Groot Gezin
Budget Tips
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

28. Spookafschrijvingen

Recent onderzoek van de Consumentenbond heeft aangetoond dat 20% van de Nederlanders de dupe is van spookafschrijvigen. Onder spookafschrijvingen wordt verstaan: automatische incasso die vaker geïnd wordt dan mag, zonder toestemming van je rekening afschrijven. Het blijkt dat het vooral misgaat wanneer je de automatische incasso intrekt. Banken controleren weinig op dit soort betalingen, zij vinden dat de klantgen moeten controleren. En als het misgegaan is, dan is het moeilijk om je geld weer terug te krijgen.

Hoe is uw ervaring met de automatische incasso? Hoe (on)verstandig is het hiervoor toestemming te geven?

Of heeft u wel eens meegemaakt dat er zomaar een automatische incasso van uw rekening gedaan werd? Kreeg u uw geld (gemakkelijk) terug?

28.1. Loterijen?

Een onterecht afgeschreven incasso-bedrag kun je binnen 30 dagen terugvorderen bij de bank. Moeilijker wordt het met dingen als loterijen, maar met Tell Sell of buitenlandse loterijen kun je het bedrag nog redelijk makkelijk terugvorderen, Nederlandse loterijen genieten een zekere bescherming waardoor het voor de bank moeilijk is om terug te vorderen, dat moet de loterij zelf doen op hun verzoek, en vaak is dat erg moeilijk.

Bij ons zelf is het een paar keer de Postcode-loterij geweest die onterecht bedragen had geind op rekeningen, zelfs bij een van de kinderen. Maar een telefoontje naar de Postcode-loterij zelf leverde uiteindelijk als resultaat dat het volledige bedrag binnen twee dagen was teruggestort, terwijl de bank zelf bijna niets "kon" doen.

Dus pas op bij commerciële of eenmalige incasso's.

Antoinette

28.2. Spookafschrijveng: automatische incasso belastingdienst

Hallo,

Ook ik heb deze week iets mee gemaakt met een spookafschrijving, alleen gaat het hier om een groot bedrag.

Ik zag tot mijn schrik dat er ineens een bedrag van 918 euro van mijn rekening was geschreven, door de belastingdienst. Het gaat om een automatische incasso. Natuurlijk heb ik gelijk de belastingdienst gebeld en werd daar erg vriendelijk behandeld. Na veel gepuzzel blijkt er iets fout te zijn gegaan, natuurlijk! Het gaat om een aanslag voor een bedrijf wat bij mij van de rekening is gehaald. Dit alles gebeurt op goede vrijdag! Nu ben ik niet al te rijk en een bedrag van 918 euro in één keer er af, brengt me dan ook in de financiele problemen.

De belastingdienst kon het niet die dag allemaal uitzoeken en moet ik dus tot dinsdag 10 april wachten... met als gevolg.. geen geld (en dat met de paasdagen) en mijn persoonlijke afschrijvingen kunnen ook niet plaats vinden, waaronder mijn huur. Ik zit nu dus in de problemen door een fout van de belastingdienst.

Wie weet wat mijn rechten hierin zijn? Kan ik de belastingdienst aansprakelijk stellen en een vergoeding eisen van de ongemakken?

Ik weet dat ik de automatische incasso kan laten terug storten, maar omdat het nu behandeld wordt door de belastingdienst, weet ik niet zo goed of dat nu wel zo verstandig is. Wie kan mij advies geven?

Groetjes, Inez

28.3. voor Inez

Gelijk laten storneren! Het is hun fout niet die van jou. Jij staat hierbuiten toch! Dan is het juist wel verstandig om te laten terugstorten. De belastingdienst zoekt het dan maar verder uit! Of je ze aansprakelijk kunt stellen weet ik niet.

sterkte Yvon.

28.4. Nedasco

Wij zijn bezig onze financiel plaatje onder de loep te brengen, wat er in gaat en wat er uit komt. Nu kwamen we er achter dat Nedasco, een of andere zorgverzekeraar elke maand steeds 30 euro er af haalt. Ten eerste zegt de naam de al helemaal niks, en ten tweede ben ik al verzekerd, en ga ik al echt niet een tweede verzekering afsluiten. Ik even gegoogeld, blijkt dat er meer mensen hetzelfde probleem hebben. Wij zijn nu alle automatische incasso's aan het nalopen.

Groetjes Gerianne

28.5. 21.4 Re Nedasco

Gerianne,

Nedasco is een volmacht verzekeraar die verzekeringen sluit bij diverse verzekeraars onder eigen naam. Waarschijnlijk heeft jullie assurantietussenpersoon een polis gesloten via Nedasco. Kijk even op je polisbladen en dan kun je zo traceren om welke verzekeraar het gaat. Staat altijd onderaan op het polisblad.

Tevens regelt Nedasco voor sommige verzekeraars de afhandeling van de schadenota's van de ziektekostenverzekering.

groetjes Lyda

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Spookafschrijvingen

  1. Loterijen?
  2. Spookafschrijveng: automatische incasso belastingdienst
  3. voor Inez
  4. Nedasco
  5. 21.4 Re Nedasco
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.