Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

13. Hoeveel kostgeld is redelijk?

Graag zou ik willen weten wat jullie me over kostgeld kunnen vertellen. Want mijn ouders willen nu kostgeld gaan vragen omdat ik werk en nog thuis woon. Ik ben het hier echter totaal niet mee eens.

Ik ben 18jr en verdien ongeveer 500€ netto per maand. Betaal zelf mijn kleding + persoonlijke wa verzekering.

Ik vind het met name niet eerlijk omdat mijn broer 20 is, en elk weekend en in de vakantie thuis woont en doordeweeks op kamers. Hij hoeft helemaal geen kostgeld te betalen omdat hij op school zit.

Graag zou ik jullie de moeilijke vraag willen stellen wat jullie een redelijk kostgeld bedrag vinden. (jullie hebben er, hoop ik, meer ervaring mee van anderen.)

Hopelijk heb ik jullie hier genoeg informatie gegeven om een redelijk bedrag vast te kunnen stellen.

met vriendelijke groeten, ik hoop op reactie.

Reactie voor op de website?

13.1. Kostgeld is vooral zinnig

Hallo,

Uit jouw stukje begreep ik niet echt of jouw ouders kostgeld vragen omdat ze het echt nodig hebben, of het een principieel bedrag moet zijn. Je moet je voorstellen dat als je op jezelf zou wonen je met die 500€ niets kan beginnen. Je gebruikt water, gas en licht, je boodschappen worden gedaan en je was wordt ook schoon. Dit kost geld.

Aangezien je zelf geld verdient en je ouders waarschijnlijk ook al geen kinderbijslag meer krijgen voor je is het niet meer dan logisch dat je een bijdrage doet. Zelf zou ik denken aan een bedrag van 100€ per maand. Dat lijkt me heel redelijk, zij zullen er niet rijker van worden maar jij ook niet armer.

Als je het boekje over kostgeld bij het NIBUD aanvraagt weet ik zeker dat je het niet eens aan je ouders zou willen laten lezen, dat was namelijk destijds ook mijn reactie... Ik vond 50€ ook al veel, ik verdiende toen ook maar 500€. Wat je broer aan gaat, als hij er ook een baantje bij heeft, zou je wel met je ouders af kunnen spreken dat je het dan wel eerlijk zou vinden als hij in ieder geval een bijdrage levert voor de was en eten in het weekend. Ik hoop dat jullie er uit komen.

Reactie voor op de website?

13.2. Kostgeld opsparen

Ja, bij mij in huis is dat kostgeld ook een moeilijke vraag. Toen mijn oudste zoon afgestudeerd was op de universiteit en voor het eerst ging werken (al was het maar bij een uitzendbureau in het begin) gaf hij me zonder daar ooit ruzie over te maken het bedrag dat het mij ongeveer kost om iemand schoon en gezond gevoed te houden.

Met mijn oudste dochter was het echter een ander verhaal. Aan haar moest ik het geld echt lospeuteren, want ze spaarde voor een wereldreis. Als we samen uitgingen had ze altijd toevallig haar geld thuisgelaten en "ze zou het straks wel terugbetalen". Die wereldreis heeft ze gemaakt, nu is ze thuis en volgt een zware opleiding als lerares Frans. Ze krijgt maar een bescheiden uitkering en nu zit ik weer naar mijn bijdrage te fluiten! Daarbij komt ook nog dat, toen ze weg was, ik haar kamer vaak verhuurde aan buitenlandse studenten die ook bij ons in de kost waren. Mijn kinderen weten dus heel goed wat zo'n regeling waard is!

Tja, ik vind het billijk dat er kostgeld betaald wordt, ook als je het als ouders toch wel zonder zou kunnen stellen. In dat geval zou ik aanraden om dat kostgeld stilletjes op een aparte rekening te zetten. Als de dochter of zoon eraan toe is om echt weg te gaan, dan zou dat een prachtige verrassing zijn. Daarmee kunnen ze zich inrichten of het zou helpen bij de aanbetaling voor een hypotheek.

Reactie voor op de website?

13.3. Kostgeld

Mijn zoon is 18, hij werkt 5 dagen per week en gaat nog 1 dag per week naar school. Hij verdient ongeveer 600,-- euro per maand en betaalt zelf zijn muziekles en zijn ziekenfondspremie en 135,-- per 4 weken kostgeld.

Reactie voor op de website?

13.4. Zoveel kostgeld

Ik werk 5 dagen in de week. Het is sinds kort dat ik werk. Nu vroeg mijn Ma mij om 320 euro per week, ze had alles op een kladje uitgerekend: gas, water, electriciteit, kabel, internet, eten, drinken, ziekenfonds, telefoon en overige kleine kosten.

Als je alles naast elkaar legt kan je er een redelijk bedrag van maken

Reactie voor op de website?

13.5. Vergissing

Weet je wel zeker dat je je niet vergist, bedoel je geen 320,- euro per maand? Per maand zou wel eens zo ongeveer kunnen kloppen, hier kwam ik ook op uit toen ik volgens het nibud rekende, alleen was dit teveel voor mijn zoon om te betalen, dus wij vragen een stuk minder. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe hard je moeder het geld nodig heeft, maar 320 euro per week is veel te veel.

Reactie voor op de website?

13.6. Hoeveel kostgeld vragen?

Mijn dochter van 20 jaar heeft na haar studie nu een vaste baan. Zij heeft een bruto maandsalaris van 1150 Euro. Is een bedrag van 90 Euro kostgeld per maand een acceptabel bedrag wat ik kan vragen (ik ben een alleenstaande moeder).

Reactie voor op de website?

13.7. Kostgeld

Kijk voor tips op jeugd-en-geld.nl en natuurlijk bij het Nibud.

Reactie voor op de website?

13.8. KOSTGELD!!!

Hallo allemaal,

Ik ben 17 jaar. Ik volg een opleiding en verdien daarbij 480 euro per maand. Nu wil mijn moeder dat ik 100 euro per maand betaal aan kostgeld. Ik vind dat vrij veel omdat ik ook een abonnement van 102 euro per maand moet kopen en aangezien ik een scooter heb moet ik ook tanken. Nou is mijn vraag of jullie ook kostgeld moeten betalen en of het normaal is dat je als 17 bent kostgeld moet betalen.

PS. mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder is hoofd op een afdeling in een ziekenhuis. Ik hoop snel een reactie te krijgen.

Reactie voor op de website?

13.9. Ja ik vraag me af

Ik ben ook in opleiding en ik verdien daarbij redelijk goed. Maar nou is ook mijn vraag: hoeveel kostgeld is nou redelijk als je 18 bent?

Reactie voor op de website?

13.10. Hoogte kostgeld minus kledinggeld en ziekenfonds

Hoeveel euro kostgeld mag ik als ouder in rekening brengen bij een zoon van 19 jaar oud. Hij woont bij mij in huis en doet aan alles mee. Kleding kopen en de premie ziekenfonds betaalt hijzelf.

Reactie voor op de website?

13.11. Ruzie om kostgeld

Ik moet van mijn ouders 200 euro kostgeld per maand betalen, en dat vind ik teveel. Ik verdien zelf 1000 euro per maand aan een full-timebaan. Mijn broer woont zelfstandig en ontvangt van mijn ouders 300 euro per maand en zij betalen zijn studie en boeken. Mijn zusje woont nog thuis en krijgt ook alles betaald. Is het redelijk dat ik omdat ik werk voor mijn carrière moet betalen?

Reactie voor op de website?

13.12. Kostgeldbijdrage

Mijn zoon werkt sinds kort 4 dagen per week en 1 dag per week volgt hij een beroepsopleiding. Hij verdient ook 600 euro per maand en betaalt daar zijn eigen uitgaven van zoals kleding, uitgaan, mobiel telefoonkosten. Alle kosten die met zijn opleiding te maken hebben, ook het vervoer, zijn voor mijn rekening.

Wij hebben afgesproken dat hij 100 euro per maand aan kostgeld betaalt, alhoewel ook hij dat bedrag aan de hoge kant vindt. De tip uit een andere reactie had ik mezelf ook al bedacht; ik zet het geld fijn op een aparte rekening voor hem weg. Komt straks ongetwijfeld van pas als hij op zichzelf wil gaan wonen.

Reactie voor op de website?

13.13. Geen schijntje

(Reactie op Ruzie om kostgeld)

Ik vind 2 tiende wel genoeg van de totale kosten die betaald moeten worden.

Reactie voor op de website?

13.14. Kostgeld!

Mijn zoon van bijna 19 werkt en heeft een inkomen van 780.= euro per 4 weken. Hij verbruikt belachelijk veel stroom, heeft een spelcomputer (waarachter hij tot in de late uurtjes achter zit) een tv en een stereo installatie op zijn kamer. De telefoonrekening groeit de pan uit, door zijn vele gesprekken met vriendinnen.

Nu heb ik een vraag: Wat kunnen wij hem aan kostgeld vragen? Hij betaalt alleen zijn kleding zelf. En krijgt het voor elkaar om 600.= euro in één week erdoorheen te jagen. Hij betaalt ons nu 180.= euro, en wij vinden het eigenlijk te weinig. Wat kan nu wel en wat kan niet?

Reactie voor op de website?

13.15. Kostgeld is ook leergeld

Om te beginnen zou ik hem of aanraden een mobiele telefoon aan te schaffen, of ik zou een teller op het toestel aansluiten. Daarnaast zou ik het kostgeld met 100 Euro in de maand verhogen. Desnoods spaar je het voor hem, zodat er wat reserve voor hem opgebouwd wordt.

Kostgeld is ook leergeld, als hij ooit op eigen benen staat is het prettig als hij geleerd heeft hoe met geld om te gaan.

Reactie voor op de website?

13.16. Natuurlijk

Hoewel je als ouder een zekere zorgplicht hebt, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je kinderen te hoeven parasiteren op hun ouders. De meeste kinderen geven hun geld uit alsof het zakgeld is, dus aan (merk)kleding, uitgaan en andere "leuke" dingen. Als ouder kan ik ook wel alleen leuke dingen gaan doen met mijn geld, uit eten, theater dure apparatuur etc..

Ook kinderen hebben hun verplichte uitgaven.

Ik zou als kind, net als de ouder(s), een lijst maken wat luxe en nodig is en die naast de lijst van de ouder leggen en dan kijken wat reeel is. Mischien kan je uitgaven die je ouder(s) maken wegstrepen. (ik eet geen 20 euro vleeswaren b.v of ik telefoneer niet voor 40 euro per maand)

Maar dat je een reeële bijdrage levert als je zelf verdient, lijkt mij, ook met het oog op het feit dat je het over een paar jaar zelf moet zien te regelen, heel normaal.

Reactie voor op de website?

13.17. kostgeld

Ook mijn kinderen (de oudste dan) betalen kostgeld. Mijn oudste zoon verdient een goed salaris als kok en betaalt 150 euro per maand. Hij eet zelden thuis, hij slaapt thuis en ik was zijn kleren. Kommentaar heeft hij eigenlijk nooit gehad op de hoogte van zijn kostgeld. Ik ben een alleenstaande ouder en hij weet dat ik het niet kan missen.

Mijn dochter van 19, die met dochter bij mij inwoont, heeft een uitkering van de sociale zaken en betaalt me 100 euro per maand. Ze betaalt de dingen voor haar kind wel allemaal zelf. Zij is degene die klaagt en zeurt over kostgeld. Maar met kind erbij was ik me kwijt om het zo maar te zeggen.

Dus bij mij in huis betalen ze kostgeld en niet enkel en alleen omdat ik het gewoon nodig heb maar ook zodat ze beseffen dat niet alles zomaar gaat in het leven.

Reactie voor op de website?

13.18. Kostgeld redelijk?

Mijn dochter van 17 (bijna 18) heeft sinds kort een volledige baan. Ze wil ongeveer tot januari werken om te sparen voor een reis van ongeveer 3 maanden en daarna wil ze met een studie beginnen.

Omdat ze voor een reis wil sparen, vindt ze het niet redelijk dat ze haar kleding zelf moet betalen en kostgeld vindt ze al helemaal niets.

Ik vind dat ze, nu ze zelf verdient, in ieder geval voor haar kleding moet zorgen en kostgeld (als leergeld) vind ik ook redelijk.

Graag reacties.

Reactie voor op de website?

13.19. Kostgeld verplicht? of vrijwillig

Ik vind het niet nodig dat mijn ouders kostgeld van mij krijgen, want ik verdien te weinig. Ik ben 19 en ik ga 1050 euro bruto verdienen excl. provisie. Mijn ouders willen dat ik 50 euro ga bijdragen maar dit vind ik teveel. Ik wil ze namelijk 30 euro geven en niet meer. Als je eens kijkt wat een auto en alles kost! Voor een 19-jarige vind ik 30 euro best redelijk.

Ok, nu de vraag: mogen mijn ouders eisen stellen op het gebied van kostgeld? Mijn mening is namelijk dat kostgeld een geschenk is van de kinderen dat ze krijgen en waar ze geen eisen aan mogen stellen.

Help me alstublieft, ik heb geen zin om overdreven veel geld aan mijn ouders te geven.

Reactie voor op de website?

13.20. Steun je ouders

Ik vind dat als je zoveel geld verdient, dat je minimaal de helft aan je ouders moet geven. Ze hebben je altijd verzorgd (gratis) en ik vind dat als je werkt je je ouders moet sponseren. Als je je eigen was laat reinigen bij de stomerij ben je al meer aan kosten kwijt dan die €50,-.

Reactie voor op de website?

13.21. Kostgeld /leergeld

Als je gaat werken, krijg je salaris. Met dat salaris is het de bedoeling dat je je in eerste instantie zelf onderhoudt, dus huur, gas-water-licht, voeding en kleding betaald. Omdat je bij je ouders woont wil het nog niet zeggen dat je niet voor die kosten hoeft op te draaien. Juist wel! Nu bof je dat je ouders niet werkelijk berekenen wat je werkelijk verbruikt. En als je zegt dat je het niet kunt betalen omdat je auto zo duur is, besef wel dat de auto een luxeartikel- is en in eerste instatie geen levensbehoefte.

Kostgeld is dus ook leergeld. Leer op een verstandige manier om te gaan met je inkomen, zodat je naast de noodzakelijke levensbehoeftes ook kunt gaan genieten van de extra dingen.

Ga geen onnodige leningen voor dure luxe-artikelen aan. Spaar voor wat je wil en je zult er meer voldoening van hebben. Leer tevreden te zijn met het mindere, waardoor je rijker zult zijn dan je nu denkt.

Reactie voor op de website?

13.22. Kostgeld

Beste mensen,

Ik ben een student van 19 jaar oud. Ik heb een maandelijks inkomen van à €450,-. Ik betaal geen kostgeld omdat mijn ouders, net als ik, het niet nodig achten dat een 19 jarige (of jonger!) die hard moet werken voor z'n geld daar een deel van moet afstaan.

Ook ik betaal mijn eigen kleding, mobieltjes, dvd's etc en niet omdat dat moet van mijn ouders, maar omdat ik het zelf wil. De in het stukje Kostgeld /leergeld beschreven maandelijkse kosten die je als kind zou moeten betalen vind ik werkelijk te ver gaan. Dat een 19-jarige zijn eigen kleding en allerlei luxe zaken (cd's, dure mobieltjes, dvd's, uitgaan) moet betalen vind ik niet meer dan normaal, en dat hij/zij daarvoor moet werken vind ik ook niet meer dan normaal, maar dat je moet opdraaien voor de kosten: huur, water/licht en voeding vind ik belachelijk! Ik doe mijn ouders een groter plezier mee te helpen in het huishouden, door de was dagelijks te doen, door regelmatig eten te koken e.d.

Verder vind ik het argument van "ze hebben je altijd verzorgd en ik vind dat als je werkt dat je je ouders moet sponsoren" al helemaal ver gaan. Als ouder heb je de verantwoordelijkheid voor je kind te zorgen, zolang deze nog thuis woont. De gratis verzorging die in het stukje "steun je ouders" wordt genoemd vind ik niet meer dan een onderdeel van het ouderschap die je als ouder hebt te accepteren. Dit geldt uiteraard niet voor "kinderen" van 24+ die een volledige baan (of geen baan) hebben, maar het wel nodig achten gebruik te maken van de goedheid die zijn/haar ouders bieden. Deze mensen moeten op eigen benen durven staan en dus voor zich zelf zorgen, zonder daarbij financieel afhankelijk te zijn van zijn/haar ouders.

Kijkend naar de bovenstaande inzendingen denk ik dat veel mensen het niet met mij eens zullen zijn, maar ik denk wel dat ik praat voor een hoop studerende en hardwerkende jongeren die er net zo over denken. Dus niet die jongeren die te beroerd zijn te werken voor hun geld!!!

Met vriendelijke groet, D.

Reactie voor op de website?

13.23. Redelijkheid en billijkheid bij kostgeld

Als ouder vind ik redelijkheid en billijkheid tegenover inwonende kinderen een normale zaak als het gaat om kostgeld. Wij hebben een zoon die met z'n eerste baaantje gaat beginnen van ca € 1500 per maand.Een bedrag van € 300 per maand is zeker niet abnormaal of overdreven. Hier zit dan alles bij in reken maar na:

-Grote kamer
-Gas, water licht
-Twee maaltijden per dag
-wassen & drogen kleren

Hij is van harte welkom om te proberen deze "deal" ergens anders te krijgen. Als hem dat lukt gaan wij er ook wonen!!

Reactie voor op de website?

13.24. Kostgeld extreme eis

Ga zo snel mogelijk op jezelf wonen dan besef je beter wat de kosten zijn.

Reactie voor op de website?

13.25. Weinig

Ik vind 30,00 euro veel te weinig, naar mijn mening komt 150,00 euro per maand meer in de richting. Het gaat er toch niet om dat je auto veel geld kost, als je je geen auto kunt veroorloven moet je wachten tot je wat ouder bent. Reken maar eens uit wat je ouders aan vaste lasten kwijt zijn en deel dat door het aantal personen in huis, dat bedrag en ongeveer 5,00 euro per dag voor je eten dat is het kostgeld dat je ongeveer zou moeten betalen.

Reactie voor op de website?

13.26. Teveel kostgeld?

Mijn zoon vind dat hij teveel kostgeld moet betalen. Hij heeft een inkomen van 600 euro per maand. Hij betaalt per maand 120 euro. Is dit echt te veel?

Reactie voor op de website?

13.27. Echt erg weinig

Ik heb geen zin om teveel aan mij ouders te geven? Enig idee wat jij je ouders allemaal gekost hebt. Ze moeten niet aan je verdienen maar € 50, = die ze vragen is echt erg weinig.

Reactie voor op de website?

13.28. Kostgeld in 2004

Per 2004 moet ik kostgeld gaan betalen. Hier heb ik op zich geen problemen mee. Maar nu betaal ik alle kosten voor mijzelf wel en ik deel mee in de internetkosten en de vakantie indien ik met mijn ouders mee gaat.

Kan dit bovenstaande ook bij het kostgeld gerekend worden of niet? Dus dat ik een vast bedrag per maand betaal en bovenstaande kosten van vakantie en internet niet meer apart hoeft te betalen

Reactie voor op de website?

13.29. Mijn ouders willen geen kostgeld

Hallo,

Ik ben 20 jaar, heb een goede vaste baan en mijn ouders willen niet dat ik kostgeld betaal. Maar zelf wil ik dat wel. Misschien iemand een idee wat ik eraan kan doen?

Reactie voor op de website?

13.30. Billenkoek

Als deze bijdrage serieus bedoeld is dan zou je eigenlijk een ouderwets pak op je blote billen moeten hebben volgens mij. Je bent een egoïstisch verwend nest! Heb je eigenlijk wel 'echte' vrienden? Ik kan het me nauwelijks voorstellen.

Komt het wel eens bij je op dat een mens ook wel eens gewoon aardig kan zijn voor een ander. En dat kost niet eens wat!

Reactie voor op de website?

13.31. Kostgeld: een beetje normaal houden

Hallo,

Ik ben een jongen van 17 jaar en ik ga met mijn school 450 euro verdienen. Nu willen mijn ouders dat ik kostgeld ga betalen, op zich vind ik dat best. Maar ze willen dat ik, let wel: 200,- euro ga betalen. Ik vroeg me af of er mensen zijn die weten hoe ik mn ouders op andere gedachten kan brengen en wil gelijk ouders oproepen om alstjeblieft als je kostgeld gaat vragen: hou het wel een beetje normaal.

Reactie voor op de website?

13.32. Sparen

Misschien kan je met je ouders erover praten dan je elke maand van die 200 euro 100 euro spaart.

Reactie voor op de website?

13.33. Ruzie tussen broer en ouders om kostgeld

Heeey mensen.

Mijn vraag is: mijn broer en mijn ouders hebben bijna om de dag ruzie over het kostgeld. Mijn broer is nu 22 en betaalt geen kostgeld. Hij zit niet meer op school en werkt! Ik zit nog op school en ben 18 jaar oud ik moet alles al zelf betalen (verzekering/school/scooter/rijles enz enz) maar daar gaat het niet om. Waar het om gaat is dat mijn broer het niet eens is over wat hij moet betalen.

Mijn ouders denken een bedrag van 150 euro, maar mijn broer weigert dit te betalen en zit meer te denken aan 80 euro. Hij geeft al meer geld uit aan uitgaan/muziek/computer/vriendin. Hij verdient geloof ik 800 euro.

Nou wil ik graag weten wat jullie de beste oplossing lijkt, want het is hier nu voor mij ook niet meer te doen, met al die ruzie in huis.

Ik zie het niet meer zitten. Wie kan mij mijn broer en mijn ouders hierbij helpen!

Reactie graag.

b.v.d. broertje

Reactie voor op de website?

13.34. Kostgeldproblemen

Mijn zoon (22 jaar) verdient een redelijk salaris en vind het bedrag dat wij aan kostgeld vragen (€.150,=) belachelijk hoog. Ik persoonlijk had zelfs een groter bedrag in gedachten (€.200,=), maar dat vond mijn vrouw te veel.

Hij slaapt, eet, drinkt thuis, de was wordt voor hem gedaan, gedroogd en gestreken, hij heeft een kamer met computer en stereo en telefoon op onze kosten. Hijzelf dacht aan een bedrag van €.80,= tot maximaal €.100,= per maand te betalen.

Graag zou ik van iemand hierover reactie ontvangen.

Reactie voor op de website?

13.35. Kostgeld

Zelf vind ik een bedrag van 200 euro heel normaal. Als hij al die dingen daar zelf van moeten betalen, zou hij minstens het dubbele nodig hebben. Een kamer huren kost tegenwoordig al ongeveer 200 euro exclusief gwe, telefoon, was, eten etc. Nee ik zou het zelf op 200 euro houden (tenzij hij heel veel in huis mee helpt natuurlijk, dan liggen de zaken weer anders).

Succes er mee!

Reactie voor op de website?

13.36. Welk bedrag is redelijk

Hallo iedereen,

Ik ben blijkbaar niet de enige die moeite heeft om de hoogte van het kostgeld te bepalen. Kan iemand mij vertellen of er een bepaald percentage aan gehangen kan worden? Op deze manier is het makkelijker te berekenen.

Reactie voor op de website?

13.37. Verwend

Ik ben een alleenstaande moeder met 3 kinderen. Mijn inkomen is, incl. kinderkorting, ongeveer 935 euro per maand. Ik werk voor mijn geld. Van dit inkomen onderhoud ik mijn kinderen en betaal alle lasten, zoals huur, gas water etc. Het is een hele opgaaf om rond te komen. Ik geef ca. 65 euro per week aan levensmiddelen uit. Het is passen en meten, maar het lukt me aardig.

De twee oudsten krijgen nu studiefinanciering en voor mij is dat een hele opluchting. Daarvan betalen ze hun eigen ziekenfonds en ieder de helft van de internetkosten. Ze houden ongeveer 190 euro per maand over. Ze hoeven mij geen kostgeld te betalen, maar moeten verder wel alles zelf betalen, zoals kleding, uitgaan en indien nodig ook hun eigen schoolboeken. Dit jaar hebben we veel boeken via marktplaats.nl kunnen krijgen. Scheelt echt ontzettend veel. Willen ze nog meer dan kunnen ze erbij werken.

Ik spaar trouwens buiten hun weten om het geld dat ze voor internet betalen, zodat ik ze toch wat mee kan geven als ze eenmaal de deur uit gaan.

Als jij een bruto-inkomen van 1050 euro per maand hebt, wat zeur je dan eigenlijk? Wat is dan 30 euro. Tjonge, wat moet jij nog veel leren zeg. Als ik jouw ouders was zou ik zeker 200 euro minimaal vragen. Het heeft helemaal niks met leeftijd te maken. Of je nu 17 bent of 21, als je thuis woont hoor je gewoon je steentje bij te dragen. Ga anders op jezelf wonen, zul je merken wat er allemaal bij komt kijken. Dan zou je weer bij je ouders willen wonen en graag die 200 euro betalen. Je klinkt echt als een verwend ventje.

Reactie voor op de website?

13.38. Zakgeld

Ik denk dat 5.4 (Zoveel kostgeld) een vergissing heeft gemaakt wat betreft zijn kostgeld van 320 euro per week; Dat zal wel per maand moeten zijn, want anders denk ik als moeder zijnde dat zijn moeder de boel aan het uitbuiten is? Wat 5.19 (Kostgeld verplicht? of vrijwillig) betreft, die jongen moet maar heel gauw op zich zelf gaan wonen: dan komt hij er wel achter wat alles per maand kost. En dan wil hij denk ik op hangende pootjes terug naar zijn moeder. Maar dan toch zeker wel voor het driedubbele!!

Reactie voor op de website?

13.39. Wat denkt iedereen nou

Hallo,

Ik vroeg me toch werkelijk af wat sommige onder deze disscusie denken, dat alles gratis is of zo? Doe niet zo dom en neem je verantwoordelijkheid!

Reactie voor op de website?

13.40. Sparen?

Nou, ik vind dat je hele lieve ouders hebt. Maar misschien is het dan ook voor jou handig om dan toch iets van je geld te gaan sparen. Dat is altijd handig als je dan iets wil kopen voor later. b.v een huis of iets dergelijks. Dat hoort dan ook echt bij een opvoeding, misschien hebben je ouders dat dan ook gezegd, maar ik ik advies je het toch, succes dan..

Reactie voor op de website?

13.41. Gewoon betalen

Als je werkt en er voor kiest om thuis te wonen dan vind ik het niet meer dan normaal dat je een steentje bijdraagt, afhankelijk van wat je verdient. Al die smoezen van dure auto's of scooters, dat menen jullie toch niet? Dat zijn luxe producten! Doe hem dan maar weg! Ik studeer, woon op mezelf en moet rondkomen van 400 euro per maand, daar gaan mijn vaste lasten behalve de huur af. Ik hou zo'n 200 euro over om van te eten, kleren te kopen en uit te gaan. Als je kiest om makkelijk thuis te blijven wonen, betaal maar! Word je tenminste nog een beetje zelfstandig.

Reactie voor op de website?

13.42. Persoonlijke W.A.?

Ik werk zelf in de verzekeringen en volgens mij hoef jij niet apart een AVP (=W.A.) af te sluiten, omdat jij meeverzekerd bent op de polis van je ouders.

Reactie voor op de website?

13.43. Kostgeld

Ik vind dat ouders zo min mogelijk kostgeld aan hun kinderen moeten vragen. Je moet het maar zo zien, van de kinderbijslag kon je toendertijd ook niet de verzorging van je kind betalen en zo is het ook met het kostgeld. Daarentegen vind ik ook dat ouders hun kinderen moeten adviseren geld te sparen. Ouders zetten kinderen op de wereld en ik vind dat zij hun kinderen niet als een melkkoe moeten gebruiken. Zij zijn verantwoordelijk voor hun kinderen en moeten er voor zorgen dat de kinderen een goede start hebben, als zij op eigen benen komen te staan. Zodat de kinderen geen dure leningen hoeven af te sluiten, maar een flinke spaarpot achter de hand hebben.

Reactie voor op de website?

13.44. Hoezo geen kostgeld vragen

Geen kostgeld vragen,

In mijn ogen is bovenstaande het meest onzinnige wat ik de laatste tijd heb gelezen. Volgens mij is de schrijver(ster) een gefrustreerde jongere die teveel kostgeld moet betalen of in het verleden heeft betaald.

Mijn zoon werkt is 23 jaar woont thuis, krijgt elke dag zijn natje en droogje, elke dag een portie vuile was in de mand, elke dag een schoon bed, een schone kamer, warm eten, zijn brood voor het werk staat klaar een stukje fruit. Bovendien heeft hij een leuk inkomen, een auto van 2 jaar oud, een mobiele telefoon, vrienden, uitgaan en lang leve de lol. En ik mag geen kostgeld vragen????

Probeer een 23 jarige maar eens wijs te maken dat hij moet sparen, waar komt u vandaan, volgens mij hebt u de afgelopen jaren geslapen en leeft nog in de jaren 50 of zoiets.

Ik vraag een bescheiden bijdrage van mijn kinderen en er zijn stichtingen die het daarmee eens zijn en ouders adviseren. Misschien hebt u kinderen en een zeer ruim inkomen dan moet u zich eens verplaatsen in de situatie van een gewone man, of, misschien komt u later in de situatie dat uw kinderen rond de 20 jaar zijn dan wil ik u nog wel eens horen.

Voorlopig durf ik met opgeheven hoofd kostgeld te vragen van mijn kinderen

Reactie voor op de website?

13.45. Teveel kostgeld??

Mijn zoon is 23 jaar wil (nog) niet op zichzelf wonen. Hij verdient ongeveer 900 euro netto per maand krijgt alles tot aan een biertje toe. Wij vragen van hem 125 euro in de maand.

Reken maar eens voor ze uit wat ze kwijt zijn op een eigen flatje of zoiets dan vinden ze 125 euro ineens niet zoveel meer. Een eigen huis betekent ook voor een jongere: geen auto meer, geen mobiele telefoon, uitgaan beperken enz.

Reactie voor op de website?

13.46. kostgeld

Ik heb niet gezegd: "Geen kostgeld vragen", maar "zo min mogelijk". Ik ben geen gefrustreerde jongere (42 jaar) en ik heb vroeger ook niet veel kostgeld hoeven te betalen. Voortaan eerst goed lezen, voor je kritiek geeft.

Reactie voor op de website?

13.47. kostgeld

Hoi,

Ik wil dit jaar mijn studie gaan stopzetten tot september omdat ik het dit jaar toch niet meer red (ben helemaal uitgeblust). September wil ik dan waarschijnlijk weer verder gaan/opnieuw beginnen met m'n laatste jaar dus.

Ik was van plan in de tussentijd de volgende dingen te doen:

Met het geld dat ik verdien wil ik: Maar nu heb ik dit voorgelegd aan mijn ouders en zij willen nu dat ik, als ik dit doe (ik woon nog thuis), 200 euro kostgeld per maand ga betalen en tevens moet ik de pil, de tandarts, mijn psychiater, de dokter en mn ziekenfonds zelf gaan betalen.

Kortom: ik houd per maand eigenlijk niks over volgens mij. Ik heb uitgerekend dat als ik 5 dagen per week 8 uur werk, ik ongeveer 1000 bruto verdien. Volgens mij vader wordt dit ongeveer 750 euro netto. Kostgeld eraf=550 euro. Ziekenfonds eraf is ongeveer 500 euro. Per maand ben ik denk ik iets van 100 euro kwijt aan tandarts, psychiater en dokter. Houd ik over: 400 euro. Trek ik daar mn dagelijkse behoeften als toiletspullen, treinkaartjes (elke weekend naar mn vriend en terug) en eten (moet brood en beleg zelf betalen) van af, houd ik nog ongeveer 250 euro per maand over :-((

Bah dit is echt niks....zo kan ik nog niet sparen of eindelijk eens leuke dingen doen met mn leven, terwijl ik juist een jaar time-out wou om eens een keer leuke dingen te doen (niet veel, maar wel een keer een weekendje weg met mn vriend of met vriendinnen en sparen voor een reis e.d).

Maar ik verdien met een 40 urige werkweek dus bijna hetzelfde als dat ik nu doe met mijn 2 dagen per week ongeveer werken en 70 euro stufi en geen kostgeld hoeven betalen. 't loont dus echt niet.

Wat vinden jullie, is 200 euro kostgeld veel als je ook alle rekeningen zelf moet betalen en een inkomen hebt van 750 per maand?

Ikzelf vind het in verhouding tot wat ik verdien best veel omdat ik zo maar weinig geld overhoud, maar tevens weet ik ook wel dat als mn ouders echt alle kosten en moeite op zouden tellen die ze aan mij kwijt zijn ik veel duurder uit zou zijn en dat ik dus nog geluk heb.

M

Reactie voor op de website?

13.48. Pil/ dokter/ tandarts ook onder kostgeld?

Daar ben ik nog even ;-).

Ik ga waarschijnlijk dus 750 netto verdienen en mijn ouders willen dat ik daarvan 200 afdraag als kostgeld. Verder moet ik voortaan ook dingen als de pil, tandarts, psycholoog, ziekenfonds, verzekeringen zelf gaan betalen.

Nu vroeg ik me af: normaal gesproken hoefde ik deze laatste bedragen nooit te betalen maar deden mijn ouders dat. Nu moet ik ineens EN kostgeld EN een hoop rekeningen gaan betalen. Maar is dit wel redelijk? Want normaal gesproken waren die rekeningen voor rekening van mijn ouders.

Ik vind het nu eigenlijk een soort dubbele kostgeld wat ik nu moet betalen.

Al met al ben ik hier in totaal (kostgeld+rekeningen) toch wel 400 per maand aan kwijt ongeveer. Houd ik dus nog 350 over van mn geld en dan moet ik nog toiletspullen, kleren, eten en vervoer e.d kopen/ betalen. Ik houd dan niks over om leuke dingen van te doen (terwijl dat juist is wat ik wou voor een halfjaartje, omdat ik zo gestresst ben en mn studie daardoor niet meer lukt. Ik wou een halfjaartje stoppen en even iets anders doen.)

M

Reactie voor op de website?

13.49. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen

Als ik me verplaats in de gedachtengang van je ouders kan ik me hun reactie wel voorstellen. Ik zou me zorgen maken over de voortzetting van je studie, maar ook proberen je duidelijk te maken dat het zo in het "echte" leven ook niet gaat. Zomaar een jaartje op non actief en tijd maken voor de leuke dingen kan niet "gratis". Je zult altijd je vaste lasten blijven houden. Dan vind ik €200,- nog een heel redelijk bedrag.

Je verhaal klinkt goed doordacht en heel redelijk. Maar in het échte leven maak je ook kosten, en die gaan door! Je ouders hebben waarschijnlijk veel geïnvesteerd in je studie, daarvoor zullen ze best wel iets opzij hebben moeten zetten. Daarom vind ik hun voorstel heel redelijk: "Geen studie? Dan vervalt het "gratis" inwonen".

Probeer nog eens te praten en het dan ook van hun kant te bekijken.

R

Reactie voor op de website?

13.50. Te veel voor te weinig

Beste M,

Ik zou me graag willen aansluiten bij de reactie van R, maar zou daar nog iets aan toe willen voegen. Volgens mij ligt het namelijk niet alleen aan het moeten betalen van kostgeld, dat je je wensen niet waar kunt maken. Reken maar uit, als je 450 euro (250 + 200 kostgeld) zou overhouden per maand, hoe kun je dan èn je rijbewijs halen, collegegeld sparen, een reis maken èn al die andere dingen doen die je noemt. Voor je rijbewijs ben je zeker wel 2000 euro kwijt en voor een grote reis voor na je studie ook. Dat komt in totaal dan op 4000 euro. Daar zou je alleen al een kleine 10 maanden voor moeten sparen als je geen kostgeld zou moeten betalen!!

Tip: richt je op de eerste twee dingen die je noemt: collegegeld sparen en rijbewijs halen. Dat zijn dingen waar je je leven lang wat aan hebt. Sluit een betere (en dus duurdere) ziektekostenverzekering af die de psychiater, tandarts en dergelijke wel vergoedt. (Ikzelf heb een van de meest uitgebreide verzekeringen en die kost me 65 euro per maand, maar ik ben dan wel van al die 'extra' kosten af). Ik denk dat dit voor jou zeker een voordeel op levert, daar je best hoge ziektekosten hebt.

Spaar op wat je maandelijks nog over mocht houden voor leuke dingen, zoals een reis na je studie oid. Als je volgend jaar weer gaat studeren, kun je evt. nog een bijbaantje nemen om leuke dingen van te kunnen bekostigen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Groetjes van een student.

M

Reactie voor op de website?

13.51. Percentage kostgeld

ik ben een jonge man van 22 jaar oud. Ik werk en ik moet nu ook kostgeld gaan betalen.

Ik ben daar ook mee eens. ik eet, drink, gebruik mijn ouders hun auto's (betaal ook benzine), gas, water, elec, tussendoortjes, vrienden die langs komen en eventueel blijven eten. Dat kost heel veel. Ik help ook mee met het huishouden. Badkamer/WC poetsen, ik kook soms, tuin onderhoud, wassen, strijken enz. en ik vind dit ook normaal. Mijn moeder werkt ook en hoeft dan niet het hele huishouden er bij te doen.

Als ik alle reacties lees zit ik toch te denken aan een 20% a 25% kostgeld van je netto loon. Voor mij is dat:

1300 euro netto p/m
20% = 260
25% = 325

Ik denk dat ik 300 euro ga voorstellen aan mijn ouders en ik denk dat ze dat zeer op prijs gaan stellen.

M

Reactie voor op de website?

13.52. Hoeveel kostgeld is redelijk?

Ik ben 18 jaar en zit in 5 havo. Mijn ouders zijn gescheiden en ik krijg de alimentaie op mijn rekening gestort door mijn vader, want dat mag volgens de wet. Ik krijg 145 euro studiefinanciering en die ik moet inleveren bij mijn moeder, omdat ik nog thuis woon zegt ze! Verder krijg ik geen zakgeld of kleedgeld. Ik werk voor mijn geld en dat is 200 euro per maand.

Mijn moeder is het hier niet mee eens dat ik die alimentatie (= 294 euro) krijg en wil dat ik kostgeld ga betalen. Dit begrijp ik!!! Nou wil m'n moeder dat ik 250 euro aan haar geef van mijn alimentatie. Dat betekent dat ze 250 euro plus 145 (studiefinanciering) = bijna 400 euro krijg van mij?!?! Dit vind m'n vader onredelijk! Hij wil dat die alimentatie bij mij terecht komt en dat ik kostgeld moet betalen vindt hij ook wel lochisch maar zoveel vindt hij belachelijk!

Eerlijk gezegd vind ik dat ook! Nou wil ik uw mening weten, hoe u er tegen aan kijkt! Ik hoop dat uw reactie wat oplevert, want als mijn moeder haar zin niet krijgt dan gaat ze de advocaat inschakelen en dat geldt ook voor m'n vader. Ik wordt hier in ieder geval niet beter van! Ik hoop dat u een een verfrissende reactie hebt voor me.

vriendelijke groeten

Reactie voor op de website?

13.53. 200 euro kostgeld lijkt wel hoog

Reactie op Pil/ dokter/ tandarts ook onder kostgeld?

Ik vind het vragen van kostgeld op zich redelijk maar begrijp niet zo goed waar je ouders dat bedrag van 200 euro vandaan halen. Zolang jij geen hoge kosten maakt die zij moeten betalen (bijvoorbeeld veel naar een mobiele telefoon bellen) begrijp ik niet zo goed waar dat op gebaseerd is.

Reactie voor op de website?

13.54. Tea Tree Olie

Hoi Hoi!

De oplossing is Tea Tree Olie (theeboomolie). Dit kan je kopen in drogisterijen. Het stinkt behoorlijk, maar mijn zoon van 14 heeft er enorme baat bij. Het werkt huidontsmettend en zuiverend. Je moet iedere avond met een watje gedrenkt in de olie over de plekken gaan waar je puistjes zitten. Vind je de lucht niet onaangenaam, kan je het ook 's ochtends gebruiken. Je ziet al na 2 dagen verschil. Andere middeltjes hielpen niet, maar dit is echt superspul. Succes ermee

Reactie voor op de website?

13.55. Een fooi?

(Reactie op Kostgeld verplicht? of vrijwillig)

Een fooi voor je ouders van 30 euro en dat ze blij moeten zijn dat ze dit krijgen. Welnu ik stel voor dat je in die auto van je gaat wonen. Misschien dat je dan weer leert dingen in het juiste perspectief te zien.

Reactie voor op de website?

13.56. Kostgeld bij student?

Onze oudste dochter wordt 18 en vanaf die dag krijgt ze haar onderhoudsbijdrage van haar vader zelf. Ze ontvangt een studiebeurs, heeft een zaterdag baantje. Onze oudste zoon werkt vier dagen in de week en gaat één dag per weeek naar school. Hij betaalt 100 euro kostgeld per maand bij een verdienste van ongeveer 560 euro. Onze dochter heeft ook een inkomen van ongeveer 500 euro maar vindt het onzin dat zij kostgeld moet betalen omdat zij een studie moet bekostigen die duurder is dan die van haar broer.

Wat vinden jullie is kostgeld vragen aan een inwonende student echt zo raar?

Groet

Reactie voor op de website?

13.57. Kostgeld student redelijk

Hallo!

Kostgeld voor een student is zeker redelijk. In mijn vriendenkring gingen de meesten op kamers, en dat is ook niet gratis. En ik denk dat het belangrijk is om of alle kinderen kostgeld te vragen of niet. Natuurlijk vanaf een redelijke leeftijd. Dat om scheve gezichten te voorkomen.

Groeten,

Reactie voor op de website?

13.58. Overdreven

Wanneer ouders, die gemeend hebben U op de wereld te zetten zonder daarbij voorafgaand uw mening te vragen, in de situatie die U beschrijft menen dat ze bijna 50% (zegge: vijftig procent) van uw 'inkomen' eisen, dan heeft men hier te maken met een uitermate scheve situatie. Ik zou hen op hun ouderlijke plichten wijzen. Doe anders een beroep op het EVRM.

Hoogachtend

Reactie voor op de website?

13.59. kostgeld vragen maar hoeveel?

Hallo,

Wij hebben een gezin met 4 personen. Sinds een aantal maanden terug ben ik mijn baan kwijtgeraakt daar mijn contract niet meer werd verlengd. Mijn vriend heeft wel een vaste baan maar verdient niet genoeg om alles te kunnen betalen. Doordat mijn oudste zoon sinds enkele maanden werkt via een uitzendbureau en hiermee ongeveer €450 a €500 verdient komen wij niet in aanmerking voor de huurvangnetregeling. Wij voelen ons nu genoodzaakt om kostgeld te vragen, maar wij hebbben echter geen benul hoeveel dit moet zijn. Mijn zoon betaalt zelf zijn ziekenfonds en voor de rest heeft hij zijn salaris vrij te besteden. Kunt u of iemand ons een richtlijn geven wat wij kunnen vragen aan kostgeld?

groetjes

Reactie voor op de website?

13.60. Reactie op: Kostgeldproblemen

(Reactie op Kostgeldproblemen)

Uw zoon is 22 jaar en vindt 125 euro kostgeld teveel. Stel eens aan hem voor dat hij 1 maand lang de boodschappen gaat doen, en dan wel op zo'n manier zoals hij ook gewend is te leven (dus hij mag niet ineens zeggen, nou dan haal ik nu maar geen biertje of waspoeder). Jongeren hebben vaak totaal geen idee waar ons geld allemaal naar toe gaat. Zelf heb ik om mijn budget bij te houden een excel-sheet gemaakt. Op een gegeven moment toen mijn oudste zoon ook maar niet begreep waarom ik geen geld over had voor bepaalde wensen die hij had heb ik hem het hele financiele plaatje laten zien. Hij schrok zich rot toen hij zag hoeveel alleen het wonen in een huis koste. Sindsdien accepteert hij het heel makkelijk als ik nee zeg tegen zijn wensen.

Uw zoon is trouwens op een leeftijd dat indien hij niet meer kostgeld wil betalen, u hem duidelijk kunt maken dat hij dan zelf maar voor woonruimte moet zorgen. Denkt hij op deze manier tot zijn 30ste bij u te kunnen profiteren ofzo?

Mijn kinderen hoeven geen kostgeld te betalen, maar dat is omdat ik het zo ook wel red. Mocht ik in inkomen achteruit gaan ben ik ook genoodzaakt aan mijn kinderen een bijdrage te vragen. Ik vind het al dan niet vragen om kostgeld heel persoonlijk en in hoge mate afhangen van je eigen financiele situatie.

Reactie voor op de website?

13.61. Kostgeld

Onze dochter van 19 hoeft (nog) geen kostgeld te betalen. Zolang we uitkomen zonder, is dat wat ons betreft prima. Wel moet ze al haar contributies zelf betalen, maar ook haar dingen voor school: als ze weleens naar een fuif gaat of scouting o.d. zorgt ze zelf voor vervoer (fiets, regiotaxi e.d.). Mocht het te laat worden of niet lukken, halen of brengen wij haar. Dat hoort en later doet zij het ook voor ons, hopen we. Voor de studentenvereniging wil ze elke week gehaald worden. Bij gebrek aan openbaar vervoer en omdat het 's avonds te donker is om te fietsen, 11 km, doen wij dat tegen een vergoeding per kilometer. En dat doen we ook met blaadjes die voor school geprint moeten worden of gekopieerd (we hebben een bedrijfje aanhuis): gewoon de vergoeding die zij aan school ook moet betalen. Voor postzegels en enveloppen moet ze ook zelf zorgen, daarvoor krijgt ze allemaal studiegeld.

Reactie voor op de website?

13.62. Hoezo te veel kostgeld?

Als ik hier een aantal jongenre hoor over kostgeld betalen dan druipt er het egoisme vanaf. Als je geen kostgeld wil betalen moet je op je zelf gaan wonen. Kijken of je dan nog zo rojaal kunt omgaan met je geld.

Sommigen verdienen meer dan 1000 euro en vinden 30 euro kostgeld betalen nog te veel. Meen je soms dat je voor 30 euro per maand een eigen flat hebt?

Doe nornaal en neem je eigen verantwoording. Als je voldoende verdient en je woont thuis dan heb je ook mee te delen in de kosten. Je eet toch ook thuis, je maakt gebruik van water en nog veel meer faciliteiten, het kost wel geld. En niet zueren over te veel betalen. Een bijstandsmoeder moet het met veel minder doen dan menig een hier verdient, en dan ook nog haar kinderen onderhouden. Doe wat terug voor je ouders.

Reactie voor op de website?

13.63. 1300 Euro

Eerlijk gezegd: 1300 euro.. kan je best 25 a 30% van geven. Je houdt heel veel voor jezelf over. Terwijl je ouders alles moeten betalen. Ze zorgen voor je. Dat je meehelpt in het huishouden is normaal. Moeten je ouders aftrekken van jou bedrag wat ze hun hele leven voor je gedaan hebben? Is dat in geld uit te drukken? Hebben ze zuinig moeten leven? Zoals zovelen?

Ik vind het redelijke bedragen allemaal. 25 of 30%. Als je op jezelf gaat wonen ben je veel meer kwijt. Sommigen gaan dan liever op zichzelf, vanwege deze strijd. Belachelijk.

Reactie voor op de website?

13.64. Voor jullie geen probleem

Het is voor jullie geen probleem. Wel is het goed voor haar, om af te dragen. Kijk eens wat er gebeurd als je een bedrag noemt. Wordt ze boos en onredelijk? egoistisch? Dan is het wel tijd om kostgeld te laten betalen. Om te leren afdragen. Wij als ouders dragen ook af...

Reactie voor op de website?

13.65. Advies..

Wij vinden dat wanneer onze kinderen geld verdienen, ze moeten afdragen, wat redelijk is. Wij zullen ze nooit het "vel over de oren trekken". Ook als ze weinig verdienen vinden wij dat ze moeten afdragen, naar loon. Wij hadden dit inzicht: voorbeeld: Onze kinderen vinden het veel. Wij hebben uitgelegd dat het niet zo moet zijn dat wij alles in het huishouden moeten stoppen en zij alles erdoor kunnen jagen, niet eerlijk. Wij vinden dit redelijk, maar is dat ook zo? Ik moet zeggen dat we beslist niet veel inkomen hebben, geen huursubsidie, enz..

graag advies..

Reactie voor op de website?

13.66. Advies gevraagd om kostgeld

Hallo,

Sinds kort moet ik kostgeld betalen, 200 euro. Dit vond ik te veel omdat ik (A) ook maar het minimum loon krijg, (B) ik de telefoonrekening ook al betaal, (C) tevens mijn eigen ochtend-, middag- en avondeten koop, (D) doe mijn eigen was, en (E) ben eigenlijk bijna nooit thuis. Is dit bedrag wel redelijk voor iemand die nooit thuis eet en zijn eigen was enzovoort doet?

Graag advies

Reactie voor op de website?

13.67. Veel

Nee, als het waar is wat je zegt, vind ik het een groot bedrag. Eigen maaltijden verzorgen, wasverzorgen, nooit thuis. Maar van de andere kant, vergeet niet, dat wanneer je op eigen benen zou staan, op kamers, je veel meer kwijt bent. Verder staat nergens je leeftijd, je loon, en de gezinssiuatie staat ook niet vermeld. Kan zijn dat je ouders heel krap zitten.

Als je heel veel zou overhouden, bv honderden euro's, maak je niet zo druk. Je ouders hebben je ook verzorgd, ook als ze het misschien niet zo makkelijk hadden. Veel kinderen zien zakgeld als een straf.

Ik begrijp het echt niet. Het is bijna nooit hebzucht van de ouders maar, lastenverlichting. Het is echt normaal om kostgeld te betalen. Ik denk dat heel veel ouders zich crimineel voelen na de ruzie's over zakgeld. Denk er eens goed over na. Ook je ouders komen in een lastig parket.

Reactie voor op de website?

13.68. Schaam je

Zoals de titel van de bijdrage al doet vermoeden, hoef je wat mij betreft niet op veel sympathie te rekenen voor jouw standpunt. Vijftig euro als bijdrage in jouw levensonderhoud is eerder een symbolisch bedrag, dan een reele bijdrage te noemen. Dan nog het lef hebben om jouw ouders met 30 euro af te schepen......

Je zult, hoop ik, er nog wel eens aan terugdenken als je op jezelf zit en merkt wat je werkelijk per maand kost.

Reactie voor op de website?

13.69. Dochter

Mijn dochter van 22 komt weer thuis wonen omdat ze wil sparen. Ik ben daar blij om, maar nu moet ze wel kostgeld gaan betalen. Ze verdient 1200 euro per maand. Wat is hiervan nou een redelijke bedrag om aan haar te vragen? Ik zelf zat te denken aan 200 a 250. Kan iemand mij helpen?

Reactie voor op de website?

13.70. Help!!

Ik ben een meisje van 18 jaar. Ik heb een jaar pauze gehad van school vanwege omstandigheden. Komend jaar ga ik 4 dagen werken en 1 dag naar school per week. Ik woon bij mijn moeder en mijn zusje en we moeten rondkomen van een minimumloon van mijn moeder. Ik betaal mijn verzekering al zelf. Mijn wa verzekering en begrafenisverzekering betaalt mijn vader.

Dus mijn moeder rest de vaste lasten, eten, en anderehuishoudelijke dingen. Alhoewel er ook al een aantal dingen zijn die ik zelf moet betalen. bv. maandverband+tampons, scheermesjes, scheerschuim, enz.

Ik vind het heel redelijk om kostgeld te gaan betalen, mijn moeder heeft het ook niet makkelijk. Maar het probleem is dat het voor mijn moeder nooit genoeg is. Een keer had ik haar vast 20 euro en een pakje sigaretten gegeven omdat ik niet meer gepind had. Ik zei dat ze de week erna nog 50 euro van mij zou krijgen. De volgende dag heeft ze een slechte bui en begint te zeuren dat die 20 euro niet genoeg is en wat ik wel niet denk dat ze daarvan kan rondkomen. Dat is toch niet eerlijk? Ik ga 560 euro per maand verdienen. Ik vind het redelijk om daar 15% van te nemen (wordt 84 euro) en dat af te ronden op 90 euro per maand. Is dit redelijk?

Ik hoop op verhelderende reacties want ik zit echt in de knoop! groetjes, Dopi

Reactie voor op de website?

13.71. re: kostgeld verplicht of vrijwillig

Misschien moet jij van die 1050 maar eens op je zelf gaan wonen. Dan kun je zien waar al dat geld heen gaat. Wij hebben met zijn vieren 960 netto pm en daar betalen wij ook de auto van. Mijn zoon betaalt al sinds zijn krantenwijk 25% van zijn inkomen. Zover het lukt proberen we dat voor hem opzij te zetten maar een huishouden kost nu eenmaal geld. Hij leert hiermee wel dat geld op kan en dat je het niet allemaal aan leuke dingen uit kan geven.

Ik vind jou behoorlijk egoistisch en als je mijn kind was kon je kiezen, meer kostgeld of op jezelf

Reactie voor op de website?

13.72. De helft?

De helft?? Nou jaaaah!! Ouders kiezen er toch zelf voor om kinderen te nemen? Dan moeten ze niet gaan zeuren om kostgeld als ze 17 zijn ofzo. Ok als je als kind zijnde 23 jaar bent, full time werkt en ook nog een met een lekker salaris, kan ik me best voorstellen dat ze geld willen, maar sommige ouders zijn echt een stelletje geldkloppers!

Reactie voor op de website?

13.73. Overdreven

ik ben nu zelf 22 en ik heb 2 kinderen, maar toen ik nog bij mijn moeder woonde moest ik 250 gulden per maand betalen. Ik verdiende 1700 gulden ik was 17 jaar. Als je zoveel aan je moeder per week moet betalen kan je beter op jezelf gaan wonen, dan ben je ongeveer 600 euro per maand kwijt aan vaste lasten, komt alleen je eten nog bij en je vrije tijd. Ik weet niet hoe oud je bent, maar 340 euro per week is wel erg veel

groetjes Wendy

Reactie voor op de website?

13.74. Kostgeld betalen

Hallo, ik ga over 4 weken fulltime werken, en ik ga 1000 euro bruto per maand verdiennen, wat zou dan redelijk zijn om als kostgeld te betalen? Ik heb zelf echt geen flauw idee wat redelijk is, ik dacht zelf aan rond de 150€.

groetjes Anthon(18jr)

Reactie voor op de website?

13.75. Kostgeld.....wat is teveel

Ik ga fulltime werken als verpleegkundige en verdien echt geen sloten met geld. Ik WIL echt kostgeld betalen aan mijn ouders maar hoeveel? Ik blijf thuiswonen om even te sparen zodat ik op mezelf kan wonen en betaal veel zelf: ziekenfonds, kleding, uitgaan, telefoon, auto, verzorgingsspullen (tandeborstel shampoo ed.) De helft zou ik veel te veel vinden, dan hou ik niets over kan ik eeuwig thuis blijven wonen. Denk ook niet dat dat de bedoeling is van kostgeld; je ouders als het ware terug betalen. Wie kan me vertellen wat redelijk is?

Reactie voor op de website?

13.76. Geschenk aan de ouders?

Nou, dit vind ik wel kort door de bocht hoor! Als je 19 bent en een baan hebt, ben je ook zelf verantwoordelijk voor je eigen financiën. Jouw ouders hebben jouw nu zo'n 19 jaar een geschenk gegeven: kost, inwoning, opleiding, kleding en noem maar op! En nu je werkt zijn ze zelfs bereid om je in hun huis te laten wonen tegen niet meer dan een onkostenvergoeding voor eten en drinken. Ik zou zeggen, wees blij dat ze zo schappelijk zijn en niet vragen of je de werkelijke kosten wilt betalen. Want jij kost per maand echt wel meer dan die € 50,-.

Misschien moet je de zaak omdraaien: jij geeft je ouders geen geschenk door hen nog langer op kosten te jagen maar ze geven jóu een geschenk door je de kans te geven nog een poosje goedkoop te wonen.

Reactie voor op de website?

13.77. Advies gevraagd om kostgeld

Ik vind dat wel redelijk. Dat jij er zelf voor kiest om voor je eigen eten te zorgen en vrijwel nooit thuis te zijn dat is geheel jou keuze. Daar vragen jouw ouders niet om. En jij kiest er ook voor om je eigen was te doen, dan moet je dit je ouders niet aankaarten.

Ik hoor trouwens ook in de meeste reacties van de jongeren dat ze ook echt niet weten wat de buitenwereld ze straks allemaal gaat kosten. En wat ik nog het ergste vind is dat ze jarenlang om alles hebben lopen zeuren en schooien van speelgoed to merkkleding wat ouders een vermogen om gekost om geen huilerige en zure gezichten te krijgen. Nu vragen de ouders een druppel op de gloeiende plaat terug en nu deugen deze mensen in één keer niet meer in hun ogen. Oftewel, "ik heb fantastische ouders zolang ze maar geven. maar ze moeten wel van mijn geld afblijven".

En wat me ook opvalt is dat er maar bitter weinig jongeren mee helpen in het huishouden, terwijl jaar en dag wel alles voor hun is gedaan. "ma je moet mijn jurk 'even' wassen, anders kan ik niet uit vanavond." hup en daar ging moeder weer terwijl ze net even rustig wilde gaan zitten. Want je moet geen scheve gezichten met de jeugd krijgen anders drijgen ze om uit huis te gaan. Deze dingen maak ik zelf van dichtbij mee. SCHAAM JULLIE, PUBERS!!!!! en waardeer wat er allemaal voor jullie is gedaan. Jullie hebben zoveel gehad van materialistische dingen tot liefde en daar kan echt niets vooor terug gegeven worden. Alleen jullie eigen leven telt zoals auto's, mobieltjes, scooters, uitgaan, vrienden, sporten.

Bah, ik ril van jullie. Waar is de liefde, waardering en begrip voor elkaar? Waar zijn we dat kwijtgeraakt? denk toch niet altijd aan jullie zelf. Denk ook eens aan die ander die er altijd voor jullie was en nog is. En zeg alsjeblieft niet, "ik heb toch niet om het leven gevraagd." WAAR SLAAT DAT OP!!! Moeten wij jullie als ouders dan nog voor dat je wordt gemaakt gaan vragen of dat we een voorbehoedsmiddel moeten gebruiken of dat het deze keer ook zonder mag waardoor je het leven krijgt.

Natuurlijk vraagt niemand om het leven maar wij moeten ons er allemaal maar in schikken, oké. Hou op met dit gezeur. Spreek op een normale manier met je ouders een bedrag af of laat het even uitrekenen door wie dan ook en betaal het gewoon. Probleem weg, liefde terug.

Veel succes ermee.

Reactie voor op de website?

13.78. Attentie ipv kostgeld

Je zou je ouders een keer uiteten kunnen sturen of ze verrassen met een andere attentie. Ik ben namelijk vader van 4 kinderen en ben best blij als mijn zoon van 16 zegt: pa ga maar lekker ff weg als je wil, dan pas ik wel op. Het gaat niet altijd om geld, maar de jongeren moeten wel begrijpen dat het alleen maar duurder wordt.

Ik hoop dat je wat aan mijn reactie hebt.

Groet Ed

Reactie voor op de website?

13.79. Help

Help

Ja met recht kan de jeugd roepen help, want wat ik hier allemaal lees, dan hebben ze echt hulp nodig.

Want moet je je voorstellen:
-hebben ze een jeugd gehad waarin ze ouders hadden die het hen zoveel mogelijk naar de zin probeerden te maken
-waarin ze in het materieele zo schandalig verwend zijn
-want kijk maar eens in hun slaapkamer (je zou spontaan in huilen uitbarsten)
-merkkleding om mee te doen op school
-vacantie's

Verjaardagskado's, ach gut, ze kregen niet eens alles wat ze vroegen.

Bah!

Ik weet het wel, de ouders hebben een totaal door en door verwende generatie neergezet. Dus in dat opzicht hebben de ouders schuld.

Jaja, de jongeren kunnen hier niks aan doen (ach laat me niet lachen).


-hoe durven wij ouders onze kinderen te laten betalen
-hoe durven wij ouders dit uberhaupt maar voor te stellen.
-want wij wilde toch zo hoog nodig kinderen!

ja....
-wij hebben metliefde onze kinderen gekregen/verwekt
-wij hebben met liefde onze kinderen grootgebracht
-wij hebben met liefde onszelf dingen ontzegd zodat zij die dingen konden doen/kopen die zij zo belangrijk vonden

Maar als ze eenmaal zelf inkomsten gaan krijgen
-is het dan niet meer dan billijk dat ze mee gaan betalen aan al die luxe
-is het dan niet meer dan bilijk dat de ouders ook iets meer armslag krijgen en misschien ook eens iets leuks kunnen doen?

Als ouders scheiden en de moeder moet rondkomen met kinderen van het minimum, dan hebben de kinderen daar niet om gevraagd. Maar de moeder ook niet! Ook zij had haar dromen. Is het dan niet zo dat je als volwassenen in 1 huishouding (jongeren van 16 jaar en ouder willen toch voor vol worden aangezien), is het dan niet zo dat je gezamelijk de kar moet zien te trekken? Maar dan wel zo dat iedereen binnen het gezin zich af en toe iets kan veroorloven.

Vraagje: hoe voelt dat eigenlijk, zelf alles kunnen kopen, dus 'leven als god in frankrijk'? Maar weten dat je ouders nog steeds beknibbelen? Of voelt dit niet, is dit normaal voor jullie jeugd?

En dan te bedenken dat wij later van jullie goedertierigheid afhankelijk worden! Bbbbrrrrrrrr, moet er niet aan denken.

Maar laat ik wel duidelijk zijn. mMjn zoon heeft net een studie van bijna drie jaar afgerond, een particuliere studie. Dus geen studiebeurs, ov kaart, ziekenfonds e.d. Wij hebben met liefde veel kosten voor onze rekening genomen. Maar vanaf oktober gaat hij 200euro kostgeld betalen. Hij zorgt maar dat hij een baan heeft, in zijn vak of via uitzendburo. Want ik wil graag mijn kind een goeie toekomst geven, maar nu.. nu wordt het mijn/onze tijd.

Reactie voor op de website?

13.80. Praten beter dan kostgeld

65 euro aan levensmiddelen? Kan je misschien even met mijn vrouw praten.. Dat vind ik echt bewonderingswaardig. Wij hebben een gezin met drie kinderen en kunnen bijna niet meer rond komen. Mijn auto heb ik al weg gedaan. Mijn zoon werkt ook, en verdient hiermee ongeveer 600 euro. Wij vragen geen kostgeld en meestal is zijn geld binnen twee weken al weer op. Ik spreek hem hier wel op aan en ik laat ook wel eens zien wat wij allemaal moeten betalen en dat begint nu toch wel bij hem door te dringen. En dat heb ik liever dan kostgeld te vragen.

Reactie voor op de website?

13.81. Kostgeld verplicht of vrijwillig?

Na het lezen van jouw reactie was ik echt een beetje boos. Ik vind dat je wel heel erg aan je zelf denkt. De 30 euro die jij zo grootmoedig wilt betalen (1 euro per dag dus), is net genoeg voor een broodmaaltijd. Dan volgen dus nog de andere maaltijden, de was, de koffie of thee en ander drinken, de verwarming in je kamer, warm water die je gebruikt om te douchen e.d., stroom voor licht, de computer en muziek... enz.

Je ziet dat die ene euro per dag bepaald de kosten niet dekt. Misschien moet je je eigen eten maar eens klaar gaan maken en je eigen was doen, dan kom je erachter wat het kost en hoeveel werk sommige dingen kosten.

Reactie voor op de website?

13.82. Kostgeld

Deze pagina heet grootgezin.nl maar wij hebben helemaal geen groot gezin!! Ik ben het laatste vogeltje van 3 die nog moet uitvliegen en ik ga binnenkort full-time werken, dan verdien ik ruim voldoende en wil ik sparen om zo snel mogelijk op mezelf te gaan. Mn moeder eist nu met dollartekens in haar ogen om kostgeld want ze wil naast de 7 weken per jaar die ze al op vakantie gaat nog meer extra vakantie.... (ook ouders zijn tegenwoordig verwend).

Ik begrijp dat mn ouders willen dat ik besef dat levensonderhoud een kostbare zaak is en dat ik bijdraag in het huishouden maar mijn ouders hebben het absoluut niet nodig.

Wat is redelijk en als ik dan wat ga betalen dan mag ik toch ook eisen gaan stellen? (bv. dat mn vrienden als ze langs komen genoeg krijgen aangeboden en dat er honing in huis wordt gehaald als ik last van mn keel heb?)

Reactie voor op de website?

13.83. Kostgeld moet niet, het MAG!

Ik ben 21 jaar oud en woon sinds een paar maand weer thuis bij mijn ouders, ik heb een inkomen van 900 in de maand, ik heb zelf aangeboden dat ik mee betaal met alle kosten. Ik ben dus van mening dat het niet MOET maar mag.

Mijn ouders hebben altijd veel voor mij overgehad en ik wil ze nu ook helpen. Maar moeten? Nee, mijn ouders wilden het eerst niet aannemen, niet dat ze veel geld hebben, maar gewoon omdat ze vonden dat ik het geld zelf moest houden en gaan sparen voor als ik weer uit huis ging. Toen hebben mijn ouders alles op papier gezet wat de kosten waren en wat ik kon missen enzo. Nu betaal ik mijn ouders iets van 250 euro in de maand dat vind ik redelijk. En ik betaal dan nog mijn eigen boodschappen zoals frisdrank als ik visite heb enzovoorts. Maar dat is bij iedereen weer anders.

Ik vind niet dat je de helft van je inkomen moet inleveren, maar je kan wel een gedeelte afdragen. In overleg met je ouders kan je een bedrag afspreken waar jij en zij het mee eens zijn. Zo hebben ze dat bij mij thuis ook gedaan en ik ben er blij mee en mijn ouders ook.

Reactie voor op de website?

13.84. Kostgeld

Besef je eigenlijk wel hoe duur alles is? En al zouden je ouders het geld niet nodig hebben, waarom zou jij je eigen verantwoordelijkheid niet nemen. Prachtig dat je een eigen autootje hebt maar je wist van te voren toch ook dat het veel geld kost. Prioriteiten stellen dunkt me.

Reactie voor op de website?

13.85. Kosten en vergoeding

 1. Bij het NIBUD is alleen tegen betaling een info over kostprijs bepaling te krijgen.

 2. Voor onze studerende kinderen hebben we de volgende regel. Het bedrag van de korting op de aanvullende beurs (door de IBG bepaald op basis van ons inkomen) wordt door ons volledig vergoed aan onze kinderen. Voor thuiswonende kinderen brengen we het kostgeld hierop in mindering en voor uitwonende kinderen brengen we een bedrag in mindering dat in verhouding is tot hun aanwezigheid en verbruik (vnl. in de weekeinden). Ieder kind betaalt vervolgens zelf alle studiekosten, kleding, verzekering, vakantie enz.

  Of een kind dan kiest voor lenen of een bijbaan is dan puur een eigen keuze waarvoor hij/zij ook zelf de voor en nadelen draagt. Een uitwonend kind krijgt een hogere aanvullende beurs van de IBG. Dit heeft geen invloed verder.

 3. Een niet studerend kind dat thuiswoont en waarvoor geen kinderbijslag wordt ontvangen zou kostgeld moeten betalen tenzij er geen inkomen is door overmacht. Als een kind zo weinig verdient dat er (te) weinig overblijft dan was het goed als minder werd betaald mits er verder geen verkwistende levensstijl op na werd gehouden.

Reactie voor op de website?

13.86. Re:

Ten eerste: dat je broer geen kostgeld hoeft te betalen is in mijn ogen erg logisch. Ik ben zelf student en woon op kamers. Mijn ouders voldoen braaf aan de ouderlijke bijdrage (ze betalen mijn huur) maar mijn studie, eten en drinken, kleding en uitgaan (tja... ik ben toch een student) moet ik zelf betalen. De overheid schijnt te denken dat dit van E 220,- in de maand kan... Hier kan de studie nog niet eens van betaald worden! Lachwekkend vind ik het! Ik denk dus niet dat je broer nog geld overhoudt om ook nog eens aan je ouders kostgeld te gaan betalen. Voor hem is het prettig in de weekenden en vakanties te genieten een volle koelkast, groente en fruit!

Verder moet ik toegeven dat je ouders er wel vroeg bij zijn! Je verdient niet overdreven veel. Het leven wordt steeds duurder en zeker als je ook nog een beetje leuke dingen wilt doen. Waarschijnlijk is je geld nog voor het einde van de maand op! Ik denk dat je ouders je kostgeld laten betalen om te laten weten dat je best wat geld kan missen, dat je moet leren prioriteiten te stellen en dat het niet voor iedereen logisch is alles te kunnen doen wat ze willen. Het is ook goed voor je. Stel dat je ooit nog wil gaan studeren, dan hoef je in ieder geval niet te wennen aan een enorme achteruitgang aan inkomsten.....

Ik denk dat je er, ondanks al die goedbedoelde adviezen en kritieken van de mensen hier, er heel goed samen met je ouders uit kan komen.

Succes! Marieke

Reactie voor op de website?

13.87. Kostgeld

Ik vind het heel erg om te lezen wat voor egoistisch mens u bent. Als u eens nagaat wat uw ouders allemaal voor u hebben gedaan en betaald in de afgelopen jaren. Durft u te zeggen dat 50 euro nog teveel van het goede naar uw zin is. U moet uzelf schamen.

Als ik u ouders was zou ik u gelijk uw geluk ergens anders laten zoeken en u 3 maanden de kans geven om een ander adres te zoeken, anders zou u op straat staan. U moet eens proberen om van 50 euro alleen al te eten?

Denk maar een goed na over u zelf.

Hoogachtend A.Hartman

Reactie voor op de website?

13.88. Alimentatie na je 18e?

Ik reageer even op meisje van 18 bij 8.52. Heb je dan nog recht op alimentatie na je 18e? Ik ben n.l. 18 en mijn vader heeft de betaling van alimentatie aan mijn moeder gestopt. Ik heb na mijn school even gewerkt, maar heb nu geen werk en geen inkomen meer. Is mijn vader verplicht alimentatie te betalen? De kosten komen nu geheel op mijn moeder neer en zij krijgt ook geen heffingskortingen meer omdat ik 18 ben geworden.

Reactie voor op de website?

13.89. Kostgeld

Wij hebben 4 kinderen waarvan er nog 2 op de lagere school en 2 grote kinderen van 20 en 18 jaar. Mij dochter van 20 heeft een netto inkomen van rond de 1000 euro en mijn zoon van 18 heeft nu niets meer want hij is zo van zijn werk weggelopen. Hij heeft nu af en toe een baantje bij een uitzendbureau.

Nu is het zo dat zij alletwee het onzin vinden om kostgeld te betalen. Mijn dochter doet dit wel, 300,- euro. Van dit geld betalen we ook hun verzekering, onder andere de WA, en ze kunnen gewoon telefoneren en internetten.

Zij vinden namelijk als je kinderen op deze wereld zet, dan moet je ook voor ze blijven betalen. Ze zijn zo gaan praten vanaf dat ze een vriend en vriendin hebben, die thuis geen kostgeld hoeven te betalen.

Hoe los ik dit probleem op?

Reactie voor op de website?

13.90. Wie kan advies geven?

Als alleenstaande ouder moet ik rondkomen van een bijstandsuitkering. Mijn oudste twee kinderen hebben ernstige problemen en geen inkomsten. Nu mijn dochter (de derde in ons gezin) straks studiefinanciering. Ik wil van haar wel kostgeld vragen, maar wat is een reëel bedrag?

Vader betaalt geen alimentatie en wil ook zijn verplichte ouderbijdrage niet gaan betalen. Weliswaar word ik in mijn uitkering nog niet gekort omdat er nog jongere kinderen zijn, maar de kinderbijslag vervalt wel.

Reactie voor op de website?

13.91. Globale inschatting en opmerking!

Ten eerste wil ik tegen iedereen hier boven de 18 die zoŽn probleem maken van het kostgeld zeggen: Wisten jullie al hoeveel geld jullie ouders MINDER krijgen omdat de kinderbijslag vervalt!

Het is niet alleen je ouders die vinden dat je het zelf moet betalen en wat mag bijdragen, het is ook de staat die dat van je verlangt.

Ten tweede, indien je kind (jonger dan 18) meer dan 150 euro p/m verdient dan vind ik dat het zakgeld/kledinggeld moet komen te vervalen. Bij mindere verdiensten evenredig uitrekenen een gedeelte zakgeld/kledinggeld en een gedeelte zelf betalen.

Als je kind 18 jaar of ouder is, mag het zeker wel wat geld zelf bijverdienen. Bij studie e.d. en minder dan 200 euro verdiensten zou ik maar een kleine bijdrage verlangen (20 euro ofzo) alleen voor het idee dat ze straks toch ook vaste lasten krijgen. Wel moeten ze dus zelf zorgen voor kleding, telefoon etc.

Boven de 200 vind ik 25% van hun inkomsten zeer redelijke bedrag. Dus bij 400 euro verdienen 100 euro kostgeld, bij 1000 euro - 250 kostgeld (ze moeten wel minimaal 200-20 zowiezo voor zichzelf over houden dan).

Reactie voor op de website?

13.92. Mijn dochter

Hallo, mijn dochter wordt dit jaar 24. Alles wordt voor haar gedaan, ze moet alleen haar kamer zelf stoffen. Ze verdient ruim 1300 euro netto per maand, en weigert 75 euro kostgeld te betalen. Verder doet en laat ze waar ze zelf zin in heeft, houdt totaal geen rekening met ons of haar twee broers. Regelmatig zijn er grote ruzie's waar wij allemaal plus de buren bepaald niet vrolijk van worden. De situatie wordt nu onhoudbaar en uitzichtloos. Wat moeten wij hiermee? Heeft iemand een idee?

Reactie voor op de website?

13.93. Kostgeld!?

Ik ben een meisje van 15 jaar. Volgend jaar (1 september) ga ik een horeca opleiding volgen, waarbij ik 32 uur in de week moet werken. Mijn ouders willen dat ik kostgeld ga betalen. Nu krijg ik 45 euro kleedgeld per maand en 7 euro zakgeld per week. Dat krijg ik dan ook niet meer. En ik moet alles zelf betalen (zoals ziekenfonds enz.). Maar ik vind dit dus niet redelijk, want ik verdien dan 460 euro per maand. Als ik daar alles van moet betalen?

Ik vraag me af wat andere mensen hier van denken of wat u een redelijk bedrag vindt. Eigelijk vind ik mezelf te jong hiervoor. Ik ga volgend jaar ook nog naar school 1 dag per week.

alvast bedankt...

Reactie voor op de website?

13.94. Redelijk kostgeld

Ik ben 19 jaar en werk fulltime. Ik verdien ongeveer 720 netto. Mijn ouders vragen nu kostgeld. Ik heb daar begrip voor, omdat het logisch is als je fulltime werkt dat je bijdraagt in de huishouding. Tevens doe ik mijn eigen was, help in de huishouding en betaal alles zelf aan verzekering, ziektekosten, auto, telefoon, kleding, sport, tandarts, vakantie etc. etc. Mijn ouders vragen 100,-

Mijn eerste reactie was 'is dat niet een beetje veel' maar nu ik een aantal reacties lees is dit zeer redelijk.

Tevens heeft mijn vader gezegd dat hij het misschien voor me opspaart. Dat krijg ik dan mee als ik het huis uit ga. Ook krijg ik van mijn ouders elk jaar vakantiegeld. Dit omdat ieder kind bij ons in huis dit krijgt. Dit bedraagt 300 euro. Hiervan ga ik met mijn vriend op vakantie. Dus aan alle mensen die nu lopen te zeuren dat ze 50 euro al veel vinden, je moet je schamen, echt waar!! Doe je ouders een lol en kom ze tegemoet in de hoge kosten die ze moeten maken voor jou. Tegenwoordig is alles duur, dat merk je zelf ook wel. En een opmerking als, 'dat hoort bij het ouderschap' nou sorry hoor maar als je eenmaal boven een bepaalde leeftijd bent kun je er ook voor kiezen om op jezelf te gaan wonen. Dan kom je er nog wel achter!

Reactie voor op de website?

13.95. Kostgeld

Ik ben 22 bijna 23 jaar oud. Omdat ik in verleden ben gepest, onzeker was en me zelf waardeloos vond en in therapie ben geweest. Daardoor kon ik niet werken. En ontving ik een wajong uitkering €630,- ± nu ontvang ik deze nog steeds met een studiefinanciering €230,- ± totaal komt dit neer op €860,- per maand. Ik heb zoals gezegd de draad opgepakt, qua studie (voltijd en reis 3 uur per dag op en neer na school. Alles betaal ik zelf zoals me eigen ziekenkosten/verzekering, de studie die ik nu volg. Behalve eten, drinken, gas/licht rekening en water rekening. En ik hoef alleen met eigen slaapkamer bij te houden, soms te strijken (hoeft mijn moeder niet te doen).

Nu vragen mijn ouders €140,- per maand kostgeld en €10,- internet; dit heb ik zelf verlaagd omdat me broertje het niet hoeft te betalen en die verdient nu €1300,- per maand (hij hoeft pas van 20 1/2 jaar kostgeld betalen net als ik). Maar omdat ik internet nodig heb voor school, dreigen ze dat ik het hele bedrag €48,- moet betalen anders word het internet gestopt. Wel maakt me broertje en ouders er ook gebruik van.

Dadelijk vervalt mijn uitkering, en ze willen het er niet over hebben. Wat ze aan kostgeld na deze periode gaan vragen. Wel heb ik heel veel gespaard en ik denk dat ze dat toch als een bron van inkomen zien. Mijn mening is van niet, dat had ik ook op kunnen maken (is voor mijn (dure) studie). En ik vind ook dat ze daar dan ook geen recht meer op hebben.

Wat is er na deze periode nog redelijk als ik een studiefinaciering krijg van €230,- per maand. Ook dan moet ik me verzekering betalen die dus ook duurder wordt (particulier i.p.v ziekenfonds door wajong). En lesgeld €900 of meer, dat weet ik niet.

Help!! Graag een reactie van iemand!!

Anoniempje

Reactie voor op de website?

13.96. re: kostgeld verplicht of vrijwillig?

Persoonlijk vind ik dat er niet gepraat moet worden of het verplicht is om kostgeld te betalen of niet, als we zo gaan praten kunnen je ouders ook zeggen dat je maar op je zelf gaat wonen want je bent immers 19 en kan dan "uit huis geplaatst" worden zonder gevolgen vandien. Persoonlijk betaal ik ook 180 euro kostgeld per maand, en verdien ongeveer hetzelfde als jij, zonder de eventuele provisie die jij nog krijgt. Dus als je bekijkt wat je krijgt voor die 60 euro, heb jij alles behalve te klagen, zelfs al moet je alles zelf betalen (verzekering, kleding, eventuele hobby, pensioen, auto, enz.) want dat doe ik ook, en dan nog hou ik genoeg over om alles rond te krijgen er royaal leuke dingen te doen..

Reactie voor op de website?

13.97. Verplicht kostgeld

Hey, ik ben een student op het mbo en mijn ouders kwamen niet meer rond met het geld wat ze nu hebben om hier te blijven wonen, ik wil hier echter niet weg omdat mijn kamer dan 75procent kleiner wordt en ik mijn hobby niet kwijt kan, wat resulteert tot wegdoen van hobby, en dat doe ik nooit! Wat ze tegen me zeiden was, als jij hier wilt blijven dan worden er regels op gesteld en ga je kostgeld betalen. Nou ik vind het absurd dat ik 18 ben en kostgeld moet betalen, alleen maar omdat zij het niet kunnen. Ik bedoel, ik woon hier toch ook, als ze vlees braden kost het heus niet meer gas hoor. Ze willen rond de 50 vragen, lijkt me te doen,. Ik zit nog op school en ik verdien met bijbaantjes ongeveer 420 per 4 weken, dus het lijkt me wel redelijk om dat te betalen.

groetjes Ferdy

Reactie voor op de website?

13.98. Verplicht kostgeld

Een bedrag tussen de 80 en 100 euro is veel te weinig, met eten ben je al meer kwijt aan één persoon per maand. Het is billijk dat men op zijn minst 200 euro per maand betaalt. Toen ik die leeftijd had, moest ik al vier honderd gulden betalen en dan heb ik het over 20 jaar terug.

Het is ten eerste leerzaam om dan beter met geld om te gaan. En de kosten zijn ook gewoon hoog. Als hij het te duur vindt, dan kan hij ook een kamer gaan op zoeken. Dan kan hij zien wat het allemaal kost.

Nou veel succes. Marja

Reactie voor op de website?

13.99. Advies over kostgeld

Geachte moeder,

ik zou haar adviseren op kamers te gaan wonen, dan komt ze wel met hangende pootjes terug! Ik zou minstens 350,00 per mnd van haar verlangen. Confronteer haar eens met uw kosten, en als het niet werkt, met dwingende hand eruit?

Het is en blijft moeilijk hoor, dat wel.
Succes !!

mvg Cor

Reactie voor op de website?

13.100. Kostgeld verplicht

Ik vind het te gek dat je zo weinig wil betalen, je ouders hebben altijd voor je gezorgd, en nu je werk hebt vind ik het normaal dat je kostgeld betaalt, ik vind 280 euro per maand n goed bedarag om aan je ouders te betalen als je werkt, en zeker als je boven de 1000 euro met je werk zit, als je ergens gaat wonen ben je veel meer kwijt, plus dan moet je alles zelf doen zoals je was en poetsen en dergelijke, gun het je ouders en laat zien dat je volwassen bent.

Indi

Reactie voor op de website?

13.101. Percentage kostgeld

Vind het zeer verstandig van je dat je zo denkt. Jij weet hoe de wereld in elkaar steekt. Je ouders kunnen trots op je zijn, en jij kan trots zijn op je zelf.

Indi

Reactie voor op de website?

13.102. Dochter

Mijn dochter is ook weer thuis komen wonen naar dr scheiding. Ze is bijna 23, en ze heeft n volledige baan, ik vraag 270 euro per maand, ook zij vindt dat te veel, heb er ook nog dr 2 hondjes bij waar ik de hele dag naar omkijk. Ik vind het n redelijk bedrag, ze is al meer kwijt als ze iets moet huren.

Indi

Reactie voor op de website?

13.103. Normaal

Het is heel normaal dat u dat van uw zoon vraagt. Mijn zoon gaat a.s maandag werken. Ik ben er nog niet uit wat voor een bedrag maar hij gaat zeker kostgeld betalen en zeker als hij gaat verdienen wat uw zoon verdient. Volhouden hoor, sterkte Toos

Reactie voor op de website?

13.104. Normaal (2)

Hallo jij vindt kostgeld een geschenk? Heb jij wel eens opgeteld wat jouw ouders kwijt zijn per maand aan jouw kosten? En jij vind dat een geschenk? Het is de normaalste zaak van de wereld dat jij kostgeld afstaat. Je ouders zullen het hard nodig hebben en probeer niet zo egoistisch te zijn.

groetjes Toos

Reactie voor op de website?

13.105. Kinderbijslag

Kijk, ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet reeel vindt als je ouders kostgeld vragen terwijl zij nog kinderbijslag krijgen. Dat krijgen je ouders om jou te "onderhouden" en dus als ze dat niet meer ontvangen omdat je 18 bent dan is het, vindt ik logisch, dat je kostgeld moet betalen.

suc6 iedereen

Reactie voor op de website?

13.106. Kostgeld

Kostgeld is een geschenk van de kinderen waar ze geen eisen aan mogen stellen!! wat een arrogantie. ga toch lekker op kamers wonen dan zal je zien wat alles kost.

Rinus

Reactie voor op de website?

13.107. Geen weggegooit geld!

Toen ik de berichten door zat te lezen en tot mijn verbazing het volgende zinnetje zag viel ik bijna van me stoel er stond LETTERLIJK "dan werk ik wel gewoon niet als ik het geld aan me ouders moet geven" daarmee snapt dat meisje niet dat dat geld dat je aan je ouders geeft INDIRECT weer terug komt bij jou ...

duurdere vakantie, een keertje samen duur uit eten en leuker cadeautje voor je verjaardag dat soort dingen zijn mogenlijk dankzij JOU kostgeld. Verder moet je beseffen dat geld aan je ouders geven zo erg nog niet is het is in ieder geval niet "weggegooid" geld zoals sommigen hier doen vermoeden je moet beseffen dat het al vele duizenden euros heeft gekost je opvoeding (misschien wel 10duizenden euros) en dan komt een of andere egoist met 30 euro aan...

Je moet snappen dat je ouders vaak een shirt op de markt kopen om voor jou die g-star vest van 90euro te kunnen betalen met jouw kostgeld kunnen ze eindelijk wat makkenlijker boodschappen doen

Denk daar maar eens over na.

Verder wil ik zeggen dat procenten niet werkt bijvoorbeel 20procent over het bedrag dat ze verdienen moeten ze aan hun ouders geven... Waarom niet zal ik vertellen

Als iemand 1500 verdient staat hij veel af aan zijn ouders en is 20 procent veel maar mag er wat mij betreft nog wel wat af, terwijl als iemand 500 verdient en er NOG eens 20 procent af gaat dat veel meer is in verhouding die jongen die 1500 verdient houd nog 1200 over terwijl die jongen die 500 verdient nog maar 400 heeft daarom moet je zelf een redelijk bedrag zien te vinden EN redelijk blijven tegenover je ouders die je altijd zoveel hebben gegeven ...

mvg 17jarige jongen

Reactie voor op de website?

13.108. Kostgeld

hallo

ik ben een moeder van 2 kinderen zit weer bij ouders in en moet 370 kostgeld betalen is dat veel

ik mag 2 keer douchen en wassen in het weekend me eigen dingen moet ik zelf betalen en voor de kinderen graag hoor ik hier een reactie op

groetjes desire

Reactie voor op de website?

13.109. Kostgeld

Hallo!

Ik moet toch even wat kwijt! Ik mis hier recties van ouders die keihard werken voor hun geld en na het 18e levensjaar van hun king ineens géén kindebijslag krijgen en géén alimentatie meer! Mijn dochter verdiend nu 375 euro per maand, zit nog op school en werkt 21 uur per week gaat straks 32 uur werken. Ze krijgt vanaf nu ook nog eens 170 euro alimentatie erbij! Dat is 445 euro! En wij zijn 270 euro per maand kwijt! dit is toch krom of niet?

Wij hadden dat keihard nodig, en nu heeft haar vader gezegd dat ze hier recht op heeft,en zij denkt dat ik beter van háár geld wil worden! Ik vind dat zij die kosten ons gewoon moet betalen. Ze krijgt buiten kleding en beltegoed en uitgaansgeld alles van ons!

Loopt hier nou niemand tegenaan? Nu moeten wij nog harder gaan werken om dit te compenseren, dit kan toch niet de bedoeling zijn? Ze koopt altijd merkkleding enz.

een verdrietige moeder!!

Reactie voor op de website?

13.110. Heel redelijk

Ik vind dit helemaal oké deze berekening! Wat een egoistische kids zijn er tegenwoordig! Denken zij dat wat wij verdienen soms door de brievenbus komt? Laten ze maar een op een Nibud site gaan kijken! Daar staan berekeningen voor hun, welk bedrag ze zouden MOETEN afdragen, dan piepen ze wel anders! Zo leren ze verantwoordelijkheid afdragen!

Bij ons valt de kinderbijslag weg, omdat de overheid er vanuit gaat, dat ze dan volwassen zijn! Nou dat willen ze toch graag, laat het dan merken! Het leven bestaat uit verantwoordelijkheid en leuk leven. Niet alleen leuk leven door te teren op de zakken van je ouders! Ik woonde met m'n 19 al op mezelf!

Reactie voor op de website?

13.111. Wel alimentatie als je 18 bent!

Tuurlijk heb je recht op alimentatie, tot je 21e zelfs! Je vader moet dit betalen, kan vanaf je 18e ook aan jou, maar zolang je geen zelfstandig bestaan leidr moet ie betalen, je kan nu zelfs vamet terugwerkende kracht vragen!

Wat denken die vaders wel dat de moeders het zo makkelijk hebben? Ik vind dat dit door de wet verplicht automatisch moet worden overgeboekt en alleen met de toestemming vd rechter mag worden ingetrokken! Dan voor kom je zulke egoïstische acties! Wel de lol niet de lasten BAH!

Reactie voor op de website?

13.112. Teveel kostgeld betalen!

hoi,

ik ben een meid van 17 en werk fulltime. Ik verdien zo ong. 350 euro netto. Omdat mijn ouders krap in kas zitten koos ik er voor om een interne opleiding te doen waar ik werk. dit is namelijk gratis. Maar liever had ik een andere opleiding gedaan! Maar dat is mijn probleem niet. mijn ouders en ik hadden afgesproken zodra we gaan werken dat we kostgeld gaan betalen. dit vond ik okey maar nu wordt ik er gewoon depri van want ik vind het veelste veel! ik kom nauwlijks rond en wil ook sparen voor later maar dat lukt niet! ik betaal 250 euro per maand!

is dat niet een beetje te veel ik hou net 100 euro over en daarvan moet ik nog kleren kopen en ook de verzoring van mijn huidieren. hond en hamster. En dan heb ik ook nog vrienden waarmee ik vaak wat leuks ga doen maar dit komt er bijna niet van! Meestal gaan we gezellig naar de stad en dan klere kopen enz, maar ik heb er gewoon bijna geen geld voor!

Maar ik kan mijn ouders niet overhalen om minder kost geld te betalen 100euro vind ik al meer dan zat! want ik doe ook mee helpen in het huishouden naast mijn werk! Wat moet ik nu doen? Ik zou ook graag foldertjes willen hebben over kostgeld en dit aan mijn ouders laten zien misschien dat dat helpt maar ik weet niet waar ik die kan halen!

zouden jullie mij kunnen helpen om mijn ouders duidelijk te laten maken wat een degelijke kostprijs is? bijv. door informatie op te sturen? of iets in die zin? ik hoop t! want zelf weet ik ook niet wat redelijk is! hopelijk dat jullie mij kunnen helpen!

Liefs mij!

Reactie voor op de website?

13.113. Kostgeld

Ik heb van mijn ouders gehoord dat ze kostgeld willen invoeren. Ik verdien iets minder dan 400 euro netto per maand. Ze vragen nu 100 euro per maand. Ik betaal alles zelf, me studie, ziekenfonds en me kleren betaal ik allemaal zelf, ik ben bijna nooit thuis, alleen elke avond computer ik een uurtje. Is het dan redelijk dat ik 100 euro per maan moet betalen?

Reactie voor op de website?

13.114. Kostgeld (en alimentatie)

Hallo,

Volgend jaar wordt ook mijn oudste 18 en wil zijn vader de alimentatie rechtstreeks aan hem gaan overmaken. De kinderen (3) hebben geen persoonlijk contact met hun vader (zijn keus), en ze weten hoe de financiële situatie hier in huis is. Ze weten dus ook, dat de alimentatie, die ze vanaf hun 18e rechtstreeks krijgen, gebruikt kan worden voor schoolgeld en evt kostgeld. Misschien helpt een rekensommetje over de maandelijkse kosten voor je dochter? Leg deze aan haar voor en over hoeveel ieder ouder daaraan bijdraagt. Misschien verandert dat haar (egoïstische) opinie.

Over degene, die deze discussie begon: Van jouw ouders vindt ik het onredelijk dat je ook nog kostgeld moet betalen. Natuurlijk hangt het er wel vanaf hoeveel zij verdienen, maar je betaalt als een heleboel kosten zelf. Ouders zijn zich er toch van bewust dat kinderen gaan studeren en dat dat hun geld kost!?! En dat niet de kinderen alles zelf kunnen betalen!

Een straks wél meebetalende moeder

Reactie voor op de website?

13.115. Geen inkomen

goeiedag, ik ben 18 jaar, zit nog op school, en alleen een vakantiebaan. ik moet 135 euro in de maand betalen. Redelijk?

Reactie voor op de website?

13.116. Geen inkomen

Het antwoord op de vraag van een 18-jarige die geen inkomen heeft en 135 euro per maand moet betalen: belachelijk. Ik vind dat je als ouders verantwoordelijk voor je kinderen bent, zolang zij nog op school zitten. Die extraatjes die de kinderen verdienen zijn dan ook extraatjes voor de kinderen en niet voor de ouders.

Marie

Reactie voor op de website?

13.117. Geen AVP nodig!!

Het klopt dat als je buitenshuis woont voor je studie, je zelf GEEN Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren (AVP) hoeft af te sluiten. Dit valt inderdaad onder de AVP van je ouders. (aannemende dat je ouders zo'n polis wel hebben!)

Reactie voor op de website?

13.118. Kostgeld een gift aan je ouders?

Kostgeld een gift?? Dat kun je toch niet menen. Ieder mens weet dat eten, drinken, wonen e.d. geld kost en als jouw ouders daarvoor een schamele vergoeding van 50,-, per week neem ik aan, willen hebben, lijkt mij dat niet meer dan normaal. Sterker nog, dit is slechts een vergoeding en dekt zeker niet de gemaakte kosten. Dat hoeft meestal ook niet. Je bent immers hun kind en ouders hebben daar meestal wel wat geld voor over. Als je absoluut die vergoeding niet wilt betalen, zit er maar een ding op: lekker op jezelf gaan wonen.

Ellie

Reactie voor op de website?

13.119. Wat is nu verstandig?

Mijn zoon van 17 jaar zit op het roc, hij werkt 4 dagen, 1 dag naar school. Hij heeft een genereuze baas, deze betaalt zijn opleiding, boeken, alle bijkomende kosten en betaalt hem ook de studiedag door!

In 1e instantie wilde ik geen kostgeld vragen, niet dat ik het zo breed heb, absoluut niet, maar meer met het idee, ze hebben straks zoveel geld nodig ... Ze krijgen het nog moeilijk genoeg.

We hadden een vastbedrag afgesproken, wat vrij opneembaar op zijn rekening staat. De rest wordt overgeheveld naar zijn spaarrekening.

Nu 8 maanden later, hij neemt veel meer op dan het afgesproken bedrag. Sterker, in 5 dagen tijd draait hij het dubbele van het bedrag er door aan CD's die kei vet zijn, benzine voor de brommer, tel. kaarten, koeken bij AH enz enz.

Nu ben ik dat dus zat, en ga ik idd kostgeld met hem afspreken. Ook ik voelde me daar rot over, je vraagt geen bijdrage van je kind. Maar als je zelf moet knokken om rond te komen, je schuld niet afgelost krijgt en je ziet hoe je kind het geld er door heen jaagt, dan doe je als ouder toch ergens iets goed fout.

Ik wil nu kostgeld gaan vragen zijn maandbesteding omhoog zetten, zodat hij ook zijn eigen kleedgeld gaat betalen, en hij moet nog sparen! Dat vind ik gewoon super belangrijk.

Hij verdient ruim 500 eurie p mnd. Ik wil 125 eurie kostgeld vragen. Dan heeft hij 125 eurie vrij te besteden incl. kleedgeld, en 250 vast per maand op de spaarrekening.

Is dit redelijk?

een moeder

Reactie voor op de website?

13.120. Normaal!

Sorry ik word kotsmisselijk van deze verwende nesten die niets of nauwelijks kostgeld willen betalen! Ze willen voor volwassen aangezien worden zelf bepalen hoe laat thuis alcohol drinken enz, maar als ze "volwassen" moeten betalen voor het "hotel" waarin ze leven zijn ze ineens weer heel klein. Lachwekkend gewoon, reken maar eens uit wat het kost om echt volwassen (zelfstandig) te leven! Dan is dit een koopje! Bij je ouders komt het ook niet door de brievenbus!

Reactie voor op de website?

13.121. Onzin

Kostgeld betalen is grote onzin!!, je ouders wilden kinderen, als ze het daarmee niet eens zijn jmmr dan. gewoon weigeren te betalen! stom gedoe allemaal!

bart

Reactie voor op de website?

13.122. Ennu

Hoi,

mijn ouders zijn gescheiden, woon 3 dagen per week bij mijn vader. ben net 18 jaar geworden, mijn vader moet mijn u de alimentatie betalen. Krijg studiefinanciering van €70,- Nu wil mijn vader hebben dat ik €75,= kostgeld ga betalen. Mag hij dit vragen en is dit normaal? hou maar € 180,= over voor al me uitgaven, school en studiegeld. wat vinden jullie hiervan, kan/ wil niet steeds mijn moeder vragen bij te springen, ook al wil ze dat wel.

Hoor van jullie

Koen

Reactie voor op de website?

13.123. Kostgeld

Hallo,

Ik lees hier veel tegenstellende recties. Wij zijn altijd met z'n 6-en thuisgeweest. Mijn ouders hebben 3 meiden, waarvan een tweeling (1 daarvan ben ik) en een jongen (21, 19, 19, 11). Wij hebben thuis altijd goede afspraken gemaakt over geldzaken en afgesproken dat als een opleiding onderbreken en full-time willen werken, we geld moeten betalen.

Zakgeld kregen we (vroeger) alleen als we 'ons' taakje in huis deden, kleedgeld kregen we per maand (70 euro) en soms legde mijn moeder wat bij voor de dingen die wij niet konden kopen (winterjassen enz.). Mijn zus is nu het huis uit, m'n broertje krijgt nog geen kleedgeld, maar mijn tweelingzus en ik zijn nu even elkaars tegenpolen. Dit omdat ik studeer en mijn zusje full-time werkt. Hierdoor krijg ik van mijn ouders toch wel iets meer 'recht'.

Opzich hoeft mijn zusje maar weinig kostgeld te betalen, maar ze betaalt haar verzekering en premie terug aan mijn pa, ze koopt ál haar spullen zelf enzovoort. Ze heeft zelf gekozen om full-time te werken en met school te stoppen. Mijn verzekering wordt door mijn ouders betaald zolang ik niet stop met school. Ik help mijn ma natuurlijk wel met van alles en doe een boodschap o.i.d., maar omdat ik een part-time baantje heb, waar ik niet genoeg mee verdien, krijg ik toch iets meer dan mijn zus op dit moment. En dat is prima, want dat is ons vanaf het begin al verteld en zijn duidelijk afspraken over gemaakt...!

Reactie voor op de website?

13.124. Kostgeld

Ik ben 19 jaar, ik werk en doe geen opleiding. Ik verdien €566,- bruto per maand en betaal een bedrag van €150,- per maand aan kostgeld. Mijn moeder is een bijstandsmoeder en zit 10% onder een minimum uitkering. Ik betaal zelf mijn ziekenfonds en andere uitgaven. Betaal ik nu te weinig, te veel, of gewoon genoeg kostgeld?

Reactie voor op de website?

13.125. Te veel!

Ik ben 19 en werk sinds 3 maanden en nog 2 maanden ofzo en dan weer school..

ik verdien tussen de 500-700 euro

moet geld uitgeven aan ziektekostenverzekerring
abonnement van telefoon
begravenisverzekering
sportschool
benzine van auto

en nu vragen mijn ouders kostgeld van 225 euro!!

ik vind dat te veel.. ik wil nog uit kunnen gaan en kleding kopen etc..

in huis moet ik alles zelf betalen en zelfs zelf de was doen en soms koken en afwassen!

Stef

Reactie voor op de website?

13.126. Wat een ellende allemaal

Hallo, ik vind het allemaal nergens op slaan ik ben zelf meisje van 18 jaar en woon ook bij mijn ouders werk zelf ook en hoef geen kostgeld te betalen mijn kleding enzo word ook zelf door mijn ouders betaalt werken doe ik ook 7 dagen per week. En mijn ouders werken niet eens. Met andere woorden als ouders en beetje hart hebben zullen niet om vragen je bent tog hun kind.

M

Reactie voor op de website?

13.127. Kostgeld

hallo

wij hebben een dochter van 21 jaar er is steets ruzie over het kostgeld, hoeveel vinden jullie normaal voor deze leeftijd, zij werkt voltijds, wij vragen 250 euro.

Reactie voor op de website?

13.128. Kostgeld, ja natuurlijk

Onze kinderen weten al lang van te voren onze regels en die zijn:
 1. Als je gaat studeren na de middelbareschool krijg maximaal 5 jaar: collegegeld en boekengeld, alle verzekeringen en medische kosten vergoed en geld voor kamerhuur. Als je op kamers gaat krijg je nu ong. 240,- per maand en daar moet je dan van leven. Wil je meer dan ga je maar werken. Ga je studeren en blijf je thuis wonen krijg je alle kosten ook vergoed behalve natuurlijk de kosten voor kamerhuur. De studiebeurs voor uitwonende mag je houden. Wil je meer dan moet je maar gaan werken.
 2. Ga je na de middelbareschool niet studeren en blijf je thuis wonen dan moet je gaan werken en moet je zelf je verzekeringen betalen en ong. 150,- aan kost en inwoning.

Reactie voor op de website?

13.129. Wat is de invloed op de WIA etc

Ik maak me zorgen over het volgende: En dan even de Belasting - gemeentelijke belastingen- Afgekeurd worden

Ik als moeder heb tijdelijk een zoon in huis met fin.problemen door een scheiding van mij, ofwel het gezin is uit elkaar.

De zoon heeft 2 zelfstandig gewoond en zit nu in de schulden En is tijdelijk bij mij, wat zijn de gevolgen als hij zich inschrijft en bij mij woont! En wat zijn de gevolgen op mijn eventuele ziekteuitkering en belasting. Want als hij bij mij ingeschreven staat kan ik hem er ook zo niet uit huis krijgen, en ik heb ook een recht op een leven!. Wie weet raad.

Reactie voor op de website?

13.130. Melkkoe?

8.43 zegt: oudres mogen hun kinderen niet als melkkoe gebruik. Is er iemand die echt denk dat ouders aan dat kostgeld verdienen?? Daar houden ze echt niks van over hoor!

Reactie voor op de website?

13.131. Hoeveel is redelijk

Hallo,

ik heb een vraagje aan ouders en jongeren. Ik ben 18 jaar en verdien ongeveer 700 euro in de maand. Ik heb een hele zolder voor mezelf met wc douche en keukenblok. Wat is nou redelijk om mijn ouders te betalen als kostgeld of huur ofzo. Zou het graag snel weten want er zijn veel conflicten over thuis. Ik gebruik niet overdreven veel water en gas en betaal vaak brood en drinken zelf.

Alvast bedankt voor hulp

mvg Jesse

Reactie voor op de website?

13.132. Kostgeld

hallo,

van wie *MOET* je een abonnement van 102 euro per maand hebben,

en waarom moet je tanken, is dat om naar school of je bijbaantje

te rijden, kun je niet fietsen dan??

groet paul

Reactie voor op de website?

13.133. Kinderen moeten ook wel realistisch zijn

Je verdient meer dan 1000 euro per maand en je vindt 30 euro wel genoeg om aan je ouders te geven? Ik vind het wel een beetje weinig. Een auto kost misschien wel veel, maar is ook wel luxe.

Ik moet binnekort zelf ook beginnen met kostgeld betalen en dit wist ik al heel lang van te voren (mijn oudere broer moest dat een aantal jaar geleden namelijk ook) We zijn nu allebei aan het nadenken over wat we geschikt vinden. Mijn ouders hebben twee globale voorstellen gedaan, ik op mijn beurt heb nu de gelegheid om uit te zoeken wat leeftijdsgenoten betalen. Ik vind dat zij mij hiermee respecteren en mijn mening waarderen en bovendien moet ik nu zelf ook nadenken over wat ik allemaal kost en wat ik ga verdienen e.d.

Reactie voor op de website?

13.134. Pubers moeten zich schamen?!?

Iedereen wil dingen hebben! Alle kinderen zeuren om dingen, zo gaat dat nu eenmaal. Als je daar als ouder aan toegeeft omdat je geen zure gezichten wil, tja dat is dan je eigen verantwoordelijkheid. Kinderen testen namelijk altijd hoever ze kunnen gaan en als ouder moet je dan de grenzen aangeven. Dit is geen opvoedsite, dus ik zal er verder niet op ingaan, maar om nou te zeggen dat alle pubers zich moeten schamen?!? Dat vind ik wel een beetje overdreven.

Reactie voor op de website?

13.135. Verzekeringen en kostgeld

Ik ga binnenkort ook kostgeld betalen en ben nu aan het rondneuzen wat een geschikt bedrag is (mijn ouders hebben twee voorstellen gedaan en ik mag met een tegenvoorstel komen) Maar nu lees ik vooral bedragen van 100 tot 300 euro, mijn vraag daarbij is alleen: is dat ook voor verzekeringen of worden die dan nog door de ouders betaald, van het kostgeld?

Reactie voor op de website?

13.136. Te veel kostgeld, te weinig thuis?

Ik ben 21 jaar en zit in militaire dienst. Ik kom alleen in het weekend thuis of als ik vrij ben. Ik heb laatst een auto gekocht waar ik ook doordeweeks mee naar huis kan gaan. Ik betaal mijn eigen verzekeringen en rekeningen. Vanaf de eerste dag dat ik ging werken betaal ik al 250 euro kostgeld per maand. Ik heb een loon van ± 1200, ik heb gas, water licht en eten thuis, mijn moeder wast mijn kleren enz enz.

Maar is 250 niet een beetje veel als je alleen in het weekend thuis komt of af en toe een avondje naar huis komt? Zeker als ik met mijn geld in de problemen komt door thuis 250 te betalen, op mijn werk 100 voor mijn kamer en 10 euro per dag om te eten. Ik vind dit bedraag (250) goed voor iemand die elke dag (de hele dag door) thuis is of komt. Maar als ik alleen in het weekend echt thuis bent, of doordeweeks alleen 's avonds en 's ochtend om 6 uur weer weg, dan vind ik 250 euro toch een beetje veel. Laat me dan liever betalen voor de dagen dat ik echt thuis ben.

Reactie voor op de website?

13.137. Reactie op 10.137

Normaal is 250 euro een redelijk bedrag als je full-time werkt. Maar bij jou is het leren en werken. En dan moet je 2/3 kostgeld betalen, lijkt me wat veel. Een redelijke vergoeding lijkt mij 1/3, dat moeten mijn kinderen ook. En ook wij hebben het niet zo breed.

Verder weet ik natuurlijk niet of jij wel je eigen verzekeringen enzo betaald? Maar redelijk en bij vele kennissen om ons heen is het 1/3 kostgeld 1/3 (proberen) sparen! en 1/3 voor jezelf, zakgeld, kleedgeld etc. Kijk voor echte goede berekening op NIBUD, kun je ook folders voor je ouders aanvragen. Succes ermee.

Reactie voor op de website?

13.138. Teveel? Eerder teweinig!

50 euro vragen ze nu, ik zou daar als jouw ouders zekers zeker 150 a 200 euro van gemaakt hebben met dat inkomen. Je heb blijkbaar geen flauw benul wat alles kost tegenwoordig. Reken maar eens uit wat dat je per dag kost en inwoning kost voor zeg maar 150,- Dat is 5 euro per dag. Meid je zit voor een schijntje. Voor die 50 euro Waar klaag je over.?

Maar je zou natuurlijk kunnen overwegn op je zelf te gaan, wellicht is dat goedkoper voor je. Wat denk je?

Reactie voor op de website?

13.139. Kostgeld

Hoi,

Mijn kinderen betalen 130 euro kostgeld p/mnd zodra zij werken. (22 jr, 20 jr en 18 jr) Zij betalen daarbij eigen zorgverzekering en kopen eigen kleding. Dit is een redelijk bedrag per kind. Zij houden inderdaad niet zo erg veel over.

Maar vergelijk dit bedrag eens met wanneer je je eigen huishouden runt? Dan kom je nog niet zo slecht uit! Het is juist een duidelijke manier om te leren met geld om te gaan. Wil je je op je 17e of 18e jaar dan nog als een afhankelijk kind gedragen? Prima leerschool is mijn ervaring. Doe er je voordeel mee.

Groets Joke

Reactie voor op de website?

13.140. Kostgeld

Bekijk het eens van een andere kant: als jij was blijven studeren hadden je ouders die kosten ook moeten betalen. Waarom zouden zij al hun inkomen moeten opmaken aan gas licht huur en al die andere zaken, inclusief was en eten voor iemand die zelf al die zorg gratis aanneemt en zijn hele inkomen als zakgeld kan gebruiken? Ik vind het niet meer dan normaal dat je een financiele bijdrage levert in het huishouden waarin je meedraait.

Reactie voor op de website?

13.141. Met een goed betaalde baan het huis uit

Ik snap die jongeren niet die een goede baan hebben en nog steeds bij hun ouders inwonen. Get a live! Ja lekker makkelijk als je moeder je was nog doet en het eten op tafel staat als je thuis komt van je werk.

Moeders en vaders, vinden jullie dit nou normaal! Als een jong volwassene zelf genoeg verdient kan hij of zij toch ook het huis uit om voor zichzelf te zorgen. Het is natuurlijk wat anders als er moeilijk woonruimte te vinden is. Maar begonnen we allemaal ook niet zelf op een klein kamertje! Of is dat weer niet genoeg voor zoon of dochterlief. Ik vind het soms erg om te lezen dat als ze een goede baan hebben en nog thuis wonen, ze eigenlijk nog op jullie zak teren. Waarschijnlijk hebben jullie al genoeg betaald aan de studiekosten en e.d. Schandalig vind ik dat jullie kinderen, jullie nog steeds uitbuiten als ze nog steeds thuis wonen.

Maak maar eens een rekensommetje als ze wel zelfstandig zouden wonen. Krankjorum die kinderen die met een goede baan nog steeds bij pa en ma wonen. Die kinderen zijn vast ook niet zelfstandig, kunnen nog geen ei bakken en weten natuurlijk niet hoe een was gedraaid moet worden. Het is voor hen thuis vaak een hotel. Denk eens na, help je zo kinderen zelfstandig te worden? Ik denk van niet.

Diep in je hart wil je gewoon dat ze zelfstandig zijn en ook voor zichzelf kunnen zorgen met die goedbetaalde baan. Je weet zelf wel dat ze om het geld niet thuis hoeven te wonen! Geef ze nou dat stuk zelfvertouwen dat ze het best alleen kunnen en zullen redden zo aleen op kamers. Volgens mij heeft het ook te maken dat veel ouders het moeilijk vinden dat een kind het huis uit gaat. Als hij of zij nog thuis woont heb ik nog wat grip op zijn of haar leven. Ik denk niet dat dit altijd ten goede komt van de kinderen. Zelfstandigheid is zeer belangrijk voor de verdere ontwikeling van de kinderen.

Jan

Reactie voor op de website?

13.142. Met een goed betaalde baan het huis uit

Dag Jan,

Natuurlijk ben ik het helemaal met je eens. Maar zie ze maar eens het huis uit te krijgen. Als het nou nog gezellig was, vooruit... blijf nog effe zeg je dan. Het is echter helemaal niet gezellig. Ze gaan hun eigen gang en doen net of hotel pappa wel alle problemen oplost. Als je een goede tip hebt, hoe je grote volwassen kerels uit huis krijgt, ik houd me aanbevolen. Juridisch kan je ook niets doen nl.

Miep

Reactie voor op de website?

13.143. Met een goedbetaalde baan het huis uit

Hoi Miep

Misschien hele strenge regels invoeren dat ze het zat zijn dat gezeur. Of gewoon niet meer voor ze koken, boodschappen,de was ed. Of zeggen dat je gaat verhuizen naar iets kleiners, kijken hoe snel ze dan zijn om iets anders te vinden.

Voor mij makkelijk praten natuurlijk. Bij ons is de oudste 15 maar ik hoop wel dat hij als hij een goedbelaalde baan heeft wel uitzichzelf het huis uitgaat. Ik was met negentien al de deur uit en ik vond dat zelfstandig wonen echt heerlijk. Misschien zijn jongens ook wel wat gemakzuchtiger dan de meeste meisjes.Ik vind het dan ook belangrijk dat ook de jongens thuis leren om te koken, hun kamer te doen, bedverschonen ed. Als je ze het maar vroeg genoeg leert dan is dat ook geen obstakel meer als ze het huis uitgaan. Nou heel veel sterkte en hopelijk lezen we wat over een goede afloop.

Jessica

Reactie voor op de website?

13.144. Kostgeld

Waarom krijg je dan kinderen, als je er kostgeld van gaat vragen. Een kind heeft er niet om gevraagd verwekt te worden. Als je kinderen hebt, moet je er voor zorgen. De kinderen hoeven niet jouw bijstand aan te vullen. Anders wordt het als de kids echt ruim volwassen zijn en gewoon uit gemak thuis blijven wonen. Dan mag je best een kleine bijdrage leveren, zowel in geld als huishouden.

Pien

Reactie voor op de website?

13.145. Kostgeld

Nou Pien wel een beetje tegenstrijdig jou reactie. Tuurlijk moet je voor je kinderen zorgen. Maar als een kind zelf verdient en jij in de bijstand zit en jouw kind genoeg verdient en er voor kiest nog thuis te wonen, dan vind ik het niet meer dan normaal om dan ook flink wat af te dragen. Ik vind het nog steeds te gek voor woorden dat het er dus op neer komt dat als een kind goed verdient en er voor kiest om thuis te blijven wonen er maar weinig zou moeten worden afgedragen. Als jij als ouder in de bijstand zit vind ik het ook erg egoïstisch dat je kind maar weinig zou moeten afdragen aan kostgeld. Als kind zou ik mij de ogen uit mijn kop schamen als je weet dat je ouders het niet zo breed hebben en jij er voor kiest met een goed salaris thuis wil blijven wonen en daardoor dus veel minder kosten hebt dan dat je niet meer thuis woont. Waarom je ouders niet tegemoet komen, is dat dan zo erg? Je houdt er echt meer aan over dan dat je op je zelf gaat wonen. En nu wat reacties van kinderen die verdienen en het heel normaal vinden om een flink bedrag aan hun ouders te geven als ze goed verdienen en nog thuis wonen.

Jessica

Reactie voor op de website?

13.146. Ja, ik vraag me af......

Ik zie hier verschillende keren de vraag verschijnen wat redelijk is waarbij de nadruk wordt gelegd op een bepaalde leeftijd. Dan wel de opmerking van ik werk hij studeert, ik moet betalen hij niet.

Mijn mening, voor wat die dan ook waard mag zijn. Tot de leeftijd van 18 jaar krijgen ouders kinderbijslag. Dat is een bijdrage in de werkelijke kosten die een kind maakt. Die kosten bestaan uit een aantal onderdelen: eten en drinken, maar ook waterverbruik, energiekosten (denk aan computers tv kijken en muziek installaties) telefoonkosten, kleding, school, vakantie en clubjes. Je zult begrijpen dat de hoogte van de kinderbijslag nooit voldoende is om al die kosten te dekken.

Tegen de tijd dat je 18 bent en jouw ouders dus niet langer die kinderbijdrage krijgen, terwijl jijzelf wel in huis woont, wel gebruik maakt van al die faciliteiten. En als jij ook verdient, dan is het niet meer dan logisch dat je daarvoor een bijdrage levert. Immers zou je op jezelf wonen dan zou je ook die kosten hebben.

Wanneer je dan een student bent, dan wordt het wat anders, je kost dan nog steeds geld terwijl er amper een inkomen tegenover staat. Je kunt de studiefinanciering immers geen inkomen noemen. Dat is een bijlange na niet dekkende tegemoetkoming in kosten die je nu eenmaal maakt omdat je studeert. Overigens is dan de studie financiering in feite een bijdrage aan de ouders om hen de mogelijkheid te geven het kind te laten studeren.

Hoewel ik begrijp dat iemand denkt: Ja maar mijn broer hoeft niks te betalen en ik wel terwijl ik jonger ben dan hij, ik heb het recht op een zelfde behandeling. Dan moet je je wel realiseren dat die broer op dat moment een heftige schuld aan het opbouwen is. Immers studiefinanciering is geen gezellig cadeautje wat maakt dat je voor zo ongeveer niks doen 4 jaar in de school banken kan.

Lara

Reactie voor op de website?

13.147. Kostgeld studerende kids?

Mijn vraag is hetvolgende: Wij hebben 2 inwonende studerende kids met een maximale studiebeurs. (ongeveer 275 euro per maand) Ikzelf ben kostwinner en kan ternauwernood rondkomen met 4 personen van mijn salaris.

Mijn kids betalen geen kostgeld; ik heb het ze nooit gevraagd zelfs! Ze zijn bijna 20 jaar en 18 jaar oud. Studeren aan de Universiteit en op het ROC.

Wat kan ik vragen, redelijkerwijs?

Lucies

Reactie voor op de website?

13.148. Reactie kostgeld van studiefinanciering

Mijn zoon heeft ook ongeveer dat bedrag aan studiefinancieringen, en krijgt ook nog zorgtoeslag wat van de zorgverzekering af kan. Als de zorgverzekering en de school er vanaf is heeft hij nog 70,00 over om de hele maand alles van te doen. Dus kostgeld vragen heeft geen zin, waar moet hij dat van doen?

Ook wij hebben het met 3 kids niet echt ruim, daarom werk ik 12 uur per week anders redden we het niet.

Je kunt wel als ze flink bijverdienen bijv een bedrag vragen, dan zou je moeten kijken hoeveel ze verdienen en het bedrag daar op aanpassen. Overigens mijn zoon moet van dat bedrag alles doen bijv als hij uit wil gaan en cadeautjes e.d.

Een tip voor ouders van bijna 18 jarigen die gaan verder studeren: als je bijv in september jarig bent krijg je die maand GEEN studiefanciering en GEEN ov kaart, dit gaat pas in in de maand oktober. Daar kwamen wij dus achter, dus boeken en een maand reizen mochten we zelf betalen.

Reactie voor op de website?

13.149. Kostgeld

Ja, goeie tip! Alleen hebben wij het nog erger meegemaakt: onze zoon werd pas in februari 18 jaar en hij ging als vroege leerling al op zijn 17e naar het ROC dus! Vanaf september zaten wij met hele hoge buskosten (110 euro per maand, Almere-Amsterdam nl.) + zijn studieboeken. Ik was heel blij toen hij 18 werd en de OV jaarkaart verscheen!Heeft ons al met al zo'n 600 euro aan buskosten gekost!

Voor wat het kostgeld betreft: je schreef dat je 12 uur bijwerk? Ikzelf moet nl. 38 uur per week werken om alles te kunnen bolwerken hier als kostganger. Ik denk dus dat jij ook nog een inkomen van je partner hebt? Dan is alles wel ruimer. Mijn partner is zelfstandige en de orders laten het nl. afweten sedert een jaar ongeveer.... tel uit je winst met 2 volwassen kids in huis. Vandaar dat ik elk extra centje wel kan gebruiken.

Maar niet getreurd; onlangs is onze auto afgekeurd voor APK en dat scheelt ons nu dus wel 150 euro per maand! (auto de deur uit) Is een volgende goeie tip voor mensen met studerende kids! :-))

Lucies

Reactie voor op de website?

13.150. Kostgeld

Als bij ons een kind studeert en daarvoor studiefinanciering krijgt, dan hebben wij de afspraak dat ze €100,00 voor levensonderhoud en €50,00 voor gedeeltelijke huur betalen. Dus in totaal €150,00. Hiervan gaat dan nog wel de ouderbijdrage af, welke wordt geadviseerd door de IB-groep. Als de kinderen op zichzelf gaan wonen hebben ze per slot van rekening ook kosten voor levensonderhoud en huur. Je kinderen goed met geld leren omgaan is een deel van de opwoeding.

Reactie voor op de website?

13.151. Reactie op kostgeld vragen aan stufi ontvangende kinderen

Als kinderen maximale aanvullende stufi krijgen en thuiswonen, betekent dat dat jij dus niets aan ouderbijdrage hoeft te betalen aan hen, de rest moeten ze lenen of bijverdienen om aan hun studentenbudget te komen. Dan is het onredelijk om van hen dan nog een kostgeldbijdrage te vragen, jij hoeft immers geen ouderbijdrage te betalen aan hen vanwege je lagere inkomen.

Vergeet niet dat de stufi een voorlopige lening is, dus geen permanent inkomen. Het kan gebeuren dat je kind de studie niet kan afmaken en alles moet terugbetalen, en dan heb jij al een voorschot genomen op het te verwachten inkomen dat hij/zij nooit zal krijgen. Vergeet niet dat de jongere generatie het financieel niet makkelijk heeft, meer dan ooit staan ze onder fin. druk, hun studie wordt duurder dan ooit, en een redelijk huis zal tot hun 30e voor hen onbetaalbaar zijn

Je kind goed met geld om leren gaan begint al voordat ze beginnen bij te verdienen. Dus met zakgeld/kleedgeld en ze betrekken bij financiele beslissingen, zoals goed en verstandig omgaan met geld, verzekeren, budgetteren, maar ook inzage geven in je eigen financieen en betrekken bij je eigen fin.beslissingen. Ik heb wel eens het idee dat kostgeld vragen door ouders gebruikt wordt als argument om eigenlijk een heel ander punt te willen maken.

Jij hebt voor die kinderen gekozen, omgekeerd geldt dat niet (perse). Dus verwacht niet te zeer dat de studerende kinderen nu aan jouw fin. huishouding gaan bijdragen.

Reactie voor op de website?

13.152. Bijstand aanvullen

Pien, als kinderen de bijstand van hun ouders niet hoeven aan te vullen, wie moet dat dan doen? De belastingbetaler?

Reactie voor op de website?

13.153. Re: Bijstand aanvullen

Lees ik het nu echt goed? Kinderen de bijstand van hun ouders aanvullen als zij studeren? Laat de ouders even gaan werken.

Als student heb je je geld echt hard nodig, tis geen vetpot meer de studie financiëring.

En inderdaad als ouders heb je voor *je* kinderen gekozen, jij draagt dus zorg voor je kinderen en niet andersom. Steentje bijdragen in andere vormen oké. Maar geld vragen terwijl zij recht hebben op het geld vanwege hun studie, vind ik heel erg krom en oneerlijk.

Marion

Reactie voor op de website?

13.154. Kostgeld, 21jaar

Hallo allemaal,

ik ben een jongen van 21 die weer bij mijn ouders woont, heb hiervoor van 17 t/m 20 op mezelf gewoont zonder enige bijdrage van mijn ouders.

Nu woon ik dus weer thuis en moet kostgeld betalen. Uiteraard vind ik dat best, de vraag is alleen wat is redelijk, want ik heb het gevoel dat ik echt teveel moet betalen.

Ik werk nu fulltime en verdien ong 1200 per maand. Betaal zelf mijn verzekeringen/kleding/telefoon etc.

Betaal dus alleen voor mijn inwoning/eten/gas/stroom etc. Mijn ouders vragen 450euro per maand aan kostgeld, is dit normaal?

Job

Reactie voor op de website?

13.155. Kostgeld

Het bedrag wat je noemt, in verhouding tot de verdiensten, is erg hoog. Zo'n 35%. Je zou kunnen overleggen een ander procentueel getal af te spreken bijv. 25%. In jou geval dus 300 euro. Als je meer gaat verdienen, gaat dat bedrag ook omhoog.

Verder zou je bij het nibud info kunnen zoeken.

Liesbeth

Reactie voor op de website?

13.156. Kostgeld

Ik ben 20 en heb een baan straks van 20 uur. Mijn moeder begint ook over kostgeld. Ik betaal elke maand zowieso geld aan mn ouders ivm ziektekosten en dan nog kostgeld erboven op.

Ik ben het er aan de ene kant wel mee eens, maar aan de andere kant denk ik; ze willen zelf kinderen (hoop ik) en dan gaan ze nog geld vragen ook terwijl ze ook weten; ja kinderen kosten geld!

Toch ben je minder kwijt als je bij je ouders woont dan als je op je zelf gaat wonen. Dus het is wel een leermoment om kostgeld te betalen dacht ik zo.

Maar wat redelijk is weet ik niet, want ik weet mijn verdiensten nog niet. Maar mn ouders en ik komen er vast wel uit:D

Jacqueline

Reactie voor op de website?

13.157. Alle tegenstanders van kostgeld betalen

Vraag me werkelijk af of de tegenstanders van kostgeld betalen met beide benen op de grond staan. Realiseren ze zich wat het levensonderhoud kost. Denk toch wel dat de meesten thuis een gespreid bedje hebben en bij enkele merk ik zelfs dat ze thuis ook nog menen hun eisen te kunnen stellen.

Hoeveel kostgeld betalen? Moeilijk te zeggen. Dat verschilt per geval. Kijk eerst maar eens wat alles kost, zet het samen gewoon eens op papier. Sorry lieve kinderen..... eens houdt de zorgplicht van de ouders een keertje op.

Albert

Reactie voor op de website?

13.158. Kostgeld wegzetten/sparen

Wie kan mij op het volgende antwoord geven? Als ik het kostgeld dat mijn zoon aan mij zou betalen nu eens spaar, krijg ik daardoor als alleenstaande ouder in de bijstand, daar geen problemen mee? Tellen ze dat dan niet bij een of ander vermogen op? Wie kan mij hierin advies geven?

Een alleenstaande ouder

Reactie voor op de website?

13.159. Re: alle tegenstanders van kostgeld.

Albert, i.t.t vroeger zijn er nu methoden om zelf je aantal kinderen te bepalen. Dat brengt, i.t.t vroeger met zich mee dat je dus niet je kinderen kunt laten bloeden voor jouw fin. sitiatie, oftewel de plicht om zelf voor een goed inkomen te zorgen en er niet vanuit te gaan dat jouw kinderen jouw huishouden wel zullen financieren met kostgeld.

Nogmaals i.t.t vroeger zijn er nu veel meer methoden om je kinderen al heel jong goed met geld te leren omgaan. Vroeger was er alleen maar de kostgeldmethode, nu zijn er spaar- en betaalrekeningen, en kleedgeld voor jongeren. Dwing niet je kinderen erkenning af voor jouw persoonlijke keuze voor een groot gezin, door ze kostgeld te vragen!

Reactie voor op de website?

13.160. Wiens keuze is het?

Hallo,

even een reactie op het voorgaande stukje. Kostgeld laten betalen is niet hetzelfde als bloeden voor je ouders denk ik. Natuurlijk is het aantal kinderen nu te bepalen door de ouders maar de keuze om wel of niet thuis te blijven wonen wordt m.i. door de jong-volwassene gemaakt. Daar mag dan ook iets tegenover staan. Dat heeft niets te maken met erkenning of laten bloeden.

Mijn man en ik hebben allebei een uitstekende baan en een fijne spaarrekening maar als onze kinderen thuis blijven wonen zullen wij wel kostgeld gaan vragen. Enne, vind je dat ouders van een klein gezin wel kostgeld mogen vragen?

groetjes Jetje

Reactie voor op de website?

13.161. @Jessica

Zoals je reageert zegt mij dat je niet werkelijk leest wat ik schrijf. Ik zeg: als kinderen verdienen en uit gemak thuis blijven wonen, vind ik een bijdrage niet meer dan redelijk. Maar als je kind zelf niet veel heeft en je toch wil dat hij/zij je bijstand aanvult, dan ben je fout bezig. Je moet zelf voor je kids zorgen.

Ik werkte al op mijn 17e. Ik ben dus geen lui verwend kreng...

Pien

Reactie voor op de website?

13.162. Re: is Kostgeld de enige methode om te leren met geld om te gaan??

Ik denk dat je sowieso los van je aantal kinderen, goed moet nadenken waarom je kostgeld vraagt, Jetje. Heb je inkomen tekort, zoja, moeten die kinderen dat aanvullen? Wil je kinderen met geld om laten gaan, en zoja, zijn er geen andere betere manieren om dat doel te bereiken? Ik krijg de indruk dat kostgeld laten betalen "gebruikt" wordt als ultiem argument om je kinderen met geld om te laten gaan. En ik denk dat je dan toch echt te laat bent.

Met geld om leren gaan begint al heel jong, met zak-en kleedgeld, met gesprekken over wat wel en wat niet kopen, over noodzakelijke of onnodige verzekeringen. Ook lees ik over ouders die hun kind kostgeld laten betalen van de studielening van dat studerende kind, en dat vind ik schandelijk.

Het argument dat de kinderen kiezen om thuis te blijven wonen is ook al niet zo steekhoudend meer, nu woningen in de meeste delen van het land onbetaalbaar zijn voor jongeren en de huizenmarkt totaal op slot zit. Eerder de omgekeerde situatie: ouders die bijspringen met generatiehypotheken voor het huis van de kinderen :-)

Ik vind wel dat je thuiswonende kinderen kunt aanspreken op huishoudelijke plichten, dus rommel opruimen, zorg voor huisdier, was doen, boodschappen, koken, afwas doen etc. Dus een bijdrage in natura. Zo leren ze dat onbetaald werk ook tijd kost, en dat was toch het doel wat je met kostgeld voor ogen had, duidelijk maken dat ongelimiteerde onbetaalde zorg ook een keer ophoudt, en dat zij ook hun steentje moeten bijdragen.

Reactie voor op de website?

13.163. Kostgeld

Over een paar jaar ga ik de kinderen ook "kostgeld" vragen. Het is echter geen kostgeld, maar ik spaar het geld wat ze in moeten leveren, zo'n 30% van hun inkomen, voor henzelf op. Dat krijgen ze mee als ze uit huis gaan.

Inderdaad kunnen ze zelf ook sparen maar alleen van wat er dan nog over blijft. Ik wil nml dat geen van de kinderen (al dan niet door eigen schuld) met niets de deur uit gaat. De een kan nml veel beter met geld om gaan dan de ander. Wat ze zelf ook gespaard hebben is mooi meegenomen.

Liesbeth

Reactie voor op de website?

13.164. Re 12.162

Hallo iemand zonder naam,

Als je mijn stukje goed gelezen had dan had je gezien dat wij een prima inkomen en een fijne spaarrekening hebben dus dat is geen probleem. Onze kinderen hadden op jonge leeftijd al een eigen bankrekening met pin pas dus met geld omgaan vormt ook geen probleem.

Ik vind dat als iemand lang thuis blijft wonen een deel van zijn/haar inkomen mee mag betalen aan het huishouden. Je hoeft met een redelijk goed inkomen toch niet gratis te wonen? Ik ga er dan van uit dat het betreffende kind een baan heeft en niet rond komt van studiefinanciering! Dat is mijn overweging en het heeft echt niets te maken met mijn eigen financiele situatie of met opvoeding.

Jetje

p.s. pfieuw in ons deel van het land zijn woningen nog wel te betalen, misschien hoeven onze kinderen en wij deze keuze helemaal niet te maken;-)

Reactie voor op de website?

13.165. Bedrag kost inwoning

Ik ben een hardwerkende 22jarig meisje, ik koop mn eigen kleding, betaal mn eigen verzekeringen en verdien ongeveer 1275 netto.

De situatie: 3 auto's, 16 honden, 6 gezinsleden (ouders werken), andere huisdieren. Mijn kamer is in geen 15 jaar schoongemaakt door mn eigen moeder en als het erop aankomt mag ik zelf gaan koken en opdraaien voor enige onkosten die buiten mij om veroorzaakt worden. Ik ben alleen s'avonds thuis want overdag zit ik op het werk.

Van mij wordt nu geeist (niet gevraagd) dat ik bijna 500 euro betaal aan kost en inwoning...

Ik voel me slecht als ik zeg: Het is teveel! Maar aan de andere kant, we hebben het niet over 150 euro, maar meer dan 3x zoveel. Ligt het dan aan mij, of is het tijd voor een eigen kamer/huisje?

Reactie voor op de website?

13.166. Is dat veel?

Reactie op Kostgeld verplicht? of vrijwillig

Ik ben 17, ik werk 5 dagen per week hard voor mijn apparatuurbenodigdheden voor mijn volgende opleiding, en ik betaal mijn gitaarlessen 125,- per maand. En dan vragen mijn ouders om kostgeld van 200,-. Ik vind dit (helaas) iets aan de hoge kant, ik heb dan vaste kosten van 325 per maand op mijn salaris van rond de 900 netto.

Vanwege de uitgaven die ik moet doen, en vanwege het sparen voor de kamer die ik moet gaan nemen vind ik dit teveel... maar ik weet niet precies wat normaal is in mijn omstandigheden:O

Ik zou graag van jullie willen weten wat normaal is, en/of jullie het hiermee eens zijn. (Ik namelijk helaas niet, vind het echt iets teveel)

Ouch

Reactie voor op de website?

13.167. Juridisch kostgeld

Ik ben 19 jaar. Vanwege medische redenen kan ik niet werken en heb een wahjong uitkering van ong 475 per maand. Er zijn veel problemen geweest thuis wrdoor mn ouders gescheiden zijn en er veel schulden zijn onstaan. Mijn moeder heeft daar ook hulp voor, een bewindvoerder die eiste dat wij kostgeld betaalden en begon met een bedrag van 100 euro. Dat leek me redelijk. Dat is al opgeschroefd naar 150, ook geen probleem. En nu wil ze het naar 200 maken. Maar dat kan ik niet betalen, heb al maandelijkse kosten van bijna 200 euro aan verzekering enzo. En nu is deze vrouw van plan een advocaat in armen te nemen en naar een rechtbank te gana om mij die 200 maandelijks te laten betalen. Kan zij het hiermee op een akkoord gooien, zodat ik die 200 moet gaan betalen? Want het is geen officiele betaling, kostgeld. Help me a.u.b.

mvg Daniel

Reactie voor op de website?

13.168. Reden om boos te worden?

Reactie op Hoeveel kostgeld is redelijk?

Onze zoon is 26 jaar en verdient 1500,00 per maand. Wij moeten over 4 maanden met 5 personen rondkomen van 1300,00 per maand (A.O.W.) Onze zoon heeft al jaren maar 100 euro p.m. kostgeld betaald en nu willen we dat verhogen naar 200 euro p.m. gezien onze financele vooruitzichten. Daar werd hij heel boos om en gaf te kennen dan heel gauw uit huis te gaan. Wie is er nu onredelijk, wij of onze zoon?

Karin

Reactie voor op de website?

13.169. totaal geen reden

Hallo,

Onze oudste twee kinderen moesten 300 euro afgeven van zodra ze gingen werken. Als je bedenkt dat huur, gas, electriciteit, water, internet, was, strijk en eten heel wat meer kost als je alleen gaat wonen, dan is dat een heel redelijk bedrag. Na informatie bleek dat het juiste bedrag dat kinderen thuis afgeven momenteel rond de 450 euro per maand ligt, dus overdreven was die 300 euro zeker niet.

Jullie zoon zou een beetje meer moeten nadenken. Als hij akkoord gaat met die 200 euro dan krijgen jullie iets meer ruimte en hij kan veel beter sparen nu dan als hij plots alleen gaat wonen. Dan zal hij nogal opkijken van al die bijkomende kosten die hij nu voor lief neemt! Wij wonen in Belgie maar overal is alles enorm gestegen in prijs, net als in Nederland.

Groetjes en hopelijk raken jullie er samen uit, Gilberte

PS: ook bij ons waren de kinderen niet akkoord over het bedrag, want al het geld dat ze moesten afgeven konden ze zelf niet opkopen, maar op het moment dat ze er zelf voor staan begrijpen ze best dat ze onredelijk geweest zijn...

Reactie voor op de website?

13.170. Kostgeld

Hallo,

Wat is redelijk. Mijn broer komt even bij mijn wonen, +/- 2 maanden, + zijn zoon 1 per 14 dagen van vrijdagmiddag tot maandagmorgen. Want hij heeft een huis gekocht. Voor eten/ wassen/ gas/ elektr enz wil hij 400 euro betalen. Dat vond ik te weinig. Ik vroeg 550 euro Is dat redelijk?

Mvg Hans

Reactie voor op de website?

13.171. Hoeveel vraag ik nou aan kostgeld

Reactie op Welk bedrag is redelijk

Ja, wil toch wel weten wat wij nu moeten vragen aan onze zoon. Hij is 29 jaar woont bij ons op kamer en betaald zelf zijn ziekenfonds. Ik en mijn man zorgen voor zijn eten, was en hij gebruikt de computer erg veel op zijn kamer. En tot slot hebben we zijn huisdier, een kat, erbij om te verzorgen. Hij heeft een uitkering daar zijn werk weg is gevallen door de crisis en is hard op zoek naar ander werk. Nu heeft hij ongeveer 900 euro per maand. Wat kunnen wij vragen?

Reactie voor op de website?

13.172. Cultuurverschil

Wat een typische Hollandse parasitaire cultuur. Waar ik vandaan kom, zorgen de ouders volledig voor de kinderen, totdat ze besluiten zelf het huis uit te gaan. Ze 'betalen' door mee te helpen in de huishouding. Ze geven vrijwillig uit respect voor hun ouders. En de ouders staan altijd voor ze klaar. En dan, wanneer de ouders oud en slecht ter been zijn, wordt de liefde 'terugbetaald'. De ouders worden door de kinderen verzorgd en niet in een verzorgingstehuis gedumpt.

Kijk, in gevallen zoals een parasitaire dochter die al jong met de benen wijd ligt en ook een kind bij u in huis laat opdraaien, dat is jammer, maar als ze een propere opvoeding had gehad, had u daar nu geen last van.

Zielig volkje, Nederlanders. Normen en waarden zijn niet met centen te koop. Jammer he.

Maria

Reactie voor op de website?

13.173. Reden tot boosheid? Ja de ouders!

Als al die jongeren die kostgeld betalen onzin vinden nu eens lekker op zichzelf gingen wonen, dan komen ze er vanzelf achter dat ze dan heel wat minder overhouden, dus weg apparatuur, gitaarles, andere dure hobby's enz, dan kost de huur van je woning al meer dan 200 euro, daar komt nog bij gas en licht,verzekeringen,computeraansluitingen, telefoonkosten, inrichting, onderhoud, gemeentelijke heffingen, reinigings belasting, en ga zo maar door. Oh ja en dan moet je er ook nog kleding en eten van kopen.... Reken maar uit je winst! Mag je blij zijn als nog iets kan sparen maar dat zal niet meevallen. Dus die verwende jongeren die nu zo'n 1000 euro aan zichzelf kunnen uitgeven hebben het goed voor elkaar! En de jongeren die wat minder inkomen hebben zou ik zeggen probeer tot een redelijk bedrag te komen, naar verhouding bijdragen zou ik zeggen.

En voor Maria....wat een walgelijke reactie, weet je wat parasitair is, een MAN van 26, die nog bij zijn ouders woont en die 1500 euro verdient en maar 100 euro bijdraagt,bik zeg het niet graag maar in dit geval zou ik je dringend willen adviseren terug te gaan naar waar je vandaan komt, waar dat ook mag zijn.

Yvonne

Reactie voor op de website?

13.174. Weigeren kostgeld te betalen terwijl wij echt tekort komen

Onze zoon/stiefzoon van 18,5 is net begonnen met een bbl opleding, waarbij hij 4 dagen gaat werken en 1 dag in de week naar school gaat. Hij heeft hier heel bewust voor gekozen, na diverse gesprekken van onze kant, we hebben in deze gesprekken de dingen naast elkaar gelegd om hem te laten zien wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes die je maakt in het leven.

Als hij dezelfde opleiding fulltime zou gaan volgen was de situatie voor hem als volgt: hij had gewoon zijn OV en studiefinanciering, kreeg daarnaast een maandelijkse aanvulling van ons en zou dan per maand € 90,-- vrij te besteden hebben (let op! hier zijn sporten, kledinggeld, kapper, telefoonkosten, ziekefonds, scooterverzekering en benzinegeld al van af!!) Daarnaast had hij nog tijd genoeg over om op zaterdag een leuk baantje te zoeken.

De situatie zoals het nu is: hij werkt 32 uur per week, bij ons valt er € 300,-- weg ivm met alimentatie, waardoor er een gat bij ons ontstaat van € 200,-- per maand die we echt te kort komen. Naast hem zijn er nog 4 andere kinderen die we door deze situatie niet te kort willen doen, zij hoeven niet in te leveren voor de keus van een ander.

Wij hebben aan hem gevraagd om € 175,-- kostgeld per maand te betalen, dit weigert hij te betalen, hij wil helemaal niks betalen, en dat terwijl hij (nadat bovengenoemde kosten ook hier allemaal af zijn inclusief de € 175,-- kostgeld) ruim 400,-- per maand over houdt om vrij te besteden, te sparen ect...

Handig en zeker belangrijk om te vermelden is, dat het stukje alimentatie wat zijn vader nog wil betalen, wij hebben laten veranderen. Normaal kwam het gelijk bij ons terecht omdat dit echt voor levensonderhoud is, nu hebben we gevraagd dit rechtstreeks aan onze zoon/stiefzoon over te maken omdat wij hem de waarde van het geld willen leren maar ook omdat hij moet leren dat bepaalde keuzes in het leven consequenties met zich mee brengen. In feite komt het hierop neer dat hij van zijn eigen verdiende geld maar 25,-- hoeft te betalen als hij dit bij de alimentatie optelt.

Meneer ziet ons nu als de zeurende ouders, maar wil absoluut niet in zien dat wij echt tekort komen hierdoor. Hij vertikt het om zich maar enigzins te verdiepen hierin en komt zelfs niet eens met tegenargumenten om er over te praten. Hij wil letterlijk alles in zijn zak stoppen en vindt het niet meer dan normaal dat wij voor hem blijven zorgen zolang hij thuiswoont. Daarnaast hebben wij hem uitgelegd dat wij dus meer moeten gaan werken (wij werken 40 uur en 24 uur)of dat we de andere kinderen met iets minder moeten laten doen... Ook dit kan hem helemaal niks schelen.

We weten absoluut niet hoe we tot hem door kunnen dringen zodat we in ieder geval op een normale manier een gesprek met hem hierover kunnen hebben om samen tot een oplossing te komen.

Wie heeft hier ervaring mee of heeft bruikbare tips voor ons??

Alvast bedankt, Mark en Inge

Reactie voor op de website?

13.175. Weigeren kostgeld te betalen

Mijn kinderen betalen ook kostgeld,ook bij 4 dagen werken 1 dag school. Mijn kinderen vinden dit heel normaal,en eerlijk gezegt wij hebben het geld niet nodig. Maar wij vinden dit een kwestie van leren met geld omgaan. Ik zou als ik jullie was, hem uitleggen dat het heel normaal is bij te dragen aan levensonderhoud. Of anders eisen dat hij maar op kamers moet, dan komt hij er vanzelf wel achter.

Nou veel sterkte, Ina

Reactie voor op de website?

13.176. Anders regelen

Als er goedschiks niets met hem te regelen is dan zult u helaas het heft in eigen handen moeten nemen. U noemt kledinggeld, benzinekosten, kapper, sporten en nog meer dingen op die u momenteel financiert. Laat hem dus geen kostgeld betalen, maar maak hem duidelijk dat u niet meer opdraait voor al deze posten. Ik zou echter een uitzondering maken voor Ziekenfonds, want dat mag niet verzuimd worden.

Reactie voor op de website?

13.177. Kostgeld betalen als student

Met verbazing lees ik dit forum. Toen ik 18 werd vroeg ik mijn vader om een bijdrage in de kosten van mijn studie. Hij draaide het om en zei dat ik blij moest zijn dat ik geen kostgeld hoefde te betalen.

Hierop heb ik een kamer gezocht en mijn volledige studie zelf bekostigd. Elke zomervakantie gewerkt om collegegeld bij elkaar te schrappen. Neem je verantwoordelijkheid als je 18 bent. En proef de bitterzoete smaak van zelfstandigheid.

Julie

Reactie voor op de website?

13.178. Gratis hotel

Reactie op @Jessica

Dat wil iedereen wel tot z'n dood.

Deze maatschappij is kompleet ziek en verziekt. Zelfs een miljonair wil nog van de staat profiteren en andere mensen.

Als de wet het een ouder of ouders op de 18de onmogelijk maakt om ZELF niet meer fatsoenlijk rond te komen in steeds maar duurder wat zeg ik onbetaalbaar wordend land.

Waarom gaan de kosten steeds zo omhoog ? Omdat er steeds meer profiteurs bij komen.

Vroeger piepten de mensen wel anders. Er moest niet elke avond een zak chips bij de tv. Wat zeg ik? Er was helemaal geen tv.

Kinderen moesten net zo hard mee werken. Kinderarbeid was toen heel normaal.

Maar nu zijn er kinderen die ouders verplichten om hun dood voor hun te blijven zorgen.

In welke wet staat dat? Kan iedere wel gestelde 18-jarige puber en ouder mij vertellen dat er een wet is die ouders verplicht levenslang voor hun kinderen te zorgen?

Kostgeld is daarom ook niet geregeld in de wet. Maar als men zo doorgaat zal dat wel moeten. In alle redelijkheid. Van een kale kip kun je niet plukken? Maar wel als die kale kip ouder heet?

Als je kunt roepen vanaf je 18de ik ben zelfstandig en volwassen dan moet je dat waar maken! Zo niet, dan ben je nog een snotneus.

Respekt voor degenen die kostgeld redelijk vinden. Is wat anders dan normaal.

Zeur niet. Minimaal zijn je ouders al gauw 1000 euro vaste lasten kwijt. Het minimum is thans hetzelfde als modaal (inklusief toeslagen e.d.) Van een minimum-uitkering kan niemand normaal leven. Dan heb je niet te eten.

Heeft iemand ooit honger gehad in zijn leven? De meeste mensen kennen het woord niet eens meer. Vraag het eens aan een dakloze.

Als je bij het nibud kijkt wat je aan kostgeld moet betalen schrik je je dood. Eetgeld lijkt mij wel redelijk. Maar het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je ouders tot aan je dood voor jou zorgen. Sterker nog je zou kwaad worden als ze dood gingen en jou zo alleen achterlieten met al die zorgjes.

Ik weet het, het verstand komt met de jaren. Ouders die het heel normaal vinden dat hun kinderen nooit wat betalen dat zijn natuurlijk miljonairs.

Was het maar waar dat je van de wieg tot aan het graf verzorgd werd. En alles voor je geregeld werd. Maar de werkelijkheid is anders. Dat idee verziekt heel de maatschappij dat alles gratis is. Iemand moet daar de prijs voor betalen.

We hebben nog zoiets als onderhoudsplicht tot 21. Daarna mogen ze hun eigen hand ophouden.

En ouders die met 2 maten meten zijn ook onredelijk. Mensen ontlopen graag hun verantwoordelijkheid als het om geld gaat.

Van heel wat uitwonende studenten kunnen sommigen wat leren. En dan nog slagen.

Omdat kostgeld niet wettelijk geregeld is, wat het wel zou moeten zijn, is er zoveel geharrewar over. Ouders wel korten als kinderen geen kinderen meer zijn, maar wel voor alle kosten op laten draaien. En dan eisende kinderen krijgen met alleen maar rechten. Ouders alleen maar de plichten.

Reactie voor op de website?

13.179. Kostgeld terecht?

Hallo,

Ik ben 17 jaar en ben dit jaar begonnen aan een HBO opleiding. Ik krijg 200 euro studiefinanciering per maand waarvan ik m'n maandlenzen, kleding, verzorgingsproducten (shampoo, douche enz.)en studieboeken van moet betalen. M'n vader betaalT nu nog m'n collegegeld maar dit moet ik binnenkort ook zelf gaan doen dmv een lening. Ik heb geen bijbaantje meer ivm drukte met de studie. M'n ouders zijn al sinds m'n 8e gescheiden en hebben het allebei financiëel niet zo breed.

Ik woon bij m'n moeder en nu wil ze sinds kort (op advies van de buurvrouw) kostgeld gaan vragen aan mij. Ik ben het hier niet mee eens omdat dit dan niet meer vanuit het leerzaam oogpunt zou zijn maar puur zodat ze t in haar eigen zak kan steken terwijl ik er een lening voor bij zou moeten nemen. Heeft iemand tips?? :(

Ilse

Reactie voor op de website?

13.180. Huisvesting met kost

Ik spreek uit naam van een vader van 76 jaar die nog steeds een zoon van 30 jaar huisvest, met alles er op en eraan, voor niets. Hij is al zijn subsidies kwijt omdat de zoon geacht wordt kostgeld te betalen, maar het dus niet doet. Hij heeft in het verleden flink verdiend omdat hij in de nachtdienst zat Hij verdiend nu om en nabij de 1400 ero per maand.

De vader wil nu graag dat de zoon woonruimte voor zichzelf zoekt zodat hij mantelzorg kan krijgen, want hij heeft parkinson en altzheimer. Maar de zoon wil niet.

Hoe krijgt hij z'n zoon er nu uit? Hij heeft al zeker 20 jaar bij z'n vader gewoond.

Annie

Reactie voor op de website?

13.181. Kostgeld

Hallo,

ik ben zelf 19 en volg een opleiding van 5 dagen in de week, ik moet alles zelf betalen, school van 1500 euro, zorgverzekering, scooter etc. ik heb een bijbaantje van 1 of 2 dagen in de week en meer gaat niet vanwege me studie, ik moet 100 per maand betalen dat is nog best veel, wat ik verdien moet ik weer weggeven.

Wat vinden jullie daarvan, ik denk dat als je werkt het een ander verhaal is??

Sabine

Reactie voor op de website?

13.182. Ouders mogen kostgeld vragen

Reactie op Kostgeld verplicht? of vrijwillig

Zo, ik vind jou een behoorlijk opportunistje zeg.. natuurlijk weten wij ouders wat een auto kost, en een hippe mobiel met een duur abonnement, merkkleding, uitgaan enz. Maar besef jij wel wat het kost om jou te onderhouden? Ik neem aan dat je een computer hebt, je zal wel douchen, en dat is meestal langer dan vijf minuten, ik neem aan dat je eet en drinkt, en dan heb ik het hier over de basisbehoeften. Het is heel normaal dat jij kostgeld betaalt, 30 euro is veel te weinig, 100 komt meer in de richting.

Annemiek

Reactie voor op de website?

13.183. Onzin

Ik vind dat ouders helemaal geen kostgeld aan kinderen moeten vragen. Vooral als het kind verstandig is, dus op school zit,werkt,en goed spaart voor zijn/haar toekomst. Dan is het net alsof je kinderen maakt om ze uiteindelijk maar te laten betalen. Bij kinderen krijgen horen kosten, als je dat niet wil dan hoef je helemaal niet aan een kind te denken.

Het kind kan de kostgeld beter zelf sparen, dat hebben ze meer nodig dan de ouders, voor een goeie toekomst. Bovendien,sparen de meeste ouders helemaal niet van de kostgeld. Het gaat allemaal op aan hun eigen 'dingen'.

Rebecje

Reactie voor op de website?

13.184. Redelijk bedrag kostgeld aan schoonouders?

Hallo iedereen,

Ik werk en leer tegelijk sinds kort. Nu wil ik graag aan mijn schoonouders kostgeld betalen. Ik ben 18 jaar en verdien ongeveer 800 euro in de maand. Wel betaal ik alle kosten zelf. (ziekenfonds, kleding, scooter, WA premie etc.)

Kan iemand mij helpen wat een redelijk bedrag is per maand voor kostgeld? Ik heb namelijk echt geen idee, qua bedrag!

Ik hoop op reacties!

Groetjes June.

Reactie voor op de website?

13.185. 3 personen extra

Reactie op Welk bedrag is redelijk

Mijn zoon woont met zijn vriendin en een vriend tijdelijk bij mij. Ik heb voorgesteld om een huishoudportemonnee te gaan gebruiken. Niemand zei wat, toen zei ik 50.00 per persoon per week.

Hij wil nu 50.00 per week voor alle drie. We koken allemaal wel een keer maar ik het meeste. Wat is een redelijk bedrag? Ik heb ook nog een andere zoon is huis wonen.

Yvonne

Reactie voor op de website?

13.186. Kinderbijslag

Reactie op Kinderbijslag

Kinderbijslag is een tekort van je loon als ouders zijnde!!!! ....

Christa

Reactie voor op de website?

13.187. Kostgeld. Waarom?

Ik ben een jongen van net 21 en werk 5 dagen per week en verdien ongeveer per 4 weken 1350 euro Daar gaat dan nog verzekering( auto,zorg) en telefoon kosten van af

Ik woon bij mijn vader en stiefmoeder die samen per week toch al gauw 65 uur werken

Nu wil mijn vader dat ik kostgeld ga betalen om mee te dragen in de kosten, maar volgens mij wil hij er alleen maar aan verdienen :( aangezien ze zelf heel veel sparen.

Wat vinden jullie hier van

Gr

Reactie voor op de website?

13.188. Reactie op kostgeld

Dat hangt er vanaf hoeveel denk ik. Mijn zoon betaalt vanaf zijn 18 jaar ook kostgeld. Dat heb ik niet ingevoerd om hem een poot uit te draaien maar om hem te leren hoe hij met geld om moet gaan. Als je straks de huur van een eigen woning moet betalen moet je dit ook over kunnen houden. Wij gebruiken dit geld niet maar zetten dit voor hem op een spaarrekening om hem dit later mee te geven als hij op zich zelf gaat. Maar ik denk dat er genoeg mensen zijn die dit echt nodig hebben om de kosten mee te betalen. Dat hangt dus af van de situatie af.

Mijn zoon loopt ook altijd te zeggen dat hij het gek vindt maar hij weet dan ook niet dat we het hem later meegeven. Ook hij denkt dat we het lekker opmaken. Dat is de leeftijd denk ik. Hopelijk heb je hier wat aan. Natuurlijk kan de situatie bij jou heel anders zijn maar je moet dan maar zo denken. Met een eigen huis was ik nog meer kwijt. En als dit niet zo is omdat je heel veel moet betalen kun je altijd uit huis gaan.

Reactie voor op de website?

13.189. Alimentatie aan kind

Reactie op Te veel!

Mijn ex vrouw heeft 12 jaar lang € 2755 netto pm ontvangen (partner -en kinderalimentatie). Helaas heeft zij niet het vermogen om gehad om de afgelopen 12 jaar iets op te bouwen waardoor zij 12 jaar na dato met lege handen staat. Zij wil nu over het hoofd van haar eigen nog thuiswonende zoon (18jr) zijn alimentatie aan haar laten toekomen. Aangezien ik draagkrachtig ben is dit een substantieel bedrag. Mijn zonen uit mijn 1e huwelijk hebben het aan nooit iets ontbroken in de afgelopen 12 jaar, ter wille van hen is er boven op de €2755 altijd alle kosten voor kleding en school betaald en is er een bedrag van € 50000 geschonken zodat mijn ex vrouw een huis kon kopen.

Dat er een bijdrage is in de vorm van kostgeld is billijk maar dit zou niet meer als €100,- moeten bedragen (alle kosten voor school, kleding, clubs etc. worden door mij vergoedt). Ik wil onder geen beding dat er nog enige bijdrage is aan het onderhoud van mijn ex vrouw maar helaas lijkt mijn kind hier weer de dupe van te gaan worden wat ik als vader niet wil en zal dus ongewild bijdragen aan de nicotine en alcoholverslaving van mijn ex-vrouw. Geen groter belang dan eigen belang voor mijn ex vrouw...

Pieter

Reactie voor op de website?

13.190. Vraagje?

Ten 1e, wat voor werk doen al die mensen hier? Want een salaris minder dan 1000,- euro voor full time baan klinkt niet echt geloofwaardig!! Ten 2de, kostgeld betalen aan je ouders vind ik gewoon normaal. Stel dat je maar 1000,- euro verdient. Red je het ook niet mee als je al je vaste lasten huur, gas, licht, water enz.. moet betalen. Dus waarom moeilijk doen over die 200,- euro?

Toen ik 18 was moest ik ook 200,- euro kostgeld betalen. Deed een opleiding om vrachtwagenchauffeur te worden, ook een kostenplaatje van 7500,- aan rijbewijzen die ik zelf moest betalen. Verzekering zelf, telefoon zelf, uitgaan zelf, auto zelf, brandstof zelf, enz.. Betaalde toen ik 18 was graag die 200,- euro omdat ik me huur, gas, licht, water enz. niet voor heb.

Met de tijd wel meer kostgeld betalen maar dat komt omdat ik inmiddels ouder ben geworden (23) en mijn ouders geen huursubsidie meer krijgen door verzamelinkomen op 1 adres. Betaal nu 500,- en vind dit prima zo. Zou dat ook kwijt zijn aan vaste lasten. Maar ja, nu wordt er ook nog voor me gewassen, gekookt enz..

Reactie voor op de website?

13.191. Kostgeld vraag, hoeveel?

Ik heb 900euro per maand van een wao uitkering.mijn ouders betalen alles, ik betaal alleen mn ziektekosten zelf van 130euro pm en mijn telefoon opwaarderen. ik betaal 400euro per maand kostgeld, is dat te veel of niet want vaak ben ik boos omdat ik dan zo weinig overhoud. niet dat ik niets wil betalen maar ik vind 300 euro ofzo wel genoeg.

Reactie voor op de website?

13.192. Geen onderhoudsgeld

Sjonge, ik vind onderhoudsgeld vragen aan de kinderen pure chantage, ze kunnen niet anders, want anders betalen ze zich blauw aan een kamer, maar wij ouders hebben toch voor kinderen gekozen? Is het dan niet aan ons om ze de mogelijkheid te geven om te kunnen sparen voor later? Nu is dat het enige moment voor ze, later lukt dat veel moeilijker. Onbegrijpelijk dat ouders hun kinderen 400 euro per maand durven laten betalen voor kost en inwoning, pure afzetterij!!

Reactie voor op de website?

13.193. 200

Reactie op Kostgeld: een beetje normaal houden

Hoi, ik ben net 18 geworden ik doe een en ik betaal mijn eigen Opleiding bbl en betaal ook mijn boeken belasting verzekering voetbal Contributie en mijn ouders zijn gescheiden maar nu wilt een van mijn ouders dat ik mee betaal terwijl ik 450 per maand verdien

Reactie voor op de website?

13.194. Ben je wel goed bij je hoofd?

Reactie op Kostgeld verplicht? of vrijwillig

Ik neem aan dat het hebt over € 50,- per week?! Zelfs dat is al heel weinig! Reken eens uit hoeveel je aan eten en drinken gebruikt. Hoeveel water je gebruikt (ook de was, douchen, auto wassen e.d.) en elektra (opladen mobiel, laptop, e.d.). Als je er een auto op na wilt houden, zul je eerst moeten kijken of je dat kunt betalen als je de uitgaven voor je levensonderhoud al hebt gedaan. En als die € 50,- je niet bevalt, ga je toch lekker op jezelf wonen! Kun je zien hoe luxe je bij je ouders zit...

Wilma

Reactie voor op de website?

13.195. Re: Weigeren kostgeld te betalen terwijl wij echt tekort komen

Reactie op Weigeren kostgeld te betalen terwijl wij echt tekort komen

Misschien is jou zoon opgevallen dat je de laatste jaren de alimentatie misbruikt hebt voor jou eigen leven in te vullen. Hij is nu mondiger en betaalt dat terug wat hij tekort gekomen is.

Eigen schuld dikke bult

Ed

Reactie voor op de website?

13.196. Re: Wel alimentatie als je 18 bent!

Reactie op Wel alimentatie als je 18 bent!

Nog een frusteerde zielige moeder. Zij had kennelijk geen lol met kinderen maken. was je maar niet aan begonnen.

Alimentatie (Onderhoudsverplichtingen Burgerlijk Wetboek 1) tot 21 is wettelijk vastgelegd. Consulteer ook LBIO

Ed

Reactie voor op de website?

13.197. Re: Kostgeld verplicht? of vrijwillig

Reactie op Kostgeld verplicht? of vrijwillig

Het is begrijpelijk niets te betalen. Probeer eens voor 30 Euro eten en drinken te kopen voor een maand teminste overleef je dan. Maar jij mag niet douchen in schone kleding lopen en zeker geen verwarming. Jij hebt een fulltime baan hebt en jou leven goed op de rit. Advies: zoek een woning, koop en maak jou eigen eten en zeur niet. In het kort wordt volwassen.

Ed

Reactie voor op de website?

13.198. Ouders vragen kostgeld

Hallo,

Ik ben 17 jaar en ik werk 4 dagen p.w., ook ga ik 1 dag p.w. naar school. Ik verdien tussen de 450 en 500 euro per maand. Mijn ouders krijgen geen kinderbijslag meer en ik moet kostgeld gaan betalen. Mijn ouders zijn gescheiden, ik ben telkens 1 week bij mijn vader, en 1 week bij mijn moeder.

(Ik betaal zelf mijn kleding, uitgaan, reiskosten, eten als ik niet thuis ben enz.)

Ik vind het niet meer van normaal dat ik kostgeld moet betalen, alleen ben ik het totaal niet eens met de manier waarop het gaat en hoeveel ik moet betalen.

Ik mocht van mijn vader zelf een lijst maken met maandelijkse uitgaven. Daarop kwam ik uit dat ik mijn vader en moeder €70 p.m. zou geven (dus bij elkaar 140) Nu heeft mijn vader berekend dat ik aan hem €70 betaal, en aan mijn moeder €120. Bij elkaar opgeteld vind ik dit toch wel erg veel. (Ik help ook in het huishouden, stofzuigen, afwassen, de badkamer schoonmaken) Mijn ouders hebben mij ook verteld dat het niet voor mij word opgespaard. Nu is alleen het probleem dat er niet naar mij geluisterd word, en ik me hier maar bij neer moet leggen.

Ik heb ook aangegeven dat ik misschien zelf meer zou kunnen sparen (volgens mijn vader zijn berekening mag ik €60 per maand sparen ) maar dat mocht ook niet.

Kan iemand mij advies geven met wat ik het beste zou kunnen doen? (Nogmaals: ik ben niet tegen kostgeld betalen!!)

T.P

Reactie voor op de website?

13.199. Reactie op kostgeld verplicht? of vrijwillig

Reactie op Kostgeld verplicht? of vrijwillig

Je zou je moeten schamen vind ik! Niet meer dan € 30 willen betalen omdat je auto zoveel kost? € 50 is al een schijntje vergeleken bij wat jij echt kost voor je ouders. Als je mijn kind was zou ik zeggen ga lekker op jezelf wonen want dan piep je wel anders.

Reactie voor op de website?

13.200. Te weinig

Reactie op Kostgeld verplicht? of vrijwillig

belachelijk weinig. je verbruikt al meer dan 30 euro per week. ik zou zelf 150 euro zeggen

Robbert

Reactie voor op de website?

13.201. Zelf doen

Reactie op Mijn dochter

Als uw dochter 1300,- euro pm verdient is de € 75,- euro die u vraagt echt te weinig. Op z'n minst zou zij dan 250,- euro moeten betalen. Aangezien uw dochter alleen aan zichzelf denkt en met niemand rekening houdt en daarbij de sfeer in huis voor iedereen verziekt, zou ik zeggen; ga op jezelf wonen. De sfeer in huis wordt weer goed en uw dochter komt erachter wat een huis, gas, water, licht, verzekeringen en levensonderhoud kost. Tien tegen 1 dat zij zal inzien dat haar gedrag van nu werkelijk de spuigaten uitloopt.

Reactie voor op de website?

13.202. Zelf doen

Reactie op Cultuurverschil

Reactie op Maria: Nog los van mijn mening over uw reactie dat Nederlandse ouders parasitair zijn: Wat erg dat u alle Nederlanders over één kam scheert.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Hoeveel kostgeld is redelijk?

 1. Kostgeld is vooral zinnig
 2. Kostgeld opsparen
 3. Kostgeld
 4. Zoveel kostgeld
 5. Vergissing
 6. Hoeveel kostgeld vragen?
 7. Kostgeld
 8. KOSTGELD!!!
 9. Ja ik vraag me af
 10. Hoogte kostgeld minus kledinggeld en ziekenfonds
 11. Ruzie om kostgeld
 12. Kostgeldbijdrage
 13. Geen schijntje
 14. Kostgeld!
 15. Kostgeld is ook leergeld
 16. Natuurlijk
 17. kostgeld
 18. Kostgeld redelijk?
 19. Kostgeld verplicht? of vrijwillig
 20. Steun je ouders
 21. Kostgeld /leergeld
 22. Kostgeld
 23. Redelijkheid en billijkheid bij kostgeld
 24. Kostgeld extreme eis
 25. Weinig
 26. Teveel kostgeld?
 27. Echt erg weinig
 28. Kostgeld in 2004
 29. Mijn ouders willen geen kostgeld
 30. Billenkoek
 31. Kostgeld: een beetje normaal houden
 32. Sparen
 33. Ruzie tussen broer en ouders om kostgeld
 34. Kostgeldproblemen
 35. Kostgeld
 36. Welk bedrag is redelijk
 37. Verwend
 38. Zakgeld
 39. Wat denkt iedereen nou
 40. Sparen?
 41. Gewoon betalen
 42. Persoonlijke W.A.?
 43. Kostgeld
 44. Hoezo geen kostgeld vragen
 45. Teveel kostgeld??
 46. kostgeld
 47. kostgeld
 48. Pil/ dokter/ tandarts ook onder kostgeld?
 49. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen
 50. Te veel voor te weinig
 51. Percentage kostgeld
 52. Hoeveel kostgeld is redelijk?
 53. 200 euro kostgeld lijkt wel hoog
 54. Tea Tree Olie
 55. Een fooi?
 56. Kostgeld bij student?
 57. Kostgeld student redelijk
 58. Overdreven
 59. kostgeld vragen maar hoeveel?
 60. Reactie op: Kostgeldproblemen
 61. Kostgeld
 62. Hoezo te veel kostgeld?
 63. 1300 Euro
 64. Voor jullie geen probleem
 65. Advies..
 66. Advies gevraagd om kostgeld
 67. Veel
 68. Schaam je
 69. Dochter
 70. Help!!
 71. re: kostgeld verplicht of vrijwillig
 72. De helft?
 73. Overdreven
 74. Kostgeld betalen
 75. Kostgeld.....wat is teveel
 76. Geschenk aan de ouders?
 77. Advies gevraagd om kostgeld
 78. Attentie ipv kostgeld
 79. Help
 80. Praten beter dan kostgeld
 81. Kostgeld verplicht of vrijwillig?
 82. Kostgeld
 83. Kostgeld moet niet, het MAG!
 84. Kostgeld
 85. Kosten en vergoeding
 86. Re:
 87. Kostgeld
 88. Alimentatie na je 18e?
 89. Kostgeld
 90. Wie kan advies geven?
 91. Globale inschatting en opmerking!
 92. Mijn dochter
 93. Kostgeld!?
 94. Redelijk kostgeld
 95. Kostgeld
 96. re: kostgeld verplicht of vrijwillig?
 97. Verplicht kostgeld
 98. Verplicht kostgeld
 99. Advies over kostgeld
 100. Kostgeld verplicht
 101. Percentage kostgeld
 102. Dochter
 103. Normaal
 104. Normaal (2)
 105. Kinderbijslag
 106. Kostgeld
 107. Geen weggegooit geld!
 108. Kostgeld
 109. Kostgeld
 110. Heel redelijk
 111. Wel alimentatie als je 18 bent!
 112. Teveel kostgeld betalen!
 113. Kostgeld
 114. Kostgeld (en alimentatie)
 115. Geen inkomen
 116. Geen inkomen
 117. Geen AVP nodig!!
 118. Kostgeld een gift aan je ouders?
 119. Wat is nu verstandig?
 120. Normaal!
 121. Onzin
 122. Ennu
 123. Kostgeld
 124. Kostgeld
 125. Te veel!
 126. Wat een ellende allemaal
 127. Kostgeld
 128. Kostgeld, ja natuurlijk
 129. Wat is de invloed op de WIA etc
 130. Melkkoe?
 131. Hoeveel is redelijk
 132. Kostgeld
 133. Kinderen moeten ook wel realistisch zijn
 134. Pubers moeten zich schamen?!?
 135. Verzekeringen en kostgeld
 136. Te veel kostgeld, te weinig thuis?
 137. Reactie op 10.137
 138. Teveel? Eerder teweinig!
 139. Kostgeld
 140. Kostgeld
 141. Met een goed betaalde baan het huis uit
 142. Met een goed betaalde baan het huis uit
 143. Met een goedbetaalde baan het huis uit
 144. Kostgeld
 145. Kostgeld
 146. Ja, ik vraag me af......
 147. Kostgeld studerende kids?
 148. Reactie kostgeld van studiefinanciering
 149. Kostgeld
 150. Kostgeld
 151. Reactie op kostgeld vragen aan stufi ontvangende kinderen
 152. Bijstand aanvullen
 153. Re: Bijstand aanvullen
 154. Kostgeld, 21jaar
 155. Kostgeld
 156. Kostgeld
 157. Alle tegenstanders van kostgeld betalen
 158. Kostgeld wegzetten/sparen
 159. Re: alle tegenstanders van kostgeld.
 160. Wiens keuze is het?
 161. @Jessica
 162. Re: is Kostgeld de enige methode om te leren met geld om te gaan??
 163. Kostgeld
 164. Re 12.162
 165. Bedrag kost inwoning
 166. Is dat veel?
 167. Juridisch kostgeld
 168. Reden om boos te worden?
 169. totaal geen reden
 170. Kostgeld
 171. Hoeveel vraag ik nou aan kostgeld
 172. Cultuurverschil
 173. Reden tot boosheid? Ja de ouders!
 174. Weigeren kostgeld te betalen terwijl wij echt tekort komen
 175. Weigeren kostgeld te betalen
 176. Anders regelen
 177. Kostgeld betalen als student
 178. Gratis hotel
 179. Kostgeld terecht?
 180. Huisvesting met kost
 181. Kostgeld
 182. Ouders mogen kostgeld vragen
 183. Onzin
 184. Redelijk bedrag kostgeld aan schoonouders?
 185. 3 personen extra
 186. Kinderbijslag
 187. Kostgeld. Waarom?
 188. Reactie op kostgeld
 189. Alimentatie aan kind
 190. Vraagje?
 191. Kostgeld vraag, hoeveel?
 192. Geen onderhoudsgeld
 193. 200
 194. Ben je wel goed bij je hoofd?
 195. Re: Weigeren kostgeld te betalen terwijl wij echt tekort komen
 196. Re: Wel alimentatie als je 18 bent!
 197. Re: Kostgeld verplicht? of vrijwillig
 198. Ouders vragen kostgeld
 199. Reactie op kostgeld verplicht? of vrijwillig
 200. Te weinig
 201. Zelf doen
 202. Zelf doen

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.