer u gaat samenwonen. Vaak is de belasting niet zozeer de aflossingen dan wel de deurwaarders en aanmaningen wanneer je geen ruimte hebt om af te lossen. Hou er rekening mee dat je bijstandsuitkering ook minder kan worden als je gaat samenwonen.

Verder moet je jezelf afvragen hoe de schulden zijn ontstaan. Geeft hij makkelijk geld uit of is het door een situatie waar hij zelf niets aan kan doen (scheiding, gestopt met bedrijf o.i.d). Ook dit is handig om te overwegen.

Ik had zelf een behoorlijk schuld (via wsnp afgelost) en ook mijn huidige partner had een behoorlijke schuld. Hij had echter nooit geleerd goed met geld om te gaan. Het is hard maar als je dan niet nog meer in de problemen wilt komen moet je zelf voorlopig de financiën regelen. Totdat de schuld is afbetaald geen pinpas in huis, dan kom je ook niet in de verleiding meer uit te geven dan mogelijk is.

Als je een goede vriend hebt zal hij je bezorgdheid begrijpen en er alles aan doen om jou niet extra te belasten. Denk er om het gaat om jou en je gezin! Je hebt het al moeilijk genoeg als bijstandsmoeder.

Succes Desirée

13.6. Failliet in wsnp

Hallo, ik zit nu bijna drie jaar in de wsnp en heb een tijd een uitkering gehad. Mijn exman was echter zo jaloers dat hij naar de sociale recherche bleef bellen en mailen dat ik zou samenwonen. Daar was echter geen sprake van. Nu word ik met mijn twee kids failliet verklaard omdat ik volgens de bewindvoerder een nieuwe schuld heb gemaakt omdat de gemeente nu wil dat ik 2 jaar uitkering terug ga betalen, waarvan???

Ik ben wel in hoger beroep gegaan met een advocaat, maar de uitspraak en zitting kan nog maanden duren. Echter zou ik in maart 2005 schuldenvrij zijn. Ik heb altijd trouw betaald aan de boedel en nu word ik alsnog failliet verklaard. Echt heel erg dat iemand zo kan zinken door ANDERMANS SCHULD. En wat moet ik nu doen met mijn kinderen? Hebben we straks helemaal niks meer?

De schuldeisers komen straks weer een hoop stress veroorzaken bij ons thuis. En dan maar denken dat je het zo goed had aangepakt om na de scheiding de wsnp in te gaan, om zo weer een kans te krijgen.... 1 ding weet ik wel ik: trouw nooiiiiiiiiiiit meer in gemeenschap van goederen!!!

Heeft iemand tips voor mij, is er nog hoop???

Angel

13.7. Bemoedigend

Hoi Erwin,

Heel fijn dat je er uitgekomen bent en dat om andere mensen te helpen ook zo naar buiten wilt brengen. Mijn petje af.

Ik weet niet hoe lang het geleden is dat dit op deze site geplaats is, ik ben er per toeval [of zou het het lot zijn] beland. Ik heb geprobeerd op die site van de WSNP te komen, die zou echter niet bestaan.?

Wij zelf hebben nu kontakt met bureau SHV maar slechts in de begin-fase, dus ik weet nog niet precies wat ons boven het hoofd hangt. Kom je automatisch dan in aanraking met WSNP of niet? Ik weet het nog niet, ik hoop alleen dat we er uitkomen, dus we wachten af hoe ons traject er verder uit zal zien. Want wat houdt dat failliet verklaren eigenlijk in, je had toch al geen bedrijf meer?

Nou héél veel succes en geluk nog verder in het leven.

Groetjes Monique.

13.8. Verlenging WSNP

Beste Angel,

Ik weet niet hoe je verhouding met je bewindvoerder is. Als deze gebaseerd is op een wederzijds vertrouwen, zou je hem of haar kunnen vragen een verlenging van de WSNP aan de rechter voor te stellen, in ieder geval voor de duur van het hoger beroep. Als jij met je bewindvoerder aannemelijk kan maken dat er geronde reden is dat je het hoger beroep kan winnen zal in de meeste gevallen de rechter een verlenging toekennen. Verkoop echter geen luchtfietsen daar trappen ze niet in.

Veel succes, Sasha

13.9. Huishoudgeld bij schuldsanering

Hallo Allemaal,

Wij worden ook geholpen om van onze schulden af te komen omdat het zo niet verder kon. Wij dachten dat ons dat ook wat meer rust zou geven, maar we komen iedere keer weer van een kouwe kermis terug. Ze maken al ons geld op aan de rekeningen; etensgeld is er aan het eind van de maand niet meer. Maar nu is het al aan het begin van de maand op. Je mag geen nieuwe schulden meer maken en dat wil ik ook helemaal niet. Maar we moeten toch met z'n 4-en eten en 3 beesten, waarvan?? We krijgen zo het gevoel alsof er een machtspelletje met ons gespeeld wordt, zeker bij 1 iemand die altijd neerbuigend doet, zo van, je heb dit zelf veroorzaakt, dus ga maar op de blaren zitten. En geld om te eten, ja wanneer zij het bepaalt. Dit mag toch niet?

Ellen

13.10. Weekgeld / huishoudgeld

Hoi,

je hebt er gewoon recht op / het is zijn plicht om je weekgeld te geven, hij mag je niet droog laten staan. Als je in de schuldsanering zit heb je recht op weekgeld of maandgeld waar je je boodschappen van moet kopen. Het is geen vetpot. Maar je hebt recht op een bepaald bedrag, je hebt daar omrekentabellen voor, deze heeft je bewindvoerder op kantoor, dus je kunt hem dat vragen. Hij is verplicht je te laten zien wat je toekomt per week, dit is niet voor ieder gezin gelijk. Het ligt eraan of je man of vrouw bent en hoe oud je bent. Dan kan hij kijken waar jullie recht op hebben per dag dat keer zeven is jullie weekgeld.

Maar je moet je wel voor ogen houden dat van de rest van het inkomen je huur/water/ licht/stroom/ziekenfonds en gemeentelijke heffingen betaald moet worden. Dit zijn je maandelijkse lasten die je verplicht bent te betalen. Kun je dat niet dan moet een toeslag of een belastingteruggave aangevraagd worden, of huursubsidie. Je moet er ook aan denken dat bewindvoerders niet gratis werken, dit kost ook geld en dat kun je terugvragen bij de gemeente als bijzondere bijstand. Zit je lang in de bijstand, dan heb je recht op een langdurigheidstoeslag, dat is zo'n vier tot vijf honderd euro per jaar.

Kijk of dit allemaal gebeurd is. Als je een goede bewindvoerder hebt, doet die dat voor je. Maar als ik je verhaal zo lees, denk ik dat niet!

Veel succes, groetjes

ps heb je vragen kun je me altijd mailen.

13.11. Schuldsanering en huishoudgeld

Wij hebben ons ook een paar maanden terug aangemeld bij de schuldsanering bij de gemeente. Wij krijgen 120 euro huishoudgeld en de belasting en de kinderbijslag mogen wij ook houden. Het is lastig, maar wij zijn heel blij dat we geholpen kunnen worden. Wij zijn een gezin van 6 personen en hebben gemerkt dat over veel te praten valt, zoals het boekengeld voor 4 kinderen. Ook merken we dat als je erin je omgeving erover hebt dat je veel tips krijgt want er zijn veel mensen die het niet breed hebben. Sommige dingen zijn even slikken omdat allemaal niet zomaar kan terwijl je iets hard nodig hebt, maar onze ervaring is dat er binnen de korste keren wel een oplossing komt.

Met alles wat we leren nu zullen wij en onze kinderen na 3 jaar enorm gezegend zijn.

Monika

13.12. Koophuis dus ook geen schuldhulpverlening!

Ook wij hebben schulden we hebben alles geprobeerd maar het lijkt of niemand ons wil helpen. Ik ben bij de stadsbank geweest en gevraagd of ze ons konden helpen. Eerst waren ze erg belangstellend totdat bleek dat wij een koophuis hebben (dat al een jaar te koop staat). Ze konden ons niet helpen, moesten eerst ons huis maar verkopen, dus weer geen stap verder. Weten jullie misschien waar we wel hulp krijgen ondanks een koophuis.

alvast bedankt Suzan

13.13. Met koophuis wel in de schuldhulp

Hoi Suzan,

Wij hebben een koopwoning en zitten in de schuldhulp. We werden aangenomen in de schuldhulp en zoals het nu lijkt kunnen wij ons huis ook houden. We hebben immers geen geld om te verhuizen en we hebben "geluk" dat ons huis geen overwaardse heeft. Maar probeer het toch nog eens en neem anders zelf contact op met de schuldsanering bij jou in de buurt! Je kunt ze wel vinden via een zoekservice.

Heel veel succes, het zal je een enorme rust in je leven geven!

groetjes Judith

13.14. Verbijstering

Ik word nu (geholpen door wsnp). Zit al 5 weken zonder geld. Kwam er net achter dat ze nog geen barst hadden uitgevoerd. Onterechte belastingschuld en een aflossing via de sociale dienst van 255 euro per maand zijn hier o.a het gevolg van. Heb met mijn kinderen bijna drie jaar in een social pension gewoont. Zou qua ruimte niet meer willen ruilen, maar zit nu al vanaf 16 juni in mijn eigen huis en heb nog niet een dag fatsonlijk te eten gehad.

Alles wordt gekort en het enige antwoord wat ik krijg van mijn budgeteringsclubje is, dat ze geen ijzer met handen kunnen breken. Ik wel zeker na 6 weken helemaal niets. Dacht rust gevonden te hebben en ging accoord met drie jaar weinig, maar niets is niet weinig dat is niets. Ik schipper nu met mijn 34 euro ziektekosten. Budgetering pff, ik heb er geen hoge pet van op.

Judith

13.15. Schuldsanering en huishoudgeld

Hoi monika,

Ik zal ook in de schuldsanering moeten door de schulden die mijn ex heeft gemaakt tijdens de scheiding, maar ik moet dan rondkomen van €70 per week en ik heb 2 kinders van 6 en 3 jaar. Tegen mij is gezegd dat ik mijn kindergeld niet kan behouden. Maar ik heb wel mijn auto nodig, omdat ik anders niet naar de winkel kan. Ben het spoor bijster en niemand wil je helpen. Weet niet hoe ik dat moet oplossen, want ik werk ook nog eens 32 uur in de week.

Groetjes Cindy

13.16. Schuldhulpverlening en huishoudgeld

Hoi Cindy,

wij zitten nu anderhalf jaar onder de schuldhulpverlening via de gemeente, wij krijgen 70 euro per week huishoudgeld om van te leven, we hebben 1 dochter van 8 en een hond van 2 jaar. Maar ik mocht het eerste jaar ook mijn kinderbijslag niet houden, moest alles waar we lid van waren, zelfs ons internet verlagen, des te meer bezuinigen op alles, des te meer houd je over, zodat zij alles kunnen aflossen. Nu krijg ik inmiddels wel mijn kinderbijslag, maar oke ik heb ook het eerste jaar liggen huilen om alles, maar dat komt omdat je anders boodschappen hebt gedaan, en nooit opgelet hebt wat je haalde. Ik deed dat gewoon, nu ga je opletten wat je eet en je gaat aanbiedingen langs, eet wat vaker stamppot of macaronie, en maakt dat voor 2 dagen. Als je rookt, zeggen ze doodgewoon (dan stop je maar) eigelijk terecht.

Klinkt raar, zou dat in het begin niet hebben gezegd, maar nu wel, omdat ze je toch willen helpen om van de schulden af te komen, anders had ik allang op straat gestaan, want wij hadden flinke huurschuld plus een lening, en mijn man's fabriek waar ie werkte ging failliet, en ik heb een wao uitkering van 150 per maand, dus zodoende kwamen we in de problemen, maar alles wat hun kunnen pakken, pakken ze af, en dat was ik niet gewend, heb altijd zelf hier financieel geregeld.

Maar nu voel je je af en toe machteloos, je hebt niks meer zelf in de hand, ik denk nu zo, over anderhalf jaar heb ik het weer zelf in de hand, en dan ga ik het anders doen, en anders leven, want het kan anders! daaar kom je achter als je in de schuldhulp verlening hebt gezeten, dus kom op mensen! Jullie redden het allemaal wel! Alleen bij sommige mensen klopt er iets niet, je hebt recht op weekgeld! Al is het maar 50 euro per week! Eten heeft iedereen nodig! Dan maar minder naar de schuleisers, dan maar wat langer onder de schuldhulpverlening.

succes allemal, groetjes jose

13.17. Tips!

Hallo Anne,

Ik begrijp je wanhoop. Wij zijn sinds dec vorig jaar uit de schuldsanering en hebben nu dus een schone lei. Dat wil niet zeggen dat alles nu helemaal goed gaat, want we lopen nog steeds achter met een boel rekeningen. Het is nog steeds passen en meten. Mijn man verdient het minimumloon en ik ben thuis voor mijn kinderen. De vaste lasten zijn enorm hoog en we houden zo goed als niets over per maand. We houden nu natuurlijk wel meer over dan toen we in de schuldsanering zaten maar het blijft frustrerend!

De 3 jaar zijn achteraf gezien toch wel voorbij gevlogen maar als je er midden in zit duurt het lang. Ik zal je wat ideetjes geven waar wij gebruik van hebben gemaakt en nog steeds doen. We hebben veel verkocht om aan geld te kunnen komen voor boodschappen. Ga de zolder eens op en kijk wat je nooit gebruikt en niet nodig hebt. Je zult verbaasd staan hoeveel je hebt om te verkopen. Met daarmee op een rommelmarkt staan kun je wat geld verdienen. Vaak is met bijv koninginnedag een plek gratis.

Kleding heb ik af en toe gekregen van een schoonzus, haar dochtertje was ze ontgroeid en dat konden mijn 3 kinderen weer dragen. Ook heb ik een paar keer via gratisoptehalen.nl kleding kunnen krijgen, én gratis! Die site heeft ook nog vele andere gratis dingen. Wie weet woont er iemand bij je in de buurt.

Verder moet je een beetje creatief worden met koken. Ik kocht gehakt bij de Aldi, 4 porties van 250 gram. Daar kun je spaghetti, macaroni, gehaktballen mee maken. Uien zijn goedkoop, dus bijv 1 portie gehakt met gesnipperde ui en macaroni. Voedzaam en niet duur. Boodschappen deed en doe ik voornamelijk bij de Aldi. Dat scheelt écht enorm veel geld. Brood slecht 0,39! En lekker ook nog. Vul als dat kan je diepvries met wat broden. Met brood kun je ook alle kanten op. Denk aan wentelteefjes, roosteren. We hebben een aantal weken alleen geroosterd brood met suiker gegeten omdat we geen geld hadden voor beleg. De kinderen vonden dat nog lekker ook.

Als je er zelf luchtig over doet doen de kinderen er ook niet moelijk over. Dat klinkt makkelijk, maar dat valt niet mee. Van binnen wordt je verscheurd! Maar hou dan vast aan de gedachte dat het na 3 jaar helemaal voorbij is! Hetzelfde geldt voor aardappelen. Die kun je koken of bakken. Als je 1 aardappel in schijven snijdt en van elke schijf blokjes maakt, heb je snel veel aardappelstukjes om te bakken. Dat is goedkoper dan een zakje te kopen. Warme maaltijden hoeven niet altijd uitgebreid te zijn. Je kunt ook een dag een pan soep maken, wat je over hebt invriezen, met brood er bij. De andere dag bijv gebakken eieren met brood.

Gaan de kids naar school, dan hebben ze eten en drinken nodig om mee te nemen. Met een fles siroop doe je lekker lang. Scheutje siroop in de beker, water erbij, klaar. Goedkoop drinken en ze vinden het erg lekker. Ik kocht maria koekjes bij de Liddl, zitten 4 rollen in 1 pak. Daarvan 2 gewikkeld in aluminiumfolie om mee naar school te geven.

Wassen: je kunt makkelijk doen met minder waspoeder per was. Ik gebruik de helft van wat er op het pak aangegeven staat en de was is schoon. Bij de Action hebben ze grote flessen vloeibaar wasmiddel (Mélior 3 liter fles) voor ik dacht 2,39. Daar doe je heel lang mee. Ik doe 50 ml in een bolletje per was. Dus met een 3 literfles kun je veel wassen draaien. Pyama's kunnen ze best twee nachten aan, zo ook broeken. Handdoeken hoeven ook niet na 1 keer gebruikt te zijn in de was, of het moet op de grond gelegen hebben. Je ermee afdrogen na het douchen kan best twee keer. Scheelt ook weer een berg wasgoed.

Koffie altijd in een thermoskan doen als de pot gezet is. Als je de koffie zo laat staan wordt ie snel oud en smaakt het bitter. In de kan blijft de koffie lang goed en lekker en kun je er meer van drinken. Toiletpapier is er al voor 0,49. Daarvoor heb je 4 rollen. Dat papier is wat harder en dunner dan de 4 lagen etc maar goed genoeg om je af te vegen na gebruik van het toilet toch? Groenten zoals sperziebonen kun je voorkoken en dan invriezen. Dan heb je altijd een voorraadje groenten in je diepvries. Kappertip: Er zijn mensen die een kappers-opleiding volgen en modellen zoeken.

Vraag eens rond, of zoek op internet in je regio naar advertenties. Zo heb je gratis een knipbeurt of permanent. Als je een auto hebt gebruik die dan alleen als het nodig is. Fietsen is veel gezonder en kost je niets. Zo ook de vaatwasser. Gewoon afwassen met de kinderen is gezelliger en scheelt een hoop kosten. Tv etc niet standby laten staan, vreet toch stiekem stroom. Zo ook de pc als die niet gebruikt wordt, uit dat ding. Ipv alle lichten aan in de kamer, minder lampen aan en gebruik theelichtjes. Geven meer licht als je denkt.

Verwarming niet te hoog zetten. Zodra het warm is in de kamer naar beneden draaien. Een lekkere warme trui of badjas houdt je ook warm. Een uur voor je gaat slapen de thermostaat op 10 zetten.

Dit zijn al wat tips waar jij en andere mensen hopelijk wat aan hebben. Ik zal er ongetwijfeld nog wel meer weten maar dit is waar ik het eerst aan dacht. Ik hoop dat je er wat mee kunt. Groetjes en heel veel sterkte.

Angelique

13.18. Schuldsanering en huishoudgeld

Wij zijn op eigen verzoek in de budgettering gegaan sinds vorig jaar oktober en hebben tegelijk een aanvraag schuldhulpverlening gedaan, we krijgen met een gezin van 5 personen slechts 70 euro per week aan huishoudgeld en 20 euro per week brandstof omdat mijn man anders niet op zijn werk kan komen. Er is sindsdien door hun niets afbetaald aan onze creditcard, waardoor de 'lening' een paar honderd euro omhoog is gegaan door de enorme rente. Onze verzekering is door hun opgezegd voor de krediethypotheek die gekoppeld is aan onze gewone hypotheek en ook aan dat deel is niets afbetaald.

Ook is de mobiele telefoon van mijn echtgenoot door hun 2x afgesloten geweest terwijl wij daarvoor nooit problemen hebben gehad. De kosten hiervan worden gewoon van onze reserveringpotjes afgetrokken terwijl het hun fout is. Ook het ziekenfonds hebben ze de 1e 2 maanden niet betaald, wat door het ziekenfonds is gemeld aan ons, wij weer naar het VKB hebben gestuurd maar niks mee gebeurd en ook daar is nu een incassobureau bijgekomen. Geweldig!!!

Nu kregen we afgelopen zaterdag een brief van de VKB dat 1 schuldeiser niet akkoord ging en dat ze ons dus niet kunnen helpen. Wel kunnen we een gesprek met hun aangaan over de aanvraag WSNP. We hadden een schuld van 8.000 euro maar nu het deel van de hypotheek erbij is het 26.000 euro geworden.

Het is nu al maanden ontzettend krap leven, we halen het net met de brandstof van de auto, op donderdagmorgen staat er weer huishoudgeld op de rekening en kan er getankt worden. Ik word er helemaal gek van! Ik heb bovendien gelezen dat je 90% van bijstand krijgt en de rest in een potje voor de aflossing van schulden, dan kan er volgens mij nooit geen 70 euro weekgeld meer in zitten. De auto is aan 2 nieuwe banden toe maar dat kunnen we niet betalen. Het is dat ik 3 kinderen heb anders had het leven voor mij geen zin meer, echt niet.

Dominique

13.19. Reactie op 3.27 van Bea

Net als jij doe ik ook 1x per week de boodschappen bij Aldi en Lidl, maar vlees vind ik niet echt goedkoop bij ze. Af en toe hebben ze hier bij de Plus gehakt voor 2,29/kilo dan haal ik 2 kilo, want het probleem is dat je ook niets meer extra kunt halen of je moet andere noodzakelijke dingen laten liggen in de winkel. Gelukkig geen luiers meer nodig, maar ik kocht ze altijd bij Aldi of Kruidvat. Wat ik het ergst vind is dat je je kinderen niet meer op een sport kunt doen en dat je niet meer eventjes een bloemetje bij je ouders kunt brengen, 's zondags niet even naar familie (te ver weg en geen geld voor brandstof). Ik vind het ook heel erg dat we terwijl we hulp zochten, alleen maar meer in de zorgen zijn gekomen.

Bea, jij ook veel sterkte gewenst!

Dominique

13.20. Onze weeklijst maaltijden

Hallo Dominique,

ik zou je graag een weeklijstje sturen van hoe wij een week de maaltijden op tafel zetten, daar wij ook maar zo weinig weekgeld te besteden hebben:

groetjes en veel succes, Susan.

Noot van de redactie: Zie ook Wie heeft een handige lijst voor 7 dagen eten?.

13.21. WSNP en uit budgettering gaan?

Zoals ik al eerder vermeld had zitten wij in de budgettering op eigen verzoek maar twijfelen enorm om er weer uit te stappen. Dit omdat ik vandaag ook nog een brief ontving van onze energieleverancier, blijken de maanden januari t/m nu niet betaald te zijn. Volgens het overzicht wat we van VKB krijgen wel, maar blijkt dat ze een geheel andere bankrekeningnummer hebben ingevuld.

Het is vanaf het begin steeds problemen, dan weer met de hypotheek, dan internetrekening, dan kabel, nu weer energie, telefoonrekening van mobieltje. Heb het gevoel dat ik nog niet rustig kan leven zo, moet alles controleren en nog overal achteraan bellen en mailen.

Maar, de schuldsanering (WSNP) moeten wij nog aanvragen en mijn vraag is, komt het dan in het gedrang als wij alsnog de budgettering stopzetten en de nota's zelf weer betalen? Wie kan ons helpen?

Dominique

13.22. Stoppen en WSNP aanvragen

Hallo Dominique,

Wat een toestand allemaal zeg! Mijn advies is stoppen met waar je nu inzit en de wsnp aan gaan vragen. Daar zit je wel 3 jaar aan vast, maar aan het eind van de drie jaar ben je overal vanaf. Hoe hoog je schulden ook zijn. Het is niet makkelijk om met het weinige geld te leven wat je mag overhouden als je in de wsnp zit. Maar het voordeel is wel dat je meer rust in je leven krijgt.

Daarmee bedoel ik dingen zoals je hierboven beschrijft. Dat is echt niet normaal als deze mensen hun afspraken niet nakomen. Voor jullie is dat al helemaal een gestress en dat kun je niet gebruiken.

Ik zou in ieder geval gaan informeren bij de gemeente over wat je het beste kunt doen. Ze hebben daar mensen voor die over de schuldhulpverlening gaan. Vraag een gesprek aan en bespreek dan met diegene wat je nu het beste kunt doen en wat de eventuele consequenties zijn met betrekking tot de budgettering.

Wij hebben ook eerst hulp gezocht bij een stichting die ook waardeloos was en waardoor wij geen rust hadden. Dat werkt echt niet!!! Wij zijn toen ook naar de gemeente gestapt en zijn toen de wsnp ingegaan. Geen rottelefoontjes meer, geen beslagleggingen en geen deurwaarders meer aan de deur. De bewindvoerder spaart de boedelafdrachten op en verdeelt het totaalbedrag aan het eind van de schuldsanering onder de schuldeisers. Daar hoef je je dus verder niet druk over te maken, dat regelen zij. Er kan ook niemand meer verhaal bij je komen halen daarna. Af is af.

Zorg dat je alle papieren van schuldeisers bij de hand hebt als je naar de gemeente gaat. Dan zorgen hun dat het goed gaat komen. Echt doen hoor!

Heel veel sterkte, groetjes, Angelique

13.23. WSNP

Voordat de WSNP is uitgesproken, moet wel eerst het minnelijke traject zijn bewandeld. Dwz dat eerst alle schuldeisers een betalingsvoorstel gedaan moet zijn. Mislukt dit, kan pas kan er een beroep op de WSNP gedaan worden.

Oja als men schulden heeft bij het CJIB (bekeuringen middels verkeersovertredingen), wordt men niet toegelaten bij de WSNP. Dit is wettelijk bepaald. Evenals studieschulden.

gr, Alice

13.24. WSNP reaktie

Inderdaad Alice, eerst moet er een betalingsvoorstel gedaan zijn aan de schuldeisers voordat je een WSNP kunt aanvragen. Wij hebben vanochtend een gesprek gehad over aanvraag WSNP en ik heb mijn ergernissen even uitgesproken over de manier van budgettering. Niet dat het veel hielp hoor, want ze 'verschonen' collega's natuurlijk. Zij (van de schuldhulpregeling) heeft een betalingsvoorstel gedaan aan de schuldeisers waarvan er een paar niet akkoord zijn gegaan.

Wat ik raar vind is dat wij niet de brieven hebben gezien die ze naar de schuldeisers hebben gestuurd, plus het feit dat een aantal schuldeisers nog geen respons hadden gegeven. Overigens wil ik diegene die in de WSNP gaat wel waarschuwen!! Als je een eigen woning hebt wordt de normale hypotheek ook als schuld gezien. Dit wordt meegenomen in de WSNP, dus dan lijkt het inderdaad alsof je voor een enorm bedrag schulden hebt! Plus het feit dat na 3 jaar WSNP de hypotheekverstrekker een nieuwe hypotheek mag verstrekken maar niet hoeft, m.a.w. als ze dwarsliggen kunnen ze alsnog beslag leggen op je woning en onder je kont verkopen.

13.25. Reaktie Susan en Angelique

Beste Susan, dankjewel voor je weeklijst. Mijn weeklijst is als volgt: Ik heb wel elke week appels op de fruitschaal en soms bananen, ligt er net aan hoe duur het is en vooral fruit, groente en vlees vind ik stinkend duur. En Angelique, ook jij bedankt voor het meeleven. Probleem bij onze budgettering is dat dat al via de gemeente aangevraagd is en dat valt onder de VKB (volkskredietbank). En elk mens maakt fouten, maar als er keer op keer iets fout gaat, ja dan word het wel heel vervelend. Overigens heeft de budgethoudster diezelfde dag nog wel naar me gebeld en gezegd dat ik niet bang hoefde te zijn dat we afgesloten werden van gas en licht.

Dominique

Noot van de redactie: Zie ook Wie heeft een handige lijst voor 7 dagen eten?.

13.26. Problemen betalen van ziekenfonds

Ik zou zo graag van mensen willen weten of er nog meer gezinnen zijn die in de problemen komen door de hoge premiebetalingen van t ziekenfonds? Wij betalen 248euro per maand en daar krijgen wij 24euro van terug maar dit kunnen wij gewoonweg niet betalen, ben ook bij de gemeente geweest maar die kunnen niks voor ons doen omdat wij geen uitkering hebben. Mijn man werkt maar wij lopen nu drie keer achter, ben zo bang dat ze ons eruit gooien! Wie zit met hetzelfde probleem?

Yvonne

13.27. Vanaf welk bedrag WSNP?

Hoi Manuela, niemand die je vraag beantwoordt zie ik. Ik heb geen idee vanaf welk bedrag het gaat dat je een aanvraag WSNP kunt doen. Ik denk dat het al kan als je zelf niet meer uit de sores komt en hulpvraag hebt gedaan en ook zij je niet kunnen helpen. Overigens wordt de hypotheek van je eventuele eigen woning ook opgeteld bij je schuld, dus kan het een erg vertekend beeld geven als iemand zegt dat ie voor 150.000 euro in de WSNP zit terwijl zijn hypotheek al 130.000 euro is bij wijze van.

Dominique

13.28. Raad en hulp gevraagd

Even nog een vraagje over de WSNP als je daar ingaat hoe gaat t dan met de kinderbijslag , en wat als er niet genoeg inkomen binnenkomt om alle vaste lasten te kunnen betalen, er loopt een aanvraag bij de kredietbank voor schuldhulpverening dit duurt zeker zes weken voordat je antwoord krijgt, en wat als je ondertussen niet weet hoe je de vaste lasten op tijd betalen moet wie weet raad of hulp?

Yvonne

13.29. Re Dominique

Hoi Dominique, bedankt, jij reageert nog. Ik wou bijna een nieuwe oproep plaatsen maar je bent me voor. Ik was gewoon nieuwsgierig hoe dat allemaal zit met die WSNP maar niemand behalve jij reageert. Mischien vinden ze het niet prettig om het er over te hebben, het is allemaal al erg genoeg als je er in moet zitten, en over een schuld praten is nog erg taboe in anno 2006 terwijl 90% van de nederlanders een schuld hebben. Ik ook hoor iets van vroeger heel dom van mijzelf maar ja het kwaad is al geschied gelukkig kan ik het maandelijks betalen, maar het blijft wel zonden iedere maand gaat er een stukje van je welverdiende geld naar de bank. Kijk als je geld leent waar je dingen meedoet waar je wat aan hebt okee maar in mijn geval was dat niet zo. Maargoed het lukt nog allemaal gelukkig. Iedereen die in de WSNP zit wens ik sterkte want het valt niet mee allemaal in deze matrialistische tijd.

Groetjes Manuela (en als iemand er nog wat over kwijt wil graag, zo niet dan niet)

13.30. WSPN voor Manuela

Manuela een tipje: kijk een op de Nooit meer rood-site. Daar is een forum voor mensen met schulden.

Bea

13.31. Raad en hulp gevraagd

Yvonne, je hebt een schuldhulpvraag gedaan bij de kredietbank zeg je, dus het wil nog niet zeggen dat je in de WSNP moet hoor. Inderdaad duurt het erg lang voordat je eindelijk geholpen wordt, je wordt er helemaal kriegel van. Lees mijn stukje maar eens op 29. WSNP en uit budgettering gaan. Ook moet je goed onthouden als je eenmaal in het traject schuldhulpverlening zit, dat ze helemaal NIKS aflossen aan schulden maar gewoon oppotten en pas na een aantal maand (normaal binnen 3 maand maar bij ons na 5 maand) een aflossingsvoorstel doen aan de schuldeisers.

Dat betekent dus dat je schulden alleen maar hoger worden in de tussentijd en als je ook nog niet al te menselijke schuldeisers hebt, proberen ze ook nog beslag te leggen op loon of spullen voordat er een aflossingsvoorstel is gedaan.

Ik hoop voor jou dat je op een andere manier (bijv. schenking familie of zoiets) geholpen kunt worden want het is niet makkelijk. Wat betreft je vraag van kinderbijslag: bij ons is de kinderbijslag gestort naar de budgetbeheer en moet je eerst een bedrag aanvragen voordat je het krijgt. Ze hebben ons echter toegezegd dat schuldeisers niet aan de kinderbijslag mogen komen, dus is het wel een beetje krom. De laatste keer heb ik het hele bedrag aangevraagd omdat we al 2 maand zonder apk in de auto reden omdat er geen geld voor was. Dit moesten we dus van de kinderbijslag betalen, net als de reparaties en herkeuring, ook zwemleskaarten worden ervan betaald.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, en sterkte meid! Dominique

13.32. Hoe gaat een beslaglegging?

Hallo Dominique,

Hartelijk dank voor je reactie. Ik heb de stukjes gelezen die jij eerder hebt geplaatst, ik kan wel huilen, de moed zinkt me in de schoenen. De aanvraag bij de kredietbank is net weg en wij komen om in de rekeningen, hoge afrekeningen van water, gas en licht. Lopen bijna vier keer achter met de premies van t ziekenfonds. Weet echt niet wat ik moet als wij uit t ziekenfonds gegooid worden.

Het hele vacantiegeld gaat naar de achterstallige rekeningen en dan nog ligt er een stapel die niet betaald kan worden. Het moeilijkste is nog om vrolijk te blijven voor de kinderen, want ik heb t gevoel dat ik de hele dag op t puntje van mijn tenen loop.

Kan je mij ook vertellen hoe dat eventueel in zijn werk gaat een beslaglegging op je spullen? Want daar ben ik dus zo bang voor. En hoe doe jij dat zometeen in de vacantie met de kinderen zes weken lang met zo weinig geld. Ik zie daar zo tegenop.

Dit lijkt wel een klaagzang maar zo bedoel ik t niet hoor, alleen t is zo fijn om er met iemand over te praten die uit ervaring weet waar je t over hebt. Ik heb wel heel erg t gevoel dat je als je nergens geld voor hebt dat je steeds meer in een isolement raakt, want je loopt er toch niet graag mee te koop dat er eigenlijk niks meer kan.

Het valt me op dat er heel veel over weinig geld hebben staat maar dat er toch verder niemand reageert op mijn oproep. Dominique heel hartelijk dank voor je reactie ik heb toch t gevoel dat ik niet helemaal alleen sta met mijn geldzorgen. Heel erg bedankt voor je steuntje in de rug!

Groetjes, Yvonne

13.33. Depressive gedachten

Vind het fijn dat je iets aan mijn bijdrage hebt. Net als jij heb ik ook erg depressieve gedachten maar probeer ook vrolijk te doen tegen de kinderen. De oudste voelt het echter heel goed aan dat er zorgen zijn alleen betrekt hij het op zichzelf en vraagt constant wat er toch is. De 6 weken vakantie zie ik toch wel positief tegemoet want omdat ik zo depri ben zie ik de gang naar en van school brengen/halen als een grote verplichting. Wat ik wel heel erg vind is dat we nog niet eens naar een speeltuintje kunnen in een dorp hier vlakbij, omdat entree 1 euro per persoon is en ik van mijn huishoudgeld niks kan missen. Gelukkig hebben we hier wel een kinderboerderij vlakbij.

Wat je kunt doen, in elk geval in verband met de achterstallige zorgverzekering, contact met ze opnemen dat je hulp hebt gezocht bij de kredietbank. Ook de andere nota's wat problematisch zal worden in verband met betalen direkt contact zoeken en uitleggen. Het is heel moeilijk want sommigen trekken zich er niets van aan.

Wat betreft dat je in een isolement raakt klopt ook wel, ten eerste zal je geen geld meer hebben voor brandstof om op familiebezoek te gaan mocht je een auto nodig hebben voor je werk anders kunnen ze ook nog de verplichting stellen dat je hem verkoopt. Ook een auto die meer waard is als 3.000 euro moet verkocht worden.

Wij krijgen nu nog wel veel aanloop van buren en mijn vader en moeder en broer en schoonzus met kinderen, maar ook dat is weer heel dubbel. Je bent blij dat er visite is maar tegelijk voel je je erg schuldig dat je niks bijzonders in huis hebt en maak je je tegelijk zorgen dat je zelf niks meer te drinken hebt halverwege de week als ze te lang blijven zitten.

Uit schaamte heb ik mijn ouders niks hierover verteld en alleen vrienden van ons (nou ja, die laten ons nu zakken als een baksteen) en mijn broers en een goede vriend van mijn man weten dit. Als je een goede vriend/vriendin hebt kun je het voorzichtig vertellen je hoeft niet in detail te gaan maar dan kunnen ze rekening houden met het feit dat je niet overal aan mee kunt doen.

Mijn broers kunnen me niet helpen, financieel gezien dan en die vriend van mijn man nam mijn man laatst mee naar autocrossen wat hij voor zijn rekening neemt. Kijk, dat zijn dingen waar je heel dankbaar voor bent.

Dominique

13.34. Durf er niet over te praten

Beste Dominique,

ik ben erg blij om jou tips te lezen! Wij zitten in dezelfde omstandigheden, en ook ik durf er zelfs met mijn eigen ouders of familie niet over te praten. Omdat eerst iedereen kon blijven mee eten enz. En als er bezoek kwam, was er altijd lekkers in huis, wat nu niet meer gaat.

Wij houden p.wk. ongeveer 60 euro over om boodschappen van te doen. Ik heb jou weeklijst gelezen, en zo wil ik het dus nu ook gaan proberen! Heb je ook iedere week zelfde lijst? Zoals hier nog meerdere schrijven. Lijkt me erg handig een vaste boodschappenlijst. En hoe doe je dat met drinken voor bezoek, kinderen. En heb je ook toetje of iets lekkers?

Ik ben echt zo bang dat het me niet lukt! Ik hoop ook nog meerdere tips te lezen!

groeten Monique

13.35. Nog geen negatieve reacties

Hier ook nog steeds achterstallige rekeningen met enorme bedragen. Telkens schrijf ik of mail een nette brief naar de betreffende instantie voor een betalingsregeling. Ik stel zelf de regeling voor en dan maar hopen dat ze daarmee accoord gaan.

Wel in de brief/mail gezet dat ik ook garandeer me aan de betalingstermijn te gaan houden. Alsluitend met: Hopende op een positieve reactie Uwerzijds.

Tot nu toe heb ik gelukkig nog niet één keer een negatieve reactie ontvangen! Ik leg in de brief de situatie uit zoals die hier is en ik ben er zo achter gekomen dat er toch wel begrip is. Hun zijn allang blij dát er een keer betaald wordt en stellen een reactie zeker op prijs.

Als je je netjes en duidelijk verwoordt in je brief/mail krijg je 9 van de 10 keer een positief antwoord en kun je weer even ademhalen. Ik heb een tijdje gehad dat ik geen zin had om al die rotrekeningen open te maken en verslofte dat dan ook. Telefoon van iemand, dat ik alla minuut 695 euro moest betalen. Nou ik zat bijna te janken aan de telefoon. Ik gaf hen ook wel gelijk, het ging hun er om dat ik geen reactie had gegeven maar ik zei tegen hun ook dat ik het effe gewoon helemaal zat was al die rottoestanden. Toch na wat gemopper begrip en de vraag hoe nu. Net als de brief verzocht om een niet te hoge maandelijkse betaalregeling en die is er nu dan ook. De rente maakt het eigenlijk nog duurder, maar goed dat moet dan maar.

Ik kan het echt niet anders betalen. Ik heb er af en toe flink de balen in telkens weer te moeten smeken, want zo is het in feite, maar je moet toch iets. Niemand ziet aan mij dat we zo diep in de zorgen zitten. Ook al voel ik me nog zo klote, pardon, ik moet toch door voor de kinderen.

Net als bij jou Dominique weet de oudste ook hoe het zit. Ze vindt het niet leuk natuurlijk maar gelukkig zeurt ze niet door als er iets niet in huis is en begrijpt ze het wel een beetje. Daar kan ik wel om huilen weet je dat? Dat ik niks heb daar kan ik mee leven, maar dat ik zo goed als nooit iets voor de kinderen kan kopen dat haat ik.

De vooruitzichten zijn in ieder geval goed. Mijn man gaat wat meer verdienen en dat geeft ons weer wat ruimte om de achterstallige boel wat kleiner te maken. Mijn levensmotto is: always look on the bright side of life! En daar probeer ik me ook aan te houden! We zitten nu al 5 jaar in de ellende, het wordt tijd dat er verbetering in komt!!! Maar daar heb ik het volste vertrouwen in!

Allemaal heel veel sterkte! Angelique

13.36. Kom haast de deutr niet meer uit

Ik heb net je reactie gelezen en dat heb ik nu dus ook dat ik de post niet meer durf open te maken. De ene aanmaning na de andere komt binnen en ik kan gewoon echt niks betalen. Mijn ervaring is juist dat ik bijna allemaal negatieve antwoorden terugkrijg. Had een afrekening van 't water gevraagd ofdat ik 't a.u.b.in een paar keer mocht betalen. Maar daar gingen ze dus niet mee akkoord en ofdat ik dus maar even 760euro per omgaande over wil gaan maken. Waar moet ik 't in hemelsnaam vandaan halen, met ook nog een afrekening van bijna 1000euro van gas en electra.

En dan nog de achterstallige ziekenfondspremie's ik heb hier ook grotere kinderen en daar kan je echt de geldzorgen niet voor verbergen en net zoals Dominique kan ik 't niet opbrengen om bij school te gaan staan om mijn zoontje van 8jaar op te halen. Dat ga je inderdaad echt als een belasting voelen.

Maar tegenwoordig kom ik haast helemaal de deur niet meer uit omdat ik me steeds depressiever voel door alle geldzorgen. Als de kinderen klein zijn kan je inderdaad nog met ze op de kinderboerderij vertoeven. Maar ik heb ook kinderen die groter zijn en dan is 't steeds moeilijker. Alleen al alle onverwachte dingen die ze op de scholen doen, dan klopt meteen mijn hele schema niet meer, en heb ik de rest van de week niks meer om boodschappen van te halen.

Dat is voor mij ook 't ergste, dat nooit iets leuks kunnen doen met je kinderen, daar heb ik echt slapeloze nachten van. En dan komen de kinderen na de vrije dagen zoals nu met hemelvaartdag weer op school, en dan lijkt 't wel of alle kinderen weg zijn geweest. En dan krijg ik van de jongste twee steeds weer de vraag: waarom gaan wij nooit weg? En dat is zo moeilijk, want wij kunnen nog geen dagje weg.

Ik ben daarom zo ontzettend blij met deze site, want je weet dan dat er zo ontzettend veel gezinnen zijn met dezelfde geldzorgen. Alleen niemand praat erover. Ook aan mij ziet niemand dat, terwijl ik slapeloze nachten heb van 't idee dat ik door de achterstallige ziekenfondspremie's dadelijk niet meer als er wat met de kinderen is naar een dokter kan.

Angelique en Dominique, jullie ook alle sterkte toegewenst, en ik ben jullie dankbaar dat jullie wel eerlijk over jullie zorgen praten. Want ook al lost 't de problemen niet op, 't voelt toch als een enorme steun. Maar mensen die zelf niet zo in de geldzorgen zitten zullen dit waarschijnlijk nooit zo ervaren.

Ik hoop dat er voor ons gezin ook ooit weer betere tijden aan zullen breken!

Lieve groetjes van Yvonne.

13.37. Net zo lang blijven vragen tot ze accoord gaan

Hoi Yvonne,

Ik vind het, net als jij, ook écht fijn om hier erover te kunnen praten. Ik ben hier terecht gekomen omdat ik tips zocht om te kunnen besparen. Maakte mij niet uit waarop, áls het maar kon. Na veel gesnuffel op deze site kwam ik bij deze afdeling. Het geeft inderdaad troost, al klinkt dat niet echt leuk, dat anderen in hetzelfde schuitje zitten.

Je kunt van elkaar leren. Het is al fijn dat iemand naar je luistert.

Wat de kids betreft; ik ga ze wel elke dag halen en brengen naar school. We wonen nog niet zo lang in dit dorp dus veel contacten heb ik nog niet. Ik ben heel erg sociaal en makkelijk in de omgang, maar tot nu toe heb ik er nog niet veel behoefte aan. De ene dag meer dan de ander. Ligt er ook aan wat de post brengt natuurlijk. Als er weer een klote aanmaning is dan is mijn dag alweer verpest en kan ik het niet opbrengen om vrolijk te doen. Ik doe mijn best, maar van harte gaat dat niet.

Nu met de vakantie heb ik logeetjes opgehaald voor de kids. Ze hebben modeshow gedaan en ik heb er een bioscoopavondje van gemaakt. Ze moesten dan op een toeter blazen als ik moest komen. Ik had kaartjes gemaakt op de pc met consumptiebonnen voor drinken en snoepje. Als ze me dan riepen kruiste ik op het kaartje aan wat ze wilden hebben. Dat vonden ze ontzettend spannend. Glaasjes siroop en af en toe een snoepje, meer hebben ze niet nodig gehad. Het feit dat ze zogenaamd in een bioscoop zaten en ze mochten toeteren voor drinken vonden ze geweldig! Dat maakte mij ook weer blij, dat ze met zoiets simpels toch blij waren.

Ik heb ook een stiefdochter van 15 die 2 weken hier woont en dan weer 2 weken bij har moeder. Die weet precies hoe het zit hier thuis. Af en toe doet ze er moeilijk over, maar over het algemeen valt dat wel mee. Wel schaam ik me als ze een vriendin heeft logeren hier en ik heb niets in huis. Dat vind ik heel erg, maar ik kan er ook niks aan doen.

Nu met die schoolreisjes is het geld ook alweer op. Maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen ze niet mee te laten gaan. Ze hebben en kunnen al zo weinig! Ik heb nu dus geen geld meer voor boodschappen te doen. Dat wordt dus weer roeien met de riemen die ik heb. Kortom wat eten in elkaar flansen met wat er dan ook in huis is. Wat dat betreft ben ik wel creatief geworden, maar leuk is anders.

Wat we vandaag moeten eten weet ik niet. Ik denk dat het weer brood met gebakken ei zal zijn net als gisteren. De kids klagen dan wel niet, maar zelf voel je je klote.

Ik denk dan wel eens aan die landen waar ze écht helemáál niets hebben en voel me dan schuldig dat ik zit te zeiken. Maar dat is mens eigen denk ik. Ik kan hen niet helpen. Ik kan mezelf niet eens helpen. Af en toe word je er helemaal gek van en zie je door de bomen het bos niet meer.

Toch moet je door, of je wilt of niet! Ik zal nooit zeggen dat het makkelijk is, want dat is het dus helemaal niet. Ik hoop Yvonne, dat je er met je partner goed over kan praten. Dat heb ik gelukkig wel. Mijn man werkt zich rot voor het minimumloon en ziet het af en toe ook niet zitten. Is ook vaak depressief. Dan heeft híj een luisterend oor nodig en wat troost en de andere keer heb ik het weer helemaal gehad. Het is ontzettend belangrijk dat je er voor elkaar bent als de ene het even niet meer ziet zitten. Alleen kun je het niet aan, echt niet.

Wat de rekeningen betreft; gewoon nog een keer om een regeling vragen. Desnoods telefonisch. Ze kunnen niet anders dan accoord gaan, als ze geld willen ontvangen. De aanhouder wint zeg ik altijd, dus gewoon blijven doorpushen. Echt doen hoor Yvonne. Het is niet leuk je bloot te geven qua financïen aan die instanties maar soms moet het toch echt. Net zo lang blijven vragen tot ze accoord gaan.

Ik hoop dat je wat aan mijn geklets hebt. Bedankt voor het luisteren!

Groetjes, Angelique

13.38. Een enorme steun

Beste Angelique,

wat fijn inderdaad om hier op deze sites van alles te lezen, ik kom ook pas op deze site, en het geeft je inderdaad enorme steun! Ik zie het ook af en toe niet meer zitten en de rekeningen stapelen zich op, en er blijft steeds minder over om boodschappen van te doen. Het vakantiegeld, alles gaat op aan de rekeningen!

En als er dan helemaal geen geld meer is om boodschappen van te doen, hoe lossen jullie dit dan op? Hoe kom ik een week rond, hoe doe ik dat in de winkel? Wat zet ik nu vandaag weer op tafel?

Ik hoop dat er toch iemand reageert op mijn oproepje!

heel veel liefs, Monique

13.39. Voel me verplicht mee te doen

Hoi Angelique,

Ik ben juist ontzettend blij dat je iedere keer weer reageert. Wat fijn dat je een man hebt waar je alles mee kan bespreken, helaas heb ik dat niet. De hele papierhandel voor de kredietbank ik heb alles alleen ingevuld, ben alleen naar de gemeente geweest, gisteren kwamen de eerste dreigende aanmaningen alweer binnen. 't Is echt om knettergek van te worden en dan zit 't vakantiegeld er ook nog bij. Zelfs dan ligt er nog een enorme stapel met rekeningen en moet er bij elke euro tien keer nagedacht worden voordat je iets uit durft te geven.

Bij mij was dat dus ook, ik had al geen geld meer om boodschappen te kunnen doen en toen moesten de schoolreisjes ook nog betaald worden, met als gevolg dat ik bij mijn vriendin geld heb moeten lenen, wat dan natuurlijk ook weer terug moet als 't salaris dan eindelijk binnen is. En zo blijf je dan eigenlijk in die vicieuze circel ronddraaien.

Mijn kinderen komen ook helemaal nergens en dan kan je ze toch ook niet 't Enige uitje wat ze hebben afnemen dat kan ik ook echt niet over mijn hart verkrijgen. Morgen is 't maandag en ik zou mezelf 't liefste maar verstoppen, bang voor wat me weer te wachten staat met de post en als de bel gaat dan durf ik bijna niet open te doen omdat ik bang ben dat er een deurwaarder op de stoep staat, wat elk moment natuurlijk kan gebeuren. En dan ben ik nog verder van huis, want dan komt er voor een dagvaardiging nog meer geld bij.

Je moet verder voor de kinderen, anders hoefde 't voor mij niet meer. 't Is nu pas acht uur in de ochtend, mijn man en kinderen liggen nog te slapen en ik heb me nu dus maar achter de computer geinstalleerd om weer van alles op deze site te lezen. Want hoe doe jij dat nu doordeweeks, Angelique, wat geef jij de kinderen bv als ze uit school komen? En wat haal je ongeveer doordeweeks en voor 't weekend? Ik heb mijn vaatwasser er ook al uitgedaan en ik ben nu aan 't kijken of ik zonder droger kan, of ik alles op droogrekken kan hangen. Dat deed ik eerst gedeeltelijk maar de stroomrekening is ook enorm hoog en bijna niet meer te betalen. Welk wasmiddel gebruik jij bv of haal je wat er op dat moment in de aanbieding is? Misschien kan jij me nog wel wat tips geven waar ik zelf nog niet opgekomen ben. Nu is mijn frituurpan kapot en ga ik maar gewoon met een pan met zo'n netje erin wat ik nog had friet bakken ik hoop dat dat lukt.

Bij mij in de buurt en fam weet ook eigenlijk niemand dat wij zo in de financieele zorgen zitten en ik begin er steeds meer moeite mee te krijgen om dat te verbergen, want soms zijn er dingen die je dan doet en die eigenlijk helemaal niet kunnen. Maar voel je je verplicht om eraan mee te doen zoals buurtkinderen die allemaal met elkaar naar 't zwembad gaan. En omdat ook de buren en niemand in de buurt hier van de geldzorgen afweet moet ik dan weer de schijn ophouden en mijn kinderen mee laten gaan terwijl ik 't helemaal niet kan missen, want dat is dan eigenlijk geld waar ik de zo hoognodige boodschappen van moet halen. Maar tegelijkertijd zie ik dan die blije snoetjes van mijn kinderen en zeg dan maar eens dat ze niet mogen!

Angelique heel erg bedankt dat je steeds blijft antwoorden en mischien heb je nog wel tips voor me? Ik ga morgen eerst maar weer eens brieven schrijven en de situatie nogmaals uitleggen je hoort nog van me en nogmaals heel erg bedankt!

Liefs en groetjes Yvonne.

13.40. Aanmelden bij Maatschappelijk Werk

Monique, een vast boodschappenlijstje van de meest noodzakelijke dingen maken en naar Aldi/Lidl gaan of als die niet in de buurt zit; onderin de schappen van Plus/Konmar/de Boer kijken. Ook ik heb aan het einde van de week soms geen vlees/groente meer maar bijvoorbeeld nog wel eieren en melk, dan maak ik pannenkoeken. Die kun je ook hartig maken door te beleggen met kaas en ham of salami.

Heb je trouwens hulp gevraagd bij je financiën want zo te lezen heb je dat wel nodig. Je kunt je bij Maatschappelijk Werk aanmelden voor hulp en als het niet op te lossen is word je doorverwezen.

Het is ook handig om sowieso rijst/macaroni/blik bonen o.d. in huis te hebben. Dat loopt nog niet zo in de kosten.

Dominique

13.41. Voedselbank

De laatste tijd lees ik hier vooral schrijnende verhalen over hoge schulden van mensen die echt geen cent meer overhouden. Ik vind het stuk voor stuk hele verdrietige verhalen, vooral omdat je aan de ene kant mooie berichten hoort over de economie die weer uit het slob krabbelt, meer werk gelegenheid e.d.

Ik wil proberen een bijdrage te leveren aan deze site door jullie erop te wijzen dat er een Voedselbank in Nederland bestaat. Ik lees hier nooit iets over de voedselbank, dus ik ga er maar even vanuit dat jullie dat fenomeen niet kenden.

De voedselbank schijnt vooral in grote steden gevestigd te zijn, adressen zijn op internet te vinden. Je kunt voor een voedselpakket in aanmerking komen als je financiele problemen hebt (structureel of tijdelijk) en 150 euro of minder per maand kunt besteden aan voedsel e.d. Aanmeldingen gaan via het maatschappelijkwerk of gemeente. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit triest vinden dat het überhaupt bestaat of zich zouden schamen hier een pakket op te halen. Bedenk echter wel dat als je je kinderen niet te eten kunt geven dit volgens mij zwaarder weegt dan de schaamte. Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft.

Ik wens iedereen veel kracht en steun om uit deze moeilijke situatie te komen.

Esmee

13.42. Voor Yvonne

De witte was draai ik 's nachts (60 graden). De gekleurde was draai ik 's avonds (30 graden) en deze hang ik 's nachts op een droogrek in de kamer. De roosters voor ventilatie helemaal open zetten. 's Morgens vóór de kinderen beneden zijn heb ik de was weer (droog) afgehaald. Het wasmiddel heb ik van de action. Poeder voor de witte was-netty matic- 5kg voor rond de twee euro. Vloeibaar voor de gekleurde was-melior- 3liter voor rond de twee euro. De helft van de aangegeven heoveelheid is voldoende.

Een goedkoop menu: winterwortels, aardappels, vissticks, biogarde, roosvicee.

Nog een: nasi: 250gr.gehakt, 1pak zilvervliesrijst, 1zak roerbakgroente van de aldi, 1zakje nasimix van de aldi, 1 pak vla.

Afgeprijsd vlees is goed te bewaren in de vriezer

Ga op zeer koude winterdagen wat langer naar een overdekt winkelcentrum met gratis koffie bij ah of plan juist dan je visite.

Ik heb ook jaren zo moeten leven maar nu niet meer.

Groeten van liesbeth

13.43. Nogmaals voor Yvonne

Je zegt dat er niemand op de hoogte is van jullie financ. toestand. Ik heb het wel gezegd in het begin tegen mijn naaste familie. Kwamen ze koffiedrinken en namen een bloemetje mee, dan vertelde ik hen van mijn probleem en vroeg of ze iets eetbaars mee wilden brengen. Kreeg ik logees, dan vroeg ik of zij eten voor die dagen mee wilden brengen. Mijn zus bracht haar kleding die zij niet meer droeg bij mij. Mijn ouders brachten kinderkleding mee van mensen die zij kennen. Zij zeiden dat ze er een adresje voor hadden. Dag uit? Opgespaard van airmiles. Op vakantie? Woningruil.

Je went aan de manier van leven. Als je het weer wat beter krijgt, hou je steeds geld over, want je vindt het jammer om uit te geven. Als de kinderen geknipt moeten worden, en ze vinden het goed dat ik het zelf doe, krijgen ze 2 euro. Mam doet u het maar hoor, dan kunnen wij wat sparen of kopen, en u houdt geld over.

Veel sterkte, het is moeilijk, maar toch is het beter een aantal mensen in vertrouwen te nemen. Er zullen altijd mensen blijven die je niet willen of kunnen begrijpen.

Liesbeth

13.44. Reaktie op Liesbeth

Inderdaad is het soms beter om mensen je zorgen te vertellen, maar: je kunt ook worden gekwetst! En dat is voor mijzelf reden om maar heel weinig mensen in vertrouwen te nemen. 1 van de personen die het weet, neemt af en toe 1 fles cola mee met borrelnootjes of een keer een pak koeken. Dat kan ik enorm waarderen. Maar ik zou NOOIT vragen of mensen iets mee willen nemen.

Wat jij zegt over dagjes uit met Airmiles; dan moet je toch wel geld hebben besteed bij een winkel waar je Airmiles krijgt en dat is voor iemand die gebudgetteerd is echt niet mogelijk. Bovendien heb je enorm veel Airmiles nodig voor een dagje dierentuin.

Dominique

13.45. Hart onder de riem

Toen ik die verhalen van Yvonne en Monique zo las, kon ik bijna niet geloven dat mensen in NL zo moeten 'leven', ieder dubbeltje omdraaien en dan nog geen geld hebben om boodschappen te doen laat staan dat de kinderen iets kunnen doen.

Het is toch eigenlijk van de gekke dat het zo moet hier?

Alice

13.46. Tips voor Yvonne en iedereen die het gebruiken kan

Hallo Yvonne,

Ik hoop nog een paar tips voor je te hebben.

Je schrijft dat je een computer met Internet hebt. Maar daar gebruik van! Je kunt alles wat je niet meer gebruikt en nog goed is gratis op Marktplaats aanbieden! Dit kan huisraad zijn of kleding die te klein is geworden voor je kinderen. Misschien ben je wel handig in handwerken of zo.

Ga iets leuks maken, experimenteer tot het naar je zin is en verkoop je spulletjes op Marktplaats! Ik doe dit zelf al jaren. Het is erg leuk en ik verdien er een leuk centje mee bij.

Ook van de contacten fleur je zelf vaak erg op als mensen blij zijn met de spulletjes krijg je vaak hele leuke reacties! Ook kijk ik voor kinderkleding vaak op Ebay. Heb voor mijn zoontje al vaak mooie nieuwe en ook tweedehands kleding voor een prikkie gekocht! Dit scheelt echt in je portomonnaie.

Wat voeding betreft: wij eten minimaal 1x per week pannekoeken, de kinderen vinden het heerlijk en het is super goedkoop. Zeker als je geen kant en klare mixen koopt, maar gewoon zelf maken van tarwebloem, eieren, melk en een snufje zout. Het kost bijna niets en je kunt een hele grote stapel pannekoeken maken. Voor erop: basterdsuiker, stroop, jam of kaas. Heerlijk!

Verder eten wij maar 2x per week vlees. (zelf eet ik geen vlees, maar man en kinderen zijn er dol op) Omdat ik tegen de bioindustrie ben koop ik dit vlees alleen bij de scharrelslager, is duur, maar als je kleine porties gebruikt en maar 2x per week vlees eet valt het mee.

In het weekend kun je zelf een grote pizza bakken, dit kost ook heel weinig qua ingredienten en is erg lekker.

Ik heb ook nog hele voordelige recepten voor het bakken van broodjes en andere lekkere goedkope recepten. Mocht je interesse hebben, stuur mij dan een mailtje en ik stuur ze graag naar je toe.

Ook zou je misschien kunnen proberen een klein baantje te vinden? In de huishouding bijvoorbeeld? Of oppassen op kinderen of iets dergelijks.

Ik hoop iets te hebben kunnen bijdragen met deze tips.

Groetjes, Corina

13.47. Alweer op

Het is toch van de zotte! Ook hier lopen we flink achter met rekeningen en het blijft maar oplopen. Ik krijg het niet weggewerkt en ik wordt er helemaal gek van.

Momenteel zie ik het even niet zitten na zojuist uitgerekend te hebben wat er binnenkomt en wat er afgaat. Met alleen de vaste lasten elke maand is het uitgaande bedrag hoger dan het inkomen. Dat is toch niet gezond meer! Daarnaast liggen er o.a. rekeningen van de gemeente die niet betaald kunnen worden. Sommige betalingsregelingen kan ik me niet aanhouden. Het is één doffe ellende.

Ik word er een beetje moedeloos van onderhand. Ik weet het allemaal niet meer. Ik ben bezig met een kasboek nu zodat ik wat meer overzicht in de uitgaven aan boodschappen etc krijg. Dat is al minimaal maar misschien kan ik daar veranderingen in brengen, weet ik het.

Sorry, maar dit moest ik even kwijt. De maand juni is net begonnen en het geld is op!!

Angelique

13.48. Heb 6 kids gehad

Hallo, mijn naam is Sammy, ik kom uit Friesland. Ik heb 6 kids gehad. 1 is overleden. Het is in deze tijd erg moeilijk om nog een beetje fatsoenlijk rond te komen, en al helemaal als je moet leven als één ouder van een uitkering. Ik loop alle koopjes af, en geef goede kleding en spullen aan anderen die er erger dan ik aan toe zijn.

Lekkere tip? Goedkoop gehakt hoh met mix van lidl en de macaroni van de lidl, wat komkommer erbij, daarna lekkere vla, alles lidl. Op het gehakt na, dat haal ik in de reclame bij de c1000. En dan de grootste pan klaarmaken en je hebt lekker voor 2 dagen eten. Opgebakken is het nog lekkerder.

Ik heb trouwens nog kleding liggen maatje 36/38, dus als er iemand is die er belang bij heeft gratis. Verder wens ik Yvonne en Monique heel veel sterkte in deze dure tijden en meiden kop op he:-)

knuffie ***Sammy***

13.49. Reaktie voor Sammy en Angelique

Beste Sammy en Angelique en alle andere lezers,

wat fijn dat er zoveel mensen met ons meeleven! Misschien heb jij ook nog meerdere tips voor ons, Sammy? Want het probleem dat Angelique heeft, dat er meer kosten zijn dan inkomsten, hebben wij dus ook! Als het salaris binnenkomt en alles gaat er van af, dan heb je dus eigenlijk al geen geld meer om boodschappen te doen! Hoe los jij dit voor de rest van de maand op Angelique?

veel liefs, Monique

13.50. Re Angelique

Hallo Angelique,

Ik heb nu net 't stukje gelezen dat je de rekeningen niet krijgt weggewerkt, nou dat is hier dus ook al zo. Verdorie vakantiegeld gekregen en nog is er niks, ik heb afgelopen week de ene na de andere aanmaning binnengekregen. Ik voel me er de hele afgelopen week al ziek van, heb het gevoel dat ik helemaal dichtklap en nergens meer toe in staat ben. Nog niks van de kredietbank gehoord en mijn ziekenfonds. Daar zal ik inmiddels wel bij geschorst zijn want daar moest voor de 24ste 4maal 248euro naar overgemaakt zijn.

Ik weet 't ook niet meer. Mijn handen zitten helemaal onder de uitslag van de zenuwen en ik kan niet eens naar de huisarts want ik durf geen afspraak te maken. Ben zo bang dat er door de assistente word gezegd dat ik niet meer verzekerd ben. En daarbij heb ik nog de schaamte, want inderdaad kunnen mensen je ook veselijk kwetsen.

Maar ik moest ook de afrekeningen van water, gas en licht betalen, anders krijg je daar weer last mee. Dus waaruit moet je dan in vredesnaam kiezen? Afgelopen week deed mijn computer 't niet meer. Nou dan heb je helemaal 't gevoel afgesloten te zijn van de hele wereld. Kon ik dus ook niet op deze site kijken.

Het is hier dus ook doffe ellende, ik zou willen dat ik hier een vriendin in de buurt had die in dezelfde situatie zit, want ik heb een hele goeie vriendin maar die zit niet zo als ons gezin en ze weet 't wel maar als ik er dan met haar over praat zegt ze al gauw ja ik weet 't ook niet. En dan heb ik al snel 't gevoel dat ik er maar over op moet houden en zet mijn vrolijke gezicht maar weer op.

Daarom ben ik ook zo blij met deze site. Je moet't natuurlijk toch zelf doen, maar om met mensen te praten die precies weten wat 't is om elke dag weer te vechten tegen dat rotgevoel van geen geld hebben, en stapels rekeningen hebben liggen, en niet weten hoe je ze ooit nog moet gaan betalen, is zo belangrijk. Anders zak je helemaal langzaam de afgrond in.

Nou Angelique jij ook alle sterkte toe gewenst. Het is nu pas de 5de juni en hier is ook al bijna niks meer aan geld. Dus alle tips overal voor zijn van harte welkom.

Groetjes,Yvonne.

13.51. Reaktie Yvonne en Angelique

Hallo Yvonne en Angelique, ik heb ook al mijn geld al op en de kinderen gaan op schoolreisje! Wat geven jullie de kinderen mee voor zo een hele dag?

13.52. Reaktie voor Yvonne

Hoi Yvonne,

wat leuk dat je weer op de site bent, want zoals je al misschien hebt kunnen lezen zit ik in precies dezelfde situatie als jij! Als de maand pas begint, is het geld alweer bijna op! En de rekeningen blijven maar komen, je bent bang als de post weer komt! Want van de 10 dingen die komen zijn er 9 voor te betalen, en bij ons gaat dus ook het vakantiegeld alles op!

Wij zitten in een koophuis en ik ben dus ook zo bang dat we straks het huis moeten verkopen, en dat terwijl we hier al 20 jaar wonen! Ik durf er ook met niemand over te praten, zelfs niet met mijn eigen ouders! En al zeker niet met mijn vriendinnen, toch bij mij een gevoel van schaamte!

Ik ben dus ook erg blij met deze site, en kijk er iedere dag op, dat geeft toch steun! Maar de vraag is iedere dag weer wat maak ik vandaag weer te eten, ik weet het af en toe ook niet meer! Ik hoop dat je ook nog vaak wat van je laat horen op deze site!

heel veel liefs, Monique

13.53. Verplicht fulltime werken bij WSNP voor partner

Wie kan mij vertellen of het zo is dat je als partner verplicht fulltime mee moet werken als je in de WSNP zit? Wij hebben dit aangevraagd en heb tegen de PLICHT wel groot bezwaar. Ten eerste heb ik 2 zonen met ADHD en ten tweede zit ikzelf tegen een depressie aan. Er wordt gezegd dat ook al heb je kinderen je toch verplicht ben om fulltime te werken. Wie zorgt er dan voor mijn kinderen als ze uit school komen? Ik heb een tijdje 's ochtends gewerkt en dat was al een drama voordat ik eindelijk naar mijn werk kon omdat ze niet tegen druk kunnen. Dat werk heb ik dus ook gestopt na 3 maanden. En je moet al je extra's al inleveren, belastingteruggaaf, vakantiegeld, gedeelte kinderbijslag.

Dominique

13.54. Re Yvonne

Hoi Yvonne,

Ik zal proberen al je vragen te beantwoorden. Als de kids uit school komen nemen ze wat drinken. Chips ed heb ik niet in huis omdat ik er gewoonweg het geld niet voor heb. Als schoolkoekjes verpak ik 2 biscuitjes in folie om mee te geven. Mijn moeder geeft nog wel eens een zak lolly's ofzo mee, waar ze dan ook heel lang mee doen.

Ze vragen elke dag wel; mamma mag ik iets lekkers? Er is niks is dan mijn antwoord. Je mag wel een koekje pakken als er maar 8 overblijven voor de rest van de week etc etc. Daar voel je je heel erg vrolijk bij! Niet dus! Ze klagen dan wel niet en ik maak me drukker als hun zelf, maar toch. Erg frustrerend is dat. Zo'n pak koekjes kost 0,39 en daar kunnen ze van snoepen en dus mee naar school nemen als tussendoortje. Momenteel kan het gewoon niet anders.

Heb net even gekeken wat er is om nog een ietwat behoorlijke maaltijd in elkaar te flansen. Heb een lapje vlees en soepgroenten gevonden. Daar ik altijd macaroni en mix daarvoor in huis heb wordt het dat dus. Anders als anders, maar wat meer kruiden er in en klaar is de maaltijd. Als je hier de trapkast open doet staat er zo goed als niets in. Het liefst zou ik die bomvol hebben.

Mijn schoonmoeder is op de hoogte van onze situatie en die met de verjaardagen van ons en de kinderen altijd een paar dagen tot een week logeren. Dan wil ze altijd naar de Aldi met me. Daar laadt ze een kar bomvol met eten en lekkere dingen. Ik mag er niets van zeggen anders wordt ze boos. De eerste keren heb ik wel gehuild etc maar daar wil ze niets van weten. Ze weet dat ik het waardeer en dat is voldoende.

Over 2 weken komt ze weer omdat mijn man dan jarig is en we tegelijkertij de verjaardag van mezelf nog en van mijn jongste dochtertje vieren. Ik schaam me om het te zeggen, maar ik ben blij dat ze komt zodat we dan wat op tafel kunnen zetten met de verjaardagen. Erg, ik weet het. Je gaat er op rekenen en dat is eigenlijk niet goed. Het is nu eenmaal een feit dat ze voor meer dan 100 euro voor ons boodschappen inslaat als ze komt logeren.

Dan is ze helemaal in haar nopjes en geniet ze ervan dat wij zo blij zijn. Nu heb ik 0,45 en dat is niet gelogen! Voor de rest is het geld al helemaal op voor deze maand. mijn man probeert wat te regelen op het werk, voorschot ofzo. Ik hoop dat dat gaat lukken anders weet ik het ook niet meer. Wassen doe ik zo min mogelijk. Handdoeken kunnen best 2x gebruikt worden, mits ze niet op de grond hebben gelegen. Zo ook broeken en pyama's. Ik was met wasmiddel van Action. Een 3 liter fles kost dacht ik 2,39 en ik gebruik 50 ml per volle trommel. De vaatwasser is niet aangesloten, dus was ik met de kids om de beurt af.

Kids drinken veel siroop en thee. Gelukkig. De oudste vind zichzelf te dik, wat niet is, en drinkt veel water. Wat dat betreft valt het dus wel mee aan kosten. Mijn man daarentegen kan nog wel eens klagen dat er niets in huis is. Denk dan aan koek, worst en andere knabbelsnacks voor 's avonds, en wijn. Hij zegt wel dat ik daar niet op in moet gaan en net moet doen of ik het niet hoor, maar ondertussen werkt het wél door. Dan wil ik dat gelijk gaan kopen zodra er geld is, maar dat doe ik nu niet meer. Dan klaagt ie maar vaker.

Ik probeer ook allerlei dingen via marktplaats en speurders en op lokaal prikbord te verkopen. Elk tientje is welkom. Check je zolder eens, of het speelgoed van de kids. Lokaal is voor mij beter ivm de verzendkosten. Die moet je zelf ook betalen dan en gaat weer van het kleine bedragje af wat je verdiend met het verkopen van spullen. Ik heb 2 dekbedovertrekken verkocht en die mevrouw zei dat de betaling gestort is, maar op de rekening staat het nog niet. Ik kijk om de zoveel uur of er nu dan aub wat op staat zodat ik nog wat kan halen in de winkel zoals brood en eieren. Tot nu toe staat het er nog niet op.

Kleding krijg ik van schoonzussen en heb ik ook al een paar keer via gratisoptehalen.nl gehad. Gelukkig zien mijn kids dat als nieuw kleding en verheugen zich telkens weer op het open maken van de zak. Dat zal voor grotere kinderen moeilijker zijn denk ik.

Van mijn stiefdochter van 15 heb ik onlangs 4 shirts gehad die haar te klein zijn en mij wel passen. Mijn hele dag was weer goed. Heb ik ook weer eens wat nieuws aan met de zomer in aantocht! Ze gaat binnenkort haar kleren uitzoeken en kijken wat leuk is voor mij. Dat is wel heel erg lief, en ik ben er superblij mee.

Ik zorg ook altijd dat ik brood, eieren en aardappelen in huis heb zodat je daar ook mee kunt varïeren. Denk aan wentelteefjes, gebakken aardappelen, gebakken ei met brood, gekookte eieren met brood. Nu is alles op, zelfs het brood is er nog maar een halve, maar normaal gesproken kan ik daar een week maaltijden mee maken. Zo ook gehakt. Van de reclame invriezen en met 250 gram kun je al spaghetti of macaroni maken, uitje erbij en klaar.

Het is een beetje een lang en misschien warrig verhaaltje geworden, maar wat me te binnenschoot heb ik nu getypt. Ik hoop dat je er wat aan hebt Yvonne en alle anderen.

Sterkte weer. Groetjes, Angelique

13.55. re voor Angelique

Hallo Angelique,

Meid wat een gedoe is't toch met dat rotgeld he! En dan mensen maar zeggen dat geld niet gelukkig maakt, nou ik weet ook wel er gaat niets boven gezondheid maar wat geld hebben om normaal te kunnen leven maakt dat je toch heel wat zorgelozerdoor 't leven gaat.

Bij ons is 't net zo hoor. Volgende week heb ik de verjaardag van mijn tweelingzoons die worden 16 jaar en ik weet nu al dat ik dan echt niks in huis heb, zelfs een kado op de dag dat ze jarig zijn heb ik niet. Dat krijgen ze van de kinderbijslag en eigenlijk is er dan ook geen geld voor, aangezien er een hele stapel onbetaalde rekenigen liggen.

Maar ik kan't toch echt niet over mijn hart verkrijgen om die jongens niks te geven. En dan heb ik over 2 weken weer hetzelfde probleem want dan is mijn jongste zoontje jarig die wordt 9. Dat is ook weer zoiets alle kinderen geven dus een feesje en mijn zoontje wil dat natuurlijk ook.

Hoe doe jij dat Angelique want zelfs om thuis iets te doen is er eigenlijk geen geld maar kinderen zijn hard onder elkaar en er wordt al gauw gezegd: jij geeft geen feestje dus kom je ook niet bij mij. Echt waar en ik heb't idee dat zelfs de moeders daar aan mee doen. Ik heb ook eerlijk gezegd nauwelijks contact met de moeders op school, ze doen van alles met elkaar tot dagjes uit toe. En daar kan ik dan toch niet aan mee doen.

Ik vraag me altijd af of er nog meer moeders zijn die zo zitten. Maar't is echt niet te merken. Dit lijkt weer een depressieve brief maar ik probeer ook nog leuke dingen te doen hoor. Ik maak't gezellig in huis en er mogen altijd vriendjes komen spelen. Dan is't ook altijd een gezellige boel. Maar ik zou zo ontzettend graag eens met mijn kinderen een dagje zorgeloos weg gaan, en ik droom ervan om een dagje te gaan winkelen. Maar ja dat zit er echt niet in.

Hoe oud zijn jouw kids Angelique want mischien heb ik nog wel't een of ander over, kleding of speelgoed aangezien ik ook al wat grotere kinderen heb. Nou ik hoop dat ik weer wat van je terughoor 't is echt fijn om over alle geldzorgen met iemand te praten. Deze site geeft mij heel erg veel steun en ik ga er weer elke dag op kijken. Heb ik even niet meer gedaan omdat ik me zo rot voelde. Geen idee wat ons boven't hoofd hangt met al die openstaande rekeningen die joost mag weten waarvan ze betaald moeten gaan worden.

Angelique jij ook weer heel veel sterkte meid!! Groetjes en liefs van Yvonne.

13.56. Goedkoop verjaardagsfeestje

Misschien een kleine tip voor je verjaardagsfeestje, bij de aldi zijn de grote zakken chips 0,25 paprika/naturel ,diepvriespatat 0,49 en doos 20 frikandellen 1,79 frisdrank 0,39 en mayo 0,45. Dus samen voor nog geen 4 euro! Misschien nog cakeje erbij en klaar! Voor 5 euro!

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips! liefs monique

13.57. Tip: spoorzoekertje

Yvonne, Ik heb een tip voor de verjaardag van je zoontje. Onze zoon (bijna 10) doet al een paar jaar spoorzoekertje. Een groep gaat weg en zet pijlen op het trottoir. De andere groep gaat 15 min. later weg. Zoeken. Aan het eind van de route zoekt de eerste groep een verstopplek. Ze moeten dus opgezocht worden. "zoek ons op" staat er dan op de stoep.

Als ze gevonden zijn gaan ze gezamenlijk naar huis. Hier staat chips en limonade klaar.

Daarna doen ze het spel nog een keer, alleen de groep die gezocht heeft, mag nu het eerste weg. Ze vinden dit al een paar jaar heel "cool". Daarna is het tijd om ze thuis te brengen.

Sterkte, Elizabeth

13.58. Extra geld voor schuldhulpverlening

  26-06-2006 Het kabinet steekt 25 miljoen euro extra in de schuldhulpverlening. Dat is bekendgemaakt door staatssecretaris Van Hoof op een congres over de aanpak van problematische schulden.

  Nu krijgen zo'n 40.000 mensen hulp van kredietbanken om binnen 3 jaar uit de schulden te komen. Op het congres werd gezegd dat er 130.000 Nederlanders zijn met probleemschulden. Ze kunnen de weg naar de hulpverlening vaak niet vinden.

  Vandaag werd ook bekend dat gemeenten nieuwe uitkeringen binnen vier weken moeten verstrekken, in plaats van acht. Als die termijn wordt overschreden, moeten gemeenten een voorschot geven.


13.59. Ik hoop het

Ik ben Wendy en zit in een scheiding die eind juli klaar is. Mijn bijna ex heeft gelukkig een huis gekregen, al na 4 mnd, en kan zich dus uit dit huis en zelfs uit deze gemeente laten schrijven. En dan pas kan ik een uitkeringsverzoek doen met de datum 7 7 2006. Maar eh zolang moet ie veel dingen dubbel betalen en dat met een loon van nog geen 1300 euri is dat onmogelijk. Maar we moeten wel.

Ik hoop dat ze binnen 4 weken alles hebben bekeken en dat ik een uitkering krijg. Een voorschot kan ik vragen zodra mijn uitkeringsverzoek bij de gemeente binnen is. Dat voorschot is alleen voor eten en drinken, niet voor de vaste lasten. Dus ik hoop dat die ambtelijke molen nu opschiet en het echt binnen 4 weken geregeld kan worden, anders is het heel makkelijk in het rood te komen natuurlijk.

Gelukkig is mijn pa er, die kan helpen met de kosten eerst op te vangen. Maar toch, het is een hele toer.

Wendy

13.60. Hulp of advies gevraagd.

Wij hebben vandaag een afwijzing gekregen van de kredietbank worden gadviseerd om de wsnp aan te vragen. Kan iemand mij a.u.b. vertellen hoelang dat weer gaat duren want ondertussen lopen de rekenigen steeds verder op. Is er iemand die daar op dit moment ook mee bezig is en die mij er a.u b. wat over wil vertellen.

Op dit moment voel ik me ziek van de stres over wat ons allemaal te wachten staat. Wij zijn een gezin met 7 kinderen en kunnen de afrekeningen van nuon en water op dit moment niet inlopen, de kredietbank heeft ons afgewezen omdat er niet genoeg aflossingscapiciteit is. Wij dreigen nu afgesloten te worden. Is er iemand die advies heeft voor ons?

Yvonne.

13.61. Vraag over beslaglegging op spullen

Kan iemand mij ook vertellen als er beslag op spullen word gelegd hoe dat zit met spullen van de kinderen? Mijn kinderen hebben zelf spullen gekocht zoals t.v. en dvd speler; dit staat op hun slaapkamer de kinderen hebben daar zelf voor gewerkt met een bijbaantje naast hun studie. Weet iemand wat er gebeurt met spullen van meerderjarige kinderen? Hopelijk is er iemand die dit leest, en er meer van weet, die mij er wat over kan vertellen.

Yvonne.

13.62. Reactie beslaglegging spullen

Goedemorgen, ook wij hebben met dit bijltje gehakt en volgens mij mogen ze op spullen van minderjarige kinderen geen beslag leggen, en volgens mij mag dit ook niet op spullen van meerderjarigen, want daar zijn wij niet verantwoordelijk voor en zij dus ook niet voor onze schulden. Ik wens je heeeel veel sterkte, ik weet hoe het voelt...

liefs Marisa

13.63. Procedure WSNP

Hoi Yvonne,

De kredietbank kan je helpen WSNP aan te vragen, het enigste wat je hoeft te doen is formulieren die zij opgesteld hebben te ondertekenen. Daarna duurt het ongeveer een week of 2 dat je bericht krijgt van de rechtbank dat ze het hebben ontvangen en ongeveer 2 week daarna weet je of je in de WSNP toegelaten bent.

Zolang je nog geen aanvraag WSNP hebt gedaan kunnen ze beslag leggen en er zijn deurwaarders die dat ook doen! Omdat ze zeer spoedig bericht zullen krijgen van de kredietbank dat ze je niet kunnen helpen met schuldhulpregeling. Zaak dus om z.s.m. kontakt met je kredietbank op te nemen dat ze de boel voor je opsturen naar de rechtbank. Ze mogen geen beslag leggen op spullen van je meerderjarige kinderen, wel op die van je minderjarigen. Zolang je geen zekerheid hebt over de WSNP kun je maar beter zorgen dat de 'waardevolle' spullen uit je huis zijn. De enigszins meelevende deurwaarder zal je met rust laten als ze weten dat je WSNP aangevraagd hebt, de anderen zullen proberen te krijgen wat er te halen valt.

Ik adviseer je om Nuon en Waterbedrijf in te lichten dat je WSNP gaat aanvragen. Is het bedrag wat je aan Nuon moet betalen erg hoog dan kun je overwegen om via Internet een andere energieleverancier te nemen voordat ze je 'knippen'. Maar ik duim voor je dat alles op zijn pootjes terecht komt. Ik zit samen met mijn man en 3 kids in hetzelfde schuitje.

Dominique

13.64. Deurwaarder: een vernedering

Hallo Dominique,

Bedankt voor 't reageren op mijn vragen! Gisteren contact gehad met de kredietbank zijn doorgestuurd voor de wnsp aanvraag. Vandaag kregen wij de papieren daarvoor thuisgestuurd nadat wij de hele papierhandel terug hebben gestuurd staat er nog minstens een wachtlijst van 6 weken, pff dat is een lekker vooruitzicht en dan nog wachten tot het bij de rechter komt.

Vanmorgen stond er alweer een deurwaarder op de stoep was gelukkig heel aardig, maar ja ik voel 't echt als een vernedering. Het is dus te hopen dat we de vacantie nog door komen zonder nog meer ellende.

Heel hartelijk dank voor de steun door te reageren. En voor jou ook alle sterkte toegewenst!!

Groetjes en liefs Yvonne.

13.65. Beslaglegging spullen minderjarigen en meerderjarigen

Ze mogen wel beslag leggen op waardevolle spullen van minderjarigen niet op die van meerderjarigen. Ik weet niet of je nog kunt herinneren dat Patty Brard haar dochter ook speelgoed en dergelijke kwijt was door beslaglegging? Als je in de WSNP komt mag je wel een pc of tv hebben. Overtollige huisraad mag niet, ook antieke spullen kunnen bij de boedelrekening gerekend worden.

Dominique

13.66. Beslaglegging spullen minderjarige

Hoi,

Ook wij hebben te maken gehad met beslaglegging en dat is inderdaad gruwelijk. De deurwaarder die wij hadden keek naar de twee kinderkamers en zei toen oh, daar hoef ik niets voor op te schrijven en dat heeft ie dan ook niet gedaan. De kinderen waren toen 3 en 4, dus niet álle deurwaarders leggen beslag op spullen van minderjarigen.

Groetjes en sterkte, Angelique

13.67. Budget kinderfeestje

Een heel leuk feestje wat vooral voor de ouderen leuk is, een griezelfeest, je kleedt je huis aan met lakens(spoken) spinnenwebben (dunne draadjes) en kookt bloedsoep (tomatensoep) afgeknakte vingers (knakworst met ketchup) ogen (lyches met een krentje erin) e.d. Daarna kijk je een griezelfilm en als klap op de vuurpijl een dropping (dichte auto of blinddoeken). Daarna frietjes eten en succes verzekerd (dit is het leukst s'avonds om 9 uur dan wordt het al wat donker).

Marisa

13.68. Schuldsanering

Wij zijn nog aan het begin van het schuldtraject. We hebben een megaschuld bij de belasting en bij deurwaarders. Ben blij dat ik op deze site zoveel informatie kon vinden. Wij hebben 5 kinderen (tussen 17 en 7 jaar) 2 honden en 1 kat. Ik hoop dat we er samen door gaan komen en dat we niet verder uit elkaar drijven. We hebben geen koophuis, geen auto, geen spaargeld en geen dure meubels. Maar wel 5 gezonde kinderen en veel plezier met elkaar..

Marisa

13.69. Beslaglegging: angst, woede en schaamte

De vernedering van een beslaglegging, het snuffelen in mijn kasten, de beslaglegging op mijn boeken!! (flauw he maar dat doet het zeerst) Gelukkig niet op de spullen van onze kinderen. Wij hadden ook nog de dreiging van openbare verkoop door de belasting, en omdat ik een bezwaar had aangetekend en we maar niets hoorden, ben ik gaan bellen. De dag voor de openbare verkoop werd ons terloops verteld dat de verkoop was uitgesteld.... De angst, de woede, de schaamte!

Marisa

13.70. Begin schuldtraject

Hoi Marisa,

Deze week stonden er bij mij ook twee deurwaarders op de stoep. Het beheerst op dit moment ons hele leven,zodra de bel gaat slaat de schrik je om 't hart want wie zal dat nou weer zijn bekenden komen hier altijd achterom.

Ook wij staan nog aan 't begin van 't schuldentraject, zijn afgewezen bij de kredietbank omdat er niet genoeg aflossingscappiciteit is. Nu moeten we een wsnp aanvraag doen.

Ik weet ook niet eens precies wat zo'n beslaglegging nou eigenlijk inhoudt. Nemen ze dan op een gegeven moment ook daadwerkelijk spullen mee? Ik vind 't zo vreselijk voor mijn kinderen die horen die zorgen toch helemaal niet te hebben. Hoe doe jij dat Marisa met je kids omdat ik begrijp dat jij ook al grotere kinderen erbij hebt en die zullen er toch ook wel weet van hebben? Bij ons zijn de kinderen tussen de 22 en 9 jaar en de grotere hebben spullen waar ze zelf voor hebben gewerkt met hun bijbaantje naast school.

Ik voel 't ook echt als een vernedering, je staat helemaal machteloos tegen deurwaarders. Terwijl ik al maandenlang alles bij elkaar moet schrapen om de eerste hoognodige rekeningen te kunnen betalen. Ben ook bij de gemeente geweest, en daar zeggen ze ook: jullie inkomsten zijn lang niet genoeg. Wij zitten met ons grote gezin met7 kinderen eigenlijk ver onder de bijstand maar komen nergens voor in aanmerking omdat mijn man werkt.

Eind jan is mijn baantje plotseling gestopt en ik heb ook geen recht op een uitkering omdat ik werkte voor iemand met een speciaal budget. Wij hebben ook nog een schuld bij de belasting en 't hele jaar houden ze daarom wat je anders maandelijks terugkrijgt ook nog in. Ik zoek me gek naar en ander baantje een werkhuisje zwart zou natuurlijk 't beste zijn. Ik lees hier ook elke dag de verhalen, en 't is fijn dat je zo al je zorgen kan delen en vaak raad krijgt van mensen die ook zo zitten.

Marisa ik wens je alle goeds toe, heel veel sterkte ook met alles en ik hoop je nog te lezen hier!

Veel liefs, Yvonne.

13.71. Veel sterkte

Ik las je berichtje, Marisa, en moest gewoon reageren. Niet omdat je er nu werkelijk zo veel mee op schiet, maar gewoon vanuit mijn hart. Ook wij hebben in een schuldsaneringstraject gezeten, de weg erheen, de hobbels, de frustratie, het zo graag willen maar niet weten hoe de gaten definitief te dichten, het verdriet..

Inmiddels ligt het achter ons. Nog steeds zijn er soms wat kleine obstakels maar in vergelijking met toen is dit niks meer. Toendertijd hebben wij een schuldsanering gehad middels GKB, leefde een poos met ons toen 5 tellende (en binnen het traject 6 tellende ) gezin van 86 gulden per week, een bedrag dat ik nooit meer vergeet. Drie kinderen in de luiers.. een ramp.

En toch kom je er sterker uit uiteindelijk. Klinkt ongeloofwaardig maar is echt zo. Inmiddels bestaat ons gezin al weer jaren uit 7 personen, een kostbaar bezit. Geluk zit in kleine zaken. Sterkte!!

Annemijn

13.72. Dank je

Lief van je om te reagern, ik tel elke dag wat ik wel heb, we leven al heel lang op het minimum en nadat de maatschappelijk werkster ons had voorgerekend dat we, als we het schuldsaneringstraject ingaan, we meer geld te besteden hebben voor eten enzo.

Mijn man is een dromer (een lieverd maar een dromer) en hij vindt het hebben van een eigen zaak een geweldig iets. Alleen dan moet je zakelijk zijn en dat is hij niet. Dus daar hebben we na een faillisement een giga-schuld aan overgehouden. We hebben de afgelopen 7 jaar geprobeerd deze zelfstandig op te lossen en het zou gelukt zijn met behulp van 3 banen.

Maar nu komt de belasting om de hoek, een aanslag van totaal 53000 euro. Weg caravan, weg auto, weg droom voor een eigen huis...

En inderdaad, geluk zit in heeeele kleine dingen. Mijn ouders hebben een stacarvan en die mogen we lenen voor de vakantie. Dus wij gaan lekker een paar weken naar de camping. Eten moeten we hier ook en de andere omgeving geeft toch echt een vakantie-idee..

Marisa

13.73. Bang dat oudsten er iets van mee krijgen

Goedemorgen, ja inderdaad, ik ben ook heel bang dat onze oudsten er wat van mee krijgen. Ik kan me jouw angst zo goed voorstellen. Mijn hart springt ook altijd een slag verder als de deurbel weer gaat. Onze telefoon heeft nummer herkennig, dus kan ik voor ik opneem eerst kijken wie het zou kunnen zijn. En bij een afgeschermd nummer neem ik gewoon niet op (struisvogelpolitiek). Bij een beslaglegging nemen ze de spullen bijna nooit mee, of je moet kunst hebben of een porsche of zoiets dergelijks. Bij de belasting maken ze er een openbare verkoop van op je eigen adres! Dat lijkt me helemaal een nachtmerrie, hoe leg je dat uit. Ik geloof niet dat ze beslagleggen op spullen van meerderjarige kinderen en zeker niet op speelgoed van die kleintjes. Laat jullie volwassen kinderen, wanneer ze spullen kopen, deze goed op hun naam zetten, dan kan er niets fout gaan (de rekening bedoel ik).

Heel veel liefs en sterkte en bedenk dat het voor de deurwaarders een baan is en dat ze zodra je de deur sluit je weer vergeten zijn. Probeer boven alles te staan en bedenk dat geluk ECHT in de kleine dingen zit. Een lach van de kids, picknicken op de hei en gewoon gek doen, gezond zijn en heeeeeeeel veeeeel van elkaar houden. Ik wens je ondanks alles toch een fijne vakantie, ga kamperen in de tuin als het niet anders kan dan heb je toch een beetje het vakantie gevoel.

Sterkte en hou je hoofd recht, Marisa

13.74. Ook SSVL aangevraagd

Hallo

Ik heb het net aangevraagd bij hen, bevalt het verder wel goed? Heb ook nog wel mijn twijfels omdat ik nog nooit van ze had gehoord. Ben een alleenstaande moeder en heb ook echt snel hulp nodig anders gaat het mis. Wat is jouw ervaring tot nu toe met hun?

gr Suzanne

13.75. Vraag over wsnp

Wie kan mij a.u.b vertellen of deurwaarders zich er wat van aantrekken als je een bevestiging van de wsnp aanvraag gekregen hebt waarin staat dat je dat eventueel aan de schuldeisers kunt laten zien. Betekent dat ze moeten wachten met beslaglegging of hangt dat geheel van hun welwillendheid af en kunnen ze dit gewoon naast zich neerleggen?

Gisteren hebben wij de bevestigingsbrief ontvangen dat er een wsnp aanvraag loopt en dat wij op de wachtlijst staan maar dat het wel 10 weken kan duren voordat het voor de rechter komt. Kan iemand hier a.u.b. ons wat over vertellen?

Alvast heel hartelijk dank!

Yvonne

13.76. Persé een eigen zaak

Beste Marisa,

ik zit precies met dezelfde problemen, manlief wilde persé een eigen zaak, na een paar maanden al failliet, en achterblijven met torenhoge schulden: bankleningen, belasting, leveranciers enz.! Nu werkt hij weer voor een baas, maar door de hoge lasten iedere maand, houden we bijna niks meer over om van te leven met 3 kids! Per week nog geen 50 euro! En hier moeten we dan ook echt alles van doen! Heb je nog misschien meer tips voor me zoals wat je b.v. op tafel zet als ontbijt, lunch of avondeten? Ik zou hier harstikke blij mee zijn!

liefs, Rachel

13.77. Bijverdienen

Als je in de schuldsanering zit, moet je dan ook het geld afdragen wat je extra in de avonduren, buiten je gewone baan, nog verdient? Want van die 70,00 euro is niet zo gemakkelijk rond te komen.

Johanna

13.78. Duur aanvraag wsnp

Beste Yvonne, ik zal je even geruststellen, onze WSNP aanvraagbevestiging en de goedkeuring heeft 2 week geduurd en nog niet zo heel lang geleden. Dus troost misschien dat je vast geen 10 week hoeft te wachten! Het ligt inderdaad aan de deurwaarder of ie wel of geen beslag legt, dus gewoon geen deur open doen. Mocht je nog beslaglegging krijgen als je de goedkeuring binnen hebt kan de bewindvoerder het terugvorderen.

Bij ons is er door 2 d.w. beslag gelegd op het inkomen van mijn man en ook nog op eenderde deel van het vakantiegeld. Dit is vlak voor de beslissing van de rechtbank gebeurd en niet meer terug te draaien helaas. Let wel goed op trouwens welke bedragen vermeld staan op het papier wat naar de rechtbank gaat, want bij ons was het bedrag lager omdat er én 2x beslag werd gelegd op inkomen en omdat er een teruggaaf was van noclaim van het ziekenfonds, maar mooi dat die padjakkers van schuldeisers het oude bedrag opgegeven hebben.

Heb de bewindvoerder hierover ook al ingelicht maar zij zegt dat ze het bedrag aan moet houden wat de schuldeisers opgeven. Rare bedoening toch?

Dominique

13.79. Vraag over kinderbijslag in de wsnp

Hallo Dominique,

Bedankt voor je reactie! Ik hoop maar dat wij ook snel geholpen worden. Alleen zou ik zo graag nog willen weten hoe 't met de kinderbijslag gaat, pakken ze dat ook nog van je af of mag je dat houden? Of mischien een gedeelte daarvan? Zou je mij daar a.u.b. nog antwoord op willen geven?

Alvast hartelijk dank voor de moeite.

Groetjes, Yvonne.

13.80. Bijverdienen

Alles wat je extra verdient moet ook afgedragen worden, helaas.

Dominique

13.81. Kinderbijslag in de Wsnp

Hoi Yvonne,

De kinderbijslag mag je in zijn geheel houden, daar komt niemand aan. En geloof me, dat is toch even lekker ademhalen eens in de drie maanden.

Groetjes Dianca

13.82. Houden van kinderbijslag

Je mag in PRINCIPE je kinderbijslag houden, maar... als er geen reserve is voor bijvoorbeeld lesgeld van zwemlessen of reparatie aan je (noodzakelijke) auto/brommer o.i.d. zal je dat toch echt daarvan moeten betalen.

Dominique

13.83. Met verkeerde mensen in zee

Wij zijn ook een jong gezin, 1 kindje van 10 maanden. Wij zitten sinds kort ook in de wsnp, dit heeft voor ons 2 jaar geduurd omdat we met de verkeerde mensen in zee zijn gegaan, die hebben het eigelijk alleen maar erger gemaakt. Ze hebben zelfs, terwijl er gewoon geld was, ons ziekenfonds niet betaald, zelfs niet toen ik moest bevallen, en we zijn constant voorgelogen. Uiteidelijk hebben we ons aangemeld bij de gkb-bank en die heeft ons wel heel goed geholpen. Wij hebben 80 euro per week met zn 3en. Op zich nog wel te doen, maar met een babytje soms toch moeilijk, want het is het enige wat je hebt. Wij hebben wel een bewindvoerder voor de wsnp, maar gkb doet ons budgetbeheer. Zij sparen ook voor ons, voor onvoorziende kosten. En dat gaat ongelooflijk snel, zeker als je niet gewend bent te sparen. En zo kunnen we soms om wat extra's vragen. Dat is fijn, soms gaat t helemaal mis met boodschappen doen, ik bedoel je moet constant blijven nadenken met alles wat je koopt. Ik zou het wel leuk vinden om met je te mailen en ervaringen en tips uit te wisselen als je dat wil?

groetjes

13.84. Zogenaamde schuldhulpverlening

Fijn dat het nu wel goed gaat Emmy. Inderdaad zijn er 'bedrijven' die zogenaamd schuldhulpverlening en budgethulp geven, maar daar moet je ook nog voor betalen per maand! Iemand in onze kennissenkring zit bij zo'n bedrijf, hij moet elke maand 60 euro bijdrage betalen en in plaats van dat ze de schuldeisers aanschreven hebben ze de man een persoonlijke lening af laten sluiten waardoor de schulden grotendeels afgelost werden. Ook heeft hij in anderhalf jaar nog nooit een overzicht ontvangen wat er wel en niet betaald is.

Overigens wil ik nog even zeggen dat als je in de WSNP zit je een bijdrage betaalt per maand aan de bewindvoerder en als je een auto nodig hebt, moet je de auto laten taxeren en de waarde ervan moet je terugbetalen aan de bewindvoerder.

Trouwens Emmy je mag je handen dichtknijpen met 80 euro boodschappengeld per week, okee je hebt een baby en dat kost je dan wel elke week een pak luiers, maar wij zijn met 5 personen, 2 volwassenen 1 kind van 18, 8 en 6 jaar en krijgen 70 euro. Wij hebben wel elke dag te eten maar niet elke dag verse groente en fruit! We hebben per maand 10 euro te veel aan huishoudgeld om naar de voedselbank te mogen.

Nou allen die zwaar zitten wens ik heel veel sterkte.

Dominique

13.85. Kinderbijslag in Wsnp

Volgens mij is het zo dat iedereen de kinderbijslag voor dat soort dingen gebruikt. Ik bedoel alleen maar te zeggen dat de bewindsvoerder de kinderbijslag niet inneemt. Natuurlijk gebruik je die voor de extra kosten die er zijn.

Dianca

13.86. Opmerking en tip

Ik ben ten eerste diep onder de indruk hoe wij ons er weer allen door heen worstelen. Het is gewoon schandalig dat het zover moet komen. Meerendeel werkt hard, draagt belasting af waarvan wij o.a. andere mensen helpen in andere landen e.d. maar worden zelf aan de schandpaal genageld. Guldens werden euro's en er komt alleen maar meer ellende bij. Ik zit zelf in de bijstand met kinderen en schulden. En probeer vooralsnog er zelf uit te komen wat aardig lukt.

Wat ik nog niet eerder heb gehoord voor het eten wat ik dus doe. Is vlees inslaan bij de poelier op de markt. 3 Kilo kip voor 5 euro. Dat zijn circa 10 kippenbouten. De kip dan in 5 stukjes hakken en zo in de vriezer. Combineren met rijst, (macaronie of bami 0.15 cent) bij jumbo/aldi/liddle. Mijn kinderen eten brood en kornflakes met of zonder melk en veel pannekoeken. Pampers bij de etos met spaar stikkers. Voor 10.30 krijg je dubbele stikkers en ook op verpakking zelf. Boekje inleveren voor een gratis pak pamper, artikel of een korting. Nou succes allemaal en bedankt voor alle hulp aan eenieder. Samen staan wij sterk.

Joann

13.87. Armoe

Ten eerste: weg met de euro (al zal dat nu ook niet meer helpen). En dan moet de regering eerst maar eens wat meer hulp bieden in ons eigen land. Waarom geeft zo'n klein land als het onze de meeste onwikkelingshulp, terwijl er steeds meer mensen wegkwijnen en kinderen er de dupe van worden. Ze zeggen dat het niet waar is, maar dat er in deze tijd voedselbanken moeten zijn is bewijs genoeg, er zijn zoveel aanvragen dat ze het niet meer aan kunnen.

Mijn man heeft een goede baan en werkt er een heleboel bij, ik kan wegens omstandigheden niet werken (heb ook nooit hoeven werken en krijg nu dus ook geen uitkering of iets). Wij hebben het geluk dat we nog net rondkomen (er moet dan ook niks gebeuren of kapot gaan) en als het soms niet lukt mogen we geld lenen van familie (ook erg vernederend).

Ik persoonlijk snap heel goed dat er steeds meer mensen depri worden of erger. Ik voel erg met jullie mee, ik heb het als kind meegemaakt dat de deurwaarder kwam en mijn moeder zat te huilen en heel erg over de toeren raakte. Als kind vond ik het over de toeren raken en dat ik alles maar zelf uit moest zoeken het moeilijkste, ik had graag geweten wat er aan de hand was (achteraf moesten ze het me toch uitleggen). Dat mijn spullen weg moesten vond ik niet erg maar dat ik maar 1 hond mocht houden (ik moest kiezen welke ingeslapen moest worden, want 2 honden was te duur) was vresselijk.

Dus ik zou zeggen betrek de kinderen erin en leg ze uit wat er gaat gebeuren en probeer tegen hen vrolijk te zijn, geef ze vertrouwen dat alles weer goed komt, maar dat het eerst wat moeilijk wordt. Vergeet niet te genieten van de lach en de knuffel van je kind, zing samen liedjes en lees ze voor, meer dan je liefde hebben ze niet nodig.

Wees open over je situatie tegen anderen (het valt mee hoor er zijn een hoop mensen die het echt begrijpen).

Zo krijg ik net van iemand die op vakantie is een telefoontje dat ik haar biologische groentepakket mag opphalen want zij is er niet, van iemand anders kreeg ik net een een bon voor gratis een dagje pretpark (zat in haar kerstpakket). Vorige week kwam iemand met zakken vol kleren (van via via dus niet dat de kids in kleren van de buren lopen).

Zo ontdek ik steeds meer aardige mensen die je niet veroordelen (jij wou toch zoveel kinderen) maar die je gewoon willen helpen. Nu de regering nog.

Tanja

13.88. Het beste

Wat mij opvalt is dat veel mensen in het algemeen klagen dat zij in de WSNP zitten en iedereen de schuld geven behalve henzelf. Ik ben zelf werkzaam in de WSNP wereld en het is nooit leuk om onder bewind te staan of in de WSNP belanden. Ik maak iedere werkdag mee dat mensen klagen hierover en natuurlijk gun ik iedereen het beste maar dat gaat helaas niet.

Alice

13.89. Lees waarom mensen klagen!

Alice, je stoot me echt tegen mijn zere been! Als jou het irriteert dat mensen klagen als ze in de WSNP zitten dan moet je ook lezen waarom ze klagen. Je werkt zelf in 'die wereld' dan weet je ook dat het niet leuk is om de post via de bewindvoerder te krijgen, om je huis misschien te moeten verkopen of je vervoermiddel omdat ie teveel waard is, om je vakantiegeld in te leveren, om huisbezoek te krijgen als controle of je niet teveel waardevol spul in huis hebt, om met zeer weinig boodschappengeld rond te komen.

Tuurlijk zijn er mensen die veel te veel geld hebben uitgegeven, maar voordat ze toegelaten worden in de WSNP gaat er nog heel wat ellende aan vooraf.

Je zegt aan de ene kant dat het je stoort dat men klaagt en aan de andere kant zeg je dat het niet makkelijk is. Nou, dat laatste beaam ik. Het enigste wat er nu rustgevend is, dat ik de post van de deurwaarders/schuldeisers niet meer onder ogen krijg, die worden door de bewindvoerder apart gehouden.

Trouwens Yvonne, hoe is het met je aanvraag WSNP, ben je al geaccepteerd of zit je nog in afwachting?

Dominique

13.90. 25 euro 2 personen incl. alles!

Wij doen het met max. 25 euro per week. Ik vind mezelf niet zielig, integendeel. Wij zijn Christenen en vertrouwen op de voorzienigheid van onze Heer! Luister, ook wij hebben maandelijks hoge lasten en een minimuminkomen en houden incl. het inkomen van de zorgtoeslag erbij 200 euro per maand om van te leven, verjaardagen, pers. verzorging, telefoonkosten en onvoorziene uitgaven. Ik heb al het een en ander aan tips op deze site gezegd, maar wil jullie vooral bemoedigen, het kan nog altijd slechter, heb zelf gelezen van een persoon die 2 kids heeft en van 20 euro per week rond moet komen.

Maar ondanks dat ik niet meer dan 25 euro probeer uit te geven (wat lukt!! gemiddeld dagbudget van 3,50 2 pers. alle maaltijden en drinken en overige artikelen/pers.verz). Maar ik kan het echt niet vanuit mij zelf hoor! En zo kunnen we de rest sparen voor andere dingen. Echt, dankzij de Heer, want we hebben elke dag nog genoeg te eten, elke dag krijgen we binnen wat we nodig hebben, we zijn nog nooit met een lege maag naar bed gegaan!

Ik heb nooit de vriezer leeg, omdat God ervoor zorgt dat ik op de juiste momenten naar de supermarkt ga, we weten tuurlijk allemaal wel wanneer artikelen worden afgeprijst, maar weet wel; gisteren ervoer ik sterk naar een bepaalde supermarkt te gaan. Raad maar, er was gigantisch veel afgeprijst, waaruit ik de koopjes weer heb gezocht en zo nog geen 4,50 euro kwijt was aan zuivel, lekkere dingen (Nog van het wk) groente en enkele maaltijdpakketten die ik normaal gesproken nooit zal kopen vanwege de hoge prijs. Heb de Heer gedankt voor Zijn voorzienigheid!

Ook wij hebben het weleens moeilijk en denken waar betalen we die onverwachte rekening weer van, maar dan komt er wel weer uit onverwachte hoek een meevaller!

Maar mochten jullie nog tips willen hebben, mag me ook mailen! Gods zegen!

Anne

13.91. Hoe leef je van 3,50 per dag?

Beste Anne, wat heerlijk dat God voor je zorgt. Ik heb zelf geen geloof maar ik zou graag advies van je willen hoe jij 3,50 euro per dag uitgeeft aan eten voor 2 personen. Alleen al 2 stukjes vlees ben je al 2,50 euro kwijt, dan blijft er voor groente nog 1 euro over, en je aardappels dan en toetje eventueel en je boterhammen voor het ontbijt, en je koffie/thee? Ik vind het zelf een crime om van mijn weekbudget boodschappen te doen en ook ik werk met een lijstje. Maar als de waspoeder op is (ca. 7 euro voor 56 wasbeurten in aanbieding) of de stofzuigerzakken (die ik 2 tot 3 keer leeghaal) moet kopen moet ik weer bezuinigen op fruit of vlees. Alle tips zijn welkom!

Dominique

13.92. Gewoon intuitie

Volgens mij moet je het zelf gewoon oplossen, daar helpt de Heer of wat dan ook je echt niet mee! Dat je op de goede tijd in die bepaalde supermarkt was is je eigen intuitie. Wij zijn weleens met een lege knorrende maag naar bed gegaan, toen stond die Heer van jou toch ook niet met een brood voor de deur!

Boukje

13.93. Je doet het echt zelf

Anne met alles respect voor jouw geloof, je doet het toch echt zelf hoor! De heer heeft geen klok of navigatiesysteem waar hij op kijkt zodat jj op tijd in de winkel bent! Ik heb sterk de indruk dat je wat aan het lasteren bent hier, en de mens geloof op wilt dringen. Totaal fout van jou, elk mens zorgt voor haar-zijn voorziening om te eten, dat je kracht haalt uit je geloof om met weinig tevreden te zijn is een totaal ander iets dan dat de Heer jou naar de supermarkt stuurd op zijn tijd! Je bent voor mij echt het voorbeeld dat de heer ook rare kostgangers heeft!

Mvg Petra

13.94. In de waarde laten

Ik vind het heel knap dat je met zo weinig kunt rondkomen. Verder begrijp ik de reakties op jou oproepje niet zo goed. Waarom zou jij niet mogen vertellen dat je je door God laat leiden? Iemand noemt het zelfs "lasteren". Nou sorry, maar dat vind ik wel heel overdreven. Ook heb ik niet de indruk dat jij bezig bent om anderen te bekeren: je schrijft net als iedereen hier gewoon hoe jij het leven met een krap budget ervaart, en hoe jij je leven hiermee een invulling tracht te geven. Dat je jezelf hierbij gesteund voelt door de Heer is toch alleen maar prachtig? Of je nou gelovig bent of niet, of je het nu geluk, intuitie of God noemt dat maakt toch niks uit? Dat mag ieder toch voor zich weten!

Misschien dat het komt omdat veel bezoekers het hier heel moeilijk hebben dat er zo gereageerd word, maar laten we toch proberen om iedereen in zijn waarde te laten. Mensen die geloven en uiteraard ook mensen die niet geloven en alles wat daar nog tussenin zit. Misschien zet dat mensen aan het denken voordat ze iemand een "lasteraar" noemen. Anne, heel veel succes, en misschien wil je toch nog tips plaatsen over hoe het jou lukt om rond te komen. Er zijn hier ook lezers die jouw overtuiging wel respecteren.

Edwin

13.95. Hier had ik al op gerekend

Hallo allen,

Bovenstaande reacties had ik al verwacht. Maar kennelijk lezen sommigen het jammer genoeg niet goed. Ik zei al: ik kan het niet zonder God! Hij is het die voor ons zorgt. Maar, daar is wél geloof voor nodig én nog belangrijker een levende relatie met Jezus!

Luister: het is absoluut niet mijn bedoeling om mensen tegen het hoofd te stoten of mijn geloof op te dringen, het enige wat ik doe is eerlijk voor mijn geloofsovertuiging uit te komen en deze met jullie delen.

Ik vind het verschrikkelijk dat er genoeg mensen zijn die echt met een lege maag naar bed toe moeten, als het aan onze financien zou liggen, wij idem dito! Maar wij vertrouwen erop dat God voor Zijn kinderen zorgt zoals Hij in Zijn woord (de Bijbel) belooft aan ieder die gelooft! Jezus vermenigvuldigde brood en vis waarom zou Hij u geen brood kunnen geven?! Echter, er is geloof voor nodig! Geloof in Jezus Christus! tenminste, zo zie ik het! En die gedachte, zoals ik het vorm geef in mijn leven deel ik met u. Ik geloof dat als je je leven in Gods hand heb gelegd en je volledig door Zijn Heilige Geest laat leiden, je geen armoede/honger hoeft te lijden, wat overigens niet wil zeggen dat je er op los kunt leven.

Ik heb geleerd om te besparen en ben het als een sport gaan zien! Zoals ik al zei komen wij gemiddeld rond van 3,50 per dag en daar zit brood, vlees (let op; reklame of afgeprijsd) zuivel, groente/fruit en overige artikelen in. Ook ik heb heb weleens momenten gehad dat er niets was, geen geld en geen voedsel. Maar op t laatste nippertje kwam er geld/voedsel binnen (bijvoorbeeld kennissen kwamen zomaar langs en brachten een tasje boodschappen mee). Ik wil u mijn geloof absoluut niet opdringen, dat is echt niet mijn bedoeling, maar ik hoop wel dat mijn open houding gerespecteerd wordt.

Enkele tips: ga tegen sluitingstijd boodschappen doen, vaak zijn er dan (vers) producten afgeprijsd, dit scheelt bij AH 35% bij andere supermarkten kan het oplopen tot 50% voorbeeldje; vandaag hollandse roerbakgroenten 400 gram 1,- (normaal 2,-) gemengd gehakt kiloprijs 2,98 ik had voor 1,24 (heb deze voor de helft verwerkt in de maaltijd voor vandaag) en een pak magere yoghurt voor 0,35 (hier doen we ca 3 dagen mee). Heb de gehakt rul gebakken en hieraan de roerbakgroenten toegevoegd en rijst bij geserveerd (goedkoopste is suriaamserijst van de Aldi grote zak 2,40 4,5 kilo) kosten gem. rijst 15 cent en de rest totaal 1,90 (95 cent pp).

Zo doe ik dat elke dag zoŽn beetje. Er zijn dagen dat ik ipv vlees ei of kaas gebruik, ook gebruik ik spekreepjes en alleen vlees uit de aanbieding, maar ik let er ook op dat ik niet zoveel vlees verwerk, omdat het onzin is om zoveel vlees te eten! Vroeger kreeg men ook niet veel vlees, mocht je blij zijn met een stukje op de zondag. Zo erg is het bij ons niet, maar ik gebruik geen 100 gram vlees pppd.)

Morgen staan er pannekoeken op het menu, hier serveer ik voor de nodige vitamines dopererwten met worteltjes bij (50 cent per grote pot, maar heb zoŽn beetje 2/3 van de pot nodig, de rest gaat in een bakje de vriezer in en gebruik ik een volgende maaltijd wel weer). De pannekoeken maak ik overigens van bloem, melk, ei en een vleugje zout. Eten we ongeveer 1x per 3 weken meestal met suiker, stroop, soms spek en vitamines omdat we dit zo nu dan lekker vinden én het is goedkoop.

Woensdag eten we gebakken aardappels in de schil. Heel simpel: je wast je benodigde aardappels, droogt deze, snijdt ze doormidden en vervolgens in redelijk dunne plakjes je laat ze vervolgens voorgaren in de magnetron (hoelang hangt af van de hoeveelheid) en daarna bak je ze af in olie/boter in de koekenpan. Simpel, goedkoop en lekker. Hier bak ik spekjes bij uit met een uitje erbij en gaan waarschijnlijk basisroerbakgroenten door die ik nog in de vriezer heb liggen (die waren enkele weken geleden in zakken van 400 gram afgeprijsd, naar 49 cent). Voor ons komt dat neer op een totaalprijs van ongeveer 1,50 (75 cent pp)

Donderdag rollade (daar hebben we al een keer van gegeten, van een kleine rollade eten wij echt wel 2 dagen en dan hebben we veel vlees). Deze was in de reklame én afgeprijsd naar 1,50 én super lekker! Hier gaan wat gekookte aardappels bij en spitskool (zak 400 gram 50 cent). Totaalprijs maaltijd ca. 1,85 (93 cent per persoon).

Vrijdag weer iets met gehakt (de andere helft van mijn aankoop van vandaag), doe ik waarschijnlijk rijst bij en heb nog babi pangangsaus staan, verse prei erdoorheen (aanbieding) en klaar! Totaalprijs ca. 1,90 (wederom 95 cent per persoon).

Zaterdag is altijd patatdag bij ons, ik snijd dan zelf patat van de ouderwetse aardappel en serveer daar frikandellen met ham/kaassoufles bij die ik een tijdje geleden in de aanbieding heb gekocht.

Zondag wordt het denk ik pasta, heb vorige week een grote pan macaroni gekookt (boterhamworst 400gram 0,90, uien, verse prij, kilozak macaroni, enkele blikjes tomatensaus, flinke scheut italiaanse kruidenmelange bij xenos gekocht voor 50 cent). Dat heeft zoŽn 2,50- gekost. Heb daar al 2 dagen van gegeten en heb nog een aantal porties in de vriezer liggen, dus nog zeker 4/5 porties.

Wij gebruiken het goedkoopste brood, 35 cent van de aldi. Dit omdat mijn man een grote broodliefhebber is en hier veel van eet. 6 broden per week. Oud brood gooi ik niet weg, hier bak ik wentelteefjes, broodpizza en croutons van. Dagelijks beleg; halvarine 35 cent per kuipje, pindakaas 79 cent per pot, 65 cent jam, 1,05 vruchtenhagel.choc.vlokken 89 cent, bruine suiker 50 cent, kaas 3,-per kilo, periodiek (als ik zin heb) ham, snijworst en ontbijtspek (dan als beleg op broodpizza) 50/60 cent per pakje a 125 gram.

Regelmatig winkel ik ook bij action een favo winkel van mij, ze verkopen behalve schoonmaak-, kantoorartikelen, pers. verz. atikelen, kleding, ook hele leuke artikelen om zelf cadeautjes van te maken, zou zeggen neem eens een kijkje!

Toiletpapier, keukenpapier, schoonmm.middel, bepaalde pers.verzorgingsartikelen die action niet heeft etc. koop ik alleen in de aanbieding. zo lukt het prima om van ca.3,50 per dag rond te komen!

Ik wil mijn mailadres best openbaar maken, voor het geval men meer tips wil of ervaringen uit wil wisselen :)


13.96. Respect

De redactie stelt voor de geloofsaspecten te bspreken in de speciaal hiervoor bedoelde rubriek Geloof. Deze reactie is daarom daar in die rubriek geplaatst.

13.97. Het beste ervan proberen te maken

Hallo Dominique,

Wij hebben de laatste tijd ook steeds minder geld over voor fruit en vlees te kopen,en verse groente! Maar weet je wat ik toch wel erg mis, eens een lekker vers brood, of lekkere harde broodjes van de bakker! We kopen het brood bij de aldi en dit is ook erg lekker! Maar toch een lekker brood voor het begin van de dag? Want het ontbijt vind ik toch wel het lekkerste begin van de dag!

Maar we proberen er toch maar het beste van te maken, en maar blijven hopen dat we ooit eens een boodschappenkarretje vol kunnen laden, zonder eens op de prijzen te hoeven letten, toch? En eens wat extra lekkers inladen!

groetjes monique

13.98. Hoe regelen jullie kinderopvang?

Beste Anne, ik heb helemaal geen kritiek op je omdat je gelooft in God. Ieder zijn eigen toch? Maar ik denk inderdaad dat de mensen die cru hebben gereageerd, dit doen uit frustratie. Ik respecteer een ieder zoals hij/zij is/leeft zolang ze mij en mijn gezin ook respecteren.

Over de bijverdiensten van oppas/pianoles geven e.d. wil ik zeggen dat als je in de WSNP zit alle bijverdiensten af moet dragen aan je bewindvoerder. Kunnen er nog meer mensen reageren die in de WSNP zitten en ook als moeder verplicht zijn om 40 uur per week te werken? Hoe doen jullie dit, hoe regelen jullie het met opvang van de kinderen enzovoort?

Dominique

13.99. Geniet er van

Hoi Angelique,

als ik jou verhaal zo lees is het toch wel erg he, dat we zo moeten leven in dit kleine landje! Wij hebben ook zo weinig te besteden en ook s avonds wel eens zin op een blokje kaas of worst, maar daar is gewoonweg geen geld voor!

Wat fijn voor jullie gezin dat je zo een schoonmoeder hebt! Lijkt me heerlijk om eens een wagen vol met lekkers in te laden, zonder op de prijs te hoeven letten, en eens wat extra op tafel te kunnen zetten! Zeker met verjaardagen, heb nu ook 2 jarigen en geen geld voor vlaai of zo, is toch te gek he? Verder veel sterkte, en geniet ervan als je je karretje eens kunt vol laden!

groetjes Emmie

13.100. Vers brood?

Hoi Monique,

Ook ik verlang soms enorm naar verse broodjes, maar die maak ik dan gewoon zelf, een pakje droge gist doe je heel lang mee, een pak bloem van 0,19 cent en je kunt al heerlijke broodjes maken, of variëren met muesli erdoor of krenten of zaadjes. Heerlijk om zo vers op te eten, lekkerder nog dan van de bakker.

Antoinette

13.101. Verbod afsluiten elektriciteit en gas in winter

Het afsluiten van de levering van elektriciteit en gas wordt bij ministeriële regeling al voor deze winter verboden. Dat schrijft minister Wijn van Economische Zaken in een brief op 22 september 2006 aan de Tweede Kamer. Wijn: “De consument profiteert van de marktwerking maar de overheid stelt wel sociale grenzen vast”. Het verbod geldt niet als:
 • de kleinverbruiker zelf om afsluiting verzoekt vanwege bijvoorbeeld een verhuizing.
 • de kleinverbruiker fraude heeft gepleegd doordat hij illegaal energie aftapt of met de meter heeft geknoeid.
 • de kleinverbruiker elke vorm van minnelijke of wettelijke schuldsanering weigert en ook anderszins niet de betalingsachterstand wil voldoen.

13.102. Sollicitatieglicht in de Wsnp

Hallo Allemaal!

Zijn er ook mensen die in de wsnp zitten en verplicht moeten gaan werken? Gisteren kwam er na weken wachten eindelijk de brief dat we 30 Oktober bij de rechtbank moeten zijn of we toegelaten worden in de wsnp.

Maar tegelijkertijd zit er een brief bij die je moet tekenen om toegelaten te worden dat je verplicht bent om fultime te gaan werken en verplicht bent om 4 sollicitaties per maand te verrichten en al het werk aan te pakken wat je aangeboden word.

Maar ik heb een gezin met 7 kinderen (en ben lichamelijk ook niet helemaal in orde)en weet echt niet hoe ik dit moet gaan doen. Ik wil best halve dagen gaan werken maar hele dagen is echt onmogelijk te realiseren voor mij.

Bovendien vraag ik me ook af wat ik ermee op schiet want mijn kinderen krijgen nu tegemoetkoming studiekosten en studiefinanciering. En ik krijg belastingteruggave wat dan allemaal wegvalt, en dan vraag ik me af hoe moet ik dan de scholen gaan betalen want dat is echt zo veel geld.

Is er iemand die mij raad of advies kan geven? Ik weet het zo langzamerhand echt niet meer!

Alvast heel hartelijk bedankt.
Groetjes,Yvonne

13.103. Sollicitatieplicht WSNP voor Yvonne

Hoi Yvonne,

ja het is erg vervelend voor je dat je verplicht bent te solliciteren en dat je dan je tegemoetkomingen niet meer krijgt. Als je werkt.

Maar eigenlijk is het allemaal best logisch. Mijn man en ik moeten hard werken voor ons geld, en ja wij hebben 4 kinderen, allemaal in het voortgezet onderwijs en wij krijgen helemaal geen tegemoetkomingen. Ook wij hebben schulden die we moeten aflossen.

Je krijgt die kans om na drie jaar uit de schulden te zijn dus vind ik het niet meer als normaal dat jij daar een bijdrage aan moet leveren. Dat is wel zo eerlijk, zelf mankeer ik ook van alles en nog wat, maar het geeft mij een fijn gevoel dat ik alles nog zelf kan betalen en dat ik zo ook mijn steentje kan bijdragen.

Ik wens jou heel veel succes, Tessa

13.104. WSNP voor Yvonne

ja Welkom in de wereld, wij moeten allemaal onze steentje bijdragen, tegemoetkomingen zijn een gift, geen recht. Als iedereen er zo over denkt dan stoppen we allemaal met werken,

Groetjes Joyce

13.105. Verplicht werken

Nou Yvonne, leuke reacties voor je! Een tijd geleden heb ik ook de verplichting gekregen om te werken, fulltime. En nee, dat is echt niet leuk. Dat die vrouwen er voor kiezen om te werken omdat ze het leuk vinden, alla, maar er zijn ook vrouwen die bewust huismoeder willen zijn en daar hoort ook enig respect voor te zijn. Bovendien is een 40-urige werkweek wel heel erg veel als je thuis ook nog je huishoudelijke klussen hebt liggen en je kinderen door een ander opgevangen moeten worden. Ook ik heb een paar maand geleden hierover een vraag gesteld maar ik kreeg geen enkele reaktie, gelukkig ook geen kwade.

Dominique

13.106. Moet werken

Ik baal er van dat ik moet werken omdat, het gewoon niet haalbaar is om van een salaris te leven. Ik heb een dochter van bijna 20 jaar en dan nog een dochter van 7 jaar en een zoon van 3 jaar. Bij mijn oudste ben ik altijd thuis geweest ik hoefde niet te werken. En nu moet ik werken om het hoofd boven water te houden. Ik wil niet werken maar het moet. Gelukkig en dat is een pluspunt werk ik wel in mijn eigen dorp

Groetjes Erla

13.107. Voor Yvonne: kun je niks regelen?

Hoi Yvonne,

Moet je dit echt tekenen? Kun je niet zelf proberen regelingen te treffen met schuldeisers? Die tegemoetkomingen raak je niet zo snel kwijt hoor, ze kijken naar het aantal kinderen op de middelbare school, ze kijken naar het inkomen van twee jaar geleden, dus als je drie jaar de tijd hebt schiet dat wel op. Bovendien als je wat meer verdient krijg je misschien iets minder maar nog altijd wel wat.Maar halve dagen werken zou voordeliger kunnen zijn inderdaad.

Belastingteruggaaf krijg je vergoed via je inkomsten, je raakt het niet echt kwijt. Maar ik begrijp heel goed dat je het niet ziet zitten, en voor degenen die daar zo bot op reageren kan ik geen begrip opbrengen. Is het moederschap zo ondergewaardeerd in deze maatschappij? Wie denkt er aan de kinderen in deze situatie? Zijn zij uiteindelijk niet extra de dupe?

Heel veel sterkte, Antoinette

13.108. Het zal wel moeten

Hoi Dominique,

Naar wat jij schrijft naar Yvonne toe over verplicht werken, dat dat niet fijn is en als vrouwen dat leuk vinden dat ze dat dan moeten doen? Waarschijnlijk heb jij mijn reactie niet begrepen.

Ik vind het ook niet altijd leuk, maar zal wel moeten. Anders kan ik mijn schulden niet aflossen,en zeker mijn huur e.d niet betalen en dan kom ik in de problemen en dat is nu net niet wat ik wil, ik wil proberen mijn eigen problemen op te lossen, en door te werken kan ik mijn steentje bijdragen. Als ik geen baan heb dan moeten anderen mijn problemen oplossen.

Wat ik schreef naar Yvonne is geen kritiek althans dat is niet de bedoeling, maar als je om wat voor redenen problematische schulden hebt, en er bestaat een kans dat je geholpen kan worden gelukkig, vind ik het niet meer dan normaal dat je zelf ook je steentje bijdraagt (financieel gezien aan de maatschappij die jou wil helpen)

groetjes Tessa

13.109. Verplicht werken

Ik begrijp heel goed dat er zo gereageert wordt, maar als je niet werkt, dan kom je nooit uit de schulden. En ja de meeste vrouwen willen huismoeder zijn. Maar zo is het werkelijke leven niet meer, vroeger misschien. Ben zelf ook een werkende moeder, werk 33 uur per week in de thuiszorg huishoudelijk. Zou ook best de hele dag bij de kids willen zijn, maar dat gaat niet.

voor niets gaat de zon op

Manuela

13.110. Verplicht werken

Hallo Dames,

na een aantal reacties gelezen te hebben, heb ik nog het volgende.

Er zijn wat reacties pittig, maar is er wel eens bijnagedacht dat er moeders zijn die juist moeten werken en niet willen voor de kinderen maar om uit de problemen te blijven, en jaar in en jaar uit voor alles zelf op moeten draaien, geen tegemoetkomingen studiekosten enz enz, Mensen die hard werken en de volle pond moeten betalen? Ja dan kan ik me voorstellen dat er wat pittig gereageerd wordt.

Ik heb respect voor moeders die in de gelegenheid zijn om zelf thuis te zijn voor haar kinderen maar als het niet gaat dan moet je creatief zijn met oplossingen.

Tessa

13.111. Tip voor Yvonne WSNP

Yvonne, is de Thuiszorg misschien iets voor jou? Over het algemeen kun je daar redelijk tussen de schooluren werken.

Dominique

13.112. Dominique bedankt!

Hoi Dominique,

Bedankt voor je hartelijke reactie, jij bent kennelijk de enige die 't wel begrijpt en niet meteen een oordeel gaat geven.

Liefs, Yvonne

13.113. wsnp voor Joyce

Wat is dat voor domme en kwetsende opmerking van je met welkom in de wereld. Wat denk jij dat ik achterlijk ben? Ik heb juist altijd gewerkt en ben juist in de problemen gekomen doordat mijn baan begin dit jaar plotseling is gestopt, ik heb ruim 3 jaar gewerkt voor mensen met een speciaal budget en als dat stopt heb je geen recht op uitkering of zoiets. Ook s'avonds altijd kantoren schoongemaakt en let wel, ik heb altijd gewerkt en daarbij mijn gezin met 8 kids gerunt. Dus doe niet net of ik op mijn luie gat zit.

Door medische omstandigheden ben ik voorlopig niet in staat om te gaan werken. De reden daarvan hoef ik jou geen verantwoording voor af te leggen. Maar ik vroeg om raad, niet om zo'n dom antwoord. Maar jij staat kennelijk als een kip zonder kop klaar met je domme opmerking om je oordeel klaar te hebben dus denk eerst eens na voordat je wat schrijft.

Yvonne

13.114. wnsp aan Dominique

Dat is een goed idee van je, voor de thuiszorg heb ik in het verleden ook al gedaan. Maar om medische redenen kan ik gewoon voorlopig echt niet gaan werken. En daarom vraag ik me gewoon af wat er dan gaat gebeuren als je dus de wsnp ingaat, dat schijn jij wel te begrijpen maar blijkbaar bepaalde domme mensen dus niet die maken blijkbaar liever kwetsende opmerkingen en staan meteen met hun oordeel klaar. Hoe gaat het eigenlijk met jou Dominique? Aangezien wij elkaar al vaker gesproken hebben op deze site.

Groetjes en liefs, Yvonne

13.115. Niet in staat om te werken, wat te doen

Hoi Yvonne, met ons gaat het redelijk goed naar omstandigheden, dank je wel. Om even terug te komen op jouw vraag als je niet in staat bent om te werken. Hiervan moet je een verslag opsturen naar je bewindvoerder van de instantie die je afgekeurd heeft of waar je onder behandeling bent. De bewindvoerder neemt dit mee naar de rechter en deze oordeelt of je alsnog moet werken of dat je tijdelijk vrijstelling krijgt qua aantal uren per week.

Maar dit garandeert nog niets he? Want ook mensen die afgekeurd zijn moeten werken, als ze in de WSNP zitten. Maar je rechtzaak moet nog voorkomen, dus ik zal eerst voor je duimen dat je in de WSNP toegelaten wordt met je gezin.

Voor de mensen die oordelen dat schulden zelf gemaakt zijn en dat je er ook voor moet betalen wil ik zeggen: Elk geval staat op zichzelf en het is niet ALTIJD obsessief koopgedrag waardoor je in de schulden komt. Oordeel niet zo snel en denk niet in hokjes! Voor je het weet kan het je zelf overkomen dat je niet elke dag vlees en groente op tafel kan zetten voor je kinderen of dat de rekeningen zich opstapelen en dat je met een knoop in de maag de verjaardagen van je kinderen ziet aankomen.

Yvonne, toitoi! Groetjes Dominique

13.116. WSNP voor Yvonne

Sorry Yvonne, Maar wie verlaagt zich nou? Waar jij over schreef kwam bij mij zo over van: waarom zou ik werken ik raak dan al mijn tegemoetkomingen kwijt. Nou dat vond ik geen instelling. En als jij medisch gezien niet kan werken dan zijn er ook nog artsen die dat kunnen bevestigen en dan lijkt het mij sterk dat jij dan fulltime moet gaan werken,

groet Joyce

13.117. Schulden eigen schuld

Dames,

we wijken af, het gaat hier niet om of schulden je eigen schuld zijn

Thea

13.118. Schulden eigen schuld?

Sluit aan bij de opmerkingen van Dominique: je bent lang niet altijd zelf de oorzaak van je schulden. Wel eens van huurstijgingen van 6% gehoord? Schoolkosten 3000 euro (en de schoolboekenleverantiers doen er doodleuk een folder over leningen bij tegenwoordig)? Begrafenis van je ouders die niets geregeld hebben en je kunt de kist toch niet boven de aarde laten staan? Energienota elk jaar weer bingo? Ziektekosten of dislexiehulp die je zelf maar moet betalen want de school weigert hulp te regelen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

13.119. Kun je dat ook begrijpen?

Ja Joyce, dat is is ook bevestigd inmiddels, maar dat neemt niet weg dat 't een rotgevoel geeft dat mensen dan zo over je denken als je om raad/hulp vraagt, snap je? En ik heb niet 't gevoel dat ik mezelf verlaag hoor, maar als je iedere keer maar in de verdediging moet als je met je gezin op zoek bent naar hulp (en juist omdat mijn man een baan heeft we nergens voor in aanmerking komt). We hebben eigenlijk niet eens echt heel veel schulden, geen enkele lening. Het gaat echt om achterstallige rekeningen en een belastingaanslag. Juist doordat ik werkte, maar net teveel om 't zelf in te kunnen lopen, zijn zulke antwoorden echt kwetsend (sorry zo voel ik dat). Hopelijk kun je dat ook begrijpen!?

Groetjes, Yvonne

13.120. Uitleggen

Hoi Yvonne,

bedankt voor je reactie, en inderdaad is het goed dat je ook wat uitlegt, dat schept ook wat duidelijkheid, maar het punt is vaak dat als je het niet uitlegt dat dan alles wat iemand schrijft vaak zo zwart wit is en daar kun je dan allerlei zelfgedachten bij hebben . en inderdaad wat jou is overkomen dat kan mij ook overkomen en daarom vind ik het terecht dat ik ondanks mijn niet prettige woorden ook kan toegeven dat ik wat dat betreft fout zat en wel heel erg eenzijdig dacht.

ik wens je in ieder geval veel succes en vooral verder posten want daar kunnen we allemaal wat van leren.

groetjes Joyce

13.121. wsnp (Aan Dominique)

Hoi Dominique,

wij hebben afgelopen maandag te horen gekregen dat wij zijn toegelaten in de wsnp. Aankomende week worden wij gebeld voor een huisbezoek door de bewindvoerster. Kan je mij ook vertellen wat dat inhoudt?

Ik ben echt bang voor wat ons met ons gezin allemaal te wachten staat. Misschien ben jij bereid mij nog het een en ander te vertellen.

goetjes, Yvonne

13.122. Voor Ellen: hoop op goede tips

Hoi Ellen,

Wat ontzettend vervelend voor je dat je het ook financieel zo moeilijk hebt. Ik begrijp precies wat je bedoelt en het is zo moeilijk om bijna geen geld te hebben. Ik ben ook op zoek naar zo goedkoop mogelijk boodschappen doen, en hoop net als jij dat er mensen zijn op deze site die met goeie tips komen. Ik hoop dat het snel wat beter voor je gaat worden en wens je echt het allerbeste toe!!! Hoop dat ik je nog vaak kan lezen op deze site.

groetjes,Yvonne

13.123. Reaktie op Yvonne WSNP

Ben heel blij voor je dat je toegelaten bent met je gezin Yvon. Helaas kan ik je niet helpen wat betreft het huisbezoek, dat moeten wij nog altijd krijgen namelijk. Wel moesten wij 1x op kantoor bij de bewindvoerder komen en daar werd gezegd dat je gewoon een tv, een pc, een wasmachine e.d. mag hebben. Dus ik hoop voor je dat het allemaal meevalt tijdens dat bezoek en misschien kun jij mij dan weer vertellen hoe dat in zijn werking gaat.

Dominique

13.124. Hoe doe jij dat, Angelique

Hallo Yvonne,

wat ontzettend fijn dat jij reageert! Inderdaad kun je in zo'n geval heel veel steun gebruiken! Hoe doe jij dat met de maaltijden klaarmaken iedere dag? En ontbijten, want de kids moeten natuurlijk ook naar school en een lunchpakket meenemen. Ik maak nu maar vaker pannekoekjes, aardappeltjes schillen voor patat, wat soep maken enz, alles wat maar zo goedkoop mogelijk is. Ik haal alles bij aldi/liddel, brood van 0,35 enz. goedkoop beleg, ook bij de aldi vandaan.

Inmiddels nog geen loon, dus maar weer wat geld van mijn ouders geleend, maar dit is natuurlijk niet leuk! Ik hoop ook nog veel van jou te lezen!

heel veel groetjes Ellen!

13.125. Kledingbank gratis

Beste mensen,

Ik wil jullie er even op wijzen dat er veel mensen zijn die bereid zijn jullie te helpen, alleen moet je ze weten te vinden en er voor open durven te staan. Denk aan de kledingbanken. Zij geven de spullen gratis weg.

Helaas moet je wel een verwijsbrief hebben, omdat anders ook de mensen die het niet nodig hebben er gebruik van maken en dat is nou net niet de bedoeling. Wel zijn wij er ook voor de gezinnen die financieël net rond kunnen komen met hun eten maar daarnaast niets overhouden voor de kleding. Ik hoop dat jullie de stap durven te nemen om gebruik hiervan te maken. Kijk op de web-site van de kledingbank voor de kledingbank bij jou in de buurt. www.kledingbank.nl

Denk niet als er geen bij jou in de buurt is dat je nergens terecht kunt. Ook de Kledingbanken verder in het land kunnen je helpen. Je moet alleen wel bereidt zijn om er heen te gaan. Wil je meer weten dan kun je ook mailen naar info@kledingbank.nl

groeten Loes

13.126. Wat te doen met verplicht werken?

Natuurlijk Dominique ik hou je op de hoogte. Ben jij inmiddels ook aan het werken? Aangezien je dat verplicht bent in de wsnp. Ik zie wel op tegen alles wat nu op me af komt, mijn huisarts heeft al bevestigd dat het onmogelijk is voor mij om op dit moment hele dagen te gaan werken(om medische redenen)maar je moet ook nog naar een onafhankelijk arts en daar schiet ik behoorlijk van in de stress.

Het valt me op dat er hier maar weinig mensen reageren hoe ze dat zijn gaan doen met dat verplichte werken. Ik hoop dat ik met de tijd bij de thuiszorg terecht kan en dat dat voorlopig even lukt voor halve dagen.

Ik hou je op de hoogte en hoop je ook weer te lezen zou heel graag van je horen hoe jij dat hebt geregeld met je kindjes enzo?

Liefs, Yvonne

13.127. Leven en genieten met een klein budget

Hoi Yvonne,

heb je al eens op de site gekeken leven en genieten met een klein budget? Dit is ook een erg leuke site waar je wel uren kunt lezen. Ook de verhalen van mensen wat met zo weinig rond moeten komen. Echt een gezellige aanrader!

liefs, Ellen

13.128. Verplicht werken WSNP.

Het is me tot nog toe niet gelukt om een baan te vinden, wel heb ik folders rondgebracht voor een paar week en dat geld afgedragen. Ik heb ook nog geen uitsluitsel van de bewindvoerder gekregen of ik toestemming had om alleen in de schooluren te kunnen werken. De oudste heeft ADHD en de middelste ADD, ze hebben veel aandacht nodig en zijn erg op mij gericht.

Maar ja, het is maar net hoe een rechter tegen zoiets aankijkt. Ondertussen ben ik wel overal aan het solliciteren maar nog geen succes. Mocht het zo zijn dat de rechter niet akkoord gaat met 'werken in schooltijden' dan weet ik echt niet hoe ik dat moet oplossen. Mijn ouders zijn ver in de 70 en kunnen het niet aan in elk geval om 5 dagen per week de opvang te doen.

Maar we blijven positief denken, kan ook niet anders he? Jij ook heel veel succes en sterkte gewenst!

Dominique

13.129. Verplicht werken

Hoi Yvonne,

Zelf ben ik in dec 1999 begonnen met werken in de thuiszorg omdat dat ik dat inderdaad kon combineren met mijn kinderen, nou moet ik er wel bij vertellen dat ik gelijk in de zorg ging werken en dat kon toen nog zonder papieren. Dus veel avonden en weekenden. Het voordeel is dat het gebroken diensten waren zodat, als ik in het weekend een ochtend- en avonddienst had, dan kon ik tussendoor bij mijn gezin zijn.

En ik heb het geluk gehad dat ik mijn opleiding kon vervolgen in de thuiszorg en nu ben ik verzorgende IG. Daarna ben ik nachtdiensten gaan draaien. Toen was de jongste 5, dat was helemaal geweldig zodat ik alleen 's nachts weg ben en overdag altijd te bereiken ben.

Misschien zou je eens een open sollicitatie kunnen sturen naar een verzorgingshuis want vaak werken er 's nachts 2 personen, waarvan 1 gediplomeerd en 1 ongediplomeerd. En vaak bieden ze je een opleidingsvorm aan.

Het klinkt allemaal heel zwaar, maar het verdient goed vanwege onregelmatigheids toeslag. En als je ziek bent, krijg je deze toeslag gewoon doorbetaald. Ik werk maar 24 uur, en heb het salaris van een fultimer.

Ook ik ben lichamelijk niet in orde, heb fybromalgie. Maar het is toch vol te houden omdat ik genoeg rust heb tussen de diensten door. By the way, wij zijn met zn zessen thuis,

veel succes gtoetjes Joyce

13.130. Werken in wnsp

Goedemorgen, enige tijd geleden heb ik verteld dat wij de wnsp ingingen, ik had toestemming om een bbl studie te gaan doen als verzorgende 3, stageplaats gevonden (met salaris) opvang voor de kinderen geregeld, het was geweldig leuk om te doen, en nu zit ik thuis met een hernia. Ik baal hier echt verschrikkelleijk van. Ik weet niet wat ik met mezelf aanmoet, moet nu 4 keer in de week naar fysiotherapie en heb uitval verschijnselen in mijn linkerkant(been arm etc). Na al de ellende leek het eindelijk een beetje bergopwaarts te gaan en nu dit weer.

Marisa

13.131. Schoolreisjes en schoolkosten

Hoi,

Zoals zovelen hier zitten wij ook met schulden. Ik kom net deze site tegen, heb wat gelezen (nog lang niet alles) maar wilde even reageren op een stukje dat ik las over het geld voor schoolreisjes. Het is nl. zo, dat de Stichting Leergeld bestaat. Hier kun je je aanmelden als je van weinig moet rondkomen en kan er gevraagd worden om een tegemoetkoming/kwijtschelding voor het betalen van schoolreisjes e.d. Ook hebben sommige gemeenten 'reductievergoeding' en 'schoolkostenvergoeding'.

Groetjes, Bliss

13.132. Re: Verplicht werken

Ik vind het heel jammer dat er zo hard gereageerd wordt op iemand die maar "even" weer aan het werk moet door het ontstaan van schulden. Ikzelf zit nl. in een dergelijke situatie; ik ben dan wel getrouwd, mijn man heeft een 40-urige baan. Omdat wij een paar weken geleden de WSNP hebben aangevraagd, ben ik bang dat ik straks ook gedwongen kan worden weer te gaan werken.

Toen ik 12 jaar geleden voor 't eerst moeder werd, dacht ik "als mijn kids straks weer groter zijn dan ga ik gewoon weer even opnieuw werk zoeken". Maar is me dát tegengevallen! Het meest voor de hand liggende werk was schoonmaakwerk (in de avonduren). Tot nu toe nog elke keer moeten stoppen omdat ik last van ontstekingen in mijn armen kreeg.

Nu heb ik 2 zoons, waarvan de oudste ADD heeft en de jongste PDD NOS (zit op Speciaal Basis Onderwijs) dus dat maakt het nóg moeilijker; zo kan ik bijv. niet iedereen vragen om op mijn kids te passen, je moet ze daarvoor écht kennen. Een baantje vinden onder schooltijden valt me erg tegen. Ik weet niet wat ik moet verwachten; of ik gedwongen kan worden te gaan werken. Ik zou het wel willen, maar weet nu al niet hoe ik alles moet regelen.

Groetjes, Bliss

13.133. Jeetje

Jeetje als ik het zo lees zouden wij het in de schuldhulp beter hebben dan nu!

Ik moet het nu met 45,- in de week doen. Ik heb twee kleine kinderen van 5 maanden en 3 jaar. Ik werk niet, mijn man werkt fulltime en heeft godzijdank begin dit jaar promotie gemaakt. Hij krijgt nu een vast contract. Wij zitten met een behoorlijke schuld van bijna 20.000 Tja en als je dan ziet waardoor het gekomen is... oversluiten van een twee oude leningen, we wilden graag trouwen en ja dat wilden we niet op maandagochtend in de rij, mijn man moest echt een auto hebben, maarja eerst een rijbewijs... oude auto ging stuk en er zou te veel kosten aan gaan zitten, dus nieuwe auto (veiliger) ook i.v.m. de kinderen.

Ik twijfel nog over schuld hulp, maar als ik het zo lees, zou ik sowieso meer krijgen als nu! Ik ben bezig om iets vanuit huis te starten om zo toch voor een extra inkomen te zorgen, want ik weiger om door de overheid gedwongen te gaan werken. Ik heb deze keuze gemaakt en ik blijf bij mijn principes en standpunten!

Iedereen die in de schuldhulp zit... Het is voor een goed doel! Hou vol! Heel erg veel sterkte en ik heb echt respect voor mensen zoals jullie hoor!

Samantha

13.134. Aan Ellen

Hoi Ellen,

Hartstikke lief van je dat je er nog om vraagt hoe het gaat. Momenteel gaat het wel weer, de bewindvoerster is inmiddels op huisbezoek geweest en zoals ik het kon bekijken is ze wel aardig.

Ik kijk regelmatig op die site, en ook is er zo'n site over de wsnp daar kijk en post ik ook regelmatig wat op .Zijn ook allemaal heel erg aardige mensen die je kunnen helpen met vragen enzo.

Het is wel heel erg moeilijk om niet veel voor de kids te kunnen doen zoals nu met 5 dec, maar ja het is helaas niet anders ik heb geen keuze he. Hartelijk bedankt voor je belangstelling, ik hoop jou hier ook nog vaak te kunnen lezen en alle budget tips zijn welkom hoor!

Liefs, Yvonne

13.135. Wat een lef!

Wat een commentaar zeg! Heb jij je verstand soms in je pillenstrip gestopt?

Boukje

13.136. Je krijgt ze van God

Alleen al de zin dat je kinderen neemt is verschrikkelijk. Je krijgt ze van God!!! Natuurlijk ben je er zelf bij en moet je er iets voor doen, maar ik geloof dat God je niet meer geeft dan je kunt dragen. En denk je echt! dat vroeger de gezinnen groot waren omdat de ouders er rekening mee hielden dat je een paar kinderen zou verliezen? echt dom!!

Sorry dat ik zo fel reageer, maar weet je waarom mensen nu minder kinderen willen, ze willen niet meer opofferen voor hun kinderen! Terwijl ik zeker weet als je voor je kinderen gaat en ze liefde geeft en aandacht en er zo min mogelijk naast werkt, dan maakt het niet uit dat je niet 5 keer op vakantie kunt en niet elke dag 6 soorten zoet beleg op je brood krijgt maar dan leer je het belangrijkste, wat liefde is! En krijg je het mooiste terug wat je kunt wensen. Een warm gezin, een warm thuis en kinderen die je lief hebben.

Kinderen die worden gedumpt in een kinderdagverblijf (soms 4 dagen per week) leren alleen dat ze overbodig zijn, teveel! mama moet werken, voor de luxe ja. Dan kun je beter 10 kinderen met minder opvoeden dan 2 kinderen door anderen laten opvoeden. Zo is het geschapen en zo hoort het.

Ik ben 25 jaar, heb een een zoontje van 16 maanden en de tweede is op komst. Het is mijn eigen keus. Ik werk 1 dag omdat het moet en de rest ben ik er voor mijn kind en ik hoop dat ik er nog een paar meer mag krijgen. Dat is zoals God het bedoeld heeft, zo wordt de wereld een betere plaats, door je kinderen te leren wat onvoorwaardelijke liefde is zonder dat je ze daarbij hoeft te overladen met cadeaus!

Thea

13.137. Anno tegenwoordig?

Ik denk dat je je vergist als je denkt dat mensen alleen voor het geloof een groot gezin krijgen tegenwoordig, is het in je opgekomen dat mensen ook heel gelukkig en blij kunnen zijn met elk kind wat ze krijgen, of het nu nr. 1 of nr. 12 is, gelovig of niet?

Verder ben ik juist blij dat ik anno tegenwoordig mijn grote gezin heb ipv. 150 jr. geleden. Toen waren mensen idd arm, werk en huishouden zwaar en hadden ze veel kinderen, tegenwoordig zijn ze rijk en gezond en leven luxe en willen juist weinig kinderen, typisch....

13.138. Spullen/speelgoed gratis

Beste Dominique,

Regelmatig hang ik een briefje op bij de winkel, met gratis op te halen. Pas nog een wipstoel, een opklapbed en houten blokjes. Als er niet op gereageerd wordt, bel ik na een paar weken de kringloop. Hoe weet je waar mensen wonen die het financieel moeilijk hebben? (gelukkig is dat meestal niet te zien). Ikzelf ken die mensen wel, maar hebben oudere kinderen en hen geef ik de kleding van ons gezin en etenswaren. Heb je tips waar ik "gratis op te halen" kan melden?

Groetjes, Liesbeth

13.139. Overtollig speelgoed weggeven?

Inderdaad Yvonne, 5 december wordt zeer karig gevierd. Gaat moeilijk als je alleen je huishoudgeld hebt en geen extraatjes meer. Is het misschien een idee dat als er mensen zijn waarvan de kinderen zoveel speelgoed hebben dat ze er niet meer naar omkijken om dat speelgoed een 2e tehuis te geven aan bijvoorbeeld mensen die het financieel moeilijk hebben?

Dominique

13.140. Overtollig speelgoed weggeven? Ja zeker doen!

Dat vind ik zelf een zeer goed plan, ik doe het al een tijdje zelf, zelf koop ik niet zoveel voor de kids, maar ze krijgen vaak wat van familie en vrienden, en de speelgoedberg stapelt maar op. Ik heb laatst 3 kratten vol met speelgoed weggegeven aan Leger des Heils. nu hebben mijn kids op het moment 1 krat met little people speelgoed en wat dierenspulletjes, maar met sinterklaas krijgen ze een garage en een trein met een speelkleed. En dan kunnen ze weer even lekker spelen. En van oma nog wat leuke autootjes en dat is meer als zat vind ik,verder spelen ze toch veel buiten in de tuin. Laten we het vooral simpel houden!

En als je kinderen toch ergens uitgegroeid zijn en het is nog goed in orde waarom zou je er niet een ander plezier meedoen? Als we allemaal elkaar helpen,komen we er wel hoor.

Liefs Elisa

13.141. Gratis op te halen.

Hoi Liesbeth

Ken je www.gratisoptehalen.nl al?

groetjes van Gonny

13.142. Hoe krijgt u een schuldhulp

Ik ben dit jaar gegaan voor de WSNP, maar is afgewezen. Mijn vraag is: hoe heeft u dat gedaan?. Ik en mijn vriend werken allebei. Ik werk 24 tot 32 uur per week en mijn vriend werkt 40 uur per week. Ik heb een koopwoning maar onder waarde. Al vast bedankt voor uw informatie.

Met vriendelijke groet, Kaya

13.143. 3 kids

Heb het bij drie kids gehouden omdat dit een bewuste keuze was. Eerst wou mijn man er maar twee maar toen ik van het derde in verwachting was, was hij heel blij. Hij wou nog een vierde maar dat zag ik niet zitten.

Financieel hebben we het nooit gemakkelijk gehad maar ik ben blij dat ik drie kinderen heb. Meer dan drie zag ik echter niet zitten omdat ik hen wil helpen met de kleinkinderen (er zitten twee dochters bij). Mijn keuze is gemaakt vanuit de buik en ik ben er blij om. Belangrijk is te doen wat jij wil, waar jij voor staat en kiest.

Er is niets mis met Lidl- en Aldi-eten. De beroemde schilder Picasso heeft ook een tijd in armoede geleefd en prachtige schilderijen gemaakt. Mensen moeten doen wat ze leuk vinden. Voor de ene is dat een groot gezin, voor de andere een bevredigende carrière, voor nog anderen een hobby die ze soms rentabiliseren.

Reïncarnatie??? Wel bij de derde had ik sterk het gevoel dat een "zieltje" waarmee ik heel close was op aarde neer wou dalen. Nooit vergeet ik dat moment. Het was een verlangen van twee kanten. Van het zieltje en van mij. Nu ook zijn we erg close en communiceren met elkaar via telepathie op sommige momenten. Werkt niet altijd, want veel, veel storingen via satelliet en dergelijke.

Groetjes aan iedereen. Mieke

13.144. Betalingsregeling Nuon

hoi Yvonne

Je schrijft dat je de afrekeningen van de nuon en het water niet kan betalen. Bedoel je de jaar afrekeningen? Volgens mij kan je een betalingregeling daarvoor treffen heb zelf ook wel een een behoorlijke jaar afrekening gehad, die ik in termijnen mocht betalen.

sterkte meid!

Karin

13.145. Hulp bij: hoe ga ik met geld om

Hoi, het is de eerste keer dat ik hier op deze site zit, wij zijn een gezin met 6 kids en we zijn al 7 keer verhuisd en elke keer willen we met schone lei beginnen. Maar elke keer weer zitten we er tot onze oren in de geldzorgen. Weet iemand die ons kan helpen met onze financien? We weten niet wat we verkeerd doen.

groet Yvonne

13.146. Hulp bij omgaan met geld

Beste Yvonne,

Tips kun je vinden op www.nibud.nl, waarop ook weer allerlei handige links staan. Kijk ook nog eens verder op de site van groot gezin. Het nibud geeft in sommige gemeentes ook budgetcursussen. Informeer eens bij een stadsbank of gemeentelijke kredietbank of anders bij de afdeling Sociale Zaken van je gemeente.

Succes!

13.147. Goedkope luiers

Hallo ouders met jonge baby's

Ik heb ontdekt dat de luiers bij super de boer een stuk goedkoper zijn, want bij bv jumbo heb je voor ongeveer 6 euro een pak van48 luiers en bij super de boer heb je voor ongeveer 7 euro een pak van 64 luiers. Je betaalt een euro meer maar je kan een keer zolang er mee doen. En de kwaliteit is bijna hetzelfde als Pampers.

Groetjes Hiltje

13.148. Koopwoning

Beste Judith,

Hoe kreeg u een huldhulp? Ik ben samen met mijn vriend dit jaar gegaan voor de WSNP, maar dat is afgewezen. Mijn vraag is: hoe heeft u gedaan? Ik en mijn vriend werken allebei. Ik 24 t/m 32 uur p/week en mijn vriend 40 t/m 50 uur p/werk. Wij hebben koopwoning, maar onder waarde. Voor een minnelijk traject lukt ons echt niet, een van de schuldeisers was niet accoord.

Alvast bedankt voor uw informatie.
Met vriendelijke groet Ama

13.149. Kinderen en rijkdom

Mijn dochter is 2 maanden oud en ik voel me rijker dan welke miljoenair dan ook. Kijk je kan miljoenen hebben, maar als je dat te snel uitgeeft is het op, maar van je kinderen heb je je leven lang plezier. Ik begin net met de schuldsanering en het zal 3jaar zweten worden, maar ik ben straks wel van de schulden af voor dan mijn dochter naar school gaat. Ik heb het voor mijn dochter over, want zij betekent alles voor mij.

Hiltje

13.150. Re Romy

Er moet minimaal 10 jaar in zitten als je weer in de WSNP zou willen komen. Vergeet niet dat je eerst het minnelijke traject proberen moet.

gr, Alice

13.151. Groot gezin en wsnp

Zijn er hier ook gezinnen die èn een groot gezin zijn èn in de schuldsanering (wsnp) zitten? Hoe doen jullie dat met weekgeld en dergelijke? Ik hoor graag jullie reacties

Mari

13.152. Groot gezin & wsnp

Hoi Mari,

Wij hebben een gezin met 4 kinderen en zitten in de wsnp. 2 van de 4 kids (een tweeling) zitten nog in de luiers. Ook wij krijgen weekgeld. Niet veel maar het is te doen.

Tips? Koopjes aflopen. Spullen verkopen bv te kleine kleding etc. Veel hulp inroepen van vrienden en familie.

Wij moeten nog 1 jaar,het eerste jaar wist bijna niemand dat wij in de wsnp zaten.Later intreseerde het me niet meer hoe mensen erover dachten,ik vertelde gewoon eerlijk ons verhaal en kreeg veel hulp.

Er is altijd wel iemand die ode kleding komt brengen,een pak luiers of noem het maar op. Ik heb ook nog het geluk dat één van mijn vriendinnen nogal koopziek is qua kleding voor haar zelf en haar dochtertje.Alles wat ze niet leuk meer vind gaat vaak naar mij,soms met de kaarjes er nog aan.

Maak er wat van zou ik zeggen, het is niet gemakkelijk maar je wordt wel steeds creatiever met geld!

Groetjes Esther.

13.153. Erfenis

Als ik 2 jaar na de schuldsanering een erfenis krijg, ook al zijn al mijn schulden kwijt gescholden, kan een bank of andere instantie daar dan nog aanspraak op maken?

Corrie

13.154. Reactie op: erfenis

Hallo,

Als je in een schuldsaneringsregeling zit, is een erfenis ook bedoeld voor schuldeisers. De echte kwijtschelding van je schulden krijg je pas als je je drie jaar aan de afspraken hebt gehouden en hebt afgelost wat er afgesproken is. Dus als je na drie jaar echt klaar bent en je hebt dus de kwijtschelding gekregen, en je krijgt daarná een erfenis, dan mag je die gewoon houden.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met je schuldhulpverlener of je bewindvoerder.

Succes!

13.155. Wat staat ons te wachten?

Mijn vriend en ik wonen 2 jaar samen. Hij zit nu door zakelijke conflicten in het minnelijk traject. Over 2 maanden gaat hij het wettelijke in. Ik heb geen schulden en ben in het minnelijk traject altijd buiten kijf gehouden. Nu wil ik graag weten wat er gebeurd met mijn salaris als hij in het wettelijke traject komt. We wonen in een prijzig huur huis aangezien mijn salaris hoog is krijgen we geen sociale bouw. kunnen we dan wel gewoon daar blijven wonen?

Ook zou ik graag willen weten: We hebben nu geen kinderen maar we willen ze dolgraag! als mijn vriend het wettelijke traject in gaat moeten we minimaal 3 jaar wachten tot we aan een kindje kunnen beginnen, of is hier een regeling voor zodat ons kindje dan niets te kort komt als we eerder een kindje zouden willen? Wat raadt u aan te doen?

Daniëlle

13.156. Tandpasta

Wij doen ok altijd water bij de schampo en afwasmiddel en ga zo maar door. De laaste tijd doe ik als de tandpasta op is ook op de kop en als en dan niks meer uit komt knip ik de tanpaste tube door midden dan kun je nog een paar keer poetsen met het restje wat er in de hals zit. Je kunt het niet lang bewaren maar alle klein beetjes zijn mooi meegenomen, en met veel kinderen komt het wel meestal op

groetjes Diana

13.157. Aanvulling

Zou ook graag willen weten of wsnp altijd minimaal 3 jaar is?

Daniëlle

13.158. Schuldsanering Daniëlle

Het zal er vanaf hangen of de schulden op jullie beide naam staan, het lijkt erop dat dat niet zo is. Als je geen samenlevingscontract hebt, zul je weliswaar buiten schot blijven, maar wel komt de hele fin draaglast van het huishouden natuurlijk op jouw schouders neer, als jij alles moet betalen.

En neen, voor een kind erbij krijgen is niet bij voorbaat een dispensatieregeling. De kinderbijslag is over het algemeen vrij besteedbaar, zeker als die op jouw naam (zoals gebruikelijk op naam van de moeder) uitbetaald wordt. Maar het is niet zo dat je vriend minder hoeft af te betalen of een hoger leefgeld krijgt omdat hij vader wordt. Ga maar na, dan zou een kind krijgen schuldenaren het voordeel opleveren dat ze hun schuldeisers minder hoeven af te betalen. Dat is niet de bedoeling van de wet schuldsanering, ook niet in het minnelijke traject. Misschien is het beter te wachten tot je beide fin weer wat uit de problemen bent. Uit ervaring weet ik dat schulden ook je relatie erg kunnen belasten, als je dan ook nog een kleintje hebt,zet dat erg veel druk op beiden.

Succes!

13.159. Reactie: schuldsarnering Danielle

Zou u misschien ook nog antwoord kunnen geven op mijn andere vragen? (minimale duur van traject) Heb begrepen dat dit onlangs aangepast is?

De schulden staan indd alleen op zijn naam en ik betaal al 2 jaar alle kosten. krijg van het minnelijk traject alleen een derde tegemoet in de vaste lasten dat is alles. Waarschijnlijk gaan we er nog op voorruit ook als hij in het wettelijke traject komt!

Daniëlle

13.160. Daniëlle schuldsanering

Wie denkt er nou aan kinderen als er schulden zijn. Ga eerst sparen. Er zijn genoeg voorbeelden hier op het forum van mensen die niet normaal rond kunnen komen. Je hoeft gerust niet materialistisch te zijn, maar als ik hier af en toe voorbeelden lees, dan gaan mijn haren recht overeind staan. Niet normaal boodschappen kunnen doen, afdankertjes van anderen, zelfgemaakt wasmiddel. We leven niet in de jaren 50 van de vorige eeuw. Dit kan je een kind niet aandoen.

Marie

13.161. Wie weet raad?

Hallo beste lezers,

wij hebben op dit moment ook meer uitgaven als inkomsten! Zoontje geen feestje kunnen geven met verjaardag, alleen vooor familie, niet voor kinderen. Hebben bijna niks meer te besteden voor eten te halen! Wie weet erge goedkope maaltijden! Hebben ongeveer 20 euro pw! Ik hoop dat er iemand met tips komt, en jullie ook allemaal veel sterkte in deze moeilijke tijden!

veel liefs Sandra

13.162. voor sandra

Hoi Sandra,

Misschien is dit iets voor jou, hier vind je goedkope recepten en weekmenu's:

groups.msn.com/delow-budgetkeuken

sterkte Yvonne

13.163. Verplicht werken

Ik werk al 6 jaar in de schoonmaak en ik ben er via de GKB achter gekomen dat ik minder verdien dan het bijstandnivo. Dat bedrag is c.a.1200 voor een alleenstaande ouder met kind. Ik verdien met twee werkgevers c.a.800 per maand. Ik krijg hierbij het gevoel dat ik stevig word oplicht. Ik moet echt alles uit de kast halen om op het bijstandnivo te komen en dan word er van mij ook nog verwacht dat ik er keihard voor ga werken, want schoonmaken is keihard werken. Wie kan mij een tip geven om mij met dit probleem te helpen? Want de moed zakt me echt wel in de schoenen.

Vriendelijke groeten, Hiltje

13.164. Reactie op verplicht werken.

Hoi Hiltje, hoeveel uur werk je per week? In de bijstand heb je geen 1200 euro als je alleenstaande ouder met kind bent. Het ligt iets boven de 1000 euro maar ligt er ook nog aan in welke gemeente je een uitkering hebt omdat er een basisuitkering is en daarboven op aanvullende uitkering. Volgens mij kun je via google (zoeken minimumloon) uitzoeken wat het minimumloon moet zijn voor jouw leeftijd. Als je uurloon te laag is dan zou ik met mijn werkgever gaan praten.

Werk je in deeltijd dan valt het loon normalerwijze iets hoger uit door de heffingen die van je brutoloon afgaan. Heb je een uitkering aangevraagd om aan te vullen naar het bedrag voor een alleenstaande ouder met kind, dan zullen ze sowieso eisen dat je of een andere baan zoekt of nog aanvullend werkt zodat je die extra uitkering niet nodig hebt.

Succes! Dominique

13.165. Hoge huur

Dag allemaal,

Wij zijn aan het overwegen om de wsnp 'in te gaan', deze week wil ik een afspraak maken met de sociale dienst om te kijken of wij worden toegelaten.

Als ik alles hier lees slaat de angst me wel om het hart, maar aan de andere kant: een schone lei is me wel 3 jaar sappelen waard en ik heb op dit moment toch ook niet meer dan 60 euro per week te besteden met z'n vijven (drie kinderen van 7 jaar, 5 jaar en 6 maanden). De auto die we nu hebben zal in de wsnp vast weg moeten, maar dat vind ik niet het allerergste. En gedeelde smart is halve smart - het bemoedigt me ook om jullie verhalen en oplossingen te lezen.

Mijn man heeft grote schulden (eigen bedrijf is mislukt), en hoewel hij inmiddels wel in loondienst werkt, zijn de kosten van de aflossingen te groot om te overzien en om 'normaal' te kunnen leven. Ik werk niet.

Mijn grootste vraag aan jullie ervaringdeskundigen is: moet je in de wsnp verhuizen als je huur te hoog is? We hebben een enorm hoge huur (800 euro) - zouden we dan dus moeten verhuizen of zouden we in aanmerking komen voor huursubsidie (kan nu niet omdat de huur te hoog is) en mogen we de rest betalen uit het bedrag dat we krijgen? En als we zouden moeten verhuizen, hoe moet een mens dan de verhuiskosten betalen?

Heeft iemand van jullie hier ervaring mee of weet je iemand die het is overkomen?

Alvast bedankt voor jullie reactie,

Margot

13.166. Reactie Margot

Beste Margot,

jouw verhaal had het mijne kunnen zijn. Mijn man wilde ook een eigen zaak, wat ook na zeer korte tijd al gedaan was! Nu werkt hij ook weer 40-uur, maar door al die hoge leningen blijft er niets meer over voor kleding, eten of wat dan ook. Ik zelf werk ook niet en ook wij hebben 3 kids. Vaak moeten we geld lenen bij onze ouders. Ik hoop dat voor ons allemal betere tijden komen!

Hoe doe jij dat met 60 euro in de week, als ik vragen mag? Ik doe al zoals al meerdere lezers doen 1 keer p.wk. boodschappen, 1 dag brood, 1 dag soep, 1 dag pannekoek enz. alles om maar zo goedkoop mogelijk te kunnen leven!

veel liefs, Monique.

13.167. wsnp

Ik leef met mijn vriend in de wsnp. We krijgen weekgeld van de stadsbank. De bewindvoerder is ook hier geweest en nee ik ben het er niet mee eens met een vorig bericht: die keek nog niet eens rond wat er stond. Ik hoefde de auto er zelfs niet weg voor te doen. De schuld staat alleen op mijn vriend. Ik hoef niks in te leveren en de post van mij komt gewoon binnen. Ik heb er geen last van. We zijn gelukkig, en het is een goede zaak. Iedereen vindt dat zo erg en streng. Maar dat is heus niet zo..

Jo

13.168. Schuldsanering - reactie op Monique

(Reactie op Monique (berichtnummer 3.177)

Ha Monique,

Sorry voor mijn late reactie, ik had al een paar dagen eerder gereageerd, maar kreeg telkens een foutmelding in mijn scherm nadat ik het bericht verstuurd had. Hierbij nog een poging. :)

Nou Monique, onze verhalen lijken inderdaad veel op elkaar! Het is echt troostend om te weten dat we niet de enige te zijn (hoewel ik het natuurlijk vreselijk voor jullie vind - laat dat wel wezen).

Begrijp ik goed uit jouw verhaal dat jullie geen beroep hebben gedaan op de wsnp? Ik twijfel nog steeds of we het moeten doen. Aan de ene kant torenhoge leningen waar we zelf aflossingsregelingen mee getroffen hebben, maar wel nog de beschikking over je eigen 'leven' zal ik maar zeggen. Aan de andere kant lijkt het me heerlijk om zeker te weten dat ik er over drie jaar vanaf ben. Mijn grote angst is namelijk dat ik over twintig jaar nog steeds in deze situatie zit. Maar als ik hier dan weer lees over boterhammen met suiker en maar 20 euro weekgeld, vraag ik me af wat het beste is. Twijfels, twijfels.

En ja, hoe we het doen... Mijn voornaamste eis is dat we gezond eten, dus veel groente. Dat koop ik vaak op marktdag bij het scheiden van de markt, rond half vier als de kramen opbreken. Dan heb je aanbiedingen als een kilo kiwi's of een kilo spinazie voor een euro. En we hebben hier in de buurt een goedkope groentestal, waar ik ook veel koop. Verder alle overige spullen bij Lidl en Aldi. Houdbare melk van 32 ct per liter, magere yoghurt van 35 ct per liter, vaak heel goedkope groente (vooral bij Lidl) - nou ja, je kent de prijzen waarschijnlijk zelf ook. Geen frisdrank, alleen limonade - heel soms zelfgemaakte frisdrank van limonade met Lidl-spa-rood (29 ct per 1,5 liter), verder gewoon veel water drinken en thee. Weinig vlees - dat is me gewoon te duur. Wat we aan vlees eten is gehakt in de aanbieding en spekjes door de stamppot.

Ik doe inderdaad één keer per week de weekboodschappen voor ongeveer 35 euro, en op overige dagen haal ik nog groente. Ik eet ook vrij veel peulvruchten, vaak gedroogde bonen (kikkererwten, kapucijners, alle kleuren bonen) die ik laat wellen, maar ook wel bruine bonen uit blik waar ik iets mee doe. Chili con carne maak ik vaak, meestal met goedkope gehakt, soms ook zonder vlees. Dan kost het helemaal weinig: uitje (2 kg voor 59 ct), blik gepelde tomaten (19 ct), gewelde bruine bonen en rijst erbij. Als groente doe ik er sla of rauwe worteltjes bij, het ligt eraan wat er in de aanbieding was. Als ik bijvoorbeeld zo'n kilo spinazie voor een euro op de markt heb gekocht, maak ik ook vaak een rauwe spinaziesalade. Dan doe je wel drie dagen met zo'n kilo en het is supergezond. Ik zoek veel recepten op www.smulweb.nl voor bijvoorbeeld peulvruchten. Bij de vegetarische recepten doe ik ook veel ideeen op.

Nu, rond de pasen, maak ik zelf krentenbrood. Ik heb een broodmachine van de Aldi (uit de tijd dat we nog geld hadden :( ) en daar kun je voor weinig geld hartstikke lekkere dingen mee maken. Maar ik maakte ook wel brood zonder machine, gewoon met de hand. Een kilo bloem heb je al voor 19 ct, daar kun je twee broden mee maken. Een krentenbrood maak ik met water, 500 g bloem, gist, een klontje margarine, beetje zout, redelijk wat suiker en rozijnen (22 ct per zakje, met een zakje rozijnen maak ik zo'n vier broden). Dan zit er wel geen spijs in, maar het ruikt heerlijk in je huis en het is erg feestelijk. Het duurste eraan is de electriciteit die je oven of broodmachine vergen - verder heb je voor 50 ct een paasbrood. Ik geef het ook weleens als cadeautje voor de verjaardag van mensen - vindt iedereen leuk, zo'n zelfgemaakt brood.

Kleding koop ik zo min mogelijk. Voor onszelf al helemaal niet, voor de kinderen alleen als het echt, echt, echt nodig is.

Maar ik vraag me ook heel vaak af hoe we het moeten doen, hoor. En inderdaad: ik hoop dat er voor ons allemaal betere tijden aankomen.

En om nog even terug te komen op mijn oorspronkelijke vraag: heeft iemand het al eens meegemaakt dat hij moest verhuizen vanwege de wnsp? En zo ja, hoe ging dat dan, met verhuiskosten, inrichting, huis zoeken?

Bedankt voor je reactie en groetjes,

een moeder H.

13.169. Kledingbank

Ik wil je even laten weten dat je ook hulp kunt krijgen bij de kledingbank voor je hele gezin. Iedereen die in de schuldsanering zit kan bij ons terecht. Meer informatie over de kledingbanken kun je vinden op www.kledingbank.nl.

Is er geen kledingbank bij jou in de buurt kijk dan of je vervoer kunt regelen naar een kledingbank die het dichtst bij is. In principe horen ze je gewoon te helpen ook als je van verder weg komt.

Sterkte ermee, groeten

13.170. Niet in WSNP

Hoi Margot,

wat leuk dat je hebt gereageerd! Inderdaad zijn wij ook niet in de wsnp gegaan, ik ben er wel aan het denken maar mijn man wil dit absoluut niet, hij zegt dan heb je 3 jaar niks meer over je eigen portemonee te vertellen, dus maar even verder kjken!

Ik wil dat rozijnen brood ook eens gaan maken, grappig! Ik heb ook de broodbakmachine van toen er nog geld was! Maar hoeveel water moet erbij? Weet je wat mijn kids erg lekker vinden, b.v als ze uit school komen?, Nou als je oud wit-brood over hebt, meng in een kommetje wat suiker, kaneel, vanille-suiker, en strooi dit overde sneetjes brood, nu in de oven leggen, tot ze lekker bruin en knapperig worden! Erg lekker voor tussendoortje.

Ik hoop nog tips van je te lezen, groetjes Monique!

13.171. Vakantietips gevraagd

hallo beste lezers,

de vakantie tijd komt er dadelijk weer aan! wij kunnen zoals misschien wel meerdere van jullie ook niet weg met vakantie! wie heeft er leuke en gezellige tips voor leuk en goedkoop vakantie te vieren? dit jaar zelfs geen geld voor zwemabonnement, veel liefs en alvast bedankt voor jullie tips!

monique.

13.172. Afgewezen bij wnsp

Ik ben door mijn echtscheiding in de problemen gekomen, vandaar dat ik bij de sociale begeleiding in Varsseveld terecht bent gekomen om mij te helpen. Maar niks was minder waar. Na een jaar blijkt niets te zijn ingelost maar alleen maar meer schulden bij gekomen door deurwaarders en incasso's. Vandaar dat ik door de Gemeente bij de stadsbank in Enschede bent terecht gekomen. Alles was ingevuld en geregeld. Er werd me wel verteld dat het 2 a 3 maanden zou duren om in fase 2 te komen, omdat eerst de schuldeisers moesten worden aan geschreven.

Maar wat blijkt, dat ik alleen maar meer deurwaarders en incasso aan de deur krijg. Mijn hele salaris werd naar de stadbank over gemaakt, dus zij regelden de zaak. Dat dacht ik maar! Na twee jaar zijn alleen mijn vaste lasten betaald en meer niet. En dat ik wel een vaste baan had, dus dan hadden ze meer dingen ingelost kunnen worden.

Ze hebben niet eens de schuldeisers benaderd. Dat heb ik zelf nog gedaan. Ze hebben me gewoon laten vallen en nog met een groter probleem laten zitten. Ik ben nu inmiddels verhuisd naar een andere woonplaats en heb daar weer me aangemeld bij de stadsbank. Ze hebben mijn zaak bekeken en omdat het bedrag in die twee jaar zo is opgelopen een bedrag van 78 duizen euro, waar ik zo van slag van ben omdat ik ook nog van een uitkering leef, door renovatie geen werk meer had, en ik ook niet wist dat het bedrag zo hoog was. Geestelijk en lichamelijk ga ik er onderdoor omdat je in die jaren al heel wat klappen heb moeten verwerken. En daarom werd er ook dan ook gelijk de wnsp aan gevraagd. Dat is ook gebeurd, maar ik ben na een week toch afgewezen. Ik vraag me af waarom, ik heb alles eerlijk verteld en de bewijstukken geleverd. Ik heb ook geen strafblad, alleen schulden. En nog word je niet toe gelaten. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Je staat met je rug tegen de muur.

een gedupeerde vrouw

13.173. Vakantietips gevraagd

Dag Monique,

Ik doe maar een gooi met suggesties aangezien ik niet weet in welke leeftijdscategorie jouw kinderen zitten. Je kunt een soort strippenkaart maken met hierop een aantal activiteiten. Om de dag/2 dagen een activiteit en dat ze dit dan kunnen aankruisen (ofzoiets).

 1. speurtocht door de buurt;
 2. spelletjesdag;
 3. lekker naar het bos voor een stevige wandeling, voetbal, frisbie, springtouw en picknick mee. Hele dag onder de panne;
 4. samen koekjesbakken;
 5. fietstocht maken met picknickmand mee;
 6. vriendjes/vriendinnetjes spelen;
 7. dagje strand;
etc. etc. Er zijn zat leuke dingen te doen als je niet op vakantie kunt, beetje creatief omgaan met dingen bedenken. Zelf ben ik weg van Stayokay, voor weinig geld een leuk verblijf met ontbijt, lunchpakket, diner, overnachting en als je een arrangement kiest ook nog de entree van bijv. een pretpark, dierentuin etc.(ligt er aan waar je zit).

Veel succes!! Sheila

13.174. Ik herken dit!

Hallo lieve lezers,

ook ik herken me helemaal in deze verhalen, wij hebben ook maar zo weinig te besteden, iedere dag maar weer kijken wat je te eten moet maken, hoe de boodschappen te halen enz. Kinderen hebben met zomer in aantocht nieuwe kleding-schoenen nodig maar hoe? Oudste gaat naar hogere school, dus ook weer extra kosten. Je moet maar op alles nee zeggen, dat vind ik erg moeilijk. Wie heeft misschien een goedkope weeklijst met menuus of maandlijst? Hoe doen jullie dat met snoep-chips-koekjes?

veel sterkte iedereen groetjes Sandra

13.175. Reactie Monique & vakantie

Ha Monique en anderen,

Monique, onze situatie lijkt echt op die van jullie. Hier ook een man die geen schuldsanering wil. Ik wil het nog even een paar maanden aankijken, om te zien of we het zo volhouden (vakantiegeld komt er weer aan, dat geeft weer een pietsie lucht), maar ik denk toch dat ik de wsnp zou willen proberen. Als ik zie hoe snel de tijd gaat, dan denk ik dat we die drie jaar ook wel doorkomen en er achteraf opgelucht op terugkijken. Maar ik lees hier dat de wsnp ook nog afgewezen kan worden, daar had ik niet eens bij stilgestaan. Dus wie weet moeten we noodgedwongen wel de keus van mijn man volgen.

Maar nu even wat gezelligs. Over dat krentenbrood: dit is mijn recept. Ingredienten in *deze volgorde* in de broodmachine doen; maar dat weet je zelf ook als je zo'n apparaat hebt. :) Ik doe altijd: 300 ml lauw water, theelepel zout, klontje zachte boter/margarine, 500 g bloem, vier flinke theelepels suiker (of meer naar smaak), zakje droge gist of 15 g verse gist en een flinke hand rozijnen en/of krenten. Rozijnen doe ik er meestal pas bij het piepje van de machine bij, maar ik heb ze er ook weleens meteen bijgedaan en het resultaat wordt niet anders. Je hoeft ze ook niet te wellen vantevoren. Bedankt voor je suikerbroodjestip, die kende ik nog niet, maar het klinkt lekker!

Wat de vakantie betref, iemand schreef het al: picknicken. Vinden mijn kinderen ook geweldig, zeker als je ook een voorleesboek meeneemt. En natuurlijk naar bos, strand of hei, afhankelijk van waar je woont en wat je reismogelijkheden zijn. Er is ook een heel leuk boek: 'Nederland voor nop' van Aad Struijs, met 1900 gratis uitjes gerangschikt per provincie. Je moet maar eens googlen op 'Nederland voor nop', dan kun je recensies lezen. Gewoon te leen in de bieb.

De meeste bibliotheken hebben trouwens op woensdagmiddag altijd een voorlees- en knutselmiddag - gratis en kinderen vinden dat vaak hartstikke leuk; niet alleen in de vakantie, maar het hele jaar door. Wat je ook leuk is, is 'open dagen' aflopen: de landelijke Politiedag, de wetenschaps- en techniekweek (waar je bijvoorbeeld in ziekenhuizen achter de schermen mag kijken), de open dag van de Landmacht - dat soort dingen. Op www.evenementen.startpagina.nl staan veel open dagen en naast betaalde uitjes staan er ook tips voor gratis activiteiten bij.

De tip van die strippenkaart van Sheila vond ik trouwens ook heel leuk!

Groetjes weer, Margot

13.176. Zwembad of picknicken

hallo lieve lezers allemaal!

ik heb een vraagje aan jullie. Van onze ouders hebben we een zwembad-abonnement gekregen, omdat we ook niet weg kunnen gaan. We zijn hier harstikke blij mee natuurlijk! Maar ook verdrietig, omdat we helemaal niets mee kunnen nemen! De kinderen willen iedere dag gaan omdat we er erg kort bij wonen, maar dan moet ik elke keer weer zeggen dat ik niet veel in huis heb om mee te nemen. Ik neem wel een fles ranja mee, maar voor een koekje of ijsje is momenteel geen geld! En voor dan een hele dag daar te blijven is natuurlijk ook niet zo leuk! Wat nemen jullie zoal mee voor een hele dag zwembad of picknick?

Alvast bedankt voor jullie tips! Veel liefs, Monique.

13.177. Geen bezoek gelukkig

Hoi Margot, Monique en alle andere lezers,

ik herken jullie problemen, wij zitten ook zo, 's nachts lig ik vaak wakker, en alleen maar zorgen te maken hoe het verder moet. Wij hebben op dit moment ook helemaal niets meer van geld, nu met dit warme weer, heb ik nog geen fles ranja meer in voorraad! Gelukkig nog brood in de vriezer, en beleg nog choco-pasta, hagelslag, en nog 1 kuipje leverpastei. Warm eten wordt maar wat gebakken aardappeltjes en ik heb nog 1/2 komkommer liggen, helaas geen vlees meer. Gelukkig dit weekend geen bezoek gehad, had nog geen koekje in huis! Ik hoop inderdaad dat voor ons allen betere tijden komen!

groeten Ellen

13.178. Huisvrouw

Hallo allemaal!

Erg fijn deze site, prettig dat jullie er zo met elkaar over kunnen praten.

Ik zie helemaal niets over het feit dat een huisvrouw waarvan alleen de man werkt een bepaald bedrag van de belasting krijgt per maand?

wilde ik ff zeggen

sterkte allemaal

Jolanda

13.179. Een dagje zwembad

Wij hebben zitten ook krap bij kas. Als we een dagje naar het zwembad gaan, wat we niet zo vaak doen, nemen we ook zelf ons drinken mee, een pak biscuitjes. En soms ga ik 's morgen zelf pannekoeken bakken. Ben je ook niet zo veel kwijt. Of een zak spekkies, of een zak chips van 35 cent bij de supermarkt: zelf thuis in kleine zakjes doen, hebben ze zelf ook allemaal een zakje chips. Doen we ook als we naar de speeltuin gaan (waar we lid van zijn). Soms gaan we na het zwemmen ergens in een winkelcentrum een supermarkt in om daar een doos ijsje te kopen. Ben je vaak voor een a twee euro voor ijs kwijt voor het hele gezin. Doen we ook wel eens als we ergens de stad in gaan.

Hoop dat je er wat aan heb, Dian

13.180. Geweldige dag!

hallo lieve lezers,

ik heb vandaag zo een geweldige dag gehad dat ik dit even met trots wilde laten weten! vandaag kwamen mijn vader en moeder langs met een boodschappen tas vol lekkere en bruikbare dingen,en ze hadden ook nog eens gespaard voor mij voor een fiets! Ik wilde al heel lang de moederfiets van de Halfords, voor de kids mee naar school te brengen, en boodschapjes mee te doen! Mijn man heeft de auto nodig voor zijn werk, is hier ver vandaan, dus ik zat altijd zonder vervoer, is dit niet lief?

Ik ben zo blij! Wie heeft er trouwens al een moederfiets van de Halfords, en is er ook erg blij mee? Onze dag kan niet meer stuk! Vader en moeder zijn nu ook nog even chinees halen omdat de kids dit zo lekker vinden en mijn man, dit hebben we al lang niet meer gehad, zo nu snel de tafel dekken, want ze zullen zo wel terug zijn en dan kunnen we lekker gezellig samen gaan eten!

veel groetjes Ellen

13.181. Nettorama

Hallo Monique,

wij wonen dichtbij een Nettorama. Maar ik kan niet zeggen dat hij goedkoop is. Ja, van de A-merkenwinkels is hij de goedkoopste, maar daar heb je het al: ze verkopen bijna alleen maar A-merken en die zijn nog altijd een stuk duurder dan de artikelen bij een Lidl of Aldi. Er zijn uitzonderingen hoor. Zo kosten de luiers bij de Aldi:9 euro zoveel(!! Waren vroeger een van de goedkoopste!) en bij de Nettorama 6 euro zoveel. Dat is een groot verschil. Maar kijk je naar blikjes groente: ze verkopen alleen Bonduelle!

groeten, Sandra, mama van 4

13.182. De moederfiets bij kruidvat actie!

Ook het Kruidvat heeft de komende week een aanbieding voor een moederfiets: 279 euro.

13.183. Nettorama

Wij hebben het best ruim. Ik kwam wel eens bij de Nettorama. Het merkspul is daar wel vaak goedkoper. Maar huisprodukten hebben ze daar niet of nauwelijks. Ik merk dat ik bij de AH niets duurder uit ben. AH huismerk is altijd goed en goedkoper dan Coca Cola, Wicky, etcetera. Fruit en groente afdeling van Nettorama vind ik wel altijd heel erg goed en betaalbaar. Aldi groente en fruit is misschien wel goedkoper maar daar moet ik ook altijd veel meer van weggooien.

Karin

13.184. Wat ik meeneem naar het zwembad

Ik neem (met een best dikke portemonnee) mee naar het zwembad dat wat ze thuis ook zouden eten. Dus tussen de middag broodjes (of boterhammen) met normaal beleg, colafles gevuld met ranja en 1 ding om te snoepen (vaak wel iets gezonds). Ik neem juist weinig zoet spul mee naar het zwembad ivm wespen.

Voor mijn kinderen is het echt niet gebruikelijk om iedere keer op het zwembad patat of iets anders te eten. Een (goedkoop) ijsje soms wel maar als dat financieel niet kan, dan kan dat niet. Het is voor een kind ook wel goed om te leren dat niet alles kan. Je kunt ook beloven om thuis pannenkoeken te eten, zelf patatjes te bakken, zelf waterijsjes te maken, etc.

Wees blij met je zwemabonnement. Maak er zoveel gebruik van als je kunt! Wij snoepen en snaaien niet veel. Dat is wel zo goed voor je portemonnee en je lijf.

Karin

13.185. WSNP is niet een kadootje

Met verbazing lees ik stukjes van mensen die schrijven dat ze het financieel moeilijk hebben, maar "we gaan maar niet in de WSNP want vakantiegeld komt eraan". Jeetjemina, nou worstelen jullie maar lekker verder met jullie centjes. Het is niet een dienst waar je zo maar even gebruik van kunt maken, als je nog een paar maand geploeterd hebt met financiën, dat je op een knopje drukt en voilá.. Hoe komen jullie erbij, dat mensen die het een tijdje niet redden zomaar in de WSNP komen? Alleen mensen die te goeder trouw hebben gehandeld, en die ondanks voorstellen aan schuldeisers geen overeenstemming krijgen, die hulp hebben gezocht voor hun financiën, het minnelijk traject doorlopen zijn, die maken kans (!) op WSNP. Laat ik nu ook nog zeggen, dat als je al in de WSNP zit, het absoluut geen vetpot is, er is geen geld voor vakantie, geen geld voor reparaties aan wasmachine/auto/huis, alles wat boven je V.T.L.B. komt moet je afdragen aan de bewindvoerder.

Dus mensen, denk eerst na voordat je zo'n opmerking plaatst zoals ik bovenaan heb genoemd in dit stuk.

Dominique

13.186. Reactie op: wsnp is niet een kadootje

Hallo Dominique!

Meid jij bent vast degene waar ik vorig jaar om deze tijd ook regelmatig berichtjes uitwisselde? Hoe gaat het met je? En ja mensen vergeten volgens mij dat in de wsnp toegelaten worden echt niet zomaar gaat, maar er echt een maandenlang traject van ellende aan vooraf gaat. En wij zitten vanaf oktober 2006 in de wsnp en het is echt vreselijk er is echt nergens geld voor en je moet steeds creatiever worden. Let wel, voor mezelf is dat niet erg, maar wel voor de kids. Want er kan echt gewoon niks meer, er is echt nergens maar dan ook nergens meer geld voor.

Dus lieve mensen, denk er niet te licht over want het is echt heel erg moeilijk als je in de wsnp zit met je gezin! En wat te denken van jezelf je verliest op een gegeven moment al je sociale contacten want je kan zelf (en je kids niet) ook nergens meer aan meedoen omdat er nergens geld voor is. Komt ook nog bij de schaamte, want je loopt er niet graag mee te koop dat je daar inzit. Mensen oordelen al heel erg snel van: oh dat zal wel je eigen schuld zijn dan. Maar mensen, oordeel niet te snel want het kan ook jezelf overkomen en dat is eerder als je denkt hoor! Ik had ook nooit gedacht dat ik hier ooit in zou komen met ons gezin. En Dominique, ik hoop dat ik nog eens wat van je hoor meid!

Groetjes en heel veel liefs, Yvonne

13.187. Schuldsanering na de scheiding

Mijn ex-partner en ik hebben vóór de scheiding schulden gemaakt. Zij is in de schuldsanering gegaan maar sommige schuldeisers hebben zich bij mij gemeld met de mededeling dat ik ook hoofdsprakelijk ben voor de schulden. Deze zijn wel accoord gegaan met de sanering. Mijn vraag is of dat dit wettelijk kan en of zij nadat zij uit de sanering is ook weer aansprakelijk gesteld kan worden door de schuldeisers of mij

met vriendelijke groeten, Bert

13.188. Natuurlijk Bert

Jij zult ook moeten opdraaien voor de schulden die jullie indertijd samen hebben gemaakt, dat vind ik niet meer dan rechtvaardig. En nee, die kun jij niet meer op haar verhalen daarna. Dacht je dat je er zo mee weg kon komen dan?

Antoinette

13.189. Reaktie op Yvonne (WSNP geen kado)

Hoi Yvonne, leuk nog es wat van je te lezen. Tja het valt heel zwaar, wij kunnen niet elke dag verse groente/fruit en vlees eten, altijd maar weer aanvullen met blikvoer en hamburgertje of worstje van de Aldi/Lidl, of pannenkoeken wat je neus uitkomt op den duur. De middelste wil heel graag op judo, geen geld voor, teleurstelling. Heb daarvoor tegemoetkoming aangevraagd, gaat niet omdat loon te hoog is, ze kijken echt niet of je in de schuldsanering zit.

En inderdaad, heel veel schaamte. Bij school altijd vrouwen die er tiptop uitzien, die telkens weer laten zien wat voor leuke kleding ze hebben gekocht voor de kinderen, terloops even zeggen dat ze een vakantie geboekt hebben naar nou noem maar op. En daar sta je dan, zegt "O heerlijk, vakantie" maar zegt niet dat je zelf helemaal geen kant op kunt. Frustratie frustratie. Hoe gaat het met jou dan Yvonne? Kun jij nog positief blijven? Heel veel toitoi, en dikke knuf van mij.

Dominique

13.190. Re: Schuldsanering na de scheiding

Hoi Bert lees zo je even je vraag. Ik ben anderhalf jaar bezig geweest om in de WNSP te komen. En zit er nu vanaf 29 mei in, vrij recent dus. Mijn ex heeft door wanbeleid er voor gezorgd dat er schulden kwamen, zal niet zeggen dat mij geen schuld treft, ik had niet zo naief moeten zijn. Maar het zou toch van de zotte zijn dat hij niet ook aansprakelijk zou worden gesteld voor de schulden, dat ik er alleen als moeder van 2 kleine kinderen voor moet opdraaien. Vind het dus niet meer dan terecht dat beide aansprakelijk zijn.En dames(heb jullie verhalen gelezen) de WNSP is zeker geen kadootje, alleen al het traject dat je moet doorlopen voor dat je er daadwerkelijk in mag. Heb wel weken gehad dat ik met 5 euro de week moest doorkomen.Hoop dat er voor ons allemaal een rooskleurige toekomst aan komt. Wens een ieder veel sterkte de komende jaren. Groetjes. Natasja.


13.191. Weer werken?

Hoi iedereen, ik heb misschien wel een moeilijke vraag. Ik wil, na bijna 20 jaar thuis te zijn geweest, weer gaan werken. Nou ja, eigenlijk meer noodzakelijk! Ik heb dus eigenlijk geen werkervaring. Wat zou je dan voor werk kunnen krijgen? Ik wil alles aanpakken, vooral thuiszorg, of moet je daar diploma's voor hebben? Ik wil ook wel weekends-feestdagen werken!

groeten Susan

13.192. Weer werken

Ik ben na jaren thuis geweest te zijn ook weer gaan werken en wel in de thuiszorg als alhpahulp. Je hebt hier geen diploma's voor nodig en je kunt zelf een beetje bepalen wanneeer en hoeveel je wilt werken.

En in de schoonmaakbranche is ook vraag naar personeel. Dit zijn misschien niet de banen die je zoekt maar het is vast een begin. Op deze manier kunt je vast wennen aan een bepaalt ritme en dan op zoek gaan naar een passende baan.

Het zijn maar een paar tips en heb je er is aan.

Geno

13.193. Werken zonder diploma's

Hallo Suzan,

Ikzelf werk in de thuiszorg. Thuishulp A daar hoef je geen diploma voor te hebben dacht ik. Dan maak je schoon bij (oudere) mensen thuis. Heel gezellig werk.

Je kunt ook in een winkel gaan werken. Daar zijn genoeg banen waar je geen diploma voor hoeft te hebben.

Postbezorgen misschien? Kun je zelf je tijd indelen.

In de krant worden ook weleens "gezelschapsdames" gevraagd bij bejaarde mensen. Er komt dan gewoon thuiszorg en zo'n dame is er gewoon voor de gezelligheid, koffie drinken, spelletje of om voor te lezen.

Er is werk genoeg, daar ben ik van overtuigd. Ook zonder diploma.

Succes Liesbeth

13.194. Geen diploma?

Zelf heb ik jarenlang voor een grote thuiszorgorganisatie gewerkt, ik ben begonnen als thuishulp A. En ik had toch echt diploma's nodig. Mijn vooropleiding was mavo. Ik heb daardoor wel mogelijkheden gekregen om verdere opleidingen te volgen. Je wordt toch ingezet bij mensen met een zorgvraag (dus niet alleen oudere mensen). Misschien bestaat er een misverstand tussen thuishulp A en alpha hulp, daar heb je geen vooropleiding voor nodig, je werkt als huishoudelijke hulp indienst van de zorgvrager.

Liesbeth

13.195. Reaktie op Sanering 4.22

Jullie salaris wordt bij elkaar opgeteld. Je krijgt maar 90 procent van de bijstandsnorm! En niet minimumloon. Wij zijn een gezin met 3 kids en zitten op vrij te laten bedrag van 1085 per maand. Alles wat daarboven binnenkomt MOET naar de bewindvoerder.

Dominique

13.196. en nieuwe relatie en WSNP kan dat wel samen?

Ik wil jullie even mijn situatie uitleggen, ik heb al meer dan een half jaar geleden de WSNP aangevraagd maar ik zit er nu nog niet in. Ik heb inmiddels een nieuwe vriend waar het erg goed mee klikt. Als ik straks drie jaar de schuldsanering in ga, wat zijn dan de mogelijkheden zodat ik hem niet bij mijn verleden betrek? Hopelijk kan iemand mij verder helpen?

Met vriendelijke groet,

BRM

13.197. Hier is wsnp site (link)

Hallo Monique

ik heb hier de link voor de forum van de wsnp voor je scheelt weer een hoop zoekwerk, ik hoop dat je er wat aan hebt: wsnpforum.messageboard.nl/

groetjes Sylvia

13.198. Goedkope snacks en andere tips m.b.t. eten

Hoi allemaal,

Ik heb een tijdje rondgelezen op deze site en heb ook een tijd met schulden te maken gehad en dat is heel stressvol. Nu nog moet wel heel goed op mijn uitgaven letten, maar de situatie is gelukkig beter.

Even een hele simpele tip voor lekkere snacks voor de kids:

Zelf popcorn maken en dan met poedersuiker of zout erdoorheen mixen. Heel goedkoop om zelf te maken!!

Nog een tip wat je samen met je kids kan maken en ook eten natuurlijk! Koop een aantal blokken van de goedkoopste chocolade en smelt die au bain marie (in een pannetje wat boven kokend water hangt) en koop de goedkoopste cornflakes en mix dat met de gesmolten chocolade, zodat de cornflakes bedekt wordt met een klein laagje chocolade en doe dit in cakevormpjes of schep hoopjes van de brei op bakpapier. Op laten drogen en voila je hebt heerlijke koekjes, zonder behulp van oven!

Wat ik ook supermakkelijk vind is rijstgerechten. Ik maak vaak eenpans rijstgerechten en stop er dan bijv. diepvriesgroenten doorheen. Dan bak ik eerst uitjes en groenten etc in de pan en doe dan de gewassen rijst erbij en wat kruiden en dan kokend water erover, zodat de rijst net onder water staat en dan de deksel erop. Vuur laag zetten en dan zachtjes laten droogkoken. Pasta is ook makkelijk want daar kan je ook allerlei kanten mee op. Voor soepen kan je ook heel goed gedroogde linzen, erwten en bonen gebruiken, die je eerst een nachtje laat weken in water en dan is het handig om het in een snelkookpan klaar te maken. Zoek maar eens naar bijv. de ouderwetse erwtensoep recepten. Voor vegetariers die eens iets anders willen, is zelf falafel maken ook een leuke en goedkope optie. Je kan het maken van gedroogde kikkererwten en dan lekker in pitabroodjes doen met wat salade. Aardappelen, groente en vlees is soms een duurdere optie dan bovenstaande.

Maris

13.199. Re: moet werken

Wij zitten niet in de schuldhulpverlening of wnsp maar moeten toch wel heel goed opletten waar we ons geld aan uitgeven. Hebben wel een aantal dingen die we zo snel mogelijk afgelost willen hebben zodat er weer wat meer geld overblijft. Daarom heb ik een paar extra baantjes erbij genomen wat natuurlijk een stuk vermoeiender is dan slechts een parttime baan van zo'n 16 uur per week. Ik troost mezelf met de gedachte dat we na verloop van tijd toch wat ruimer bij kas zullen zitten en dat helpt als ik 's ochtends al om 4 uur mijn bed uitga om vervolgens 3 kwartier later de kranten op te halen die ik in mijn bezorgwijk in de brievenbussen moet stoppen. Het is wel leuk werk, ben veel buiten (gezond), beweeg veel (spaar dus kosten sportschool uit) en val sneller af. En het levert me elke keer een gratis krant op. Verder heb ik er ook nog een schoonmaakbaantje bij genomen voor doordeweeks, 1 uurtje per dag en vlakbij huis.

Voor de rest is het goed opletten met geld uitgeven, ik ga nu alleen de boodschappen halen ipv met hele gezin. En "profiteer" van de tips die hier gegeven worden.

Nejada

13.200. Sparen voor schoolreis

Ik las hier iets over kinderen die op schoolreis gingen en dat er daardoor geen geld meer was om te eten. Hier op school kunnen kinderen 1 keer per week een bedragje meenemen voor schoolreis. Na een tijdje is het bedrag dan al helemaal bij elkaar gespaard en hoef je tegen de tijd dat het schoolreisje plaatsvindt niks of bijna niks meer te betalen. Zo doen wij dat nu ook.

Nejada

13.201. Reactie op Nejada

Hoi Nejada,

Wat leuk om te lezen hoe jij dat doet, goede tips! Alleen zou ik 's nachts niet alleen zo vroeg de straat op durven jij wel? En hoe doe je dat dan in de vakantietijd als je kids vrij hebben met de opvang? Ik zou misschien daarom graag een baantje in de zorg hebben als mijn man dan bij de kids kan zijn en ik 's avonds kan werken b.v van 18.00u-23.00u. En b.v zondags en feestdagen.

groetjes Inge

13.202. Tip

Hoi allemaal, wij zitten zelf ook krap en we proberen de rekeningen zo goed mogelijk te betalen en ook hebben we wat regelingen kunnen treffen omtrent betalingen. Het is verschrikkelijk en ik durf amper de post open te maken. Ik wens iedereen veel sterkte hiermee.

Ik zelf heb ook een tip, mischien handig. Er zijn overal wel boeren te vinden die aardappels en groente verkopen. Zo hadden wij 15 kg aardappels voor 3,50 en 2 kg uien 0,80 en appels 70 cent per kg. Zo kan je weer wat verder, zeker met aardappels daar kan je genoeg mee: patat, puree, enz. Je kan vlees in de aanbieding porties maken enz. Misschien hebben jullie er wat aan. Verders zijn wij een gezin met 4 kids van 0 tot 9.

groetjes Natasja

13.203. Aan Natascha

Hoi Natascha,

Inderdaad kan ik die angst ook als de post komt, oohhh jeee weer wat te betalen? Ik zal eens kijken of hier in de buurt ook een boerderij is want dat is natuurlijk wel erg voordelig! Wij hebben 3 kinderen en hele goede fruit eters, en patat maak ik ook altijd lekker vers! Verder haal ik altijd alles bij de aldi en liddel en wat ze daar niet hebben bij de jumbo. Zo ook het brood gewoon van de liddel/aldi.

Heb je nog meer tips? groetjes Inge!

13.204. Vraagje schuldsanering

Hallo,

Ik ben B, ik heb een vraagje. Mijn vriend ligt in scheiding, zij hebben helaas schulden gemaakt tijdens hun huwelijk. Ze zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Wie moet de schulden op zich nemen, mijn vriend wil sowieso de schuldsanering gaan aanvragen! Maar de advocaat zei dat het best kon zijn dat hij alle schulden krijgt? Kan dat kloppen? Kan het betekenen dat zijn ex niks ervan krijgt?

13.205. Vraagje schuldsanering

Hallo,

Het kan inderdaad zo zijn dat uw vriend alle schulden in de schoenen geschoven krijgt. Als blijkt dat zijn ex de schulden niet kan betalen en uw vriend wel dan moet hij ook het deel (of alles) van zijn ex betalen. Ze zijn in gemeenschap van goederen zijn getrouwd en daardoor beide hoofdelijk aansprakelijk, en wie de schulden dan betaald maakt de schuldeiser niet uit.

groeten Hiltsje

13.206. Creatief omgaan met weinig geld

Gisteren aten we spaghetti bolognese, niet zo bijzonder natuurlijk. Ik heb dit keer weinig gehakt gebruikt (half pond) en dan voor elk gezinslid een hardgekookt ei genomen. Met een pond gehakt kun je zo langer voort. Zo ben je toch goed gevuld en het ei is erg lekker bij pasta.

groetjes Nejada

13.207. Re: verplicht werken

Wellicht is dit niet voor iedereen mogelijk maar misschien kunnen sommigen van jullie gastouder worden? Dus kinderen opvangen van mensen die buitenshuis werken of studeren.

groetjes Nejada

13.208. Re: nog geen negatieve reacties

Op dit moment zitten we ook heel moeilijk, we krijgen binnen 4 weken ziektegeld uitbetaald van het uwv doordat mijn partner in de ziektewet zit (werd ziek voordat tijdelijk contract afliep). Zelf werk ik wel maar verdien niet voldoende om de vaste lasten allemaal te kunnen betalen. Vandaar dat ik wat bijbaantjes genomen heb. Verder heb ik wat bedrijven gemaild dat we onze rekeningen (vaste lasten) graag willen betalen maar nog geen ziektegeld binnen hebben. Daar werd positief op gereageerd. Dat geeft een beetje lucht. Gelukkig heb ik eind mei vakantiegeld, dat kunnen we ook gebruiken om weer wat op orde te komen met de financiële zaken en wellicht ook een teruggave van de belastingdienst. Dus er gloort weer hoop aan de horizon (al heb ik voor de rest van deze week nog maar 10 euro te besteden).

gr Nejada

13.209. Re: reactie op Liesbeth

Even over die airmiles en over de winkels waar je die kunt krijgen zoals AH. Gisteren liep ik in AH, wat zelden gebeurt eigenlijk. Ik had een pak mix voor appeltaart nodig en wilde even kijken wat sommige andere produkten daar kosten zoals magere melk enzo. Produkten die ik anders in de lidl haal. Ik zag dat AH voor dezelfde prijs als de lidl magere melk verkocht, van het merk euroshopper. Ook koffie hebben ze van dat merk, zelfs nog goedkoper dan de koffie, in dezelfde hoeveelheid uiteraard, die ik bij de lidl haal. Ben gelukkig niet kieskeurig dat ik echt bepaalde merken moet hebben dus zeker het proberen waard. Zo krijg ik dus ook de airmiles en soms bonuskorting als ik bepaalde artikelen koop.

gr Nejada

13.210. Re: weer werken

Misschien nog wat bruikbare tips: je inschrijven bij een uitzendbureau, CWI (website werk.nl), je aanmelden als gastouder, post bezorgen, kranten bezorgen, vakantie bungalows poetsen op een bungalowpark. Wie weet zit er iets bij.

Via internet ben ik aan mijn bijbaantjes gekomen. En laat verder aan veel mensen weten dat je zoekend bent naar werk, wie weet levert dat wat op. Of zet zelf een advertentie in een streekkrant waarbij je jezelf aanbiedt als oppas, poetshulp ofzo.

gr Nejada

13.211. Mijn krantenwijk

Inge, de kranten rondbrengen moet wel vroeg maar niet midden in de nacht hoor. Hier moeten de kranten doordeweeks om 7 uur bij de abonnee's in de bus zitten en op zaterdag om half 8. Ikzelf begin echter heel vroeg, probeer ervoor te zorgen dat ik rond half 5 al op het depot ben om de kranten op te halen zodat ik een kwartiertje later kan starten bij de eerste voordeur van mijn wijk. Nu doe ik er iets langer dan een uur over omdat het nog donker is (heb geen hele goede ogen in het donker) maar ik merk nu al dat het sneller gaat dan een aantal weken geleden dus ik hoop binnenkort op 1 uur of nog iets korter te zitten.

Terwijl ik bezig ben met de krantenwijk is mijn partner nog thuis (nu sowieso ivm rugklachten), doordeweeks ben ik rond 6 uur weer terug in huis. Mocht het zo zijn dat mijn partner weer aan het werk kan en heel vroeg de deur uit gaat dan is onze zoon ( 9 jaar) even alleen thuis maar ik heb altijd mijn mobiel bij me). Tegen de tijd dat hij wakker wordt ben ik echter al terug thuis. Op schooldagen zorg ik ervoor dat hij op tijd startklaar is en ga ik om kwart voor 8 de deur uit om naar mijn andere baan te gaan. Kind is dan even alleen thuis (had tot voor kort voorschoolse opvang) maar daar heeft hij geen problemen mee. Als het tijd is om naar school te gaan hoeft hij alleen jas en schoenen aan te trekken en tas mee te pakken, de school is 5 minuten lopen hier vandaan. Om 12 uur ben ik terug thuis en kan hij thuis lunchen. Na de middag gaat hij dan weer terug naar school.

Dit gaat allemaal soepel omdat we maar 1 kind hebben dat ook nog behoorlijk zelfstandig is, even alleen thuis blijven is geen probleem hier. In de schoolvakanties gaat hij wel enkele ochtenden per week naar de vakantie opvang en zelf heb ik ook enkele weken vakantie per jaar.

gr Nejada

13.212. Scheiden tijdens de wsnp

Hallo allemaal, mijn man en ik zitten in het voortraject van de schuldensanering. Nu komt je relatie dan erg onder druk te staan. Tenminste bij ons wel, heb altijd gedacht dat we er wel doorheen zouden komen. Nu heeft mijn man sinds zaterdag de 29ste maart een verhouding met een andere vrouw en wil scheiden. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik wil hem helemaal niet kwijt en nu zitten wij, ik en mijn dochter, bij mijn zus in huis en weet niet hoe het nu verder moet: geen geld en geen liefde. Help!

Liesbeth

13.213. Lamgeslagen

We hebben al jaren financiele problemen,altijd op en tekort. We hebben 4 kids, allemaal met een voedselovergevoeligheid. Ik vind het helemaal niet erg om in te moeten leveren, maar soms heb ik zo'n lamgeslagen gevoel. Als je denkt dat het nu eindelijk eens de goede kant opgaat en dan weer een tegenvaller hebt. Zo verschrikkelijk moe ben ik ervan, de tranen zitten me de hele dag al hoog. En dan jezelf maar weer de moed inspreken: je hebt een dak boven je hoofd, een man die van je houdt, schatten van kinderen enz. Ik geloof dat vandaag de koek gewoon op is (wel heel erg letterlijk en figuurlijk).

Bertine

13.214. Een hart onder de riem

Lieve Nertine,

Wat vreselijk meid! Ik kan me niet indenken hoe je je moet voelen! Het lijkt me echt naar! Een pluim voor jou dat je toch probeert positief te blijven! En als dat soms niet lukt, laat die tranen maar even stromen! Als ik je ergens mee kan helpen, dan hoor ik het graag. Ik wil je eventueel mijn e-mail wel geven!

liefs Thea

13.215. Huishoudgeld bij schuldsanering

Hoi mijn naam is Sylvia, getrouwd en hebben 6 kinderen. Wij krijgen per week 90 euro om van te leven. Onze kinderbijslag wordt grotendeels ingehouden en ook de T.O.G uitkering (gehandicaptentoeslag) zelfs volledig ingehouden.

We hebben schulden maar die worden door de budgetbeheerder op papier gezet en haar taak is om alleen de vaste lasten te voldoen.

Zij zegt dat er niet voldoende binnenkomt en weigert ons ook inzage in de inkomsten en uitgaven ook zijn de vaste lasten al maanden niet door haar betaald.

Er komt voldoende binnen omdat zowel mijn man 40 uur werkt (1150 netto) en ik werk met twee banen waarvan 500 netto en 300 netto dus een ruim bedrag (vaste lasten p.m 1ooo euro er blijft dus ruim voldoende over voor leefgeld en schulden.

Wie weet of kinderbjslag in mag worden gehouden? En of leefgeld 90 euro voor 8 personen reeel is.

Sylvia

13.216. Voor Sylvia

Ik heb ooit horen zeggen dat ze kijken naar het aantal mensen en dan rekenen ze voor 1 persoon 20 euro en voor de overige 10 euro per persoon en dat is dan per week. Hoe het zit met de kinderbijslag weet ik niet. Misschien kun je nog een keer een gesprek aanvragen bij de budgetbeheerder en vragen of hij/zij het nog een keer uitlegd omdat het nog niet helemaal duidelijk is lijkt mij toch redelijk.

Verder wens is je veel sterkste in de moeilijke tijd en als alles te veel word mail weer naar grootgezin.nl. Geeft je misschien het gevoel dat je niet alleen staat Gedeelde smart is halve smart.

Geno

13.217. handige website

Hoi Sylvia,

Er is een speciale msm groep voor mensen in de (schuldsanering ), als je via www.schuldige naar links gaat zie je daar de link naar die site , en daar kan je al je vragen stellen over budgethouders en leefgeld enz enz.

Mvg lex

13.218. HHgeld schuldsanering

Hoi

Kinderbijslag wordt niet meegenomen in de WSNP. Ik werk zelf bij een kredietbank en weet dat deze buiten de WSNP wordt gehouden. Vreemd dat de budgetbeheerder geen inzage geeft in de uitgaven. Wij geven maandelijks overzichten aan onze clienten.

In ieder geval sterkte en succes.

Alice

13.219. Huishoudgeld en schuldsanering

Via de mailinglist voor groot-gezin-managers kwamen de volgende reacties binnen.
 • Alle inkomsten worden door de hulpverlening geincasseerd. (bij mij was dat dus ook de kinderbijslag) Dan gaan eerst de vaste lasten er af en wordt gekeken hoeveel je kunt afdragen als aflossing van de schuld. Daarna pas krijg je een weekbedrag om van te leven. Echt minimaal is dat; ik praat in mijn situatie over 8 jaar geleden en ik kreeg toen met 6 kids in huis 125 GULDEN. Je hebt wel recht op inzage, maar het zijn wel heel arrogante lui...
 • Alle inkomsten worden meegenomen dus je mag geen inkomsten behouden, ook de kinderbijslag niet in principe. Er is voor zover ik weet geen echt minimum leefbedrag en het wordt in ieder geval niet groter omdat je toevallig meer kinderen hebt. Het is in ieder geval maar zeer bescheiden wat er over blijft en je komt volledig onder curatele te staan.
 • De SP heeft in veel plaatsen een hulpdienst, kijk eens op de website van de SP in jouw woonplaats.

  Kijk ook eens op: www.schulden.nl/php/inhoud.php?naam=organisaties en op: http://www.stadsbankoostnederland.nl/data/cms-resources/File/Schuldregeling/GEDRAGSCODE%20SCHULDREGELING.pdf . Op www.nooitmeerrood.nl kan je veel tips en trucs vinden en daar kan je volgens mij ook dit soort vragen stellen.


13.220. Hoe doen jullie dat?

Hallo, wij hebben een gezin met 5 kinderen, buiten onze schuld om zijn wij in de sanering terecht gekomen, wij krijgen nu leefgeld en moeten van 75 euro in de week rond komen. Ik weet soms niet hoe ik het moet doen. Hiervan moet ik ook de kleding voor de kinderen kopen, het is echt knibbelen.

Wie heeft er voor mij tips hoe ik dit aan moet pakken, want mij lukt het niet. Ik hoop dat er mensen zijn die in het zelfde schuitje zitten en met mij ervaringen uit willen delen.

gr. Constance

13.221. Kennisbank Schuldhulpverlening

Kijk hier als je wilt zoeken in de Kennisbank Schuldhulpverlening.

13.222. Echt niet voor niks

Hallo, ik wil graag even kwijt dat men echt niet zomaar in de wsnp komt, dit is al vaker benadrukt maar bij ons heeft het heel lang geduurd voordat ik erin kwam. Ik was hoogzwanger van mijn derde zoontje toen we bij de kredietbank de aanvraag sculdsanering deden.

Ik zit nu 2 weken in de wsnp, het heeft dus 2 en een half jaar geduurd. Vanaf het begin van de aanvraag zijn we bij budgetbeer en leven we van 80 eurp per week, waar ook nog vanalles van afgaat. Ik heb aan een cursus rondkomen met minimum inkomen moeten deelnemen, en daar heb ik ook veel van opgestoken.

Eigenlijk duurt alles veel langer, bij mij heel lang maar sinds 2 weken is er eindelijk de rust. Ik zou niet anders willen, je schulden zijn er anders toch en nu heb ik nog een vooruitzicht.

Ook de mensen die moeten werken ondanks dat ze kinderen hebben met adhd of pdd-nos. Bij een goede kinder psychiater kun je de medische verklaring krijgen en daarmee maak je kans op een indicatie waarmee je een pgb kunt krijgen, hiermee kun je jezelf uitbetalen en dat zijn ook inkomsten. Zo kun je toch bij je kinderen zijn. Vraag wel even na bij de bewindvoerder hoe het precies zit.

Zelf zou ik er werkelijk alles voor over hebben om te kunnen werken, ik ben volledig afgekeurd en ontvang wajong.Ik vind dat heel erg, maar het is niet anders. Toch blijf ik positief, misschien ooit als het beter met me mag gaan , dan zal ik gaan werken.

Heel veel sterkte met alles, als iemand meer wilt weten dan kun je me altijd mailen

Groetjes Lunomi

13.223. Hoe het hoort te gaan

Hoi allemaal,

Mijn naam is Rebecca en wij zijn sinds 5 september 2008 uit de WSNP met schone lei!

Ik hoor en lees hier allemaal gruwelverhalen! Waarvan ik mij afvraag of dit wel volgens de wet zo mag.

Zal even in het kort uitleggen hoe het bij ons is gegaan.

Door een corrupte baas ben ik met terugwerkende kracht en zonder ontslagvergunning in de ziektewet ontslagen. Met als gevolg dat niemand een betalingsverplichting had en ik het geld maar bij mijn baas moest eisen.

Jullie snappen het al, ik raakte alles kwijt: huis, huwelijk (dat zat er al aan tekomen hoor maar dit was de druppel). Ik ben met mijn 2 kinderen toen in een huurwoning gegaan, zonder ook enige inkomen te hebben. Ja ik kreeg 60 euro in de week op basis van een schuldverklaring van de gemeente. Daar kon ik dus van eten.

In die tijd leerde ik mijn huidige partner kennen, die bij zijn ouders woonde vanwege problemen met een vorige huwelijk (schulden enzo).

Wij zijn toen gaan samenwonen. Kregen uiteindelijk door dat ik de wethouder had aangesproken een uitkering. Uiteraard veel te laat en ik heb niets met terugwerkende kracht gekregen.

Aangeklopt bij GKB die konden in eerste instantie niets voor ons doen. We hadden geen minimum inkomen... Na maanden gezeur van maatschappelijk werkers etc etc het inkomen op het minimum te hebben gebracht, zijn we het minnelijk traject ingegaan. Let wel dit heeft bijna 1,5 jr geduurd voor daar uitslag over was. Al die tijd hebben wij ons wel in de budgetering laten zetten, hierdoor was er iedere week geld om eten te kopen. Toen het minnelijk traject werd afgewezen zijn wij voor de WSNP gegaan. En toen pas kwam ons leven weer op de rit.

Ja het klopt je hebt voor 1 jr postblokkade, niet leuk maar wat heb je te verbergen?? (wij dus niets dus wat is het probleem)

En ja het klopt voor die rechter staan is best lullig, je krijgt vragen of je gefraudeerd hebt etc etc. Ik had het niet maar kreeg toch het gevoel dat ze vermoedden dat we criminelen waren (let wel was op dat moment hoog zwanger). Wij hadden gevraagd of wij de rechter iets mochten overhandigen waaruit hem duidelijk zou worden hoe dit alles ontstaan was. Let wel dit hebben wij buiten de gkb om gedaan die wisten hier dus niets van. In deze brief stonds dus in hoe onze afgelopen periode vergaan was. Inclusief de namen van de mensen die ons bijgestaan hadden.

En toen kwam de uitspraak. Wij waren toegelaten in de wsnp en kregen een bewindvoerder van de GKB toegewezen!

Wij hadden natuurlijk alle griezelverhalen gehoord over het moeten verkopen van spullen, dus had ik de spulletjes van mijn kinderen veiliggesteld. Dit is dus nergens voor nodig geweest. Want ze kijken alleen of jij iets van waarde in je huis hebt staan. Wij hadden 2 pc's staan maar die mochten gewoon blijven staan. Toen werd ons uitgelegd wat er van ons verwacht werd maar ook wat onze rechten zijn.

En nu komt het let goed op! Het is wettelijk bepaald dat de kinderbeslag niet tot inkomen gerekend mag worden, deze wordt dan ook niet in de vtlb berekening meegenomen. Iemand die beweert dat jij verplicht bent om je kinderbijslag in te leveren, moet je vragen of hij jou dat zwart op wit kan laten zien! Zorgtoeslagen, en kindertoeslagen zijn ook voor je zelf dit hoef je niet af te staan.

Teruggaves van de energieleverancier, zijn alleen voor de boedel als dit over de periode van voor de wsnp is. (let op! het bedrag wordt gedeeld door de aantal maanden en x de maanden gedaan waarop jij nog niet in de wsnp zat). Het jaar erop zijn de teruggaves voor jezelf. Waarom als je namelijk bij betalen moet, moet je dit doen van het geld wat je maandelijks overhoudt.

Iedereen die in de wsnp of in de budgetering zit heeft recht op kwijtscheldingen. Maak hier gebruik van. Je waterrekening zal voor de helft slinken.

Vakantiegeld (tot aan 750 euro) is voor jezelf. Alles wat daar overheen komt moet naar de boedelrekening.

Geen enkele schuldeiser mag nog gebruikmaken van beslaglegging op inkomen. Stonden deze er al, er wordt hier gewoon mee doorgegaan door de schuldeiser schakel je bewindvoerder in, en deze is verplicht om het geld terug te halen.

Heb je een minimum inkomen dan betaal je in de wsnp eigenlijk alleen maar de bewindvoerder, dat zit nu op plusminus 55 euro. Mensen die getrouwd en gezamenlijk het minimum hebben betalen iets van 60 euro geloof ik. Mensen die samenwonen maar geen fiscale partners zijn, betalen ieders dus 55 euro. Zorg dat je aangeeft graag in de budgettering te willen, dat wil zeggen dat de vaste lasten (huur gas/licht, water verzekeringen) door hun betaald worden. Nog een tip zit je in de budgetering: bij de gkb heb je recht op de collectieve zorgverzekering.

Dan over het werk: Je bent volgens de wettelijke regels van de wsnp verplicht om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk word afgelost en dat je daar dus ook alles aan doet. Dit betekend helaas pindakaas dat ondanks dat je kinderen hebt, je aan het werk zal moeten, full time.

Maar let op: wanneer de kosten de baten niet dekken hoeft dit dus niet.

Mijn eigen voorbeeld: Ik had 2 kids toen ik in de wsnp kwam en was van 1 zwanger. Na mijn zwangerschap een baarmoederverwijdering ondergaan, waardoor ik 1 jr uitstel kreeg van mijn werkverplichting.

Na dat jaar was ik dus verplicht om werk te zoeken, maar nu komt het! Beide oudste kids hebben adhd en nog aanverwante stoornissen die in het ass vallen. Waardoor structuur en voorspelbaarheid erg belangrijk zijn. Daarom was het in onze situatie ook absoluut niet geschikt dat mijn kinderen naar de opvang gingen. Bovendien dat wat ik zou kunnen werken en de kosten die ik had aan dagverblijf voor de jongste, maakte het dat ik niets extra zou kunnen aflossen op de boedelrekening. De rechter commissaris heeft toen besloten en wel om deze specifieke reden., dat het geen nut had voor mij om aan het werk te gaan. En daarom werd ik voor de rest van de loop tijd van de wsnp ontslagen van mijn werkverplichting.

Nog een kleine tip. De bewindvoerder moet de taken die opgelegd zijn door de rechtcommersaris uitvoeren. Mocht de bewindvoerder zorgen dat er extra schulden gemaakt worden doordat rekeningen door haar niet optijd betaald worden, of mocht de bewindvoerder niet duidelijk kunnen maken waar het geld blijft, en jij hebt bewijzen dat er meer geld op de boedelrekening had moeten staan, of jij hebt bewijzen dat de bewindvoerder de wettelijke regels niet na komt: Schrijf dan de rechtcommersaris aan.

En voor meer vragen mogen jullie me altijd mailen.

Becky

13.224. WSNP

Beste mensen, wij zijn net uit de wsnp gekomen. De boetes via de cjib worden tijdens de wsnp gewoon betaald. Er wordt namelijk gespaart in diverse "potjes" via budgetbeheer. Via het potje 'onvoorzien' kan deze betaald worden. De meeste mensen moeten hun auto inleveren. Dit om zo veel mogelijk geld te besparen om uit te betalen aan de schuldijzers.

Mijn ervaring van de wsnp: GEWELDIG! Het is afzien. Wij met 2 volwassenen en 2 kinderen hadden € 80.00 per week hhg en € 25.00 brandstof vergoeding. Dit haalden we meestal niet en moest er geld uit het hhg vandaan. Wat erg helpt is dat ondanks de lage inkomsten, er geen mensen meer bellen, schrijven of aan de deur staan. Dit mag namelijk niet meer. Er is wel iemand geweest aan de deur. Toen we zeiden dat we toegelaten waren in de wsnp was hij zo weer weg. Daarna de rust.... Het is heerlijk om geen gezeur meer te hebben aan je hoofd. Alleen dit is al een beloning.

Wat betreft failliet verklaren is een ander verhaal. Indien iemand in de wsnp falliet wordt verklaard betekent dit dat de wsnp stopt en dat de "schuld" opeisbaar is bij de schuldijzers, de rechtzaken beginnen weer, en je bent alles kwijt (huis auto inboedel enz enz.) M.a.w. je staat dan op straat. Laat het niet zover komen, doe wat ze vragen. Het is echt de moeite waard.

TIP: indien een bewindvoerder niet doet wat hij moet doen, ga dan naar de rechter-commissaris. Dit is de baas van de bewindvoerder en zal zeker luisteren.

veel succes michel

13.225. Re WSNP

Er moet wel geld over zijn om te sparen in een potje onvoorzien. Ik heb zelf ong 90 mensen in mijn bestand waarvan maar 25% geld overhoudt om te sparen. Ligt aan het VTLB (vrij te laten bedrag). Dit ligt bij iedereen anders gezien zijn inkomsten en uitgaven.

En wat het CJIB betreft, alvorens men de WSNP in 'wil' moeten deze boetes betaald worden. Als er nieuwe schulden ontstaan tijdens de WSNP is het over en uit.

Alice

13.226. RE op Thea 5.136 Je krijgt ze van god

Goh Thea ik vind persoonlijk jouw opmerking over kinderen en werken erg hard en zelfs erg gemeen. Ik ben een alleenstaande moeder, na de scheiding kwam ik alleen te staan met 2 kleine kinderen van 5 en de jongste 2 weken oud. Heb vervolgens eerst in de ziektewet gezeten door omstandigheden en be daarna in de bijstand terecht gekomen. Ik weet dus ook wat het is om met een klein inkomen is om rond te komen. Ik ben door de bijstand verplicht om weer te gaan werken, deed ik het niet dan werd ik gekort op de bijstand. Nu ben ik sinds dat mijn jongste 3 en een half was weer aan het werk. Ja, mijn jongens gaan naar de opvang, en ook ik vond het heel moeilijk om mijn opvoeding in die uren dat ik werk uit handen te geven. Het liefst bleef ik de hele dag bij hun thuis.

Gelukkig vinden mijn jongens het helemaal te gek op de opvang en komen ze niks te kort. Als ik ze eerder kom halen omdat ik vroeger klaar ben met werk, dan krijg ik de opmerking van ben je er nu al! Ze doen allerlei leuke dingen bij de opvang en tuurlijk vinden mijn jongens het ook veel leuker om de hele dag bij mama te zijn. Maar mijn jongens weten dat als mama niet werkt we niet rond kunnen komen en de rekening niet betaald worden met alle gevolgen vandien. Ik prijs mezelf heel gelukkig met mijn jongens die begrip hebben voor de situatie en zelfs graag naar de opvang gaan. Vooral in de vakantie omdat er dan tal van leuke dingen worden gedaan voor hun. Plus het feit dat ze heel erg sociaal worden naar andere toe. Mijn jongste heeft ADHD en ja dan is het allemaal nog lastiger. Gelukkig gaan ze er bij de opvang heel goed mee om.

Mijn jongens worden zeer zeker niet zoals jij dat verwoord gedumpt. Ik walg er van hoe jij daar over schrijft. Veel moeders willen ook de hele dag thuis zijn bij hun kinderen, maar door omstandigheden gaat dat niet. Ik werk zelf 32 uur per week en geniet des te meer van de tijd die ik met mijn jongens kan doorbrengen, ook al is dat weinig, maar des te meer speciaal.

Groetjes Monica

13.227. Samenwonen en schuldsanering

Hallo allemaal ik ben hier nieuw op de website en heb jullie verhalen gelezen en respect voor iedereen die het toch redden in de schulsanering.

Misschien dat iemand mij kan helpen en vertellen hoe dit in zijn werk gaat. Ik ben zelf een alleenstaande moeder en heb 2 jongens. Nu na 7 jaar heb ik een nieuwe vriend. Wij willen graag gaan samenwonen maar hij zit nu sinds een half jaar in de schulsanering. Onze vraag is dan ook: kunnen wij zonder al te veel problemen gaan samenwonen. Zoja, wat moeten wij dan regelen? Ik werk 32 uur per week en van mijn inkomen kan ik redelijk rondkomen. Heb natuurlijk ook mijn kortingen van de belastingdienst en de huursubsidie die daar een deel aan bijdragen.

Is het nu zo dat als wij gaan samenwonen dat mijn salaris ook door de bewindvoerder in beslag wordt genomen? Weet iemand ook hoe het dan zit met de huursubsidie, want als mijn vriend niet in de schulsanering zou zitten komen we er niet voor in aanmerking. Graag jullie raad.

Groetjes M

13.228. Re: schuldsanering en samenwonen

Hoi

Allereerst kan, let op KAN, dit een reden zijn om de bemiddeling te beeindigen.

Als je gaat samenwonen,verandert het VTLB. Afloscapaciteit wordt hoger natuurlijk. Recht op huurtoeslag wijzigt ook, wat van invloed is op het VTLB. Als er bij het samenwonen sprake is van een negatieve afloscapaciteit, moet er dan het wettelijk vastgesteld bedrag worden gespaard. Omdat de schuldeisers destijds akkoord gegaan zijn met een hoger bedrag, kunnen zij de bemiddeling beeindigen met alle gevolgen van dien.

Hoop dat je er wat aan hebt.

gr, Alicia

13.229. Schuldsanering en samenwonen

Alicia,

Bedankt voor je reactie. We hebben besloten om voorlopig nog niet te gaan samenwonen omdat de nadelen te groot zijn en we dan met een samengesteld gezin waarschijnlijk meer in de problemen komen dan dat we nu zijn.

Groetjes M

13.230. Schuldsanering

Hallo Alicia,

Kun jij me ook vertellen dan hoe het zit met overuren. Mijn vriend maakt best wel veel overuren. Wij hebben gelezen op een informatie site, dat je van het salaris van je overuren 50% zelf mag houden. De contactpersoon die mijn vriend heeft, zegt dat dit niet het geval is en dat het salaris allemaal ten goede komt aan de schuldeiders. Het zou ook niet zo zijn door het extra salaris dat mijn vriend eerder afgelost heeft, maar dat het salaris door overuren alleen maar wordt gezien als extra aflossing. Hoe zit dit nu precies.

Groetjes M

13.231. Schuldsanering en overuren

Hallo

Helaas, alles komt ten goede voor de schuldeisers. Je krijgt maandelijks een vrij te laten bedrag en alles wat daar boven komt, is voor de schuldeisers. Ook een deel van het vakantiegeld is voor de schuldeisers. Zelf krijg je ong 1/3 hiervan.

Vergeet dit niet aan je consulent te vragen want wij doen het betalen van vakantiegeld alleen op verzoek.

Alicia

13.232. Overuren

Hoi Alicia,

Ik wil je als eerst bedanken dat je steeds met raad en daad klaar staat. Toch heb ik nog wat onduidelijkheid over de uitbetaling van de overuren van mijn vriend. Zoals je hieronder kunt zien zegt het stukje op de website www.wsnp.rvr.org een ander verhaal hierover. Wat moet ik nu geloven.

In geval van overwerk mag u van de netto opbrengst daarvan in principe 50% behouden. Hierover dient wel overleg plaats te vinden met de bewindvoerder.

Dus moet hij nu gewoon weer contact opnemen hierover of niet.

Gr, M

13.233. Schuldsanering en overuren

Hallo

Een deel van je overuren mag jezelf houden. Wij hebben het ook meegemaakt in de WSNP. We moesten ervoor vechten, want de bewindvoerder wist het zelf niet!

Dus zoek informatie op bij bepaalde sites. En vecht voor je rechten! Je hebt niet alleen verplichtingen in de schuldsanering maar ook RECHTEN!

Alleen die zullen ze jou niet vertellen.

Dus je hebt recht op een gedeelte van je overuren. Anders kun je ze beter niet maken. Maar in bepaalde beroepen kom je er niet onderuit.

Groeten van Linda

13.234. Overuren

Hallo Linda en Alicia,

Wat blijkt, mijn vriend heeft dus blijkbaar geen recht op de 50% netto van zijn overuren. Hij zit volgens zijn consulent in een minnelijke schuldregeling. Hier zijn andere regels op van toepassing, te weten de NVVK gedragscode.

Groetjes M

13.235. Overuren/ schuldsanering

Oke nou dan maar niet teveel overuren maken of helemaal niet En misschien kan hij het in vrije tijd laten omzetten ?

Wij zaten in de WSNP en na een groot "gevecht" kregen wij de overuren wel, anders gingen we alsnog het schip in. En aangezien je geen nieuwe schulden mag maken, tsja dan is het 1 of het ander. Kan hij goed met zijn baas? Overleg dan hoe het anders opgelost kan worden. Weet niet wat voor werk hij uitvoert? Maar met een beetje creativiteit kun je gauw tot andere dingen komen.

Heel veel succes en hou mij op de hoogte alsjeblieft

Groeten van Linda

13.236. Overuren/schuldsanering

Hoi Linda,

Mijn vriend is vrachtwagenchauffeur vandaar veel overuren. Hij kan gelukkig goed met zijn baas overweg en deze is het er ook niet mee eens. Die wil nog een keer onderhandelen met de consulent. Lukt dat niet dan gaat hij andere dingen regelen met mijn vriend.

Groetjes M

13.237. Overuren /schuldsanering

Hallo

Mijn onderleggertje (Man) is ook vrachtwagenchauffeur en dan kom je idd niet onder overuren uit. Misschien mag het in vrije tijd omgezet worden? Weet wel dat je dan enorm veel vrije tijd krijgt.

En toch denk ik dat hij iets terug mag krijgen. Rijdt hij in binnenland of buitenland? Dan zit je met vergoedingen ivm eten en al dat soort dingen. En anders ga je echt nogmaals het schip in.

En volgens mij, dat mochten wij ook houden, die CAO vergoeding oid. "Moet" je even op het loonstrookje kijken.

Stuur anders even een berichtje naar mijn hotmail. Misschien is er nog een andere oplossing. En pas op: bewindvoerders weten niet alles. En dat geeft ook niks maar daarom mag je ze er wel attent op maken.

En jullie zitten in het minnelijk traject?

Groeten van

13.238. Re overuren

Beste M.

Dit is natuurlijk niet de bedoeling van een schuldsanering. Je vriend heeft schulden gemaakt en dient deze op te lossen. Daarvoor heeft hij zelf hulp gezocht en ook hiervoor getekend. Zodra de schuldeisers er achter komen dat je dit op een andere manier oplost, zijn de gevolgen echt niet te overzien.

Je vriend kan de bemiddeling worden uitgezet of uit de WSNP worden gezet. De komende jaren komt hij dan niet meer in aanmerking voor schuldhulpverlening. Via een bepaald systeem kan gekeken wat de inkomsten zijn van je vriend en daar hebben allerlei instanties inzicht over.

Denk er aub heel goed over na.

Alicia

13.239. Samenwonen kan dat in een faillissement?

Hallo

Ik had een vraag, Mijn partner en ik en 2 kids willen gaan samenwonen, Ik heb geen schulden, maar mijn partner is failliet verklaard. nu is mijn vraag kunnen we dan wel samenwonen en waar moeten we rekening mee houden.

Katja


13.240. Goedkoop dagje uit met de kinderen

Misschien een tip voor als je met de kinderen een dagje uit wil op marktplaats staan vaker bij tickets en kaartjes hoge korting die je dan over kunt nemen voor een klein bedrag misschien heeft iemand hier iets aan.

groetjes t

13.241. Re marktplaats

Op marktplaats kijken, loont echt. Onlangs 11 kaarten voor Duinrell gekocht voor 5 euro ps.

Alicia

13.242. Re marktplaats

Leuk dat je zo goedkoop kaartjes hebt kunnen kopen. Misschien nog een leuke tip: kijk ook eens op vakantieveiling.nl, hier kun je ook op kaartjes en vakantie bieden. Heb je soms heel goedkoop een vakantie. Succes!

groetjes t

13.243. Re marktplaats

Vakantieveiling hebben we ontdekt. Voor 280 euro gaan wij in juli een week lang het Pipodorp in Drenthe, alles er op en d'r aan.

Alicia

13.244. Voor Yvonne en Dominique

In het verleden hebben we via deze site gemaild over wsnp. We stonden alle 3 aan het begin en nu zijn we weer 2,5 jaar verder. Hoe gaat het bij jullie? We zijn er bijna, wij hebben het samen gered, we zijn niet gescheiden, verbitterd of ongelukkig geworden. We hebben het bijna gehaald en ondanks vele tegenslagen een geweldige tijd gehad met elkaar. We hebben geleefd, geleerd en genoten. En hoe is het jullie vergaan ?

Marisa

13.245. Iemand ideeén?

Reactie op Schuldsaneringstips op het internet

Door de scheiding moest ik ons huis verkopen onder de vraagprijs, waardoor er een schuld overblee. Doordat de scheiding 3 jaar duurde voordat er een uitspraak volgde, ben ik enorm in de schuld komen te zitten, zodanig dat ik het huurhuis ook niet meer kon opbrengen, aangezien ik niet in aanmerking kwam voor een schuldsanering of wsnp vanwege de uitblijvende scheiding.

Eenmaal de scheiding uitgesproken kon ik weer niet in aanmerking komen voor wsnp aangezien ik geen vaste woon- of verblijfplaats heb. Ondertussen heb ik me onder bewind laten stellen om van de deurwaarders af te zijn. Maar ben geen steek verder. Woningvereningen helpen niet aangezien ik mijn huurhuis heb moeten verlaten op last van de rechter.

Iemand nog ideeën om mijn leven weer op de rails te krijgen?

Petra

13.246. Zak- en kleedgeld

Reactie op Kledingbank

Hallo,

Ik heb een vraag. Ik woon in een instelling en krijg zak/kleed geld van 234 euro per maand, als alleenstaande moeder met twee kinderen. Echter heeft een schuldeiser beslag gelegd op mijn zak/kleed geld dat ik nog maar 180 euro per maand te besteden heb.

Mijn vraag is: mag dit zomaar?

Met vriendelijke groeten,

Linda

13.247. Reeds samenwonend en vriendin de WSNP in

Beste allemaal,

Op deze site lees ik heel veel verhalen van mensen die reeds in WSNP zitten of aanvragen hebben lopen van mensen die erin gaan.

Maar nu mijn verhaal:

Sinds 9 jaar woon ik in een huurhuis en heb ik 7 maanden geleden een pracht van een vrouw leren kennen. Zij is reeds gescheiden van haar ex man en helaas zijn er in dat huwelijk schulden ontstaan waar ze niet meer uit komen. Afgelopen zomer zijn we gaan samenwonen ( wetende dat ze de schuldsnering in gaat), maar wat kan er nu gaan gebeuren. Van de complete inboedel heb ik nog alle papieren.

Wordt mijn salaris mee genomen in haar traject, moet ik in-direct mee gaan betalen, wie kan me vertellen wat er kan gaan gebeuren of wat jullie ervaring ermee zijn.

Oke ik kan alle informatie aanvragen bij de gemeente maar daar word ik op het moment ook niet wijzer van.

Graag lees ik een reactie van jullie.

Groetjes M&M


13.248. Re M&M

Jouw salaris/uitkering wordt meegenomen evenals jouw zorg en huurtoeslag bij de berekening van het nieuwe leefgeld(indien van toepassing.) Ook komt de bewindvoerder bij jullie thuis om te kijken of er waardevolle spullen zijn. Ook een auto wordt niet gespaard.

Ik vind het benoemenswaardig dat je bent gaan samenwonen terwijl je vriendin in de WSNP zit. Maar als jullie de komende 3 jaar goed doorkomen, begin je met een schone lei.

Succes Alicia


13.249. Aan Marisa

Hallo marisa,

Wat leuk om een berichtje van je te lezen. Nou om eerlijk te zeggen zijn de 3 afgelopen jaren in de wsnp een moeilijke tijd geweest zowel voor mij als voor mijn kids. Ook omdat ik overal alleen voor heb gestaan,mijn man bemoeide zich nergens mee ook daardoor kwam ik uiteindelijk in de WSnp terecht.Mijn man bleek een vorm van autisme te hebben dat is eind mei 2009 na heel wat onderzoeken uiteindelijk komen vast te staan.Dit alles heeft een gigantische impact op mij en mijn kids.Ik hoop dat(wij troffen het ook niet echt met de bewindvoerster)wij eruit komen over een paar weken met een schone lei.Ook is er in dit laatste jaar een vorm van reuma bij mij geconstateerd. Maar we leven nog hoor haha,ik heb mijn best gedaan met alles vind ik zelf maar heb het wel ervaren als erg zwaar de achterliggende 3 jaar.

Meid..ik hoop weer wat van je terug te lezen hier of je mag mij ook een persoonlijk mailtje sturen..zou ik erg leuk vinden!!

heel veel liefs, Yvonne


13.250. mijn verhaal..

Hallo allemaal,
Mijn naam is Wendy ben 29 jaar oud en zou heel graag eens mijn verhaal willen vertellen.. ik moet het gewoon eens kwijt omdat het me allemaal zo hoog zit.. Zoals ik al schreef ik ben dus 29 jaar en woon nu sinds ruim anderhalf jaar samen met de allerliefste man.(34jaar) Ik heb hem leren kennen in de zomer van 2006
Helaas woonde hij aan de andere kant van Nederland samen met zijn zoon.. Ik woonde hier met mijn zoon.. We spraken in het weekend met elkaar af de ene keer ik daar en de andere keer hij bij mij.. Zo ging het een tijdje goed ..maar omdat hij een koopwoning met zijn ex had moest het huis de verkoop in..Volgens de makelaar zou het niet lang te koop staan aangezien het hier om een heel mooi grachtenpand ging.

Dan komt de volgende stap .. waar ga je een huis huren/kopen? blijft hij in het zuiden des land of heeft onze relatie kans van slagen en vertrekt hij deze kant op? (ik daarheen was geen optie aangezien ik nogal gek met mijn ouders ben en ze haast elke dag zie ) Onze liefde voor elkaar is en was heel sterk en ook onze kinderen konden het heel goed met elkaar vinden dus we namen de stap om te gaan samenwonen met in onze gedachtes de woorden van de makelaar dat het huis niet lang te koop zou staan.. (stom stom stom achteraf) Maar goed begin 2008 kwam hij dus hierheen samen met zijn zoon En toen begonnen de problemen...
Mijn vriend had/heeft nogal wat schulden met zijn ex (wat ik overigens wel wist maar dat het zoooo erg zou zijn dat wist ik dus niet) en helaas werd het huis ook maar niet verkocht en omdat ik maar parttime werkte konden we geen dubbele lasten dragen niet met zijn loon en ook niet met het mijne erbij (zijn ex vertikte het om maar een cent mee te betalen) Daardoor werd het huis geveild en tegen executiewaarde verkocht waardoor een behoorlijke schuld van bijna 50.000 euro uit voor is gekomen.

Ik had totaal GEEN schulden en had alles goed op rit maar doordat hij ondertussen ook een loonbeslag heeft en ik PER ONGELUK (ik slikte gewoon de pil) zwanger raakte en dus niet meer kon werken zijn er bij mij ook schulden ontstaan.. We hebben besloten om hulp te gaan zoeken bij de schuldsanering
Nou ik kan je vertellen dat ik daardoor onwijs veel stress heb gehad tijdens de zwangerschap we hebben verschijnende deurwaarders aan de deur gehad en een aantal beslagleggingen want de stadsbank doet vrijwel niks zolang je nog niet in fase 2 zit.. Een week voor mijn bevalling kwam er weer een deurwaarder aan de deur met de mededeling dat we over 2 weken ons huis werden uitgezet..?!? wat bleek er kwam niet voldoende binnen (loonbeslag) dus een aantal dingen werden niet betaald !! HALLO de huur is toch het meest belangrijker ??? Mijn vriend heeft een vrij goed inkomen maar door de loonbeslag komt er bij de stadsbank gewoon niet genoeg binnen..( zijn loon is ruim 2300 euro en er komt maar 1100 binnen door loonbeslag en onze uitgaven zijn 1400 euro, standaard komen we dus ruim 300euro tekort)

Doordat ik dus hoogzwanger was heeft die desbetreffende deurwaarder er werk van gemaakt zodat we NIET op straat zouden komen.. Dat is gelukt ! We hebben een lening van de gemeente gekregen om de achterstallige huur te betalen..(maar we mochten geen nieuwe schuld maken?!) Ik snap er werkelijk geen snars van hoe het allemaal zover heeft kunnen komen.. Overal moesten we zelf achteraan zelfs het weekgeld komt 9 van de 10 x niet.. We hebben nu ruim anderhalf jaar alleen maar ellende

Nou zeg ik niet dat het allemaal de schuld van de stadsbank is maar ik kan je wel vertellen dat we nu alleen nog maar meer ellende hebben.. Er is zoveel gebeurd wat naar mijn ogen niet kan (ik heb niet alles in dit verhaal verteld is gewoon teveel) maar goed wij zijn "maar" gewone burgers.. We zitten nu zo diep dat ik denk lager dan dit kan haast niet.. We hebben tot 1dec (dan komt het loon met loonbeslag! weer waar we 70 euro van mogen hebben) geen geld..
Ik heb hier 3 kinderen waaronder een baby van 4 maanden en een kind van 6 die nog heilig geloofd in sinterklaas..(en een puber van 14 )maar op het moment weet ik gewoon niet meer wat ik moet doen.. We hebben ons al aangemeld bij de stadsbank sinds mei 2008 en NOG zitten we niet in fase 2 maar de schulden worden zo wel steeds hoger..
Vorige week vrijdag was voor ons ons dieptepunt We hadden echt helemaal niks meer in huis, en moesten we ons melden bij de voedselbank.. Ben echt blij dat het bestaat hoor maar oo wat schaam ik mij zeg.. En dan te bedenken dat we dit nog zeker 3 jaar moeten volhouden.. Op het moment kan ik ook alleen maar huilen en zie ik het allemaal niet meer zitten.. Constant hou ik mij voor dat het altijd nog erger kan en dat ik gelukkig moet zijn dat ik 3 gezonde kinderen heb en dat ik een dak boven ons hoofd heb.. maar het houd een keer op..

Ik hoop echt dat we snel in fase 2 kunnen starten en dat we dan de WSNP in kunnen want ik ben bang dat ik de sress en de onzekerheid niet lang meer vol houd.


13.251. Gedeelde smart is halve smart

Hallo, wat een vervelende situatie zeg.
Ook nu moet je door en je vraag is :hoe?
Vraag hulp aan voor een voedselpakket (voedselbank).
Deel je zorgen met je familie en kennissen. "gedeelde smart is halve smart.
Echte vrienden zullen je helpen. Anderen vallen af. Dat blijken ineens geen Echte vrienden te zijn.
Klop eens bij je kerk aan en ben je geen lid van een kerk, vraag toch om hulp. Misschien kan je man wat extra werken of bv. je zoon de krant of folders rondbrengen. Elke euro is er EEN.

Heel veel sterkte hoor, Elizabeth


13.252. Ondersteuning

Hallo Wendy,
Ik kan je niet helpen met geld, maar misschien kan ik je wel tips geven of zo en een luisterend oor en een bakkie thee of koffie heb ik altijd, laat het maar weten.

groetjes


13.253. voedselbank

Hallo Wendy,

Ik kan me voorstellen dat je moeite hebt met een voedselbank, maar er zijn genoeg mensen die er niet voor in aanmerking komen en niet eens fatsoenlijk eten kunnen kopen.

Ik loop regelmatig langs bij de voedselbank en sta er vaak een praatje te maken met de vrijwilligers. Ik heb hetzelfde gezeten als hun en dan blijf je contact houden.

Maar als ik zie wat voor spullen er liggen, ik kan ze soms niet eens kopen. Maar ik ben blij dat er bedrijven/winkels zijn die er aan denken aan de mensen die echt moeten aankloppen voor de eerste levensbehoefte zoals eten


13.254. Groot gezin en wsnp

Reactie op Groot gezin en wsnp

Ook wij gaan de schuldsanering in vanwege een schuld waar wij niet meer uitkomen. Nu mijn raad: als je kinderen hebt, meld je aan bij stichtingleergeld.nl. Dit is een stichting waar wij heel veel aan hebben. Onze jongste kinderen mogen op zwemles, wat door hen betaald wordt. En de andere kinderen mogen op een sport, wat ook vergoed wordt door hen. En de kleding die ze nodig hebben wordt ook nog eens vergoed. Hebben de kinderen dingen nodig voor school: meld dit en ze gaan zien wat ze kunnen doen voor j. Zo hebben we ook een computer gekregen voor de kinderen, zodat ze hun schoolwerk kunnen doen. Echt heel super wat deze stichting doet. Dus meld je aan zodat je kinderen hele leuke dingen kunnen doen die je zelf niet kunt betalen, echt heel super.

Als er meer mensen zijn die weten van zulke stichtingen, meld dit dan op deze site, we hebben het nodig!

groetjes Claudia (moeder van 8 kinderen in de leeftijd van 3 t/m 18 jaar)

13.255. WSNP en voedselbank/kledingbank

Ik heb net zo'n beetje de meeste reacties gelezen. Wij zijn begin van het jaar naar de gemeente gestapt om hulp te vragen bij onze schulden. Wij betaalden wel iedere maand 500euro aan schulden af maar nog niets minder... Nu hebben we in januari eindelijk de afspraak bij de rechter voor de wsnp.

Zitten al sinds een paar maanden in het budgebeheer. Ik krijg nu de laatste paar dagen allemaal laatste aanmaningen thuis van stroom die in de tijd dat wij in de budgetbeheer al zaten niet betaald zijn net als tv enz. Ook is dat met de telefoonrekening. Stuur je de rekeningen door worden ze nog niet betaald. We kwamen erachter toen we een sms kregen dat alweer voor de 3x de telefoon word afgesloten (tijdens het budgetbeheer). Dat zijn iedere keer 25euro!!!

Wij krijgen dus ook geen kinderbijslag meer niets! Ik ben op het moment van ons 3 kindje zwanger. Ik laat het niet weghalen ookal zitten we in deze moeilijke situatie!! Kan iedereen denken wat ze willen, maar ik hou van kinderen en over 3 jaar kan ik ze meer bieden. Het is een nakomertje en ik heb helemaal geen spullen van babys meer.

Nu wilde ik me bij de voedselbank aanmelden en had ook al met iemand van daar gesproken. Wij moesten toch donderdagmiddag naar het hoofdkantoor komen van ca 25km verder, en dat iedere 3 maanden. Nu wij alleen fietsen hebben en verder geen vervoer is dat al moeilijk. We hadden dan wel iemand die zou donderdagsmorgens kunnen rijden. En van de 80euro per week kunnen we ook geen busticket kopen. We moesten alle 2 komen, dus kom je al gauw aan 20euro! Ik kan het echt niet missen in de week! Dus komen we niet in aanmerking voor de voedselbank. In plaats van dat iemand de intake regelt van de voedselbank bij ons een dorpje verder waar ook de uitdeelpunt is maken ze het heeeeeel erg moeilijk! Ze weten toch eigenlijk dat het mensen in de schuldsanering ed het geld niet kunnen missen... erg jammer!!!

Ook is er hier in de buurt ook geen kledingbank:-( dat was ook erg handig. Ik heb een dochtertje en voor haar krijgen we nooit van iemand anders kleren ofzo. Voor mijn zoontje wel af en toe. Nu met de komende baby wordt het ook nog even moeilijk. Ik schaam me voor mijn kinderen dat ik ze niet alles kan bieden wat ze willen. Geen snoepje of een dagje weg niets. Gelukkig zijn ze erg snel tevreden en met alles blij maar bij mij van binnen verscheurt het me.

Ook heb ik werk gevonden, voordat ik de brief kreeg van de rechter. Ik zou als gastouder kunnen beginnen maar het zijn ipv 36uur maar 13,5uur en in de vakanties 31uur per week. Ook doe ik nog 1x in de week overblijven. Dit was allemaal super te combineren met mijn eigen kinderen en onze baby! Mijn familie woont ver weg dus die zouden ook niet op kunnen passen.

Onze schulden komen door een erfenis van mijn man zijn moeder en omdat we 2x helemaal van nul af aan hebben moeten beginnen zonder dat het in onze hand lag:-(

Ik hoop echt dat de jaren snel voorbij vliegen en het ons toch "goed" vergaat.

groetjes Yvette

13.256. Reactie WSNP

Hallo, ik las het stukje over de wsnp, dat het bij jullie niet loopt. Ik wil jullie graag helpen. Ik zit ook in de wsnp maar wil jullie graag bijstaan. Ik hoor graag van u.

gr Esther

13.257. Voor Yvonne

Reactie op Aan Marisa

hoi Yvonne

ik lees net je reactie op de site. Leuk om wat van je te horen! Wij hebben nog 2 weekjes te gaan en dat is de rechter aan het woord. We hebben de eindstreep gehaald, maar wat was het af en toe zwaar. Als een van de kids jarig was en er was echt niets, met sinterklaas, kerst. Wat zal komen jaar een zonnig jaar worden! We hebben er natuurlijk ook van geleerd.

Heb je veel last van je reuma? En hoe hebben jouw kinderen het doorstaan, jouw echtgenoot lijkt op die van mij, struisvogelpolitiek heet dat geloof ik, als je maar hard doorloopt dan hoef je nergens bij stil te staan.

fijn om een berichtje van jou te lezen.
groetjes Marisa

13.258. Geen raad meer

Ik ben sinds 2003 gescheiden; we hadden een advocaat en we hadden eigen huis. We hadden alles beschreven in een convernant. Hij wou daar blijven wonen en dat is ook opgesteld, maar niet via een notaris. Achteraf dom van me, maar goed ik was nog heel jong.

Ik ben toen met mijn dochter verhuisd in 2003 tot er in 2008 een brief binnenkwam met dat ik een bedrag moest overmaken van 84000 euro want dat was de schuld van het huis en de daartoe opgetelde incassokosten en dergelijke. Ik heb er nog nooit iets in al die 5 en een half jaar gehoord. Ik ben nu zover dat ik het even niet meer zie, want ik stond er van te kijken. Ik heb advocaat genomen en hoorde weer een jaar niks van die deurwaarders. Tot afgelopen december, een dag of twee voor kerst kwamen ze weer. Ik heb het nu weer naar de advocaat gestuurd en ze wilden hebben dat ik dan maar 50 euro per maand ging afbetalen. En mijn ex-man krijgt dan helemaal niks. En die heeft jarenlang gevierd van geld wat binnenkwam en dergelijke. En nu, na zoveel jaar, kan ik ervoor opdraaien. Met een dochter die intussen al tien is, en een zoontje van 6.

Ik heb nog geen deurwaarder aan de deur gehad omdat ik normaal gesproken alles netjes betaal. Ik heb niet veel inkomen en ik leef altijd al zuinig.

Mijn exman zijn kinderalimentatie heb ik ook nog nooit ontvangen, wat hij dus al jarenlang heeft moeten betalen. En als je ze dan vraagt, dan zeggen ze gewoon: van een kale kip valt niet te plukken.

Nu is mijn vraag: al ik akkoord gaan met die 50 euro? Zal ik dat voor de rest van mijn leven moeten betalen? En ik heb een schuld en een hele beste tegelijkertijd. Maar mijn advocaat zegt dat ik met een schuld niet in de wspn kan komen klopt dat?

groetjes Karina

13.259. Ik bedoelde iets anders. Monica

Ik had het in mijn opmerking zeer zeker niet over situaties als de jouwe, maar wel over mensen die veel geld hebben, altijd maar meer willen en hun kinderen vergeten. Ik was heel fel toen en ik wil mijn excuses aanbieden als ik jou daarbij heb gekwetst!

In mijn werk zie ik helaas veel kinderen die 4 tot 5 dagen in de week in de opvang zitten en thuis 'logeren'. Een vriendin van mij zit in net zo'n situatie als jij en ik heb veel respect voor de manier waarop zij en jij dat doen. Ik had het echt niet over jou, dat had ik duidelijker moeten verwoorden.

groetjes Thea

13.260. Vragen over schuldsanering

Wij (mijn man, ik en onze twee zoons van 8 mnd en 5 jr) hebben donderdag ons eerste gesprek. Ben erg benieuwd. Wij hebben een schuld van 20.000 euro. En niet eens door ons toedoen. Maar dat is een lang verhaal waar de politie mee bezig is.

We hadden netjes betalingsregelingen met alles maar omdat mijn man zijn baan is kwijtgeraakt, en nu hij een uitkering heeft redden we het niet meer. Ik ben nu wel fulltime aan het werk gegaan om het allemaal een beetje te compenseren. Dit gaat redelijk goed maar we redden het niet.

Mijn vraag is eigenlijk: hoe zit dat straks als hij weer een baan heeft? Dan kan ik niet meer fulltime werken, wel 28 uur. Dan heb ik namelijk oppas. Anders moeten ze naar het kinderdagverblijf/gastouder en dan zijn we meer kwijt dan dat ik binnen haal. Deze optie hebben we namelijk zelf al bekeken voordat we een afspraak maakten. Kunnen ze me dan alsnog verplichten om fulltime te werken?

En ik had nog een vraagje. Hoe zit dat als je zoiets in gaat. En ze kunnen alles afbetalen met bijv 1.5 jr. moet je er dan toch die 3 jr in zitten?

liefs Sharon

13.261. Wie weet het antwoord

Ik ben reeds eerder in de schuldsanering geweest en er toen uitgezet (niet door mijn schuld). De bewindvoerder betaalde niets van mijn schulden die kwamen gewoon bij mij terecht en ik kon het steeds betalen maar dus niet aan de boedel. Toen heeft de rechter mij eruitgezet. Dit is 8 jaar geleden maar dus nog steeds schulden.

Nu heb ik vorig jaar geprobeerd er weer in te komen maar kan niet omdat je 10 jaar moet wachten, maar in de tussentijd epilepsie aanvallen gehad door alle spanningen. Nu heb ik via de specialist en de huisarts een medische verklaring gekregen, weet iemand of ik daar toevallig mee toegelaten kan worden ook als de 10 jaar niet om zijn?

Peter

13.262. Achterstand zorgverzekering

Reactie op Net zo lang blijven vragen tot ze accoord gaan

Hallo, ik lees regelmatig over achterstanden bij de zorgverzekering, dit haden wij ook, eerst kregen we een brief van de deurwaarder, daar hebben we een regeling mee getroffen, zolang deze loopt zijn we door de verzekering op de laagste verzekering gezet. Ze mogen je er niet uitgooien volgens mij, maar kunnen wel je aanvullende verzekeringen zoals de tandarts e.d. stopzetten wegens wanbetaling.

Mar

13.263. Voedsel

Reactie op Vers brood?

Ik heb een vraag: mag je de supermarkt vragen wat er over blijft dat je dat mag hebben?

groet Chantell

13.264. Re: voedsel

Hallo Chantell,

Je kan het vragen maar ze mogen het officieel niet geven. Wat over blijft is niet goed meer en moet daarom worden weggegooid.

Niet alleen i.v.m de warenwet maar ook uit zelfbescherming. Stel je krijgt iets en je word er ziek van...

vriendelijke groet, Ingeborg

13.265. Weekgeld.

Wat is het minimale wat je aan weekgeld mag ontvangen? Wij zijn een gezin Man, vrouw en 4 kinderen. Wij moeten het met 75 euro per week doen. Daarbij krijgen we maar de helft van de kinderbijslag. De rest is voor reisgeld, zodat ik mijn dochter kan blijven zien, die bij haar vader woont. Helaas is die belofte ook verbroken en is dat geld aan rekeningen besteed, onder andere aan het entreegeld van het bewindvoerderskantoor. Hierdoor heb ik mijn dochter nu al 7 weken niet gezien. Mag kinderbijslag ingehouden worden voor zoiets?

13.266. Handige site

Hallo allemaal

Sinds we ons in oktober gemeld hebben voor het Schuldhulpverlenings traject zijn er zoveel vragen en onzekerheden dat ik opzoek ben gegaan naar tips ervaringen en verhalen. Zo kwam ik dus op deze site en zijn er veel vragen al beantwoord.

We hebben ons aangemeld om geholpen te gaan worden altans we hopen dat. We hebben al een baten en lasten formulier ingevult en alles bij behorende stukken al ingeleverd.

Het 2de gesprek is er een plan gemaakt die we bij accoord dienen te tekenen. Maar of dit al het officiele moment is is ons echter niet bekend. Kan iemand me misschien vertellen of dit het gedeelte is dat ze de schuldeisers gaan aanschrijven en we overgaan naar de sanering of wat dit voor ons betekend.

De formulieren voor de kredietbank zijn al ingevuld bij het eerste gesprek, maar ze vertellen je heel weinig en zelf weet je vaak niet welke vragen je allemaal moet stellen.

In welk trajact zitten we nu eigenlijk, we hebben wel al een brief voor eventuele deurwaarders van het CLS waarin staat dat je hulp hebt gevraagt bij je schulden.

Bedankt vast en bedankt voor alle tips hier op de site.

Bibi

13.267. Kinderbijslag

Hallo, ik zit zelf nu al bijna 2 half jaar in wsnp.

Ik kan je veel vertelen hoe het werkt. 1 ding: ze mogen je kinderbijslag niet afpakken, dat is wetelijk zo, dat is om de kinderen van te kleden. Tenzij je het vrijwillig hebt gedaan, dan hang je.

gr Antoinette

13.268. BAC Arnhem

Vandaag weer een stapje verder gekomen in het traject. Ze gaan het voor ons in orde maken dat mijn man's loon in beslag wordt genomen zodat alle vaste lasten van zijn rekening worden betaald (vind dit wel zo prettig) en daarnaast gaan ze bemiddelen voor ons bij de schuldeisers. Hier is vandaag toestemmig voor gegeven.

Maar nu is het zo dat ik een onderneming heb gehad en deze ook gestopt heb nu. Maar volgens onze tussenpersoon moet ik eerst aangifte 2009 en 2010 hebben gedaan voor we verder kunnen. Vanaf 2006 zijn alle aangiftes gedaan, maar van 2010 kunnen we nog niet doen omdat het jaar nog niet is afgesloten en de jaaropgaves niet binnen zijn. Zou toch te zot zijn als we dan tot april/mei 2011 zouden moeten wachten voor dat allemaal rond is.

Weet iemand hoe dat zit. Mijn email davelaar@bibi-jane.nl voor tips en info hoe dit zit of andere tips zijn ook welkom

Bibi

13.269. Stabilisatiebeheer

Vandaag de papieren voor het stabilisatiebeheer getekend, vanaf snel worden al onze vaste noodzakelijke lasten betaald, huur, gas, licht, water, zorgverzekering. We hebben alleen nog huurachterstand omdat de verhuurder geen regeling wil treffen met ons, maar de huurschuld wordt niet hoger doordat we nu regelmatig betalen en dus vanaf volgende maand waarschijnlijk wordt het overgenomen door het BAC in Arnhem.

Fijn toch wel, stukje rust en zekerheid. De machtiging is getekend en gepost.

Bibi

13.270. BAC arnhem

De jaaropgaves zijn binnen (feb. 2011) en de aangiftes zijn gedaan door onze boekhouder (patrick heel erg bedankt) we zijn door gestuurd nu naar het BAC anrhem, dinsdag hebben we het eerste gesprek met onze nieuwe contact persoon.

Er zijn helaas wel een aantal fouten gemaakt door onze huidige CLS medewerker.... vergeten van schulden die al meerdere keren zijn doorgegeven. Stabilistatie beheer gewoon het rest geld overmaken op de oude rekening dus helaas door roodstand ook minder geld deze maand.

Gewoon papieren niet juist ingevuld of fouten in het verwerken van papieren. Dingen moet ik steeds meerdere malen doorsturen, maar goed dat ik alles in kaart heb want anders ging het mis.

Maar de overdracht is dus gedaan, vorige week dus weer een stapje. Hoorde laatst dat wij ook aan kunnen vragen om extra weekgeld bij verjaardagen binnen het gezin. Is iemand dit bekend, of zijn dat geruchten.

Vind het wel leuk om contact te hebben met lot genoten, dus mijn mail adres mag hier verwerkt worden.


13.271. Naderend (mega)probleem

Hallo,

Ik heb met verbijstering een heleboel van jullie ervaringen gelezen en de schrik slaat mij toch wel om het hart. Onze situatie begint echt steeds meer uitzichtloos te lijken en ik word gekweld door de onzekerheid. Je weet gewoon niet waar je moet beginnen. Ik ben zelfstandig ondernemer en de zaken draaien alles behalve goed, vanuit het verleden heb ik met heel veel dingen in privé mee moeten tekenen (wist toen niet beter) en als straks de heleboel op de fles gaat is het zoals ik nu kan zien echt voorbij. Als dit gebeurt en de bank maakt aanspraak op dat saldo dan kan ik, samen met de andere schuldeisers rekenen op een schuld van misschien wel 250.000 euro. Ik ben ten einde raad want ik zie dan echt geen toekomst meer.
Wij wonen sinds twee jaar samen en hebben twee kleine kinderen 1 en 4 jaar oud, derde is onderweg. Mijn vriendin werkt parttime en heeft geen banden met de zaak. Maar hoe nu verder? Ik heb uit mijn huwelijk nog een koophuis wat met verlies zal moeten worden verkocht dankzij de huizencrisis. We zijn nu op zoek naar een huurhuis, uiteraard moet je dan vrije sector huren ivm huidig inkomen en niet voldoende inschrijving om ook maar een sociale woning te kunnen gaan bezichtigen. Ik heb zo veel vragen, echt ongelooflijk, bijv: als wij vrije sector huren kan je dan alsnog uit je huurhuis worden gezet? We moeten toch ergens wonen? En voor wat betreft de schulden; breng ik mijn vriendin in de problemen of wordt de schuldsanering alleen op mij van kracht, indien ik de schuldsanering in mag uiteraard. Is er iemand die eerder zoiets heeft meegemaakt? Ik hoor heel graag van iemand zodat de rust in mijn hoofd iets kan terugkeren, ik loop al een jaar op eieren en kan bijna niet genieten van bijv het opgroeien van mijn kinderen.

Groeten, Maurice


13.272. Maurice, Naderend (mega)probleem....


Maurice, ook ik had een onderneming, wij hebben ons gemeld bij de gemeente waar we wonen. Ik moest direct stoppen met de onderneming en mijn jaarcijfers laten opmaken.
Alle schulden zijn meegenomen in het minnerlijktraject waar we nu een week inzitten. Qua huren woning weet ik niet, wij huren van een cooperatie. We kunnen gewoon blijven wonen. Je vriendin en kinderen zullen zeker wel meegetrokken worden. Ik neem aan dat je een eenmanszaak hebt, en iedereen in het gezin wordt meegeteld in de schulden.
Bibi


13.273. Toename schuldhulpverlening


In 2010 zijn ruim een kwart meer schuldsaneringen uitgesproken dan in 2009. Vooral in het laatste kwartaal nam de instroom in de wettelijke schuldsanering (Wsnp) duidelijk toe. Lees verder bij: Schuldsaneringen.

13.274. WSNP en studeren

Hallo,

Ik ben bezig met de aanvraag voor WSNP. Nou deed ik eerst een opleiding voor verzorgende IG, maar heb die op pauze moeten zetten vanwege een zwangerschap. Die zou ik nu graag verder af maken, maar heeft iemand enig idee of dat kan met de WSNP? Ik zou dan namelijk niet fulltime kunnen gaan werken.

Groetjes T.

13.275. Sanering

Sinds kort ben ik begonnen met aanvraag van sanering. Mijn man heeft diverse loonbeslag gekregen waar door hij per maand nu maar 800 euro van zijn loon krijgt wat normaal 1600 is. We wonen in een koophuis, deze hypotheek is 630 per maand. Helaas kan ik dat niet missen van de 800, we moeten namelijk ook nog eten, gezin met 2 zonen, auto benzine om op t werk te komen en energiekosten. Dus de hypotheek heb ik al de laatste 3 maanden niet betaald.

Nu bij notaris een volmacht getekend om het huis te laten verkopen via de bank. 4 augustus heb ik een afspraak bij de krediet bank ivm met de sanering. Ondertussen loopt het loonbeslag door terwijl ik nog niet in de sanering zit. Ik zie dadelijk aankomen dat alle schulden door loonbeslag zijn afgelost op de hypotheekschuld na. Dus resterende hypotheekschuld.

Nu heb ik 2 vragen:

vraag 1: ik sta bij de woningbouw al ingeschreven voor een huurhuis. Nu ben ik bang dat dadelijk mijn huis verkocht wordt voordat ik een nieuwe woning heb. Sta ik dan met 2 kinderen (en man natuurlijk) op straat?

vraag 2: mijn oudste zoon (18) heeft inkomsten, ca 800 pmnd. Kunnen ze hem in de sanering meetellen? Hij heeft zelf vaste lasten 500 pmnd. auto, benzine, ziektekosten ed. Ik zou niet willen dat zij mijn zoon verplichten om ons te onderhouden. Als dat mocht gebeuren dan wil mijn zoon het huis verlaat (en terecht).

Iemand info is welkom.

Paula

13.276. Re: sanering

Voor wat betreft je zoon van 18, hij moet wel kostgeld betalen. Dit is een vast bedrag per maand. Sowieso zou ik maar eens nagaan of de beslagvrije voet correct is berekend.

Als mijn clienten een kind heeft van 18 jaar of ouder die thuiswonend is, moeten ze meebetalen anders kan er geen afloscapaciteit worden vastgesteld.

Alicia

13.277. Hoe kan ik helpen

Hoi,

Ik zag een tijd geleden een interview met een vrouw die doordat ze in de schuldsanering zat, haar 2 dochters helemaal niks extra's kon geven met sinterklaas, zelfs geen cadeau met 5 dec. Mijn hart krimpt daarvan ineen en ik ben vanavond op internet op zoek gegaan naar mogelijkheden waar ik ons speelgoed wat teveel is (maar verder wel goed) of kleding die te klein is geworden af kan leveren zodat anderen daarmee hopelijk geholpen worden.

Ik kan alleen niet echt iets vinden wat ik zoek. Mijn vraag is dan ook; Waar kan ik het beste met deze spullen naartoe zodat het zeker bij mensen terecht komt die het zo hard nodig hebben? Is het het beste om spullen bij Kringloopwinkels af te geven of in de Humanitas bakken in te leveren??

Of zijn er juist betere ideeen om anderen te helpen?

Ik hoor het heel graag.

Groetjes
Ingrid

13.278. Reactie op hoe kan ik helpen

Goedemorgen,

misschien zijn er bij jou in de buurt kledingbanken? En anders vraag het eens bij de kerk die weten meestal ook wel wie er hard hulp nodig heeft.

Marisa

13.279. Re: hoe kan ik helpen

Bij ons in de regio( Rotterdam)kan je spullen zoals speelgoed,kleding en voedsel afgeven bij een verzamelpunt van de voedselbank. Daar zorgen ze dat het bij die mensen komt die de spullen het hardst kunnen gebruiken. Ze zijn daar erg blij met 2e hands speelgoed e.d. om zo de kinderen ook een sinterklaaskadootje te kunnen geven.

Ik hoop dat je hier wat mee kan.

Hendrika

13.280. WSNP

Vandaag is de rechtzitting geweest, we zijn toegelaten in het WSNP. Alles is nieuw en tips zijn welkom

Mijn mail adres mag bij het bericht om in contact te komen met lotgenoten. Bedankt voor alle voorgaande tips erg handig

Bibi

13.281. Schoolreisjes

Ik las hier dat er mensen zijn die hun kinderen niet tekort willen doen en dan toch de schoolreis maar betalen, terwijl ze er geen geld voor hebben.

Wijzelf zitten niet in de schulden maar hebben per week max 70 euro te besteden met zijn 4tjes. Afgelopen jaar werd op de school van mijn oudste het bedrag verhoogd voor de schoolreis naar 35 euro per kind. Ik was het hier niet mee eens, en heb zoonlief uitgelegd dat als we een klein beetje erbij sparen, wij als gezin met zijn 4ren wat leuks ervan konden doen. Op het schoolplein begon onder de moeders een discussie, het was toch zielig als ik mijn kind niet mee liet gaan op schoolreis?

Ik gaf als reactie dat ik dat niet zielig vond, maar dat ik het juist zielig vond als ik tegenover mijn kind maar deed alsof wij dat allemaal maar zo kunnen betalen, terwijl dat niet zo is! Ik wil niet liegen tegen mijn kinderen, en ik schaam me er tegenover hen niet voor dat niet alles zomaar kan bij ons.

Uiteindelijk ben ik naar de schooldirecteur gegaan en heb uitgelegd waarom ik niet wilde dat mijn zoon mee zou gaan op schoolreis. Heb letterlijk verteld wat wij te besteden hebben per week en dat 35 euro gewoon voor ons niet haalbaar is. De schooldirecteur was blij dat ik kwam, en snapte dat het best een behoorlijk bedrag was. Hij vertelde mij dat er "potjes" op school zijn voor kinderen waarvan de ouders het niet breed hebben, en dat hoe dan ook mijn zoon gewoon mee mocht op schoolreis, en dat de kosten daarvan dan uit dat "potje" betaald zouden worden.

Mijn zoon heeft dus alsnog een uitje gehad met school, ik ben eerlijk geweest tegenover hem, en tegenover de school.

Dus ik zou zeggen, heb je weekgeld, eigenlijk geen geld om de schoolreisjes van de kids te betalen, schroom je niet en ga hierover in gesprek met de directeur.. !

Ook qua voedsel, doen wij het tegenwoordig zo: bij ons kun je een moestuin huren voor 16,50 per jaar voor 100 4kante meter grond. Hierop verbouwen wij aardappelen, allerlei soorten groenten, en hebben fruitbomen en fruit struiken staan. aardbeien, je koopt een paar plantjes en die krijgen het eerste jaar al ontzettend veel nieuwe stekken die je weer uit kan planten! Wij hoeven zomers nooit fruit te kopen, ik maak zelf jam, en wek veel dingen in. vries veel in. De aardappels zijn er zoveel dat wij er vanaf oogsttijd, tot zeker maart het jaar erop mee kunnen doen!. Ook gaan wij veel wandelen, en zoeken dan naar bramen en vlierbessen, van de vlierbessen maak ik siroop, kilo's hebben we afgelopen zomer geplukt, en heb nu 2 kratten vol met flessen siroop in de schuur staan. het is nog gezond ook en goed voor verkoudheid en griep! De bramen maak ik weer jam van.

De kinderen vinden het leuk om mee te helpen, en vinden onze eigen groenten en fruit en aardappelen en de dingen die we dus maken veel lekkerder dan vanuit de winkel!

Wendy

13.282. Ouders in Schuldsanering

Beste allen,

Het verhaal van ouders is net zo schrijnend als dat van jullie.. En echt je moet zeer zeker sterk in je schoenen staan wil je volhouden. Ik denk dat mijn ouders al een jaar of 7 in de financiele misere zitten. Het begon met een telefoontje van de buren van mijn ouders, zij belden naar mij om te vertellen dat de stroom was afgesloten bij ze. Ik vond het raar, maar goed toch even gebeld. Ja er bleek een achterstand te zijn. Nuja goed hoeveel, dan betaal ik het wel. Het bleek (maar) om 2000 euro te gaan. Het was even slikken maar toch het geld betaald, niet wetenende dat dit het topje van de ijsberg was.

Want met die 2000 euro gingen ze het niet redden. De 'schuld' was weliswaar betaald maar ze hebben toch nog 3 maanden zonder stroom gezeten! je gelooft het of niet, in de winter notabene. Ik begreep er niks van. Van ellende mochten ze overdag bij een buurman verblijven. Enfin, na veel heenenweer gebel, bewindervoerders etc aan de lijn, ging het om een totale schuld van 30.000 euro kon zelfs meer zijn.... Ik wist niet wat ik hoorde. Blijkens dat mijn pa leningen had afgesloten om er van te leven. Niet dat mijn ouders riant leefden, er was geen dure auto, geen vakanties geen computers, geen dure kleding maar puur om ja goed te leven.

Mijn pa is plotseling ontslagen en ja kon nog maar de helft spenderen dan normaal. Dus hier en daar maar wat leningen afsluiten. Naast het feit dat ik mega boos ben over het feit dat ze dat hebben gedaan, dat ze maar de helft hebben opgebiecht, want ik moest het allemaal van de bewindvoerder horen, ben ik ook vreselijk boos op die stomme instanties die dan maar klakkeloos zo'n leningen geven. Wellicht dat de regels nu stenger zijn.

Eerst kwamen ze in een soort van financieel vangnet (via de gemeente)... lukte niet, want mijn pa hield zich niet aan de regels. Toen kwamen ze in aanmerking voor de schuldsanering, en ipv dat ze dat nou hadden aangenomen heeft mijn pa het afgewezen. Hoe dom kan je zijn.. We konden praten als brugman maar hij wilde daar niet aan. Waarom ik weet het niet. Hij werkte zwart bij, maar ja daar zijn ze ook achgtergekomen.

Nu werd hij vorig jaar gedwongen om in de sanering te gaan want het ging niet meer. Door alle omstandigheden zijn ze verhuisd naar een 55+ woning, mijn moeder heeft in tussentijd een scheiding aangevraagd (omdat veel buiten haar om is gegaan) maar ook zij gaat het niet redden in haar eentje... waren in gemeenschap van goederen getrouwd, dan weet je wel. Ze wonen nog steeds bij elkaar maar het is wachten is op een andere woning. Ze hebben zich erbij neergelegd, maar is sneu om je ouders zo te zien. Status om dit moment is dat ze rond moeten komen van 40 euro! Nou dat lukt gewoon niet. Ze doen het wel, maar het is afzien. Voor de feestdagen heb ik voor hun een kerstboom betaald, heb ik mijn kerstpakket afgestaan, 80 euro aan boodschappen uitgegeven.

Nu heb ik ze geadviseerd om zich aan te melden voor voedselpakket. En dan baal ik weer dat ze zelf er niet achter aan gaan.?? Mijn zus en ik geven af toe een boodschapppen mand. Het is zo dubbel, de ene kant vind ik dat ze nu maar op de blaren moeten gaan zitten voor de stomme fouten die ze hebben begaan en van de andere kant, het blijven toch mijn ouders. Dus ik blijf ze maar helpen en steunen.

Doordat ik wilde weten of ze in aanmerking komen voor een voedselpakket kwam ik deze site tegen. Jullie verhalen zijn zo herkenbaar. Hoewel ze maar met zijn tweeen zijn is 40 euro niks meer. Er is geen aldi of lidl in de buurt. Een auto hebben ze niuet, dus alles verplicht op de fiets, mijn vader met een versleten ruggewervel mijn moeder met een manke been tgv een tia 10 jaar geleden. Ze hebben net als sommige van jullie nog een lange weg te gaan. En wij proberen zoveel mogelijk bij te springen. In het geval van mijn ouders vind ik ook dat ze hiervan moeten leren. Als ze iets verder hadden nagedacht had het nooit zover hoeven te komen. De tips zal ik uitprinten voor ze.

Hoe dan ook ik wens jullie allen heel veel sterkte, wijsheid en doorzettingsvermogen toe... ik zeg altijd maar zo... hoop doet leven en de zon blijft altijd schijnen aan de horizon.

13.283. WSNP en Budgetbeheer

Beste allen,

Na het lezen van jullie reacties wil ik ook even verslag doen van mijn situatie. Ik zit al ruim 6 jaar in budget beheer en ben recentelijk uit het WSNP gezet. Ik heb een koopwoning en word nu bedreigd met uitzetting.

In deze 6 jaar tijd blijkt dat mijn budgetbeheer weing tot niets hebben gedaan om zaken af te betalen en zelf komt het regelmatig voor dat mijn leefgeld a 40 euro per week werd gekort of helemaal niks werd betaald! Overigens krijg ik (als ik het krijg) 40 euro per week, week in week uit, maand in maand uit, jaar in jaar uit. Het word dus niet aangepast terwijl alles wel duurder wordt, terwijl de bijdrage die je iedere maand moet betalen wel netjes ieder jaar word verhoogd.

Zelf ben ik constant bezig om brandjes te blussen en overal achteraan te hollen omdat mijn budgetbeheer zelf geen poot uitsteekt.

Als je denkt dat je hulp krijgt omdat je in het budgetbeheer zit of zelfs in het WSNP dan kom je flink bedrogen uit. Ook deurwaarders en incassobureaus blijven gewoon komen.

De WSNP is beeindigd omdat mijn bewindvoerster de boel heeft lopen belazeren, ik spreek danook niet over een bewindvoerster maar over "madam list en bedrog"! Ze heeft de feiten omtrend mijn ontslag zo verdraait zodat de schijn is onstaan dat ik zelf onslag heb genomen. Dit is dus niet waar. Maar hierdoor ben ik wel uit het WSNP gezet.

V.w.b mijn hypotheek lees ik dat deze in sommige gevallen werd meegenomen in de WSNP, in mijn geval werd deze NIET meegenomen in de WSNP.

Ik heb nu een hele hoop stress om ervoor te zorgen dat ik niet op straat kom te staan. Als ik hiermee klaar ben zal ik deze "madam list en bedrog" aanpakken.

Kijk dus heel goed uit met wie je in zee gaat!!!!!!

Verder wens ik jullie allen veel wijsheid, sterkte en vooral vaak tot tien tellen toe! Aangezien ik heel goed weet dat je regelmatig wel eens heel erg boos en gestressed kan worden.

Mario

13.284. Met voeten getreden

Schendingen van de beslagvrije voet door gerechtsdeurwaarders, lees het verslag van de ombudsman.

13.285. Gratis af te halen

Gratis af te halen. Kijk op www.gratisaftehalen.nl of op www.gratisafhalenonline.nl.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Schuldsanering

 1. Schuldsaneringstips op het internet
 2. Tips voor schuldsanering
 3. 3 jaar fustraties maar nu wel een schone lei
 4. Wat te doen?
 5. Samenwonen maar een grotere schuld?
 6. Failliet in wsnp
 7. Bemoedigend
 8. Verlenging WSNP
 9. Huishoudgeld bij schuldsanering
 10. Weekgeld / huishoudgeld
 11. Schuldsanering en huishoudgeld
 12. Koophuis dus ook geen schuldhulpverlening!
 13. Met koophuis wel in de schuldhulp
 14. Verbijstering
 15. Schuldsanering en huishoudgeld
 16. Schuldhulpverlening en huishoudgeld
 17. Tips!
 18. Schuldsanering en huishoudgeld
 19. Reactie op 3.27 van Bea
 20. Onze weeklijst maaltijden
 21. WSNP en uit budgettering gaan?
 22. Stoppen en WSNP aanvragen
 23. WSNP
 24. WSNP reaktie
 25. Reaktie Susan en Angelique
 26. Problemen betalen van ziekenfonds
 27. Vanaf welk bedrag WSNP?
 28. Raad en hulp gevraagd
 29. Re Dominique
 30. WSPN voor Manuela
 31. Raad en hulp gevraagd
 32. Hoe gaat een beslaglegging?
 33. Depressive gedachten
 34. Durf er niet over te praten
 35. Nog geen negatieve reacties
 36. Kom haast de deutr niet meer uit
 37. Net zo lang blijven vragen tot ze accoord gaan
 38. Een enorme steun
 39. Voel me verplicht mee te doen
 40. Aanmelden bij Maatschappelijk Werk
 41. Voedselbank
 42. Voor Yvonne
 43. Nogmaals voor Yvonne
 44. Reaktie op Liesbeth
 45. Hart onder de riem
 46. Tips voor Yvonne en iedereen die het gebruiken kan
 47. Alweer op
 48. Heb 6 kids gehad
 49. Reaktie voor Sammy en Angelique
 50. Re Angelique
 51. Reaktie Yvonne en Angelique
 52. Reaktie voor Yvonne
 53. Verplicht fulltime werken bij WSNP voor partner
 54. Re Yvonne
 55. re voor Angelique
 56. Goedkoop verjaardagsfeestje
 57. Tip: spoorzoekertje
 58. Extra geld voor schuldhulpverlening
 59. Ik hoop het
 60. Hulp of advies gevraagd.
 61. Vraag over beslaglegging op spullen
 62. Reactie beslaglegging spullen
 63. Procedure WSNP
 64. Deurwaarder: een vernedering
 65. Beslaglegging spullen minderjarigen en meerderjarigen
 66. Beslaglegging spullen minderjarige
 67. Budget kinderfeestje
 68. Schuldsanering
 69. Beslaglegging: angst, woede en schaamte
 70. Begin schuldtraject
 71. Veel sterkte
 72. Dank je
 73. Bang dat oudsten er iets van mee krijgen
 74. Ook SSVL aangevraagd
 75. Vraag over wsnp
 76. Persé een eigen zaak
 77. Bijverdienen
 78. Duur aanvraag wsnp
 79. Vraag over kinderbijslag in de wsnp
 80. Bijverdienen
 81. Kinderbijslag in de Wsnp
 82. Houden van kinderbijslag
 83. Met verkeerde mensen in zee
 84. Zogenaamde schuldhulpverlening
 85. Kinderbijslag in Wsnp
 86. Opmerking en tip
 87. Armoe
 88. Het beste
 89. Lees waarom mensen klagen!
 90. 25 euro 2 personen incl. alles!
 91. Hoe leef je van 3,50 per dag?
 92. Gewoon intuitie
 93. Je doet het echt zelf
 94. In de waarde laten
 95. Hier had ik al op gerekend
 96. Respect
 97. Het beste ervan proberen te maken
 98. Hoe regelen jullie kinderopvang?
 99. Geniet er van
 100. Vers brood?
 101. Verbod afsluiten elektriciteit en gas in winter
 102. Sollicitatieglicht in de Wsnp
 103. Sollicitatieplicht WSNP voor Yvonne
 104. WSNP voor Yvonne
 105. Verplicht werken
 106. Moet werken
 107. Voor Yvonne: kun je niks regelen?
 108. Het zal wel moeten
 109. Verplicht werken
 110. Verplicht werken
 111. Tip voor Yvonne WSNP
 112. Dominique bedankt!
 113. wsnp voor Joyce
 114. wnsp aan Dominique
 115. Niet in staat om te werken, wat te doen
 116. WSNP voor Yvonne
 117. Schulden eigen schuld
 118. Schulden eigen schuld?
 119. Kun je dat ook begrijpen?
 120. Uitleggen
 121. wsnp (Aan Dominique)
 122. Voor Ellen: hoop op goede tips
 123. Reaktie op Yvonne WSNP
 124. Hoe doe jij dat, Angelique
 125. Kledingbank gratis
 126. Wat te doen met verplicht werken?
 127. Leven en genieten met een klein budget
 128. Verplicht werken WSNP.
 129. Verplicht werken
 130. Werken in wnsp
 131. Schoolreisjes en schoolkosten
 132. Re: Verplicht werken
 133. Jeetje
 134. Aan Ellen
 135. Wat een lef!
 136. Je krijgt ze van God
 137. Anno tegenwoordig?
 138. Spullen/speelgoed gratis
 139. Overtollig speelgoed weggeven?
 140. Overtollig speelgoed weggeven? Ja zeker doen!
 141. Gratis op te halen.
 142. Hoe krijgt u een schuldhulp
 143. 3 kids
 144. Betalingsregeling Nuon
 145. Hulp bij: hoe ga ik met geld om
 146. Hulp bij omgaan met geld
 147. Goedkope luiers
 148. Koopwoning
 149. Kinderen en rijkdom
 150. Re Romy
 151. Groot gezin en wsnp
 152. Groot gezin & wsnp
 153. Erfenis
 154. Reactie op: erfenis
 155. Wat staat ons te wachten?
 156. Tandpasta
 157. Aanvulling
 158. Schuldsanering Daniëlle
 159. Reactie: schuldsarnering Danielle
 160. Daniëlle schuldsanering
 161. Wie weet raad?
 162. voor sandra
 163. Verplicht werken
 164. Reactie op verplicht werken.
 165. Hoge huur
 166. Reactie Margot
 167. wsnp
 168. Schuldsanering - reactie op Monique
 169. Kledingbank
 170. Niet in WSNP
 171. Vakantietips gevraagd
 172. Afgewezen bij wnsp
 173. Vakantietips gevraagd
 174. Ik herken dit!
 175. Reactie Monique & vakantie
 176. Zwembad of picknicken
 177. Geen bezoek gelukkig
 178. Huisvrouw
 179. Een dagje zwembad
 180. Geweldige dag!
 181. Nettorama
 182. De moederfiets bij kruidvat actie!
 183. Nettorama
 184. Wat ik meeneem naar het zwembad
 185. WSNP is niet een kadootje
 186. Reactie op: wsnp is niet een kadootje
 187. Schuldsanering na de scheiding
 188. Natuurlijk Bert
 189. Reaktie op Yvonne (WSNP geen kado)
 190. Re: Schuldsanering na de scheiding
 191. Weer werken?
 192. Weer werken
 193. Werken zonder diploma\'s
 194. Geen diploma?
 195. Reaktie op Sanering 4.22
 196. en nieuwe relatie en WSNP kan dat wel samen?
 197. Hier is wsnp site (link)
 198. Goedkope snacks en andere tips m.b.t. eten
 199. Re: moet werken
 200. Sparen voor schoolreis
 201. Reactie op Nejada
 202. Tip
 203. Aan Natascha
 204. Vraagje schuldsanering
 205. Vraagje schuldsanering
 206. Creatief omgaan met weinig geld
 207. Re: verplicht werken
 208. Re: nog geen negatieve reacties
 209. Re: reactie op Liesbeth
 210. Re: weer werken
 211. Mijn krantenwijk
 212. Scheiden tijdens de wsnp
 213. Lamgeslagen
 214. Een hart onder de riem
 215. Huishoudgeld bij schuldsanering
 216. Voor Sylvia
 217. handige website
 218. HHgeld schuldsanering
 219. Huishoudgeld en schuldsanering
 220. Hoe doen jullie dat?
 221. Kennisbank Schuldhulpverlening
 222. Echt niet voor niks
 223. Hoe het hoort te gaan
 224. WSNP
 225. Re WSNP
 226. RE op Thea 5.136 Je krijgt ze van god
 227. Samenwonen en schuldsanering
 228. Re: schuldsanering en samenwonen
 229. Schuldsanering en samenwonen
 230. Schuldsanering
 231. Schuldsanering en overuren
 232. Overuren
 233. Schuldsanering en overuren
 234. Overuren
 235. Overuren/ schuldsanering
 236. Overuren/schuldsanering
 237. Overuren /schuldsanering
 238. Re overuren
 239. Samenwonen kan dat in een faillissement?
 240. Goedkoop dagje uit met de kinderen
 241. Re marktplaats
 242. Re marktplaats
 243. Re marktplaats
 244. Voor Yvonne en Dominique
 245. Iemand ideeén?
 246. Zak- en kleedgeld
 247. Reeds samenwonend en vriendin de WSNP in
 248. Re M&M
 249. Aan Marisa
 250. mijn verhaal..
 251. Gedeelde smart is halve smart
 252. Ondersteuning
 253. voedselbank
 254. Groot gezin en wsnp
 255. WSNP en voedselbank/kledingbank
 256. Reactie WSNP
 257. Voor Yvonne
 258. Geen raad meer
 259. Ik bedoelde iets anders. Monica
 260. Vragen over schuldsanering
 261. Wie weet het antwoord
 262. Achterstand zorgverzekering
 263. Voedsel
 264. Re: voedsel
 265. Weekgeld.
 266. Handige site
 267. Kinderbijslag
 268. BAC Arnhem
 269. Stabilisatiebeheer
 270. BAC arnhem
 271. Naderend (mega)probleem
 272. Maurice, Naderend (mega)probleem....
 273. Toename schuldhulpverlening
 274. WSNP en studeren
 275. Sanering
 276. Re: sanering
 277. Hoe kan ik helpen
 278. Reactie op hoe kan ik helpen
 279. Re: hoe kan ik helpen
 280. WSNP
 281. Schoolreisjes
 282. Ouders in Schuldsanering
 283. WSNP en Budgetbeheer
 284. Met voeten getreden
 285. Gratis af te halen

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.