Groot Gezin
Budget Tips
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

36. Dit zou niet moeten zijn

Allemaal heel leuk om de mensen te voorzien van een manier om toch nog enigzins rond te kunnen komen, maar zijn jullie je er wel van bewust dat ook de goedkopere artikelen geen haalbare kaart meer zijn voor velen onder ons? Velen zijn blij als ze de vaste lasten kunnen betalen en hopen dan ook nog de gehele maand te kunnen eten. Dan zijn kleding en andere artikelen al helemaal niet meer aan de orde, daar is dom weg geen geld voor.

Ik snap nog steeds niet waarom niemand inziet dat dit zo langer niet meer door kan te gaan, mensen zijn werkelijk waar aan het verhongeren in Nederland; en niemand maakt me wijs dat ze dat niet in hun omgeving zien. Staat er dan niemand op voor hen die het in deze tijd van de euro zo zwaar te verduren heeft?

Ga maar na hoeveel je kwijt bent aan boodschappen per dag voor de dagelijkse boodschap, bij mij is dat nooit onder de 45 euro; ik heb 4 kindermonden te vullen waaronder een baby van 4 maanden (die zoals jullie weten buiten de al dure voeding ook luiers en dergelijke nodig heeft). En dan moeten we ook nog zelf te eten. Hier hebben we het ook nog niet eens over de wasmiddelen en andere nodige dure produkten.

Het is geen haalbare kaart, en het wordt echt tijd dat er iemand iets aan gaat doen, ik help wel mee maar zo kan het niet langer door gaan. Laat ze in Den Haag wakker worden en de mensen niet langer halveren in hun inkomen, want dat is wat er is gebeurd met de invoer van de euro. Ook de grote bedrijven zouden in actie moeten komen om zo de halvering van de besteding van de mensen te verzachten.

Met vriendelijke groet Johan en Corina

36.1. 45 euro per dag?!

Voor dit bedrag wil ik ons beider gezin wel voeden! De helft ervan is namelijk al ruim voldoende voor ons gezin. En dan eten wij 3x per dag een gezonde maaltijd met veel groente en tussendoor fruit naar believen. 's Morgens ontbijt met brood en/of muesli, gezond beleg (kaas of vlees met tomaat/komkommer etc.) en melk/yoghurt, 's middags brood/fruit/drinken op school en 's avond warm thuis. En dan zou ik nog heel wat meer kunnen bezuinigen als ik zou willen! Voorbeelden? Jam i.p.v. kaas, zelf brood bakken i.p.v. kopen, drinken naar school in een beker i.p.v. een pakje, maxima stellen aan fruit per kind per dag, geen of veel minder vaak vlees, noem maar op.

Ik heb altijd een flinke voorraad van alles wat thuis nodig is. Ik koop het bijv. bij de Makro of AH op het moment dat ze een super-aanbieding hebben, en heb dan weer voor een half jaar genoeg. Hetzelfde voor toiletpapier, koffie en andere niet-bederfelijke levensmiddelen. Ik ga max. 1x per week voor aanvulling naar de winkel. Koken doe ik met behulp van lijsten met maaltijden per dag, zodat ik precies weet wat ik moet kopen. Dit scheelt mij ook veel onnodig heen en weer rennen naar de winkel. Frisdrank koop ik nooit, dat is alleen voor verjaardagen/feestdagen. Kinderen (en wij) drinken tussendoor ranja of koffie, ook weer net zoveel ze willen. Ieder kind krijgt uit school 1 snoepje of koekje, verder "snacken" wij nooit. Bij hoge uitzondering komt er hier patat op tafel, wat dan weer een feestje op zich is.

Wat de dure babyvoeding betreft, ik voedde ze altijd supergoedkoop, namelijk met borstvoeding. Daar hebben ze het eerste halfjaar ruim voldoende aan, en voor de volgende twee jaar is het een gezonde aanvulling. Luierkinderen heb ik niet meer, maar troost je, daar komen andere uitgaven voor terug! Wat dan? Nou, zakgeld, aanschaf en onderhoud van fietsen/skates, lessen en clubs, (school)kamp, cadeautjes voor verjaardagen van -tig vrienden........ Weliswaar komen de uitgaven hiervoor bij mij niet uit de pot huishoudgeld en de luiers bij jullie waarschijnlijk wel, maar dan nog.... Ik zou werkelijk niet weten hoe ik 45 euro per dag op moet krijgen!

Erika

36.2. Belachelijk

Ik wil ook wel even reageren op de 45 euro per dag. Als je zo allert bent op je omgeving, dan kun de 45 euro per dag wel halveren en dit aan iemand geven die dit bedrag per week heeft om uit te geven. Want dat is pas armoede en verhongering.

Andrea

36.3. 45 per dag, je bent gek

Heb ook een gezin met 4 kinderen en het zijn pubers, dus lekker duur. Maar 45 per dag haal ik echt niet hoor. Een we hebben iedere dag 3 maaltijden, snaken en drinken heel veel. Maar je moet eens geen merkartikelen kopen, en op koopjesjacht gaan is best wel leuk. Je verdient er een hoop mee.

Patry

36.4. Inderdaad belachelijk!

Wat belachelijk om te 'klagen' als je 45 euro per dag kunt uitgeven. Wij geven per persoon 1,25 euro per dag uit! Dit betekent dan wel dat wij nooit vlees eten, zelf brood bakken, geen koek, geen snoep, geen snacks, geen frisdrank, geen dure toetjes, geen kant-en-klare sauzen etc. in huis halen.

Verder natuurlijk wel veel verse groente en fruit, en voldoende melk etc. We doen sowieso nooit boodschappen bij de dure supermarkten en in de goedkope supermarkten laten we alsnog de 'duurdere' dingen liggen.

Ik zou zeggen: kijk eens wat meer om je heen. Een baby heeft echt geen dure potjes Olvarit nodig, maar kun je ook van je eigen warme maaltijd laten meeëten, mits voldoende geprakt etc. Bovendien kun je ook op katoenen luiers overgaan, kost ook stukken minder. Misschien hou je zo nog wat over voor kleding... :-)

Marije

36.5. Superbelachelijk

Je kunt daar heel wat monden voor vullen!! Als kinderen wat groter worden kunnen ze zelf ook wat gaan bijdragen aan de kosten, zijn ze heel trots op ook nog. Er zijn hiervoor al zeer waardevolle tips gegeven, zelf voedsel prakken (zeef bij Blokker is ideaal), limonade i.p.v. frisdranken, tweedehands kleren en evt. zelf maken scheelt ook een hoop. Zo meteen zelf ijsjes maken (bramensap invriezen in voorgevormde ijsjes, niet aan te slepen!) Katoenen luiers noem maar op. Tenslotte waarom moet de maatschappij opdraaien voor gote gezinnen daar hebben we toch zelf voor gekozen nietwaar?!

Wacht maar tot eventueel na het 2e kind de kinderbijslag wordt afgeschaft en wat dacht je van het stopzetten van studiefinanciering, dan is er sprake van een lichtelijk probleem als je moet rond zien te komen in een ontwikkelingsland dan heb je pas echt een probleem.....

Nicky

36.6. Nou nou

Goedemorgen, wat een boosheid ;-) Kom op, je weet nooit wat iemand gewend is. Als je gewend bent 1000 per week uit te kunnen geven aan boodschappen (en er zijn heus mensen die dit kunnen) is het nu een dure tijd. Als je gewend bent met 100 gulden in de week rond te moeten komen is het ook een dure tijd. Je pas je echt aan aan je inkomen. Het is nu eenmaal zo dat sommige mensen meer inkomen hebben dan anderen. Dus ipv "je bent gek" enzo kun je ook gewoon tips geven hoe je wel rond kunt komen van 45 euro per dag. Dat is iets meer motiverend vind ik. Ik bespeur nu enige jaloezie :-)

Wij hebben zes kinderen en 130 euro per week te verdelen . Ik red het daar prima mee, maar zou ook tekenen voor 45 euro per dag hoor. En ik zou ECHT wel weten hoe ik dat op zou moeten krijgen ;-) Eerlijk is eerlijk. Dus kom op: tips, en niet afkraken. Het probleem kan voor de een net zo pijnlijk voelen als voor de ander.

Groetjes Marjolein

36.7. Hoe kan het goedkoper

Inderdaad, Marjolein heeft gelijk. Het is moeilijker om van ruim te kunnen uitgeven terug te vallen naar wat krapper zitten of zelfs heel krap zitten. Een jaar geleden is mijn man z'n baan kwijt geraakt omdat het bedrijf dicht ging. We hadden een behoorlijk salaris en hij kreeg een aardige oprot-premie mee. Na een half jaar had hij een nieuwe baan maar het inkomen is beduidend lager. We hebben zeker 500 euro minder ondanks dat ik nu ook een baan heb voor 16 uur. We staan allebei achter deze veranderingen maar moeten wel een gezin met 5 kinderen draaiende houden. Ik zie het een beetje als een geluk dat we jaren lang van een uitkering hebben moeten rond komen en dus op het minimum hebben gezeten.

Wat ik nu doe is drie a vier goedkope supermarkten bezoeken en daar zoveel mogelijk de goedkope artikelen halen. Ik haal meestal net iets meer dan ik net nodig heb van bv groente zodat je 1 a 2 keer in de week wat groente over hebt voor een eigen gemaakte soep, macaroni of pizza. Als je soep over hebt kun je die ook gebruiken als saus voor macaroni of spagetti; bloem erbij omhet wat dikker te maken, een blikje tomaten puree erbij en kruiden en klaar. Koop ook eens de allergoedkoopste rookworst (die vacuum verpakte) voor door bv de nasi of bami. Trouwens een runderbraadlap is vaak goedkoper (en lekkerder) dan het voorgesneden hachee-vlees of nasi vlees.

Een moestuin is niet voor iedereen weggelegd, maar ook langs de weg kun je dingen weg halen als je het lef hebt. Wat dacht je van brandnetelsoep! Met handschoenen plukken, overgieten met kokend water, dan is de brand er af. Zit vol vitamine C. Of paardebloemen! Zand over de bladeren zodat ze licht van kleur worden/blijven. Zijn lekker als sla. Zo zijn er tal van andere planten die niets kosten die goed te eten zijn. Bij mijn dochter in de klas hebben ze aan de hand van een boekje zo een hele maaltijd gemaakt. De preciese titel weet ik niet meer maar het is iets van: mijn buurmeisje eet madeliefjes.

Vergelijk altijd goed de prijzen van dat wat je wil hebben. Dus koop nooit klakkeloos alles bij een winkel omdat je denkt dat die de goedkoopste is.

Succes iedereen! Britt

36.8. 20 euro per dag

Ik heb een gezin met 5 kinderen. De oudste is 10 jaar de jongste 15 maanden. Vroeger gaf ik per week 230 euro uit aan eten en toebehoren. Nu ga ik dagelijks naar de winkel en geef ik circa 20 euro per dag uit. Dat maakt een verschil van 90 euro per week. Op een maand is dat bijna 400 euro verschil. Loont de moeite vind ik.

Ida

36.9. Kwetsend

Dit heeft niks te maken met jaloezie. Ik begrijp dat iedereen wat anders gewend is om uit te geven maar deze mevrouw en meneer komen met termen als (ik snap niet dat niemand dit niet ziet) en (verhongering) en vervolgens even vermelden dat ze 45 euro per dag uitgeven. Dat vind ik erg kwetsend voor de mensen die echt in de problemen zitten.

Andrea

36.10. Mee eens!

Wat een nijd hier zeg. Ik heb drie kinderen en zou, als ik niet op zou letten, met gemak tientjes per dag kunnen uitgeven, hoor. Als je gewoon lekker vlees haalt, een wijntje voor bij het eten, een voorverpakt toetje, een kaasje voor 's avonds, lekker beleg, zit je zo aan dat bedrag!! Dan kun je wel iemand afkraken, maar daar schiet diegene toch niks mee op? We weten allemaal hoe duur alles is geworden en moeten allemaal op gaan letten. Als iemand daarvoor tips vraagt, dan geef je die gewoon.

Tip 1: denk bij alles wat je koopt, twee keer na. Of er een goedkoper alternatief is, of je echt die koekjes nodig hebt, of dat er nog een rol koekjes in de kast ligt, die eerst op moet? Maak van te voren een lijstje,en hou je aan die lijst. Kijk uit bij aanbiedingen van A-merken, lijkt heel voordelig, vaak is het huismerk toch voordeliger, ondanks de aanbieding van het A-merk. En verder, hoop ik dat je dit nog leest, na al dat geblér van hierboven...:))

groetjes, Yvonne

36.11. Goedkope babyvoeding

Ik wilde even reageren op de mw die zei dat ze zo goedkoop was met de baby voeding nl gewoon borst. Niet iedereen heeft "deze "luxe. Ik ben het er wel mee eens dat 45 euro wel erg veel is. Ik heb zelf ook 4 kids waarvan een 4mnd, maar 45 euro per dag? Dan doe je toch echt iets goed fout

M.

36.12. Goedkoper leven

Tja, het is en blijft een feit, sinds de euro is alles echt wel duurder geworden. Precies op 1 januari 2001 is mijn man werkloos geworden. Precies op de dag dat de problemen met de euro begonnen. Nu leven we van 2 uitzendsalarissen, plus dat we ook een peutertje van 2 jaar moet zien grootbrengen. Niet altijd even makkelijk als je bekijkt dat de uitzendbureaus standaard niet veel meer dan 8 euro bruto betalen per uur, en dat ik maar part-timewerk. Reken maar uit, ongeveer 1400 euro, daar gaan dus ook nog de vaste lasten zoals de huur, gas, electriciteit, water, verzekeringen, benzine, mijn openbaar vervoer etc. vanaf. En dan nog brood voor op de plank?

Even enkele handige tips, maak een planning van hoe veel geld je overhoudt na aftrek van de vaste lasten. Zeg dan, oke, zo veel houden we per maand over, verdeeld over de maand kan ik dan dit bedrag per week uitgeven. Dat bedrag haal je er maandag van de rekening af, voor de rest van de week stop je de pinpas op een veilige plek in de kast en haal je hem er ook niet meer uit tot de volgende week maandag. Dan weet je gewoon zeker dat je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt.

En wat luiers betreft doe ik het persoonlijk zo dat ik voor overdag de luiers van de LIDL gebruik (van de ALDI vind ik niet zo goed, is mijn kleine al vaak mee doorgelekt), en voor 's nachts haal ik of Pampers of Huggies in de aanbieding. Krijg je vaak bij de Etos, de Kruidvat of de Schlecker 2 pakken in de aanbieding. De lotiondoekjes koop ik ook bij de Lidl, kost per pak 1,50 terwijl je voor Zwitsal zelfs in de aanbieding nog bijna de helft meer betaalt.

Voor kinderkleding maar ook voor mezelf gaan we vaak naar de rommelmarkt. Toevallig gisteren nog geweest, o.a. Fila- en Niketruitjes voor 25 ct. nog in perfecte staat. Of broekjes voor de zomer voor 1 of 2 Euro. Heb ook voor mezelf daar een blouse goedkoop kunnen kopen. En ook speelgoed krijg je daar goedkoop. Een auto waar je kind ook op kan zitten, met kieper en alles compleet, voor 4,50 Euro ga maar eens naar de Bart Smit, ben je al gauw 40 Euro kwijt hoor.

Je moet tegenwoordig gewoon uitkienen waar je wat gaat kopen, en of het wel allemaal merk moet zijn, of dat het per se van de Jan Linders of de Edah moet zijn, of niet gewoon de Aldi, de Lidl, de Jumbo of hoe ze allemaal mogen heten. Of bv. ook de Hema, waar je ook vaak leuke dingetjes kunt krijgen.

Ik zou zeggen, eerst vergelijken en letterlijk de centjes 2 keer omdraaien voor het uitgeven.

groeten Anne

36.13. Den Haag wordt nooit wakker als je 45 euro per dag te besteden hebt..

Een beetje een vaag verhaal hoor, 45 euro per dag. Volgens mij heb je echt niets te klagen als je 45 euro per dag aan boodschappen te besteden hebt. Ik vraag me af of het gemiddeld kamerlid in Den Haag 45 euro aan boodschappen per dag besteedt. Laten we wel wezen we spreken dan over een bedrag van ruim 3000 gulden (moet nog steeds wennen aan die stomme euro) aan boodschappen. Nou ja als mevrouw zichzelf tot de bedelstaf heeft laten promoveren... dan moet ik waarschijnlijk zowat van de honger omkomen met m'n 24 euro per dag aan boodschappen.

met vriendelijke groet,

een mama van 3 kids! Jacqueline

36.14. Wauw! 315euro pwk

Als wij maar zoveel in de week binnen had! Met een gak uitkering van liefst 253euro per week moet ik voor mijn gezin met 5 kinderen rond zien te komen. Wij kunnen geen huur betalen meer dus zijn wij maar "vieze bloedzuigende krakers" geworden. Ok! Het pand in Amsterdam waar wij verblijven is niet echt netjes maar mijn gezin heeft toch onderdak, met alle voorzieningen zoals stroom, gas en wij internetten via de kabel. Kleding, speelgoed en andere huisraad vinden wij gewoon op straat (dat vertellen wij natuurlijk niet aan derden). Voor een deel van onze fruit en groenten gaan wij naar de markt waar veel (vooral in de zomer) wordt weg gegooid. Voor meer luxe artikelen zoals koffie en bier zijn er marktstallen met heel leuke deals! Wat denk jij van 15euro voor 5kilo Max Havelaar eco koffie? Daar vinden wij ook veel andere aanbiedingen zoals rijst, sate sauce, shampoo enz enz.

Maar toch blijft het een grote zorg om rond te komen, tenminste als je iets voor de kinderen over wilt houden. Dan hebt je verjaardagen, schooluitjes, kerst, zwemlessen, ballet en die duizend andere extras die het leven van je kinderen moet doen verrijken. O ja, vergeet svp niet de rekeningen voor nuon, upc, ziekenfonds enzovoorts! Voor uitgaan hebben wij helaas niets over, als wij maar 315pwk zal hadden! Lang leve de kinderen!

Rob en Cath

36.15. 45 euro p/d ?? 230 euro p/m

Hallo,

Ik vind het nogal wat 45 euro per dag. Ik heb 230 euro in de maand te besteden aan boodschappen en daar zijn de luiers en babyvoeding nog niet eens af! Ik heb 4 kinderen. Een van 6, een van 3 en een tweeling van 7 maand. Sorry hoor maar ik vind dat je niets te klagen hebt. Als jij van mijn geld moest rondkomen, zou je het net 5 dagen uithouden! Ik vind het belachelijk dat je daarover klaagt.

Groetjes M

36.16. Besparingstips

Oke, 45 euro per dag kan voor de een (te)veel zijn voor een ander (te) weinig. Zelf hebben wij 9 kinderen, de oudste 14, de jongste 2 jaar. Besparen kun je door:
 1. kleding door te schuiven
 2. een paar basisstukken voor de rest combineren
 3. zo laat mogelijk naar de markt gaan voor je groenten en fruit op zaterdag middag (de prijs verschilt aanzienlijk met `s morgens)
 4. overleg met de plaatselijke bakker of je op zaterdagmiddag na sluitingstijd voor een redelijke prijs het niet verkochte zaterdagbrood kunt kopen (vries je gewoon in)
 5. geef je kinderen zelf drinken mee naar school in van die lege halve liter frisdrankflesjes. (scheelt je zoekgeraakte bekers)
 6. leer je kroost zo snel mogelijk zelf banden plakken
 7. een bloeiende plant op tafel scheelt in je bosje bloemen voor het weekend-kosten
 8. koop geen snoep!
 9. eet een plakje onbijtkoek bij de koffie
 10. geen frisdrank door de week, enkel water, thee, melk of voor de avond een glas ranja
 11. laat je kinderen (ouder dan 12) voor hun speciale dure wensen zelf een baantje nemen. Zijn ze ook zuiniger op hun spullen.
 12. geen (dure) merken kopen.
 13. als je een vriezer hebt, probeer via een boer "zelf te slachten", dwz koop een halve koe/bout. Scheelt enorm in je kosten.
Hou je uitgaven goed bij, ga enkel naar de stad als je echt iets nodig hebt en vraag je bij alles wat je wilt kopen af of je echt niet zonder kunt. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Veel succes

gddpd

36.17. Hoe doe je dat

Ik vind het zo knap dat jij van zo weinig geld rond kan komen. Wil je mij wat tips geven? Ik heb 100euro in de week met drie kinderen waarvan één glutenallergie heeft. Ik kom gewoon tekort. Dus wat tips kan ik wel gebruiken.

Gea

36.18. Knap hoor

Ik vind het al knap dat je rondkomt van 100 euro met een kind met glutenallergie erbij. Ik ben zo'n 120 euro kwijt per week met drie kinderen en voedselallergie. Overigens vind ik het prima tips, maar helemaal geen snoep geven gaat me net iets te ver, maar dat is persoonlijk natuurlijk.

Yvonne

36.19. Bedankt

Hallo allemaal,

Ik heb €75 in de week om rond te komen met 4 kinderen waarvan een van bijna 2 jaar. De tijden waren enige tijd ook beter, en had ik €200 per week te besteden. Een stap terug doen, keus of geen keus, helpt jezelf ook verrijken spiritueel en ontdek je dat andere dingen belangrijker zijn. Bovendien is de ontdekking dat met minder het net zo prettig kan een ervaring op zich. Ik dank u allen voor jullie tips op bezuinigen. Ik heb er ontzettend veel aan.

Reini

36.20. Gak uitkering

Hoi Rob en Cath,

Even een reactie op je gakuitkering van 235 euro. Ik heb ook een wao uitkering die onder bijstandsniveau zat, en was echt aan het worstelen met geld. Totdat een vriend van mij vertelde dat je bij de sociale dienst een aanvulling kunt krijgen zodat je uitkomt op bijstandsniveau. Dit loont de moeite om aan te vragen, want de norm is voor iemand boven de 23 met zelfstandige woonruimte 795.88 euro per maand. Je krijgt wel een hoop gedoe bij de SD, maar het is mij waard.

Misschien helpt deze tip jullie ook?
greetz, Tyldak

36.21. Vijf kinderen en werkeloos 1522

Ik heb hier net alles gelezen van wat iedereen schrijft en ik zou hier graag mijn reaktie bij willen zetten. Ik had een goede baan, verdiende voor 30 uur werken 1.300,00 euro netto in mijn eentje. Ik ben nl gescheiden. Gelukkig kon ik mijn eigen huis houden en met de alimentatie en de kinderbijslag kon ik alles betalen.

Ik leerde een nieuwe man kennen, verkocht mijn huis met winst en kocht een huis in een andere provincie. Goedkoper en groter. Ik dacht dat ik zo weer aan de slag zou kunnen, maar helaas, niet dus. Ik heb vijf kinderen in de3 leeftijd van 5-11-12-14 en vijftien, dus die eten heel wat af. Ondertussen krijg ik een ww uitkering van zo'n 800,00 euro per maand. Mijn vriend heeft geen werk en heeft ook geen recht op uitkering omdat hij zelf ontslag heeft genomen. Hij stort nu iedere maand van zijn spaargeld 1000,00 euro en werkt af en toe eens voor een uitzendbureau.

Aan boodschappen ben ik zo'n 140,00 euro per week kwijt,dan de vaste lasten van 700,00 euro en de hypotheek van 600,00 euro. Zoals je kan zien is er dan zelfs nog geld tekort, maar ik koop alle kleding en alles wat voor de kinderen is van de alimentatie en van de kinderbijslag en zo redden we het zeker goed, maar voor hoelang nog?

Ik wil graag een baan, probeer in alle mogelijke sectoren iets te krijgen, maar je leeftijd speelt ook mee (40). Mijn boodschappen doe ik meestal bij de Aldi, brood kost daar 42 cent en de kipfilet uit de diepvries is maar 5 euro per kilo en nog lekker ook. Mijn advies is ook, koop maar in een supermarkt want als je overal de aanbiedingen afloopt is de kans ook groot dat je iets meeneemt wat niet in de aanbieding is en je uiteindelijk dus nog meer aan boodschappen kwijt bent.

Mijn vriend is webdesigner en kan in deze branche niets vinden en heeft in een andere branche geen ervaring waardoor hij vaak wordt afgewezen. Ben nu zelf een studie aan het volgen en hoop zo snel een baan te vinden, ook voor je zelfontplooing. Ik wordt gek thuis ook al is er genoeg te doen, maar ik mis het contact met collega's of ander mensen.

Marlie

36.22. Zelfgekozen

Gelukkig mogen we nog vrijelijk (veel) kinderen krijgen. We leven niet in China. Dit neemt niet weg dat de overheid een taak heeft om te zorgen dat al die monden gevoed worden. Ouders hebben namelijk ook veel verplichtingen. Neem alleen al dat kinderen tot hun zeventiende naar school moeten, en niet, of maar beperkt mogen werken. Bovendien leveren juist ouders een gigantische dienst aan de maatschappij, puur door kinderen groot te brengen. Wat zou er van Nederland worden zonder kinderen?

Ria

36.23. Kopen in een winkel/ contact voor marlie

Beste Marlie

Je schrijft als tip: koop in een winkel. Hier wil ik aan toevoegen: Koop zoveel mogelijk in een winkel, en ben je bewust van de prijzen die je betaalt. Ook ik koop bijna alles bij de aldi, en haal verse producten in de buurtwinkels als ze in de aanbieding zijn. Maar zodra er ergens een product flink afgeprijsd is, fiets ik wel om als ik daar mijn voordeel mee kan halen. Neem bijv. de kipfilet die jij ook gebruikt. Bij de Aldi 1 kilo voor €5,29, maar vandaag bij ons op de markt kipfiletlapjes 3 kilo voor 10,00. Daar haal ik dan gelijk zoveel ik kan betalen en vries het in.

Dat doe ik met alle producten die in te vriezen zijn. In het zomerseizoen, als de boeren hun producten aanbieden, haal ik zoveel mogelijk groenten tegen de laagste prijs, en vries ze in. Daarvoor reken ik eerst wel uit hoe vaak ik een bepaalde groente zal eten, een keer per maand of meerdere keren. Vaak maak ik s-winters ovenschotels en stampotten, waarbij je wat minder groente verbruikt, en de kinderen vinden ze machtiger, dus vult het eerder.

Je schrijft dat je het contact met andere mensen mist. Je hebt kinderen in de basisschoolleeftijd, mischien kun je daar als hulpmoeder aan de slag, als leesmoeder, assisteren in werkgroepen. Het merendeel van het werk vindt plaats tijdens schooluren en je komt zo in contact met andere mensen.

Succes met je studie.
Ans

36.24. Nou nou

Wat een reacties hiero zeg. Oke ik geef ook geen 45 euro per dag uit, aan alleen boodschappen. Maar als ik alles bij elkaar tel, zoals boodschappen, brood, een ditje en een datje, dan geef ik op een dag ook genoeg uit. Ze hadden die euro nooit in moeten voeren. En ik ben het er mee eens, dat Den Haag eens wakker moet worden.

Ik heb 1 kind van 9, en de tweede is op komst. Mijn vriend is de enige die werkt bij ons. Hij is vrachtwagenchauffeur met een goed loon. Maar het is moeilijk rondkomen in dit eurotijdperk.

Ze hebben het guldenteken, in het euroteken veranderd. Ik koop ook bij Lidle, C1000 en Jan Linders. Geen dure zaken, maar toch blijft het wikken en wegen.

sg

36.25. Spaarprobleem

Hoi K.J.

Het lijkt me enorm moeilijk om met een uitkering te moeten leven, 3 kinderen te voeden en te kleden en ook nog te sparen, maar waar een wil is is een weg. Ik denk dat het het beste is om te sparen zodra je je uitkering ontvangt en niet achteraf. Open een spaarrekening en laat automatisch 20,-- euro maandelijks overboeken op de dag nadat je je uitkering hebt ontvangen. Zodra de kinderbijslag komt maak je zelf 50 euro extra op je spaarrekening over. Niet aan het spaargeld komen en na een jaar heb je al 440,-- euro gespaard. Hier gewoon mee doorgaan en zo lang mogelijk van het geld afblijven.

Mocht je na een tijd iets groots nodig hebben of Sinterklaascadeautjes willen kopen, neem dan niet het hele bedrag op maar laat zeker de helft op de rekening staan en spaar gewoon verder. Op die manier wordt sparen een gewoonte en voel je je niet meer zo machteloos, je weet dat je een bedragje achter de hand hebt en dat is heerlijk. Ik denk dat dit je wel gaat lukken, groetjes inge

Inge

36.26. Hoi Inge

Weet je wel hoeveel 20,- euro momenteel is. Ik vind het een heel goed idee hoor, in de theorie. Maar in de praktijk is het helaas niet op te brengen. De vaste lasten zijn al zo hoog, dat je er stijl vanachter over slaat. Tuurlijk krijgt iemand met een uitkering kwijtschelding of gedeeltelijke ontheffing. Maar daar red je het nog niet mee.

Ik heb zoals ik eerder vermeld heb, geen uitkering. Overigens wel ooit gehad voor een paar jaar (dus ik weet waar ik het over heb). Mijn vriend heeft een loon van gemiddeld 1350,- euro. Nou dat is:

375,- 110,- 93,25 45,- 320,- 17,- 22,-
huur
gas en licht
ziekenfondsverzekering
verzekering voor later
lening
inboedelverzekering
begravenisverzekering.

Nou dat is al de vaste lasten die iedere maand terug komen. Dan heb je nog 1 x in de drie maanden de autoverzekering. Je hebt nog de autobelasting. De telefoonrekening. Je dagelijkse boodschappen. De upc (televisie). Een kindermond die gevuld moet worden. Kleding en je kunt je kind ook niet met de vakantie 6 weken binnen laten zitten. Jaja vakantiegeld ik weet het. Maar das ook geen vetpot.

Ik wil alleen maar zeggen. Ik kan al niet sparen, laat staan iemand met een uitkering. En om alles de deur uit te gooien, voordat iemand er mee komt dat auto, internet, en telefoon luxe zijn. Das ook geen leven....

sg

36.27. Rreactie op spaarprobleem

Hoi SG,

Er blijft inderdaad weinig over om de maand mee te leven als je alle vaste lasten bij elkaar hebt opgeteld. Ik weet dat 20 euro erg veel is als je weinig geld te besteden hebt. Waar het eigenlijk om gaat is dat je van sparen een gewoonte maakt aan het begin van de maand wanneer je net je geld hebt ontvangen, dan mis je het geld het minste. Klinkt gek, maar ik heb het ook zo gedaan. Misschien lukt het met 10 euro of 15 euro per maand. Als je kinderbijslag of vakantiegeld hebt gekregen kun je daar een klein deeltje van opzij zetten op een spaarrekening.

Misschien kun je voor de aanschaf van kleding een maximum bedrag afspreken en daar niet overheen gaan zodat je iets kunt sparen. Is het misschien mogelijk om de looptijd van de lening te verlengen en op die manier een lagere maandlast te krijgen? Een deel kun je dan ook weer proberen te sparen. Zo betaal je je lening af en heb je aan het einde van de looptijd ook iets gespaard. Moeilijk hè?

Wij zitten ook altijd te puzzelen hoor. Ik bezuinig zelf op frisdrank en snacks, die komen er alleen in als we een feestje vieren, voor de rest thee, koffie en melk. Kleding en schoenen koop ik alleen als ze zijn afgeprijsd, zelfs in leuke winkels zoals cool cat kun je gave koopjes vinden als je oplet. De auto gebuik ik niet voor korte ritjes die ik met de fiets afkan. We zijn ook begonnen met wandeltochtjes te maken in Nederland tijdens de vakantie. Er zijn heel veel leuke tochtjes op internet te vinden die ook leuk zijn voor de kinderen. Zelf je drinken en eten mee en je hebt niet zo'n dure vakantie.

Nou dat is dan mijn bijdrage deze keer, ik hoop dat je er iets aan hebt. Hou er in ieder geval de moed maar in,

groetjes Inge

36.28. Reserveren

Nog een kleine tip. Om mijn vaste uitgaven een beetje strak te beheren gebruik ik 3 girorekeningen. Wanneer mijn salaris binnenkomt gaan alle vaste lasten direct naar mijn 2e rekening. Daarvandaan betaal ik ze allemaal in de loop van de maand.

Ook voor de kwartaal/halfjaarlijkse/jaarlijkse rekeningen maak ik iedere maand een vast deel over naar die 2e rekening, zo uitgekiend dat ik nooit verassingen heb. In het verleden was dat nog wel eens een probleem (ineens de gemeentelijke belastingen, de autoverzekering en nog wat van die rommel tegelijk).

De gemiddelde boodschappen gaan naar een 3e en/of rekening, zodat mijn vrouw en ik hier beiden de boodschappen van kunnen doen.

Er gaat nog een bedrag per maand automatisch naar onze spaarrekening. En als we het een keertje niet redden dan boeken we die terug. Maar da's altijd iets meer moeite, zodat we bijna altijd wel sparen.

Datgene wat "over" blijft hebben we vrij te besteden. Wij hebben absoluut geen klagen, want we kunnen op deze manier best wel rondkomen en hebben nog steeds iets te sparen.

Moraal van het verhaal is: Zorg dat wanneer je salaris/uitkering binnenkomt, je vrijwel direct de reserveringen doet (lasten/boodschappen/sparen). Het saldo wat op je rekening staat is dan ook echt het geld dat je "hebt" zonder onaangename verassingen.

Om dit allemaal een beetje te kunnen beheersen werk ik wel met telebankieren (girotel). Met een excel sheetje ernaast en wat handig importeren/exporteren kost me dit aan het begin van het jaar een avondje en 1x per maand een uurtje rekeningen verwerken.

Groeten, Peter.

36.29. Kostenbeheersen in een huishouden

Leven is gewoon hartstikke duur! Wij hebben 4 kinderen, 14, 13, 2, 0 jaar en het geld vliegt eruit, ook omdat wij een verhuizing en enorme verbouwing achter de rug en nog een beetje voor de boeg hebben. Echt goed op een rijtje hebben we de financien nog niet maar iets wat mij heel goed bevalt en misschien een tip kan zijn voor anderen is de "kinderrekening": de alimentatie voor de oudste kinderen en alle kinderbijslag wordt op een aparte rekening gestort. Hier betaal ik de typische kinderdingen van bv schoolboeken, clubs, kinderwagen, ledikantje, kleedgeld voor de grote kinderen. Zij krijgen 150 euro per 3 maanden, als de kinderbijslag gestort is, krijgen zij hun geld.

Dit werkt erg goed, ten eerste omdat het geld er altijd is, ten tweede omdat zij zo ook de grotere dingen als schoenen en jas kunnen kopen zonder te hoeven sparen, dat lukt nl. toch niet op die leeftijd. Verder moeten zij een boekhouding over hun kleedgeld bijhouden, best streng maar zo krijgen ze inzicht in wat ze uitgeven, verder is kleedgeld ook leergeld hoor, dus vallen wij er niet direct over als er twee bikini's maar geen sokken worden gekocht, merkt ze van de winter wel weer! (Of een veel te dure broek en geen geld voor een behoorlijke jas).

Het voordeel van deze rekening is dat ik weet hoeveel er per kwartaal op komt en kan daardoor plannen wat er wanneer uitgegeven kan worden, nu dus de schoolboeken, in oktober de nieuwe wandelwagen. Heb ook een tijdje een huishoud rekening gehad, toen ik nog alleen was met mijn oudste zoon, daar stortte ik toen 1000 gulden per maand op. Maar daar kwam ik nooit mee uit, hier betaalde ik alle losse kosten van, voeding, kleding, benzine, kadootjes etc. maar zoals gezegd dat redde ik niet.

Aan boodschappen geven we zeker 200 euro per week uit, kleding en luiers mee geteld. Kan iemand mij trouwens uitleggen waarom fruit en groente zo schreeuwend duur zijn? Aardbeien, 2.99 per pond! Het is een prachtige zomer!!

groeten van Mercedes

36.30. Euro en bezuinigen

Wij hebben twee inkomens, mijn partner verdient redelijk en ikzelf werk voor 26 uur per week. Maar de kosten van kinderopvang zijn niet misselijk. Wij hebben indertijd een oppasmoeder gehad, qua kosten maakte dit eigenlijk niet uit en dit gaf wel problemen bij ziekte, vrije dagen, vakantie etc. Hoewel het verder prima is bevallen zijn ze nu dus toch naar de kinderopvang, mede vanwege buitenschoolse opvang waarbij ze uit school gehaald worden. Wij wonen 8 km van de school (wonen in een buurtgemeenschap waar geen school is) dus dit is de beste oplossing.

Verder is het echt heel erg duur geworden. Wij waren nooit zo heel erg prijsbewust maar nu moet ik wel en nog steeds kom ik vaak niet rond. Wij proberen voor 100,- euro boodschappen te doen. Mijn man kan heel voordelig aan vlees komen omdat hij in deze sector werkt en onze buurman geeft vaak heerlijk verse groenten bij ons af. Wij drinken altijd Ranja of Wicky en melk. Chips etc hebben wij eigenlijk nooit maar de kinderen krijgen heus wel eens een Teletubbies of Hamtaro koekje. Verder zijn ze dol op appels en stukjes kaas en dat is er ook ruim voldoende.

Kleding is duur. Vroeger kocht ik goede schoenen voor 89,- gulden (dat vonden we al duur) en nu vind je in diezelfde winkel en van diezelfde merken gewoon niets onder de 90,- euro. Belachelijk, dat in een paar jaar tijd er een verdubbeling is. Wat dacht je van een Ragazzi spijkerbroek. Deze kocht ik voor 79,- gulden maar nu zijn ze 50,- euro. Nu koop ik dat alleen heel soms voor de oudste, vervolgens gaat het naar haar zus en haar nichtje en dan verkoop ik het weer via een tweedehands site op internet. Vaak krijg je er nog 15,- euro voor dus dan hebben we het nog redelijk gedaan.

Maar de prijsstijgingen zijn niet meer normaal. Het lijkt ook allemaal goedkoper met de euro hoewel iedereen natuurlijk 2x + 10 % rekent. Kinderfeestjes ten over voor de kids maar zoek nog maar eens een leuk kado voor onder de 3 euro. Dat lukt haast niet. Wij slaan voorraden in bij aanbiedingen bij Hema, Kruidvat of markt en heb dus meestal een aantal kado's voorradig. Verder maken we nu vaak kleding, leuk via de stoffenkraam op de markt.

Soms ga ik me ook echt te buiten. Koop ik een winterjas van 129,- euro voor mijn oudste en dus ook 1 van 109,- euro voor de jongste. Dit zal op verzet stuiten, ik weet het. Maar hier lig ik dan zelf ook voor krom en laat bewust dan spullen voor mezelf etc achterwege. En geloof me, we zijn er met zijn allen zo ontzettend blij mee dan. We waarderen het dan des te meer. Wij verkeren dus kennelijk in de positie dat we een keer zo'n uitspatter kunnen maken, realiseer me dat dat echt voor veel mensen niet het geval is.

Toch zet ik met enorm in voor de minima. Probeer politiek gezien mijn steentje bij te dragen en maak me daar dus hard om vooral de minima niet verder te laten vallen. Alle bezuinigingen die nu ingevoerd worden of voorstllen die er liggen treffen juist de mensen die het al zwaar hebben. Nu gaat het gebeuren dat mensen die voldoende geld hebben gewoon medische zorg kunnen krijgen maar diegene die het niet hebben? Kunnen die het eigen risico betalen en de ontzettend hoge ziekenfondspremie, hoe moeten zij naar de tandarts. Medicijnknaak, eigen bijdrage etc etc. Ben bang dat deze mensen straks in een diep gat vallen. En dan roepen mensen dat Geld niet Gelukkig maakt. Nee dat zal wel niet maar over het algemeen roepen mensen zoiets als ze voldoende te besteden hebben. Want als je straks geen geld hebt om je kind naar een arts te laten gaan dan maakt geen geld wel heel erg ongelukkig.

Bezuinigen valt niet mee. Heb op deze site wel goede tips gezien en zal ze zeker gaan uitvoeren maar ik hoop ook dat we ons met zijn allen hard gaan maken om voor onze medemensen op te komen. Dus niet alleen thuis op de bank voor de tv zeggen dat het schandalig is maar er met zijn allen wat tegen doen. Protest helpt als we met veel zijn.

Cindy

36.31. Schoolgeld

Ik reageer kort op de opmerking dat onze kinderen lang naar school moeten en weinig mogen werken. Ik vind het ronduit belachelijk dat we in Nederland voor leerplichtige kinderen zoveel geld kwijt zijn aan boeken en ouderbijdrage. En vanaf hun 16e ook aan het rijk, het gaat om honderden euro's, beter gezegd, duizenden guldens! Natuurlijk mogen kinderen niet te zwaar belast worden met werk, naar school gaan kun je haast vergelijken met werken vind ik, maar kinderen worden er niet slechter van als ze er een beetje bij werken. Als ze bij ons dure dingen willen (scooter) zullen ze er zelf voor moeten werken/sparen. Mijn zoon zegt zelf dat ie er dan zuiniger mee is!

groeten van Mercedes

36.32. Ieder leeft zoals hij leeft

Iedereen leeft anders en heeft ander inkomen en geeft het anders uit.Ik heb altijd zelf inkomen gahad nu ben ik moeder van tweeling van 3 en zoon van 6. Ik zeg altijd je leeft naar mate je verdiend. Als jij veel verdient zal je meer uitgeven en minder naar de prijzen kijken dan iemand die het met minder moeten doen.

En ik vind dat je niemand daar op kan bekritisteren. De ene kan ook beter met geld om gaan als de ander.

Ik heb 150 euro pwr week te besteden, en mijn kids krijgen ook gewoon snoep en koek en danaoontjes en chips. Alleen koop ik de huis- of submerken. En dat scheelt soms al de helft. Maar je moet er ook wel de moeite voor willen doen om langs 3 supermarkten te fietsen om zo voordelig mogelijk uit te zijn.

Ik vind het knap dat je van 75 euro pw kan rond komen, maar ik vind het ook heel knap dat je 45 euro per dag uit kan geven. Ik hou ook de ene week over terwijl ik de andere week te kort kom. Ik wil alleen zeggen laat dat geld niet de belangrijkste issue worden, hou wel plezier in de dingen die je doet.

groetjes Tanja

36.33. Consuminderen

Na alle reacties gelezen te hebben valt het mij op dat niemand verwijst naar het prikbord van de consuminderpagina. Hier staan zeer regelmatig goede tips op. Ook wij, een gezin van 4 personen, leven van 2 wao uitkeringen. Dus geen vetpot. We besteden per week 90 euro aan boodschappen enz. Voor de gewone boodschappen ga ik naar de dekamarkt en aldi en de rest groenten, fruit enz haal ik op de markt. Je moet goed prijs bewust zijn en rekenen. En kijk ook eens in de kringloopwinkel als je wat nodig hebt, vaak hele mooie dingen voor weinig geld.

Henriëtte

36.34. reactie op andrea

Beste Andrea,

Je kan nu wel zo tekeer gaan maar als je nu eerst gewoon haar brief goed leest dan reageer je misschien anders, ze wil er alleen maar op wijzen dat het gewoon slechter gaat in nederland. Zij is gelukkig nog in de positie om 45 euro per dag uit te geven, maar wees blij dat ze ook omkijkt naar andere mensen, want dat zegt ze ook in haar brief. En daar zijn er nog maar weinig van in dit land. Dus wees niet zo boos en wees blij dat er nog mensen zijn die een eigen mening hebben en die er voor op durven te komen zowel voor zichzelf als voor andere.

Wees wat toleranter, ik kan het ook niet uitgeven wat zij uitgeeft en tuurlijk ik zal het ook wel willen maar wees in ieder geval blij dat zij het nog wel kan en dus niet zo jaloers zijn omdat andere mensen het wel kunnen en wij niet.

Bianca

36.35. Consuminderen

Henriëtte,

90 euro, daar kun je met gemak wekelijks van rondkomen! Wij leven hiervan met z'n vijven, 2 volwassenen en 3 kinderen (5, 3, en 1 jaar). Hier kan ik met gemak de weekboodschappen van doen, ook wij doen dit bij de Aldi, groente en fruit komt van de aanbiedingen bij de gewone groentenboer en we hebben gewoon iedere dag een stukje vlees op ons bord. 2 van de kids zitten zelfs nog volledig in de luiers en de 3e alleen nog een nachtluier!

Wij komen niets te kort. Ik let alleen wel altijd op de aanbiedingen. Dus 90 euro valt niets over te zeggen!

Driesje

36.36. Goed zo Marjolein

Sorry, ook ik ben zo iemand die ong 40 à 45 per dag uitgeeft en dat veel vindt, maar het wel (net) kan doen. Voordat ik deze site ontdekte stond ik er eigenlijk niet zo bij stil dat er mensen zijn die het met héél veel minder moeten doen! Ik begin me eigenlijk een beetje te schamen, een wijntje is bij ons doordeweeks eigenlijk heel normaal ook al komt hij van de Aldi, of een zak chips of een zakje snoep en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Bovendien roken mijn man en ik best wel stevig en dat is tegenwoordig ook best (zachtjes gezegd) prijzig. En voordat de antirokers in het gareel springen: ja dat is slecht en dat weten we heus wel! Ik wil alleen mijn bewondering uitspreken voor de mensen met grote gezinnen die toch kans zien om hun kiddo's er netjes uit te laten zien én ook nog verantwoord te voeden en bovendien nog de kans geven om te studeren oid.

Petje af!!!

Willeke

36.37. Met heel weinig

Hallo,

Na alle berichten te hebben gelezen wil ik, moeder met drie kinderen (12 - 8 - 3), vertellen dat ik het "moet" doen met 55 euro in de week. Ik krijg niet meer, kan niet meer pakken, dit is allemaal onder beheer. En nee, met sint en kerst krijg ik niets exstra's. Heb geen telefoon, geen auto en nu mijn fiets stuk is doe ik alles lopend. Maar in het weekend hebben we een chippie, 1 fles cola en wat snoep. De rest van de week twee keer groente zonder vlees en brood en pasta en pindakaas is hier twee keer in de week te vinden en de rest eten we bij oma en zus. Het kan allemaal nog erger, ik voel me soms heel eenzaam, kan nergens naar toe, maar kan wel zo vaak ik kan naar de computer van mijn broer. Dat is mijn uitje...

groetjes van anoniem

36.38. Tip uitgeprobeerd

Hoi Peter,

Sinds enige tijd heb ik naast mijn salarisrekening en vaste lastenrekening ook een huihoudgeldrekening geopend en gebruikt. Harstikke handig en inderdaad heb je meer overzicht en kom je minder voor verassingen te staan wat betreft de vaste lasten en jaarlijkse afschrijvingen. Nu nog wat meer discipline opbrengen om het spaargeld te laten staan (en minder impulsief aankopen te doen) dan komen we er wel. Bedankt voor je tip.

groetjes Inge

36.39. 45 euro /dag

Hallo,

Bovenstaande reactie vind ik toch wel licht euforisch. Ik heb ook 4 opgroeiende kinderen (pubers) en heb wel het verschil gevoeld van voor en na de euro. Ik haal mijn voedingswaren steeds bij een goedkope winkelketen en ja, thuis drinken ze wel frisdrank en niet enkel koffie. Moeten we dan omdat de heren economen nog wat rijker kunnen worden onze gordel maar aansnoeren? Ben ik niet mee akkoord.

Voor ons hoeft het overdadige consumeren echt niet maar zien jullie dan niet in welke richting we drijven? De middenklasse verdwijnt stilletjesaan en de tegenstelling rijk/arm wordt groter. Kijk maar naar Groot Brittanië.

Raga

36.40. €400 per maand

Inderdaad, sinds die euro is het duurder. Wij werken allebei, maar door ooit zo stom geweest te zijn om een lening aan te gaan en daar luxe van te leven, houden we nou nauwelijks nog wat over. Veel van ons loon gaat naar de afbetaling en de andere dure vaste lasten.

We houden samen €400 over per maand, waar we alles van moeten kopen: kleding, boodschappen, kadootjes etc. En nu zijn we nog maar met zijn tweeen, maar er komt over een paar maanden een kleintje, die ook schreeuwend duur zijn.

Jammer genoeg kunnen we nog steeds niet met het geld omgaan, want na twee weken is al het geld er al doorheen, en zitten we de rest van de maand op water en brood.

Ik zit in de ziektewet en ben nu aan het reïntegreren, en ik zal alleen nog maar in inkomen achteruit gaan, wat mij af en toe enorm beangstigt.

Het troost mij te weten, dat er mensen zijn die nog veel minder hebben en die het ook redden, al is het erg moeilijk. Ik heb veel respect voor jullie, en ik neem mij heilig voor wat achteruit te leggen en het beter te verdelen.

Succes allemaal Marieke

36.41. 400 per maand

Waar ik veel aan heb is de pagina Lleven en genieten met een klein budget. Er staan goedkope recepten op en veel andere tips. Zelf probeer ik met minder rond te komen. Het helpt om alle uitgaven op te schrijven, dan weet je waar het blijft! Ik heb 3 kinderen waarvan de jongste 3 maanden is, kleding, ook merkkleding voor de jongste vind je heel goedkoop op markten bijv. koninginnemarkt. Het bedrag dat je overhoudt verdelen over het aantal weken per maand.

Succes! Groetjes Anita

36.42. Laat iedereen in z'n waarde

Tja. 45 euro is hartstikke veel voor een dag. Is helemaal waar. Ik snap de felle reacties ook nog wel. Maar als deze mensen ECHT niet weten waar ze het over hebben en wat het geld waard is (blijkbaar 3100 gulden aan boodschappen in de maand), is het misschien wel aardig om ze de gelegenheid te geven hier aan te wennen.

Misschien hebben ze allebei wel een flitsende T-carriere gehad en draaien ze nu de duimen op de sofa omdat de economie is ingestort. IT-hotshots zijn de afgelopen jaren zo ontzettend verwend dat ze niet echt weten wat het geld waard was.

Ik wil niemand over 1 kan scheren, maar toch, iedereen heeft een verschillende achtergrond. Laten we een beetje aardiger voor elkaar zijn op de site: hij bestaat immers om elkaar tips te geven.

Groetjes, Jojanneke

36.43. Bezuinigen

Wel Corina, hier heb ik een bezuinigingstip voor jou. Stop met het kopen van die dure Pampers en schakel over op gewone katoenen luiers die je "100 keer" kunt gebruiken. Mijn kinderen (21 en 18 jaar) zijn er ook groot mee geworden en hebben er echt geen nadelige gevolgen van ondervonden hoor!

René

36.44. 1x per week boodschappen doen

Als je geld wilt besparen dan moet je 1 keer in de week boodschappen doen en dan niet bij de ah maar gewoon bij de aldi, dat bespaart ook al een heleboel. 45euro per dag dan ben je dik en rond.

36.45. Re: eigen keuze

Tja "kinderen zijn je eigen keuze" dat vertellen ze je iedere keer als je klaagt over de kosten van je grotere gezin, of je krijgt een sneer over het feit dat je ouderschapsverlof hebt opgenomen omdat je de kinderen zelf wilt opvoeden. Dit zijn opmerkingen van ensen die vaak drie keer per jaar op vakantie gaan, hun hond of kat beter dan hun naaste behandelen, of op hun veertigste nog even snel 1 kind nemen. En Gut oh gut wat hebben ze het druk met dat ene betreurenswaardige kind.

Ben jij zo iemand, bedenk dan goed, dat mijn kinderen niet behoeven te integreren in Nederland, onze taal spreken, respect hebben voor onze normen en dus veel minder kosten voor de gemeenschap. Het zijn onze kinderen die hier de tent draaiende houden in toekomstig Nederland. Dat lukt niet met maar 2 kinderen hoor!! Dat mag best wel eens meer gewaardeerd worden in Nederland. Zou dit uitblijven van steun de reden zijn dat steeds meer grotere Nederlandse gezinnen vertrekken naar Scandinavie?

Zelf ben ik in een fortuinlijke positie, merk ik als ik met stijgende waardering en bewondering zie hoe sommige onder jullie moeten rondkomen.

Laten ze maar eens wat meer doen voor kinderrijke gezinnen in Nederland

Elvira

36.46. 45 euro

45 euro?? Niet normaal, ik ben benieuwd wat er bij jullie elke avond op tafel staat! Ik heb zelf vier kinderen in de leeftijd van 1 tot 7 en ik kom toe met 100 euro in de week, inclusief luiers, verse groente, vers brood en voor in het weekend luxe beleg met stokbrood. Het is een kwestie van een lijstje maken en je daar aan houden! Daarnaast ga ik altijd naar de Aldi en Nettorama, dat scheelt zo ontzettend veel.

Voor de rest houd ik de reclamefolders goed bij en koop alleen de aanbiedingen die ik nodig heb. Je zou het eens moeten proberen, het scheelt echt. Ik weet niet waar jullie je babyvoeding halen maar de schlecker en kruidvat zijn echt het goedkoopst!

Succes, Simone

36.47. Brandnetelsoep

Wat een geweldig idee om kinderen op school bekend te maken met eten dat gewoon langs de kant van de weg groeit. Kan je me een tip geven uit welke boeken je recepten kan halen? Kinderen denken vaak dat je eten alleen maar in een winkel kan kopen. Wij hebben geen groententuin maar verbouwen elk jaar wel iets samen met de kinderen. Dit jaar bonen en tomaten. Maar natuurlijk ook leuk om iets uit de natuur te halen.

Monique

36.48. Fijn, 45 euro!

Lijkt me heerlijk 45 euro in de week voor boodschappen! Mijn man, 3 kinderen en ik doen het nu met 10 euro in de week! En inderdaad is het gruwelijk zwaar, maar toch word je er sterker van! Wij moeten door omstandigheden rondkomen van ongeveer 750 euro in de maand. Daar vanaf gaan nog alle vaste lasten zoals huur, electriciteit, water, telefoon. We houden zowat niks over. Het is echt behelpen geblazen.

En tóch lukt het ons telkens weer. Als we geluk hebben zitten we op 20 euro per week. Veel groenten in de aanbieding of Aldi halen, koken en invriezen. Dan heb je altijd voorraad. Gehakt in de aanbieding vries ik ook in. Daar kan weer macaroni, spaghetti (daar hoeft echt geen 400 gram in!), gehaktballen etc van gemaakt worden. Toiletpapier van 0,50 voor 4 rollen bij de Spar is ook geen geld. Dan maar geen lagenpapier, maakt niet uit, zolang je maar kunt gebruiken. Zo zijn er nog meer dingen. Met veel fantasie kan je met weinig etenswaren tóch voedzaam en afwisselend eten.

Het valt niet mee, maar het is zeker te doen. Creatief zijn is de tip eigenlijk. En accepteren dat het nu eenmaal zo is en er het beste van proberen te maken. En elke keer het trotse gevoel dat je het weer gehaald hebt! Onze tijd komt nog wel!

Angelique

36.49. Kwijtschelding

Hallo allemaal.

Als eerste wil ik zeggen. Tegen degene met veel geld. Wat fijn dat jullie dat hebben. En voor degene met minder geld. Knap dat jullie rond kunnen komen.

Wij hebben zelf een inkomen van zo'n 1200 euro per maand. Daar redden wij het mee. We hebben vier kinderen. Ze zijn 6, 5, 3 en 1 jaar. De jongste zit nog in de luiers. Helaas moeten dat weer pampers zijn want, geloof me, van alle andere luiers krijgt hij luieruitslag.

Maar goed, even over de kwijtschelding. Wij hebben een koopwoning. Wat goedkoper is dan een huurwoning in ons geval. Maar ook wij vragen gewoon kwijtschelding. Het is ons tot nu toe nog elke keer toegewezen. Je hoeft dus echt niet alleen maar een uitkering te hebben. En nee, ik schaam mij er niet voor dat ik het aanvraag. Wij kunnen dat geld wel beter gebruiken. We redden ons prima en zijn heel gelukkig, maar stiekem verheug ik mij er op dat ik ooit een keer geld kan gaan verdienen met mijn naai- en tekenkunsten.

Groetjes van Barbara.

36.50. Wanneer koop je?

Hallo!

Ik kan me je gevoel indenken, maar; het is best een goede omstandigheid dat de supermarkten zo onderling aan het concurreren zijn; daardoor zijn prijzen al aardig gezakt. Verzamel prijskrantjes, neem de tijd om ze te vergelijken, en maak een in-principe menu op voor de komende week.

Heb de souplesse om à la minute te veranderen wanneer je merkt dat, bv, er ineens (extra goedkope) voedingsmiddelen zijn, bv. bananen. Besluit dan om bv. een bananen-kaasschotel te maken (om en om met geraspte kaas in de oven) ga op zaterdagnamiddag winkelen bij bv. AH: er staan dan allerlei afgeprijsde artikelen (35%) te koop.

Leer je eigen brood te bakken, ook zonder broodmachine: elke snee is zoveel zwaarder dat je ook minder broodbeleg nodig hebt. Leer brandnetelsoep te maken, denk eens aan wortelsalade: rasp een winterwortel, vermeng die met wat - zelfgemaakte - marmelade bv, ga weer over op zelf pudding en vla maken, gebruik principieel geen kant en klare producten meer, breng zelf oud papaier naar een opkoper, gebruik oud brood om paneermeel te maken, enz. enz. er zijn voor creatieven vele manieren om goedkoper uit te zijn!

Liesbeth

36.51. Vijf kinderen waaronder drieling van 17 mnd. kost me 80 euro in de week , als ik heel zuinig doe

Ja ook ik vind dat de euro gewoon een gulden is. Kwamen de mensen maar eens een keer masaal in opstand. Ik ben een moeder van twee zoonen van 10 en 13 en een drieling (twee meisjes en een jongen) van 17 mnd. Wij houden bijna niks meer over in de maand. Wij halen iedere week bij de voedselbank ons eten, die steunen ons gelukkig, want van de gemeente hoef je niks te verwachten. Als ik dan geluk heb, ben ik niet meer dan 80 euro in de week kwijt (wat al heel veel voor ons is.) Dat is dus 11.50 euro per dag. Tja het is geen vetpot. Maar we zullen wel moeten.

Nu is ook nog mijn wasmachine kapot gegaan. Dat wordt een wasmachine op de pof en dan nog minder geld in de week overhouden. Het is toch van de zotten dat je zo weinig overhoudt terwijl je man zo hard werkt in het fabriek. Maar ja, zo gaat dat hier in Nederland.

Rijk nederland, maar voor ons niet hoor.

Groetjes, Leonie

36.52. Verplichting overheid en ouders

Sorry, maar ik vind de reactie dat kinderen hier in Nederland lang naar school moeten en niet veel mogen werken maar een rare. Wat had je dan gewild? Dat je kinderen met 12 van school af komen om een baantje te zoeken zodat ze kostgeld kunnen betalen? Dat je veel kinderen wilt, prima, maar daar kies je zelf voor, dus jij bent verantwoordelijk en niemand anders.

Sandy

36.53. Wees flexibel

Je zou eens wat minder naar de verantwoordelijkheid van anderen moeten wijzen. Wees flexibel, over die luiers bv. Misschien kun je katoenen nemen.

Jesse

36.54. Rondkomen en tips

Hallo,

Heb zelf 3 kinderen, kom ook rond van de bijstand. Ik heb ook weinig te besteden maar toch na aftrek van de vaste lasten, houd ik toch nog een leuk centje over om van de leven en om leuke dingen te doen. Hier in Groningen hebben ze de stadjerspas (een pas met bonnen voor allerlei activiteiten) waar je gratis of met bijbetaling van een kleine bedrage, toch leuke dingen kunt doen.

Tip: Ga op affiches af. Er is vast wel wat leuks te doen voor iedereen. Ik ben tevreden met wat ik heb en heb ook kinderen die niets te kort komen. Materieel is niet zo belangrijk maar liefde wel. Ik doe zelf ook activiteiten die niets kosten maar help er wel anderen mee. Ga vrijwilligerswerk doen. En ga 1x per week boodschappen doen. En alleen voor vers naar de winkel gaan met niet te veel geld op zak. Ik kan makkelijk met 5,-- boodschappen doen per dag voor het eten.

Ik ga op aanbiedingen af en vul daarmee de vriezer. En heb voor nood blikken groente in de kast staan. Maar heb iedere dag een verse maaltijd en ook nog iets lekkers voor de meisjes. Als ze uit school komen. Ik ga meestal naar de lidl voor de frisdrank e.d en naar de C1000 voor het vlees, groente e.d. En bak meestal zelf brood met mix van de groothandel, een grote zak mix van 5 kg voor 4,15€, en haal daar makkelijk 12 broden uit.

Heb de broodbakmachine in een kringloopwinkel gekocht. Is ook een tip om daar eens te gaan neuzen. Kleding krijg ik meestal of ga het kopen in de uitverkoop. Is echt de moeite waard.

Ik hoor graag hier een reactie op.
Groetjes van Jolanda

36.55. Bedankt voor de tips!

Ik heb 5 kinderen (5 mnd, 3, 7, 7 en 8) en wij hebben het niet ruim. Ik wil jullie allen bedanken voor al die fijne tips! Sinds kort bak ik namelijk zelf brood en gebruik ik katoenen luiers! Dat scheelt zeker 3 euro per dag!

Nu wil ik graag nog een paar tips toevoegen! Internet! b.v. voor kleding. Zelf koop ik veel kleding op www.marktplaats.nl. Kijk voor kleding en in jouw buurt; dat scheelt verzendkosten!

Voor meel (voor o.a brood, pannekkoeken enz.) ga ik naar de makro! Meestal koop ik een zak van 5kg daar doe ik zo 2 maanden mee!

Nogmaals bedankt voor al jullie goede tips!

Marie

36.56. 45 euro

Wat een luxe, zoveel geld per dag. Ik moet rondkomen van 55 euro per week met 5 pers. Het lukt wel, maar met moeite. Een dagje weg met de kids? sparen! Of met de r`dam pas, 5euro per pers. Diergaarde Blijdorp is dan maar 3 euro per pers.

Kijk goed om je heen luister goed naar anderen en vergelijk de prijzen, dat is wat ik doe. En hopen op betere tijden voor mensen met een minimum inkomen.

Weegschaal

36.57. Reactie op alle bovenstaande verhalen.

Sorry hoor, maar om maar gelijk met de deur in huis te vallen, denken jullie nou echt dat als je nou perse wilt hebben dat je man maar geen cola of bier drinkt 's avonds dat ie dat dan ook doet. Knap hoor als je je man zo onder de duim hebt zitten. Vertel mij even hoe je dat doet. Moet ik hem ook nog even vertellen dat ie fijn mag gaan stoppen met roken, omdat ik zo nodig moet bezuinigen?

groetjes Jolanda, moeder met 1 kind en moeilijke man (die niet doet wat ik zeg)

36.58. Budgettips

Wat ook een mooie tip is: bij onze super prijzen ze het vlees af, de kiloverpakkingen met 1 euro, de kleinere verpakkingen met 50 cent. Als ik 5 eenpersoonsportie-verpakkingen neem, dan heb ik veel meer korting dan die ene euro van die kiloverpakking. Bijvoorbeeld een groot pak met 5 kipfilets is afgeprijsd van 10 naar 9 euro, en ik koop 5 pakjes van 1,50! Kassa!

Nola

36.59. Fijn; 45 euro!

Hallo Angelique, ik wil je zeggen dat ik héél veel bewondering heb voor hoe jij met de geld-situatie omgaat!! Ik vind het superknap dat je met 10 à 20 euro kunt rondkomen...heb je misschien wat tips en recepten voor mij? Ik heb méér te besteden nl. 30 euro, maar ik wil proberen om dat terug te brengen naar 20 om zo op die manier wat geld in een potje te doen voor onverwachte zaken of kleding. Nu heb ik daar dus geen geld voor...

groetjes van Gretha.

36.60. Studiekosten

Even een reactie op het feit dat kinderen op de middelbare school zo duur zijn. Vanaf het moment dat kinderen naar de middelbare school gaan kunnen de ouders een aanvraag indienen voor tegemoetkoming in de studiekosten. Deze aanvraagformulieren zijn op school verkrijgbaar. De tegemoetkoming is niet alleen voor ouders met een minium inkomen, maar ook voor mensen die iets meer verdienen. De preciese grens weet ik niet. Het bedrag wat je krijgt per kind weet ik ook niet, want toen ik het kreeg hadden we nog guldens. Het was wel meer dan een paar tientjes, ik denk van ongeveer 600 gulden per jaar per kind. Dit wordt in twee keer uitbetaald in juli/augustus en februari.

Succes allemaal met jullie gezin. Ellen

36.61. Maandverband

In eerste instantie dacht ik zelf dat het zelf wassen van maandverbanden echt uit de middeleeuwen kwam. Maar na een keer proberen vond ik het veel prettiger dan weggooiverband. Het is niet zo broeierig als de luxe maandverbanden. Ik heb nogal heftige bloedingen en ook in de eerste dagen lek ik nooit door, terwijl ik altijd tampons en tegelijkertijd maandverband moet gebruiken. Ik maak ze nu zelf van oude katoenen luiers en flanellen luiers met een speciaal spulletje ertussen waardoor je niet doorlekt en de huid toch kan ademen. Eerst heb ik op internet iemand gevonden die ze heel mooi zelf maakt met flanel in leuke printjes ( frommes.nl).

Ellen

36.62. Kwijtschelding

Hallo Barbara,

Wij wonen ook in een koopwoning. Maar ik dacht altijd dat je daar geen kwijtscheldingen voor kon krijgen. Mijn man heeft een eigen zaak met al 2 jaar een negatief inkomen. Ik werk parttime (momenteel ivm zwangerschap in de ziektewet). Moet echt moeite doen om alle eindjes aan elkaar te knopen. Heb je misschien wat voorbeelden en tips voor ivm verschillende kwijtscheldingen?

Alvast bedankt. gr. Imre

36.63. Kwetsend?

Ik geloof niet dat deze mensen het verkeerd bedoeld hebben. Zelf had ik, in mijn ogen, weinig huishoudgeld (450euro, gezinnetje met twee kleine kinderen) mijn man dacht daar anders over. We hebben er veel over gepraat en uiteindelijk kwam ik er achter dat dat misschien ook wel waar was (je geeft natuurlijk nooit gelijk toe). Ik ben toen begonnen om mijn uitgave bij te houden, ik werd er verdrietig van, het lukt niet. Na ongeveer twee maanden kwam ik deze site tegen, met zeer veel nuttige tips. Vele gebruik ik nu (nog maar twee weken). Maar ik zie het nu als een uitdaging om met minder om te gaan. Maar mijn man heeft, om dit te bereiken, alles uit de kast moeten halen om mijn ongelijk te tonen.

Was ik toen ik er van overtuigd was dat 450 teweinig was dan opzettelijk kwetsend naar bv mijn vriendin die met een zeer klein budget om moet gaan, NEE!

Op dit moment zitten we al 6 maanden zonder bank en op eettafelstoelen die voor mij veel te laag zijn. De laatste maand begon ik daar toch wat problemen mee tekrijgen. Zeker omdat wij vaak mensen uitnodigen. Dus ik heb een hele goede reden om zuiniger te leven, alles wat ik minder uitgeef.......

Met mijn man heb ik al een wedstrijd afgesloten, wie het eerst de bank bij elkaar gespaard heeft. Ik heb er zin in om zo goedkoop mogelijk in te kopen, maar ik moet nog veel leren.

groetjes Yvette

36.64. Ben ik echt zo erg?

Hoi allemaal,

Laat ik me even voorstellen wij zijn een gezin met 4 pers 2 kids onder de 3. Inkomen is ongeveer € 1900 per maand, vaste lasten € 1000 maximaal hoor, en iedere maand komne we wel rood te staan. Wie kan mij helpen? Boodschappen geven wij niet meer uit als € 30 per week ik vind het geweldig hoe goed jullie allemaal met geld om kunnen gaan.

Winkelverslaafd

36.65. Ben ik echt zo erg?

Als je koopverslaafd bent kun je met de bank afspreken dat je bijvoorbeeld maar 75 0f 100 euro per week krijgt zodat je niet te veel opmaakt en automatisch gaan sparen wat je weer voor zoveel jaar vast zet, zodat je er niet aan kunt. Succes,en hopenlijk heb je er wat aan!

Anita

36.66. Tsja...

Ik kwam zomaar op deze site terecht. Ik moet bekennen, het eerste gevoel dat me bekruipt is van schaamte. Mijn echtgenoot en ik hebben beide een leuke baan met een goed inkomen. Tegen onze grote wens in een klein gezin (2 kinderen). Als ik lees waar sommigen van jullie rond moeten en kunnen komen, heb ik daar veel bewondering voor.

Ik heb twee broers en een zus, allen niet in de positie waarin wij verkeren. Wij nemen nichtjes en neefjes mee bij dagjes uit, regelen regelmatig verrassingen voor elk van hen en bij de geboorte kregen ze naast een luiervoorraad 'tegoedbonnen' voor het onbeperkt verstoren van onze nachtrust en logeerpartijen. Het is moeilijk om direct hulp aan te bieden. Je bent altijd bang dat je iemand voor het hoofd stoot.

Toch hoop ik dat we een beetje bijdragen als het soms wat zwaar wordt. Zo logeren ze in ons huis als wij weg zijn. We zorgen voor voldoende proviand enz. Gelukkig maken ze daar dankbaar gebruik van. Ik ben heus geen filantroop, maar ik wens iedereen een zorgeloos leven toe. Ik merk dat dat nogal eens te wensen overlaat als je een groot gezin hebt en weinig inkomen.

Marianne

36.67. Hoe krijg je het voor elkaar...

..om 45 euro per dag te kunnen besteden... Ik heb 3 kinderen onder de leeftijd van 4 jaar, en ik kom lang niet op dat bedrag. Ik geef per maand ongeveer 250 euro uit aan boodschappen, en dat vind ik al veel. Niet dat we veel meer te besteden hebben, maar het kan ook prima. Ik vraag me dan af wat voor ditjes en datjes jij dan koopt, dan zul je het hele huis ook wel vol hebben staan. Of vergis ik mij hierin? Ik zou anders namelijk niet weten hoe jij op de 45 euro per dag komt met 'maar' 1 kind!

Henny

36.68. 50 euro per week aan boodschappen!

Ik hoef niet perse zuinig aan te doen. Mijn man heeft een inkomen van 1700 euro netto en ik van 1600 euro netto. Maar goed onze vaste lasten bedragen zo'n 1800 euro. Ik zou dus ruim kunnen leven. Maar wij kunnen met 1 kind, 5 poezen en een konijn, koophuis, en auto e.d.dus makkelijk leven.

Omdat ik weet dat andere mensen het met inder moeten doen, ben ik maanden geleden begonnen op zo'n manier te gaan leven. En gek genoeg: het lukt mij prima om met 50 euro per week rond te komen, en dan heb ik het over boodschappen doen. Die doen we nu dus ook bij de Aldi en de Lidl.

Inmiddels hebben we natuurlijk een vette spaarrekening, die we wellicht in de toekomst hard nodig zullen hebben. Maar wat ik ermee wil zeggen is: 50 euro per week aan boodschappen kan wat ons betreft echt makkelijk!

Maria

36.69. Opschrijven

Als je alles opschrijft wat je uitgeeft zal je zien dat je minder geld uitgeeft. Want meestal als ik naar de stad ga dan zie je van allerlei leuke dingetjes van een paar euro maar als je die dingetjes bij elkaar optelt dan dan ben je toch meer kwijt dan dat de bedoeling was. (dit is bij mij wel altijd het geval. Maar als je dus alles opschrijft ga je nadenken of je het wel echt nodig hebt. (Omdat ik dan te lui ben om het op te schrijven en wat je niet koopt hoef je niet op te schrijven). Dus als ik het niet nodig heb dan laat ik het liggen en heb ik alweer geld uitgespaard.

Snoep kopen doe ik ook nauwelijks alleen als er bezoek komt. Dus dar spaar ik ook veel geld mee uit.

Brood bakken is inderedaad een goede tip. Het vult beter dan gekocht brood. Dus je eet ook nog eens minder brood.

Rilana

36.70. Schaam je niet

Mijn man en ik hebben beide een ruim inkomen. We kunnen dus doen waar we zin in hebben en kopen wat we willen. Ik weet dat mensen om ons heen het een stuk moeilijker hebben gekregen, maar die hebben dan ook voor een andere leefwijze gekozen als wij. Wij hebben er nl. bewust voor gekozen om geen kinderen te nemen en om allebei te werken. We werken hard voor het geld, het wordt ons ook niet in de schoot geworpen.

Als ik deze problemen allemaal lees en dan ook erbij lees dat sommige 2, 3 of 4 kinderen hebben, denk ik ook weleens, waarom zoveel. Het is niet alleen het eten wat veel kost, maar denk nog eens verder. En dan maar hopen dat ze niet al te slim zijn anders kun je krom gaan liggen voor hun studie. Kijk 45 euro op een dag, dat geven wij nog niet eens uit aan eten. En dan moet ik erbij zeggen dat wij stevige eters zijn.

Maar is het dan zo dat mensen met een andere leefwijze, die wel kunnen doen en laten wat ze willen, zich daar dan voor moeten schamen. Als mensen door bepaalde gebeurtenissen in zo'n ellendige situatie terecht komen, oke, dat is anders. Maar als je nu eenmaal kiest voor een (groot) gezin, weet je ook dat dit consequenties met zich mee brengt. Wij leven er goed van, maar werken er ook hard voor. En dan heb je kapsones. Maar iemand met 4 kinderen, waar ze zelf voor kiezen en dan financieel krap zitten, die zijn zielig.

Dit bedoel ik niet lullig, maar iedereen heeft zijn eigen manier van leven gekozen. Daar moet je respect voor hebben.

gr. Sammy

36.71. Voor Ellen, reactie op katoenen maandverband

Hallo,

Graag wil ik katoenen maandverband gaan gebruiken. Op internet heb ik daar een paar sites over gevonden waar katoenen maandverband werd aangeboden. De prijs kwam ongeveer overeen met de prijzen op de link die Ellen heeft toegevoegd. Ellen schrijft o.a. dat ze zelf katoenen maandverband maakt. Behalve dat ik het erg veel geld vind (7.50 per stuk, ondanks dat je het jaren kunt gebruiken moet het natuurlijk toch in 1 keer betaald worden).

Nu vraag ik me af of Ellen ook maandverband voor mij zou willen maken. Ik ben namelijk niet zo handig en heb wat handwerken betreft ook nooit iets geleerd. Tenminste als zij minder vraagt dan het bedrag wat ik op haar toegevoegde link heb gelezen. Voor alle duidelijkheid: Ik wil niemand beledigen die katoenen maandverband voor 7,50 aanbiedt, maar voor mij persoonlijk is het gewoon te duur. Ellen, als je het wilt doen hoor ik het wel via de mail.

Groeten van Esmee

36.72. Besparing is mogelijk

Graag wil ik hierop reageren. Op zich kun je met eten ook een hele hoop besparen bijv voor het geven van flesvoeding als je kindje niet iets speciaals moet hebben kun je ook in plaats van de dure merknamen zoals Nutrilon of Frisolac het veel goedkopere merk Milasan nemen deze is in de Duitse Schlecker te koop maar op de site bij hun. De nummer een kost 5,99 euro nummer twee kost 5,59 en nummer die kost ook 5,99. Dit zijn hele andere prijzen als de dure merknamen. Ik heb bij jongste dit uitgeprobeerd en zij groeit er goed op.

Ook de luiers heb ik van de Aldi en het meeste van de boodschappen doe ik ook hier dit scheelt ook enorm. Het is misschien wel even een gepuzzel maar het levert een hele hoop besparing op. Ook de kinderkleding koop ik vaak bij Zeeman, kledingbeurzen en bij een kringloop. En de meeste mensen zeggen: go wat zijn ze leuk aangekleed. Ik moet wel zeggen dat ik er wel een neus voor heb want ik altijd kleding er tussen uit van een merk. Ik vind het ook een uitdaging om op deze manier geld over te houden.

Petra

36.73. Goedkope merken

Hoi Petra,

Vroeger had ik meer van de Schlecker, maar tegenwoordig vind ik dat je moet oppassen met al die duitse merken. De Milasan 2 bv. zit een sterke vanille smaak aan,een beruchte allergie-veroorzaker, ook hun soorten pap zitten bijna allemaal smaakjes aan zoals banaan, boterkoek of aardbeien. En de potjes fruit bv. zit suiker doorheen. Ik wil mijn kind liever niet aan extra zoetigheid of chemische smaakjes wennen. Hier in de supermarkten zijn de prijzen van nutrilon en bambix ed. met de prijzenoorlog sterk gedaald. Ik denk dat je bij alles goed op de etiketten moet kijken wat er allemaal inzit.

Zelfde geldt voor kleding, goedkoop is vaak duurkoop, zeker als je het voor meerdere kinderen wilt kunnen doorschuiven, helaas heb je vaak niet het geld om andere kwaliteit te kopen.

Antoinette

36.74. Reactie op iedereen

Naast het bezuinigen op allerlei huishoudelijke zaken heeft de overheid ook allerlei regelingen waar veel mensen geen weet van hebben of onvoldoende onderzoeken: Over het algemeen zijn er inkomensnormen, maar soms maakt het niet uit of je wat boven de bijstandsnorm hebt: men berekent dan je draagkracht en je hebt dan soms nog steeds recht op vergoeding. Regelingen en vergoedingen verschillen per gemeente en dus zul je zelf eens op onderzoek moeten gaan. Bel gerust eens een sociale dienst, ga eens naar een maatschappelijke dienst of bureau schuldhulpverlening. deze organisaties zijn over het algemeen prima bereid om met je mee te kijken naar je situatie en om te beoordelen of je wel gebruik maakt van de mogelijke voorzieningen.

Uiteraard zijn er soms verplichtingen en of voorwaarden, maar nee heb je en ja kun je krijgen. Gewoon proberen dus.

Erik

36.75. 45 euro per dag

Ik wil even reageren om de reactie van Marije, ik hoop dat je kinderen het geen probleem vinden om geen snoep chips limonade e.d. in huis te hebben. 45 euro per vind ik ook te veel, maar helemaal leven zonder wat lekkers is er overdreven. Zoveel kost een zakje chips of snoep niet (ga maar kijken op de markt). Al doe je het alleen maar in het weekend.

Groetjes Hanneke

36.76. Ontzettend moeilijk

Heel leuk om te lezen, die 45 euro per dag maal 7 is 350 euro per week hebben wij ook ongeveer te besteden. Er word niets verder over gezegd maar als je partner al 200 euro per week nodig heeft voor zichzelf, vind ik het nu nog moeilijk rond te komen.

Cor

36.77. Tip

Hallo, ik heb zojuist je stukje gelezen en misschien kan je met de bank een afspraak maken dat je je debetstand terug wil brengen naar 0,00. Dit gebeurt dan maandelijks met het afbouwen van je debetstand. Je kan dan zelf aangeven met welk bedrag je het in wil lopen. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Succes!!! Jeanine

36.78. Jeanine

Jeanine,

Ik ken die geldzorgen niet zo maar wij hebben wel een kind met een dieet van bijna honderdvijftig euro per maand. Toen ze ziek werd na een maand of negen ben ik zelf ook gaan werken. Mijn man en ik werken allebei in de beveiliging en 40 uur per week. We hebben hard moeten werken om ons huisje te kunnen kopen.

Maar moet eerlijk zeggen dat zonder mijn vriendin en mijn ouders en zusje ik niet kan werken. Als wij moeten slapen na een nachtdienst of als wij van huis zijn is er altijd oppas. Mijn ouders en zusje doen het gelukkig gratis en mijn vriendin krijgt daar een vergoeding voor van 3 euro per uur.

Verder ben ik blij met mijn werk omdat je even wat anders te doen hebt in een andere omgeving bent en ik vind dat heerlijk. Ook hier geldt weer net als mijn reactie op haren knippen: ieder moet het voor zichzelf weten. Maar ik vind met 4 kinderen en de vijfde die in december komt wel lekker om is even niet thuis te zijn.

Groetjes Ans.

36.79. Goedkope recepten

Hier wat supergoedkope maar lekkere recepten. Bami voor 8 personen:
 1. Breek de spaghetti in drieen, koken.
 2. Kook de kip en pluk ze in stukjes.
 3. Bak de spekjes (of alleen de kip) in wat olie en voeg de kip toe, daarna de kruiden ui en knoflook, nog niet de ketjap (wat ook erg lekker is en heeel zuinig in gebruik zijn de potjes nasi en bami mix van faja lobbi van de toko, twee a drie eetlepels gebruiken per keer)
 4. Doe de eieren erbij laat ze stollen roer af en toe zodat er stukjes ei ontstaan
 5. Spaghetti afspoelen uit laten lekken en erbij doen
 6. Goed door elkaar scheppen en naar smaak ketjap erbij, wij vinden veel ketjap lekker.
Naar gelang wat mijn budget toelaat eten wij er tjampoer / tomaat / komkommer / gebakken kip / gebakken ei of kroepoek bij.

Ga hetzelfde te werk met rijst (surinaamse van de edah is heel voordelig, 2,65 per grote zak, goed voor vele keren) als je nasi wilt. Omgerekend 3 euro voor de basis voor 8 personen.

Je kunt ongeloofelijk veel variëren met spaghetti en rijst, wij maken bij de rijst vaak allerlij lekkere prutjes van gehaktkruiden en groenten. Eenpansgerechten zijn erg voordelig, ik gebruik daarvoor een pond gehakt en een pond groenten. Ook spekjes paprika champignons en tomatenpuree zijn heerlijk bij rijst. Wij eten iedere dag heel lekker voor gemiddeld 3 euro voor 8 personen! Met een beetje puzzelen zijn wij 50 euro per week kwijt voor alle boodschappen met 8 personen.

Groetjes Greet

36.80. Nog geen 50 euro per week

We zijn met zijn vieren. voor eten en drinken heb ik niet meer dan 50 euro per week. Wat heerlijk om 45 euro per dag uit te kunnen geven voor hetzelfde. Wat de een per dag heeft, heeft de ander per week. zie hier de armoede grens. Maar ik/ wij klagen niet, hoor. Het is allemaal goed te doen. Ik kan me wel ergeren aan die mensen die ruim boven de uitkeringsnorm zitten en klagen.

Die mensen zouden eens voor de aardigheid ff verder moeten kijken dan hun neus lang is. Er zijn zoveel mensen/ gezinnen zoals wij die echt moeten nadenken voordat ze iets kopen. En jaloers nee dat ben ik niet! Baal er wel van dat de armen hier in Nederland steeds armer worden en de rijken steeds rijker.

Ikke

36.81. Nog een lekker en zuinig recept

Hier volgt nog een lekker en toch wel zuinig recept: Benodigdheden: Bereiding:
 1. Aardappelen koken, ondertussen spekjes uitbakken.
 2. Andijvie in fijne reepjes snijden en in een kom doen.
 3. Besprenkelen met azijn en kruiden naar smaak.
 4. Uitgebakken spek hieronder mengen en laten rusten.
 5. Wanneer de aardappelen gaar zijn, deze pureren en als laatst de andijvie/spek-mengeling eronder doen.
Werkelijk verukkelijk!

Carine

36.82. Recept zonder vlees.

Goedkoop recept spruitjes

Vlees eten is nog steeds een dure aangelegenheid en ook helemaal niet elke dag nodig. Hier een recept van spruitjes.

nodig voor ongeveer 8 personen.


- ruim een kilo spruitjes.
- pakje tauge
- zakje nassikruiden/groenten
- zakje pindas of nog lekkerder dry roasted pindas

Bereiding:
- Schoonmaken halveren en koken.
- Intussen de kruiden wellen zoals op de verpakking staat.
- Als ze gaar zijn het kookvocht over de schoongewassen tauge afgieten, zodat deze even in het kookvocht is geweest.
- Deze tauge door de spruitjes doen.
- De gewelde kruiden-groenten er door roeren en op tafel zetten. Schaaltje met pindas er naast om naar eigen believen toe te voegen (kan er ook doorheen).

Samen met aardappelen en jus een heerlijk maal. Zo hebben mijn kinderen spruiten leren eten...

Elizabeth

36.83. 45 euro per dag

Ik wil even reageren, wij een gezin met 4 kinderen en vader en moeder moeten rondkomen van 75 euro per week. Ja echt, 75 euro per week. We kunnen er van eten, maar daar is ook alles mee gezegd. Wat een rijkdom, 45 euro per dag. Mag ik u een tip geven: met minder kan het ook, wij leven toch ook nog steeds!

Amy

36.84. "per week" vergeten?

Zouden Johan en Corina misschien niet per ongeluk 45 euro "per week" vergeten zijn te vermelden? Dat komt meer in de richting. Misschien is een reactie van hun kant, na het lezen van al deze vele reacties, wel op zijn plaats.

Marie-Anne

36.85. 10 euro per week

Beste Angelique,

Ik heb met bewondering jouw verhaal zitten lezen. Echt knap dat je toch nog zo positief kan zijn ondanks dat je zo weinig te besteden hebt. Mijn man kan nog wel eens klagen over ons budget. Ik heb hem jouw verhaal verteld. Die hoor ik voorlopig niet meer (wij hebben 50 euro in de week met zijn drietjes). Ik moet je namens hem laten weten dat hij respect heeft dat je het zo kan doen en hopelijk breken er voor jou ook gauw betere tijden aan.

liefs Patricia

36.86. De klos!

Helaas, ik heb hier wel weet van, maar helaas ik krijg niks meer kwijtgescholden. Ook is de gemeente waar ik woon niet bereid iets aan bijzondere bijstand toe te kennen. Ik zit misschien 10 euro boven de diverse normen, maar ik ben wel de klos, dat is balen hoor! Het scheelt enkele honderden euro's per jaar. Ga maar naar de gemeentelijke belastingen, waterschap en al die toestanden moet ik volledig betalen. Ben je alleen heb heb je een uitkering van de sociale dienst van 775 euro? Dan krijg je alles kwijtgescholden. Zit je er zoals ik (ook alleen) maar een tientje boven met de salaris, dan ben je dus de klos!

Emma

36.87. Goedkoop vlees

De kipfile lapjes die jij dan koopt, zijn wel van kippen die alleen in het donker hebben geleefd zonder enkele bewegingsvrijheid.

Anneke

36.88. Scharrelvlees

Omdat ik dierenleed vreselijk vind, eet ik bijna geen vlees. Maar m'n man en kinderen wil ik geen vlees onthouden. Daarom koop ik alleen vlees bij de scharrelslager. Helaas is het ontzettend duur. Ik betaalde de laatste keer 4x zoveel voor kipfilet als bij de C1000. (aanbieding bij C1000) Met een klein budget is het gewoon 2x per week vlees op het menu zetten, vaker wordt te duur en het is ook gezond om minder vlees te eten.

Ik ben het helemaal met Anneke eens. Denk even na voordat je dit goedkope vlees aanschaft, deze dieren hebben hiervoor een miserabel leven gehad. Daarom koop ik alleen scharrelvlees, al is het veel duurder. Dan maar veel minder vaak vlees op het menu. Ik eet zelf nauwelijks vlees, maar voor man en kinderen koop ik dus scharrelvlees. Dierenleed is vreselijk en ik vind het onaanvaardbaar. Wat mensen dieren aan kunnen doen voor een lekker stukje vlees. Wij zijn verantwoordelijk voor dieren en dieren hebben recht op een goed leven. Ik hoop dat steeds meer mensen eerst aan het dier denken en dan pas aan hun eetlust.

Nina

36.89. 30 euro per week...

Ik heb een gezin met 5 dochters (1/2, 4, 7, 9 en 10). Wij komen rond van 30 euro per week. Boodschappen: veel van de markt en alleen de groenten en het fruit van het seizoen kopen. De rest is duurder! 's Ochtends een melk/yoghurt en meergranen ontbijt (per pak 89 eurocent bij de Aldi) naar school 2 boterhammen met pindakaas & jam (kaas en andere verse dingen zijn duurder) en bekers drinken. Een fruitstuk naar keuze voor in de pauze. Wij hebben onze kinderen vanaf jongs af aan weinig snoep gegeven, dan wennen ze er niet aan. En als ze het dan krijgen is het extra-feest. Voor luiers kies ik die van de C1000; ze lekken niet en zijn niet de duurste.

Voor sint cadeau's ben ik nu al weer bezig. Kruidvat en trekpleister hebben altijd leuk kinder speelgoed. Dag na sinterklaas is altijd chocoletters en snoepgoed in de aanbieding, Kopen! Chocola kan je wel een jaartje bewaren! Goede cadeau's zijn ook: pyama's (zeeman rond de 4 euro), sokken, handschoenen.

Chips, elk weekend een bekertje op zaterdag middag. Op verjaardagen van mijn man en mij doen we zelf gemaakte cadeau's of een functioneel cadeau. Voor de kinder cadeau's geldt hetzelfde en meestal een spelletje wat voor het hele gezin weer een feest is. Op verjaardags feestjes doen we speurtochten, naar het bos, spelletjes of creative dingen met natuurspullen (bv. poppetjes knutselen van takken en kastanjes).

Op vakantie gaan is best moeilijk. We gaan een keer in de twee jaar. Een weekje kamperen in België of gewoon in eigenland. Natuurcampings of campings met 10 tot 40 plaatsen zijn goedkoop en vaak te vinden op internet.

Wat doen ze dan de rest van de vakantie zou u misschien denken. Boeken lenen bij de bieb, spelen in de tuin, dagje naar t bos, dagje naar zee, naar neefjes/nichtjes; allemaal onwijs gaaf voor de kinderen en het kost bijna niks.

Internet hebben we niet thuis, mijn man heeft t wel op zijn werk. Ik ga een keer in de maand naar de bieb voor 50 cent kan je een half uur internetten.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips.

Groetjes, Rosa

36.90. 30 euro per week

Hoi Rosa

Klasse zeg wat jij doet met 30 euro, ik wil ook wel met zo'n budget per week willen rond komen. Mijn gezin bestaat uit 2 volwassenen en 2 kinderen. Althans ga ik het proberen. Heb je voor kleding ook een special budget. Vanaf 1 januari wil ik het ook proberen.

Gr.Wendy
Ik laat nog van me horen.

36.91. Zo doe ik het

Ik heb een gezin met 5 personen. Mijn man en ik werken beiden, ik parttime. Ons gezamelijke inkomen is ca 2200 netto per maand. Aan vaste lasten ben ik gemiddeld ca 1100 per maand kwijt. Ik neem elke week 200 euro op. 120 euro reserveer ik voor de boodschappen waarvan ik er 20 apart zet voor verjaardagen of onverwacht dure weken. 80 euro verdeel ik over verschillende enveloppen: 10 voor muziekles, 20 voor de kapper, 20 voor kadootjes (ook voor familie en vrienden), 10 voor uitstapjes en andere leuke dingen, 10 voor onverwachte uitgaven en 10 voor de drogist. Zo kom ik zelden geld tekort en ik voel me ook niet schuldig als ik geld uitgeef voor leuke dingen.

Wij hebben het natuurlijk helemaal niet slecht, dat realiseer ik me wel. Wij bezuinigen op bepaalde dingen zodat we op vakantie kunnen. Daarvoor probeer ik 100 euro per maand apart te zetten. Daarvan gaan we 3 weken kamperen.

Annemarie

36.92. Ik heb maar €20,00 per week

Hallo mensen,

Ik wil niet zeikerig overkomen maar als ik zo even lees wat jullie allemaal te besteden hebben krijg ik het bijna benauwd.

Ik ben een alleenstaande moeder met 3 zonen van 17, 15 en 3 ½. Ik heb een WAO uitkering van €800,00 per maand en als ik hiervan eerst mijn vaste lasten heb betaald dan heb ik niks meer over om van te leven. Ik heb ook geen recht op een aanvulling van de sociale dienst ook al zit ik onder de bijstandnorm want toen ik dit ging aanvragen (dit probeer ik regelmatig) kreeg ik te horen dat ik hier geen recht op zou hebben omdat ik van mijn ex-man een alimentatiebedrag van €470.00 per maand zou krijgen. Maaaarrrrrrrr na al jaren dit te kunnen aan tonen en brieven van het lbio waarin staat dat ik daadwerkelijk al 7 jaar GEEN alimentatie ontvang en dit ook niet inbaar is bij mijn ex-man omdat hij in die 7 jaar ook nog eens 5 jaar gedetineerd is geweest krijg ik geen aanvulling.

Werken wil ik wel maar als ik via de reïntegratie wat wil zoeken word ik tegengehouden door mijn arbeidsdeskundige en als ik toch voor een paar uur werk zou kunnen vinden dan geven zij geen toestemming voor dit werk waardoor ik steeds verder weg zak in de financiële problemen ik kan nu nog mijn huur en gas water en licht betalen maar hoe gaat het verder alles wordt nu weer duurder, en mijn uitkering gaat maar weer achteruit.

Weer allemaal verhogingen en ja daar hebben wij allemaal mee te maken maar als je maar € 20,00 per week hebt om van te leven blijft er nu niks meer over nadat alles weer omhoog is gegaan.

Ik leen nu al regelmatig geld van mijn 2 oudste kinderen, die hebben alle 2 een baantje en daarvan moeten zij alles zelf kopen van schoolspullen tot kleding aan toe, en dan geven zij mij ook nog eens wat geld als ik het niet red met die €20.00 omdat er dan toch nog een onverwachte rekening binnen komt.

Zo ik heb even een eitje kunnen leggen en ik hoop niet dat mensen zich nu aangevallen voelen maar zoals jullie zien zijn jullie niet de enige die niks of bijna niks te besteden hebben.

Groetjes Noodje,
en denk erom mensen, ook al is het water jullie tot de lippen gestegen, kijk dan naar jullie kinderen en geef eens een lekkere knuffel aan ze, want zij begrijpen meer dan jullie denken en dit bezit is toch het mooiste bezit wat we hebben.

Ook al is de horizon niet met goud gekleurd
Een kinderlach heeft je dag weer heel mooi gekleurd
Dit is dan ook het mooiste schilderij in je leven
En zij kunnen je meer liefde als geld geven.

36.93. Kijk goed in de supermarkt!

Hallo allemaal!

Kijken jullie in de supermarkt allemaal onderin de schappen? Want alle dingen die het duurste zijn staan altijd op ooghoogte. En als ik met mijn zoontje (5) naar de winkel ga dan loop ik bijna nooit door de "snoepgang" want dan heb ik gezeurs en ben ik weer duurder uit. Iedereen veel geluk!

Mandyke

36.94. Consuminderen

Hallo,

Ik was zo eens aan het zoeken op internet en kwam op deze site en in deze discussie terecht. Inderdaad vind ook ik dat 45 euro per dag erg veel is (ik vraag me ook echt af of er geen 45 euro per week mee bedoeld werd). Wij zijn zelfstandig ondernemer in de kastuinbouw en laat ik duidelijk zijn, dat is geen vetpot. Maandelijks hebben we een besteedbaar inkomen van 500 euro waarvan dan alleen de begrafenisverzekering, ziekenfondverzekering en abonnement van disney betaald moeten worden, naast wat losse dingen.

We hebben 4 kinderen in de leeftijd van bijna 16, 13, 10 en 4 jaar en ik ben zwanger van ons 5e kindje wat in februari geboren zal worden. Per week hebben wij dus een budget te besteden van pakweg 75 euro en dat lukt!

Wat mij heel erg geholpen heeft om met een laag budget rond te komen is lid worden van de gulden gulden groep op Yahoo. Een mailing groep waar zo giga veel tips weg te halen zijn! een aanrader dus!

Verder gaat onze oudste nu nog naar 4 havo, de tweede naar vmbo-2 en hebben we een bijdrage in de schoolkosten aangevraagd... we krijgen meer als we nodig hebben. Dit gaat naar inkomen en als je dus op een minimum zit krijg je het maximum terug. Kijk ook of er een boekenfonds is op school, want zelf aanschaffen is natuurlijk vele malen duurder.

Ik heb al heel veel goede tips voorbij zien komen in de diverse mails en een ieder kan daar zijn voordeel mee doen. Bedenk ook en vooral dat kinderen niet zomaar overal recht op hebben. Ze hebben recht op liefde en weet je... dat kost niks! Recht op merkkleding, dure schoenen, een brommer.... welnee... als ze oud genoeg zijn kunnen ze daar zelf voor sparen door te werken, desnoods afspreken dat als ze de helft bij elkaar hebben (of misschien 3/4) dat de rest er dan bijgelegd wordt.

Nou, hierbij dan mijn bijdrage aan deze discussie;-)

Groeten,Mariëtte

36.95. Budget - recepten

Wie heeft er tips op het gebied van koken? Ik ben op zoek naar lekkere, maar voordelige recepten. Graag ook vegetarische recepten, goedkope mogelijkheden voor taarten/gebak/koekjes etc. Ik wil hiervan een boekje maken.

hoop op veel reakties.

Alvast bedankt. Nina

36.96. Weet je wat ook lekker en goedkoop is

Je kunt ook nog een keer in de week een stapel pannenkoeken bakken. Een pak bloem kost maar iets van 17 eurocent. Dat pak melk en die paar eieren kosten ook de hele wereld niet. Lekker wat ijsbergsla of komkommer erbij en je hebt weer een dag een goedkope lekkere en best wel verantwoorde maaltijd. Het is ook lekker om (diepvries)soepgroente even te roerbakken. Klein beetje geraspte kaas erdoor roeren en dit mengsel op je pannenkoek doen.

Smakelijk eten.

Diana

36.97. Huishoudgeld

Hallo Angelique en alle andere lezeressen. Met heel veel vreugde lees ik dat er nog meer mensen zijn, die de financieen graag wil vergelijken met anderen. Het is maar net waar je grenzen liggen. Ik hoef ook zonodig niet elke dag vlees en dure luxe. Maar het is toch vreselijk om in dit land bijna honger te moeten lijden! Verlies vooral je levensvreugde niet,en geniet van alle kleine dingen.

Met heel veel respect, en hartelijke groeten Annie

36.98. Bij de aldi of plus

Vaak denken we bij de aldi is het goedkoop boodschappen doen. Toch ben ik bij de plus eens naar de laagste prijs gaan kijken en wat blijkt: dat scheelt soms ook nog weer en het is net zo lekker. Voorbeeldje: bij de aldi lijkt het vleeswaren goedkoop maar vaak zit er minder in. Let op de aanbiedingen bij de plus, dan ben je goedkoper uit. De frisdrank is goedkoper. En bij de aldi ben ik vaak geneigd om die extratjes te kopen, bijv braadpan, sokken e.d. en deze heb je bij de plus niet. Dus dat scheelt mij weer. Misschien een idee?

Brenda

36.99. Wil graag werken, maar....

Fijn om te lezen dat veel mensen het moeilijk hebben. Wij hebben een inkomen van 1800 euro per maand en zo'n 1500 euro vaste lasten (incl. verzek., hypotheek etc). Alle luxe (tijdschriften etc) hebben we er vorig jaar al uitgegooid, maar het blijft zoeken naar ruimte in ons budget. Twee jaar geleden ben ik gestopt met werken omdat ik meer bij de kinderen moest zijn (de oudste heeft epilepsie). Omdat we het echt krap vinden, wilde ik weer gaan werken.

Even op de site van de belastingdienst gekeken hoe duur de kinderopvang met de nieuwe regeling wordt. Nou, ik zou dus voor 150 euro netto aan de slag gaan, want de rest gaat op aan opvangkosten. Waarschijnlijk doe ik het wel, hoor, want je geeft natuurlijk thuis ook niets uit, dus levert het op den duur natuurlijk wel meer op, maar het voelt niet helemaal eerlijk.

Familie-opvang is geen optie, we zijn echt afhankelijk van de "officiele" opvang. Ben benieuwd wat andere mensen van de "nieuwe" kinderopvangregeling vinden.

Groetje, Leonie

36.100. Voor Denise: kosten kinderopvang

Hoi Denise,

Kinderopvang is duur maar ook weer niet zo erg dat je er met een modaal inkomen niets van overhoudt. Ter vergelijking, ik met nettoinkomen 1500 en man met netto inkomen van 1000 betalen voor 2 dagen opvang voor onze 2 kids zo'n 250 euro per maand. Met een gezinsinkomen van 1800 euro betaal je dus nog minder.

Ik ben niet tegen de wet kinderopvang om de kosten. Het is alleen wel een hoop geregel om alles te regelen m.b.t. teruggaaf belastingdienst en beide werkgeversbijdragen. Als je geen werkgeversbijdrage krijgt, wordt je tot een bepaald inkomen (waar je met een inkomen van onder de 2000 euro per maand, zeker onder zit, gecompenseerd door de overheid. En prettig voor grotere gezinnen, alleen het eerste kind kost veel, het twee,derde, vierde kind is relatief erg goedkoop. Wij betalen voor het eerste kind zo'n 200 euro, voor het tweede kind maar 50.

Als ik eerlijk ben, voor 150 euro per maand zou ik niet gaan werken, die ben je alleen al kwijt aan de verwervingskosten van je baan. Daarmee bedoel ik de extra kosten voor vervoer van en naar je werk, de kant en klare groente omdat je minder tijd hebt om te koken, nette kleding voor op je werk etc.

Amber

36.101. Reactie kosten kinderopvang

Hallo,

Ik wil even reageren op het stukje van Leonie en Amber. Beide zeggen het niet de moeite te vinden om te gaan werken, omdat na kosten van kinderopvang er nog maar 150 euro zou overblijven. Mijn advies aan hen is om toch even verder te kijken en te denken. Ik heb met vier kinderen altijd gewerkt en werk nog steeds 24 uur per week. Toen de kinderen klein waren hield ik ook nauwelijks geld van mijn salaris over, omdat het meeste geld werd opgeslokt door kinderopvang cq oppas. Dit bedrag was echter tijdelijk zoveel, toen mijn kinderen naar de basisschool gingen werd het pas echt financieel lonend om te gaan werken.

Geld was echter niet mijn enigste motivatie om te blijven werken. Ik vind het heerlijk thuis, maar ook heerlijk om te werken. Andere omgeving, verantwoordelijkheden en omgang met collega's. Mijn tip is dus om even vooruit te kijken en in te calculeren dat je inderdaad pas gaat 'verdienen' als je kinderen, of een aantal van hen op de basisschool zitten.

Juliette

36.102. Kinderopvang

Voor Amber,

Ik heb toch echt de formulieren helemaal ingevuld en alle kosten nagevraagd. Bruto kost de kinderopvang (24 upw, drie kinderen, kinderdagverblijf en naschoolse-opvang) 1500 euro. Daarvan krijgen wij 700 euro vergoed via die nieuwe regeling. Ik verdiende in het verleden 950 euro. Netto houden wij dus 150 euro over. Bovendien heb ik de belastingdienst gebeld en moeten we minimaal 1 maand "voorschieten", omdat de verwerking enige tijd duurt. Wanneer dit meer dan 1 maand duurt, kunnen we dat niet eens betalen. Ik weet nog niet hoe we het gaan doen, maar eerst maar eens die baan vinden.

Groetje, Leonie

36.103. Wel erg veel eigen bijdrage

Hoi Leonie,

Ik hoop niet dat je me bemoeizuchtig vindt, maar ik vind jouw eigen bijdrage wel erg veel. Als ik even uitga van een bruto gezinsinkomen tussen de 55000 en 57000 euro, heb je voor het eerste kind recht op 20% en voor het tweede en volgende 65%. Dat is dus al zo'n 750 euro samen (mits elk kind 500 euro per maand kost maar je eerste kind zal wel iets duurder zijn). Daarnaast heb je ook nog recht op eenderde van de totale kosten aan werkgeversbijdrage (is 500 euro in mijn rekenvoorbeld). 1500 -750 (belastingdienst)- 500 (werkgever) is 250 euro. Mochten de werkgevers niet mee betalen, dan wordt dit ook voor een gedeelte door de belastingdienst gecompenseerd.

Voor Juliette, ik werk wel hoor, vier dagen per week waarvan ik twee kinderopvang nodig heb, vier kindjes waarvan nu twee op de opvang zitten. Bedoelde alleen te zeggen dat als je gaat werken voor het geld, we zitten hier tenslotte in de rubriek budgettips, ik niet voor 150 euro zou gaan werken. Met jouw stelling dat werken ook nog andere voordelen zoals investering in de toekomst en persoonlijke ontwikkeling oplevert, ben ik het dan ook helemaal eens. Lees mijn eerdere stukje maar even na.

Amber

36.104. Spruitjes /recept zonder vlees

Een tip die ik hoorde van een moeder met 5 kinderen bij mij op school. Op dit moment (feb.) zijn de spruitjes bij de aldi goedkoop. Maar niet iedereen lust dat. Zij doet over de spruitjes satésaus. De sterke smaak wordt zo overheerst door de saté smaak. Het is nu wat zoetig. Wij hebben het ook geprobeerd en het smaakt uitstekend. Wat aardappeltjes erbij en je bent voor weinig geld klaar.

groetjes v

36.105. Kinderopvang

Ook ik worstel met de gevolgen van de wet Kinderopvang (KDV & BSO). We gaan er gelukkig niet meer voor betalen dan voor de wetgeving. Waar ik mij aan stoor is dat je verschillende geld/informatiestromen krijgt, van 2 werkgevers en de belasting en in 1 geval ook nog een tussenpersoon. En wij overal maar bewijzen dat we recht hebben op dat geld, en dat het noodzakelijk is dat we het krijgen. Nee, simpeler is het er niet opgeworden. En ik loop gewoon 1 maand achter met betalen. Ik ga er domweg van uit dat ook de welzijnsorganisatie weet dat gezinnen met modaal inkomen geen reserve hebben. Bovendien kennen ze onze financiele situatie.

Ik maak me meer zorgen over de kwaliteitscontrole, dat moeten ouders nu ook zelf doen. Ik zit al in het bestuur van de zwemvereniging en de ouderraad op school. Ik hoop dat andere ouders zich massaal aanmelden en zich kritisch opstellen. Ik blijf wel werken want over enige tijd kan ik de werkuren verdelen onder de schooltijden. Dus meer, maar kortere dagen. Dan gaan wij er netto 450 euro op vooruit.

Ellamae

36.106. Niet slecht denken over niet-nederlandse kinderen

Ik vind deze reaktie belachelijk en discriminerend. Alsof alle niet-nederlandse kinderen geen normen en waarden hebben en allemaal crimineel zijn.

Ik heb 5 kinderen en geen een hiervan heeft een criminele inslag, ze spreken vloeiend Nederlands en hebben wel degelijk normen en waarden. En ook zij studeren en werken hard zodat ook al die mensen die nu slecht over hen denken later een goede toekomst hebben.

Gadija

36.107. re: reserveren

Kijk daar kunnen we wat mee! Zelf doe ik dit al jaren. Ik heb zo'n huishoudboekje gemaakt in exel en vul daar iedere maand in wat er is uitgegeven. En ook ik spaar hierdoor gewoon verder. We roepen ook altijd tegen elkaar: we halen het van de plusrekening af. Maar aan het eind van de maand wanneer net het salaris weer binnenkomt blijkt dat het toch net weer is gelukt. Soms moeten we wel aanvullen en dat doen we dan ook. Maar aan het eind van het jaar hebben we toch wat gespaard en zijn daar dan heel trots op dat het toch weer gelukt is. (we weten allemaal dat een bedrag er niet toe doet, ik ben al blij met 100 euro)

Antoinette

36.108. Makkelijker om zuinig te leven

Zojuist heb ik alle reactie gelezen in deze rubriek, het is nogal niet wat, zeg! Soms sta ik echt versteld, mijn man en ik werken allebei en wij hebben 5 kinderen, we hebben zeker als ik het vergelijk met wat ik heb gelezen een goed inkomen. Toch verbaas ik mij wel eens over wat er uitgeven wordt. Misschien is het makkelijker om zuinig te leven als je niet perse hoeft, heb je een tegenvaller dan kun je hem als nog voldoen.

Ik geeft per week ongeveer 135,00 euro uit aan boodschappen (alles dus ook voor 2 kinderen luiers, waspoeder, lekkere dingen als wijn, snoep, chips ect., heb altijd ruim voldoende groente en fruit op tafel) ik kook eenvoudig, groente, vlees en aardappelen, stampot, soms iets met rijst of macaroni of een ovenschotel. Ook met verjaardagen en feestjes doen wij geen gekke dingen, al komt iedereen met een kado van rond de 5 euro of meer aan op een kinderfeestje, ik doe dat niet, bij verschillende winkels zijn erg leuke dingen te koop, meestal zit ik rond de 3 euro voor 2 heel leuke dingetjes voor kinderen. Ook voor volwassenen, waarom een bos bloemen van 15 euro, een leuke zelfgemaakte fles kruidenazijn is ook heel leuk. Ook kinderfeestjes vieren wij gewoon thuis, ik stoor mij niet aan wat anderen doen. Leukste reactie was toch wel dat een vriendje van mijn zoon zei op het feestje, "het is altijd zo leuk op zijn feestje want dan gaan we niet weg" wat wil je nog meer!

Ik denk dat we af moeten van het idee, meer en veel uit geven is beter. Ik schaam mij niet om bij de kringloop meubels, kleding, boeken, servies ect. te kopen, sterker nog ik vind het juist leuk. Ik ken diverse mensen in mijn omgeving die leven van een uitkering en die geven meer uit dan ik (buiten de vaste lasten) en hebben minder plezier van hun aankopen. Ook wat betreft sport, zowel mijn dochter als ik zijn gek op paarden en hebben een paar jaar les gehad maar ja, 1 les op het paard kost net zoveel als 3 mnd voetbal om maar iets te noemen! Nu voetbalt zij en ze vindt het prachtig (ze is 14 dus begrijpt heel goed hoe de vork in de steel zit).

Ook ik ben wat anders gaan doen. Geluk hangt niet af van wat je doet maar hoe je het doet. Wij kiezen er voor om dit zo te doen onze kinderen te leren dat niet alles van geld afhangt, dat je de dingen samen oplost (bijv. werk, zorg, kosten voor bepaalde dingen). Ik heb het ook van thuis uit mee gekregen om zuinig aan te doen, hoewel ik maar één broer heb was het geen vetpot toen wij kinderen waren. Pas heel kort geleden ben ik erachter gekomen dat wentelteefjes eten niet als feestje bedoeld was maar dat er niet anders in huis was! Het is maar hoe je het brengt. Ik probeer mijn kinderen te leren dat je ook op een andere manier met de dingen om kunt gaan, niet altijd makkelijk want de verleiding is groot ook voor mijzelf, om toch meer uit te geven dan nodig.

Nog enkele tips;

- Heb niet teveel voorraad, staat alleen maar in de weg en gaat over de datum (aanbiedingen volgen elkaar toch wel op)

- Geeft dingen weg, je doet er een ander weer plezier mee. (geeft meer voldoening dan verkopen)

- Zegt altijd ja als mensen je iets aanbieden, mijn antwoord is "ik kan alles gebruiken".

- Goede planning bij bijv. koken en boodschappen kan veel opleveren, week menu en dat ook 1 x per week inslaan. Scheelt tijd en geld. En dat kan iedereen met een groot gezin gebruiken.

Groetjes Els.

36.109. Zoveel geld aan onnodige dingen

Van ons wordt ook weleens gedacht, waarvan doen zij het van. Als ik om mij heen kijk, begrijp het wel. Er wordt zoveel geld uitgegeven aan onnodige dingen. De meeste mensen hebben een tweede auto. Gooi die de deur uit en kijk wat je bespaart. Koop duurzame spullen, je moet dan wel wat meer betalen, maar je doet er dan wel veel langer mee en dan ben je uiteindelijk veel goedkoper uit. De afgelopen jaren hebben mensen geld uitgegeven als water. Nu het wat minder gaat, willen ze hetzelfde blijven doen. Had toendertijd wat geld opzij gezet, dan had je rustig door kunnen blijven leven zonder klagen. Kijk is wat je hebt en niet wat je niet hebt.

36.110. Irritant maar wat anders?

Hoi Leonie,

aan de ene kant snap ik je standpunt wel. Aan de andere kant, volgens mij wordt er in Nederland al hartstikke genivelleerd in inkomens. Minima hebben recht op huursubsidie, kwijtschelding gemeentelijke belastingen, betalen minder belasting, hebben bijvoorbeeld ook recht op aanvullende kinderkorting, betalen haast niets voor kinderopvang, zitten in het ziekenfonds in plaats van een dure particuliere verzekering. Om de economie draaiende te houden moeten we wel zorgen dat blijven werken loont en dat wordt helaas steeds minder het geval.

Amber

36.111. Luxe hoor

Ik besteed per dag 7.50 en dan zijn wij met zijn vieren waarvan een tweeling met koemelkallergie en notenallergie. Ik red het hiermee en dan kunnen wij ook nog weleens wat drinken en hebben wij ons wekelijks dartavondje op dinsdag. Moet ik zeggen dat drinken daar maar 70 cent kost. Voor de ouders met kids met allergie, dit mag je aftrekken van de belasting, mensen met net zoals ik een wao-uitkering, dit mag je opgeven bij de belasting.

Ik denk dat we gewoon niet zo veel op anderen moeten letten want daar bereik je niets mee. De een heeft het nou eenmaal beter dan de ander. Ik kan bijvoorbeeld voor mezelf geen leuke zomerkleding vinden die betaalbaar is. De leuke kleding is vaak boven de 50 euro ivm een rotmaat. Ik maak dus nu gewoon mijn eigen kleding en dan kun je zeggen: stof kost ook geld. Klopt. Maar uit een lapje van een (2.50 de) meter haal je een rokje en een truitje. De zomer komt weer aan en mijn kids gaan naar de camping. Ik doe ze dan echt hun tuinpak van h&m niet aan maar maak gewoon zelf. De pakken van stof die maar 1 euro de meter was op de dapperma in amsterdam. Zo kun je ook bezuinigen. dit is ook een leuke site voor mensen die zelf kleding maken: www.destoffenkraam.nl.

groejtes Cindy

36.112. Hoe kan dit?

Waarom heeft u geen uitkering voor een gezin ? Vader, moeder en 5 kinderen hebben recht op veel meer uitkering. Wat is de reden dat u in een kraakpand woont. Komt u niet in aanmerking voor huursubsidie?

Helene

36.113. Respect aub

Ik wil nu ook eens reageren op diegenen die zeggen dat mensen die een groot gezin willen en financieel krap komen te zitten zielig zijn.

Inderdaad wij kiezen voor een groot gezin, niet altijd loopt het leven zoals we gewoon zijn, en je gezin steek je niet zomaar even in de kast als je het niet uitkomt! Soms wordt er plots iemand ziek, kan je dat voorzien, vraag je daarom? Soms gaat er een bedrijf failliet, en kan je niet dadelijk werk vinden, is dat je schuld?

Al bij al, ook in moeilijke momenten kom je als gezin sterker uit zulke problemen, je bent creatief.

Als er dan een site bestaat voor grote gezinnen, vind ik dat mensen die geen groot gezin hebben, respect moeten hebben voor diegenen die op moeilijke momenten eens een ruggesteuntje van anderen willen krijgen. Je kan komen lezen, daar is iedereen vrij in, maar hier is niemand die vraagt om zo maar even zielig genoemd te worden!

Misschien kan je van al hetgeen hier wordt geschreven gebruik maken om je spaarrekening nog groter te maken.

Toon respect!

Dominique

36.114. Respect?

Hoi Dominique,

persoonlijk vind ik dat er op deze site over het algemeen zeer respectvol wordt geschreven, zo ook bij dit onderwerp. Volgens mij is het toch een discussiesite wat wil zeggen dat er veel gezegd mag worden zolang dit bedoeld is om iets duidelijk te maken en niet om te kwetsen (het kan natuurlijk best zijn dat ik in die 115 reacties op dit onderwerp hier en daar iets over het hoofd heb gezien).

En natuurlijk kan door ziekte of ander ongeluk je financiële situatie geheel veranderen maar er zijn natuurlijk ook gewoon mensen waarvan de situatie niet verandert en die 'leven met de dag' en er gewoon een kindje bijnemen omdat er nog plek is in hun hart. Dat laatste is prima maar het blijft dan inderdaad zielig als kinderen daarom op 'zeemanschoentjes' moeten lopen en maar amper fruit of groente krijgen omdat dat te duur is. Volgens mij is dat het standpunt dat enkele mensen hier hebben neergezet en daar vind ik niets onrespectvols aan. Misschien kun je specifiek aangeven aan welke bijdragen je je zo stoort, bedankt,

Amber

36.115. Re: respect

Ik vind het jammer dat het zo bekeken wordt, zeemansschoentjes en geen geld genoeg voor groenten of fruit, of gewoon zielig omdat er enkel maar nog een plaats in het hart was voor een kindje meer.

Zelf kom ik uit een arm maar warm nest, ons moeder zorgde ervoor dat er elke dag een evenwichtige maaltijd op tafel stond, geen luxe, maar wel gezond! Schoenen kregen we inderdaad van nichtjes voor wie ze té klein waren geworden, dus zelfs geen soldenschoenen!

Als ik nu eens rondkijk, en zie hoe mensen soms kant en klaar maaltijden of junkfood kopen voor hun kinderen, want zij lusten dat graag, en het is makkelijk, denk ik dikwijls dat met een eenvoudig maal, en één stuk fruit per dag men in een minder rijk gezin beter doet.

Zelf hebben we een groot gezin (zes kinderen), soms zie ik aan het eind van mijn portemonaie nog een heel stuk maand over zijn, maar ik heb nog nooit één van mijn kinderen horen klagen dat het eten ongezond was, dagelijks verse groenten, dagelijks fruit.

Ik bespaar op alle dingen die ik voor mezelf zou kunnen kopen, de kinderen komen niets maar dan ook niets tekort. Misschien zouden ze wel ietsje sneller nieuwe zaken willen hebben, dat kan. Maar nieuw is dan ook in winkels waar ik weet dat je af en toe goede (zelfs merk) koopjes kan doen.

Ik heb misschien ietsje te hard gereageerd met om respect te vragen, maar is het niet zo dat veelal in een groot gezin er altijd plaats is voor nog iemand bij?

Dominique

36.116. Zielig?

Hmmm, ik heb deze post een aantal keren doorgelezen en moet toch eerlijk toegeven dat ik vind dat je het wat makkelijk ziet. Waarom zouden mensen die vier kinderen hebben en krap zitten zielig zijn? Heb je er wel es bij stilgestaan dat de omstandigheden waardoor ze krap zitten, niet altijd zaken zijn die ze zelf in de hand hebben!

Wij hadden het ook goed, allebei een baan, mijn man buitenshuis, ik van huis uit. We kochten een huis, heel aardig allemaal. Beetje verbouwen en toen begon het, onze aannemer ging er met bijna 25-duizend euro vandoor, trok naar het buitenland. Tja procederen voor je geld.. pfff vergeet het maar, de zaak werd geseponeerd en daar zaten we met gaten zonder ramen en noem maar op wat er allemaal fout ging. Als slok op de borrel werd ik ziek en mijn inkomen ging naar de haaien.

Ja, ik heb drie kinderen en zit krap? Maar om dat nu zielig te noemen omdat je daar zelf voor gekozen hebt vind ik toch een beetje ver gaan. Je hebt niet alles zelf in de hand.

Wat gaan jullie doen als je inkomen gehalveerd wordt en de kosten verdubbeld omdat je extra zorg nodig hebt, maar je inkomen is weggevallen? Zijn jullie dan ook zielig omdat je ervoor koos geen kinderen te voeden, maar zelf luxe te hebben? Zijn jullie dan zielig omdat je plots die luxe niet meer kunt betalen en een stap terug moet doen? Ik weet het niet hoor, maar oordeel niet te snel over mensen met of zonder kinderen.

Ieder huisje draagt zijn kruisje en dan nog liever gedeeld door 5 dan door 2!!!

Eefje

36.117. 25% korting

In ons dorp hebben de Bentex en de Hans Textiel in het voor-en najaar een extra winkelavond waar op de hele collectie 25% korting wordt gegeven. Ik schaf daar alleen al nieuwe sokken en ondergoed aan. Ik ga meestal een dag van te voren even goed kijken wat er van mijn gading bij is en noteer dat. Het kost je een dagje maar dan heb je weer het een ander. En is het te groot dan laat ik het gewoon even liggen.

Alice

36.118. Tip om te sparen en tip vakantie

Hoi allemaal, ik heb een tip om te sparen zonder dat je het goed merkt. Elke dag je kleine geld in en spaarpot doen. Afhankelijk van je inkomen doe je de 1, 2, 5, 10, 20 centen in een pot, kan best snel oplopen en je mist het niet zo snel dan als je een bedrag op een spaarrekening zou zetten.

Tip voor vakantie, kijk eens op vekabo.nl bij de minicampings is bij de boer vaak, vinden kids geweldig.

groetjes Evelien

36.119. Besparingstips

Als consultatiebureau-arts en moeder van 4 kinderen wil ik even een reactie geven op de uitgaven voor babies. Lotiondoekjes zijn m.i. helemaal niet nodig, ze zijn vaak geparfumeerd en dat geeft juist extra kans op irritatie van de billetjes. De beste methode om babybilletjes schoon te maken is gewoon een washandje met water, droog deppen met een handdoek en evt. insmeren met een vette zalf. En laat babies billetjes ook geregeld even gewoon bloot, b.v. in de box, handdoek of incontinentiematje eronder voor evt. ongelukjes.

Ook met katoenen luiers heb ik goede ervaringen, jammer is dat de strikslips zo slecht verkrijgbaar zijn, bij mijn oudste kind, inmiddels 8 jaar had vrijwel iedere drogist ze nog, bij mijn jongste, bijna 3, waren ze al nauwelijks meer te vinden. Ik had overigens nog luiers uit mijn eigen (en mijn 2 jongere broers) babytijd, oerdegelijke kwaliteit, na 25 jaar dus nog goed.

Wat de voeding betreft is borstvoeding verreweg het goedkoopste en gezondste alternatief, bijvoeding in de vorm van (zelfgemaakte, met staafmixer) fruit en groentehapjes is pas vanaf 6 maanden aan te bevelen, zeker bij allergische aandoeningen in de familie.

Succes! Annemarije

36.120. Zie punt 21.5

Ik blijf erbij dat ondanks alle geweldige tips die er gegeven zijn, er geen bal aan is om constant dag in dag uit op je geld te moeten letten hoe je het zo goed mogelijk moet besteden om maar niet (verder) in de problemen te raken. Is er dan helemaal niemand die hetzelfde denkt? Of vind iedereen het leuk om er een sport van te maken? Ik ben niet negatief, ik constateer alleen...

May

36.121. Zie punt 21.5

haai May, zolang je geld teveel hebt om uit te geven ga gerust je gangetje hoor! Sommigen onder ons hebben ondervonden dat het leven duurder werd, zeker met een groot gezin, en ik denk nog altijd dat dit een forum is voor grote gezinnen.

Als je aan het einde van de maand nog een stukje geldbeugel over wilt houden, dan moet je wel effe uitkijken waaraan je je zuur verdienden eurocentjes wilt uitgeven. Of het leuk is om te besparen langs alle kanten, denk ik soms neen, maar anderzijds kan het een sport worden om sommige zaken nog goedkoper hier of daar te kopen dan je gewend was uit te geven.

Als je de luxe kent elke maand honderd euro opzij te zetten, is het dan niet geweldig zou je elke maand honderdvijftig euro opzij kunnen zetten?

groetsels Dominique

36.122. Jeempie, hoe doen jullie dat?

Hoi allemaal, wat lees ik hier toch veel zeg. Ik moet zeggen dat ik nog geen groot gezin heb, maar ik heb wel heel veel aan de tips die hier staan om te bezuinigen en beter met geld om te gaan. Ik ben nog maar 21 jaartjes jong, woon samen in een koophuis met mijn vriend van 25 en heb een stiefzoontje van 7 die de helft van de week bij ons woont en de andere helft bij zijn moeder. Aangezien ik nog op school zit en we dus van mijn vriends inkomen leven (en mijn studiefinancierinkje en een klein beetje belastinggeld dat ik elke maand terugkrijg) redden we het nauwelijks. Ik moet van mezelf sparen en houd dan voor de boodschappen zo'n 200 euro per maand over. Dat is niet veel, maar te doen, althans, als IK de boodschappen doe, want zodra ik mijn vriend meeneem wordt er niet meer naar prijzen gekeken.

Ik vind dit altijd erg vervelend, hij wil vaak de duurste koffie omdat hij die lekker vindt, zijn vrienden komen eens in de week kaarten en daar heeft hij een krat bier voor nodig, etc etc. Nu eet hij maar 2 dagen per week thuis (hij werkt in een restaurant), maar toch. Ik vind het vervelend dat ik elke keer als een zeur overkom als ik dingen niet in huis wil halen vanwege ons budget, hij snapt er werkelijk de ballen van. Ik moet wel zeggen dat hij alle vaste lasten betaalt en aan het eind van de maand zo'n 100 euro voor zichzelf over heeft, daar betaalt hij de kleding voor zijn zoontje van en hij rookt dus daar gaat dat aan op.

Ik vind het prima dat ik de boodschappen betaal, maar oh zo moeilijk om steeds weer uit te moeten leggen waarom ik niet zoveel geld uit kan geven aan dure luxe artikelen. Iemand nog meer tips?

groetjes Nicole

36.123. Besparingstip: borstvoeding

Wij hebben nu 3 kids en willen er nog wel eens een. We hebben beiden een goede baan en geen financiele problemen (gelukkig). Toch letten we natuurlijk wel op de kleintjes: waarom geld over de balk smijten! Waarom 1,40 voor een liter benzine betalen als het ook voor 1,32 kan? (Om maar eens een voorbeeld te noemen.

Als tip aan ouders die het echt moeilijk hebben wil ik geven: geef lang borstvoeding aan je kind. Het kost niets (af en toe extra boterhammetje voor ma misschien...), is hartstikke gezond voor je kind en voor jezelf. Als je wilt kun je je kind tot 1 jaar enkel borstvoeding geven en niets anders. Of inderdaad eerder wat bijvoeden met vers fruit en verse groenten (geen babypotjes). En om dan even terug te komen op het zelfgemaakte maandverband (heel leuk idee overigens), ik word pas na een bevalling na 14 maanden weer ongesteld. Dus dat scheelt ook weer pakken vol.

Daarnaast bespaar je een hoop uitgaven op flesjes, flessenwarmers, electiciteit voor het opwarmen van flesjes, etc.

En waar je voor het minste geld de mooiste spullen kunt kopen: op kerkeveilingen. Staan meestal in de locale kranten aangekondigd: leuke kleertjes, speelgoed, boxen voor 10 euro, kinderstoelen voor weinig, etc.

Succes allemaal

Jaraah

36.124. Kinderopvang aan huis; goedkoop alternatief

Kinderopvang aan huis kan voor gezinnen met drie of meer kinderen erg voordelig zijn. Afhankelijk van de overheidsbijdrage en werkgeverbijdrage, kunnen wij via Nanny Association kinderopvang aan huis verzorgen voor netto € 3,50 per uur voor drie kinderen. Informeert u geheel vrijblijvend, zodat wij voor u een berekening kunnen maken.


36.125. 1.25 Euro per man per dag?

Lijkt me moeilijk, de krant alleen al kost me 0.90 Euro per dag en in het weekend 1.10 Euro. Maar misschien moet ik die maar afschaffen...

Rik Timpen

36.126. Goedkoop brood met coeliaki

Gea,

ik las dat je kindje een glutenallergie heeft. Kijk eens bij een Marokaanse/Turkse bakker, vaak wordt er alleen met maisgriesmeel gebakken, waardoor er ook geen vemenging met ander meel kan komen. Stokbrood 50 cent, Turks brood ook 50cent. Ze verkopen ook heeeeeel goedkoop zakken meel, waar je prachtige luchtige broden mee kan bakken. Veel goedkoper en zeker erg lekker brood voor mensen met coeliaki.

Femmy

36.127. Waarom alleen kinderen eigen verantwoordelijkheid?!

Er is al heel wat gezegd hier over inkomen, kinderen en evt. werk. Door mensen met bijna niks te besteden en mensen die het goed hebben. Ik ben een moeder van twee jonge kinderen en ik heb sinds hun komst altijd parttime gewerkt. Mijn man is ook een dag minder gaan werken. We hebben een redelijk inkomen maar de kosten van kinderopvang zijn altijd schreeuwend hoog geweest. En ja, daar heb ik mij regelmatig over beklaagd. Ook al zie je het als een investering, het blijft toch moeilijk om driekwart van je inkomen zo door te kunnen schuiven.

Wat mij dan zo stoort, is dat er gezegd wordt dat je er zelf voor hebt gekozen en dat het je eigen verantwoordelijkheid is. Dit veelal door mensen die er zelf voor kiezen om een huis te kopen maar er geen enkele moeite mee hebben om hun hypotheek en luxe verbouwingen van belastinggeld te bekostigen. Waarom nemen zij niet hun volledige verantwoordelijkheid voor hun keuze? Als ze dan zo vol zijn van eigen verantwoordelijkheid nemen, laten ze dan zelf het goede voorbeeld geven. Dat wilde ik even kwijt.

Groetjes, Lisette


36.128. Geen alimentatie en dus geen aanvulling op bijstandsniveau

Dit is te triest voor woorden. Loop eens gratis binnen (eerste half uur, meen ik) bij het Bureau voor Rechtshulp en vraag of ze je willen helpen met het maken van een bezwaarschrift. Je moet wel eerst een aanvraag indienen en daar moet je op staan. Iedereen heeft het recht om een aanvraag in te dienen bij de gemeente en de gemeente moet dan een besluit nemen. Als ze de bijstand dan a fwijzen, dan kan je bezwaar maken. Doen hoor!!

anoniem

36.129. 23.114 reactie Amber mbt respect

Ik wil even reageren op wat Amber schrijft. Ik probeer respect te hebben voor ieders standpunt, maar mij valt ook wel vaker op dat posters die schrijven dat ze "leven bij de dag en dat er in hun hart nog plek is voor nog een kind" terwijl hun financiele situatie krap is, toch wel eens iets lijken te missen: nl dat de wereld buiten hun gezin gewoon doordraait.

Ik moet uit mijn werkervaring even kwijt dat schulphulpverleners echt radeloos worden van zo'n houding.

De maatregelen die door overheid genomen worden zijn niet altijd groot-gezin-vriendelijk, en kinderen gaan steeds meer geld kosten, denk aan het nieuwe zorgstelsel per 1 jan, kinderen onder de 18 zijn dan wel gratis (dwz ZONDER AANVULLENDE VERZEK) maar boven de 18 gaan ze ook fors betalen. En de stijgende energietarieven. Zonder betaald werk leven wordt steeds moeilijker en ontaantrekkelijker (veel vrouwen zijn wat pensioenvoorziening betreft behoorlijk analfabeet). Moet je dan bewust "bij de dag leven en alles over je heen laten komen?" Of is iets meer bewust nadenken en kiezen dan toch beter?

En nog iets. Zelf ben ik een pleegkind geweest. Niet omdat mijn ouders slechte opvoeders waren, maar omdat ze een reizend beroep hadden. Waarom wordt er zo weinig aan de mogelijkheid van een pleegkind gedacht als "er in het hart nog genoeg plek is". Nee, die is dan niet van jezelf, maar kinderen zijn m.i ook niet van jezelf. Ze zijn van zichzelf en gaan later hun eigen weg.

Ik leg hier misschien wel iets heel teers bloot, maar is het niet zo dat sommige vrouwen het zwanger zijn geweldig vinden en dat nog eens mee willen maken ? Mijn vroedvrouw zei toen ik mijn twijfels, na de derde bevalling, aan haar voorlegde: "Tja, meid, eens moet je er toch mee stoppen" Voor mij gaf dat eigenlijk de essentie aan. Afscheid nemen van de mogelijkheid zwanger te worden, en genieten van de kinderen die je wel hebt. En nog steeds geniet ik van een baby (van een ander) op schoot.

Mijn partner groeide op als jongste van 7. En moest meemaken dat het altijd drukte en lawaai was in het gezin. Nooit rust, nooit tijd om eens rustig met iemand te praten, vaak werd er weer door zijn verhaal heen gepraat omdat oudere broers en zusters geen geduld hadden naar het "kleintje" te luisteren. Ik proef hier op deze site vooral jubelverhalen over het sociale van een groot gezin. Denk ook eens na of je kinderen daar diep in hun hart ook zo over denken. Kinderen geven vaak sociaal wenselijke antwoorden, omdat ze afhankelijk zijn.

Ineke

36.130. Wel eens nagedacht over uw stem?

Lieve mensen, toen onze kinders nog klein waren hadden wij het ook zo arm als Job! Veel rekenen, tellen en nadenken helpt maar is niet altijd leuk. Hebben jullie wel eens nagedacht om op een andere partij te stemmen, want de meerderheid van de bevolking heeft toch deze gasten gekozen.

De kerk zegt: "Hou jij ze dom" en de regering zegt: "Dan hou ik ze arm".

Denk eraan bij de volgende verkiezingen. Sterkte allemaal.

Maaike

36.131. 15 euro in een week

Mijn vriend en ik hebben dit bedrag deze week te besteden. We letten ontzettend goed op. We gaan gewoon naar de Aldi en voor spullen die ze daar niet hebben gaan we even naar de c1000.Ik ben zelf studente en werk er wel bij. Ik kom rond de 400 euro in de maand (dan tel ik de studiefinanciering maar niet mee want, die gaat toch op aan de studie). Mijn vriend verdient nog geen 900 euro in de maand. Hij werkt 33 uur en moet voor zijn baan flexibel blijven. Iets er naast is dus niet echt mogelijk. Nou is hij alweer op zoek naar een nieuwe baan zodat, we op den duur misschien een beetje kunnen leven.

liefs Linda & Patrick

36.132. Reactie op Ineke 23.129

Ik las je stukje en vind je nu wel erg kort door de bocht. Ik ben moeder van 5 kinderen en had pas na de geboorte van mijn jongste het bijpassende gevoel van "nu ben ik klaar. Dus niks van ik kan geen afscheid nemen.

En omdat jouw partner het dus als vervelend heeft ervaren om de jongste van het gezin te zijn, wil dat dus niet zeggen dat dat bij elk kind zo is. Hier ligt de verantwoordelijk bij de ouders die elk kind de kans moet geven om zich in het grote gezin lekker te voelen. Dat ligt dus echt aan de ouders zelf. Wij leren onze kinderen om naar iedereen te luisteren en uit te laten praten. Het lijkt me ook nogal logisch dat je hier de volgens jou jubelverhalen van het grote gezin hoort, aangezien je van de buitenwereld al genoeg commentaar krijgt, en hier vind je tenminste mensen die begrijpen wat je bedoelt als je zegt "Elk kind is het me waard.

Ik ben gelukkig in de positie dat we nu een goed inkomen hebben maar dat is ook anders geweest. Toch ben ik nu niet gelukkiger het is alleen gemakkelijker.En als jouw kind een sociaal correct antwoord geeft ipv een eerlijk antwoord zou ik toch even na gaan denken.

Mieke

36.133. Reactie op Mieke

Dan zijn we het daar dus over eens, Mieke, dat op ouders die vandaag de dag kiezen voor een groot gezin, een zware verantwoordelijkheid ligt. Je moet het ook allemaal maar kunnen waarmaken: pedagogisch, financieel,en daarbij een kind een eigen plekje geven, het gevoel dat hij niet een nummer is. Dat is natuurlijk een groöt verschil met vroeger, toen er niets te kiezen viel.

Je stelt dat als iemand zich niet prettig voelt in een groot gezin dat wel aan de ouders zou moeten liggen. Uiteraard. Maar het grote gezin staat of valt toch met de ouders,sterker het begint ermee, het kind heeft niets te kiezen. Natuurlijk is het niet zo dat als 1 kind zich ongelukkig voelt in een groot gezin, dit voor ieder kind uit een groot gezin geldt. Maar het omgekeerde dan wel?

Laat er geen misverstand over zijn, ik was zeer geschokt toen ik mijn tante hoorde over hoe achteloos ze deed over een doodgeboren kindje. Misschien was het gespeeld, bedoeld om te imponeren ("jullie snotneuzen met kleine gezinnen"). Wel bedoelde ik in mijn reactie dat ik hier nogal eens erg pretentieuze geluiden hoor. Kinderen uit grote gezinnen zouden socialer, dienstbaarder, minder materialistisch etc zijn. Etc. Dat valt niet te bewijzen, een harde vergelijking met vroeger gaat niet op vanwege bovenstaande. En het argument dat je meehelpt tegen vergrijzing of tegen het uitsterven van de mensheid (niet dat jij dat argument gebruikt, hoor, maar ik lees het hier nogal eens): tot nu toe duidt niets op uitsterven, integendeel.

Als mensen eerlijk zeggen: ik vind een groot gezin fijn, gezellig, en heb het gevoel dat ik daar mijn bestemming in vindt, is dat toch eerlijk(er)? Maar misschien voelen mensen zich kwetsbaar juist vanwege de kritiek op hun grote gezin, en bezigen ze daarom die argumenten.

Ik heb het niet over mijn kinderen als ik het argument "kinderen geven vaak sociaal wenselijke antwoorden" gebruik. Ik heb het over kennis uit kringen van jeugdhulpverlening, kinderartsen, etc, en ja, ook uit ervaringen van diversen om me heen. Een kind blijft naar de buitenwereld loyaal aan eigen ouders tot het niet meer kan. Ik hoor van vrienden, afkomstig uit grote gezinnen, wel dat ze bewust vrijgezel of kinderloos zijn gebleven, of maar 1 of 2 kinderen hebben, juist om eens een eigen plek en rust te mogen ervaren. (natuurlijk geldt dit niet voor elk volwassen kind uit een groot gezin!) Verschil is dat die mensen niet op dit forum komen. Het "wij met z'n allen tegen de rest van de wereld die ons niet wil begrijpen" kan een kracht zijn, maar ook een zwakte. Dat was eigenlijk mijn punt. Je ziet het ook veel bij sommige patientenver, kerkgenootschappen of politiek/maatschappelijke stromingen.

Maar ik gun ieder zijn geluk en grote gezin. Ik vind alleen de argumenten die ik hier wel eens lees erg pretentieus en vraag me af of je zo niet heel veel van je kinderen verwacht, en wat er gebeurt als zij die verwachtingen niet kunnen of willen waarmaken. Maar ik geef toe dat internet niet echt een goed medium is voor een uitwisseling hierover. Er ontstaan sneller misverstanden dat dat ze zijn gerepareerd.

Ineke

36.134. Boodschappen

Kloppen de bedragen wel die iedereen hier noemt, ik doe de boodschappen voor ca. 110 euro per week ongeveer 60 euro bij de Aldi en de rest bij de Poiesz en dan hou ik me niet echt in met boodschappen. Ik vind de andere kosten die met de euro gemoeid gaan veel erger, en dan heb ik het over gas en licht, horeca, sport, benzine etc. Want volgens mij vallen de prijzen van de boodschappen nog wel mee in verhouding met die andere prijzen (voor de euro betaalde ik ongeveer 230 gulden per week aan boodschappen en ik heb een standaard lijst waar ik zeer weinig van afwijk)

F. Roossien

36.135. Boodschappenlijst

Halle F.Rossien,

kunt u mij een detail van uw boodschappen doorgeven? Ik probeer maandelijks rond te komen met 400 euro (voeding, drank, wasmiddelen, brood, vlees, exclusief benzine, apotheker, dokter, kleding, zakgeld, maar dit lukt mij nooit. Wij zijn een gezin met 2 pubers van 15 en 16 en een poes.

Anita

36.136. Katoenen luiers enzo

Zowel mijn dochter als mijn zoon hebben de eerste anderhalf jaar katoenen luiers gebruikt, tot ik ze niet meer zo gevouwen kreeg dat ze lekproof bleven. Ik gebruikte wel van die luierinlegjes (kruitvat) zodat ik ze niet op 90 graden hoefde te wassen om de poep eruit te krijgen. Ik recycelde deze ook nog. Die met poep gooide ik weg de rest ging met een waszakje mee in de was, daarna even met een stapeltje onder de strijkbout als ik toch moest strijken en dan hergebruik tot kapot. Dit idee scheelde mij een à twee pakken per maand en een hoop duur gewas.

Ook heb ik mijn zoon 8,5 maand zelf gevoed. Kosten af en toe een boterham meer en een veel gezonder kind dan mijn dochter was. Ik moet wel zeggen dat het consultatieburo bij de 12 weken problemen beweerde dat ik op flesvoeding moest overstappen. Echter geloofde ik niet dat ik niets meer had en via het advies van Bostvoeding Natuurlijk binnen de drie uur opnieuw dezelfde borst te geven kon ik doorgaan. Verder heb ik tegen het advies van het consultatieburo in, na de darmproblemen die mijn dochter ervan kreeg, nooit meer opvolgmelk gegeven maar gewoon halfvolle melk met een vitaminepilletje voor de leeftijd. Ik liet daarbij meewegen dat iedereen die net als ik voor 1985 is geboren nooit opvolgmelk kreeg omdat het toen nog niet bestond en ik ben toch echt groot geworden... Het is ook nog een goede bespaartip.

Ik wil dan ook iedereen met kleine kinderen de tip geven niet teveel te doen wat instanties zeggen. Veel succes met besparen en jullie gezinnen en veel succes met deze site

Sissi

36.137. Boodschappen en goedkoop eten.

Vandaag op deze site gekomen en vol aandacht zitten lezen hoe de uitgaven per gezin verschillen. Grote bewondering heb ik voor de mensen die met meerdere kinderen (bewuste - onbewuste keuze) het telkens weer redden, ik ben dan ook van mening waar liefde heerst alles overwonnen kan worden. Maar ook dit is mij maar geleerd door mijn oma.

Ik kan van mezelf zeggen dat ik redelijk creatief ben kwa koken en ook veel goedkope recepten ken zowel met aard rijst pastas etc etc. Als iemand hierin intresse heeft en ook het bedrag er bij zet wat er besteed kan worden (bv ok een heerlijk verjaardagsmaal) wil ik ze graag delen.

Onze boodschappen halen we bij de aldi-konmar, bij de konmar het vlees en de groenten Ons gezin bestaat uit: ik, mijn vriend en 9 katten die voor ons kinderen zijn.

Als ik voor iemand iets kan betekenen hoor ik het graag,

Warme groet uit het Zeeuwse land, Zeeuws vrouwke

36.138. Niet zeuren

Ik vind dat de dame in kwestie groot gelijk heeft, niet zeuren als je krap zit, wij moeten rondkomen met 1000 euro in de maand en we zijn met zijn vieren. Dus hup naar de aldi of de lidl en wees tevreden met wat je hebt.

Petra

36.139. www.gratisoptehalen.nl

Lieve mensen, wij zitten ook net als julie ervoor, als er in huis wat stuk gaat. Nu kijk ik op de site van www.gratisoptehalen, want daar krijg je het gratis. En ik zeg julie, mijn stofzuiger ging stuk en wat vond ik, ja ja, 2 stofzuigers. Ik ben er heel blij mee.

groet Lady

36.140. Rondkomen van een bijstandsuitkering

Ik heb met ontzag de reacties gelezen, ik ben blij dat ik deze website heb gevonden.

Ben een alleenstaande, geen gas en geen electra meer, ik kon het niet meer betalen, de euro heeft het leven behoorlijk duur gemaakt.

Ik moest van 93 euro in de maand rondkomen. De sociale dienst was van mening dat ik onterecht een bijstandsuitkering had gekregen. Dus werd er direct al met een terugbetaling begonnen. Mijn advocaat heeft er uiteindelijk een stokje voor gestoken dat het niet zo kan. Maar ja, voor alles weer op de rails is, zit je al met de gebakken peren. Want de rekeningen kon ik niet betalen van die 93 euro, dus die stapelden op tot er dus geen gas en electra meer was.

Ondertussen leef ik van iets meer dan 93 per maand. De rechter heeft bepaald dat er maar 80 euro mag worden ingehouden. Ik bleek een half jaar onbewust een fraude te hebben gepleegd. Er was iemand die meende leuk te zijn. Maar die persoon die zo leuk was helpt mij nu niet met de ellend die veroorzaakt heeft . Misschien leest tie dit ooit.

Is als je van een awb beurt moet je alles op tafel gooien, je hele prive leven. In ieder geval ben ik gezond.

Ik heb respect voor gezinnen met kinderen die moeten rondkomen van een minima uitkering of salaris. Is maar goed dat er een lidel of aldie bestaat, daar kun je met een paar euro terecht en voedzame maaltijd op tafel zetten.

Dit is dan mijn reactie en mijn verhaal. Komt er op neer, er is wel degelijk armoede in Nederland

Grietje

36.141. Wees tevreden met wat je hebt?

Tevreden zijn met wat je hebt maakt het leven makkelijker. Jammer genoeg leven we in een status-georiënteerde wereld, mn. in het Westen. En we kijken graag over de schutting: "hunnie hebben het beter dan wij.." Op zich nog niet eens zo gek om je te vergelijken met iemand die het beter heeft ipv. slechter. Als vrijgezel in de minimum uitkering leefde ik vorig jaar van ong. drie (3) euro per dag.

Lint cassette van (gevonden) type machine op? Probleem. Twee dagen van drie euro leven; drie euro over voor lint cassette. Om gek van te worden.

Mensen, als je het niet hebt kan je het ook niet uitgeven? Velen doen het wel. Gevolgen bekend. Maar goed; wat ik nav. dit onderwerp lees. De goedkoopste rookworst voor door de nassie? Dan nog liever geen worst. Smerig vreten; rottig baantje (uitzendellende; onmiddelijk mee stoppen! Uitbuiters! Koppelbazen!) ontevreden kinderen reken maar!

Vrouwlief die niks meer aan haar uiterlijk doet want dat kost maar geld. Ik eet liever goed; dan maar geen bankstel. ("Bankstel "Ha, ha.") Keuzes maken. Er zijn velen die hebben niks te kiezen in Ned. In de WWB? Niet roken en drinken scheelt wel wat. Niet gokken ook. (Loterij) Verhuizen ivm. minder reiskosten.

R.T.

36.142. 45 euro per dag?

Dat is toch te gek voor woorden.45 euro per dag om te besteden aan het huishouden? Daar moeten veel gezinnen per week van rondkomen. En vaak nog voor minder. Ik zou de koning te rijk zijn als ik die had, dan kon ik ook nog sparen ervan.

Liesbeth

36.143. Kinderen "nemen" of niet "nemen"?

Ik heb het hier nu al een paar maal gelezen: je kiest er zelf voor om kinderen te "nemen", of: wij hebben er bewust voor gekozen om ze niet te "nemen". Je krijgt kinderen, of niet. Soms heb je niets te kiezen (behalve een abortus, maar daar ga en wil ik niet over in discussie).

Wij wilden ook geen kinderen (om allerlei verschillende redenen, die overigens niets te maken hadden met een luxe en zorgeloos leventje). Nadat ik mij heb laten steriliseren raakte ik in verwachting van onze dochter. Foutje van het ziekenhuis... Nadat zij geboren was, heeft mijn man zich laten steriliseren (want bij mannen kun je tenminste goed controleren, of alles gelukt is, nietwaar?).

Een half jaar na het "groene licht" van de uroloog, was ik voor de tweede maal zwanger (ja, van mijn man dus, als je dat er niet bijvertelt, denken mensen ook nog hele andere dingen van je). De boel had zich dus kennelijk hersteld, dat kan dus ook nog..

Allebei onze kinderen zijn verstandelijk gehandicapt. Wij hebben ons droomhuis moeten verkopen, met gigantisch verlies, leningen moeten afsluiten om nog een beetje te kunnen leven, ik moest mijn baan opzeggen, om voor onze twee kindjes te zorgen, etc. etc. We hebben het nog niet makkelijk, maar ik wil maar zeggen: soms zijn er echt omstandigheden, waar je niets aan kunt doen en je hebt soms ook niets te kiezen. Iedereen doet zijn/haar best om naar eigen vermogen rond te komen. Dat het sinds die @#$%euro er niet makkelijker op is geworden is een feit.

Dat de regering weinig doet voor mensen in problemen helaas ook. Maar ook hier hebben we weinig te kiezen, zelfs niet tijdens de gemeenteraads en landelijke verkiezingen. Of je nou door de hond of de kat gebeten wordt.. Kom op lieve mensen, wat voor de één een kapitaaltje is, kan voor een ander misschien heel moeilijk zijn. Wij zijn ook begonnen met een heel goed inkomen, en voor sommigen lijkt dat misschien nog wel zo, maar wij hebben b.v. rekeningen en leningen te betalen van jaaaaren geleden, die gaan nu eenmaal niet meer weg.

Ik heb trouwens wel heel veel aan alle prima tips, die hier worden gegeven!

Liefs, Simonne

36.144. Re: euro en bezuinigen van Cindy

Dag Cindy,

Ja alles is echt duur geworden, ook in België merken we dat goed, zelfs bij de goedkopere winkels heb je nu een goede halve boodschappenwagen, terwijl je vroeger met datzelfde geld een hele kar kon volladen! Je sprak over een tweedehandse site waar je kinderkleding kan verkopen tegen een soms nog redelijke prijs, bedoel je ebay of heb je nog andere sites? Ik heb ook nog wat spulletjes en extra geld is altijd meegenomen, dat investeer ik dan graag in de kinderen. Hier in België hebben we namelijk 2 maanden schoolvakantie tijdens de zomer, en met een gezin met een paar kinderen.. Nou, je weet wel wat ik bedoel.

Alvast nog veel sterkte aan de mensen die het soms moeilijk hebben, wij komen goed toe maar hebben het vroeger soms ook moeilijk gehad. We leven nu niet gierig maar zuinig!

groetjes, Gilberte

36.145. Borstvoeding? Tuurlijk...

Ik lees op deze site een paar keer een reactie om als besparingstip vooral lang borstvoeding te geven. Leuk idee, maar ik heb 4 kinderen. De oudste drie jongens vonden de borst prima, maar mijn dochtertje had het na nog minder dan 6 maanden echt gehad. Ik heb alles geprobeerd en ik heb toch echt veel ervaring. Ik was er helemaal verdrietig van dat het niet langer kon.

Dus: leuk idee die kostenbesparing, maar het moet wel kunnen!

San

36.146. Re: Borstvoeding? Tuurlijk......

Even een reactie. Het doet mij weleens pijn als het gaat over de beste voeding voor je kind. Je hoort dan vaak: "Ik wil het beste voor mijn kind, dus geef ik het borstvoeding." Nu is niet altijd iedereen in de gelegenheid om borstvoeding te kunnen geven. Of men wil het zelf niet (je moet er echt voor de volle 100% achterstaan) of het lukt gewoon niet of het kan niet. Bij mijn 1e heb ik er bewust voor gekozen om geen borstvoeding te geven, simpelweg omdat ik het niks vind en er dus niet achter sta. Heb het ook niet geprobeerd. Maar toen ik vervolgens van velen te horen kreeg dat ze het maar raar vonden, want je wilt toch het beste voor je kind, trapte men mij echt op mijn ziel. Met andere woorden: Ik gun en geef mijn kind niet het beste? Ook ik ben groot geworden met de fles, net als mijn broer en zus, en ook mijn zoontje van 5 is kerngezond, nooit ziek, kom nooit bij de huisarts of andere specialist, hij is een gezond, energiek ventje wat het meer dan goed doet! Hij is ontzettend pienter. En ook ik gun mijn kind het allerbeste wat er maar is, maar laat elkaar toch vrij in die keuze van wel of geen borstvoeding.

Bij mijn 2e (nu 9 maanden) heb ik ook geen borstvoeding gegeven. Ook weer omdat ik het niet wilde, maar ook al zou ik het nu wel gewild hebben, dan had het niet gekund i.v.m de medicatie die ik slik. Ook hij is een kerngezond jochie, nooit ziek, ook nog nooit bij een huisarts geweest of iets dergelijks. Nu weet ik ook wel dat de fles geven geen garantie is voor nooit geen zieke kinderen, maar zo zie je maar dat ze ook met de fles hele gezonde kinderen zijn en worden. En de babyvoeding via de fles is net zo gezond als via de borst. Ook daar zitten alle voedingstoffen in die een kleintje nodig heeft, anders lag het heus niet in de schappen van de winkels.

Daarom, laat elkaar vrij in die keuze en besluit men om geen borstvoeding te gaan geven om welke reden dan ook, hang dan geen heel verhaal op dat borstvoeding het allerbeste is voor je kleintje, je kunt er (onbewust) een hoop mensen pijn mee doen. Maar dit alles neemt niet weg dat ik het een prachtig gezicht vind om een kindje aan de borst te zien drinken. En ik vind het ook een prachtig iets als een moeder daarvoor kiest, maar nogmaals, niet iedereen denkt daar zo over, of staat er helemaal achter!

PS: Bijkomend voordeel van geen borstvoeding: geen last van onstoken borsten en/of tepelkloven.

Groetjes Luus

36.147. Makkelijk..

Hallo allemaal,

Afkraken is zo makkelijk en soms misschien wel lekker. Maar wat als je er midden in zit, in die rotschulden, je zoekt hulp bij het BAC, je smeekt of ze je geld willen beheren omdat ik er zelf een puinhoop van maak en na 7 maanden gebeurt er nog niks. Ja afkraken dat ik niet met geld om kan gaan, dat helpt mij niet. Ik zal niemand veroordelen omdat ik me niet kan voorstellen dat iemand er bewust voor kiest om schulden te hebben/te maken. Zelf heb ik ook nog psychische problemen waardoor ik erg veel geld uitgeef als ik me weer "down" voel. Smoesjes zeggen ze dan. Nou je zult er mee zitten. Ook hiervoor smeek ik om hulp, maar er zijn wachtlijsten. Ik weet het soms niet meer en zou er soms het liefst niet meer zijn, maar ik heb 2 mooie puberdochters. Ik weet het ook allemaal niet meer

Veel sterkte allemaal

gr M

36.148. zie 21.5

Ha Dominique,

Ik meen dat ik met 4 kinders onder de grote gezinnen val. En ja ik sta elke maand weer diep in het rood, helaas. Ik bedoel eigenlijk al die goedbedoelde tips en trucs om maar rond te komen. Ik word er persoonlijk zo moe van. Vooral als partner lief denkt dat het allemaal wel meevalt. Maar hij weigert de administratie bij te houden, laat staan in te zien...

Het zijn vaak de zelfde tips:
- wegwerpluiers ... gebruik katoenen
- waspoeders.... gebruik dit of dat eens
- 2e auto.... gooi 'm de deur uit
- kleding... neem 2e hands
- biefstuk... neem vissticks
- kadowinkel... maak zelf iets leuks
- boodschappen... deuk onderin de schappen met volle maag gaan.
- In bad.... neem de douche

Hoera. Zo ver was ik al. Maar dan, hoe verder? Hoe krijg ik die vaste lasten naar beneden? Ik heb mijn hypotheek al aangepast zodat ik minder hoef te betalen. Ik heb al her en der spaarlampen (die in aanschaf ook stikduur zijn en helaas bij mij snel sneuvelen). De ziektekosten blijven elke maand weer terugkomen. (voor iedereen natuurlijk)

De één doet het met nog minder in de maand dan de ander. Maar het is en blijft niet leuk! Eigenlijk is het toch allemaal maar zielig gedoe? Het lijkt een sport om zo goedkoop mogelijk alles te moeten doen maar in werkelijkheid is het bittere noodzaak! En wat denk je van je gezondheid? Mij levert het in iedergeval een heleboel stress en wanhoop op als de zoveelste aanmaning weer in de brievenbus is beland en dan krijg je er ook nog eens extra administratiekosten bij of boetegeld. En zo raak je steeds verder in de ellende.

May

36.149. Alernatief besparen op vlees

Ik zie hier dat er bij minder geld teruggegrepen wordt naar goedkoop vlees. Tuurlijk is er voor duurder vlees geen geld, dat snap ik. Maar wordt er wel besefd dat goedkoop vlees van de bio-industrie afkomstig is? Ik las dat iemand geen vlees eet, dit lijkt me dan de beste optie, want naast het feit dat de bio-industrie dieren een vreselijk leven geeft, is het eten van het 'vlees' een illusie: je eet voornamelijk hormonen en anti-biotica.

Gezonder voor lichaam en geest is dus vegetariër te worden, tofu bijvoorbeeld is lekker en niet al te duur. Daarbij is het in grote verpakkingen verkrijgbaar en overal in te verwerken. Ik zelf ben sinds mijn 9de een blije vegetariër vanwege principes, maar om financiële redenen is het ook een uitkomst!

Melanie

36.150. 45 euro per dag??

Sjonge jonge, nou ik wou maar dat ik 45 euro per dag had. Wij leven ook met 5 personen waaronder 1 baby van 11 maanden van een uitkering, en ik kan je verzekeren dat dat geen vetpot is. Ik houd per maand nog geen 200 euro over om van te eten, er zijn zelfs dagen bij dat we alleen maar brood eten. Dus ik zou zeggen, klaag nou niet zo en neem een voorbeeld aan ons.

Ps. we zijn benieuwd naar een nieuwe reaktie, leer eens met geld om te gaan zou ik zo zeggen.

Jansje

36.151. Belachelijk!

Het spijt me zeer, maar net als velen ben ik zeer verontwaardigd over het feit dat iemand die zoveel te besteden heeft zit te zeiken. Ik kan me hier echt kwaad om maken! Ik denk dat die persoon heel dankbaar mag zijn voor haar/ zijn situatie. Veel mensen zouden maar wat graag ruilen.

Sanne

36.152. Vlees

Ik heb een gezin van 3 kinderen en samen met mijn vriend 6 in totaal. Dus het vlees vliegt er doorheen. Nu ga naar de maros dat scheelt enorm vooral de extra aanbiedingen zoals gehakt en zelfs de biefstuk de moeite waard.

Noëlle

36.153. Goedkoper / toch internet?

Ik ben zelf een moeder van 3 kids, ongewild werkeloos en zal niet makkelijk een baan vinden door mijn lichamelijke problemen. Mijn man heeft een laag inkomen, 1200€. Zelf krijg ik 274€ uitkering. Er zijn dure maanden er zijn maanden waarin het wel gaat. Maar goed alle kleding, zelfs schoenen (maar dan vaak schoenen die bijna nieuw zijn, en die zijn er VEEL, je snapt niet wat de mensen wegdoen) koop ik op rommelmarkten. Ook huishoudelijk noodzakelijke spullen, borden ed. Ook is er een site voor gratis spullen gratisoptehalen.nl, misschien ook een tip. Er zijn nog mensen die elkaar willen helpen. Tja het moet dan wel net in de buurt zijn, maar je kunt ook oproepjes plaatsen.

Internet hebben we sinds dit jaar omdat het voor school (15 12 3 zijn de kinderen) nodig zou zijn. Ik ben direct begonnen met spullen die wij niet meer gebruiken, kleding ed te verkopen en dat gaat prima. Het vult de gaten in de rekeningen! Nu is het zelfs zo dat ik spullen inkoop op rommelmarkten om te verkopen, want je ziet op de sites vanzelf wat mensen zoeken, of graag willen hebben.

Al hebben we niet veel en werk ik ook met het systeem siroop en koffie thee, geen tot weinig snoep, inkopen bij aldi,lidl en de groentehal in de buurt, waar je dus echt goedkoper groente en fruit haalt. Maak al mijn eten gewoon ouderwets zelf en is ook gewoon beter en lekkerder. Oke ik ben dan thuis de hele dag en heb er de tijd voor, toen ik nog werkte, bereidde ik 's avonds vaak de boel voor. Maar wat ik dus wil meegeven, gebruik het internet! Je hebt het toch! Wil je geen mensen aan de deur? Ebay, en je verzendt alles gewoon! Kleine investering, je betaalt plaatsingskosten, en verkoopkosten, maar een beetje inschattingsvermogen is belangrijk! Trouwens bij ebay hebben ze eens in de zoveel tijd gratis aanbieden! Zet ik er honderden dingen op, een camera is wel handig, maar je hebt hele goedkope, ook op inernet, kleine investering, maar ik heb er al heel veel voor terug gehad!

sterkte allemaal, Sandra

36.154. 45 euro per dag..

Ik wil graag reageren op bovenstaande. Waar ik geld mee bespaar is 1 keer in de week boodschappen doen, anders kom je steeds in de verleiding, oow, das niet duur, oow, das in de aanbieding, hmm, das wel lekker voor de koffie vanavond. Het zijn soms kleine bedragen, maar alles bij elkaar telt al aardig op..

Mijn tip, ga niet elke dag naar de winkel, maar doe het eens in de week! Want zelfs alle aanbiedingen aflopen is duurder dan alleen kopen wat je nu nodig hebt!

Jeanette

36.155. 45 euro?

45 euro per dag? Daar doen wij onze boodschappen voor 1 week mee en dan zitten er bij ons ook nog eens luiers bij. Maar ik moet wel zeggen dat wij luiers hebben van kruitvat en boodschappen halen waar alles in de aanbieding is. Wij pluizen alle reclame folders uit! Potjes hadden wij niet, we maakten alles zelf: fruit in de blender en warm eten met de pot mee en ook even door de blender. Je kan het zelf net zo duur maken als je zelf wil.

Ik zou willen dat ik het geld had om 45 euro per dag uit te geven, maar dat houd ik nog geen maand vol, dan sta ik zo op straat met mjn kinderen. Dan kan ik mijn vaste lasten niet eens meer betalen.

Nee, ik weet niet hoe jij dat doet om 45 euro per dag uit te geven. Wat eet je dan 's avonds: biefstuk of zo? Wij eten veel pasta's met verse groente omdat we daar 2 dagen van kunnen eten en het goedkoop is. Ik zou maar eens gaan kijken naar je boodschappenlijstje, naar wat je niet goed besteedt. En wij snoepen er ook nog bij.

groetjes Natascha

36.156. 45 euro ??

Ik ben het eens met Natascha dat je voor 45 euro de week doorkomt. Wij zijn een gezin van 4 personen en doen de boodschappen voor 50 euro in de week, daar haal ik ook waspoeder, verzachter enz... van. Ik en mijn vriend zijn allebei werkloos, dus ga je wel op de centen letten als je het niet zo breed hebt. Veel reclame aflopen en vaak naar de markt, pasta kan je idd 2 keer eten, of als je over houdt in de vriezer bewaren, zoals ik doe. En dan eens in de week de beruchte kliekjesdag, dan kijk ik in de vriezer wat er nog is en dat wordt opgemaakt. Zo kom ik de week wel door.

groetjes van Petra

36.157. 45 eurootjes?

Inderdaad, wij zouden dat ook wel willen 45 euro per dag jeetje wat veel. Wij hebben met 3 kids ook rond de 50 euro te besteden en ook nog eentje in de luiers. Daarbij eten we ook nog wel eens een snoepje of wat chips. We halen alls bij de aldi en de liddl! Ook 1 dag brooddag 1 dag soepdag, moeten alles echt voor de hele week al bedenken voor zo goedkoop mogelijk boodschappen te kunnen doen, brood en groente en fruit halen we ook bij de aldi en liddl.

m.

36.158. Mooi verdiend

Ook als je in de bijstand zit mag je maximaal 95 euro per maand bijverdienen met vrijwilligerswerk. Hele leuke baantjes met een dito vergoeding. Maak leuke contacten (koffie is vaak gratis, je bent niet thuis dus de verwarming hoeft ook niet aan, en leer van de ervaringen van andere vrijwilligers.) Zie dit linkje voor meer info.

Anna

36.159. Van 10 naar 20 euro per week

Hallo,

Allereerst dank je wel voor het respect dat door sommige mensen aan mij is gegeven. Ik heb alle berichten zitten lezen en ik wil alleen maar zeggen: laat iedereen in zijn waarde. Ik ben ook wel eens jaloers als ik met mijn karretje door de aldi loop en mensen voorbij zie komen met uitpuilende karren. Dat zou ik ook wel willen, maar dat is nu eenmaal niet zo. Dan kun je ervoor kiezen om erin mee te gaan of om te accepteren dat het nu eenmaal zo is en er het beste van maken. Ik kies dan voor het laatste.

De laatste tijd hebben we 20 euro te besteden per week en dat gaat goed. Een zak aardappelen kost 1,29 bij de aldi en alleen daar al mee kun je vele dingen maken. De ene dag gekookte, de andere gebakken etc. Een pan soep met brood is ook een gevulde maaltijd. Brood koop ik bij de aldi van 0,39! Met brood kun je ook diverse dingen maken. Denk aan wentelteefjes of geroosterd brood. Gehakt is regelmatig in de aanbieding. Dat vries ik in en de ene keer draai ik er ballen van en de rest verwerk ik in macaroni of spaghetti. Uitje erbij en klaar. Dat kost bijna niets en is voedzaam. Restjes die ingevroren kunnen worden, zoals macaroni, vries ik ook altijd in. Dan is er wat achter de hand als het zover is dat er niets gekocht kan worden. Dan maak ik er een kliekjesdag van en dat vinden de kids zelfs heerlijk!

Ik zorg er altijd voor dat ik zeker de volgende dingen in huis heb: eieren, melk, aardappelen, macaroni/spaghetti, gehakt, boter en uien. Met deze dingen kun je al vele maaltijden maken. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Ik speur elke week de bladen af voor waar de goedkoopste groenten te vinden zijn à 1 euro en waar vlees in de aanbieding is.

Ik ben in de gelukkige positie dat mijn kinderen de kleding door kunnen dragen. Van familie krijg ik vaak kleding die mijn nichtje niet meer past. Mijn dochter van 8 draagt ze en daarna de andere van 6 jaar. Ze zijn dan wel tweedehands maar daar zie je helemaal niets van. Ook heb ik wel eens kleding gehad van gratisoptehalen.nl. Zalig is dat! De kinderen vinden het telkens leuk om te kijken wat er nu weer in de zak zit! Zij zien het ook als nieuwe kleren! Zij zijn blij met kleine dingen en dat is alleen maar fijn voor later. Wie het kleine niet eert is het grote niet weert zei mijn moeder altijd, en dat is ook zo! Zo leren ze dingen waarderen en dat geldt voor ons allemaal thuis.

Het valt écht niet mee en natuurlijk heb je dagen dat je het effe niet meer ziet zitten. Gelukkig begrijpen mijn man en ik elkaar goed en kunnen we elkaar telkens oppeppen en elkaar moed in spreken. Na zo'n dip kun je er weer voor 100% tegenaan. Ik had ook liever gehad dat we meer te besteden hadden maar het is nu eenmaal niet anders. De kids komen niets te kort. Ze krijgen volop liefde en aandacht en dat is belangrijker dan luxe dingen. We doen vaak spelletjes, gaan naar de speeltuin, in de zomer naar het strandje hier vlakbij of lekker wandelen in de bossen. Daar genieten ze van. Een uitje hoeft niet duur te zijn!

Ook al zijn de kids klein, ze begrijpen de situatie en accepteren dat ook. Daar ben ik erg trots op! Ze zullen nooit doorzeuren als ik iets niet kan kopen wat ze graag zouden willen hebben, echt niet. Dat komt wel een keer. We hebben het nu al ietsjes beter en we gaan ervan uit dat het in de toekomst alleen maar beter zal worden. Slechter kan in ieder geval al niet, dus dat is dan voor ons een soort opsteker. We redden het nog steeds, ondanks de dipjes die er zijn zijn we allemaal gelukkig en dát is het allerbelangrijkste!!!

Angelique

36.160. Van 10 naar 20 euro per week

Hallo Angelique,

Mag ik vragen waar je woont? Ik heb ook nog veel kleding en speelgoed?

Groetjes,

36.161. Re. op Angelique

Hoi Angelique,

Wat heb ik echt zeer veel bewondering voor je, 20 euro p.wk.! Ik wou dat ik dat kon. Ik dacht dat wij al weinig te besteden hadden met 50 euro p.wk!

Wij krijgen ook veel 2-hands kleding van kennissen of van vriendjes op school, en daar is inderdaad ook niks mis mee. Wij hebben 3 zoontjes, dus alles kan fijn doorgedragen worden, alleen schoenen kopen we altijd voor iedereen nieuw. Boodschappen halen wij ook goedkoop bij de aldi of liddel, ook broodbeleg, fruit, goente, brood. En als het kan nog een snoepje of wat chipjes voor het weekend. Koken ook inderdaad vaak soep, brooddagen enz. Wel leuk dat veel mensen toch met elkaar meeleven, je merkt dat je er niet alleen zo voor staat, en dat geeft toch veel steun, merk ik aan mezelf!

veel sterkte, groetjes Susan

36.162. Klein tipje

Ik heb geen groot gezin, maar onverwacht wel heel erg weinig te besteden (na een riant inkomen gewend te zijn). Ik ben trots op mijzelf dat ik het allemaal redelijk doorsta en dat ik nu inzie dat ik voorheen eigenlijk sowieso teveel geld uitgaf. Ik ben eidelijk prijsbewust geworden!

Een hele kleine tip, die geen grote bezuinigingen oplevert, maar toch nuttig: heel veel bedrijven hebben anwtoordnummers (post versturen zonder postzegel te betalen) maar vermelden dit niet op hun briefpapier / website. Op www.antwoordnummer.nl staan alle antwoordnummers vermeld. Dus, als je eens een brief naar een instantie moet sturen, en ze hebben zelf geen anwtoordenvelop bijgesloten; gewoon even opzoeken!

PS May schreef dat haar spaarlampen snel kapot gaan, op veel merken spaarlampen geldt een garantie!

Dreamer

36.163. Goedkoper brood

Hoi Angelique en alle andere die het niet makkelijk hebben.

Ik lees net bij jou, Angelique, dat jij brood koopt voor 0,39 per stuk. Als je nou 's ochtends vroeg naar de PLUS gaat, als die bij jou in de buurt zit, dan kan je brood kopen voor 0,37 per stuk. Zowel bruin als wit brood. Ik heb het niet zo krap als jullie, maar ik haal dat brood ook.

Ik heb vier kinderen, 13, 16, 16 en 19, maar er is er nooit één die klaagt. Ze vinden dat dit brood zelfs de andere dag ook nog lekker vers is en niet zo kruimelig en droog als dat het casinobrood is van de PLUS die mij 1,05 kost. Dus wat wil ik nog meer, beter kan niet.

Misschien hebben jij en de andere mensen die hier vaak komen en die een groot gezin hebben er ook iets aan.

groetjes Simone

36.164. Kinderbijslag

We hebben pas de kinderbijslag gehad en ik vertelde dat ik de helft ervan nam en wat ik ermee deed. Nou zou ik graag willen weten wat jullie er mee gedaan hebben of hebben jullie het nog niet gebruikt? Ik heb nog niet veel gekocht alleen een traningspak en sportschoenen voor mijn jongste, want hij had sportdag, het traningspak was 5euro (ja echt) en de sportschoenen van de wibra een 10tje. Ik heb massel want ze hebben nog genoeg kleding voor de zomer. Misschien moet ik nog een paar kleine dingetjes kopen, maar dat zal niet duur zijn. Dus kan ik het bewaren voor bij de kinderbijslag van juli, en ik heb de massel dat mijn moeder vaak kleding koopt voor mijn kids dat scheelt ook enorm.

Groetjes Manuela

36.165. Reaktie op manuela

Hallo Manuela,

Bedankt voor de tip van de schoenen bij de wibra, ik ben vanochtend meteen naar de wibra gehold, en heb daar inderdaad de schoenen van 10 euro gevonden, groen/geel! Mijn zoon is er dolgelukkig mee, de andere 2 hebben liever schoenen met klitteband. Jammer de trainingspakken heb ik niet kunnen vinden!

Wij hebben 3 zoontjes, en eerlijk gezegd houd ik van de hele kinderbijslag niets over, die gaat gewoon op aan vaste lasten! Wij krijgen gelukkig veel kleding, en schoenen. Sokken en ondergoed koop ik wel vaak tussendoor. Nu moet ik inderdaad deze zomer wel voor alle 3 een nieuwe jas, dus even kijken waar ik die goedkoop kan krijgen! Verder koop ik alles bij de aldi/liddel,ook fruit groente vlees enz. Misschien heb je ook al mijn weeklijstje gelezen, werk je zelf ook met weeklijsten, misschien ook eens leuk om te plaatsen!

groetjes van Susan.

36.166. reactie Dominiqe en Suzan

Ok was het niet voor niets geweest mijn plaatsing Suzan ben blij dat je geslaagd bent dat tainingspak had ik bij zeeman gekocht maar volgens mij was dat echt de laaste wat hij lag ergens verdwaald tussen de rekken in, mocht het toevallig zijn maat zijn massel toch. En voor de jasjes van je kindjes kan je ook goed bij zeeman slagen en ook bij c en a daar is het ook niet zo duur.

Even over het eten ik eet vaak hetzelfde iedere week maar elke dag wat anders maar het komt vaak iedere week terug, wij eten op maandag kipfilet met rijst en doppertjes en daar gooi ik knoflook en een uitje bij, die kipfilet snij ik in kleine stukjes dinsdag meestal een zak diepvries vis, woensdag gehakt met rijst of aardappeltjes soms eenballetje of soms los en donderdag een kippepootje en vrijdag altijd iets makkelijks want dan kook ik niet en zaterdag meestal patat met vlees en groente en zondag ook makkelijk of soms halen we wat of we gaan naar de mac. Ik heb het financieel niet slecht maar ik ben gewoon zuinig van mij zelf en ziet de waarde van geld heel goed, en ik heb geen groot gezin en werk ook 33uur per week.

Dominique vindt het vervelend dat je in de schuldsanering zit het lijkt me vreselijk om niet te kunnen kopen wat je leuk vind vooral wat je kinderen betreft, iedere moeder wil de kinderen weleens lekker kunnen verwennen. Maar je moet volhouden voor dat je het weet ben je er vanaf en dan hou je ineens een boel over. Ik wens je sterkte met je gezin.

groetjes Manuela

36.167. Re op bovenstaande reacties

Manuela, mijn kinderbijslag gaat op aan het betalen van rekeningen. Het liefst zou ik dat geld houden voor aanschaf van kleding ed, maar helaas kan dat niet. De achterstand loopt anders alleen maar op, en we willen zo snel mogelijk van alles af. Het gaat maar heel gestaag, dus als er dan kinderbijslag binnen komt kunnen we extra rekeningen betalen. Daar gebruiken wij het dus voor.

Simone, ik weet niet of er een plus supermarkt in de buurt zit, maar dat ga ik zeker even na. Bedankt voor de tip!!

Dominique, wat rot van je auto! Ik heb na zitten denken daarover maar weet er ook geen oplossing voor. Ken je iemand in de buurt of familie die aan auto's sleutelt? Bij de sloop kun je vervangende onderdelen halen en die eventueel dan door iemand laten maken aan je auto? Beter als door een garage toch? Ik hoop dat je iemand kunt vinden hiervoor, dat scheelt sowieso al een bom duiten. Veel sterkte!

Susan, Bij de Action heb je ook vaak leuke shirts ed in de aanbieding. Misschien een tip om daar eens te kijken? Vooral voor kinderen hebben ze regelmatig aanbiedingen. Mijn moeder koopt er soms wel eens wat voor de kleinkinderen, zo ook voor die van mij. Kwaliteit is goed en de prijs is laag. Misschien heb je er wat aan.

Groetjes Angelique.

36.168. Reaktie op weeklijsten

Hallo allemaal,

Wat leuk allemaal die weeklijsten, maar wat wordt er zoal op de ontbijttafel gezet? Ik zal daar eens wat van opschrijven van mijn gezin!

Ik koop meestal bruin brood bij de liddel, en in het weekend ook zachte bolletjes, en soms witbrood.

In het weekend vaak eitjes gebakken of gekookt, verder kaas(blok aldi) cervelaatworst (aldi), leverworst (lekker op een bolletje met plakje tomaat), en hagelsag,pasta,jam!

Soms als extera luxe een suikerbrood bij de liddel hier doen we dan de hele week mee! Oh ja, en beschuitjes heb ik ook altijd in huis.

En van drinken: koffie voor ons, en voor de kinderen melk of yogi (liddel).

veel groetjes Anna

36.169. Goedkopen luiers

Er is een website waar staat welke luiers en babymelk en billendoekjes het goedkoopste zijn. Ik zal hem hier neer zetten en ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Ik heb nog wel een tip ga voordat je 1 van deze dingen wil kopen eerst op de site kijken: www.degoedkoopsteluiers.nl/

Veel plezier ermee. Groetjes Aaike

36.170. De ontbijttafel...

Hier staat de ontbijttafel vol met pindakaas, jam, hagelslag, kaas, smeerkaas en bolletje saks, alles van de lidl! En ook altijd tomaten en soms komkommer... ook van de lidl!

Als drinken, de kinderen melk en heel soms yoghi, ook van de lidl en wij drinken thee.

In het weekend gebakken of gekookte eitjes.

Bruin brood van de lidl voor 0,35 cent, is echt goed te eten.

Deze maand eten we veel brood, want we hebben deze maand weinig geld, dus dat wordt ook savonds brood met: vissticks, eieren, zelf gemaakte groentesoep en sla, tomaten en komkommer om broodjes gezond mee te maken.

Verder hebben we altijd fruit in huis en dat mag onbeperkt gegeten worden, en als koekjes de mariabiscuits van 0,77 voor 4 rollen van de lidl.

Nou dat was het zo'n beetje wat er hier op tafel komt, hoop dat andere er ook wat aan hebben.

Groetjes Elisa.

36.171. Reaktie voor Elisa

Hoi Elisa,

onze ontbijttafel ziet er ook uit met bruin brood van de liddel, inderdaad erg lekker. En ook beschuitjes, in het weekend hebben we vaak de afbakbroodjes 0,22 bij de liddel en erg lekker! Verder choco-pasta, hagelslag, jam, stroop, kaas, leverworst, en in het weekend ook vaak eitjes. Wij kopen ook alles bij de liddel en aldi. Voor de kinderen yogi-drink. Wij drinken graag koffie, in het weekend ook wel eens een pak chocolade-melk. Fruit heb ik ook altijd in huis, trouwens fruit en groente van de liddel is erg goed! Ook het vlees koop ik er bijna altijd. Wij hebben ook soepdag, brooddag, pasta-dag, en ook nog 1 zoontje in de luiers.

Werk jij ook met een weeklijstje, ik probeer maar 1 keer in de week naar de winkel te gaan. Als er wat extra overblijft koop ik ook nog wel eens een zakje chips of een koekje.

veel groetjes, Susan.

36.172. Reactie Susan

Hallo Susan,

Je vroeg of ik ook een weeklijstje had: nou dat is bij ons als volgt:

MAANDAG: rijst, doperwten, kipfilet, knoflook en een uitje.
DINSDAG: spaghetti, gehakt, uitje, knoflook en blikje gezeefde tomaten met wat italiaanse kruiden.
WOENSDAG: groentesoep, met brood.
DONDERDAG: aardappels, kipfilet, met groenten.
VRIJDAG: aardappels, varkensfilet, haricotverts.
ZATERDAG: brood met gebakken of gekookt eitje.
ZONDAG: pannekoeken.

Het gehakt en kipfilet deel ik door 2en zodat ik er 4x mee kan doen, zoals je ziet. De pannekoeken maak ik van bloem, melk, snufje zout en 3a4 eieren en 3 zakjes vanillesuiker. Alles koop ik bij de lidl en als er ergens anders voor donderdag groenten in de aanbieding is,dan natuurlijk daar.

Verder zitten allebei de kids in de luiers, die haal ik ook bij de lidl, dat zijn de beste voor ons, nog nooit doorgelekt en niet duur, maar 7,29.

Wasverzachter en vaatwasmiddel haal ik bij de aldi.

Ik ben nu bezig om op de pc een boodschappenlijst te maken wat je ongeveer nodig hebt in de week, met prijzen erbij, en als die klaar is zal ik hem posten, dan kunnen anderen mss ook er iets mee doen, inclusief aan het einde staat het totaalbedrag. En dat zal de ene week schelen omdat je niet iedere week, wasmiddel, wcpapier enzovoorts nodig hebt.

tot dan...

groetjes Elisa.

36.173. Een handige boodschappenlijst!

Hallo allemaal,

Ik heb voor mezelf een handige lijst opgesteld met wat ik iedere week moet kopen,dat zal de ene keer schelen met de andere keer, want je hebt niet iedere week nieuwe wasmiddel en wcpapier nodig enz. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben, het helpt mij ongelovelijk goed met het rondkomen in deze moeilijke tijden. We hebben 50 euro per week ongeveer en dat is voor ons goed te doen met 4 personen.

hier komt ie....

lidl:

7x bruin brood 0,35 per stuk
tafelmargarine 0,45
spaghetti 0,15
rundergehakt 1,99
knoflook 0,89
6x verse melk 0,42
uien 2kg 1,59
soepgroenten 0,67
ontbijtkoek 0,35
varkensfilet 3,39
eieren 0,95
kaas 4,00
kipfilet 3,39
groenteboullion 0,99
blikje doperwten 0,35
bloem 0,19
pindakaas 0,69
hagelslag 1,09
aardbeienjam 0,65
1x luiersjunior 7,29
luierdoekjes 1,49
thee 0,49
siroop 0,79
wcpapier 2,85
wasmiddel 2,49
bakmargarine 0,35
rijst 0,35
fruit dagprijs
groente dagprijs

aldi:

roosvicee 0,79
wasverzachter 0,99
vaatwasmiddel 4,00

kruidvat:

shampoo/conditioner europrofit 0,49 per stuk
badschuim kruidvatmerk 1,99

totaal: 49,01

Nou dat was het lijstje, hopelijk hebben jullie er ook net zoveel aan als ik, en helpt het om uit de problemen te komen.

Gods zegen voor iedereen,
liefs Elisa.

36.174. Super!

Hoi Elisa,

Wat goed van je om even een lijstje te plaatsen. Ook ik ben zo'n ongelovige die het mezelf niet kan voorstellen dat je van 50 euro rond kan komen in de week. Mijn man zegt dan, wat je niet hebt kun je ook niet uitgeven. Voor mij is (was) het echter niet voor te stellen hoe ik dat dan evt voor elkaar moest krijgen. Heel leuk om nu te zien dat je toch gevarieerd en gezond kunt eten!

Er mogen van mij nog wel meer "lijstjes" geplaatst worden. Zelf heb ik nog een goedkoop recept voor Nasi. Heel simpel maar het smaakt echt geweldig. Probeer maar eens, je zal er versteld van staan:
-witte rijst koken.
-4 uien echt bijna tot aangebrand doorbakken. (wel bijblijven dus).
-nasivlees (of iets wat er op lijkt) bakken.
-dit allemaal doorelkaar husselen in 1 pan.
-en dan ketjap erbij doen tot het een mooi bruin kleurtje krijgt.

Echt geloof me het is een simpel goedkoop maar overheerlijk recept.

Amber

36.175. School zo belachelijk duur

Hallo allemaal,

ik ben een moeder van acht kinderen waarvan de oudste sinds februarie is gaan samenwonen. Een aantal maanden geleden is mijn baantje onverwachts gestopt. Ik heb ook geen recht op een uitkering of iets dergelijks omdat ik werkte voor iemand met een speciaal budget. Nu moeten wij dus rondkomen van alleen t salaris van mijn man en dat is onmogelijk. Want als alles betaald moet worden, blijft er eigenlijk al geen geld meer over om van te eten.

Ik heb kinderen op de basisschool en op de middelbare school en twee studerende kinderen. Alles wat er op die scholen georganiseerd wordt is zo belachelijk duur dat t eigenlijk onmogelijk is om ergens aan mee te doen. En dan hebben mijn kinderen echt zelf allerlei baantjes. Maar zelfs dan blijft t zo ontzettend veel geld dat wij hier niet weten hoe wij t weer gaan betalen.

Ik vind dit een ontzettende leuke site waar ik elke dag wel een keer op kijk.

36.176. Vriendin gezocht om mee te mailen.

Hallo moeders,

Ik ben een moeder van acht kinderen waarvan de oudste sinds drie maanden is gaan samenwonen, de rest van de kinderen is tussen de tweeentwintig en acht jaar. Ik ben op zoek naar een moeder die t leuk zou vinden om met mij te mailen, die zelf ook een groot gezin van zeven of meer kinderen heeft en financieel niet meer weet hoe alles betaald moet worden. Sinds een paar maanden hebben wij alleen nog t salaris van mijn man. Ik had een baantje voor iemand met een speciaal budget voor een gehandicapt kindje en dat is plotseling gestopt. Ook kom je als dit werk stopt niet in aanmerking voor bv een uitkering en t is met t salaris van alleen wat mijn man verdiend gewoon onmogelijk om van te leven. Ik heb t gevoel dat je daardoor toch in een isolement raakt omdat je eigenlijk nergens aan mee kunt doen want alles kost toch al gauw geld en als je echt geen euro kan missen houd alles al snel op.


36.177. Begrijp niet

reaktie op Elisa: wat ik niet begrijp is dat als je al niet veel te makken hebt dat je dan een vaatwasmachine hebt. 4 euro voor de tabletten koop je toch heel veel voor. Ik doe alles met de hand, scheelt me allerlei tabletten en ook nog eens in je energierekening.

gr Liesbeth

36.178. Nog meer tips...

Hoewel ik zelf nog geen gezin heb ben ik wel opgegroeid in een arme periode van mijn ouders. De zuinigheid zit dan ook in mijn vingers en dat raak je denk ik nooit meer kwijt. Een aantal tips, misschien heeft iemand er iets aan: De ultieme tip: ik eet elke week één dag bij mijn moeder! Haha

Groetjes Sabine

36.179. Reaktie Liesbeth

Hallo Liesbeth,

Idd is het goedkoper om met de hand te wassen, maar als je een groter gezin hebt vanaf 4 personen is het toch goedkoper om 1x per dag de vaatwasser te laten draaien op goedkope stroomtarief, want ik was maar 1x per dag af dan en U mss wel 3x, en dat beetje stroom verbruik zit ik niet echt mee. En echt ik vind het heerlijk dat ik savonds niet hoef af te wassen, heb meer tijd voor de kids dan en kan savonds eindelijk ook wat voor mezelf doen, zoals studeren! Overdag ben je toch al zo druk bezig met de kids en het huishouden.

Maar idd, het is dus in sommige gevallen goedkoper! Trouwens, dit jaar kreeg ik zelfs geld terug en dat terwijl ik vorig jaar niet eens een vaatwasser had! En het maandbedrag was niet veranderd bij ons. Voor ons werkt het gewoon beter met een vaatwasser!

Groetjes Elisa.

36.180. Goedkope en lekkere maaltijd

Het valt me op dat deze makkelijke, goedkope en vooral lekkere maaltijd nergens genoemd wordt:

diepvriesspinazie (C1000 merk in blokjes), eieren hardgekookt, botersaus en aardappelen.

bereidingswijze voor ongeveer 4 personen

aardappelen koken,
spinazie opwarmen,
botersaus maken
(150 ml water, 50 gr bleu band, beetje zout, beetje citroensap binden met maizena of aardappelzetmeel)
4 eieren koken en pellen.

(visstiks of een runderhamburger smaakt er ook goed bij)

Iedereen lust het, het is makkelijk en snel klaar te maken, en het is nog goedkoop ook!

Koop bij een toko een zak griesmeel voor een pudding, voeg suiker toe, event.gedroogde vruchtjes of amandelstukjes. voeg de melk toe en koken maar. laten afkoelen in een puddingvorm of schaaltjes. bessensap of siroop erover, en je hebt een heerlijk toetje.

Als je rundvlees eet, en je hebt nog over of je bewaard er wat van, kan je er de volgende dag stoof van maken.

Heerlijk over rijst of bij de friet:

de jus verwarmen, het vlees fijnsnijden en ook verwarmen, beetje ketjap en lepeltje sambal erdoor, eventueel zout, laten koken, binden met maizena of aardappelzetmeel en smullen maar.

In de zomer gaan we vaak naar de markt om fruit, dan kan je ipv een toetje ook een fruitsalade maken:

meloen, aardbeien, druiven (gehalveerd) kiwi, perzik, peer, appel, enzovoort allemaal in stukjes doen, en door elkaar roeren, heerlijk als toetje en voor tussendoor. gezond en lekker...

eet smakelijk!

hoop dat jullie het net zo lekker vinden als wij.

Dianne

36.181. Reactie 22.91 zo doe ik het

Je moet me toch es uitleggen hoe je dan boodschappen kan doen. Je neemt wekelijks 120 euro op, daarvan is 20 euro voor verjaardagen, 80 euro voor diverse andere potjes en je boodschappen dan? Heb je maar 20 euro per week om boodschappen te halen?

Dominique

36.182. Reactie 22.177

Elisa, wat mij opviel aan je boodschappenlijstje, dat je geen drinken hebt behalve siroop en roosvicée voor de kids? En je drinkt geen koffie? Dat scheelt ook al behoorlijk natuurlijk. Maar in je lijstje staan de prijzen van fruit en groente niet meegeteld en da's ook niet mis. Ik zal zelf ook een lijstje maken van wat wij ongeveer kwijt zijn per week:

Aldi

Lidl Edah: Hier staat nog buiten: andere dagen groente wat in aanbieding is bij groenteboer, of vlees wat in aanbieding is bij slager. Daarnaast moet je rekening houden met waspoeder maar dat koop ik in een vat van 54 wasbeurten, vuilniszakken, stofzuigerzakken, deze laatste schud ik altijd leeg totdat er scheurtjes in komen en dan pas een nieuwe. Ook hondevoer (grote zakken dus niet wekelijks) en kattevoer valt buiten wekelijkse boodschappen door hele grote zak te kopen. Ook pindakaas/hagelslag/vlokken of jam koop je niet wekelijks tenminste wij niet omdat de meesten van kaas of vleeswaren houden.

Al met al vind ik het een crime omdat we ook een opgroeiende puber hebben die 's avonds vaak trek heeft en je altijd moet zeggen; pak maar een boterham. Ook visite kan een speculaasje krijgen met een kop koffie en that's it. Een keertje lekkere pan goulash maken kan maar bij uitzondering omdat het vlees stinkende duur is. Trouwens gehakt bij Aldi of Lidl vind ik ook niet echt supergoedkoop (3.49 vers of diepvries 3.99/kilo) dus kijk eerst in streekblad of folders of het nog goedkoper te krijgen is.

36.183. reactie 22.185

Hallo,

Als je goed hebt gekeken zag je op mijn lijstje thee staan, en dat is wat ik drink en ik drink water, mijn man drinkt soms thee en ook de siroop, de kids alleen roosvicee of thee of water. De groente is 1x per week, en dat is niet duurder dan 1 euro, en de appels zijn 1,29 2 kilo en eventueel bananen van 0,99 cent. Dus opgeteld komen we dan aan 53 euro afgerond.

En dat is alleen als ik alles moet kopen, incl wasmiddel en wcpapier en dat soort dingen. Het vlees bij de aldi/lidl is idd niet altijd goedkoop, maar het is wel erg lekker vlees, ik kijk wel altijd of er een aanbieding is ergens anders.

Oja ik zie nog een ding dat ik vergeten ben, joghurt als toetje met stukjes appel erin, weet even niet de prijs.

Vind het leuk dat er nog meer mensen zijn die hun lijstje neerzetten, we kunnen allemaal leren van elkaar, nietwaar !:)

groetjes Elisa.

36.184. Vaatwasmiddel

Wij snijden de vaatwasmiddelblokjes door de helft. Dan doe je dus 2x zo lang met een pak en het wast net zo goed af.

Ellen

36.185. 45 euro is echt veel te veel per dag

Hallo, ik heb een gezin van bijna 7 personen en waar van 4 koemelk en voedsel en fruit allergie hebben. Dure hobby die niet leuk is. Maar nu heb ik ook zitten lezen dat iemand hier op de site 45 euro uit geeft aan boodschappen per dag. Is belachelijk.

Ik haal het als ik veel nodig heb 22,50 voor 2-3 dagen, bij de buurtsuper. De rest wordt standaard bij de aldi gehaald. Per week 50 euro. En aan producten houd ik vaak nog over, dus dat betekent kortweg dat het de eerstvolgende week alleen maar goedkoper wordt voor de standaard boodschappen.

Ik wou dat ik 45 euro kon besteden per dag dan, hadden wij eindelijk eens vlees op het menu en vla toe en 's avond ook wat lekkers. Zo af en toe is dat best lekker en even gezellig. Maar ook voor ons gaat dat bedrag echt te ver. Wij mogen blij zijn met alle dagen verse groente op tafel en een aardappel erbij met een eitje 3x per week. 1x per week vlees in de vorm van gehakt. 250 gram en rul bakken uitje erbij en klaar. Meer is er niet en snoepen ho maar. 1x per week 2 zakjes speciale snoep.

Mijn man heeft daar 4 zakken chips bij de aldi vandaan en daar doet hij de hele week mee. Vandaar 45 euro is echt veel te lux daar van kan je makkelijk nog iemand van onder houden.

gr Nel

36.186. Reaktie op 22.184

Hoi allemaal,

ik koop ook altijd de koekjes bij de edah, daar hebben ze inderdaad een rijk assortiment, ik pak ook altijd de speculaasjes, en andere goedkope koekjes! Maar wat word er bedoeld met meelkoekjes, zijn dit gewone zandkoekjes, of toch niet. Wat leuk trouwens al die lijstjes. Ik hoop dat er nog heel veel meer volgen, zal zelf ook een gaan maken en dan plaatsen!

vele groetjes van Sara

36.187. Vlees

Voor vlees is de markt een optie. Of reclames aflopen. Maar ik zou zeer zeker ook de dekamarkt, als die natuurlijk in de buurt zit, in de gaten houden. Op het einde van de dag wordt het vlees extra afgeprijst ivm de datum, maar nog prima houdbaar in de vriezer. Wij zijn er in ieder geval nooit ziek van geworden :o)

Gr. Angela

36.188. Koekjes

Ga eens naar de action daar kosten alle koekjes minder dan 1 euro en nog luxe ook.

Annetta

36.189. Rondkomen in de wsnp

Wij zitten sinds 1 jaar in de wsnp, nadat onze zaak failliet is gegaan. Ons huis moest verkocht worden. Dit was op zich natuurlijk normaal, mits er nog overwaarde op had gezeten. Dit was niet het geval, en het is dan ook verkocht 10.000 euro minder dat dat het getaxeerd was. En er zat geen overwaarde op, dus waar blijft de rest die overblijft? Juist, komt bij onze schuld op.

We moesten dus naar een huurwoning die 500 euro kost per maand, terwijl wij in onze oude woning 200 euro minder aan hypotheek betaalden per maand. Krom dus, van goedkoop naar een duurder huis, met minder om te besteden. Ik wil aan alle kanten meewerken om de schuldeisers terug te betalen, maar dit slaat nergens op. Van goedkoper naar duurder wonen. En huursubsidie, ho maar.

Kortom, wij hebben met 5 man rond de 200 euro nu in de maand te besteden. Pfff, het eten kan misschien nog, maar voor 50 euro in de week is het karig. Dan komt mijn jongste dochter van 15 nog van: mama mag ik mijn zakgeld. Het kind krijgt nu af en toe 2 euro omdat ik het niet heb. Dt vreet aan je, ik bezuinig liever op mezelf, wat ik dus al doe, dan op haar. De kapper om te knippen is nu taboe, omdat ik anders de week niet haal. Leg dat maar eens uit aan een puber van 15, die haar haren wil laten bijknippen. Wij moeten eigenlijk ook geknipt worden, maar we wachten even tot het ooit eens kan. Maar voor een puber ligt het gevoelsmatig toch anders.

Armoede dus. Maar we zijn gezond. Dat is mijn stelregel. Maar het is niet leuk zo. Ik had het er laatst met mijn man over, je zou bijna in een caravan gaan zitten, dat is goedkoper, je houdt geld over om een beetje meer te kunnen. Familie heeft ons al een sta-caravan aangeboden bij ons in de buurt. We weten het niet. En het lijkt wel of er niemand is die ons advies of weet ik veel wat kan geven.

Je bent als je in de wsnp zit gewoon een ...... waar ze mee kunnen doen wat ze willen. Mijn man heeft gelukkig in al die jaren zijn werk gehouden terwijl ik mijn zaak had, dat is zijn stukje eigenwaarde nog. Ikzelf, bij mij is mijn eigenwaarde ver zoek. Ik heb voor mijn gevoel gefaald dat ik failliet ben gegaan, waar ik overigens niks aan kon doen. Ik heb zelfs nog maar 2 broeken die ik aankan trekken. Nou, dan voel je je toch een armoed zaaier.

Dit is niet om te klagen, maar gewoon om eens de mening van anderen te horen. Gelukkig zijn wij allemaal gezond, maar het is prettig om hier je hart eens te luchten, want thuis hou je je zelf groot, zeker tegenover de kids.

graag jullie reactie, groetjes Anja

36.190. Je bent zo arm als je voelt!!

Hallo,

Zolang ik de huur, gas, licht, water, verzekering kan betalen en ik hou per dag geld over om eten, dan voel ik me niet arm. Daar ben ik ook te koppig voor en te creatief. Ik doe voor 10 euro boodschappen per dag, ontbijt lunch avondeten. De andere boodschappen doe ik eens per week elke week dezelfde boodschappen. Ik weet ook precies wat ze kosten en vervang het alleen als het op is. Zoals tandpasta wasmiddel boter suiker etc.

Dagje uit is kersen gaan halen in tiel. Wedstrijdje doen wie het verst pitten kan spugen, lekker in de boomgaard van een ander, je voor en dag rijk wanen.

Kleding koop ik tweede hands altijd gedaan. Ik heb lol als ik voor weinig weer een tas vol heb, en mijn kinderen vinden het een cadeautje. Met sinterklaas koop ik spelletje op marktplaats. Zaterdag ga ik om 5 uur naar de markt voor mijn verse groente alles halve prijs zo niet goedkoper.

Wij zijn een gezin met 3 kinderen 10, 7, 2 en mama en papa. We zijn gezond en hebben altijd lol. We delen de map met de buren de kaften knip ik er af, mooi teken papier. Ik kijk voor alles of het nog een ander bestemming kan krijgen. Ik geef ook weer mijn overbodige spulletjes en kleding weer weg zo is de cirkel rond.

En het is een sport conusminderen en het geeft ons een fier gevoel. Misschien in een ander zijn ogen zijn we idealisten. Wij voelen ons er goed bij, daar gaat het om. Niet denken in onmogelijkheden maar in mogelijkheden. Niet kopen wat je niet echt nodig heb. Geluk zit voor ons niet in spulletjes dat is meest van de tijd om niet onder te doen voor een ander heb ik het gevoel. Mijn kinderen ontlenen hun persoonlijkheid niet aan dingen maar aan elkaar en aan de natuur om zich heen die is immers altijd gratis

groetjes Chantal

36.191. Anja

Hallo Anja,

Ik kan het me als moeder voorstellen dat het je pijn doet om je kinderen niet te kunnen geven wat ze verdienen.

Aan de andere kant zou je dochter van 15 een baantje kunnen nemen, om zo zelf voor haar zakgeld te zorgen. Dat deden mijn broer en ik ook, niets mis mee. Jij hebt het niet, dan houdt alles toch gewoon op? Ik denk dat je dochter best wil meedenken, als je het gesprek eerlijk aangaat.

36.192. Vraag voor Anja

Beste Anja,

bij ons zijn de problemen nu dus ook begonnen sinds de zaak failliet is gegaan! Ik ben dan ook bang dat wij ook ons huis kwijt raken omdat wij ook een koophuis hebben! En we wonen hier dus ook al bijna 20 jaar, voor de kinderen zou ik dit dus echt verschrikkelijk vinden!

Hoe zit dat dan als je schuldeisers in België of Duitsland hebt? Kunnen die je ook je huis doen verkopen? Ik zie het echt soms niet meer zitten, maar we moeten verder zeker voor de kids!

liefs Monique

36.193. Site www.gratisoptehalen.nl

Je hebt trouwens ook de site www.gratisoptehalen.nl. Een site waar heel veel mensen gratis spullen/kleding aanbieden. Maar je kan ook een oproep op deze site doen, als je specifiek iets nodig hebt.

Marie

36.194. Een paar besparingstips

Hallo,

Wie weet heeft iemand iets aan onderstaande besparingstips waar ik zelf veel aan heb:

Verjaardagen: Ik zet een paar weken voor een verjaardag een doos in mijn voorraadkast die ik vul met chips, frisdrank e.d. die in de aanbieding zijn. Tegen de tijd dat het zover is heb ik een doos vol! Een goedkoper alternatief voor de verjaardagstaart; cake met slagroom of slagroomsoesjes.

Kinderkleding: ik koop tweedehands, op marktplaats en koop dan op de groei. Deze kleding doe ik in een doos in de kinderkledingkast. Zo ben ik nu alvast aan het zoeken naar kleding voor de herfst/winter. Als ik wat goedkoops op de kop kan tikken gaat het alvast in de doos. Als het dan strakjes herfst wordt, ben ik al klaar.

Weekendje weg: geld om eens een weekendje weg te gaan is er niet, maar dan doe ik een weekendje weg in eigen huis: gourmetten (vlees uit de aanbieding, ovenfrites erbij) met z'n allen op zondagochtend zwemmen, 's-middags een leuke film (opgenomen van tv of gekopieerd van iemand) met popcorn erbij, of wandelen in het bos of naar een speeltuin met boterhammen en drinken van thuis mee. Even een weekendje niet aan het huishouden denken. De kinderen genieten en wij ook!

Groetjes! Sandra

36.195. Reaktie voor Sandra

Hallo Sandra, wat leuk jouw tips! Wij kunnen ook niet weg, en daarom is dit inderdaad een super idee! Ik heb al een zwembadje in de tuin opgezet, en we gaan dan ook picken enzo. Hoe ga jij dat in de vakantie doen, als de kids 6 weken vrij hebben en je kunt niet weg? Fijn ook die verjaardagstips, want onze jongste is ook binnenkort jarig! Misschien tot nog meer tips,

groetjes Susan

36.196. Hardwerkend gezin met drie kinderen

Wij zijn een jong gezin vader 26 moeder 27 en kinderen 9 7 en 5 jaar oud. Wij hebbben een gemiddeld inkomen van 1400 euro bij elkaar (ik moeder werk er natuurlijk ook bij). We hebben 400 euro in de maand om de boodschappen van te halen. En ik kan je zeggen we sparen daarvan toch zeker wel 50 euro in de maand. We krijgen het niet eens op. We doen geen domme dingen alleen roken (vader). We hebben elke dag verse groentes en vers fruit. Ook eten we elke dag vlees. Verder geen cola, geen koek snoep en op zaterdagavond een zakje chips van de aldi. En dan mogen ze er ranja of ijsthee bij drinken. Ook van de kinderbijslag houd ik geld over.

Ik koop de kleding niet in de aanbieding. Maar laat ze gewoon buiten spelen in oude kleren en verder schuif ik de kleding door van kind op kind. We gaan één keer in het jaar op vakantie. In de zomer met de vouwwagen die nog ouder is dan ik( moeder). We gaan een keer in de drie maand uit en geven dan gemiddeld 50 euro uit.

Verder zitten de kinderen op zwemlessen scouting voetballen en gym. Kortom, ik heb ook niet belachelijk veel maar wel genoeg om lekker te genieten, als je een beetje uitkijkt.


36.197. Re: Elisa

Beste Elisa,

Wat fijn jouw boodschappenlijstje! Ik heb de lijst overgenomen, en het werkt echt! Geen onnodige spullen meer kopen, alleen wat je echt nodig hebt! Leuk als er nog meer boodschappenlijstjes op komen of menulijsten! Het helpt ons echt!

veel groetjes Anna

36.198. Wat fijn om te horen, Anna!

Beste Anna, wat fijn om te horen dat mijn lijstje je helpt. Daarvoor heb ik het ook geplaatst, want het helpt mij echt om toch goed en gezond te eten en maar weinig kwijt te zijn!

Ik hoop dat er idd ook meer lijstjes komen want we kunnen er allemaal iets aan hebben in deze moeilijke tijden. Lieve mensen ik bid voor ons allemaal en hoop dat er gauw betere tijden aan komen.

liefs Elisa.

36.199. Boodschappen

Nog wat tips: Allemaal Aldi.
Body en hair is slechts 0,55!!
Shampoo en doucheschuim in één!
Toiletpapier 8 rollen 2,29
Hella tafelmargarine 0,32
Braadboter 0,17
Kaas gesneden 0,97
Appelmoes 0,25
Soepgroenten 0,45

Scheelt toch weer wat met Lidll. Bij de Action hebben ze vele lekkere dingen als koekjes/zoutjes voor een kleine prijs.

Angelique

36.200. Besparingtips

Als je eens een echt wondermiddel wilt proberen dat goed is als allesreiniger, probeer dan eens dasty van de wibra. Voor 1 euro 69 krijg je je kinderkleertjes weer superschoon, de vloerbedekking, roestvrijstaal, koffiepotten, gaststellen en ga zo maaer door. Echt een aanbeveler.

Dan nog een tip voor mensen die smorgens al vroeg op de markt zijn en weer op tijd thuis moeten zijn en niet de koopjes van einde markt af kunnen wachten. Staat er een Stoepje op de markt, vraag naar brood van gisteren, dat kun je voor een paar cent meenemen.

Senne

36.201. 20 eur p/w en niet meer

Ik heb een gezin van man en zoontje nu 5 jaar en doe het met 20 euro per week en daar haal ik voor een hele week van. Van brood tot onze avondmaal en als ik wisselgeld terug krijg gaat het in het potje voor volgende week. Einde van de maand wat over gaat het in een potje leuke dingen doe dag een dagje weg met het gezin wel met behulp van een stadspas. Dat heb je als je net een ww uitkering hebt en door wat het bedrijf waar ik werk is failliet gegaan en vind nu maar eens een baan terug. Mmaar tot nu toe redden we het wel met wat behulp van vrienden.

Esther

36.202. Kledingbank

Deze reactie is eigenlijk voor iedereen die het moeilijk heeft. Want ik heb een heilig respect voor jullie hoe jullie proberen de eindjes aan elkaar te knopen. Om te proberen jullie te ondersteunen ben ik in Amersfoort samen met een flink aantal vrijwilligers gestart met een Kledingbank. Hier kunnen jullie gratis kleding halen. Ook in andere plaatsen in het land zijn mensen gestart of bezig te starten met een kledingbank. Mo< Wil je meer hierover weten dan kun je kijken op www.kledingbank-amersfoort.nl.

Ik wens jullie allemaal veel sterkte.
Hartelijke groeten Loes

36.203. Rommelmarkt/marktplaats

Hallo allemaal,

Ik heb al veel goede tips op deze site gevonden terwijl ik het erg goed heb met man en 2 dochtertjes van 6 en 3 jaar. Maar wil jullie een tip geven (ook voor Sandra) die ik zelf ook doe en het is mijn hobby geworden.

Koop op de rommelmarkt en verkoop op marktplaats. Zo haal ik heel erg vaak kleertjes voor de meisjes op de rommelmarkt voor 0,50 of 1 à 2 euro per stuk merk kleertjes van bv. mexx, gymp, ragazzi, rags, esprit, bad girls, didi en noem maar op. En echt nog supermooie dingen. En verkopen doe ik het weer op markplaats (want je betaalt ook de verzendkosten erbij) en krijg daar nog steeds veel meer voor als waar ik het voor heb gekocht. Ze hebben veel superleuke kleertjes in de kast hangen. Terwijl ik het ook zo in de winkel kan kopen, maar het zonde vind om er veel geld voor uit te geven, doe ik liever voor andere dingen. Even in de wasmachine en niemand die het weet.

heel veel sterkte allemaal
groetjes Babs

36.204. Boodschappen en maaltijden

Hallo allemaal,

zou het niet leuk zijn als er eens meer lijsten worden geplaaatst met maaltijden of boodschappen? Als je zo leest 10 euro per dag, of 350 per maand! Hier kunnen we toch allemaal veel van leren! Ik hoop dat er reacties op worden geplaatst!

veel groetjes Sara

36.205. Mijn mening

Ik heb een gezin met twee jonge kinderen de oudste is 3 en de jongste is 7maanden. Als eerste over die babyvoeding, ik heb hier gelezen dat er gezegd wordt dat borstvoeding een luxe is. Nou sorry maar hier moet ik even op reageren. Ik heb bij mijn eerste veel problemen gehad met de borstvoeding. Ik ben uiteindelijk gaan kolven en dat heb ik 6 weken gedaan daarna heeft hij tot hij 16 maanden was 1 keer per dag gehad. Toen ik zwanger was van mijn tweede kindje ben ik een borstvoedings cursus gaan doen. Het koste me 17 euro, maar die heb ik er nu al dik uit gehaald, want ik heb mijn dochter 5maanden zelf gevoed. Ik ben gestopt omdat ze koemelk allergie heeft, en ik zelf ziek werd van mijn koemelk vrije dieet. Anders had ik het nu nog gedaan. Het is gratis, dus waarom zou je het niet proberen (als dit geen besparen is). Maar goed nu even genoeg over de borstvoeding.

Wij hebben 300 euro per maand en daar moeten we alles van doen, verjaardagen, luiers en alle uitstapjes. En natuurlijk eten en drinken. En ik red het makkelijk, als je maar op past. Ik maak weekmenus en haal alleen wat ik echt nodig heb. We letten in de winkels heel erg op met wat we halen en vooral waar we dingen halen. Met lijstjes kom je een heel erg ver, als je je er maar aan houdt.

Ook ik ben van mening dat alles veel duurder is geworden dankzij die rot euro. Ook al zijn er mensen die beweren van niet. De eerste keer dat ik boodschapen deed toen ik op mijzelf woonde, was ik 75 gulden kwijt en dat was op 31-12-2001, dus toen was de gulden er nog, en dat was bij de vomar. En dan had ik echt alles. En nu ben ik dit kwijt voor nog minder spullen in euros. Dus ze kunnen mij niet wijs maken dat het niet duurder is geworden.

Wij willen graag 5 kinderen. Ik werk nu nog niet, maar we hebben nu al ons plan klaar liggen. Snel kinderen achter elkaar, en dan waneer de jongste 4is en naar school gaat, ga ik ook weer werken. Een dan ga ik sparen voor de studies.

Maar ook ik ben van mening dat de kinderen waneer ze een baantje kunnen nemen, dat ze wel wat kunnen bijdragen in hun eigen kosten. Waneer die dure schoolkosten, zelf hun kleren kopen, dan betalen wij de school nog. Maar verder moeten ze maar een baantje zoeken voor hun uitgaan (als ze dat willen) kleren, schriften, pennen, agenda als je naar de action ga ben je echt niet veel kwijt.

Het gaat er ons om dat het kind de waarde van geld inziet en dat niet alles gratis is en dat je er hart voor moet werken net als andere.

36.206. reactie op 22.206

hallo allemaal,

beste lezeres van het stukje 22.206, Zou je eens het boodschappenlijstje willen plaatsen? Of met de weekmenuus? Alvast bedankt! Moet ook met weinig rondkomen!

groetjes Sara.

36.207. Weekmenus

Maandag: aardappels met snijbonen (pot 49cent)met een visstick (geloof 1 euro nog iets voor een heel pak.

Dinsdag: rodebietjes (pot 49cent)met aardappeltjes.

Woensdag :spinazie (40 cent Aldi)met aardappeltjes en een gekookt ei

Donderdag: Groente soep met brood

Vrijdag :Bruine bonen met aardappels

Zaterdag: patat

Zondag: pannekoeken

Dit is maar een voorbeeld hoor. Wij drinken overdag altijd water (om dat wij gek zijn van water) en koffie drinken wij beiden niet. Echt veel wij drinken thee.

Chips hebben wij alleen met een verjaardag en snoepen doen wij ook niet. Wij eten veel fruit.

Wij gaan ook alle aanbiedingen af.

Als er vragen zijn kom maar!

Noëlle

36.208. Ik begrijp het misschien niet

Tuurlijk, tips voor goedkope maaltijden zijn welkom, maar kunnen er niet beter wat tips komen om wat geld bij te verdienen? Met alle respect uiteraard, maar werken bij de mensen die het zwaar hebben beide partners? Of, in het geval van alleenstaande ouders, werkt de ouder dan? Zo niet is er dan geen mogelijkheid om wat geld bij te verdienen in de tijd dat de kinderen of op bed liggen of op school zijn?

Ikzelf ben een hondenoppas aan huis begonnen voor mensen die op vakantie gaan en hun huisdier niet naar pension willen doen. Mensen brengen zelf het eten van de dieren mee, ik laat ze uit (samen met de kinderen die het geweldig vinden), speel met ze vertroetel ze etc, Ik ben gewoon thuis voor mijn kinderen maar verdien wel wat bij, 5 euro per dag per hond. Ik heb er gemiddeld twee, dus dat is 10 euro extra per dag. Nu zijn honden mijn grote vrienden en wil ik niet zeggen dat iedereen honden op moet gaan vangen, maar is er geen geld te verdienen met iets wat je graag doet? Of is er bijvoorbeeld al een strijkservice in de buurt? Als je maar 3,50 euro te besteden hebt per dag, lijkt me iedere euro meegenomen.

Kindertaarten maken, kinderfeestje verzorgen, boodschappenservice, pianoles als je zelf kunt spelen en een piano hebt, ik noem maar wat dwarsstraten. Het zijn allemaal dingen waarbij je je eigen tijd in kunt delen maar waarmee je toch wat geld mee kunt verdienen. Het zijn maar wat tips dankzij mijn bijverdiensten kunnen wij leuke extra's doen, ik doe altijd de helft van wat ik bijverdien in de huishoudpot en de andere helft in een potje en dat spaar ik op. En ik ben toch thuis voor de kinderen.

mvg Jolanda

36.209. Bijverdienen: de belasting achter je aan?

Hoi Jolanda,

Wat een leuke tips van jou! Maar als je een advertentie gaat zetten van iets, b.v. boodschappenservice, krijg je dan niet de belasting achter je aan dat je dit mooet opgeven? Anders hou je nog niet veel over.

groetjes Ellen

36.210. Bijverdienen zonder belasting

Hoi Ellen,

Natuurlijk moet je wat opgeven aan de belasting, maar informeer maar eens bij de belasting, want als je onder een bepaald bedrag per jaar blijft, wordt het aangemerkt als hobby. En je mag best nog behoorlijk wat bijverdienen met je hobby. Het lijkt me dat iedere euro er een is, of je dan nu van iedere euro 0.50 af moet staan aan de belasting, je hebt dan toch nog 0.50 extra. En volgens mij, als je maar 3.50 te besteden hebt per dag, is alles meegenomen.

Ik weet niet meer het precieze bedrag maar ik weet dat ik heel wat bij mag verdienen. En ik geef gewoon het totaal op en houd op dit moment rekening mee met dat ik de helft moet betalen. Dat zet ik apart totdat ik de de afrekening binnen heb. Dat werkt prima, want meestal is het nog niet een kwart van wat ik weggezet heb, en in die tussentijd heb ik een mooi spaarpotje.

gr Jolanda

36.211. Weinig geld en toch internet?

Ik ben nieuw hier op de site en wat ik me nu echt afvraag: Ik zie hier mensen die 1,25 euro per persoon per dag te besteden hebben, alles inclusief. Wat ik nu echt niet begrijp; hoe kan het dan dat je een internetaansluiting hebt? Van mezelf weet ik dat dat toch een behoorlijke slag in het budget is.

Gr. Anna

36.212. Boodschappen

Hoi allemaal,

Wat een verhalen allemaal zeg! Hoewel wij (ik en mijn vriend) het ook niet zo breed hebben, besef ik nu goed dat het nog veel erger kan zijn. Ik bedoel maar, als wij een stukje maand overhouden stappen we voor het avondeten over op brood met eieren, pannenkoeken en dergelijke. En we gaan in het weekend niet de stad in, maar blijven thuis. Maar als je kinderen hebt, heb je gewoon de verantwoordelijkheid om een volledige maaltijd te verzorgen, om ze naar verjaardagen te laten gaan, zwemgeld mee te geven et cetera. Kortom, je kunt jezelf veel minder ontzeggen, hebt minder speelruimte. Knap hoor, dat het dan toch lukt om rond te komen.

Wij hebben nu een klein jaar met een laag inkomen geleefd (allebei gestudeerd, maar niet direct werk). Dat is al met al prima gelukt, maar het ergste vond ik gewoon dat alle 'extra' dingen (familie/vrienden bezoeken in de Randstad, uitgaan, iemand eens een keer trakteren) niet meer vanzelfsprekend waren. Altijd dat rekenen, kan het wel of beter van niet? Dat legt ook wel druk op je relatie af en toe: het is niet leuk om een leuk idee de grond in te boren wegens geen geld. Bah.

Vanaf volgende maand heb ik echter een volledige baan, met een saris van 2100 euro, ik ben er ontzettend blij mee (en mijn vriend ook!). Ik zal eraan moeten wennen om meer te besteden te hebben, haha! Door deze site ben ik echter wel gaan beseffen dat het leven duur is, en dat het beheren van het geld belangrijk blijft.

Ik gun iedereen van harte betere tijden, en hoe dan ook alle geluk,

Astrid

P.S. Deze tip is vaker langsgeweest maar: de Kringloopwinkel rules! Zo goedkoop dat je ook nog eens iets leuks (een goed boek, een leuk prul) voor jezelf kan kopen. Wordt je blij van!

36.213. Goedkope luiers

Hallo,

Ik heb misschien wel een tip voor een goedkope luier. Ga weer over op de katoenen luier. De eerste aanschaf is misschien duur, maar om elke maand weer een pak luiers te kopen van 34 euro lijkt me dan op den duur nog veel duurder! Laat het me weten als het niet zo is!

Groeten van Tante

36.214. Budget tips

Ik heb 60 euro per week voor 1 volwassenen en 2 kinderen, 1 van 7 en 1 van 7 maanden. Ik moet altijd een boodschappenbriefje maken, bedragen er achter zetten, anders ben ik bang dat ik bij de kassa sta en geld te kort kom. Luiers en voeding voor de baby zitten er niet bij, mijn ouders betalen de flesvoeding en luiers betaal ikzelf. Ze zijn gelukkig vaak in de aanbieding (huggies pampers).

Ik zou weleens boodschappen willen doen zonder te hoeven denken: oh jee mijn geld is bijna op. Gewoon kopen wat ik wil en nodig heb. Maar ik mag niet klagen, ik houd ongeveer 190 per maand over. Daar spaar ik van, zo'n 50 euro of meer, want een wasmachine enzo zijn ook niet gratis. En doe ik leuke dingen met de kids, of voor schoolreisjes of bv kleding.

Als ik zo sommige dingen lees dat ze met zo weinig geld moeten rondkomen en het nog lukt ook, vind ik heel knap. Heb ik echt respect voor. Maar ik ben gelukkig en heel rijk, want ik heb 2 schatten van kinderen en we zijn alle 3 gezond, ik mag niet klagen

Tamara

36.215. Budget tips

Zo goedkoop zijn kartoenen luiers niet hoor, kost je heel veel water! Leuk voor eneco, nuon enzovoorts.

Linda

36.216. Kijk naar de prijs per luier

Hoi Tamara,

Luiers zijn bij de lidl ook heel goedkoop, waarschijnlijk nog wel goedkoper dan pampers. Deel het bedrag van het pak luiers maar eens door het aantal luiers dat er in zit. Dan zul je t wel zien. (ze hebben bij de lidl nr. 3, 4 en 5 en ook broekjes)

Gr. Sammie

36.217. Internet

Hoi Anna,

Ik bv.heb ook internet. Maar als je als telenetklant een telefonieabonement (12 euro p/m) hebt, krijg je je freesurf gratis. Dus ik betaal niets voor internet. Ik woon wel in Belgie.

Grtj.

Fijne site. Heb al veel bezuinigingstips opgedaan.

36.218. Tiramisu en niet duur!

Hoi Nina

Ik heb gisteren een tiramisu gemaakt noor een kinderverjaardag en ze waren er dol op! Benodigheden:

Bereiding:
 1. Splits de eieren.
 2. Eiwit stijf kloppen.
 3. Het eigeel+suiker en vanillesuiker+mascepone romig kloppen.
 4. Dan het eiwit eronder mengen.
 5. Speculaas in een schotel verdelen met koffie drenken en dan de massa erop; telkens in laagjes werken; eindigen met met de creme.
 6. op laatst de chocopoeder erop en 4 uur in de koelkast laten opstijven.
Lekker!!!

grtj Iris

36.219. Rondkomen

Ik ben een alleenstaande moeder, met 3 kinderen in de leeftijd van 15, 13 en 4 jaar. Ik moet rondkomen van een WAO-uitkering, vanwege mijn handicap. Ik zit tevens in de schuldsanering omdat bij de scheiding bleek dat mijn partner een heleboel op afbetaling had gekocht. Na de scheiding is hij direct naar het buitenland vertrokken en wie draaide er voor de schulden op. Juist, ikke.

Nu heb ik sinds kort een pakketje van de voedselbank. Ik zie deze nergers vermeld in de vorige mails. Je kan je laten doorverwijzen door bv. het leger des heils of door kerkelijke instanties. Voor meer informatie kun je kijken op www..

Verder gebruik ik net als de anderen weeklijsten. Helaas kan ik voor mijn kinderen geen gebruik maken van kleding van anderen. Mijn kinderen zijn de oudsten in de familie en door mijn ziekte en de scheiding zijn de meeste vrienden al gaan lopen. Veel dingen haal ik bij de Action. Deze is echt goedkoop, voor shampoo, waspoeder maar ook schoolspullen en kadootjes zijn er goedkoop te kopen. Veel van mijn boodschappen koop ik via internet, door mijn handicap kan ik met mijn rolstoel moeilijk de winkels in. Verder vergelijk ik veel prijzen via de reclameblaadjes en mijn hulpen gaan dan de boodschappen halen.

Het is moeilijk om rond te komen, juist omdat mijn ziektekosten ook nog erg hoog zijn. De kinderen met name de oudsten willen graag net als pubers wat geld in de protemonnee hebben, ze willen net als de anderen ook een leuke nieuwe broek? Vaak heb niet echt veel van de kinderbijslag over, want mijn vaste lasten moet ik ervan rechttrekken. Dit is niet bedoeld als een klaagzang, maar soms staat het water je echt aan de lippen. Niemand kiest ervoor om niet rond te kunnen komen van een klein inkomen, en het kost kunst- en vliegwerk om iedereen gelukkig en tevreden te krijgen en te houden.

groetjes Herma

36.220. Goedkope spullen

Hoi,

zelf hebben wij het ook niet breed, maar als ik dan zie dat mensen no 45 euro per dag kunnen uitgeven, vraag ik mij toch echt af of dit nodig is. Zelf hebben wij 1 baan waar we van rond moeten komen en 2 kinderen. Ja als je nagaat dat je beter bij de lidl de luiers kunt kopen ipv de katoenen luiers, want die moeten ook gewassen worden en de wasmachine draait ook niet voor niks bij ons.

Meestal probeer ik voor 2 dagen te koken als het net niet genoeg is voor 2 dagen gaat het in de vriezer. We hebben een klein tuintje waar we verse groente en fruit hebben.

En ja, wij gaan ook voor het goedkoopste tweedehandskleding voor de kinderen. En af en toe als het een feestdag/verjaardag is, wordt er wat niets gekocht. De kleding van onze kinderen wordt weer verkocht en daar worden weer tweedehands kleding van gekocht. Om zo te rouleren blijven ze toch een beetje up to date. Voor verjaardagen vragen we ook meestal een bijdrage voor de spaarpot omdat ze dan zelf wat leuks kunnen uitzoeken en wat groter is.

Mensen, wie heeft er nog goedkope recepten en tips, laat het ons weten.

Lana

36.221. Goedkoop gerecht

Spaghetti Bolognese: Bak gehakt rul in olijfolie. Maak de uien fijn in keukenmachine en fruit even mee. Doe dan hetzelfde met bleekselderij en winterwortel en voeg ook toe, als laatste gaan de tomaten erbij. Kruiden met het bouillonblokje, peper en zout naar smaak en als je ervan houdt fruit je ook knoflook mee bij de ui. Uurtje laten pruttelen.

Wij eten hier 2 dagen van, gezin v 2 volw en 2 kinderen.

Groet, Monique

36.222. Uurtje pruttelen

Uurtje laten pruttelen, is heel duur m.b.t. gasverbruik.

36.223. 45 euro per dag: hebben wij niet eens per week

Jee 45 euro per dag, ik wou dat ik het had. Wij hebben dit bedrag 45 euro per week. En dan zijn wij met 7 man. 5kinderen waarvan een drieling van 3jaar. Die kosten ook heel veel.

Deze week had ik maar 35 euro. Aankomende week heb ik maar 15 euro. Dan weet je wat armoede is. Ook ik weet er nog steeds iets lekkers van te maken. Ook al valt dat vaak niet mee. Goed om je heen kijken. Over alles 10 keer na denken. En hebben we een keer meer geld dan is het feest.

Dus denk maar niet dat jij het armoedig hebt want je ziet dat het nog erger kan.

Leonie

36.224. Zo weinig geld.

Hallo Leonie,

Nou ben opgelucht te lezen dat wij niet de enige zijn,al is dat voor jou natuurlijk een schrale troost! Wij zijn met 7 kinderen,en ik ben op dit moment echt depressief ervan dat wij elke dag alles bij elkaar moeten schrapen om normaal te kunnen eten. Of eigenlijk zie ik het leven niet meer zitten zo, nooit iets leuks kunnen doen met je kids is toch vreselijk frusterend.

Heel veel sterkte! veel liefs, Yvonne.

36.225. 45 euro is echt veel

Ik ben de voorzitter van stichting voedselbank steunpunt tilburg. Ik weet uit ervaring dat 45 euro per erg veel is en met de helft minder red je het ook, Wij hebben gezinen bij ons die moeten met 40 euro rond komen per week. En altijd fris is overbodige luxe, een glas ranja volstaat prima of een kopje thee, je moet dingen ook zelf ondernemen en er op uit gaan om wat goedkoper uit te komen. Niet alles hoeft duur te zijn, de luxe is best leuk maar word je daar gelukiger van?

Sanne www.voedselbanksteunpunttilburg

36.226. WNSP

Hallo,

Ik ben op zoek naar mensen die of net in de wnsp zitten of op het punt staan om erin te gaan. Als je een postblokkade krijgt wat gebeurd er dan met de post van je meerderjarige kinderen? En je kinderbijslag,mag je die altijd houden sommige mensen zeggen van wel andere weer van niet.

Is er een gezin met een aantal kinderen die er net inzit,of er in ieder geval kort geleden in is gegaan en mij de ervaringen daarover zou willen vertellen? Hopelijk is er a.u.b.iemand op deze site die dit wil vertellen. Alvast heel hartelijk bedankt!

Yvonne.

36.227. Afwachten wat gaat gebeuren

Hoi Yvonne,

nadat ons bedrijf failliet is gegaan, zitten ook wij met hele grote problemen. onze grootste vraag is of we nog wel in ons huis mogen blijven wonen, ofdat ze ons huis mogen verkopen, om de schuldeisers te kunnen betalen. Dit zou ook voor de kinderen een flinke tegenslag zijn, we wonen hier al ons hele leven. Iedere dag moeten ook wij zien hoe we weer wat te eten kunnen halen, echt een ramp, en dat terwijl manlief 40 uur werkt.

Toch wil je je kinderen ook eens wat lekkers kunnen geven, maar dat zit er steeds minder vaak in. Als maaltijd hebben we al steeds vaker brooddag, soep, of patatjes. Drinken ranja, brood, fruit, groente alles bij aldi vandaan. Ik vind het nog erg knap van je dat je met 7 kinderen nog iedere dag wat lekkers op tafel zet en ik wens je dan ook heel veel sterkte toe. Ook leonie met zo weinig geld, toch iets lekkers kunnen maken, echt super, ik hoop nog van jullie te kunnen lezen, en ook voor ons blijft het afwachten wat er gaat gebeuren.

groeten Evelien

36.228. Reaktie op WSNP Yvonne

Yvonne, je kinderbijslag mag je houden. Bij ons deed de budgethoudster eerst beetje moeilijk maar wettelijk is het zo dat ze daar niet aan mogen komen. De post van je meerderjarige kinderen wordt niet gecontroleerd en krijg je gewoon. De rest van de post van jou en je man wordt geopend/gecontroleerd en daarna kan je het of 1x per week ophalen of krijg je het toegestuurd in een envelop waar (helaas!) duidelijk op vermeld staat "Aan schuldenaar ...."

Zoals je weet zijn wij in juni in WSNP gekomen. Er zijn 2 heel positieve bijkomstigheden aan: de kinderbijslag gaat nou niet helemaal op aan rekeningen (nou ja de 1e keer wel dan door de APK keuring en kosten aan auto maar normaal niet dus) en kun je echt besteden aan kleding of schoolspullen.

De 2e positieve bijkomstigheid is dat je geen post meer krijgt van deurwaarders/incassobureaus want dat wordt door de bewindvoerder eruit gelicht.

Heb je al bericht gekregen inmiddels? Dominique

36.229. Aanvraag verzonden: aan Dominique

Hallo Dominique,

Bedankt dat jij steeds degene bent die iedere keer weer antwoord geeft op mijn vragen. Gisteren heb ik eindelijk bericht gekregen van Bureau Bewindvoering dat met gelijke post onze aanvraag is verzonden naar de rechtbank. We krijgen nu snel bericht wanneer onze zaak behandeld gaat worden.

Maar wat ik me nu nog steeds afvraag is ofdat je nu nog alleen boodschappengeld krijgt en dus onder b.v.onder een soort van budgetbeheer komt of dat je zelf moet zorgen dat vanaf dat noment je al je rekeningen op tijd betaald. Kan jij me daar a.u.b. nog wat meer over vertellen? Je zou me er heel erg mee helpen. Ik voel me soms net een crimineel die naar de rechtbank moet om veroordeeld te worden. Op het gebied van de kinderbijslag heb je me tenminste een heel stuk gerustgesteld,en ook door te vertellen hoe je de rest ervaar.

Ik ben je echt heel dankbaar dat je steeds weer reageer op al mijn vragen,ik lig er soms nachten wakker van,van alle zorgen maar dat zul jij ook wel weten hoe dat voelt? Dominique heel erg bedankt voor je steun!

Liefs,Yvonne.

36.230. Aanvraag verzonden reaktie op Yvonne

Destijds heb ik eerst hulp gevraagd bij Maatsch. Werk en die verwezen me naar de Volkskredietbank. Daar heb ik én budgethulp én schuldhulpverlening aangevraagd, dus daarom zitten wij in de budgettering. Heb jij de papieren gelezen die naar de Rechtbank zijn gegaan? Dan moet daar een advies instaan of het noodzakelijk is dat jullie in budgettering moeten en of er kans is tot slagen met aanvraag WSNP of dat jullie na afloop WSNP weer in de schulden zouden kunnen geraken. Daarmee houdt de rechter rekening en zal een besluit hierover nemen.

Wat vreemd dat nu pas de papieren naar de Rechtbank zijn voor aanvraag WSNP. Het kan dus zijn dat je zelf je loon gestort krijgt en je rekeningen moet betalen, plus een bijdrage voor de bewindvoerder. Dat ligt eraan wat de bewindvoerder doorgegeven heeft aan de rechtbank dus. Ik ben eigenlijk wel blij dat we een vast bedrag per week gestort krijgen voor huishoudgeld (70 euro voor ons 5-en) en dat ik de rekeningen door kan sluizen naar de budgethulp.

Ik hoop dat je heel gauw je vonnis in huis hebt. Veel sterkte in elk geval. En als je nog iets wilt weten: ik kijk regelmatig bij deze site in de hoop zelf ook wat wijzer te worden.

TOITOI! Dominique

36.231. Wel huishoudgeld!?

Hoi,

Wat vreemd dat jullie huishoudgeld krijgen? Ik gun het je heel erg, laat me dat voorop stellen. Wij zijn december 2005 uit de wsnp gekomen en na storting van het salaris van mijn man moesten wij ervoor zorg dragen dat de boedelafdracht naar de bewindvoerder werd overgemaakt. De hoogte van de boedelafdracht is afhankelijk van de hoogte van het salaris. Voor de rest mochten we natuurlijk geen nieuwe schulden maken en zorgen dat de rekeningen dus betaald werden.

Na de afdracht werd het nog heel erg moeilijk om alles te betalen, maar het gehijg van deurwaarders in je nek was gelukkig voorbij en dat gaf enorm veel rust. Momenteel zitten we nog erg zwaar al zijn we uit de wsnp. Aangezien het maandelijkse bedrag erg laag was wat we overhielden konden we niet alles tegelijk betalen. Nu hebben we dus weer achterstanden maar langzaamaan komt er ook daadwerkelijk een einde in zicht.

Vooral nu ik begin 2007 fulltime ga werken. Dan kunnen we dus meer afbetalen en uiteindelijk "helemaal schuldenvrij" zijn. En ik moet zeggen dat ik daar zo erg naar uitkijk na alle ellende afgelopen 5 jaar!!!

Wij kregen dus geen huishoudgeld, of hoe het dan ook heet. Puur het salaris, daar alles van betalen en mocht er iets overblijven daar boodschappen van doen.

Heel veel sterkte iedereen!! En onthoudt; achter de wolken schijnt de zon!!!!

Groetjes, Angelique

36.232. Geen huishoudgeld?

Hoi Angelique. Het verschil tussen jullie en ons is dat wij ons inkomen niet gestort krijgen; de budgettering betaalt de lasten en het bedrag voor de boedelrekening aan de bewindvoerder en al voordat wij in de WSNP zaten kregen we 70 euro aan huishoudgeld per week. Als je zelf je loon krijgt gestort ben je zelf dus degene die zo strikt moet leven dat je per week een bepaald bedrag voor je huishouden kunt besteden. Als je zoiets niet aankan kun je alsnog budgettering aanvragen. Ook jij nog veel sterkte gewenst!

Dominique

36.233. Getrouwd en ..

mijn man vertelde na 3 maanden huwelijk dat hij met de schuldsanering te maken heeft. Hij had schulden opgebouwd met zijn ex. Mijn wereld stort in en voel me sindsdien depressief en bang voor de toekomst. We zijn in huwelijkse voorwaarden getrouwd, en sta officieel nog niet ingeschreven bij zijn woonadres. Waar moet ik rekening mee houden, graag tips. Is een scheiding de oplossing of een samenlevingscontract? Ik slaap niet meer omdat ik mij belazerd voel.

Fatiha

36.234. re op getrouwd en

Een samenlevingscontract kan sowieso niet als je getrouwd bent, dat is juist voor ongehuwde stellen. Uitzoeken bij schuldsanering in hoeverre je de schulden moet meebetalen en in hoeverre ze door je man betaald moeten worden. Schuldeisers zelf zijn niet de aangewezen partij om je info te geven. Beter kun je bijv een mailtje sturen naar www.nooitmeerrood.nl. Of naar een buro voor rechtshulp of advocaat.En scheiden, ja dat is misschien een oplossing voor je financien, maar daarnaast is er het probleem dat je man niet eerlijk is geweest, dat is van andere aard.

Ine

36.235. Reaktie op "Getrouwd en dan"

Fatiha, hoe kan dat dat je pas na 3 maand huwelijk er achter komt dat hij in de schuldsanering zit? Ik neem aan dat je toch niet met een vreemde trouwt? Je bent op huwelijkse voorwaarden getrouwd dus heb jij je eigen inkomen en kunnen ze jou daar niet voor aanpakken lijkt me. Maar als je van je man houdt dan steun je hem. Vind het een vreemd verhaal. Je merkt dan toch dat hij geen geld heeft om bijvoorbeeld uit eten te gaan of een keer naar de bios en dat ie 1x per week zijn post krijgt?

Dominique "christelbens" Datum: Tue, 19 Sep 2006 17:05:43 +0200 Aan:

36.236. Getrouwd en.....

Hallo Fatma,

ik en mijn man hebben ook schulden,

ik was al met het ocmw aan het betalen,dat ging goed mijn man had veel meer schulden toen ik hem leerde kennen

wij zijn met een huwelijkscontract getrouwd dus als er hier iemand geld komt halen van mijn man moet ik er nooit voor opdraaien,alles wat apart is ,blijft apart

wij hebben aan onze huisbaas gevraagd of hij dit huis gemeubeld wou verhuren,dan komen ze bij ons al zeker niks buiten halen he het contact is wel heel goed met onze huisbaas,we hebben twee huurcontracten,eentje voor ons,en eentje voor eventuele schuldeisers maar we zijn nu in schuldbemiddeling en dat is zwaar,maar als ik van u was zou ik met u man eens deftig praten,en met die gene die zijn schulden oplost ook misschien kan die persoon u verder helpen

het kan niet dat jij moet opdraaien voor zijn schulden

ik hoop dat het helpt ga eens op het ocmw raad vragen,waar u man woond,die zullen meer weten van het dossier

groetjes bens christel

36.237. re: getrouwd en...

Volgens mij is het vrij simpel. Als je bent getrouwd op huwelijkse voorwaarden is de schuld van je man gewoon zijn probleem. Dit even los gezien van de emotionele impact dat dit met zich meebrengt, maar juridisch gezien is het voor hem. Verder hangt het van jullie relatie af hoe en of jullie dit samen oppikken. Dat is een vertrouwenskwestie en anderen kunnen niet beoordelen hoe dat bij jullie zit. Sterkte.

Yvonne

36.238. Getrouwd en...

Yvonne, ja het klopt dat de schuld van hem is, maar Fatiha zit er toch ook mee. Ik bedoel, zij kan daardoor toch ook minder geld uitgeven. Mijn man heeft ook schulden (al 9 jaar betalen we af). Uiteraard ben ik ook onder huwelijkse voorwaarden getrouwd maar ik voel toch echt aan mijn portemonee dat hij die schuld heeft. We kunnen daardoor toch een paar honderd euro niet in het gezin steken per maand. Zijn schuld maar ook mijn last.

Ellen

36.239. wsnp

hallo wij zitten ook in de wsnp en bij ons is het een drama, wij zitten er nu een jaar in en we hebben alleen maar ruzie met onze bewindvoerder. Nu moeten we naar de rechter maar onze maatschappelijk werkster staat gelukkig achter ons.bij ons zit alles tegen en hij doet er zelf niks aan.en wij doen alles wat hij ons oplegt. ik hoop voor mensen die in de wsnp gaan een fijne bewindvoerder toe.

diana H2 15-12-2006 151206a Kerstmis vraagje Hallo allemaal,

hoe vieren jullie de kerst, met weinig te besteden? Wie heeft leuke en lekkere tips voor ons? Alvast hartelijk bedankt!

groetjes Dorien.

36.240. Kerstmis vraagje

Wij kijken wat er in aanbieding is. En vullen dan het menu in.

Groetjes,

Veel succes.

36.241. Goede voornemens?

Misschien dat een goed voornemen ook kan helpen! Een beetje hulp aan elkaar hebben, kijk dan op www.hetbestevoornemen.nl.

36.242. Tip: goedkoop kerstmenu

Voor wie het niet zo breed heeft, is hier een kerstmenu voor maar 2 euro per persoon.

Groetjes, Jolanda

36.243. reactie..

Hallo allemaal,

Heb deze site weekje geleden gevonden, en veel gelezen in die tijd hier. Leuke site veel handige tips.

Toen ik hier las en vooral het eerste bericht, dacht ik mijn hemel 45 euro per dag :? haha dat geef ik alleen uit als er een verjaardag is of kerst ofzo. De ene dag geven wij (gezin 3 kinderen, 2, 4 en 7 jaar) 10 euro uit. En andere dagen 25, dat is dan op zijn duurst en veel er tussenin. Ik moet het wel erg gek maken om aan 45 euro te komen. Maar heb er verder geen oordeel over.

Dan lees ik mensen die 10 euro hebben per week?? Sorrie, dat geloof ik niet. Ja kan wel, maar je leeft er niet van. Je zult dan mensen hebben die je geld geven of lenen. En misschien 1 week op 10 euro oke, zou kunnen met alle kliekjes uit de kasten. Maar lange periode 10 euro per week, zonder lenen ect.. Kan niet. Niet op een manier dat je het gezond leven kunt noemen. Of je moet 1 hele week macaroni eten.

En sorrie als het op die manier dan echt gaat bij die persoon(en), dan echt respect. En vind dat het niet zou mogen gebeuren in Ned. als je in bewindvoering ofzo iets komt, schijn je tussen 50 en 80 euro te krijgen per week voor een gezin.

Ingeborg

36.244. 10 tot 45 euro per dag

@Ingeborg en al die anderen.

Ik weet ook niet hoe ze het allemaal doen, maar ik heb het momenteel ook zeer moeilijk, een WW-uitkering in mijn geval slechts: 767euro...! En daar ik in het gelukkige bezit ben van een eigen woning: nergens recht op, geen kwijtschelding, kortingen, aanvullingen, voedselbankpakketten of wat dan ook!

Ga zelf maar eens rekenen, Zorgpolis, Energie, Huur/Hypotheek, en dan nog al die andere vaste lasten, laat staan eten en drinken!

Ik zie hier regelmatig mensen voorbij komen die alleen al een hypotheek hebben die bijna 2x zo hoog is als mijn netto inkomen.

Kortom, hoe ik het de komende tijd allemaal moet rooien, geen idee...

Rudy

36.245. Ga naar de markt

Hallo allemaal,

Ik vind het ook echt belachelijk dat je loopt te klagen als je niet rond kan komen, als je 45 euro per dag aan boodschappen uitgeeft. Wij mijn vriend en onze 2 kinderen (in het totaal hebben we er 5 2 van mijn vriend die wonen bij hun moeder en mijn oudste van 4 woont bij haar vader), jongste 12 weken oudste 2 en half. Wij halen (bijna) alles op de markt groente fruit, kleding, kaas, brood, eventueel vlees. Voor dat soort zaken wij zijn meestal zo rond de 20 a 25 euro kwijt. Dan doen we voor zo'n 60 euro aan boodschappen bij de hoogvliet.

Ons budget is 400 euro p/m voor boodschappen 100 euro per maand voor de baby, 140 euro voor de markt; dit klinkt veel en dat is het ook, maar wat over blijft zit gewoon in de spaarpot (ik haal het geld van de rekening af en doe het in een spaarpot). Dat gaat gewoon mee naar de volgende maand.

Wat ik ook doe is als ik op de 15e mijn belastinggeld krijg, dan koop ik voor de jongste voor heel de maand of langer voedingdoekjes en luiers, dan heb ik voor haar een voorraad. Maar echt een tip: ga eens "shoppen" op de markt, het is goedkoop (zeker rond een uur of 3) en het is nog gezellig ook..

36.246. Reactie op: 10-45 euro per dag

Vraag bij de gemeente waar je woont of bij de Belastingdienst of er nog andere zaken zijn waar je recht op hebt: waarschijnlijk op zorgtoeslag, maar ook op de voorlopige teruggaaf voor de eigen woning van de Belastingdienst. Daarnaast kom je dan al snel in aanmerking voor extra aftrekposten, dus het is aan te raden om op Internet eens een Belastingaangifte in te vullen als het jaar voorbij is; wellicht blijkt dan dat je nog recht hebt op een teruggaaf voor bijvoorbeeld medische kosten.

Veel sterkte! Hilde

36.247. Wat kan ik

Ben 3jaar gescheiden. Krijg 436europer mnd van de gemeente. 260euro van exman. 180euro van de belasting. Heb dochter van 22jaar, zit nog op school roc. Zoon van 18jaar wegens zijn handicap geen school een jaar. En geen werk, maar eet voor twee. En een hondje klein.

Ik kom steeds verder in de schulden te zitten. Ze doen wel savonds een bijbaantje waar ze zelf kleren voor kunnen kopen Want ik kan dat niet betalen. Wat en waar kan ik geld vragen? >p> Groetjes, graag een bericht,

36.248. Naar de markt

Hoi,

hier bij ons is maar 1 keer per week markt, van 1-5 uur. Ik heb nog geen vlees gehaald, ik geloof dat er hier alleen vis en kip te krijgen is. Ik wil dit wel eens proberen, om meer van de markt te halen! Haal jij het brood voor de hele week? Of heb je een vast weeklijstje met je boodschappen? Is de groente en fruit ook een week te bewaren?

Ik hoop nog tips van je te horen! Veel groetjes, Ellen

36.249. Wil mijn hulp bieden

Ik kwam op deze site door dat ik teveel geld aan boodschappen uitgeef en es dacht kijken of het anders kan. Nu lees ik hier allerlei verhalen waarvan me de tranen in de ogen springen letterlijk! Geen geld voor eten hebben, laat staan voor kleding. Ik weet niet of ik er iemand blij mee kan maken, maar iedere maand heb ik partijen merk kleding zowel jongens als meisjes in alle gangbare maten tot en met maat 174. Soms raak ik kledingstukken na de maand niet kwijt (en dat is veeeeeeel). Dit gooi ik altijd in de kledingbakken voor het goede doel voor buitenland. Maar ik lees hier dus dat het in Nederland ook hard nodig is!

Ik zou jullie willen helpen dmv het te schenken, alleen de verzendkosten hoef je dan te betalen en me te vertellen welke maten jullie nodig hebben. Dit voornamelijk voor de mevrouw die in het kraakpand leeft, want bij haar verhaal zat ik gewoon te huilen.

Alle kelding is van deze tijd en mooi heel soms eens een mini vlekje wat amper opvalt en nog makkelijk een 2e ronde meekan. Als jullie belang hebben voor gratis kleding, mailen jullie me maar!


36.250. 45euro per dag, jééé wij hebben 45 euro per week

Slik, ik wou dat ik het had 45 euro per dag, wat klaag je dan nog. Wij hebben 5 kinderen dus zijn met zijn zevenen. En we hebben maar 45 euro per week, we moeten naar de voedselbank en mijn man heeft gewoon een baan, maar zit net boven het minimum. Heb een j van 12 een j van 15 en een drieling van 4 jaar, zitten s'nachts nog in de luiers.

Gelukkig gaan ze sinds pas naar school en ben ik nodig op zoek naar een baan. wat kunnen mensen klagen zeg 45 euro per dag, nee ik heb 45 euro per week en mij hoor je niet klagen maar als ik dat lees word ik wel een beetje simpel.

Kijk naar de dingen die je wel hebt, want met klagen is nog nooit iemand verder gekomen, geloof me.

groetjes Saskia

36.251. re- 45 euro per dag.

Ik vraag me af of de eerste bericht van 45 euro per dag. wel echt is, en niet uitlokkerij. Kan je het misschien weinig vinden. Maar daar de overheid voor verantwoordelijk stellen is te maf voor woorden. Niemand heeft een pistool tegen je hoofd gehouden en gezegd nu krijg je 4 kinderen en ga je van 45 euro per dag leven. (gut gut wat een straf) mensen doe toch normaal.

En vraag anders budgetbemiddeling aan. Denk dat die mensen graag een 45 euro per dag probleem voor je oplossen. Van een "groot" budget naar een kleiner of creatiever budget gaan, gaat een stukkie makkelijker, dan van een zeer minimaal en krap budget, naar amper niks.

Kortom geef mij jouw probleem.

Maar lief van de andere dames om allemaal oplossingen aan te dragen.

Angelique s

36.252. Geen koek snoep en andere troep

Hoi,

Ik ben alleenstaand met 3 kids en een 4de onderweg. Ik probeer iedere dag rond de 10 euro uit te geven bij de AH. Meestal is het 12 of 13 euro. Ik koop veel bonusaanbiedingen en euroshopper dingen. Groente en fruit vind ik erg belangrijk, dat krijgen ze volop, ook op de overblijf en opvang. Koek, snoep, frisdrank, limonade koop ik nooit dat krijgen ze bij vaderlief, oma of tante wel. Ik wil ook hun gebit sparen en ze een gezonde voedingswijze meegeven.

En het bespaart natuurlijk. Pakjes krijgen ze wel mee naar school. s ochtends eten ze niet echt veel, euroshopper volkorenbeschuit of brood met goedkope leverpastei, jam of pindakaas. Ik probeer ze gevarieerd eten te geven. De laatste tijd drinken we ook veel water of karnemelk.

Kleren kopen voor mezelf doe ik praktisch nooit. Vind ik onnodig zolang ik goed spul heb en het zelfde geld voor de kids.

Trees

36.253. Budgettips

Als ik hier tussendoor iemand zie, die een lening van 320 euro heeft en niet kan sparen, dan ben je niet slim. En ik denk dat dit geldt voor heel veel mensen. Lenen, lenen, lenen, is wat de klok slaat. Dat ze daarna geen geld meer hebben om normaal te leven, dat is heel dom. En natuurlijk moet er ook een auto voor de deur staan, liefst een grotere dan de buren. Dan eten de kinderen maar droog brood. Het wordt voor veel mensen eens tijd om de tering naar de nering te zetten in plaats van de euro de schuld te geven.

Marie

36.254. @ 24.245

Lenen is in feite nooit een goed idee, of je nou geld hebt of niet, gewoon nooit doen! De Euro de schuld geven is uiteraard helemaal zo gek nog niet! In een heleboel gevallen heeft met de Fl. gewoon vervangen door de €. Ga maar eens kijken in de HoReCa, vroeger kocht je een broodje shoarma voor 6.50 guldens, nu goed zoeken wil je die in euro's nog vinden! Voor de euro had ik aan 100 guldens genoeg voor de boodschappen, nu is 50e nog veel te weinig!

Een pilsje in de kroeg koste me 2.25, een beetje biertje kost in euro's nu al meer! Wie weet nog dat je vroeger voor 25 guldens bij de chinees kon bestellen en er 3 dagen van kon eten? Dat kun je nu ook nog steeds, alleen betaal je nu bijna hetzelfde maar dan in Euro's! Neem een Pizzeria, bekijk eens de kaart, een beetje normale pizza kost tegenwoordig al iets van 8.50 (x2.20371)= 18.75!!! Voor een stukkie warm deeg met wat beleg, is toch niet normaal meer!

Economie, Inflatie, en geef het allemaal maar een naam, prima, alle prijzen zijn omhoog gegaan maar het besteedbaar inkomen niet!!!

Nee die euro heeft ons goed gedaan! :(

Rudy

36.255. Ik werd gek van geld tellen!

Hallo allemaal, allereerst wil ik mijn bewondering uitspreken voor iedereen die met zo weinig geld moet rondkomen. Ons gezin met 5 kinderen heeft ook hele krappe tijden gekend en ik werd er gek van. Constant je geld moeten tellen (en dan praat ik over muntjes) en hopen dat er geen onverwachte kosten kwamen.

Mijn jongste zit nu op school en de oudste drie op de middelbare school. Twee jaar geleden ben ik begonnen met werken vanuit huis. Ik ben altijd thuis voor de kinderen, kan zelf mijn uren indelen en verdien er honderden euro's per maand mee. Is dat niet beter dan te beknibbelen op belangrijke dingen als eten? Met twee uur per dag kan iedereen al zijn wekelijkse huishoudgeld verdubbelen. Mail me maar als je informatie wilt hebben.

Groetjes, Natalie www.moedersmetlef.nl

36.256. 45 euro per dag

hoi allemaal

Wat is in deze tijd nog 45 euro? Ga eens naar de supermarkt voor je dagelijkse boodschap. Vlees, groenten, aardappelen, enz enz. Je zit voor je het weet op een bedrag waar je steil van achterover valt. Ik heb steeds geroepen: ik bezuinig niet op eten, maar het zal er in januari toch van komen. Dan word weer alles duurder, zoals brood, melk, de ziekenkosten enz enz.

Mijn man werkt zich 40 uur per week kapot en je houdt nog niks over. Want wij krijgen niet die kwijtscheldingen, subsidies enzo. En als je dat alles bij elkaar optelt, heeft een persoon met een gezinsuitkering evenveel als waar mijn man zich voor kapot moet werken.

Ik zelf ben twee keer geopereerd aan mijn rug en er staat weer een reeks onderzoeken te wachten. Dus werk vinden voor mij lijkt onmogelijk. En ik wil de kids toch ook een leuk leventje geven. Vandaar dat ik deze site en bezocht. Maar hier geven mensen tips die voor de een een oplossing zijn, maar voor de ander onmogelijk. Ik ga dus echt nog niet paardenbloemen eten en brandnetels. En dan de tips voor stoffen luiers, dat kost ook weer meer waspoeder, en meer water en stroom enzo. Wie komt eens met nuttige tips?

Ikzelf zou zeggen, maak eens wat meer cadeaus zelf om te geven voor verjaardagen, het gaat toch om het idee. Ik vind een reep chocolade van de aldi voor 89 cnt, leuk verpakt, al een leuk geschenk om te krijgen. Of maak zelf leuke foto`s en druk deze af tegen 9 cent per foto, maak een leuke lijst zelf van hout (afval) en plak er schelpen op, of oude knopen in dezelfde kleur. Of koop op de rommelmarkt eens iets, daar vind je vaak nieuwe spullen tegen spotprijs.enz enz

groetjes Miranda

36.257. Let lekker op jezelf

Weet je wat 't is mensen, ik heb ook niet veel uit te geven maar waarom doen jullie gelijk zo hatelijk? Ik heb ook maar 20 euro per dag uit te geven, en daarvan spaar ik nog 10 euro per week voor het goede doel mensen in Afrika of de dieren die het ook nodig hebben.
Als iemand 45 euro kan uit geven ja dat is die persoon zijn leven en niet die van jullie. Pfff ik ga ook niet klagen al heb ik maar zo weinig. Als iedereen nou niet zoveel lullen maar er wat aan gaan doen hoeven jullie ook niet meer te klagen. Het leven is hard en niemand heeft gezegd dat 't makkelijk is.
Ik ben blij dat mijn gezin gezond is en dat heb ik liever dan 1000 euro per week.

Dus mensen doe er wat aan in plaats van te zeuren tegen andere mensen! Jenelva


36.258. 45 euro per dag?

Ik meen dat dit item geplaatst is, toen net de euro was ingevoerd. Dat is nu bijna 6 jaar geleden. Toen dacht ik ook, wat een hoop geld te besteden, maar ja, als je een groot gezin hebt, dan heb je ook veel nodig. Nu 6 jaar later vind ik 45 euro per dag helemaal niet meer buitensporig. De afgelopen jaren is alles behoorlijk prijzig geworden. Zelf besteed ik ongeveer 200 euro per week aan boodschappen (voor 4 personen). Ik vind dat wij ruim kunnen leven.


36.259. 45 euro pd

Wij hebben met zijn 7e ongeveer 15 a 20 pd, ligt eraan wat we nog in huis hebben. Dus 45 lijkt me super.

Diana

36.260. 45 euro..

Ik denk eerlijk gezegd dat 45 euro meer opscheppen is dan werkelijkheid. Wat moet je wel niet eten als je 45 euro per dag op wilt krijgen. Of je moet elke dag uit eten gaan. Het lijkt me eerder dat deze persoon graag wat los wou maken, en dat is prima gelukt.

Pien

36.261. Goedkoop = Duurkoop?

Volgens mij is het ook heel belangrijk om te kijken waar je een en ander aan uitgeeft. Ik zie ook maar al te vaak dat mensen bezuinigen op voeding om maar mee te kunnen doen aan materialistische zaken. Ze kopen dan wel luxe goederen (waarschijnlijk dan wel weer een goedkope versie, maar toch), maar hebben geen geld over voor gezonde voeding.

In mijn ogen win je ontzettend veel met het eten van gezonde voeding. Vlees hoeft echt niet elke dag. Ja, ik weet het, vervangers zijn ook niet altijd goedkoop. Maar fast food, daar wordt je niet gezonder van en ook snoepgoed, chips etc. hoeft echt niet. Komt bij, als je het een uitzondering maakt, is het des te lekkerder en een feestje.

Grietje

36.262. Goedkope babyvoeding = borstvoeding?

Ik wil hier toch even op reageren. Stoot mij tegen het zere been. BV geven is namelijk niet vanzelfsprekend. Het lijkt zo normaal en natuurlijk en eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Helaas moest ik binnen twee weken overstappen op flesvoeding. Dus weg besparing. Even een hart onder de riem voor degenen bij wie het ook niet wilde lukken en daardoor noodgedwongen voeding moeten kopen.

Grietje

36.263. Waarom?

Natuurlijk zijn er situaties waarbij het voor moeders niet mogelijk is om borstvoeding te geven.

Helaas blijkt in de praktijk dit vaak veroorzaakt te zijn door slechte voorlichting en gebrekkige hulpverlening. Bijna elke vrouw is fysiek in staat borstvoeding te geven.

Mochten er problemen zijn/ontstaan, dan kunnen vrijwilligersorganisaties als LLL en VBN en lactatiekundigen uitkomst bieden.

Borstvoeding geven is zeker geen vanzelfsprekendheid, sommige moeders moeten er meer voor doen dan anderen, maar als je echt wilt dan kan het toch echt. Het is de vraag hoe je bent voorbereid en in hoeverre je de juiste steun en begeleiding krijgt/hebt gevraagd. Wat ik vaak niet begrijp is dat mensen die problemen hebben met hun tanden wel naar de tandarts gaan, maar veel van de mensen die stoppen met borstvoeding zijn helaas nooit bij een lactatiekundige geweest.

Groetjes Astrid mv 1 van 3 en 2 van 2

36.264. Rustig blijven

Jaren hebben we onder de grens van armoede moeten leven door omstandigheden, schuldbemiddeling was onze oplossing en veel opgeven. Maar vergelijk jezelf eens met de echte armen, dan pas weet je of je echt arm bent. Wij moeten nog vijf jaar betalen en dan is de last weg: kalmte en spuitwater kan u redden.

Kurt

36.265. 45 euro

Tjonge zeg wat heftig allemaal. Ik heb ook 5 kids, leeftijd 20 tot en met 5, oudste woont niet meer thuis, een kind met voedselallegie etc. Maar ik doe het steeds weer, kan per maand ook nog beetje sparen. Ik let gewoon heel goed op wat ik uitgeef. Ik koop alles in de aanbiedig, ga alle winkels af, heb geen auto, ben alleenstaande, kids krijgen ook zakgeld, fruit en vlees elke dag. Ik koop groot in, scheelt heel veel.

Je kan niet meer uit geven dan je hebt. Je moet gewoon goed opletten, geduld en niet alles willen hebben. Dan red je het. En ook een goede tip: eerst je gezin, dan jezelf. Kijk wat je na je kids zelf nog nodig hebt. Leg dan wat voor je zelf apart en koop dan die broek, trui of zo. Dan hoef je je ook niet schuldig te voelen.

Ik red me prima en datonder de 45 euro per dag. Ik heb zoiets van 20 euro per dag nodig, en soms hou ik nog wat over en heb ik ook nog snoep. Maar bak zelf ook cake wafels etc.

36.266. 25 euro per week

Ik moet de volgende 18 mnd zien rond te komen met 25 euro per week en dat voor 2 volwassenen. Nee hoor, geen schuldbegeleiding, maar gewoon omdat de overheid ergens een misrekening heeft gemaakt in de uitbetaling van het pensioen van mijn man en nu dus alles afhoudt.

Marijke

36.267. Andere Baan

Het wordt steeds moeilijker om goed personeel te vinden. Hierdoor is het een uitermate geschikt moment om eens verder te kijken en van baan te verwisselen. er is een grote ruimte in de onderhandelingpositie en dus meer salaris te krijgen. Meer salaris is ruimer leven

Wij zijn een gezin met 1 kind en hebben per maand € 2.700,- te besteden. Hiervan moeten nog wel de vaste lasten worden betaald.

John

36.268. Re: andere baan

Nou John, is dit 2700 schoon in het handje? Als dit zo is mogen jullie niet klagen. Moet makkelijk kunnen met een kind lijkt mij. Wat doe jij op deze site? We hebben het hier over budget tips niet over opschepperij! Er zouden heel wat gezinnen hier blij zijn met jou salaris.

36.269. Re: andere baan

Nou john, Je moet niet klagen 2700,00 per maand met 3 personen. Wij hebben als het goed gaat (eigen zaak inkomsten afhankelijk van het seizoen en weer) 1800,00. Daar moeten de vaste lasten nog af, gezin van 9 personen. Ben ook op zoek naar een baan, niet te vinden nl (ze zeggen het niet maar) je bent te oud of ze laten je op onmogelijke tijden werken zodat je werkt voor de oppas. Maar weet jij een goede baan die ik of anderen kunnen doen dan horen wij dat graag. Wel even rekening houden met schooltijd van kinderen anders werken we weer voor de bso of andere oppas.

Geno

36.270. Re: andere baan

Het is idd niet altijd makkelijk om een geschikte baan te vinden, zeker niet als je echt alleen maar onder schooltijden wilt werken en erg jonge kinderen hebt. Zelf heb ik momenteel (nog) 4 banen waarvan er volgende week 1 afvalt. Ik doe een krantenwijk, bezorg post en doe schoonmaakwerk. Vaak worden mensen gevraagd om vakantiewoningen schoon te maken of kantoorgebouwen.

Dannelja.

36.271. Alles kan...

hallo, ik ben 22 jaar en ik heb drie kinderen. Ik heb er 1 van 3 jaar en 2 van 1,5 jaar. Ons inkomen ligt zo rond de 1400 euro in de maand, mijn vriend en ik werken allebei. Sowieso is er iedere dag van de week wel 1 van ons aan het werk. Ik heb ongeveer 120 euro per week te besteden. Ik moet wel altijd alles vantevoren uitrekenen wat mijn grote boodschappen betreft maar ik haal alleen wat echt nodig is en dat is eten voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Luiers en billendoekjes.

En zolang ik dat in huis heb, maak ik me geen zorgen, omdat ik weet dat mijn gezin en ik in ieder geval iedere dag kunnen eten. Ik haal mijn boodschappen 1 keer in de week. Want als ik dageljiks naar de winkel ga ben ik veel meer kwijt. Tuurlijk zit ik ook wel eens in de stress. Tot nu toe heb ik nog steeds geen geld gehad om een tweeling buggy te kopen. Maar dat heb ik opgelost met een draagzak en de oude buggy van mijn oudste. Tegen de tijd dat ik het geld overhou om die tweelingbuggy te halen, kunnen ze alweer goed lopen en heb ik me dus weer de kosten van een tweeling wagen bespaard whahahahaha.

Karima

36.272. Re: alles kan

Karima, ik vind het echt goed zeg zoals jij redeneert en zo positief blijft. De maaltijden zijn idd het belangrijkste van de dag en bij hele jonge kinderen dan ook nog luiers, alles wat je dan meer kunt kopen is dan mooi meegenomen.

Dannelja.

36.273. Hulp in nood

We zijn twee jonge mensen, partner ik en 5 maand oud babytje. We hebben bij schoonmoeder gewooond, toen zij beslisten naar eigen land terug te gaan. We moeten het huis nu opgeven van de woonmaatschappij. We staan over 4 weken op straat met babytje....

Maatschapelijk werk is met ons bezig, maar kan helemaal niets voor ons regelen. Kan iemand ons raad geven wat we moeten doen? Waar kunnen we hulp of tijdelijk woning krijgen? Ik sta al 3 jaren ingeschreven bij de woonservice, ben bijna in de buurt, maar niemand weet hoe lang dat gaat nog duren. Een huis via de makelaarderij is zo duur, en meestal willen ze geen kinderen. Ook antikraak huizen willen ons niet helpen met een kind minder dan 18 jaar oud....

We voelen ons hopeloos. A.u.b., kan ons iemand helpen of ons aanraden wat te doen?

Andreka

36.274. Huisvesting-tijdelijk

Ik weet niet of u bij een kerk aangesloten bent, maar als u dan een oproep in het kerkblad zet is er vaak wel iem. die wat weet. Evt kunt u een in een vakantie-woning tijdelijk wonen. Informeer wel op verschillende plaatsen i.v.m. prijsverschillen. Als je wat langer in een vakantiewoning wil wonen, betaal je natuurlijk veel minder dan in de vakantietijd.

Vraag ook eens info bij een makelaar, er staan nogal eens huizen lang leeg en die willen ze ook wel eens verhuren.

Liesbeth

36.275. Reactie op scharrelvlees

Beste Nina,

Probeer biologisch vlees te kopen bij AH, die afgeprijst is (-35%) en die dan in te vriezen.

Overigens: als je even onderzoek doet op Internet, zul je er achterkomen dat scharrelvlees, hoewel het natuurlijk beter is dan 'gewone' vlees, nog steeds niet echt diervriendelijk is. Dan kun je echt het beste biologisch vlees eten of inderdaad helemaal geen vlees. Maar het hetzelfde geldt voor overige dierlijke producten zoals zuivel e.d., tenzij biologisch. En let op E-nummers, heel veel hiervan zijn ook gewoon afkomstig uit dieren. En over kaas: wist je dat stremsel voor kaas uit de maag van de koe / kalf komt? Tenzij vegetarisch (biologische kaas, niet noodzakelijk vegetarisch).

Ik wil je niet laten schrikken, maar helaas is dit de werkelijkheid. En uiteraard is af en toe vlees eten ook beter dan elke dag!

Groetjes, Kat

36.276. Lang niet geweest

Gos, het is een hele tijd geleden dat ik op deze site ben geweest en als ik mijn berichten en de reacties daarop lees voel ik me erg goed. Ik kan zeggen dat het wat beter met ons gaat. Gelukkig!
Maar na 7 jaar zijn we nog maar een stapje verder gekomen. We hebben nadat we uit de wsnp zijn gekomen nog steeds achterstand en het is net of het zo moet zijn dat alles tegenzit. Er liggen dus nog steeds achterstallige rekeningen al werken we ons uit de naad, soms niet te begrijpen maar goed. Zo erg als de 10 euro per week hebben we het niet meer. Wat dat betreft gaat het ietsjes beter maar nog steeds niet florisant.
Mijn meiden zijn dit jaar 9 en 10 geworden maar een kinderfeestje heb ik ze niet kunnen geven. Dat voelt zo ontzettend klote!! Dat wil je niet weten!! De meiden zelf vinden het natuurlijk niet leuk en ik denk ook wel dat ze het echt heel erg vinden, maar dat laten ze niet merken. Tegen mij zeggen ze dan geeft niet hoor mamma, maar ik zelf voel me dan zo'n rotmoeder!
De kids uit hun klas hebben ze daarna toch uitgenodigd en daar was ik superblij mee! Daar zat ik nogal mee namelijk en ik denk ook wel dat dat begrijpelijk is. Al werden ze niet uitgenodigd dan zouden ze daar verdrietig om zijn maar gewoon verder gaan maar toch. Jullie ouders begrijpen wel wat ik wil zeggen denk ik. Er is nu meer ruimte voor af en toe wat lekkers en dan zijn ze de koning te rijk.

Dat wil ik eigenlijk mee geven aan iedereen. Het is zo fijn als iemand dankbaar is met wat kleins! Dat houdt de moed er in en geeft je het vertrouwen en het gevoel dat je de hele wereld aan kan!! Dagen komen en gaan en zijn echt niet altijd makkelijk, maar als je kind dan laat merken dat ie het snapt en het niet erg vindt nou dan helpt dat je meer dan weet ik hoeveel geld.
Ik leef mee met de mensen die het zwaar hebben en weinig geld hebben om rond te komen. Het is verrekte moeilijk maar onthoudt dat achter de wolken de zon altijd schijnt en ons motto is altijd ALLES KOMT GOED!! Soms lachen we wel es als we dat zeggen want na 7 jaar is nog steeds het motto niet zo, maar dat is alleen maar goed. Vechten moet je en het allerbelangrijkste is dat je zorgt dat je kids niets tekort komen: AAN LIEFDE EN AANDACHT weleverstaan, niet aan speelgoed en andere dingen. Heb onlangs kleding verkocht die ze niet meer passen en daar weer 2de hands kleding van gekocht, nou blij dat ze waren met hun "nieuwe" kleding!! Dat houdt de moed er in.

Ik blijf volhouden en positief denken dat we er wel es een keer uit gaan komen uit deze ellende. Ik hou van mijn man en kids, hij van mij dus dan is het goed. Zolang iedereen zich hier blij en vrolijk en gelukkig voelt is dat hetgene wat telt, fuck het geld!
Angelique


36.277. Besparingstip

Na een behoorlijke financieele crisis ben ik mezelf gaan aanleren om 1x in de week boodschappen te doen (niet met een lege maag shoppen!) Ik ga naar de Lidl, neem daar de tijd om de ingredienten voor 7 verschillende gerechten samen te stellen, ben per week max. € 70,- kwijt voor een gezin met 6 pers incl. vers fruit en alle extra's, alleen brood haal ik vers bij de bakker.

Leontine

36.278. Voor Leontine

Ik heb bewondering voor je om voor 70 euro boodschappen te doen en dat voor een hele week. Zou je je menu's op de site kunnen zetten misschien kunnen wij er iets van leren en wat zijn je boodschappen dan zoal.

Groetjes Geno

36.279. Reactie op besparingstip.

Hallo,

ik kom ook rond van 70 euro in de week. Elke week haal ik een biologische groente en fruittas van odin op bij de groenteboer. Dat kost 20 euro.

De inhoud van die tassen bepaalt de rest van mijn boodschappen en het weekmenu. In de groente tas zit voor 4x groente, waar wij meestal genoeg aan hebben. De andere 2 dagen eten we macaroni en rijst en een keer stampot van de aardappels die ik gedurende de week overhou.

In de fruittas zit genoeg fruit voor 4 personen voor 4 dagen. De andere dagen vul ik aan met aanbiedingsfruit.

Als er op de markt een superaanbieding is, dan koop ik dat en vries het in. Zo had ik laatst 6 stronken andijvie voor 2 euro. Daarvan heb ik allemaal stamppot gemaakt. Dat vries ik in, en is weer voor 4x een avondmaaltijd. Dat bespaart ook veel op je kosten.

Verder haal ik alles bij de lidl, ook het brood. Goede kwaliteit en niet te duur. Op de markt kijk ik alleen maar voor aanbiedingen, verder koop ik daar eigenlijk niet.

Per week heb ik dus 20 euro voor de tassen, en 50 euro voor de rest. Dat red ik omdat ik dus heel strak plan.

Hopelijk heeft iemand iets aan deze tips!

Ankie

Nog een laaste tip maak een prijzendagboek. Dat heeft mij enorm geholpen bij het vinden van de goedkoopste spullen, waarbij ik wel blijf letten op de kwaliteit!

36.280. Wat te doen?

Ik zit opeens ook met de vraag wat te doen. Ik heb begin per maand e369, daar moet dan alles nog van betaald worden (niet de huur en gas, ziekenfonds dat gaat al automatisch). Maar er blijft nog genoeg over. Dan krijg ik tot de 15e niets, wel de zorg belasting e220 en de 23e halfwezengeld, ongeveer e170. Dan heb ik per week e50 huishoudgeld. Verder kleding, vioolhuur kind (oma betaalt les), dierenarts, tandartsbehandeling, schoolgeld, fietsreperatie ed. eigen bijdrage creatieve therapie kind, eigen bijdrage ziekenfonds etc.

Ik ben net verhuist en dan heb je allerlei uitgaven verf een boekenkast (ikea)vloerbedekking (partij laminaat)er E 900 voor geleend. Ben voor mijn gebit op het umcg groningen behandeld, alleen alle gelegde vullingen van de studente incluis stiftand zijn er al weer uitgevallen. Geen garantie aldaar, gaat me weer een hoop geld kosten. Deze week koopt oma wat boodschappen. He kom ik daar zojuist op de site nooit meer rood hierboven 27.243. Ga ik maar eens op.

mvg Regina

36.281. Budgetteren met kinderen

Eventjes over het bericht van Ankie 28.280; die website die je aanraadde deed het niet en ik kwam erachter dat het budgetterenmetkinderen.COM moet zijn.

Groetjes! Pauline

36.282. Zo kan het ook!

Hoi allemaal,

Ook wij moeten zien rond te komen van een bijstandsuitkering, met vier kinderen in de leeftijden 7, 5, bijna 3 en 1 jaar. Mijn man is zijn baan kwijtgeraakt en zoekt werk, maar dat valt in deze tijd niet mee. Wij eten zeer weinig vlees, wat veel scheelt, ook in dierenleed. De keer dat wij vlees eten doen we dat biologisch.... het is gelijk een feestje. Brood bakken we zelf en ik ben met de twee kleintjes vaak te vinden in ons volkstuintje, waar ik veel van onze groenten en ons fruit, biologisch, praktisch voor niets krijg. Ok, met wat werk. De kinderen spelen in het zandbakje op de tuin en krijgen ook nog eens mee hoe groenten en fruit groeien. Zo'n tuintje kost hier 19 euro per jaar, de oogst is heel veel meer. Aardbeien, frambozen, appels sla en peultjes, aardappelen, bieten en wortelen, en dat terwijl ik maar ongeveer 3 keer per week 2 uurtjes in de tuin werk. Ik raad dit jullie sterk aan. Het is leuk, gezond en het scheelt je heel veel in kosten.

Succes allemaal, groetjes ak

36.283. Borstvoeding lukt altijd?

Reactie op Waarom?

Sorry, ik was geheel niet van plan om te reageren, maar ook met begeleiding lukt borstvoeding niet altijd. Als je dus je kind geen of maar heel kort borstvoeding hebt kunnen geven is de moeder in alle gevallen dus verkeerd bezig geweest. Had je maar beter je best moeten doen? Soms gaat het gewoon niet.

Janine

36.284. Wie trekt er aan de bel?

Wat een armoei! Wat een armoei! Wat een armoei! Zielig! Zielig! Zielig! En dat in een zogenaamd welvarend land. Is er dan niemand die de verantwoordelijke minister onder druk wil zetten om de uitkeringen te verhogen?? TIJD VOOR ACTIE!

Mark

36.285. Re: Mark

Uit welk potje moet het geld komen om de uitkeringen te verhogen?

Ga zelf de politiek dan in, in plaats van alleen maar klagen en oproepen tot actie. De beste stuurlui staan aan wal toch?

Alicia

36.286. Babyvoeding

Hallo,

Even een tip over babyvoeding. Mijn kinderen vonden de olvarit potjes gewoon niet te eten, wat mij aan de slag deed gaan met een simpele staafmixer. Ik kookte gewoon mijn eten, zoutloos en zonder kruiden (die deed ik er later wel bij), haalde daar een klein beetje vanaf stopte het in een potje staafmixer erdoor en klaar. Hetzelfde geldt voor fruithapjes, als je je fruit stomen laat, en daarna de staafmixer dr door, heb je ook een hapje.

Mijn kids vonden dit heeeeeeeeerlijk en ze zijn er groot op geworden. Ook ik heb niet veel te besteden, heb slechts 130 euro in de maand. Wat luiers betreft, ik koop mijn luiers waar ze in de aanbieding zijn, laatst hadden ze bij lidl, een partij van 3 pakken voor 18 euro. Dat zijn dingen waar ik op afren:) Inmiddels is mijn jongste aan de pottraining en dat gaat super :) Dus straks alleen snachts de luiers nog, en wellicht is dat er ook snel af.

De tip over borstvoeding is een goeie, kids bouwen er veel weerstand mee op. Maar als je de pech hebt dat je kindje geen borst wilt pakken, zoals mijn jongste, en dan ook nog allergisch is voor alles wat je maar bedenken kunt.... dan krijg je het ff zwaar.

Mijn jongste moest speciale voeding die ik eerst moest voorschieten voor ik het terug kon krijgen van de verzekering. Met zo een potje deed ik 1,5 dag en dat koste me voor 1 potje 35 euro! Ik heb afgezien in die tijd, maar goed, kleine jongetjes worden groot en groeien over dingen heen :D En ik heb hem sneller op vast voedsel gezet, dat was een tip van de kinderarts. Eerlijk gezegd omdat hij ook problemen had met slikken.

Maar goed, je hebt op internet voor luiers een site www.luiersendoekjes.nl, daar staan alle aanbiedingen van luiers en doekjes op. En wat betreft potjes eten, met de staafmixer aan de gang ;)

mvg diedsiedieds

36.287. €45,-pd

Reactie op Rustig blijven

Enkele jaren geleden zijn wij beiden in de WAO terechtgekomen wat inhield dat we de tering naar de nering moesten gaan zetten. Met 2 puber jongens thuis hadden we geen keus en toch lukte het ons om met 4en soms met 5 en/of 6 pers rond te komen van gem. €15,- p.d. Het was wel elke week zoeken naar de koopjes die de supers, groenteman, slager en boer te bieden hadden en tegenwoordig hebben.

Nu de jongens uit huis zijn sparen we €100,- pmnd.

We hebben ons nooit gebonden aan één super want waar de een goedkoop mee is is de ander duur en wat bij de een lekker is smaakt van de ander vies m.a.w. het is zoeken naar de prijs/ smaak/ kwaliteit verhouding.

Via de computer kijken we regelmatig op www.folderplaats.nl voor de wekelijkse en/of dagelijkse aanbiedingen.

Voor vlees en/of kip kunnen we ook goed bij onze slager(s) terecht zeker als we gebruik maken van de wekelijkse mail aanbieding www.vleeschhouwerij.nl of www.vleesonline.nl.

Aardappels, uien en eieren halen we altijd bij de boer ten eerste zijn ze goedkoop en lekker! + vers maar ze blijven veel langer houdbaar! Wat groente en fruit betreft is maar net wat de boer te bieden heeft.

Tip laat je niet gek maken met 2 halen 1 betalen of 1 + 1 gratis een winkelier geeft nooit iets gratis! LET OP DE PRIJS per product!

Pas als je zeker weet dat het echt goedkoop is sla dan extra in, vele aanbiedingen komen om de 6 tot 8 weken terug en schrijf het op!

Bas

36.288. 45 euro per dag

45 euro per dag?

Dure voeding voor een baby van 4 maanden? Wat geef je dan? Ze begint dan pas met gepureerde groenten en fruit, en dan nog de flessenmelk. Zelf maken en niets kopen in een potje, veel goedkoper en smakelijker.

Nu ben ik zelf oma, maar toen we nog kleine kinderen hadden moest ik het doen met 100 gulden in de week, en dat lukt me aardig, gezin met 5 personen.

Nu omgerekend zou het ongeveer 100 euro in de week zijn, maar 45 euro per dag x 7 zou het bedrag van 315 euro in de week zijn, oftewel een maanduitgave van 1260 euro.

Wel een beetje veel niet? Dit zou geen haalbare kaart zijn? Wou je nog gaan protesteren dan omdat alles zo duur is? Ik geloof dat ze je rechtuit uit zullen lachen.

Aan gemak zit een prijs, en ik denk dat jij erg gemakkelijk bent en geen greintje creativiteit hebt.

Een oma

36.289. Heb vertouwen

Ik heb een gedeelte van de budgettips gelezen en geef toe dat het een moeilijke tijd is om met geld rond te komen. Wij hebben ons leven aan de Heer gegeven, Hij die de hemel en aarde heeft geschapen en voor ons aan het kruis is gestorven. HIJ zegt dat Hij in onze onderhoud zal voorzien. En het klopt!! wij hadden een zaak, en hielden slechts in 2010 6000,00 over op jaarbasis, hoe het is gegaan?? De kosten op de zaak betaald en de lasten thuis ook nog en wij zijn niet omgekomen van de honger. Geef je leven aan Jezus en Hij zal voor je zorgen. Succes lieve mensen. Ook mijn man had geen baan, geen uitkering geen aanvulling niets van dat alles, maar Prijst God, Hij zorgde voor ons en nu nog steeds.

Jacqueline

36.290. Voor Jacqueline

Ik zou graag het over je berichtje willen hebben. Zelf weet ik dat ook Jezus voor mij is gestorven en ik weet ook dat Hij voor ons zorgt. Maar dat neemt niet weg dat ik het soms weleens moeilijk vind.

Ingrid

36.291. Help, woning te klein, zie geen oplossing

goedemiddag allemaal,

Wij zijn een gezin van 6 personen. Zoals velen van jullie wel weten, staan wij dagelijks voor meer dilemma's dan mensen met 2 kinderen, t gaat niet enkel om kleding of monden te voeden.

Ik sta voor n dilemma: verhuizen of verbouwen. Voor beiden hebben we eigenlijk geen geld, maar als we t niet doen dan komt het welzijn van de kinderen in het geding. Wij hebben echt geen ruimte meer en hun ontwikkeling ofwel zelfstandigheid komt in het geding.

Door het ruimtegebrek zijn er dagelijks schermmutselingen tussen de 4 kids. Hoewel je dan zou zeggen: ze moeten elkaar ook maar leren verdragen en de beperkteruimte met elkaar delen, is dit toch een groter probleem dan ik en mijn man hadden verwacht.

Aangezien wij door omstandigheden (verliezen van baan en zo) niet het geld hebben om de huidige woning te verbouwen, moesten wij van de gemeente en jeugdzorg maar op zoek naar een passende woning. Nu, een jaar later, is dit eigenlijk onbegonnen werk. De woningen die worden aangeboden en geschikt zijn, zijn veelal te duur, of liggen net boven of ver boven de huurssubsidiegrens. Ook moeten we rekening houden met schulden die betaald moeten gaan worden i.v.m. bewindvoerder. Dus is eigenlijk verhuizen helemaal geen goed idee. Toch kun je voor verhuizing een bijdrage van de gemeente krijgen en bestaan er fondsen voor inboedel en dergelijke. Dus kunnen de kosten op die manier nog enigszins gedrukt worden.

Verbouwen zou in ons geval een veel betere oplossing zijn. Door middel van een uitbouw zouden we een slaapkamer en een keuken kunnen creeren en op die manier ons ruimtegebrek oplossen zonder blijvend extra kosten van verhoogde huur en meer ruimte om schulden te betalen.

Wij zitten jammer genoeg in een sociale huurwoning en een verbouwing wordt gezien als luxe terwijl de kinderen het echt nodig hebben.

Heeft iemand een idee hoe wij toch i.p.v. verhuizen en de kids uit hun vertrouwde omgeving weg te halen zouden kunnen verbouwen.

Bestaat hier mischien een fonds voor, want fijn leven is het zo niet. Fatsoenlijk koken gaat ook niet i.v.m. een te kleine keuken waar domweg geen gasfornuis in past om alle pannen op kwijt te kunnen.

m.v.g. Bianca

36.292. Voor Bianca

Nou Bianca, ik zie maar 1 oplossing: weer gaan geloven in Sinterklaas!

Anna

36.293. re: Bianca

Ik denk dat uw gemeente terecht niet voor die verbouwing zal kiezen. Een groter huis voor 6 personen moet naar mijn inziens toch wel te doen zijn ook binnen de grenzen voor huurtoeslag. En als u op indicatie moet verhuizen komt u inderdaad in aanmerking voor een verhuiskosten vergoeding. De kinderen niet uit hun vertrouwde omgeving weghalen vind ik eerlijk gezegd geen argument dat opweegt tegen de problemen die u eerder noemde. U kunt niet alles hebben helaas. Een paar concessies zullen er in deze tijd toch zeker gedaan moeten worden. Als u in een hele dure gemeente woont kunt u misschien de optie overwegen om naar een andere gemeente te verhuizen. Daar zullen ook vast nogal wat mitsen en maren aanzitten maar als je tussen de regels doorleest wilt u gewoon niet uit dat huis weg en dat idee moet u misschien los laten.

Cristelle

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Dit zou niet moeten zijn

 1. 45 euro per dag?!
 2. Belachelijk
 3. 45 per dag, je bent gek
 4. Inderdaad belachelijk!
 5. Superbelachelijk
 6. Nou nou
 7. Hoe kan het goedkoper
 8. 20 euro per dag
 9. Kwetsend
 10. Mee eens!
 11. Goedkope babyvoeding
 12. Goedkoper leven
 13. Den Haag wordt nooit wakker als je 45 euro per dag te besteden hebt..
 14. Wauw! 315euro pwk
 15. 45 euro p/d ?? 230 euro p/m
 16. Besparingstips
 17. Hoe doe je dat
 18. Knap hoor
 19. Bedankt
 20. Gak uitkering
 21. Vijf kinderen en werkeloos 1522
 22. Zelfgekozen
 23. Kopen in een winkel/ contact voor marlie
 24. Nou nou
 25. Spaarprobleem
 26. Hoi Inge
 27. Rreactie op spaarprobleem
 28. Reserveren
 29. Kostenbeheersen in een huishouden
 30. Euro en bezuinigen
 31. Schoolgeld
 32. Ieder leeft zoals hij leeft
 33. Consuminderen
 34. reactie op andrea
 35. Consuminderen
 36. Goed zo Marjolein
 37. Met heel weinig
 38. Tip uitgeprobeerd
 39. 45 euro /dag
 40. €400 per maand
 41. 400 per maand
 42. Laat iedereen in z\'n waarde
 43. Bezuinigen
 44. 1x per week boodschappen doen
 45. Re: eigen keuze
 46. 45 euro
 47. Brandnetelsoep
 48. Fijn, 45 euro!
 49. Kwijtschelding
 50. Wanneer koop je?
 51. Vijf kinderen waaronder drieling van 17 mnd. kost me 80 euro in de week , als ik heel zuinig doe
 52. Verplichting overheid en ouders
 53. Wees flexibel
 54. Rondkomen en tips
 55. Bedankt voor de tips!
 56. 45 euro
 57. Reactie op alle bovenstaande verhalen.
 58. Budgettips
 59. Fijn; 45 euro!
 60. Studiekosten
 61. Maandverband
 62. Kwijtschelding
 63. Kwetsend?
 64. Ben ik echt zo erg?
 65. Ben ik echt zo erg?
 66. Tsja...
 67. Hoe krijg je het voor elkaar...
 68. 50 euro per week aan boodschappen!
 69. Opschrijven
 70. Schaam je niet
 71. Voor Ellen, reactie op katoenen maandverband
 72. Besparing is mogelijk
 73. Goedkope merken
 74. Reactie op iedereen
 75. 45 euro per dag
 76. Ontzettend moeilijk
 77. Tip
 78. Jeanine
 79. Goedkope recepten
 80. Nog geen 50 euro per week
 81. Nog een lekker en zuinig recept
 82. Recept zonder vlees.
 83. 45 euro per dag
 84. "per week" vergeten?
 85. 10 euro per week
 86. De klos!
 87. Goedkoop vlees
 88. Scharrelvlees
 89. 30 euro per week...
 90. 30 euro per week
 91. Zo doe ik het
 92. Ik heb maar €20,00 per week
 93. Kijk goed in de supermarkt!
 94. Consuminderen
 95. Budget - recepten
 96. Weet je wat ook lekker en goedkoop is
 97. Huishoudgeld
 98. Bij de aldi of plus
 99. Wil graag werken, maar....
 100. Voor Denise: kosten kinderopvang
 101. Reactie kosten kinderopvang
 102. Kinderopvang
 103. Wel erg veel eigen bijdrage
 104. Spruitjes /recept zonder vlees
 105. Kinderopvang
 106. Niet slecht denken over niet-nederlandse kinderen
 107. re: reserveren
 108. Makkelijker om zuinig te leven
 109. Zoveel geld aan onnodige dingen
 110. Irritant maar wat anders?
 111. Luxe hoor
 112. Hoe kan dit?
 113. Respect aub
 114. Respect?
 115. Re: respect
 116. Zielig?
 117. 25% korting
 118. Tip om te sparen en tip vakantie
 119. Besparingstips
 120. Zie punt 21.5
 121. Zie punt 21.5
 122. Jeempie, hoe doen jullie dat?
 123. Besparingstip: borstvoeding
 124. Kinderopvang aan huis; goedkoop alternatief
 125. 1.25 Euro per man per dag?
 126. Goedkoop brood met coeliaki
 127. Waarom alleen kinderen eigen verantwoordelijkheid?!
 128. Geen alimentatie en dus geen aanvulling op bijstandsniveau
 129. 23.114 reactie Amber mbt respect
 130. Wel eens nagedacht over uw stem?
 131. 15 euro in een week
 132. Reactie op Ineke 23.129
 133. Reactie op Mieke
 134. Boodschappen
 135. Boodschappenlijst
 136. Katoenen luiers enzo
 137. Boodschappen en goedkoop eten.
 138. Niet zeuren
 139. www.gratisoptehalen.nl
 140. Rondkomen van een bijstandsuitkering
 141. Wees tevreden met wat je hebt?
 142. 45 euro per dag?
 143. Kinderen "nemen" of niet "nemen"?
 144. Re: euro en bezuinigen van Cindy
 145. Borstvoeding? Tuurlijk...
 146. Re: Borstvoeding? Tuurlijk......
 147. Makkelijk..
 148. zie 21.5
 149. Alernatief besparen op vlees
 150. 45 euro per dag??
 151. Belachelijk!
 152. Vlees
 153. Goedkoper / toch internet?
 154. 45 euro per dag..
 155. 45 euro?
 156. 45 euro ??
 157. 45 eurootjes?
 158. Mooi verdiend
 159. Van 10 naar 20 euro per week
 160. Van 10 naar 20 euro per week
 161. Re. op Angelique
 162. Klein tipje
 163. Goedkoper brood
 164. Kinderbijslag
 165. Reaktie op manuela
 166. reactie Dominiqe en Suzan
 167. Re op bovenstaande reacties
 168. Reaktie op weeklijsten
 169. Goedkopen luiers
 170. De ontbijttafel...
 171. Reaktie voor Elisa
 172. Reactie Susan
 173. Een handige boodschappenlijst!
 174. Super!
 175. School zo belachelijk duur
 176. Vriendin gezocht om mee te mailen.
 177. Begrijp niet
 178. Nog meer tips...
 179. Reaktie Liesbeth
 180. Goedkope en lekkere maaltijd
 181. Reactie 22.91 zo doe ik het
 182. Reactie 22.177
 183. reactie 22.185
 184. Vaatwasmiddel
 185. 45 euro is echt veel te veel per dag
 186. Reaktie op 22.184
 187. Vlees
 188. Koekjes
 189. Rondkomen in de wsnp
 190. Je bent zo arm als je voelt!!
 191. Anja
 192. Vraag voor Anja
 193. Site www.gratisoptehalen.nl
 194. Een paar besparingstips
 195. Reaktie voor Sandra
 196. Hardwerkend gezin met drie kinderen
 197. Re: Elisa
 198. Wat fijn om te horen, Anna!
 199. Boodschappen
 200. Besparingtips
 201. 20 eur p/w en niet meer
 202. Kledingbank
 203. Rommelmarkt/marktplaats
 204. Boodschappen en maaltijden
 205. Mijn mening
 206. reactie op 22.206
 207. Weekmenus
 208. Ik begrijp het misschien niet
 209. Bijverdienen: de belasting achter je aan?
 210. Bijverdienen zonder belasting
 211. Weinig geld en toch internet?
 212. Boodschappen
 213. Goedkope luiers
 214. Budget tips
 215. Budget tips
 216. Kijk naar de prijs per luier
 217. Internet
 218. Tiramisu en niet duur!
 219. Rondkomen
 220. Goedkope spullen
 221. Goedkoop gerecht
 222. Uurtje pruttelen
 223. 45 euro per dag: hebben wij niet eens per week
 224. Zo weinig geld.
 225. 45 euro is echt veel
 226. WNSP
 227. Afwachten wat gaat gebeuren
 228. Reaktie op WSNP Yvonne
 229. Aanvraag verzonden: aan Dominique
 230. Aanvraag verzonden reaktie op Yvonne
 231. Wel huishoudgeld!?
 232. Geen huishoudgeld?
 233. Getrouwd en ..
 234. re op getrouwd en
 235. Reaktie op "Getrouwd en dan"
 236. Getrouwd en.....
 237. re: getrouwd en...
 238. Getrouwd en...
 239. wsnp
 240. Kerstmis vraagje
 241. Goede voornemens?
 242. Tip: goedkoop kerstmenu
 243. reactie..
 244. 10 tot 45 euro per dag
 245. Ga naar de markt
 246. Reactie op: 10-45 euro per dag
 247. Wat kan ik
 248. Naar de markt
 249. Wil mijn hulp bieden
 250. 45euro per dag, jééé wij hebben 45 euro per week
 251. re- 45 euro per dag.
 252. Geen koek snoep en andere troep
 253. Budgettips
 254. @ 24.245
 255. Ik werd gek van geld tellen!
 256. 45 euro per dag
 257. Let lekker op jezelf
 258. 45 euro per dag?
 259. 45 euro pd
 260. 45 euro..
 261. Goedkoop = Duurkoop?
 262. Goedkope babyvoeding = borstvoeding?
 263. Waarom?
 264. Rustig blijven
 265. 45 euro
 266. 25 euro per week
 267. Andere Baan
 268. Re: andere baan
 269. Re: andere baan
 270. Re: andere baan
 271. Alles kan...
 272. Re: alles kan
 273. Hulp in nood
 274. Huisvesting-tijdelijk
 275. Reactie op scharrelvlees
 276. Lang niet geweest
 277. Besparingstip
 278. Voor Leontine
 279. Reactie op besparingstip.
 280. Wat te doen?
 281. Budgetteren met kinderen
 282. Zo kan het ook!
 283. Borstvoeding lukt altijd?
 284. Wie trekt er aan de bel?
 285. Re: Mark
 286. Babyvoeding
 287. €45,-pd
 288. 45 euro per dag
 289. Heb vertouwen
 290. Voor Jacqueline
 291. Help, woning te klein, zie geen oplossing
 292. Voor Bianca
 293. re: Bianca

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.