Groot Gezin
De generatiebrug
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

21. Mijn probleem

Ik zit naar mijn gevoel toch met een redelijk groot probleem. Ik ben een meisje van 16 jaar, ik heb een mavo-diploma en ik doe nu een opleiding mbo (richting sociaal pedagogisch werk). Het probleem is alleen, dat ik geen zin heb om naar school te gaan, somehow vind ik het gewoon saai om in die lessen te zitten. En dan kunnen jullie wel zeggen, van dat niemand het leuk vindt om naar school te gaan, maar dan toch. Ik ga straks naar school om met mijn decaan te praten, waarschijnlijk ga ik stoppen met school en werken. Alleen ik weet nog niet hoe ik dit aan mijn ouders moet gaan vertellen, ze zullen me maybe niet eens laten werken. Hebben jullie misschien nog wat adviezen ofzo. Ik weet dat er veel grotere problemen zijn enzo, en dat dit niet zo heel erg belangrijk is, maar ik vind het toch moeilijk. Ik hoop btw ook dat jullie iets van dit berichtje snappen, want ik heb volgens mij vanalles doorelkaar getypt.
alvast thnxx
doei

Reactie voor op de website?

21.1. Een trap omhoog

Ik ben het met je eens, school is niet altijd leuk. Het steeds maar moeten luisteren en opnemen is vaak saai en vermoeiend. En dat terwijl het leven nog zoveel andere en leukere dingen te bieden heeft.

Toch kan ik me de teleurstelling van je ouders heel goed voorstellen, als ouder zie je graag dat je kinderen zich straks als zelfstandige personen kunnen redden. Bij dat zelfstandig zijn hoort het kunnen verwerven van een eigen inkomen. En dat lukt nu weer alleen met een baan en een goede opleiding.

Daarom zou ik je willen aanraden om anders naar school te kijken. Zie het als een trap om op omhoog te kunnen. Zie het als een middel om je doel te bereiken. Probeer voor jezelf een doel te vormen voor de toekomst. Zoek naar dingen die je leuk vindt, maar probeer verder te kijken dan vandaag of morgen.

Reactie voor op de website?

21.2. Praten

Hallo,

Ik begrijp je probleem heel goed, en ik kan me voorstellen hoe je je voelt. Bestaat bij jullie iets zoals naar school gaan met leercontract? Dan ga je enkele dagen per week gewoon naar school, en de andere dagen werk je dan in de praktijk. Dan hebben je ouders ook niet het idee dat je totaal niet meer wil leren.

Want al doe je het nu niet graag (luisteren, opletten en naar school gaan), later is het toch van belang dat je een bepaald diploma hebt. Je zult het later misschien begrijpen, maar in de maatschappij van vandaag tellen diploma's vaak meer dan motivatie.

Hopelijk snap je iets van dit berichtje, want net als jij heb ik er van alles ingezet...

Het allerbeste gewenst !

Reactie voor op de website?

21.3. Combinatie met stage

Zit je eigenlijk wel in de richting waar je later in wil werken? Is het misschien daardoor dat je niet zo veel interesse hebt voor de studies. Wat hierboven gezegd werd, is eigenlijk ook een heel goede oplossing. Mijn dochter doet sociale assistente en doet ook de helft van de tijd stage, dus werken in die richting waar je dus later ook in terecht komt. Dat wordt dan natuurlijk veel boeiender:
 1. je komt in contact met andere mensen.
 2. je doet al beroepservaring op.
 3. je zit veel minder op de schoolbanken.
Ik hoop alleszins dat je een keuze kan vinden die zowel jou voldoet als je ouders. Veel geluk!

Reactie voor op de website?

21.4. School

Ikzelf heb ook altijd al een hekel aan school gehad, heb dan ook enkel de mavo gedaan. Hierna wilde ik gaan werken en kwam ik erachter dat je zonder opleiding onderaan de ladder begint. Ik had dan ook vele rotbaantjes en was meestal schoonmaker of iets dergelijks.

Nu, zo'n 10 jaren later, heb ik mijn eigen zaak en verdien lekker. Maar doordat ik nooit verder gestudeerd had moet ik nu allerlei mensen in dienst nemen om simpele dingen als boekhouding b.v. te laten doen. Kost me veel geld en ik ben toch verantwoordelijk voor de boekhouding. Kortom ik heb het toch moeten leren.

Wil alleen maar zeggen dat het niets uitmaakt of je doorstudeert of niet. Stop je eerder met je school weet je dus duidelijk "minder" en moet je harder werken om er te komen. Blijf je wat langer op school, dan stap je ietsje hoger in het bedrijfsleven en verdien je dus direct meer maar dat heb je weer verloren door je langere studie. Kennis is te koop, maar alles wat je zelf kan doen is besparend. Leef zoals je dat zelf wilt. Wil je werken en heb je daar vrede mee, dan moet je dat gewoon doen.

Ikzelf heb weinig aan mijn school gehad, vind ik, maar dat is voor ieder anders. Gelukkig zijn er wel mensen die doorstuderen en die moet je veel betalen voor hun kennis die je toch nodig gaat hebben later.

Ik heb geen spijt van dat ik snel gestopt ben met school. Als je iets echt wilt is alles mogenlijk en het onbereikbare is zeker wel bereikbaar als je maar doorgaat en in jezelf gelooft...........

E.

Reactie voor op de website?

21.5. Mijn probleem

Hoi meisje van 16. Zelf zit ik in het laatste jaar van spw. Ik heb me er zelf ook erg naar toe moeten motiveren om de spw af te maken, omdat er zo weinig lessen zijn. Ik zou het toch proberen om die opleiding af te maken. Vooral de stages kunnen erg leuk zijn. De opleiding duurt in principe maar 3 of vier jaar en wat betekent een jaartje. Ik zou toch proberen door te zetten

Reactie voor op de website?

21.6. School gaat voor de lol

Hallo,

Momenteel gaat bij mij school toch voor de lol, mijn ouders doen heel veel voor mij en als ik nu mijn vwo diploma haal en daarna kan gaan studeren en een goede baan krijg kan ik later iets terug doen voor mijn ouders, en andere mensen die ik dankbaar ben..

Reactie voor op de website?

21.7. Een jaar wat anders doen

Hoi!

Ik zou je aanraden om eens een jaar iets heel anders te doen en daarna een vervolgopleiding te kiezen. Spreek dat ook af met je ouders. Ga vooral iets doen waar je zelfstandig van wordt. Bijvoorbeeld au-pair of werk met een beetje verantwoordelijkheid. Waarschijnlijk sta je na zo'n ervaring veel meer open voor de leerstof van een vervolgopleiding. En als je een baantje neemt leg het geld wat je verdient dan opzij!!Spreek dat ook af met je ouders. Want geld is erg verslavend en kan een reden zijn dat je na dat jaar niet terug wilt. Dan heb je tegen de tijd dat je uit huis gaat een leuk bedrag om je eigen huis van in te richten ofzo.

Het is overigens wel zo fair om je ouders ook wat kostgeld te betalen wanneer je zelf geld verdient.

Reactie voor op de website?

21.8. Goed plannen maken

Een jaar wat anders doen lijkt me een uitstekend idee, maar denk er eens goed over na, maak verstandige plannen en denk er vooral over na wat je na dat jaar gaat doen.

Hier in Engeland is een "gap year" en een "deferred entry" aan de universiteit heel gewoon. Wanneer je je examens hebt gehaald en bij diverse universiteiten hebt gesolliciteerd dan weet je in de zomer naar welke universiteit je kunt gaan. Bij de aanvraag stipuleer je dat je een later wilt beginnen en daarover bestaan geen problemen. Ik weet niet of dat in Nederland ook mogelijk is.

Al mijn vier kinderen wilden dat. Ik heb ze stuk voor stuk duidelijk gemaakt dat, wat ze ook wilden doen, het zelf-financierend zou moeten zijn en dat ze er wat van moesten leren. Zo zijn de oudste drie (waaronder 2 jongens) allemaal au pair geworden. Een ging er naar Hamburg en de andere twee naar Parijs. Ze kwamen allemaal terug, vloeiend in een tweede taal, vol zelfvertrouwen, een adresboekje vol internationale contacten, goed thuis in de keuken en vlot met kleine kinderen.

Mijn jongste is thuis gebleven en woonde een "foundation" cursus bij op de Kunstacademie. Ze had ook tijd om er een centje bij te verdienen en om te drummen in een band. Ook zijj is nu weg en ik ben blij dat ze de tijd heeft genomen om diverse talenten en interessen te ontwikkelen.

Ik wens je een onvergetelijk jaar toe.

Annemieke.

Reactie voor op de website?

21.9. Onzekerheid

Jaa.. toen ik 13 was, stond ik elke morgen een uur voor de spiegel (echt!) Maar nu is het snel mascara en de deur uit;) Dus na verloop van tijd zwakt dat af. Pas op: want het heeft zeker wel te maken met onzekerheid. Blijf met uw kind praten en verdiep u in haar wereld.

Mies

Reactie voor op de website?

21.10. Ach ..

Je wilt niet. Nou ik hoop dat je of een 'rijke/goede' echtgenoot treft, of erg goed bent in het 'spreiden' van je 'benen', klinkt hard maar zo is het wel!

Ongelofelijk, leer en probeer nu het kan! Later is het te laat! Echt! en dan is het uiteraard te 'laat'.

Wat een gezwets! Doe Nu!, nu kan het, of je moet al weten hoe je 'toekomst' gaat worden!

Peter

Reactie voor op de website?

21.11. Leren

Misschien kun je een voorstel doen om te leren en te werken, niet iedereen houdt van leren alleen. ROC heeft verschillende leuke opleidingen. Als je zoiets voorstelt, vinden je ouders dat misschien wel een goed idee.

groet Anja (moeder van 4 kinderen)

Reactie voor op de website?

21.12. Stiekem

Ik ben zelf een meisje van 14. En jongens mogen hier sowiso niet slapen. En het gevolg is, dan ga je het stiekem bij die jongen doen, die het wel mag. Ik heb nu al 2x bij een jongen geslapen. Gewoon met de goede bedoelingen. Ik kende de jongens ook goed. Maar als me ouders hier ooit zouden achter komen, ga ik dood.. denk ik zo'n beetje haha..

Maarja ouders, Toen jullie zo oud waren mocht dat allemaal nog niet op die leeftijd, nee oké, maar de tijden zijn ook veranderd. Laat u zoon of dochter gewoon gaan. Maar wel met een bepaalde voorwaarde dat ze hem al meerdere keren hebben ontmoet. En dat u ze op de hoogte stelt. Van onveilig vrijen en soa's..

Vriendelijke groeten, een meisje van 14

Reactie voor op de website?

21.13. Reactie op Ach...

Sorry hoor Peter, maar een beetje meer begrip mag ook wel hoor. We zitten niet in het leger! Wat nou: nu kan het??? Volgend jaar ook, het jaar daarop ook, 20 jaar later ook nog! Wat loop JIJ nou te zwetsen!?

Sommige kinderen gaan nu eenmaal niet samen met school/ docenten/ klasgenoten/ leerstof. Ik heb op drie middelbare scholen gezeten, mijn diploma na 6 jaar (2 jaar te laat dus) gehaald via het volwassenonderwijs. Ik heb gestaakt op school, ik heb jaren gehad dat ik 3/4 van het schooljaar spijbelde, voornamelijk omdat ik de situatie thuis en op school niet kon combineren en mij thuis veel sneller door de leerstof heen werkte en uiteindelijk ook sneller klaar was dan klasgenoten met de leerstof.

Ik heb vervolgens een cursus Cafébedrijf via de LOI in de helft van de aanbevolen studieduur (5 mnd) succesvol afgerond. Cursus en examengeld volledig zelf betaald, ik had de discipline om te leren (die bij zo'n cursus veel groter moeten zijn dan bij het reguliere onderwijs) en ik ben cum laude geslaagd en ben in het bezit van een erkend diploma Cafébedrijf en een certificaat sociale hygiene. Als ik mijn leeftijd mee heb, kan ik na 6 jaar fantaseren/ dagdromen en ondernemingsplan maken eindelijk mijn eigen bedrijf beginnen! Sinds mei j.l. begonnen met de cursus HOV (ondernemersvaardigheden horeca).

Ga niet lopen zeiken over het nut van dat middelbare school diplomaatje. Als je net als ik door je situatie uitkomt op een vmbo diploma, kun je het schudden! Nee, ik heb nu diploma's waar ik echt iets aan heb, waar ik hard voor gewerkt heb en ik ben veel trotser op mezelf dat ik die cursus volledig zelfstandig gevolgd en succesvol afgesloten heb, dan dat ik ooit ook maar ergens tevreden over geweest ben.

Tegen het meisje van zestien: wettelijk mag je niet stoppen met school. Je bent nog wettelijk verplicht om naar school te gaan tot je achttiende. Ik kan je ernstig aanraden om voor jezelf na te gaan denken over de toekomst. Geloof me: als je het moeilijk hebt houden de dagdromen over je toekomst je overeind! Bedenk een plan, hoe gek dan ook en ga dan kijken of er een opleiding is die aansluit bij je plan. Vraag eventueel, als je die opleiding gevonden hebt, of je zomaar een dagje mee mag lopen, omdat je van opleiding wilt switchen. Bekijk ook de mogelijkheden voor een cursus, bijvoorbeeld bij de LOI.

Ik kon mezelf ook nooit motiveren om naar school te gaan, hoewel je nog wel discipline moet opbrengen om te leren (uit jezelf!), heb je daar geen last meer van. Geen last meer van vervelende klasgenoten of docenten die zeiken. Met zo'n cursus heb je het zelf in de hand. Ik raad je echter wel aan om een cursus te gaan volgen, waarbij je een erkend diploma krijgt, anders is het voor niets geweest. Ook nog een ander probleem: voor een cursus krijg je geen bijdragen van de IBGroep. Iedereen die met dit probleem zit: denk na over wat je wil, wat je interesseerd, wat je bezig houdt, zoek uit wat in je zit en haal het er uit. Voordat je naar je ouders gaat om te zeggen dat je stopt met de opleiding, zorg dan dat je met alternatieven komt.

Ga beroepskeuzetesten doen op internet, ga kijken op diverse sites van scholen om te kijken wat alle opleidingen inhouden. Maak een top vijf van de leukste opleidingen, ga na of wat je leert in de opleiding het je waard is om 4-6 jaar in de schoolbanken te zitten, zo niet, streep ze van je lijst. Maak een plan. Alleen op die manier kun je aan je ouders laten zien dat je goede bedoelingen hebt.

Als je maar weet dat die cursussen en opleidingen er altijd zullen zijn voor je! Succes

Clarissa

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Mijn probleem

 1. Een trap omhoog
 2. Praten
 3. Combinatie met stage
 4. School
 5. Mijn probleem
 6. School gaat voor de lol
 7. Een jaar wat anders doen
 8. Goed plannen maken
 9. Onzekerheid
 10. Ach ..
 11. Leren
 12. Stiekem
 13. Reactie op Ach...

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.